Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Ancsu szerkesztése - újévi kép
  2019-01-10 17:02:14, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Morus Szent Tamás családja szegénységéről
  2019-01-10 16:53:05, csütörtök
 
  ,,Ha másképpen nem megy, mindnyájan koldustarisznyát fogunk, és az ajtók előtt a Salve Reginát énekeljük. Így együtt maradhatunk, és közösen boldogok lehetünk."

Salve Regina videó Link

Salve Regina Videó Link

Salve Regina chanted, beautiful videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Videó újévi
  2019-01-10 16:39:01, csütörtök
 
  Facebook oldali videó Link  
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Napsütéses téli táj
  2019-01-10 13:25:53, csütörtök
 
  ...... ......

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Éva szép napot képe...
  2019-01-10 13:22:22, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Aranyosi Ervin: A medve imája
  2019-01-10 13:07:57, csütörtök
 
  ...... .........


Imádkozom jó Istenem,
hogy az erdőt hagyd meg nekem!
Ha a tél végére érünk,
maradjon még menedékünk!

Maradjon még helyünk élni
és ne kelljen attól félni,
hogy kivágják mind a fákat!

Hová költözzön az állat,
ha eltűnik élőhelye?
Legalább te törődj vele!

Hadd ne legyek hajléktalan,
ott élünk, hol elég fa van.
Csak az ember telhetetlen,
jól lakatni lehetetlen.

Itt mi - látod? - mind megférünk,
törvényeid szerint élünk,
Ok nélkül senkit sem bántunk,
természetnek sosem ártunk.

Csak az ember pusztít mindent,
jó Istenem, ments meg minket!
Ide hordja a szemetet,
lövöldözni, azt is szeret.

Minket üldöz a golyója,
mert nincsen sütni valója!
Vagyis élelme az akad,
mégis gyilkolja a vadat!

Nem éhségből, kedvtelésből,
kiverhetnéd a fejéből.
Hagyja már az erdőt élni,
ne kelljen itt többé félni!



Aranyosi Ervin © 2019-01-09.
A vers megosztása, másolása,
csak a szerző nevével és a vers címével
együtt engedélyezett. Minden jog fenntartva
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Mai evangélium – 2019. január 10.
  2019-01-10 12:59:34, csütörtök
 
  SZENTLECKE Szent János apostol első leveléből
,,Aki szereti Istent, szeresse embertestvérét is!"
Testvéreim!
Szeressük Istent, mert ő előbb szeretett minket! Aki azt mondja: ,,Szeretem Istent", de testvérét gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, hogyan szeretheti Istent, akit nem lát? Ezt a parancsot kaptuk tőle, hogy aki szereti Istent, szeresse testvérét is.
Mindenki, aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, az az Isten szülötte; aki pedig a szülőt szereti, szereti a szülöttét is. Abból tudjuk meg, hogy szeretjük Isten gyermekeit, ha szeretjük az Istent, és eleget teszünk parancsainak. Mert az az Isten iránti szeretet, hogy megtartjuk parancsait. Parancsai nem nehezek.
Mert mindenki, aki az Istentől született, legyőzi a világot. És ez a győzelem - győzelem a világ fölött! - a mi hitünk.
Ez az Isten igéje. 1Jn 4,19-5,4

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézusban beteljesedtek az ószövetségi jövendölések.
.....


Abban az időben Jézus a (Szent)lélek erejével visszatért Galileába. Híre elterjedt az egész környéken. Tanított a zsinagógákban, és mindenki elismeréssel beszélt róla.
Eljutott Názáretbe is, ahol nevelkedett. Szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és olvasásra jelentkezett. Izajás próféta könyvét adták oda neki. Szétbontotta a tekercset, és éppen arra a helyre talált, ahol ez volt írva: ,,Az Úr Lelke van rajtam. Fölkent engem és elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, hirdessem a foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabaddá tegyem az elnyomottakat, és hirdessem: elérkezett az Úr esztendeje." Összetekerte az írást, átadta a szolgának, és leült. A zsinagógában minden szem rászegeződött. Ő pedig elkezdte beszédét: ,,Ma beteljesedett az írás, amelyet az imént hallottatok."
Mindnyájan igazat adtak neki, de meglepődtek a magasztos igéken, amelyek ajkáról fakadtak.
Ezek az evangélium igéi. Lk 4,14-22a

Imádság
Urunk, Jézus! Te azért hívtad meg egykor tanítványaidat, hogy a te tanúid legyenek. Tanúskodjanak arról, amit tanítottál és cselekedtél. Ők megismerték a te életedet, veled éltek, s látták találkozásaidat az emberekkel. Te arra hívsz bennünket, hogy megismerjünk téged és tanításodat, és legyünk tanúid a világban. Tőled kapott küldetésünk mindenkihez szól, örömhíredből senki nem lehet kizárva, irgalmad mindenki felé kiárad. Taníts minket arra, hogy engedelmes szolgáid legyünk, akik művedet alázattal folytatjuk annak érdekében, hogy Isten országa szüntelenül növekedjen.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Seregély István: Útravaló – 2019. január 10
  2019-01-10 12:54:44, csütörtök
 
  A hit vagy annak elutasítása az ember szabad döntésén múlik. Ezt igazolja Jézus názáreti látogatásának emléke is. Jézust gyermekkorától ismerték Názáretben. Amíg ott élt, esetleg elvétve mondott életeligazító szavait lerázták magukról az emberek. Most már nyíltan kimondják: Nekünk ne magyarázzon ez az ács! Tegyen csodát, és menjen tovább! Az ilyen megrendelés azonban nem vezet csodatételre. Ez így csak Isten kísértése. Köztünk is előfordul, hogy elhangzik a káromló kijelentés: Ha van Isten, akkor most teljesítse azt, amit kívánunk. De ne feledjük: mi vagyunk kötelesek teljesíteni Isten akaratát, nem pedig ő a miénket! Főleg ha egyéni ötletből bravúrt kívánunk, hogy utólag azt mondhassuk: ,,Lám, Isten nekünk szót fogad". (Lk 4,14-22a)  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Munkácsy Mihály: A „Golgota” c. festményének ele
  2019-01-10 12:07:27, csütörtök
 
  Képzőművészet Fodorné Nagy Sarolta

,,Sosem próbáltam isteni személyt festeni, mivel ami isteni, azt az ember nem képes megfesteni. Én az emberi alakban megjelent Istent akartam ábrázolni." Munkácsy Mihály (1844-1900)
Képen: Munkácsy Mihály: Golgota, 1884 (Pákh Imre gyűjteménye)
.....


Két lator. Megfeszítettek ,,...vele másik kettőt, jobbról és balról, középen pedig Jézust" (19,18). Márk ,,ezt a kettőt" éppen azzal a szóval jellemzi, mint János apostol Barabást (Mk 15,27; vö.: Jn 18,40)! Ez azt sugallja, hogy ezek Barabásnak társai lehettek.[9] A görög szó jelentése lehet: rabló, bandita, felkelő, lázadó, forradalmár.
A jobb oldali lator Dismas a hagyomány szerint, de a Biblia nem nevezi meg. Ő a megtérő lator. Oldalt esik a nézőnek, mégis felénk fordítja fejét - és Krisztus felé. Ez a mozdulat távlatot nyílt számára. ,,Emlékezzél meg rólam, amikor eljössz a te királyságodba!" - kéri Jézust (Lk 23,42). És az ígéret életté változtatja a halált: ,,Még ma velem leszel a paradicsomban." Gestas, a bal oldali, meg nem térő lator. Szemben velünk. Földre szegeződik a tekintete, az arca. Bezáródik saját sorsába. Csak a római katonáig, az ,,ítélet végrehajtóig" terjed a látómezője. Kettejük elhelyezése ,,légtávlatba segíti a csoportot."[10] Ha a keresztek keresztgerendájának vonalát meghosszabbítjuk, akkor vesszük észre, hogy segítségükkel hogyan siklik a tekintetünk bármely irányba. Föld és ég, mélység és magasság, közel és távol metszik egymást a Golgotán...
Ég. Az ég sötét. Délelőtt 9 órakor feszítették meg (vö. Mk 15,25). Ez a Károli szerinti 3 órával megegyezik. A mi időszámításunk szerinti déli 12-15 óráig ,,sötétség támadt az egész földön" - Károli fordításában 6-9 óráig (Mk 15,33). 3 órakor ,,kilehelte lelkét" (Mk 15,37).
A ,,súlyos, föllegterhes/Felhős/, égbolt" a szenvedés óráit vetíti elénk. A természet gyászol? Jóságosan elrejti a szenvedő Isten Fiát a bámészkodó tekintetek elől? Ezek lennének az ész-elvű magyarázatok. Szépek, lehet, hogy igazak is, de ennél mélyebb jelentést is találunk.
Részletesen a képről Link
- A képelemzés végén a szemlélő úgy érzi, hogy maga is járt ott...

*
Amikor megkérdezték Munkácsyt, hogy miért festi ezt vagy azt, mindig azt mondta: "mert úgy kell. Hát csak azt úgy kell, úgy jutott az eszembe − felelte egyszerűen, a nagy teremtők öntudatlanságával, de azzal a hatalmas meggyőződéssel, hogy ennek mind úgy kell lenni, mert ő azt úgy képzelte, és másként nem is lehet. Az okát nem tudja, nem is keresi soha, hiszen ő teremt, és nem elemez" - írja Malonyay Dezső, Munkácsy titkára.
Amikor elemzésbe bocsátkozunk, nem is azt keressük elsősorban, hogy ,,mit akart kifejezni" a Mester, hanem azt, hogy mi jut eszünkbe róla. Milyen hatást gyakorol ránk? Ez a művészet célja. Minél mélyebb, minél összetettebb gondolatokat ébreszt egy mű, annál inkább megsejtjük benne azt az egyedi, végére érhetetlen, teremtő eszmét, amely életre hívta, és azt a tehetséget, amely formába tudta önteni. Ezt a gondolat-gazdagságot Bibliával a kezünkben tudjuk megközelíteni leginkább, kimeríteni akkor sem. A mű - nem is elemzése, hanem inkább - értelmezése során igyekszünk a kortárs Malonyay Dezső gondolatait követni, annál inkább, mert ő sokat beszélgetett vele, és közelről látta műveinek formálódását.
- Látni akarjuk Jézust - mondták néhányan, a görögök közül a tanítványoknak (Jn 12,21). Az ember vágya ma is ez: látni szeretné Krisztust, az emberré lett Istent. Munkácsy - dacolva a kor teológiai liberalizmusával - láttatta Krisztust: az emberré lett Istent. Nem hagyományos szentképet festett, egyszerre láttatja a szenvedő embert és a szenvedő Istent, egyszersmind a győzelmes Urat is! A londoni Times-ban így nyilatkozott "Sosem próbáltam isteni személyt festeni, mivel ami isteni, azt az ember nem képes megfesteni. Én az emberi alakban megjelent Istent akartam ábrázolni."Krisztus kettős természete titok, mint a fény, amely ha terjed, hullám, ha becsapódik, egy nyaláb anyagi részecske. Munkácsy alkotása láttán fölsejlik valami ebből a titokból. Akár csak úgy, hogy nem győzzük nézni.
,,Hogyan is?... Krisztust a XIX. századnak!... Gondolatnak is vakmerő volt [...] a renaissance isten-emberei után. És a saját Jézusát kellett megtalálnia előbb, akiben úgy higyjen, hogy hinni tudjon benne kora és a jövendők népe is. [...] Nem is az okoskodás révén találta ő meg, a mit keresett; az összefoglalóan alkotó lángész segítette hozzá, intuitive látta vászonra képét, [...] valamennyit, ami sikerült. Lapozgatva a bibliát, addig habozik és bizonytalankodik, míg végre megkapja eszméjét s azonnal kész kompozícióban áll előtte képe.

A cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Felelőtlenség miatt halt meg egy csecsemő
  2019-01-10 11:53:52, csütörtök
 
  L. Csaba és Ada elleni büntetőper a Budapest Környéki Törvényszéken. A házaspár kiskorú sérelmére elkövetett emberölés vádjával áll bíróság előtt. A vádirat szerint csecsemőkorú gyermekük, L. Endre azért halt meg öt évvel ezelőtt, mert a szülők nem adták be neki a véralvadáshoz szükséges, kötelezően előírt K-vitamint, és amikor agyvérzés miatt rosszul lett, nem hívtak hozzá orvost.
Később pedig, amikor egy segítőjük orvost hívott, próbálták megakadályozni a baba megmentését. A kisfiú néhány nappal később a kórházban elhunyt.

Forrás: 24.hu oldal
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 399 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 957
  • e Hét: 2036
  • e Hónap: 15474
  • e Év: 218387
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.