Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Megtartották Umbriában Szent Rita rózsaünnepét
  2020-07-02 13:24:15, csütörtök
 
  A hagyomány úgy tartja, hogy 1457 telén, mikor Rita a halálán volt, megkérte unokatestvérét, aki meglátogatta őt a casciai monostorban, hozzon neki egy rózsát és két fügét régi kedves kis kertjéből, Roccaporenából. A kérés nagyon megdöbbentette nőrokonát, aki már arra gyanakodott, hogy Rita lázálmot lát, hiszen január volt......
Meg kell ismertetni mindenkivel Isten ajándékát, legyünk befogadók, amint Szent Rita volt - biztatta a híveket Renato Boccardo spoleto-norciai érsek, amikor a Casciától nem messze fekvő Roccaporenában lezárta a rózsaünnepet, amelyen Szent Rita rózsacsodájára emlékeznek.

- Isten csodája történt - A hagyomány úgy tartja, hogy 1457 telén, mikor Rita a halálán volt, megkérte unokatestvérét, aki meglátogatta őt a casciai monostorban, hozzon neki egy rózsát és két fügét régi kedves kis kertjéből, Roccaporenából. A kérés nagyon megdöbbentette nőrokonát, aki már arra gyanakodott, hogy Rita lázálmot lát, hiszen január volt. Ennek ellenére hallgatott rá, elment a kertbe, és láss csodát: megtalálta, amit Rita kért.
...... ............


- A megszentelt piros rózsák töviseikkel együtt az egész világot megváltó Jézus szerető szenvedésének a jelei. Ezért öt szál rózsát küldünk a Szentatyának, aki a keresztény nép őrzője az egész földön, amit az öt földrész jelképez."
Képen: Szent Rita ünnepe Casciában
...... .....



*
- Most igazán formában lehet Szent Rita - Beszélgetés egy olasz apátnővel
Az Egyház május 22-én, pénteken ünnepli az olasz szent emléknapját, méghozzá egészen lehetetlen körülmények között - ám éppen ezek a ,,lehetetlen körülmények hozzák formába őt". Erről a különleges ünnepről kérdezte a Vatikáni Rádió a casciai Szent Rita ágostonrendi monostor apátnőjét.
Bővebben Link

*
- A reménytelen ügyek szentje - Szent Rita szerzetes Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Felkerült a kereszt a budai Szent Imre-templom tornyára
  2020-07-02 13:16:05, csütörtök
 
  Június 30-án, kedden délelőtt Budapesten megáldották a felújítás alatt álló budai ciszterci Szent Imre-templom jobb oldali tornyának megújult gömbjét és keresztjét. A szertartást követően a helyére emelték a keresztet.
A budai ciszterci Szent Imre-templom egy éve tartó felújítása lassan a végéhez közeledik. Mindenképpen szembetűnő az erőteljes citromsárga homlokzat, kevés fehérrel keverve - jól kiemelkedik az égbolt kékjéből. A régi, már kopott zöldesszürke színű bádog toronysisak szép vörösrézborítást kapott. A bal oldali torony már teljesen készen van, legfelül jól látszik a szintén sárga színben pompázó gömb és a kereszt. Kicsit lejjebb az enyhe ívű tető alatt már a toronyórák is a helyükre kerültek. A fehér alapon fekete színű római számokkal gyártott óra mindig is hiányzott a patinás épület tornyaiból. Nyilván az építtető ciszterciek nem véletlenül hagyták ki annak idején a helyeket 1938-ban a templom felszentelésekor, csak hát a háború közbeszólt. Most végre, ennyi idő után, lehetett ezt is pótolni.
...... ........


Ha szemben állunk a templom homlokzatával, láthatjuk, hogy a jobb oldali tornyot még teljesen beborítja a fémcsöves állványzat. A fátyolos, függönyszerű védőfóliát több helyen is lekapta a szél, szertelen táncot jár a csövek és a pallók között. Az impozáns épület természetesen kissé távolabbról, a Feneketlen-tó felől csodálható meg a legjobban, nem véletlenül a XI. kerület és egész Szentimreváros jelképe ez a kéttornyú templom, még a levélpapírok fejlécén is ott díszeleg.
Június 30-án, kedden délelőtt 11 órakor kezdődött a gömb és kereszt megáldása, amely a rövid ideig tartó szertartás után a jobb oldali torony tetejére került.
Szkaliczki Csaba Örs OCist, a templom plébánosa már az előcsarnokban fogadta a sajtó képviselőit, újságírókat, filmeseket, fotósokat. Nemsokára megérkezett Soltész Miklós államtitkár és Simicskó István politikus, országgyűlési képviselő az eseményre.
Mielőtt a kereszt megáldása elkezdődött volna, Szkaliczki Csaba Örs tartott egy kisebb tájékoztatót a templom múltjával és felújításával kapcsolatban.
,,A 20. század elején telepedtek meg itt, a kialakuló új városrészben a ciszterciek. A fővárossal kötött megegyezés alapján ennek a területnek elvállalták a lelkipásztori szolgálatát, ezen túlmenően az oktatásban is részt vettek a szerzetesek. Így jött létre először 1929-ben a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, majd 1938-ban épült meg a most is látható templom, Wälder Gyula tervei alapján.
Az elmúlt években a templom homlokzatán látható volt, hogy az idő megviselte az épületet, és korántsem csak a festék, hanem a vakolat is levált sok helyen. Ezért többször el kellett keríteni a tornyok körüli járdaszakaszt. Így aztán már évek óta próbáltunk anyagi forrásokat találni arra, hogy a templomot fel lehessen újítani. 2016-ban kapott támogatást a plébánia, 130 millió forintot, azonban az építés árai fokozatosan emelkedtek, további pénzekre volt szükség, 2017-ben újabb 180 millió forintot kapott a templom a felújításra. Végül aztán 2019-ben 550 millió forinttal egészítették ki, és adta ki azt az összeget, ami elindíthatta a felújítást. Az Alp-Inter Kft. nyerte el a szerződést, és így 2019. április 8-án írtuk alá szerződést a kivitelezővel, mintegy tizenöt hónapos munkára" - tájékoztatott a plébános.
Képen Szkaliczki Csaba Örs OCist, a templom plébánosa
...... ............


Elmondta: a feltárás során a templomtornyoknál a faszerkezet rendkívül rossz állapotban volt, ezért ott sok mindent cserélni kellett, és ennek során vették le a munkások a templom keleti tornyában található gömböt és keresztet, amelyet egy pécsi restaurátor-műhelyben hoztak rendbe. Most történik a torony keresztjének megáldása és felhelyezése.
A hatalmas, becsomagolt, az ékkekkel együtt legalább négy méter hosszú keresztet a padok tetejére tették, és azt állták körül a meghívottak és a plébános. A nyolcvankilós gömb, amely szintén terjedelmes volt, a templom előterében várakozott, szintén becsomagolva.
,,A kereszt a vallásunknak és hitünknek legfontosabb szimbóluma, mikor Jézust megfeszítették, akkor megalázásnak szánták ezt a kivégzési módot. Akkor még nem tudták, hogy a világ egyik legfontosabb jelképévé fog válni. Azt a dicsőséget jelenti, hogy az Isten emberré lett, itt működik a mi világunkban, és a föltámadást is szimbolizálja. Ezért helyezünk el különböző kereszteket, feszületeket, akár a lakásunkban vagy éppen az utak mentén, és a hívő emberek, amikor kereszteket látnak, keresztet vetnek magukra, meghajolnak és imádkoznak az Úrhoz. Ennek a reményében helyezzük most fel a templom tornyába ezt a keresztet, hogy messziről lássák az emberek, és kérjük majd, hogy mindazok, akik imádkoznak és tisztelik az Úr Jézust e kereszt láttán, az imájuk, kérésük nyerjen meghallgatást" - hallhattuk többek között Szkaliczki Csaba Örstől a kereszt megáldásakor.
Nem csak a kereszt megáldása történt. A plébános meghintette szentelt vízzel azt az időkapszulát is, amely a most felhelyezésre kerülő gömbbe került. Korunknak, napjainknak néhány, reméljük időt álló emlékét gyűjtötték össze, a plébánia történetéből, jelen napjaiból, kiadványaiból és a mai közélet eseményeiből. ,,Kérem az Úr áldását azokra, akik majd évtizedek múlva kinyitják ezt az időkapszulát, és érdeklődve fogják tanulmányozni, hogy megismerjenek bennünket, azt a kort, amiben most élünk" - mondta a plébános
A tényleg rövid szertartás után kivonultunk a toronyhoz, és a munkások kihozták a vállukon a keresztet, majd arra a külső liftre helyezték, amellyel szépen lassan fölkerült a torony legfelső részébe. Onnan óvatosan, egy csiga segítségével állították végső helyére. A gömb felhelyezése még várat magára.
A jelenlévők közül aki akart, fölmehetett a toronyba - egyszerre legfeljebb öt ember. A plébánossal mi ketten lent maradtunk, és a torony mellől figyeltük az eseményeket.
Kicsivel később, a program végeztével, ahogyan fokozatosan távolodtam a Szent Imre-templomtól, egyre inkább látszott ennek a megújuló monumentális épületnek, az ötvenkét méteres tornyoknak az egész XI. kerület központi részére gyakorolt hatása, vizuális ereje. Még akkor is így van ez, ha már az építés korában is vitatható volt, hogy a 20. század közepe felé miért is építenek barokk templomot. De ez már egy másik cikk témája lehetne.
A Szent Imre-templom és mellette a gimnázium kiállta az idők próbáját. Wälder Gyula, az építész nagyszerű munkát végzett - nemcsak kívülről, hanem belülről is tágasra tervezett, hatalmas, tulajdonképpen egyterű templomot épített, ahol mindig sok ember elfért.
Azóta már több generáció tudhatja a magáénak, és láthatóan mindent meg is tesz azért, hogy ez a nagyszerű épületegyüttes a jövőben is megmaradjon.

Fotó: Lambert Attila
...... ............



Nagyobb kép Link
...... ............



Kép galéria a cikk alján található Link
Mészáros Ákos/ Magyar Kurír 2020.07.02
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Ernest Hemingway: Soha ne légy szomorú
  2020-07-02 13:02:25, csütörtök
 
  Soha ne légy szomorú, ha a valóság túl rideg,
s ne keseredj el, ha nem találod helyed.
A valós élet olyan, mint a csörgedező patak,
előfordul néha, hogy nehezebben halad.
Ha nem találod céljaid, ne gyötörd magad,
idővel majd alakul, mi e percben csak gondolat.

Kérdezhetnéd, miért élünk, de senki nincs, ki választ ad,
minden napunk küzdelem, mely mindhalálig megmarad.
Ha csalódott vagy, s úgy érzed, hogy minden hullám összecsap,
gondolj bele, mennyi ember vállalná sorsodat.

Mindig csak a jóra figyelj, s hibáidat elfeledd,
ha önmagadat elfogadod, könnyebb lesz az életed.
Ha nem látod a fényt, a Napot, nyisd ki jobban a szemed,
gondjaid közt tartogat még csodákat az életed.
Mindig csak a mának élj, s az örök szabályt ne feledd:
A holnap mindig tiszta, mivel nem szennyezi semmi tett.

Ernest Miller Hemingway (1899. július 21. - 1961. július 2.) amerikai, irodalmi Nobel-díjas regényíró, novellista, újságíró.
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Letették a Mindszenty József Múzeum alapkövét
  2020-07-02 12:55:32, csütörtök
 
  Letették a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont alapkövét Zalaegerszegen.
A Mindszentyneum fő kiállítása Mindszenty József érsek, hercegprímás életútját mutatja majd be, aki huszonöt éven át szolgált plébánosként a városban. Az intézményben külön szinten a XX. századi kommunista diktatúra vallásüldözéssel foglalkozó tárlata kap helyet. Az ünnepségen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Erdő Péter bíboros, Budapest-esztergomi érsek, aki megáldotta az épület alapkövét, valamint Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó és Székely János szombathelyi megyéspüspök.

...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Dicsértessék Jézus ! Pio atya, védj meg minket,
  2020-07-02 12:02:08, csütörtök
 
  Dicsértessék Jézus ! Pio atya, védj meg minket,
Így búcsúzott Pio atya minden nap az áldás után
Facebook oldali videó Link

- A küzdelem, amely a jó munkát megelőzően zajlik, olyan, mint az antifóna, amely megelőzi az énekelni kívánt ünnepélyes zsoltárt." Pio atya

-'' A szenteknek mindig igazuk van; értelmetlen velük vitatkozni." Pio atya

- Nem gondolod, hogy Jézus megérdemli, hogy áldozatot ajánlj neki?" Pio atya
...... ........... ...........



- Szeressük a Miasszonyunkat. Mondjuk a rózsafüzért. Isten áldott Anyja uralkodjon a szíved felett. Szent Padre Pio

- Nem kedvelte ha szentnek emlegették
Pio atya rendkívüli alázatáról és szerénységéről tanúskodik, hogy nem kedvelte, ha szentként emlegették, és csodáira is igyekezett mindig valamilyen hihető magyarázattal szolgálni.
Egy tanú a következő beszélgetésfoszlányt hallotta Pio atya és egy hozzá érkező zarándok között.
A zarándok, aki hosszú utat tett meg, hogy a csodatévő atya közbenjárását kérje, és gyógyulásért esedezzen Istennél, nagy megdöbbenéssel vette észre, hogy Foggiába érkezése óta rosszindulatú daganata, amelytől szenvedett, csodálatos módon eltűnt. A boldogságtól szinte részegen sietett San Giovanni Rotondóba, és amikor Pio atya színe elé jutott, hálálkodásban tört ki.
,,Ugyan már, kedves fiam!" - mondta Pio atya elnéző mosollyal. ,,Ha már Foggiában azt tapasztaltad, hogy meggyógyultál, akkor miért tettél további negyven kilométert? Menj haza, és adj hálát az Úrnak! Ehhez az ügyhöz nekem semmi közöm, ez egyáltalán nem az én művem!"
,,De atyám, hiszen imádkozott értem!"
,,Még szép, hogy imádkoztam!"
,,Akkor hát" - zárta rövidre a beszélgetést a zarándok - ,,tudom, kinek köszönhetem mindezt."
Ám azért, hogy ne okozzon bánatot Pio atyának, további gondolatait megtartotta magának.



Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Pogány Zoltán: Süt a nap
  2020-07-02 10:57:46, csütörtök
 
  Kép linkje Link
...... ...........


Én csak a napkeltét látom,
süt a nap: süt a Nap!
Hajfonatnyi ez az álom,
lelkemen virágkalap.

Mosolyos távolság éget,
süt a nap: süt a Nap!
Nyár... a vágy tűzreménységet
testembe égve harap.

Én csak a napkeltét látom,
süt a nap: süt a Nap!
Hajfonatnyi ez az álom,
lelkemen virágkalap.

Becsillan csilla-szemembe,
süt a nap: süt a Nap!
Ébredek... talán örökre
ébredésem ez a nap.

Forrás: canadahun oldal
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Szűz Mária találkozása Erzsébettel
  2020-07-02 10:48:04, csütörtök
 
  Nagyobb kép Link

...... ........... .......

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Sarlós Boldogasszony - az aratás kezdete 07.02
  2020-07-02 10:00:04, csütörtök
 
  Az élet, vagyis a mindennapi kenyér Isten ajándéka. A Miatyánkban is ezért könyörögnek a hívek.
...... .........


Sarlós Boldogasszony napján az aratók misét hallgattak, mialatt szerszámaikat a templom falához támasztották. A pap megáldotta az aratókat és szerszámaikat. Ezután tiszta ünnepi ruhában vágtak a búzatáblában egy rendet, majd hazatértek ünnepelni, és másnap fogtak hozzá igazán a nagy munkához.Az aratás a parasztember életében és munkájában a legnagyobb események egyike volt, amelyre még a gépesített munkatechnika korszakában is bizonyos áhítattal és komolysággal készült. Az élet, vagyis a mindennapi kenyér Isten ajándéka. A Miatyánkban is ezért könyörögnek a hívek.
Mindenható örök Isten, a te sugallatodra indult útnak a Boldogságos Szűz Mária, hogy szent Fiadat méhében hordozva Erzsébetet meglátogassa. Add, hogy a Szentlélek indításait hűségesen kövessük, és Máriával együtt mindig magasztaljunk téged. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Magyar katolikus lexikon
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium II.
Magyar Kurír 2020.07.02
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
A látogatás misztériuma az öröm titka
  2020-07-02 09:56:42, csütörtök
 
  ...... .............


,,A látogatás misztériuma az öröm titka. [...] De mi ennek az örömnek az a rejtelmes, rejtett forrása? Jézus. Mária már megfoganta Őt a Szentlélek által, s Jézus már most megkezdte küzdelmét a félelem, az aggodalom, a szomorúság - a bűn ellen, az embert leginkább megalázó rabszolgaság ellen.
Szép szeretet anyja, imádkozz érettünk! Taníts meg minket arra, hogy úgy szeressük Istent és testvéreinket, ahogyan te szeretted őket. Add, hogy a másik iránti szeretetünk még türelmesebb, jóakaratúbb és tiszteletteljesebb legyen... Örömünk forrása, imádkozz érettünk! Ámen."

(Szent II. János Pál pápa)
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Szűz Mária látogatása Erzsébetnél (Sarlós Boldogasszony)
  2020-07-02 09:30:21, csütörtök
 
  Ünnepe Július 02.
Az élet, vagyis a mindennapi kenyér Isten ajándéka. A Miatyánkban is ezért könyörögnek a hívek..
Sarlós Boldogasszony áldott állapotában a várandós édesanyák oltalma
,,Erzsébet így szólt: Hogyan lehet az, hogy Uramnak anyja látogat el hozzám?"
...... ........... ........


- Igenaptár oldalon Link

...... .........



*
Imádság
Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és kicsinységem tudatában hálát adok neked, s egész lelkemmel kérlek, rendkívüli jóságodban fogadd jóakarattal könyörgésemet: hatalmaddal űzd el az ellenséget tetteimtől és cselekedeteimtől, erősíts engem a hitben, kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem boldogságod birtoklására! Vezess el engem arra, hogy téged mindenkinél és mindennél jobban szeresselek

Elmélkedés
A mai ünnep hivatalos elnevezése Szűz Mária látogatása Erzsébetnél. Az angyali üdvözletkor, Jézus születésének hírüladásakor Mária azt is megtudja, hogy rokona, Erzsébet is gyermeket fogant, és három hónap múlva fogja megszülni gyermekét. Elhatározza, hogy felkeresi Erzsébetet és segítségére lesz a szülés előtti időszakban. Mária megérkezéséről, találkozásukról, örömükről szól a mai evangélium. De nem csak ők ketten, hanem a két születendő gyermek, Jézus és Keresztelő János is találkozik. Erzsébet üdvözlő szavaiból az is kiderül, hogy János köszönti a közeledő megváltót. Ezt mondja: ,,örvendezve felujjongott méhemben a magzat."
Mária örömmel indul rokonához, hogy szolgálatára legyen, Erzsébet pedig örömmel fogadja, örömmel köszönti őt. Keresztelő János sajátos módon fejezi ki örömét, megmozdul anyja méhében. Ezután következik Mária hálaadó és Istent magasztaló imája, amely az ő öröméből fakad, örvendezésének a kifejezése. A két leendő édesanya és a két születendő gyermek öröme felénk sugárzik, bennünk is örömet ébreszt.
Erzsébet ezt mondja Máriának: ,,Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!" Örömünk forrása az Istenben, az ő irgalmasságában, jóságában és szeretetében való hit. A mai ünnepen induljunk Máriával a hit és az öröm útján!
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link

*
- Útravaló Link

- Magyar kurír Link

- Jeles napok oldalon Link

- Boldog Asszony látogatásáról vers Link

- Katolikus rádió Link

- Mária rádió Link

- Erdély Link

- Csíksomlyó: Sarlós boldog asszony videó Link

- Csíksomlyó: Szűz Mária látogatása Erzsébetnél videó Link

- Szombathely Sarlós boldog asszony videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 407 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3560
  • e Hét: 26620
  • e Hónap: 59774
  • e Év: 293521
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.