Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Márta és Mária! A keresztény szellemiség történelmében
  2020-07-29 16:43:31, szerda
 
  Márta és Mária! A keresztény szellemiség történelmében ezt a két nővért úgy látták, mint olyan személyiségeket, akik a cselekvésnek, illetve az elmélkedésnek szentelték magukat. Mártát lefoglalja a házimunka, miközben Mária Jézus lábánál ül, hogy hallhassa szavait. Két tanulságot is levonhatunk az evangéliumi szövegből.
Jézus erőteljesen hangsúlyozta azt az alapvető és pótolhatatlan értéket, melyet Isten szavának hallgatása jelent életünkben. Ennek a szónak kell állandó irányt adnia számunkra, ez lesz a világosságunk és erőnk. Hallgatnunk kell rá. Meg kell tanulnunk, hogyan legyünk csöndben, alkalmat kell teremtenünk a magányra, vagy még inkább, a bensőséges találkozásra és párbeszédre az Úrral. Tudnunk kell elmélkedni. Sajnos, mindennapi életünkben meg kell tapasztalnunk a belső szennyeződés veszélyeit. De ha hittel találkozunk az Úr igéjével, ez megtisztít minket, felemel és visszaadja erőnket.
A másik megszívlelendő tanulság: sosem szabad semmiféle ellentétet látnunk a cselekvés és az elmélkedés között. Azt olvassuk az evangéliumban, hogy Márta volt az (és nem Mária), aki Jézust otthonába fogadta. Harmónia van e két dolog között. Ora et labora! E szavak tartalmazzák a teljes programot: nem ellentétet, hanem szintézist, az egyformán fontos elemek összeolvadását.

Szent II. János Pál pápa
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Beautiful Relaxing Hymns, Peaceful Instrumental Music
  2020-07-29 16:40:18, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  kedvenc videóm  
Magyarok Kenyere - Hála és köszönet!
  2020-07-29 16:34:56, szerda
 
  Évről évre Kárpát medencében csendben a dolgukat végző gazdák - Istennek hálát adva a föld terméséért - összegyűjtik szorgalmasan a Magyarok Kenyerére való friss búzát! Hálás szívvel mondhatom, hogy hosszú évek óta ebből a gabonából, lisztből a Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban nevelkedő gyermekeknek is jut bőségesen! A gyerekek örömére a lisztből nem csak kenyér, de finom lángos, palacsinta, ünnepi kalács és sok más sütemény is kerül az asztalunkra!!
Ősszel és tavasszal, a vetés idején szentmise áldozatban imádkoztunk a gyermekekkel és most is imádkozunk, hogy az aratás gond nélkül szépen, eredményesen érjen véget! Szívünk minden szeretetével kérjük a gondviselő mennyei Atyánkat, hogy áldja, vezesse mindazokat, kik bármilyen formában részt vettek, vesznek a Magyarok Kenyere Mozgalomban!
Hálás szeretettel küldöm a csatolt kis filmet, Csaba t.

Videó Link

Plé Krisztus
...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
P. Ferenc Ervin 1920 -2016
  2020-07-29 16:25:59, szerda
 
  Szárhegyen szolgáló ferences atyák emlékére, a helyi tanács szeretné a kolostorba vezető út szélén a mi kedves Ervin atyánk imádságra hívó, térdeplő szobrát felállítani! A falu szándékával, a polgármester, Danguly Ervin úr megkeresett és a beszélgetésünket itt mindjárt meg is osztom!
Ervin atya ismerőseit, de e csodálatos vidékről elszármazottakat is szeretettel kérem, hogy fogjunk össze és támogassuk bizalommal e nemes kezdeményezést! Gyermekeink számára a nehéz időkben példaképek kellenek, és a kommunizmus poklát becsülettel megjárt papjaink, szerzeteseink egészen biztos, hogy mindannyiunk számára útmutató iránytűk lehetnek! Gyertek segítsük Szárhegy önkormányzatát e nemes cél véghezvitelében!

2020. júl. 28 Videó Link

....



...... ........... ........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Szentmise Jeruzsálemben a szent sír bazilikában!
  2020-07-29 16:07:12, szerda
 
  Szentmise Jeruzsálemben a szent sír bazilikában! Csodálatos lehet ott misézni, hisz minden szertartásban nem csak Jézus születéséről emlékezünk meg, hanem megtöretéséről és dicsőséges feltámadásáról is!! Az sem mellékes, hogy a liturgia diakónusa a mi kedves Mátyás testvérünk!!
2020.07.21 Videó Link

Nagyobb kép Link
...... ........... ......



.........



...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szentmise Tihanyból 07.26
  2020-07-29 09:58:52, szerda
 
  Videó Link
Keresztelés is volt
 
 
0 komment , kategória:  Tihanyi Bencés apátság  
Szent Márta 07.29
  2020-07-29 09:45:18, szerda
 
  Isten éltesse a Mártákat!
Szent Mártára, Mária és Lázár nővérére, a háziasszonyok, családok, özvegyek, hitoktatók, vendéglősök, pincérnők, szállodások, szobrászok védőszentje.
...... ........... ..........



...... ........... ..........


- Útravaló
Márta és testvérei, Mária és Lázár, az Úr vendéglátói. A vendégszeretet erényének nagy hagyományai voltak már akkor. Elég, ha csak Ábrahámra vendégeire gondolunk, az Ószövetségből. Jézusnak Márta és családja különösen kedves volt. Márta mintha nem lenne annyira fontos neki, hiszen megrója: ,,Sok mindenre van gondod és sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a fontos." De Márta már megérezte azt, amit Avilai Szent Teréz így fogalmaz meg: ,,A fazekak között is ott jár az Úr." Különbözőek vagyunk, másfajta vérmérsékletűek, más a fontossági sorrendünk is, és Lázár halálakor éppen Márta lesz az, aki kimegy Jézus elé, és tanúságot tesz hitéről. Nem ellentét az aktív és az imádságos élet, kiegészítik egymást: ideje és helye van mindkettőnek.
Magyar Kurír

- Magyar kurír oldalon Link
Mindenható, örök Isten, te Szent Mártát kitüntetted azzal, hogy Fiad szállást vett nála. Közbenjárására add, hogy hűségesen szolgáljuk Krisztust testvéreinkben, és így minket is befogadj mennyei hajlékodba. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

- Igenaptár oldalon Link

- Jeles napok oldalon Link

Mindenható, örökkévaló Isten, kinek megtestesült Igéje arra méltatta Szent Mártát, hogy betért a házába, és elfogadta gondoskodását, kérünk, add meg az ő közbenjárására, hogy testvéreinkben hűségesen szolgáljuk Fiadat, és a mennyben otthonra leljünk nálad!

- Pesti ferencesek Link

- Katolikus oldalon Link

...... ........Rákos Sándor: Apokrif a feltámadásról
a halotti pólyát szétfeszíti
mint lárva burkát nyújtózkodik ásít
álomtól kábán vaksin pillogatva
Lázár kitámolyog a sziklasírból
az éles fény szemébe vág
hallja távol zúgni a sokaságot
s hogy asszonyok gyors lépteit követve
fodrozó szoknyák suhognak körötte
Márta a serény Márta szorgosan
szervezi szertartássá a csodát
Mária Lázárt átöleli sírva
lelke súgására szája imát tördel
a Mester oldalt ül egy kőrakáson
Lázárt titkos erő feléje vonja
szeme rányílik és dermedt tudással
egymás értetlen arcába merednek

*
- Böjte Csaba facebook oldalán
Sajnos a liturgikus megemlékezés Máriára -- épp azért, mert alakja egybemosódott Mária Magdolnával -- nem terjed ki. Mártát a ferencesek kezdték ünnepelni 1262-ben, július 29-én. A 13. század végén a római naptárba is áttették.
Szent Jánosnál még az is olvasható, hogy mi lett Lázár feltámasztásának következménye a három testvérre nézve: ,,Amikor a zsidók megtudták, hogy Jézus Betániában tartózkodik, sokan elmentek. Nemcsak Jézus kedvéért, hanem hogy Lázárt is lássák, akit feltámasztott a halálból. Erre a főpapok elhatározták, hogy Lázárt is megölik, mert miatta sok zsidó elment oda, és hitt Jézusban'' (Jn 12,9- -11).
Ezt a gyilkos tervet mégsem hajtották végre, Mártáéknak azonban érezniük kellett a hitetlen zsidók részéről a gyűlöletet. Hiszen ők minden Jeruzsálembe zarándoklónak tanúságot tehettek a Feltámadottról. A hagyomány tudja a család későbbi sorsát, és a legendákban írottan is ránk maradt. Eszerint az ősegyház elleni üldözésben (40 körül) az egész keresztény közösséget, melynek Márta háza adott otthont, elfogták. Nagyobb csoportról volt szó, ezért nem merték megölni őket, hanem a tengerpartra hurcolták, és ott egy evező, vitorla és kormánylapát nélküli hajóra rakták, és a tengerre bocsátották őket. A kivégzésnek ez nagyon gonosz módja volt, hisz az áldozatokat a viharos tengerbe akarták fojtani. Ám a hajó nem süllyedt el, hanem Gallia partjainál szárazföldet ért. Kikötöttek, és hirdetni kezdték az evangéliumot! A legenda szerint Lázár püspök lett Aix városában, Márta a város betegeit és szegényeit gondozta, Mária pedig remeteként élt még harminc esztendeig.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
17. évközi hét szerda 07.29
  2020-07-29 09:28:34, szerda
 
  OLVASMÁNY Jeremiás próféta könyvéből
Megtérésre szólít fel az Úr, és szabadulást ígér.
A próféta panaszkodik a nehéz küldetés miatt: ,,Jaj, nekem, Uram! Anyám vajon azért szült engem, hogy az ellentmondás embere legyek az egész ország számára? Én nem adtam kölcsönt senkinek, nekem sem kölcsönzött senki, mégis mindenki engem átkoz.
Ha szavaid elém kerültek, befogadtam őket, kedvem telt igédben, szívemnek öröme lett, mert a te nevedet viselem Uram, Seregek Istene!
Nem tartottam dicsőségemnek, hogy a tréfálkozók közé üljek! Magamra maradtam, mert kezed rám nehezedett, bánattal töltöttél el engem. Miért nem szűnik meg fájdalmam, sebem miért nem akar meggyógyulni? Bizony, olyan lettél számomra, mint a csalóka nyári patak, amelynek vizére nem lehet számítani."
Erre így válaszolt az Úr: ,,Ha visszatérsz hozzám, engedlek visszatérni, és színem előtt állhatsz; és ha előhozod az értékest az értéktelenből, akkor mintegy az én szám leszel.
Nekik kell hozzád visszatérniük, te ne térj az ő útjukra semmiképp! Erős ércfallá teszlek ez előtt a nép előtt.
Harcolni fognak ellened, de nem győznek le, mert én veled vagyok, hogy megmentselek és megszabadítsalak, - mondja az Úr.
Kiszabadítalak a gonosztevők kezéből, és kimentelek a hatalmaskodók markából."
Ez az Isten igéje. Jer 15,10.16-21

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Isten országa többet ér minden földi kincsnél.
Jézus egyszer ezt a két példabeszédet mondta tanítványainak:
Hasonló a mennyek országa a földbe rejtett kincshez. Ha valaki megtalálja, újra elrejti azt, majd örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt a földet.
Hasonló a mennyek országa a kereskedő emberhez, aki igazgyöngyöt keres. Amikor aztán egy nagyon értékes igazgyöngyre talál, elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt.
Ezek az evangélium igéi. Mt 13,44-46

...... ........... ........



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Tisztán látjuk, hogy korunkban milyen nagy szükség van evangéliumod jó magjára, amely termést hozhat az emberi szívekben. A te szeretetedet akarjuk viszonozni és sugározni embertársaink felé. Támogass és lelkesíts bennünket, hogy ne féljünk tanúságot tenni a te tanításodról és a te személyedről, hiszen benned mindenki felismerheti az Igazságot. Segítsd munkánkat és szolgálatunkat, hiszen minden növekedés egyedül neked köszönhető

Elmélkedés
Két hasonlatot olvasunk a mai evangéliumban az Isten országáról, amelyeket rövidségük miatt túlzás volna példabeszédnek nevezni. A két mondás üzenete tulajdonképpen ugyanaz. A szántóföldön dolgozó ember mindenét eladja, hogy meg tudja vásárolni a kincset rejtő földet, a kereskedő szintén mindenét pénzzé teszi, hogy meg tudja vásárolni az igazgyöngyöt.
Életünk értelme, hogy valami értékeset találjunk. Nem a birtoklás vágya vagy kapzsiság hajt bennünket, hanem az, hogy valami valóban értelmeset és értékeset hozzunk létre életünk folyamán. Keresésünk során fenyeget minket egy komoly veszély, amiről ha megfeledkezünk, akkor életünk végéig feleslegesen keresünk. Arra gondolok, hogy elmegyünk az igazi érték mellett úgy, hogy észre se vesszük vagy ha észrevesszük, akkor nem ismerjük fel, hogy tulajdonképpen ezt keressük. Fel kell ismernünk az értékeset! Talán az is lényeges lehet, hogy az értékelést ne bízzuk másra, mert másoknak az ítélete sokszor félrevezet minket. Mennyi dolog után szaladnak a tömegek, csupán azért, mert ez a divat, ez a felkapott, most mindenki ezt keresi. Az igazán értékes dolgokat, amelyek boldoggá teszik az életünket, úgy találhatjuk meg, ha kiállunk a tömegek sodrásából és a magunk útját járjuk.
Biztos, hogy nem az a legértékesebb, amit ingyen vagy leértékelve kínálnak. Az értékes dolgokért, főként a lelki kincsekért áldozatokat kell hoznunk, fáradoznunk kell értük.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 407 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4874
  • e Hét: 39860
  • e Hónap: 73014
  • e Év: 306761
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.