|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2010-07-22 16:21:49, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
1 kis fej Lollo rosso saláta
1 kis fej Lollo bionda saláta
1 csokor galambhegysaláta
2 szál újhagyma
1 zöldpaprika
1 piros húsú paprika
2 csirkemellfilé
4 evőkanál olaj
4 dkg fűszervaj
só
frissen őrölt bors
fél dl tyúkhúsleves
3 evőkanál fehérborecet
Elkészítés:
A salátaféléket megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. Az újhagymát megtisztítjuk, ferdén felszeleteljük. A megtisztított paprikákat csíkokra vágjuk. A csirkemellfilét megmossuk, megtöröljük, a rostokra merőlegesen vékony csíkokra vágjuk.
Serpenyőben olajat forrósítunk, és beletesszük a csirkemellcsíkokat. Nagy lángon körös-körül megpirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát és az újhagymát. 2-3 percig sütjük, majd megsózzuk, és belekeverjük a fűszervajat is. Frissen őrölt borssal ízesítjük.
A húst és a zöldségeket a srepenyőből kivesszük és melegen tartjuk. A visszamaradt pecsenyelevet felöntjük levessel, majd fehérborecettel, sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a maradék olajat is.
Összekeverjük a saláta hozzávalóit, tányérra rendezzük, és leöntjük a meleg dresszinggel.
|
|
|
0 komment
, kategória: fehérje napra |
|
|
|
|
|
2010-07-22 16:19:22, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg burgonya
2 szál sárgarépa
10 dkg sárgaborsó
1/2 konzerv kukorica
1 hagyma
1 evőkanál vaj
3-4 evőkanál étkezési keményítő
kevés olaj
só, ételízesítő
Elkészítés:
A burgonyát sós, ételízesítős vízben megfőzzük. Közben a kis kockákra vágott sárgarépát a zöldborsóval együtt szintén megfőzzük, a hagymát üvegesre pároljuk. Ha minden kész, akkor összetörjük a burgonyát, hozzáadjuk a kukoricát, a zöldborsót, a sárgarépát, a hagymát, a vajat és a keményítőt. Még lehet ízlés szerint fűszerezni. Jól összekeverjük, és közepes méretű lapos lepénykéket formázunk, majd forró olajba tesszük, és barnára sütjük. Fontos, hogy ne legyen túl puha, mert akkor szétesik sütés közben. de nem is kell sokáig sütni, mert már nem nyers benne semmi, csak egy picit barnuljon. Jó étvágyat! |
|
|
0 komment
, kategória: keményítő napra |
|
|
|
|
|
2010-07-22 16:15:12, csütörtök
|
|
|
45 dkg rigatoni tészta
35-40 dkg bacon
70 dkg paradicsomkonzerv (darabolt)
1 fej lilahagyma
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
bazsalikom
só
frissen őrölt bors
őrölt chili vagy pepperonici (opcionális)
olívaolaj
1.A bacont felcsíkozzuk, és pirosra sütjük.
2.Míg sül a bacon, felkockázzuk a lilahagymát, a bazsalikomot, és feltesszük a tésztának a főzővizet.
3.Miután elkészült a bacon, kiszedjük a serpenyőből, a visszamaradt zsíron megdinszteljük a lilahagymát.
4.Miután kész a hagyma, rádobjuk a fokhagymát, és pár másodpercig illatozni hagyjuk .Hozzátesszük a paradicsomkonzervet, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, chilivel, bazsalikommal, mindezt összefőzzük, majd a legvégén hozzáadjuk a kisütött bacont is.
5.A tésztát kifőzzük al dente-re, azaz rugalmasra, majd beleforgatjuk a bacon-ös mártásba.
|
|
|
0 komment
, kategória: szénhidrát napra |
|
|
|
|
|
2010-07-22 15:31:21, csütörtök
|
|
|
CSOMBOR (Borsfű, borsikafű)
Nerm tudtam, hogy a sok finom étel recepjeiben szereplő csombor azonos a borsfűvel, vagy borsikafűvel. Ha van kedvetek, olvassátok el a növébnyről szóló téjékoztatót.
BORSIKAFŰ (Satureja Hortensis)
Borsikafű, bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, babfű, hurkafű, kerti méhfű (Satureja hortensis L). Már a XVI.századi könyvek is említik ezt a gyógynövényt.
Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot tartalmaz.Borsos aromája miatt diétás konyhában bors helyettesítésére használják.Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) puffasztó hatását.
A borsos ízű levelekkel húsokat, kolbászt, hurkát, mártásokat ízesítenek. Kiemeli a babból készült ételek ízét, valamint csökkenti a felfúvódást.Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások fűszere.
Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése elött pár perccel kell az ételhez adni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.
Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják.
Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregírtó, felfúvódást gátló hatása miatt értékes növény.
Néhány recept borsikafűvel:
TÁRKONYOS HALLÉ SZOMBATOS MÓDON
Hozzávalók:
1 kg hal, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 1 marok zöldborsó, 1 liter zöldségleves, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evôkanál liszt, tárkony és borsikafû, 3 tojássárgája, kevés tárkonyecet, 2-3 dl tejföl, só, bors.
Elkészítés:
A forró zöldséglevesbe beletesszük a feldarabolt halat, a finomra
vágott tárkonyt, a borsikafüvet és félig megfőzzük. Ebbe beletesszük a
zöldborsót és a hosszú, vékony szálakra vágott petrezselyemgyökeret, a
murkot, a zellert és a hagymát. Ekkor vajas világos rántással
berántjuk, tejfölözzük és ecetezzük, majd még egyszer fellobbantjuk és
a tűzről levéve, 3 tojássárgájával gazdagítjuk oly módon, hogy előbb
tojásokat kevés forró levessel keverjük el, és ezt visszatöltjük a
levesbe. Ízlés szerint fűszerezzük. MEGJEGYZÉS: Pontyból, csukából és
kecsegéből, vagy fiatal, esetleg törpeharcsából készülhet.
LUCSKOS KÉPOSZTA FŐTT OLDALASSAL
Hozzávalók:
60 dkg sertésoldalas, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, 1/2 csokor kapor, 1 kg fejes káposzta, 5 dkg liszt, törött bors, borsikafű, só.
Elkészítés:
Az oldalast 2-3 ujjnyi darabokra vágjuk. Megsózzuk és kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Borral és vízzel felengedjük, kaporral ízesítjük, és fedővel letakarva félig puhára főzzük. Rátesszük a
metéltre vágott káposztát és együtt készre pároljuk. Zsemleszínű rántással besűrítjük, kevés törött borssal, borsikafűvel ízesítjük.
ELZÁSZI VIRSLI
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna, 80 dkg fejes káposzta, 1 dl fehérbor, 2 pár virsli vagy 1 krinolin, köménymag, borsikafű, só.
Elkészítés:
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a káposztát vékony csíkokra vágva fűszerezzük és megsózzuk. Ráöntjük a bort, 1 dl vizet, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a levét elfőtte és a
káposzta puha, hozzákeverjük a karikára vágott virslit, majd lefedve még néhány percig a tűzön hagyjuk.
PROVANSZI TÖKFŐZELÉK
Hozzávalók:
4 kis zsenge tök (vagy cukkíni), 3 nagy paradicsom, 2 nagy hagyma, 5
gerezd fokhagyma, 1** dl olaj, 2 dl száraz fehérbor, mokkáskanálnyi
morzsolt borsikafű, késhegynyi törött koriander, só, bors.
Elkészítés:
Az apró tököt hámozatlanul hosszában 4-5 darabra szeljük, majd keresztben kettévágjuk. A paradicsomot 1 cm-es karikákra vágjuk. Serpenyőbe tesszük a felszeletelt hagyma és összezúzott fokhagyma felét, erre a tökszeleteket úgy, hogy mindegyik mellé 1 paradicsom kerüljön. Megfűszerezzük. Rátesszük a maradék hagymákat, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a borral összekevert olajat. Alufóliával lefedjük,nagy lángon felforraljuk, majd a sütőben 15 percig közepes, 30 percig
lassú tűzön sütjük. Önálló ételként, vagy tükörtojással, bundás
kenyérrel, frissen sült hússal fogyasztjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2010. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
99 db bejegyzés |
e év: |
698 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 741
- e Hét: 4969
- e Hónap: 9373
- e Év: 41102
|
|
|