Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Teremtésvédelmi kalendárium – Új esztendő küszöbén
  2019-01-04 23:45:40, péntek
 
  Januárban a külső szemlélő számára szinte észrevétlenül készülődik az élet a tavaszi megújulásra. A rügyekben, a magvakban, a vizek mélyén, a hó alatt a termőföldet átszövő gyökerekben végtelenül lassan változik minden! Ami életre való, az mélységes hittel várakozik.
2019. január 4. péntek 16:00
A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben ,,teremtésvédelmi kalendáriummal" jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Új évet kezdünk, de vajon a minket körülvevő világgal való kapcsolatunkat megújítjuk?
,,Fordul az ég maga fenségében,
fordul a föld maga ínségében..."
(Weöres Sándor: Hódolat Arany Jánosnak)
.........


A kétféle idő a természet világában tökéletes harmóniában létezik. Januárban a külső szemlélő számára szinte észrevétlenül készülődik az élet a tavaszi megújulásra. A rügyekben, a magvakban, a vizek mélyén, a hó alatt a termőföldet átszövő gyökerekben végtelenül lassan változik minden. Ami életre való, az mélységes hittel várakozik, ami elmúlásra ítéltetett, az bomlik, tápláló humusszá omlik, és átadja energiáját az új nemzedéknek. A termőföld, a növénytakaró, az állatvilág évente megújulva, ,,fenntartható" módon képes önmagát szabályozva fennmaradni.
Hamarosan újra megszentelik az élő vizeket szerte az országban, ahogy vízkereszt napján ez évről évre szokás. Zarándokoljunk el a legközelebbi forrásig, adjunk hálát érte, hogy itt és most mi még szinte korlátlanul élvezhetjük, és gondolkodjunk el, hogy őrizhetnénk meg az időben utánunk jövő nemzedékek számára ezt a ránk bízott törékeny világot!

Kép és szöveg: Lechner Judit
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Falu mézeskalácsból
  2019-01-04 23:31:32, péntek
 
  Idén hatvan kiló lisztet, huszonöt liter mézet, kétszáz tojást és egy karton fűszer keveréket használtak fel. Egy hely, ahol szívesen laknánk
2019. január 4. péntek 18:21
Az Evangélikus Élet készített interjút Szabó Erzsébettel, a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, aki többedmagával megépítette Csömör makettjét - mézeskalácsból.
...... .....


A Csömöri Tót Hagyományok Házának ajtaján belépve csak az édes illatokat kellett követnem, hogy megtaláljam Szabó Erzsébetet, a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökét. Ő és társai nem kevesebbre vállalkoztak ugyanis, mint hogy adventre elkészítik a főváros mellett fekvő, tízezer lakosú település főbb utcáinak és fontosabb épületeinek makettjét - mézeskalácsból. 2018 decemberében már harmadszor lehetett megcsodálni a csömöri könyvtár rendezvénytermében a mesebeli, Én édes falum című kiállítást.
- Csömör nagyközség mézeskalács kandeláberekkel megvilágított, hófödte mézeskalács utcáit, épületeit, játszótereit nézhetjük végig a kiállításon, szemünkkel átsétálhatunk a patak mézeskalács hídjain is, és ha elfáradtunk, a HÉV-állomáson ,,fölszállhatunk" a helyiérdekű vasút szintén mézeskalácsból készült szerelvényére. Honnan jött az ötlet mindehhez?
- Négy évvel ezelőtt egy szlovák barátnőmtől kaptam egy mézeskalács házikót, és annyira megtetszett, hogy elhatároztam, a következő évben én is nekilátok, és elkészítem a szülőfalum főbb intézményeit, illetve a főútjainak az épületeit mézeskalácsból.
- Évről évre több a megformált épület, első ránézésre is látszik, hogy igen nagy feladat ez egy embernek...

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Békesség e háznak! – A házszentelés hagyományáról
  2019-01-04 23:18:44, péntek
 
  Isten betölti a családi hajlékot. Betölti közös életünket. Semmi sem idegen számára belőle. Hiszen emberré lett, egy lett közülünk!
...... ........


Fehérváry Jákó bencés szerzetes, teológus írása a házszentelés hagyományáról.
,,Békesség e háznak! És minden lakójának!" - szól a köszöntés vízkereszt táján, amikor keresztény családoknál lakásszentelést tartanak. Mire való ez a szokás, miért jó házszentelőt tartani? A házszentelés az úgynevezett szentelmények körébe tartozik: olyan szent jelek és hozzájuk kötődő imák ezek, amelyek jelzik Isten cselekvését, és előkészítik lelkünket annak befogadására különböző élethelyzetekben.
A vízkereszt a karácsonyi ünnepkör egyik fontos mozzanata. ,,Az Ige testté lett, és közöttünk vett hajlékot" (vö. Jn 1,14) - ezt ünnepeljük ebben a néhány hétben, és ilyenkor különösen is fogékonyak vagyunk arra, hogy kicsit ,,otthonosabban" gondoljunk Istenre: az ő hajléka akár a miénk is lehet.
Jó alkalom lehet a házszentelés a család és a plébánia (valamelyik) papjának baráti találkozására. A pap ilyenkor más emberként, ,,emberként" is megmutatkozhat, és ő is közelről találkozhat egy keresztény család valóságával. A lelkipásztor számára fontos érintkezési felület ez a családokkal, melyek az Egyház legalapvetőbb sejtjei, Isten szolgája pedig annak megerősítését hozza a családok számára, hogy fontos szerepe van a nagyobb közösség egészében, és az Úr szeretettel törődik az otthonnal. A családegyház kapcsolata erősödik a plébániaegyház nagyobb közösségével.
A közös ima, amelyben az erényes családi életért és a gonosz cselvetéseinek távoltartásáért is könyörgünk, már megteremti azt a légkört, hogy Isten lakást vesz, és működik közöttünk.
Azután a vízkereszti liturgiában megszentelt vizet hinti a pap vagy a családfő a ház vagy lakás minden egyes helyiségébe. Mindenki megilletődve követi a szenteltvizet hintő személyt, aki ha engedik, a ház legeldugottabb zugaiba is eljuthat ilyenkor: a hálószobába vagy a gyerekszobába, az éléskamrába és a mosdóba is - jó, ha semmi nem marad ki a kis körmenetből, amelyet közös éneklés kísérhet. A gyermekek ilyenkor kisállataikat vagy éppen karácsonyra kapott játékaikat is áldásra nyújthatják. Énekelhetjük Mária hálaénekét, a Magnificatot vagy például a 136. zsoltárt, az állandóan visszatérő refrénnel: ,,...mert irgalma örökkévaló!"
Mi ennek az értelme? Miért nem elég csak mondjuk a nappaliban hinteni a szenteltvizet? Egyfelől persze, hogy elég lenne. Ám azzal, hogy ilyenkor végigjárjuk a házat, átélhetjük, hogy Isten szerető figyelme az otthon minden szegletére kiterjed, nem marad rejtve előtte semmi az életünkből, és a legelemibb szükségleteink is fontosak a számára. Ő betölti a családi hajlékot. Betölti közös életünket. Semmi sem idegen számára belőle. Hiszen emberré lett, egy lett közülünk!
Otthonainkba kérhetünk a vízkeresztkor megszentelt vízből is: a keresztségünkre, istengyermekségünkre és megtisztulásunkra emlékeztető szenteltvíz része lehet napi imáinknak, szokásainknak is. Sok régi családi hajlékban van szenteltvíztartó a falon.
Végül, a szentelés befejező gesztusaként a bejárati ajtó szemöldökfájára felírják az évszámot, valamint a C + M + B betűket, amelyek a latin mondatot rövidítik: ,,Christus Mansionem Benedicat", vagyis ,,Krisztus áldja meg e hajlékot!". Ez a néhány betű egész évben, nehéz és szép pillanatokban, örömben és gyászban emlékeztethet arra, hogy Krisztus áldó keze minden körülmények között otthonunk felett van. Ez talán abban is segíthet, hogy döntéseinkben, otthoni viselkedésünkben, bűneinkből való felállásunkban tudjunk kihez igazodni. Hiszen Ő nem hagy el bennünket.

Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Vízkereszt és a három király
  2019-01-04 23:07:43, péntek
 
  ...... ........... ........



...... ......

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Keresztény hívő megmártózik a jeges vízben
  2019-01-04 22:32:25, péntek
 
  ...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Vízkereszt - három király napja Január 06.
  2019-01-04 22:04:16, péntek
 
  ,,Három királyok elindulának,
Aranyat, tömjént, mirhát osztogatának.
Örvendezzünk és vigadjunk,
Új királynak hálát adjunk!
Jézusnak ajánljuk!"

A háromkirályok imádásának, és Krisztus a Jordánban való megkeresztelkedésének is az ünnepe.
Manapság sajnos már csak ritkán lehet találkozni olyan lakásokkal, ahol a bejárati ajtón szerepel az otthonok megszentelésének dátuma: 20 * Gáspár +Menyhért+Boldizsár +19
Katolikusoknál a pap ilyenkor a ministránsokkal végigjárja a házakat és megszenteli az otthonokat. A bejárati ajtó félfájára pedig krétával felírja a dátumot és a három király kezdőbetűjét.

Gáspár
Kaspar az iráni-perzsa Gathasphar rövidített formája lehet, amelyben a Szaturnusz elnevezése rejlik. A 3. századból fennmaradt az eredeti szír nyelven írt Tamás-akták szövege: az apokrif Tamás apostol cselekedetei c. irat. Ez arról is beszámol, hogy Tamás megtérítette és megkeresztelte az indo-parthus királyt, akinek neve Gadaphar, görög átírásban Gathasphar volt. Emlékét őrzi egy érme és egy sziklafelirat a nyugat-pakisztáni Kush hegységben. Nevéből alakult ki a latin Caspar, amelyet a legöregebb mágusnak tulajdonítottak. Ennek a hagyománynak alapján jött létre a középkori legenda arról, hogy Tamás apostol keresztelte meg a Betlehemben járt mágusokat is. A legendától eltekintve nincs kizárva, hogy keleti missziós útjai közben találkozott a babiloni mágusokkal és Mátéval is. Tamás apostol a Kr. u. 70-es években szenvedett vértanúhalált a nyugat-indiai Madrasz közelében. Ma is ott tisztelik első síremlékét és templomát.
*
Menyhért
Melkhior kifejezetten héber név: melekhi-or = királyom-fény, vagy Fény-király, ami már Jupiterre emlékeztet, a királyok csillagára. Úgy látszik, hogy egyes ókeresztény hagyományok is héber származásúnak tartottak legalább egyet a három mágus között, akit Melkhiornak neveztek.
*
Boldizsár
Dániel próféta babiloni neve, aki a legfőbb mágus volt Babilonban, és látomásai voltak a Messiással kapcsolatban. A perzsa és görög uralkodók mágusoknak hívták a kaldeus papokat. Babilonban a papok sokáig a kaldeus népcsoporthoz tartoztak. A babiloni csillagászok pedig a papi osztály legelőkelőbb tagjai voltak. Dániel gyerekkorában került Babilonba a száműzött izraeliták első csoportjával, Kr. e. 597-ben. Nabukodonozor kiválasztott néhány nemes családból származó izraelita fiút, akik hároméves kiképzést kaptak. Megtanulták a kaldeusok nyelvét, írását és minden tudományát, hogy aztán a királyi udvarban teljesítsenek szolgálatot. Köztük Dániel volt a legtehetségesebb, látnoki képességgel rendelkezett, ezért új nevet adtak neki: Bel-tsar-uzur = az Úr-óvja-életét. (Ez a név a görög és latin átírásban Balhasar, magyarul Boldizsár. Újabb fordításokban Béltsacár.)
Nabukodonozornak (Nabukadnezárnak) egyszer valami igen jelentős álma volt az ország jövőjéről, de nem emlékezett rá pontosan. Hívatta mágusait és azt követelte tőlük, hogy mondják meg, mit álmodott. Egyikük sem tudta, csak Dániel, aki az álom értelmét is megmagyarázta. Ekkor Nabukodonozor kinevezte őt ,,az összes babiloni bölcs elöljárójává és minden tartomány kormányzójává" (Dán 2,4-48). Később, amikor a király látta, hogy Dániel minden jóslata szó szerint beteljesedett, a legfőbb mágus rangjára emelte őt (Dán 4,6; 5,11). Ezek az elbeszélések a 8. fejezetig arámiul vannak írva a héber Bibliában. A könyv szerkesztői bizonyára az eredeti babiloni feljegyzéseket idézik, mert a kaldeusok nyelvjárása is arámi volt. Az arámi kifejezés (ráb-haretumíja és ráb-hartumí) megfelel a babiloni elnevezésnek: nagy tudós és mester. Az ószír és görög szövegben ennek jelentése: a kaldeus mágusok legfőbb elöljárója.

Képen: a három királyok imádása
...... ........



...... ........... ........


*
A vízkereszt eredetileg négy különböző eseményt ünnepelt, a következő fontossági sorrendben: az Úr keresztségét ; Krisztus első csodáját, amikor a víz borrá változott a kánai esküvőn; Krisztus születését ; és a bölcsek vagy mágusok látogatását.
Mindegyik Isten kinyilatkoztatása az embernek: Krisztus keresztségében a Szentlélek leereszkedik, és az Atya Isten hangja hallatszik, kijelentve, hogy Jézus az Ő Fia. A kánai esküvőn a csoda feltárja Krisztus istenségét. A születésen az angyalok tanúskodnak Krisztusról, és az Izrael népét képviselő pásztorok előtte meghajolnak
A 12. éjszaka (vízkereszt) a három király ( Gáspár, Menyhért, Boldizsár) látogatását is jelzi a kisbabának. Bibliai szóhasználattal élve ők a napkeleti bölcsek. Vízkereszt egyébként a görög epiphany szóból származik és megnyilvánulást jelent.
...... .....


,,Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, [...] Miután meghallgatták a királyt, elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát." (Mt 2,1; 9-11)
A háromkirályok tiszteletét fejezi ki a Megváltó iránt:
ARANY uralkodói jelkép
TÖMJÉN lelki vigaszt, a betegségek meggyógyulását jelent
MIRHA a tökéletes Istennek való odaadás szimbóluma.A növény ágait bemetszik, és az ebből folyó mézgát, gyantát gyűjtik össze. Ezzel tehát a növény alázatos áldozatával cseng össze az emberi élet állhatatossága, odaadása.

*
- Amikor Jézus megkeresztelkedett, vízbe lépett,
...... ........... ......


megérintette őt a víz és amikor megérintette, megszentelte a vizet; ezért az egyház évezredek óta ezen a napon vizet szentel, afölötti örömében, hogy Jézus érintette a vizet, “közöttünk volt". - a hívők ezt a vizet örömükben széthordták a házakhoz;
........


*
- A katolikusok a házszentelést azért tartják fontosnak, hogy Isten áldása megóvja őket és házukat minden veszedelemtől. Ezért egykor az istállókat is megszentelte a pap, hogy az állatok is egészségesek legyenek. Úgy tartották, hogy ha vízkereszt napján kisüt a nap, megolvad a háztetőn a hó, akkor hosszú télre kell számítani.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Unique: Itt vagy
  2019-01-04 12:30:15, péntek
 
  Nézz fel az esti égre
Ha a nehéz napnak vége
És rád mosolyog egy csillag
Örül neked, hogy itt vagy

Szíved ajtaján dörömböl
Meríts te is az erőmből
Gondtalan most csak így lehetsz
Tiéd minden, amint szeretsz

Minden egyes napunk csak egyszeri csoda
Használd ki minden percét
Többé át nem élheted soha

Becsüld meg napjaid
Nyisd ki bezárt ajtait
Engedj be minden érzést
Érezd a pillanat-féltést

Nézz fel az esti égre
Ha a nehéz napnak vége
És rád mosolyog egy csillag
Örül neked, hogy itt vagy

Videó Link

Wonderful music of Karunesh Gyönyörű videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Elhunyt sztárjainkra emlékeztünk
  2019-01-04 12:24:08, péntek
 
  Básti Lajos, Sztankay István, Páger Antal, Gobbi Hilda, Szécsi Pál, Gyarmati Dezső, Kolonics György, Antal Imre, Hofi Géza, Márkus László, Karády Katalin, Bubik István és Honthy Hanna. Van, akinek sok mécses és virág, van, akinek csak egy elszáradt koszorú jut.

Hogy emlékezünk elhunyt sztárjainkra? L. Dézsi Zoltán riportja.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Fantasztikus téli kép
  2019-01-04 12:18:02, péntek
 
  ...... .........

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Mága Zoltán XI. Budapesti Újévi Koncert – Ünnepi gálae
  2019-01-04 12:03:49, péntek
 
  Mága Zoltán XI. Budapesti Újévi Koncert - Ünnepi gálaest a világ magyarságának
...... ............


A Kárpát-medence legnagyobb gálaműsorában a nemzet legkimagaslóbb művészeivel és népszerű popsztárjaival köszöntötte Mága Zoltán hegedűművész 13 ezer fős közönségét és az új esztendőt. A világhírű hegedűművész a világ magyarságának ajánlott exkluzív, grandiózus gálaestjén ismét telt házas koncertet adott a Papp László Budapest Sportarénában. A Budapesti Újévi Koncert gáladíját a kétszeres Kossuth-díjas Nemzet Színésze címmel kitüntetett színművész, Törőcsik Mari és korunk első számú világhírű hegedűművésze: Shlomo Mintz nyerte el!
A tavalyi, nagy sikerű X. Jubileumi Budapesti Újévi Koncert sztárvendége a tizenhatszoros Grammy-díjas művész, David Foster volt és a show-ról az Egyesült Államok legnagyobb közszolgálati televízió-csatornája, a PBS önálló műsort készített 120 milliós nézőközönségének is.
A Prima Primissima-díjas hegedűművész gálaestjét ezúttal ,,Ami magyar, az magyar!" mottóval rendezte meg, hogy a 2019-es évet köszöntve egy olyan koncerttel örvendeztesse meg közönségét, amely a fellépők és a repertoár tekintetében a magyarságunkat képviseli.
A gálakoncert házigazdája köszöntve az új évet és a 13 ezer fős közönséget, amelynek soraiban közjogi méltóságok, miniszterek, államtitkárok, országgyűlési képviselők, egyházi méltóságok, a magyar rendvédelmi kar tábornokai, közel 20 ország diplomáciai testületeink vezetői, nagykövetek és ügyvivők, képviselők, a magyar közélet és kulturális élet kiemelkedő tagjai is megjelentek, úgy fogalmazott: köszönet illeti azokat, akik bátorították, támogatták karitatív és művészi tevékenységében, akik aktív cselekvőivé váltak a jövőnk és múltunk, a magyarságunk megőrzésében. ,,Az új esztendőre is azt kívánom, valóban felebarátként tiszteljük és segítsük egymást, hogy békesség és szeretet költözzön mindannyiunk szívébe és otthonába, egész országunkra!" - fűzte hozzá jókívánságait Mága Zoltán hegedűművész, aki az ünnepi gálakoncerten bejelentette azt is, hogy olyan nemzetközi szintű iskolát kíván alapítani, ahol a teljes Kárpát-medencéből tehetséges tanulók magas szinten sajátíthatják el a tudást, a zeneismeretet.
A gálaest ünnepi emelkedettségét és a jókedvet Sümegi Eszter és Kiss B. Atilla Kossuth-díjas operaénekesek eddig nem hallhatott különleges produkciói, a Tóth Aladár Zeneiskola és a Marcibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei általános iskola hegedűs növendékei, a pécsi Pannon Gyermekkar, az erdélyi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai gyermekkórusok és Molnár Ferenc Caramel által előadott népdalok hozták meg. A koncert megható, különleges pillanataként az előadása alatt a közönség együtt énekelte a művészekkel a népdalokat és mobiltelefonjaikkal csillagos égbolttá varázsolták az Arénát.
A gálakoncerten a hegedművész - szinte a közönség szeme láttára felnőtt - 13 éves gyermeke, Ifjabb Mága Zoltán is színpadra lépett, aki ez évtől a Liszt Ferenc Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Osztályának hallgatója és több nemzetközi hegedűversenyt is megnyert az utóbbi években.
Az este legmeghatóbb pillanataként Mága Zoltán saját szerzeményét adta elő, melyet harmadik gyermeke születésére komponált. A közönség legnagyobb örömére a nyilvánosság előtt először meg is mutatta a kis Elizabethet.
A gálakoncert egyik csúcspontjaként a Nemzet Színészei: Molnár Piroska, Bodrogi Gyula, Haumann Péter és Szacsvay László, valamint a Kossuth-díjas Eperjes Károly színművész és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla a Tanulj meg fiacskám komédiázni című slágert adták elő és köszöntötték a közönséget. Az első felvonás zárásaként a művészek és az Aréna 13 ezer fős közönsége együtt koccintott az egri Juhász testvérek pincészetének vörös borával és énekelte el a magyar Himnuszt.
Mága Zoltán hegedûmûvész a Budapesti Újévi Koncert 10. jubileumi előadása alkalmából díjat alapított, amelyet minden évben, az újévi koncerten nyújt át. A Gáladíjat a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért egy hazai és egy nemzetközi előadó vagy producer nyerheti el. A Hungarikumként elismert, a Magyar Örökség, és az Európai Kulturális Örökség részeként tisztelt Herendi Porcelánmanufaktúra termékével és az egymillió forinttal járó díjat idén a Nemzet színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészünk, Törőcsik Mari kapta. A Művésznő sajnos nem tudott részt venni a gálakoncerten, a díjat nevében művésztársa, Bodrogi Gyula vette át Mága Zoltántól.
,,Végtelenül sajnálom, hogy nem lehettem ott az Újévi Koncerten. Nagyon-nagyon köszönöm a díjat, amit kaptam. Isten a tenyerén hordozott mindig, sok díjat kaptam életemben, de ez azért különleges számomra, mert talán meg sem érdemlem. Azért vagyok boldog, mert ezt a szeretet adta nekem. Tudomásomra adták, hogy szeretnek. Nagyon köszönöm a díjat és sajnálom, hogy nem ölelhettem át Mága Zoltánt. Voltam már Újévi Koncerten, ott álltunk a Nemzet Színészeivel és engem kértek meg, hogy lépjek előre és kívánjuk boldog új évet. Sajnos, most ezt nem tehettem meg. Így a távolból kívánok Boldog Új Évet mindenkinek, akik ott ültek. Boldog Új Évet kívánok az egész országnak!" - üzente Törőcsik Mari színművésznő a koncert után.
A nemzetközi Gáladíjat az orosz-izraeli származású világhírű hegedűművésznek, Shlomo Mintznek ítélte oda a kuratórium, aki az est során szóló hegedűjátékával és Mága Zoltánnal is közös produkciójával nyűgözte le a közönséget. Elsőként Bach hegedűversenyét, majd Mága Zoltánnal közösen a Monti-csárdást adta elő, amelyet fergeteges vastapssal jutalmazott a közönség.
Mága Zoltán emlékeztetve, hogy közéleti szerepvállalásai, művészi munkája során mindig szót emelt és küzdött az erőszak, a rasszizmus, és az antiszemitizmus ellen, bejelentette, csatlakozik a 2019-ben útjára induló izraeli-magyar kulturális évadhoz, és a Hegedűvel a világ körül címmel zajló turnésorozata keretében idén Izraelbe is ellátogat, hirdetve a magyar zenei kultúrát. A koncerten Mága Zoltán hegedűművész a Sabbathsong Klezmer Band-del együtt adta elő a híres Hava Nagila-t.
A nemzeti összetartozást erősítve a határon túli magyarság himnuszaként is emlegetett Ismerős arcok nevű zenekar Nélküled című számát a zenekar frontembere, Nyerges Attila mellett a magyarországi és határon túli 150 fős gyermekkórus, Balázs Fecó, Molnár Ferenc Caramel és Kiss B. Atilla énekelte el, Szakcsi Lakatos Béla és a Primarius Szimfonikus Zenekar és Mága Zoltán hegedűművész kíséretében. Mága Zoltán az egyedi produkcióval is azt kívánta jelképezni, hogy a magyar identitásukért, szülőföldjükért 100 éve küzdő honfitársaink, a határainkon kívül élő magyarok nélkül nem lehet egységes nemzetünk.
A magyar zeneművészet egyik legnagyobb zongora virtuózának, Liszt Ferencnek a művét, az Erdőzsongást a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanára, Bonnyai Apolka zongoraművész adta elő. A gálaesten nagy sikert aratott Magyarország egyik legismertebb előadóművésze, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész, Balázs Fecó, a Máté Péter- és Fonogram-díjas énekes, Molnár Ferenc Caramel és a fiatal énekesnő, Mága Jennifer is. A kiforrott hangú énekenső Máté Péter Hazám című dalát és Donna Summer Last Dance című slágerét adta elő.
Vendégművészként az Erdőfű zenekar Bartók Béla Román tánc című darabját adta el egy igazán egyedi feldolgozásban, autentikus népi zenekarként közreműködve Mága Zoltán mellett. A gálaesten Beethoven, Bach, Strauss, Sarasate, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc, Kálmán Imre művei csendültek fel és ismert népdalok különleges feldolgozásai hangzottak el.
A XI. Budapesti Újévi Koncerten több mint 500 művész működött közre. A gálakoncertet Meskó Zsolt rendezte, a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart vezényelte Antal Mátyás Liszt-díjas karmester, a művészei vezető Zsoldos Béla Liszt-díjas zeneszerző, az est műsorvezetője Ördög Nóra volt.
A közel négyórás gálakoncert végén kisorsolásra került a közönség tagjai között a Hovány autókereskedés által felajánlott vadonatúj Ford Fiesta típusú személyautó is, amelyet a nyertes hamarosan átvehet.
Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész budapesti újévi koncertje 2019. január 4-én Bécsben folytatódik, ahol immár ötödik alkalommal rendezi meg újévi előadását, ezúttal ismét a Wiener Konzerthausban, világhírű művészek közreműködésével.
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 399 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 957
  • e Hét: 2036
  • e Hónap: 15474
  • e Év: 218387
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.