Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Svastits Photography Január 10. Pécs
  2020-01-14 23:55:40, kedd
 
  ...... .........



- Vak nap jelenség - melléknap
A Nap és cimborája ma reggel közrefogták az irgalmasok templomát
Érdekes lég köroptikai jelenséget láthattunk ma reggel Pécs felett.

Kialakult ugyanis a felhőzetben egy szivárványszínű álnap, régiesen "vaknap" vagy "cimbora".
A Nap egyik, vagy mindkét oldalán megjelenő, esetenként szivárványszínben pompázó, fényes “álnapok" a régi korok népeinek is felkeltették figyelmét. A magyar nyelvben több elnevezését is ismerhetjük, mint ,,vaknap", ,,cimbora". Az angol nyelvben a ,,sundog" kifejezés terjedt el, amelyet magyarra napkutyának fordíthatunk, ám ez felénk nem használatos.
A horizontálisan álló lapkristályok oldallapjain megtörő fény hozza létre. Mivel oldalról kapják a napfényt a Nap vonalában helyezkednek el, általában 22°-ra. A kristályok a horizonttal párhuzamosan lebegnek a levegőben. A kristályon áthaladó fény belépéskor és kilépéskor törik meg, a két törés összesen 22°-kal téríti el a fénysugarat eredeti irányától. A melléknap napmagasságtól független megjelenésű halo jelenség, de a Naptól való távolsága a Nap horizont feletti magasságának függvényében némileg változik.
Mellék nap...... ...........


Forrás: Tudományplaza
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Messi: Köszönök mindent, Mister!
  2020-01-14 23:22:34, kedd
 
  A Barcelona argentin ikonja közösségi oldalain búcsúzik a csapat hétfőn menesztett vezetőedzőjétől, Ernesto Valverdétől.
...... ........


Köszönök mindent, Mister! Biztos vagyok benne, hogy bárhová is megy, sikeres lesz, mert amellett, hogy kiváló szakember, nagyszerű ember is. Sok szerencsét, nagy ölelés!" - írta az argentin zseni.

Az 55 éves Valverde 2017 óta irányította a katalán gárdát, amellyel két bajnoki címet, egy spanyol Király Kupát és egy Spanyol Szuperkupát nyert. A katalán klub hétfő esti közleményében jelezte, szerződést bontott a spanyol szakemberrel. Valverde nyílt levélben köszönt el játékosaitól és a klubtól.

*
- Hivatalos: a Barcelona elbocsájtotta Valverdét, bejelentette utódját.
Amiről az egész hétfői nap folyamán hallani lehetett, estére hivatalossá vált: a Barcelona labdarúgócsapata megköszönte a vezetőedző, Ernesto Valverde munkáját. A menesztéssel szinte egy időben az új edzőt, Quique Setiént is bejelentette a klub.
Sokba került Ernesto Velverdének az Atlético Madrid elleni vereség és kiesés a spanyol Szuperkupában (2-3), amelyet ráadásul az ősi rivális Real Madrid nyert meg.
A spanyol Marca 22:18-kor jelentette be, hogy a Barcelona megvált edzőjétől. A La Liga történetében ő a harmadik vezetőedző, akit szezon úgy állítanak fel, hogy csapata a bajnokság első helyén áll, a Barcelona csak negyed 11-kor adta ki a hírt.
,,Egyezség született az FC Barcelona és Ernesto Valverde között arról, hogy véget ér szerződése, mint az első csapat vezetőedzője.
Mindent köszönünk, Ernesto, sok szerencsét a jövőben."
Az első José Maria Olabarría volt az Athletic Bilbaóban, az 1935/36-os szezon 10. fordulójában, a helyét William Garbutt vette át. a következő Enrique Fernández volt az 1954/55-ös bajnokság 13. fordulójában, őt José Villalonga követte a Real Madridban. Ugyancsak a királyiaknál történt az 1991/92-es szezonban, hogy Radomir Anticnak köszönték meg a munkáját, amelyet Leo Beenhakker vett át.
Barcelonában is ritka, hogy egy edzőt menet közben állítsanak fel. Legutóbb 2003-ban történt meg ez a holland Louis Van Gaallal, de akkor a katalánok 20 pontos lemaradásban voltak a rivális Real Madriddal szemben, így a váltás nem volt alaptalan. Végül csak a hatodik helyen végzett a csapat az imént már említett szerb Radomir Anticcsal.
Hiába első a bajnokságban a csapat, hiába jutott tovább magabiztosan a Bajnokok Ligájában, a katalánok vezetősége többet várt el az 55 éves szakembertől eredményekben és játékban egyaránt..

Csapatok állása:
1. Barcelona csapata 40 pont
2. Real Madrid 40 pont

Bővebben: Spanyol Bajnokság - 2019/2020 Link
 
 
0 komment , kategória:  Lionel Messi  - Barcelona   
Két magyar arannyal indult az Úszó Bajnokok Sorozata 2020-as
  2020-01-14 23:13:54, kedd
 
  Két magyar arannyal indult az Úszó Bajnokok Sorozata 2020-as szezonja - a Kínában zajló Úszó Bajnokok Sorozata viadalán.
ARANYÉREM.
- Kenderesi Tamás 200 m pillangó úszás 1:55.17 idő
- Késely Ajna 400 m gyors úszás 4:09.05 idő

EZÜSTÉREM:
- Hosszú Katinka 200 m hátúszás 2:12.12 idő
- Kapás Boglárka 400 m gyors úszás 4:09.64 idő

Harmadik hely:
- Kozma Dominik 200 m gyors úszás 1:49.50 idő

Negyedik hely:
- Hosszú Katinka 100 m pillangó úszás 1:02.32 idő
- 4x100 méteres vegyes gyorsváltók tagjai: Kenderesi Tamás egy második, Kapás Boglárka egy negyedik helyezéssel zárt.

*
- Az 1,2 millió dollár összdíjazású eseményre - amelynek első állomását most Sencsenben, a másodikat a hétvégén Pekingben rendezik - a FINA hívja meg a sportág legjobbjait. A 41 férfi és 29 női versenyző összesen 59 olimpiai és 163 világbajnoki éremmel büszkélkedhet.
A nagy medencés viadalon nem rendeznek előfutamokat, számonként mindössze négyen indulnak, az első helyezett 10 ezer, a második 8 ezer, a harmadik 6 ezer, a negyedik 5 ezer dollárral gazdagodik.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Férfi vízilabda E.B. mérkőzések eredményei 01.14
  2020-01-14 22:28:44, kedd
 
  .....



Magyarország-Törökország 19-5 (4-4, 4-0, 3-1, 8-0)
Duna Aréna, v.: Santos (portugál), Rakovic (szerb)
gólszerzők: Manhercz 4, Erdélyi, 3, Zalánki, Angyal, Vámos, Hosnyánszky 2-2, Jansik, Varga, Pohl, Mezei 1-1, illetve Özbek, Yenigun 2-2, Yutmaz 1

Magyarország:
Nagy - Varga, Erdélyi, Pohl, Vámos, Hosnyánszky, Mezei - cserék: Hárai, Angyal, Manhercz, Zalánki, Jansik, Vogel (kapus)
*
- A csoport további programja:
csütörtök:
Málta-Törökország 11.30
MAGYARORSZÁG-Spanyolország 19.00
szombat:
Törökország-Spanyolország 10.00
MAGYARORSZÁG-Málta 19.00
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Aranyos kép a madárkákról
  2020-01-14 14:22:19, kedd
 
  ...... ........... ........... .........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Nagy Bence: Nekimegyünk bárkinek, most azt érzem.
  2020-01-14 13:49:24, kedd
 
  A magyar férfi kézilabda-válogatott bravúros döntetlent játszott az olimpiai és világbajnok dánokkal az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, Malmőben. A mérkőzés után Mikler Roland, Sipos Adrián, Ligetvári Patrik és Nagy Bence értékelt.
Magyarország - Dánia 24:24 /Dánok kapusa/Landin/ nagyon jól védett és az Ő érdeme a döntetlen eredmény.- Ellenkező estben a Magyar férfi kézilabda csapata nyerte volna meg a meccset/

A csoport állása:
1. Izland 4 pont,
2. Magyarország 3,
3. Dánia 1,
4. Oroszország 0

Cikk és videók itt láthatók Link

- Nemzeti sport Link
Mérkőzés részletes leírása.

- Férfi kézi Eb: ha nem nyernek ellenünk a dánok, pakolhatnak. Link

- Őrült nagyot játszva állította meg a világbajnokot a magyar kézilabda-válogatott Aranyossy Áron
Cikk itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Kik legyenek 2019 legjobbjai? – szavazás
  2020-01-14 13:41:48, kedd
 
  Összesen 11 kategóriába választják meg a legjobb sportolókat, csapatokat és edzőket. Decemberben 10 fős listákon ismertették a jelöltek nevét, januárban három-három főre szűkítették az esélyesek körét.
Mielőtt megismerjük, hogyan döntenek az újságírók, kíváncsiak vagyunk olvasóink teljesítményére is, alább több kategóriában is várjuk a szavazatokat, ha önökön múlnak, kiket szólítanának a Nemzeti Színház színpadára.
Kik legyenek 2019 legjobbjai? - szavazás ITT Link

*

Az eddigi szavazások alapján (01.14)
Fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője? - Szabó Álmos (Magyar Paralimpiai Bizottság, paraúszás, Illés Fanni, Száraz Evelin)

A legjobb fogyatékos sportolókból álló csapata? - Női kerekesszékes vívó-válogatott (Magyar Paralimpiai Bizottság)

A legjobb fogyatékos férfi sportolója? - Kiss Péter Pál (para kajak-kenus)

A legjobb fogyatékos női sportolója? - Illés Fanni (para úszó)

A legjobb női labdarúgója? - Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg)

A legjobb férfi labdarúgója? - Gulácsi Péter (RB Leipzig)

A legjobb csapata? - Győri Audi ETO KC (női kézilabda)

A legjobb csapata? (egyéni sportágak) - Férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole, Varnyú Alex)

A legjobb edzője? - Varga Zsolt (FTC, vízilabda)

A legjobb férfi sportolója? - Milák Kristóf (úszó)

A legjobb női sportolója? - Hosszú Katinka (úszó)


 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
A doni áttörés 77. évfordulóján kegyeleti megemlékezést ....
  2020-01-14 13:02:44, kedd
 
  A doni áttörés 77. évfordulóján kegyeleti megemlékezést tartottak Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán. A háborúban elesettekért a Kálvária-templomban mutatott be szentmisét Székely János megyéspüspök.
Hetvenhét évvel ezelőtt, 1943. január 12-én kezdődött a doni áttörés, amelyben a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg több mint százezer katonája esett áldozatul. Rájuk emlékeztek Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán. Beszédében Nemény András szombathelyi polgármester családi emlékeket idézett fel, azokat a háborús történeteket, amelyeket a nagyapja mesélt neki, aki túlélte e borzalmat. Hősök és áldozatok is voltak a Don-folyó mentén harcolók. A katonák nem arra készültek, hogy hősök legyenek: haza akartak térni, családot alapítani és nem idegen földön maradni örökre. De amikor besorozták őket tudták, hogy akár az életüket is adják, ők úgy hitték a hazáért, úgy ahogy csak a hősök teszik. És áldozatok is voltak. Egy, az ember legrosszabb természetét megmutató korban, rossz döntéseknek kiszolgáltatva, valódi esély nélkül, halálra és dicstelenségre ítélve, mondta a polgármester. A megemlékezés végén virágokat, mécseseket helyeztek el a megjelentek, köztük Székely János megyéspüspök, a Pápai keresztnél, illetve a doni emléktáblánál.
A Kálvária-templomban szentmisét mutattak be a katonákért, amelynek elején Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet. A szentmisét Székely János megyéspüspök mutatta be, aki szentbeszédében kiemelte:
a 20. század rengeteg tragédiát hozott a magyar nemzet és Európa sok népe számára. A magyar népünk azóta sem tudta ezt kiheverni, azóta is ennek a terhe alatt görnyedünk. Éppen ezért az egyik legfőbb küldetésünk az lenne, hogy megpróbáljunk talpra állni. Megtaláljuk egymás kezét, megpróbáljunk alkotni. Ne panaszkodjunk, ne torzsalkodjunk. Találjunk újra igazi eszményeket, célokat. Leginkább találjuk meg újra Krisztust, az egyetlen királyt, mondta Székely János.
Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható a Jegyzetek rovatban.

...... ........... ......



...... ..............



- Dr. Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét a Kálvária-templomban. Szentbeszéde meghallgatható itt. Link
...... .............


Videó Link

*

- Hetvenhét éve a Donnál - 255. nap Böröndi Lajos blogja Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Veres András:
  2020-01-14 12:44:24, kedd
 
  Veres András: Maradjunk erősek és bátrak a keresztény hitünkben - 25 éves a KIFE.
...... ......


A Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület (KIFE) 1995-ben jött létre. Az egyesület összefogja azokat a Magyarországon működő katolikus civil szervezeteket, amelyek a nem formális felnőttképzés és ifjúsági képzés terén tevékenykednek. A KIFE célja minél szélesebb körben eljuttatni az emberekhez a Katolikus Egyház társadalmi tanítását, hogy az igazi társadalomformáló erő lehessen.
2020. január 13-a jeles nap a KIFE életében, mivel pontosan 25 évvel ezelőtt emelkedett jogerőre a szervezet bejegyzési kérelme. A negyedszázados jubileum alkalmából az egyesület kétnapos konferenciát szervezett, amelynek díszvendége Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára volt.
A megjelenteket Lindeisz Ferenc, a KIFE elnöke köszöntötte, kiemelve: az egyesület megalapításának 25. évfordulója ugyanarra az évre esik, mint a budapesti eucharisztikus kongresszus megrendezése. Az Eucharisztia jelentése hálaadás, és a mi alapérzésünk is a hála az elmúlt huszonöt évért - mondta Lindeisz Ferenc. Sámuel prófétát idézte, aki egy küzdelmes időszak után azt írta egy kőre: ,,Egészen idáig segített bennünket az Úr." A KIFE is ebben a hangulatban van most. A hála annak szól, aki nélkül semmi nincsen - a KIFE sem létezne -, aki értelmet ad életünknek és tevékenységünknek - fogalmazott a KIFE elnöke, aki a Kr. u. 2-3. század fordulóján élt római Hippolütoszt idézte, aki az Egyházat egy olyan hajóhoz hasonlította, amely hánykolódik, de nem süllyed el. Ez a KIFE-re is igaz.
Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Ferenc pápa Lumen fidei enciklikájából olvasott fel egy részletet: ,,A hit világosságának az a sajátossága, hogy képes megvilágítani a teljes emberi létet. A hit az élő Istennel való találkozásból fakad, aki hív bennünket, és feltárja előttünk szeretetét. Ha ez a szeretet átformál, új szemeket kapunk. A hit, amelyet Istentől természetfeletti ajándékként kapunk, megvilágítja az utat, megvilágítja az időben való vándorlásunk irányát." A győri megyéspüspök hozzátette: napjainkban különösen átérezzük annak szükségességét, hogy minél többen vállalják azt, hogy a hitet, amit kaptak, továbbadják másoknak. A keresztény hitet, az Isten szerinti életet ugyanis azért kaptuk, hogy azt másokkal is közöljük. Azt is tudjuk azonban, hogy a kereszténység nem tan, hanem életforma. Hitet adni senkinek nem tudunk, az Isten ajándéka, de mindenkit el tudunk vezetni a hit kapujáig, és az adott személyen múlik, hogy nyitott szívvel fogadja-e Isten ajándékát. Ebből viszont következik, hogy a hitismeretek továbbadása feltétlenül szükséges, lehetséges.
Szent II. János Pál pápa gyakran hangoztatta: a hit átadásának legbiztosabb, legfontosabb helye a család, azonban a tapasztalatok szerint már a gyermek élete sem mindig a családban zajlik. Éppen ezért kellenek olyan intézmények, melyek a család hitre való nevelési szándékát erősítik, segítik. Az Egyház ezért tartotta fontosnak az egyházi iskolák elindítását, amint erre lehetőség nyílt. Az oktatásban nagyon tudatosan vállaljuk a keresztény világnézet, a keresztény értékrend továbbadását, a diák nevelését, azt, hogy elvezetjük őt a hit kapujáig - mondta a püspöki kar elnöke. Emlékeztetett: évtizedek óta zajlik a magyar társadalomban is a vita arról, amit az Isten nem halott című amerikai film is bemutat: Egy tanárnő az egyik tanuló kérdésére Jézus szavaival válaszolt. Ebből hatalmas vihar támadt, mert az egyik szülő sérelmezte, és minden követ megmozgatott azért, hogy a tanárnőt eltávolítsák az állásából, a vele egyetértők tábláin ez állt: ,,Azt kértük, hogy tanítson, nem pedig, hogy hitet terjesszen." Állami iskoláink nagy veszélynek vannak kitéve, ha ez az álliberalizmus továbbterjed; ateista, Isten nélküli közeget próbálnak minden iskolában kialakítani - szögezte le Veres András püspök.
Hozzátette: a KIFE egyértelműen vállalja a hit továbbadásának munkáját, ezért öröm, hogy már huszonöt éve működik. Az Egyházhoz hasonlóan van mondanivalója az élet minden területén. Ezért nagy szükség van a létére, működésére.
A főpásztor kitért arra is: szükségünk van arra, hogy azt a gondolkodásmódot, amit mi, keresztények az evangéliumok alapján magunkénak tudhatunk, mások felé is tudjuk közvetíteni. Sajnálatos, hogy magas intellektussal, szakmaisággal rendelkező embereknek is hiányos az ismerete a kereszténységről. A győri megyéspüspök tapasztalatai szerint a buzgó templomba járó felnőtt keresztényeknek is eltérő a gondolkodásuk bizonyos kérdésekben attól, amit az evangélium alapján az Egyház tanít. A szabadosság, a relativizmus deformálta a hívők gondolkodását is, pedig nagy szükség van arra, hogy a keresztény értékrendet intellektuális módon is megerősítsük - hangsúlyozta Veres András.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke hozzátette: elvesztettük éberségünket; gyenge hitismeret, kapcsolathiány Istennel, és sok más akadályozza, hogy felnőttként tudatos hittel éljünk a világban. Az is tény, hogy a keresztény értékrend tudatos háttérbe szorítása zajlik ma is - egy hamis ideológia nevében, amit bűvös szóval toleranciának neveznek. Toleránsnak kell lennünk egészen az önfeladásunkig. Amit ma egyesek gátlástalanul megengednek a kereszténységgel szemben, annak biztos, hogy a töredékrészét sem engednék meg sem a zsidósággal, sem az iszlám vallással kapcsolatban. Eltüntetik a keresztény jelképeket, hogy ne bántsunk hitükben, érzékenységükben más vallásokat, pedig ha mindenkivel kölcsönösen toleránsak vagyunk, akkor nem lehet probléma, ha mindenki a saját jelképrendszerét használja.
Nagy szükség van arra, hogy maradjunk erősek és bátrak a kereszténységünkben, mert - ahogy arra még Szent II. János Pál figyelmeztetett - az Istentől való elfordulás, a Teremtő parancsainak semmibevétele a 20. században tragédiához vezetett. Nehogy újabb tragédiákat húzzunk magunkra azért, mert helytelenül értelmezzük a toleranciát, nem vagyunk elég szilárdak értékrendünkben, magatartásunkban - figyelmeztetett Veres András. Végezetül leszögezte: a KIFE céljai egyeznek az Egyház céljaival, építeni Isten országát, elvezetni az embereket a hithez.

- Rétvári Bence parlamenti államtitkár korábban a KIFE felügyelőbizottsági tagja volt. Előadásában elmondta: egyre több katolikus intézmény működik az oktatás, az egészségügy, a szociális területén, számuk évről évre növekszik, így a képzésnek nagy szerepe van. Az államtitkár idézte XVI. Benedek emeritus pápát: a mai kort a harcos kisebbség irányítja, bizonyos területeken mi vagyunk kisebbségben, a médiában biztosan, így nagyon sokat segíthet az a képzés, amit a KIFE folytat. Tevékenysége azért is különlegesen fontos, mert Európában ma tudatosan törekszenek arra egyes politikai, médiában dolgozó csoportok, hogy kiűzzék a keresztény szavakat a szótárból, így nem szabad üldözött keresztényekről beszélni, csak üldözött vallási csoportokról. Ebben a helyzetben nagyon lényeges, hogy vállaljuk kereszténységünket, győzzük le gátlásainkat, szólaljunk fel, ha olyan film készül, ami homoszexuálisnak mutatja be Jézust. Mindebben nagy szerepe lehet a KIFE-nek.
...... ..........



Fotó: Merényi Zita
Bodnár Dániel/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
A szíriai apostoli nuncius levélben mondott köszönetet ....
  2020-01-14 12:35:14, kedd
 
  A szíriai apostoli nuncius levélben mondott köszönetet a Magyar Katolikus Egyháznak a támogatásért
Levélben mondott köszönetet Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK) és a híveknek azért a nagylelkű támogatásért, amellyel az AVSI Alapítvány Nyitott Kórházak elnevezésű szíriai humanitárius kezdeményezését, valamint a szíriai Katolikus Karitász (Caritas Syria) munkáját támogatták.
,,A véres konfliktus, a kilenc évig tartó pusztítás, a halál és a menekülttáborok végtelen sorai, sajnos még nem értek véget. Gondoljunk csak a bombázásokra és a mindennapos támadásokra északnyugaton, és a még mindig bizonytalan helyzetre az ország észak-keleti részén" - fogalmaz levelében a bíboros.
ENSZ-felmérések alapján a szíriai lakosság 83 százaléka él mély szegénységben. Zenari bíboros szerint megnyugtató, hogy Veronika, Cirenei Simon és az irgalmas szamaritánus példáját követve a társadalomnak vannak jóakaratú és bátor tagjai, akik segítik a bajba jutott embertársaikat eljutni a biztonságot adó helyekre.
A bíboros kiemeli, hogy az Egészségügyi Világszervezet statisztikái alapján Szíriában a kórházak 54 százaléka teljesen bezárt vagy csak részben működik. Ebből is látható, hogy milyen nagy szükség van a ,,Nyitott Kórházakra", amelyek bárki előtt nyitva állnak vallási vagy etnikai hovatartozástól függetlenül. Ezekben az intézményekben két év alatt több mint 30 000 beteget láttak el, és ez a szám a harmadik év végére várhatóan eléri az 50 000-ret. A kezdeményezés ugyanakkor segít előmozdítani a különböző vallási és etnikai csoportok, különösen a keresztények és a muzulmánok békés együttélését is.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2018 szeptemberében hirdetett gyűjtést üldözött keresztény testvéreink megsegítésére. A hívek felajánlásai alapján több mint 64 millió forinttal tudtuk támogatni közel-keleti keresztény testvéreinket.
Képen: Mario Zenari bíboros
...... ..........



Budapest, 2020. január 13. az MKPK Titkársága
Forrás: MKPK Sajtószolgálat
Fotó: Merényi Zita Magyar Kurír

*
- Az MKPK közleménye az üldözött keresztények megsegítéséről
...... ..........


Az alábbiakban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményét adjuk közre.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai és a hívek újra meg újra megrendült lélekkel értesülnek azokról az üldöztetésekről, amelyeket keresztény testvéreink szenvednek el egyes afrikai és ázsiai országokban, valamint másutt, szerte a világban.
Az üldözésnek számos módozata van a diszkriminációtól kezdve a legkegyetlenebb módon elkövetett gyilkosságokig. Megbízható felmérések szerint napjainkban is ötpercenként ölnek meg egy-egy keresztény testvérünket vallása miatt. Imádságainkban rendszeresen megemlékezünk róluk.
Semmiképpen sem szeretnénk senkiben ellenérzéseket kelteni az üldözőkkel szemben, és még kevésbé akarunk bárkit bosszúállásra ösztönözni. A vértanúkról való megemlékezés a kezdetektől fogva hozzátartozik Egyházunk életéhez. Ugyancsak ősi gyakorlat a szükséget szenvedő hittestvérek támogatása, s ebben első helyen állnak azok a keresztény családok, akiket hazájukból elüldöztek, templomaikat, otthonaikat és iskoláikat pedig romhalmazzá tették.
Az üldözött keresztény testvéreink megsegítésére karácsonyig bezárólag ismételten kérjük paptestvéreink, a hívek és minden jó szándékú ember nagylelkű adományát az alábbi számlaszámra:

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
11100104 - 18181490 - 14000003


Már a két évvel ezelőtti gyűjtéskor is megtapasztalhattuk nagylelkűségüket, amikor is 126 millió forinttal tudtuk támogatni a Közel-Keleten üldözött keresztény testvéreinket.
Minden forint segítséget jelent abban, hogy elűzött testvéreink visszatérhessenek azokba a városokba és falvakba, melyekben őseik évszázadok, sőt évezredek óta éltek. Keresztény testvéreink nevében is megköszönjük nagylelkű támogatásukat.

Budapest, 2018. szeptember 5.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Fotó: Kirche in Not/Rfi Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 575 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5781
  • e Hét: 28841
  • e Hónap: 61995
  • e Év: 295742
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.