|
2018-09-30 16:58:40, vasárnap
|
|
|
|
|
|
Régi magyar fűszerféle, a majoránna: különleges ízt, friss zamatot ad ételeinkben. Kitűnően ízesíthetők vele levesek-burgonyaleves, gombaleves,- főzelékeink közül a kelkáposzta, a savanyú burgonya, de különleges ízt ad a csirke töltelékének.Bedörzsölhetünk vele sült húsokat, csirke, kacsa. Nélkülözhetetlen disznóölésnél a hurkafélék, pástétomok ízesítésénél.
Borsfű: vidéken borsikafűnek is nevezik. Kiválóan alkalmas fekete bors pótlására, akinél kímélni kell a gyomrot.Minden olyan ételt ízesíthetünk borsikafűvel , amelyet különben borssal ízesítenénk.
Kömény és édeskömény: Kenyér, cipó és tésztafélék ízesítésére használják, sós süteményekre hintik.A kömény főzelékek fűszerezésére is bevált kelkáposzta, saláták ízesítésére használják:cékla, káposzta, burgonyasaláta.Jó ízt ad a párolt káposztának. Húslevesbe, gulyáslevesbe,tojáslevesbe, mindig tegyünk egy-egy mokkáskanálnyit ebből a fűszerből.
Babérlevél: Ez a fűszer is alkalmas a tojásleves, gulyásleves, savanyú halleves, paradicsomleves, ízesítésére. De nem hiányozhat a burgonyafőzelékből és a különböző savanyú káposztából készült ételekből sem. A savanyúság készítésénél is használjuk :uborka, apró tök, zöld paradicsom.
Szintén savanyúsághoz alkalmazzuk a koriandert, a mustármagot, a kaprot, a borókabogyót. A borókabogyó kitűnőízt ad a sertés- vagy vadsültnek, és nem hiányozhat a pácléből sem. Szintén a vadpáchoz kitűnő a borsfű, a bazsalikom, a kakukkfű, az izsóp és a fehér mustár keveréke. Főleg az őz- és a szarvashús ízesítésére szolgál.
Sáfrány: évszázadokon keresztül a világ legnépszerűbb fűszere volt. Ma is használjuk húsleves, zöldségleves, különféle mártások, főzelékek ízesítésére, de teszik krémekbe, tésztákba is, hogy szép aranyszínűre fesse.
Szerecsendió: egy csomag belőle évekre elég. Kitűnő ízű lesz például krumplis fánkunk vagy bármilyen zsírban sült krokett ( hal- gomba- vagy tojáskrokett), ha összegyúrás előtt kevés szerecsendiót reszelünk bele. De szokták a szerecsendiót különféle salátákra-burgonya- és zellersaláta - is ráreszelni.
Fahéj: tésztafélé ízesítésére használjuk, amit egészben vagy törött formában árulnak az üzletekben. Megtörve mézeskalács, diós piskótatészta, almás lepény, kelt csiga fűszerezésére szolgál, de porcukorral keverve jó ízű lesz tőle a meghintett tejbedara, tejberizs vagy a zsírban sült fánk is. A fahéjat egészben főleg gyümölcslevesek, -mártások és -kompótok ízesítésére használjuk: főleg a meggy, a szilva, az alma ízét egészíti ki kellemesen.
Szegfűszeg: kimondottan a szilvából készült kompót, savanyúság ízesítésére, de megtörve mézeskalácsba, fűszeres tésztába is teszik. Egy-két szem szegfűszegtől zamatossá válik a húsleves vagy párolt hús is.
Sajnos csak piacokon, kofáknál találhatunk rá két értékes fűszerfélénkre: a tárkonyra és a csomborra.
A tárkonnyal főleg bárány- és birkahúst ízesíthetünk: az erdélyi tárkonyos báránysült, a tárkonyos bárányleves messzi földön híres. A csombor szintén Erdélyből került a magyar konyhára, elsősorban édes káposztát, lucskos káposztát ízesítenek vele. (A csombort bizonyos mértékig pótolni lehet a gyógynövényboltban kapható borsfűvel).
Végezetül íme egy jól bevált , régi pástétomfűszer-keverék, melyet vad-illetve májpástétom fűszerezésére használhatunk. Egyenlő arányban kell venni az alábbi fűszerféléket, és összetörve alaposan elkeverni: koriander, köménymag, borsfű, bazsalikom, kakukkfű, fehér mustár, majoránna, boróka,orvosi zsálya, fodormenta, édesgyökér, paprika. Ebből a keverékből a pástétomra 1-2 mokkakanálnyit kell keverni, és máris érezhető lesz a kitűnő íz.
A fűszernövények használatánál ügyeljünk arra, hogy csak ízük maradjon az ételben, a bogyókat, füveket szűrjük ki belőle, mert nem kellemes, ha fogunk közé akadnak. Ezért érdemes egy gézből varrni zacskót, vagy ún. teatojásba zárni a fűszereket és így tenni az ételbe.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűszerkalauz |
|
Címkék: nélkülözhetetlen, paradicsomleves, mokkáskanálnyit, gyümölcslevesek, bedörzsölhetünk, pástétomfűszer, fűszernövények, fűszerfélénkre, mokkakanálnyit, burgonyasaláta, legnépszerűbb, szegfűszegtől, fűszerezésére, savanyúsághoz, disznóölésnél, szerecsendiót, piskótatészta, mézeskalácsba, használhatunk, gulyáslevesbe, használatánál, fűszerféléket, burgonyaleves, évszázadokon, borsikafűnek, tojáslevesbe, zellersaláta, ízesítésénél, zöldségleves, tojáskrokett, borókabogyót, borsikafűvel, ízesíthetünk, szerecsendió, aranyszínűre, töltelékének, savanyú burgonya, csirke töltelékének, kömény főzelékek, párolt káposztának, különböző savanyú, savanyúság készítésénél, borókabogyó kitűnőízt, sertés- vagy, vadpáchoz kitűnő, fehér mustár, szarvashús ízesítésére, világ legnépszerűbb, csomag belőle, szerecsendiót különféle, meghintett tejbedara, zsírban sült,
|
|
|
|
A másik dolog, Szívem Sose bánj semmit Adakozás Akarat Jónás Tamás – Végtelen b... Ne kapaszkodj magasabbra, Illyés Gyula - Milyen hamar. Paul David Tripp Április 21 Png cica Egy lelki imádság s immár én is felragyogva, ért... képre írva Facebookon kaptam Facebookon kaptam Cs Ildikótól Nem tudhatod George Byron - Ahogy itt jár -... Akarat Facebookon kaptam Németh László tollából A tömeg, a Mester, a módszer, ... Adakozás Mindig jusson idő nevetni A Megváltó szolgálatában Bertolt Brecht -től idézet Hiányzik Gyökössy Endre - Virágok virág... Facebookon kaptam Szívem Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Akik bántanak téged A Megváltó szolgálatában Nem tudhatod képre írva s immár én is felragyogva, ért... Mit beszél, nem értem, hogy m... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Kerüld el az evangélium örömén... Nem tudhatod Szép napot kívánok Örülök, hogy látlak! Alázat Zsolnay Vilmos világhírű kera... Png kutya Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Facebookon kaptam Akarat Leonardo da Vinci gondolata Facebookon kaptam Mírjam barát... Png rózsa csokor Jó reggelt, jó napot mindenkin... A Megváltó szolgálatában Png virág Facebookon kaptam Örülök, hogy látlak! Szép estét kedves látogatóimna... Hiányzik Albert Einstein gondolata Facebookon kaptam A kételkedés kezelése Esti kép Aki nem dolgozik, ne is egyék Gonosz démon-álarc Ágai Ágnes – Csendélet Adakozás Facebookon kaptam Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Reménység és erő Krisztustól e... George Gordon Lord Byron: Inez... Facebookon kaptam Krisztinától Lóhere Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Gyerekként sokat küzdöttünk az... Még csak most kezdődik a nap Facebookon kaptam Makszim Gorkij gondolata Jó éjszakát Soha ne kedvezz... Facebookon kaptam Az a nap, amelyik nevetés nélk... Zilahy Lajos gondolata Garai Gábor - Takarítás Png ház Szívem Egy maradéktalanul uralt világ Szép estét kedves látogatóimna... Szép estét kedves látogatóimna... Png kislány Szabolcska Mihály – Ákác... Sokan azt tartják Facebookon kaptam Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Cs Ildikótól Az a nap, amelyik nevetés nélk... Facebookon kaptam
|
|
|
|
savanyú burgonya, csirke töltelékének, kömény főzelékek, párolt káposztának, különböző savanyú, savanyúság készítésénél, borókabogyó kitűnőízt, sertés- vagy, vadpáchoz kitűnő, fehér mustár, szarvashús ízesítésére, világ legnépszerűbb, csomag belőle, szerecsendiót különféle, meghintett tejbedara, zsírban sült, fahéjat egészben, alma ízét, szilvából készült, húsleves vagy, tárkonnyal főleg, erdélyi tárkonyos, tárkonyos bárányleves, csombor szintén, magyar konyhára, csombort bizonyos, alábbi fűszerféléket, fűszernövények használatánál, gézből varrni, nélkülözhetetlen, paradicsomleves, mokkáskanálnyit, gyümölcslevesek, bedörzsölhetünk, pástétomfűszer, fűszernövények, fűszerfélénkre, mokkakanálnyit, burgonyasaláta, legnépszerűbb, szegfűszegtől, fűszerezésére, savanyúsághoz, disznóölésnél, szerecsendiót, piskótatészta, mézeskalácsba, használhatunk, gulyáslevesbe, használatánál, fűszerféléket, burgonyaleves, évszázadokon, borsikafűnek, tojáslevesbe, zellersaláta, ízesítésénél, zöldségleves, tojáskrokett, borókabogyót, borsikafűvel, ízesíthetünk, szerecsendió, aranyszínűre, töltelékének, készítésénél, süteményekre, ízesítésére, kelkáposzta, tésztafélék, mézeskalács, porcukorral, alkalmazzuk, találhatunk, mustármagot, bárányleves, borókabogyó, káposztából, ízesítenénk, gulyásleves, káposztának, összegyúrás, májpástétom, főzelékeink, ételeinkben, ízesíthetők, kimondottan, paradicsom, különleges, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
4 db bejegyzés |
e év: |
41 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2547
- e Hét: 8237
- e Hónap: 14609
- e Év: 65400
|
|
|