Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
1479. október 13. | A kenyérmezei csata
  2020-10-13 21:35:14, kedd
 
  Szerző: Tarján M. Tamás
,,...az akindzsik zsebei úgy telve voltak ezüsttel és arannyal, mint a tavaszidő nárcisszal és bimbókkal, kezük és markuk oly üres és terméketlen maradt, mint őszidőn a mandulafenyő és a platán. Bár vágyaik kongó serlege és kívánságuk üres erszénye megtelt, és a zsákmányolt kincs mézének íze megédesítette szájukat, a vereség mérges fullánkjának keserétől boldogságuk szomorúságra fordult."
(Kemalpasazádé török történetíró a kenyérmezei csatáról)
1479. október 13-án ütközött meg Kenyérmezőnél Báthory István erdélyi vajda és Kinizsi Pál főkapitány egyesült serege az Isza bég vezette portyázó oszmánokkal, akik a csatát megelőző néhány napban végigfosztogatták Erdély déli részét. A véres ütközetben a vajda és a főkapitány egyesült seregei megsemmisítő győzelmet arattak a törökök felett, és hosszú időre elvették a szultánok kedvét a magyarországi háborúskodástól.
Bár II. Mehmed (ur. 1444-1446/1451-1481) 1456-os sikertelen, Nándorfehérvár elleni támadása után a Porta hosszú ideig nem indított hadjáratot Magyarország ellen, a főseregek elmaradása korántsem jelentette azt, hogy a határokat fenyegető veszély elhárult volna. A balkáni királyságokból kialakított szandzsákok bégjei a ,,békeévek" alatt gyakran szerveztek portyázó hadjáratokat a királyság területére, melyek célja a zsákmány- és adott esetben élelemszerzés mellett az ellenfél folyamatos pusztítása, gyengítése volt. A fosztogatások ellen a határ őrei gyakran tehetetlennek bizonyultak, így Magyarországot hiába védte a Luxemburgi Zsigmond (ur. 1387-1437) által kiépített végvárrendszer, a Délvidék néhány évtized alatt nagyon komoly veszteségeket szenvedett el. E pusztítás hosszú távú következményeit az 1458-ban trónra kerülő Hunyadi Mátyás (ur. 1458-1490) is belátta, és bár nem tudott hadjáratot indítani a török kiűzésére, arra mégis képes volt, hogy a Balkánon kialakított ütközőzónát tovább szélesítse: erre szolgált a boszniai Jajca 1464-es bevétele, majd Zvornik elfoglalása - 1476-ban -, és ezért lett volna fontos a sikertelenül ostromolt szendrői vár meghódítása is, 1476 telén.
A magyar támadások természetesen rendre válaszcsapásra sarkallták II. Mehmed szultánt, azonban - a Velence ellen vívott háború miatt - az 1476-os hadi események után a török reakcióra majdnem három évig, egészen 1479 őszéig kellett várni. Mátyás nagyon is számított a Porta támadására, sőt, úgy vélte, a szultán komoly erőket fog bevetni ellene, ezért a tavasz óta Szendrő környékén gyülekező - javarészt akindzsikből álló - portyázó had ellenében Báthory István erdélyi vajdát, Kinizsi Pál délvidéki kapitányt és Vuk Brankovicsot, a magyar uralom alatt álló szerb területek vajdáját is készenlétbe állította. A félelem nem volt alaptalan, ugyanis az Isza bég által vezetett hadjáratban 5 - más források szerint 7 - szandzsák bégje, valamint IV. Basarab havasalföldi vajda (ur. 1477-1482) is részt vett.
Bár az összefogás nyomán a későbbi források előszeretettel beszéltek százezres török seregről, a kutatók ma már úgy vélik, hogy az 1479-es hadjáratban a fosztogatók valódi létszáma 15, esetleg 20 000 fő - de akadnak olyanok is, akik szerint mindössze 6000 fő - lehetett. Az összegyűlt oszmán erők aztán egészen az ősz kezdetéig Szendrő környékén állomásoztak, majd Havasalföldön keresztülvágva, a Lator folyó forrásvidékén átkeltek a Kárpátok hágóin, és három nap alatt állítólag több száz erdélyi települést égettek fel. Nyilván - a sereg méretéről szóló információkhoz hasonlóan - ezek a híradások is túloznak, az viszont tény, hogy a villámgyorsan száguldozó török sereg október 9-e után rövid idő alatt rengeteg kincset, élelmiszert és foglyot - elsősorban nőket és gyerekeket - rabolt össze.
A korábbi hadjáratok tapasztalatai nyomán Báthory vajda nem támadt azonnal a portyázó oszmánokra, hanem - a lakosság nagy részét a hegyekbe menekítve - kivárta, míg az ellenség a rablásban elfárad, a vagyonszerzéstől pedig elkényelmesedik. A híres török történetíró, Kemálpasazáde, az itáliai Antonio Bonfini és a szász krónikások egyetértenek abban, hogy a Kenyérmezőn vívott ütközetre már akkor került sor, amikor Isza bég seregei a hazatéréshez készülődtek; a Báthory István és Kinizsi Pál vezette - feltehetően szintén 20 000 fős - magyar sereg október 13-án valószínűleg éppen a táborbontás jelére állt hadrendbe a csatamezőt szegélyező erdő rejtekében. A síkságra vonuló keresztény hadakat látva Isza bég úgy döntött, vállalja az összecsapást, és hamarosan egy oszmán vitézt küldött Báthoryék elé, hogy az csúfolódásával és köpködésével párbajt provokáljon ki valamelyik magyar vezértől. A krónika szerint a megmérettetést végül a vajda egyik szász vitéze vállalta, akinek győzelme egyúttal megadta a jelt az összecsapásra is.
A kenyérmezei ütközetben a magyar és az oszmán sereg egyaránt három részre osztva harcolt: a centrumot a keresztény oldalon Báthory, míg az ellenségnél Isza bég vezette, a Kinizsi által irányított magyar jobbszárny Ali béggel, a - vélhetően Brankovics parancsnoksága alatt álló - balszárny pedig Báli béggel csapott össze. Miután a magyar seregben számos nehézfegyverzetű harcos küzdött, Báthoryék a csata kezdetétől fogva fölényben harcoltak, ennek ellenére a bátran támadó Isza bég kis híján a maga javára döntötte el az ütközetet. A török roham során Báthory vajda leesett a lováról, vezérük bukásának látványa pedig azonnal futásra késztette az erdélyi hadakat; a nemes úr élete és a csata sorsa egy Nagy Antal nevű közvitéz hősiességén múlt, aki kimenekítette a sérült Báthoryt a törökök gyűrűjéből, ezzel pedig megakadályozta a teljes összeomlást. A centrumban mutatott rendkívüli bátorság aztán hosszú távon mit sem ért, ugyanis Isza béggel szemben a Kinizsi ellen harcoló Ali bég meglehetősen gyáván viselkedett, és a rohamra készülődő vértes alakulatok elől a futásban keresett menedéket. Miután a török balszárny kereket oldott, a legendás erejű hadvezér oldalba kaphatta az oszmánok centrumát; az ádáz küzdelemben Isza bég rövid időn belül súlyos sebet kapott, ez a fejlemény pedig a portyázók maradékát is menekülésre késztette. A legtovább IV. Basarab gyalogosai tartottak ki Báthoryékkal szemben, az ő alakulatuk viszont a csata végére szinte teljesen megsemmisült.
A kortárs krónikások szerint a véres kenyérmezei ütközetben az oszmánok 6000, míg a magyarok 3000 embert veszítettek, ezt az adatot azonban a későbbi történetírók - Mátyás dicsőítése érdekében - jelentősen eltorzították. A vesztesek foglyaikat és rablott kincseiket hátrahagyva, fejvesztetten menekültek a Kárpátok hágói felé, a nyomukba eredő magyar lovasok azonban, akit csak utolértek, mind egy szálig levágták. A vérengzéstől egyedül azok menekültek meg, akikről a magyar vezérek úgy gondolták, hogy értük később komoly váltságdíjat fognak fizetni. A fáma úgy szól, hogy a győztes harcosok és a kiszabadított keresztény foglyok a csatát követő éjszakán nagyszabású ünnepséget tartottak a Kenyérmezőn, mely során Kinizsi, az ütközet egyik hőse úgy járt győzelmi táncot, hogy a foga közt és két karjában összesen három törököt tartott. Nem tudni, így volt -e, mindenesetre a kenyérmezei diadal - a kedvező esélyek ellenére is - jelentős fegyvertény volt, mely nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a határ menti török aktivitás a következő években csökkenni kezdett. Egy 1482-ben indított sikertelen portyát követően aztán az új szultán, II. Bajazid (ur. 1481-1512) békét is kötött Mátyással.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Krisztus keresztje ma is szól hozzánk.
  2020-10-13 21:32:57, kedd
 
  Maradjunk a jó úton! - Urbán Erik erdélyi ferences tartományfőnök gondolatai a keresztről.
Én azonban nem akarok mással dicsekedni, mint Urunk, Jézus Krisztus keresztjével. Általa keresztre szegezték nekem a világot, és engem is a világnak" (Gal 6,14). Az alábbiakban Urbán Erik ferences szerzetes, a Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány tartományfőnöke elmélkedését olvashatják a kereszt titkáról.
Krisztus keresztje ma is szól hozzánk, ahogy Szent Pál apostolt megszólította, ahogy Szent Ferenc atyánkat megszólította, minket is megszólít. Pál apostol ezzel a levelével teljesen világossá teszi számunkra azt, hogy ha teljes életet akarunk élni, ha békében akarunk élni a jó Istennel, egymással testvérként akarunk élni, önmagunkkal kiengesztelődve, akkor ugyanazt a lelkületet kell vállalnunk, ami Krisztusban volt. Ha dicsekedni akarok, akkor ne dicsekedjem mással, mint Jézus Krisztus keresztjével.
Egyik ismerősöm azt mondta, egy feltámadás nem volt elég, hogy eltörölje Krisztus sebeit, melyeket a keresztre feszítés okozott. Azt mondtam magamban, hogy nem törölte el, de igazából ezen sebhelyek már nem a fájdalom sebei voltak, hanem a megdicsőült sebek, azok a sebek, amelyek tanúbizonyságul szolgáltak, azok a sebek, amelyeket látva Tamás apostol - akár megérintett, akár nem - térdre hullott a feltámadott előtt, és hitvallást tett: ,,Én uram, én Istenem!"
Ha dicsekedni akarok, Krisztus keresztjével dicsekedjem - mondja Szent Pál

Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Qui était Carlo Acutis? élete bemutatás videón
  2020-10-13 21:28:28, kedd
 
  Videó Link

La vie de Carlo Acutis, l'apôtre de l'Eucharistie.
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Csaba testvér elmélkedése Dózsa Györgyön 10.11
  2020-10-13 21:07:16, kedd
 
  Videó Link
Elhunyt Placid atyára emlékezett a beszédében.

...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Szentírás üzenete - 2020. október 13.
  2020-10-13 21:02:17, kedd
 
  Lendvai Zoltán rédicsi plébános gondolatai

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Boldoggá avatták Carlo Acutist 10.11
  2020-10-13 20:49:49, kedd
 
  Vivez la béatification de Carlo Acutis en direct d'Assise sur KTO.
Videó Link

*
- Santa Misa Beatificación de Carlo Acutis - Sábado 10 de Octubre, 9:30AM
Videó Link

- Német nyelven: Hl. Messe zur Seligsprechung von Carlo Acutis in Assis
Videó Link

*
...... ...........



...


Október 10-én délután Assisiben boldoggá avatták Carlo Acutist, a szent életű olasz fiút, aki tizenöt éves korában, 2006-ban leukémiában halt meg és életszentségének híre mára elterjedt az egész világon. A boldoggá avatási szentmisén Agostino Vallini bíboros azt hangsúlyozta, hogy Carlo ,,normális fiatal" volt, és éppen ez a tulajdonsága tette különlegessé Isten szemében.
Mintegy háromezer ember érkezett az umbriai kisvárosba, Assisibe, de a járvány miatt a legtöbben a tereken, kivetítőkön követték a szertartást, amely a Szent Ferenc-bazilikában, a felső templomban zajlott. Az esemény rengeteg érdeklődőt vonzott, mégha a pandémia miatt személyesen nem is tudtak eljönni: televíziós csatornák a világ minden tájáról egyenes adásban közvetítették a liturgiát. Nem véletlenül Assisiben zajlott a szertartás: Carlo ott töltötte a nyarakat és nagy tisztelője volt Szent Ferencnek, követendő példát látott az életében.
Ritka és megható, hogy egy kanonizációs szertartáson ott vannak a boldoggá avatandó szülei és testvérei. A szülők, Andrea és Antonia ott ültek az első sorban, mellettük 2010-ben született ikergyermekeik, Michele és Francesca - a boldoggá avatás kihirdetése után személyesen vitték az oltárra Carlo szívereklyéjét.
,,Felmerül bennünk a kérdés: mi volt a különleges ebben az alig tizenöt éves fiúban? Normális, egyszerű, spontán, szimpatikus fiú volt: elég ránézni a fényképére. Szerette a természetet és az állatokat, focizott, sok barátja volt a kortársai közt, vonzották a közösségi média modern eszközei, rajongott az informatikáért. Gyermekkora óta érezte - tanúskodnak erről a családtagjai -, hogy szüksége van a hitre, és tekintetét Jézusra irányította Az Eucharisztia iránti szeretete megalapozta az élő kapcsolatát Istennel és megtartotta őt ebben a kapcsolatban. Mindennap járt szentmisére és hosszan elidőzött imádásban az Oltáriszentség előtt. Meg volt győződve róla, hogy az Úrból kell energiát meríteni ahhoz, hogy szeressük az embereket és jót tegyünk velük" - hangsúlyozta homíliájában Vallini bíboros.


*
Cikk folytatása Link és még több írás, mely a cikkhez kapcsolódik
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
28. évközi hét kedd. Csíksomlyó 10.13
  2020-10-13 20:41:34, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Bravúros Fradi-győzelem Dániában a női kézilabda BL-ben
  2020-10-13 13:32:18, kedd
 
  Elek Gábor csapatából hét alapember hiányzott, de így is nyerni tudott esélyesebb riválisa otthonában.
A koronavírusos megbetegedések miatt tartalékos Ferencváros 24-21-re győzött a dán Esbjerg otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában, vasárnap.
Az FTC elhalasztotta a norvég Vipers Kristiansand és a francia Metz HB elleni mérkőzését, és vasárnap sem akart játszani, ám ezt az európai szövetség már nem engedélyezte

Eredmény, csoportkör, 4. forduló, A csoport:
Team Esbjerg (dán) - FTC-Rail Cargo Hungaria 21-24 (13-9)

A vendégek keretéből Kisfaludy Anett, Pásztor Noémi, Kovács Anett, Klujber Katrin, Háfra Noémi, valamint a német Julia Behnke és Emily Bölk hiányzott, bekerült viszont négy olyan utánpótláskorú kézilabdázó, akik még a felnőtt NB I-ben sem játszottak. A hazaiak a decemberi világbajnokság legértékesebb játékosának választott holland Estavana Polmant nélkülözték, aki súlyos térdsérülés után gyógyul.
A magyar csapat eleinte remekül tartotta magát, a hazaiak a 11. percben vezettek először, és még a 19. percben is csak 7-6 állt az eredményjelzőn. Ezt követően azonban egyre többet hibázott mezőnyben és támadásban is az FTC, ezt, illetve Rikke Poulsen védéseit kihasználva az Esbjerg gyors, könnyű gólokkal elhúzott, és a szünetben már 13-9 volt az állás a javára.
A 37. percben időt kellett kérniük a házigazdáknak, mert a Ferencváros remek védekezéssel és hatékony támadójátékkal kezdte a második félidőt, és 14-13-ra felzárkózott. A folytatásban a magyar együttes négyszer támadott az egyenlítésért, és negyedszer sikerrel is járt, majd remek összpontosítással a vezetést is átvette. Volt egy 14 perces időszak, amit 9-3-ra megnyert a vendégcsapat, amely a dánok egyenlítése után megint lendületbe került, és három góllal ellépett.
Az FTC egy újabb 5-0-s sorozattal eldöntötte a meccset, amelyet határtalan lelkesedésének, és nagyszerű második félidei játékának köszönhetően nyert meg. A mezőny legeredményesebb játékosa Kovacsics Anikó volt hat góllal, Schatzl Nadine ötször volt eredményes.
A két csapat harmadik alkalommal találkozott egymással, az FTC egy vereség mellett másodszor nyert. A két győzelemmel és két döntetlennel álló címvédő Győri Audi ETO KC jövő szombaton a román Ramnicu Valcea együttesét fogadja, az egy győzelemmel és egy vereséggel rendelkező Ferencváros pedig egy hét múlva az ugyancsak román CSM Bucuresti vendége lesz a BL csoportkörében.

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Útravaló – 2020. október 13.
  2020-10-13 13:08:09, kedd
 
  Szabadság és törvény? Szabadság vagy törvény? A szabadság törvénye? Újból és újból föllángolnak a viták e kérdés körül. Egyházunkon belül is könnyen belecsúszunk ilyen vitákba. Mert fontos dolgot feszeget, mert nagyon nehéz a határ megtalálása, mert nagyon nehezen viseljük ezt a szent feszültséget és mert hajlamosak vagyunk a kész válaszokat előtérbe helyezni. Mindenesetre nagy vágyunk, hogy tiszták lehessünk Isten előtt, tiszta szívvel állhassunk meg vele szemben, és valóban kell a segítség ahhoz, hogy ezt elérjük valamilyen formában. A külső formák segítségek, hogy a lényeget elérjük, és nem szabad összekevernünk az eszközt és a célt vallásos életünkben. De legfőképp arra kell ügyelni, hogy a hitünk a szeretet által tevékeny legyen.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
28. évközi hét kedd 10.13
  2020-10-13 13:06:04, kedd
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a galatákhoz írt leveléből
Isten előtt nem a törvény külső megtartása számít, hanem a szeretet által tettekben megnyilvánuló hit.
Testvéreim!
A szabadságot Krisztus szerezte meg nekünk. Álljatok tehát szilárdan, és ne hagyjátok, hogy újra a szolgaság igájába hajtsanak titeket.
Én, Pál mondom nektek: Ha csupán az ószövetségi törvényt tartjátok meg, Krisztus semmit sem használ nektek. Ismét kijelentem, hogy mindaz, aki a körülmetéléssel vállalja az ószövetségi törvényt, köteles azt a maga teljességében megtartani. Ha a mózesi törvény (megtartása) által akartok Isten előtt kedvessé válni, elszakadtatok Krisztustól, és elvesztettétek kegyelmét.
Mi azonban, a Szentlélektől vezetve, a hittől várjuk a megigazulást, és reméljük annak beteljesedését. Jézus Krisztusban ugyanis nem az számít, hogy valaki a körülmetélkedéssel vállalta-e az ószövetségi törvény megtartását vagy sem, hanem csak a hit, amely a szeretet által tevékeny.
Ez az Isten igéje. Gal 5,1-6

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus elítéli azokat, akik a külső látszatra sokat adnak, de a belső, lelki tisztasággal nem törődnek.
Egyik beszéde alkalmával meghívta Jézust egy farizeus, hogy étkezzék nála. Ő el is ment, és asztalhoz telepedett.
Amikor a farizeus látta, hogy Jézus étkezés előtt nem mosott kezet, megütközött rajta. Az Úr ekkor így szólt hozzá: ,,Ti, farizeusok, tisztán tartjátok ugyan a pohár és a tál külsejét, de belül tele vagytok rablással és gonoszsággal. Esztelenek! Hát nem az alkotta a belsőt, aki a külsőt is? Adjátok inkább oda a rászorulóknak azt, amitek van, és akkor majd mindjárt tiszták lesztek egészen!"
Ezek az evangélium igéi. Lk 11,37-41
........



Imádság
Kérünk, Urunk, Istenünk, taníts meg bennünket arra, hogy helyesen kérjük tőled azt, ami javunkra szolgál! Te kormányozd életünk hajóját magad felé, minden viharvert lélek csendes kikötője! Mutasd meg az irányt, amerre mennünk kell! Újítsd meg bennünk az engedelmesség lelkületét!

Elmélkedés
A mai evangélium azzal kezdődik, hogy egy Jézus tanítását hallgató farizeus meghívja őt vendégségbe a saját házába. Úgy tűnik, hogy Jézus szava jó hatást gyakorolt rá, s bizonyára azt várta, hogy az étkezés közben is fog majd bölcsességeket hallani vendégétől. Úgy látszik, hogy felébredt benne valamiféle kíváncsiság. Jézus korában nem szokatlan jelenség, hogy valaki egy ünnepi étkezés alkalmával beszédet, tanítást intéz a jelenlévőkhöz. A farizeus jószándéka nem kérdőjelezhető meg, de mindjárt az elején önmaga elvárásainak, szokásainak csapdájába esik. Helytelennek tartja, hogy Jézus nem mos kezet étkezés előtt.
A korabeli törvények előírták az étkezés előtti kézmosást, aminek elsősorban egészségügyi okai voltak. Egyébként mi is ugyanígy tesszük: a betegségek vagy fertőzések megelőzése érdekében alaposan megmossuk kezünket, mielőtt asztalhoz ülnénk. Jézus ezt a törvényi előírást nem teljesíti. A vendéglátó nehezményezi ezt, hiszen számára, mint minden farizeus számára a mózesi törvények aprólékos megtartása volt a legfontosabb. Ezt követően Jézus felhívja figyelmét arra, hogy a rászorulók segítése szintén szerepel a törvényben, és ez sokkal fontosabb szabály, mint a kézmosás.
A rászorulók és a szegények támogatása a kezdetektől fogva hozzátartozik a keresztény közösség életéhez, és éppen ez az egyik legfontosabb ismérve annak, hogy valaki a krisztusi közösséghez tartozik.
C.Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 417 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1293
  • e Hét: 2372
  • e Hónap: 15810
  • e Év: 218723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.