Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Képek a Szent Margit ünnepségről - Margitszigeten
  2019-01-21 11:53:21, hétfő
 
  Fotók: Magyar kurír
...... ........... .........



...... ........... .......



.........



...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Szent Ágnes szűz és vértanú
  2019-01-21 11:35:44, hétfő
 
  Szent Ágnes ...... .....


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Isten azt választotta ki, ami a világ szemében gyönge.
Testvéreim!
Gondoljatok csak meghívástokra! Nem sokan vannak köztetek, akik a világ szerint bölcsek, és nem sok a hatalmas, nem sok az előkelő. Isten azonban azt választotta ki, ami a világ szemében balga, hogy megszégyenítse a bölcseket; s ami a világ szemében gyönge, azt választotta ki, hogy megszégyenítse az erőseket.
Ami a világ előtt alacsonyrendű és megvetendő, azt választotta ki az Isten, a semminek látszókat, hogy megsemmisítse azokat, akik látszanak valaminek. Így senki sem dicsekedhet Isten előtt. Általa van nektek is életetek Krisztus Jézusban, aki Istentől bölcsességünkké, megigazulásunkká, megszentelődésünkké és megváltásunkká lett. Így teljesül az írás szava: ,,Aki dicsekszik, az Úrban dicsekedjék!"
Ez az Isten igéje. 1Kor 1,26-31

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Isten országa többet ér minden földi kincsnél.
Jézus egyszer ezt a két példabeszédet mondta tanítványainak: Hasonló a mennyek országa a földbe rejtett kincshez. Ha valaki megtalálja, újra elrejti azt, majd örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt a földet.
Hasonló a mennyek országa a kereskedő emberhez, aki igazgyöngyöt keres. Amikor aztán egy nagyon értékes igazgyöngyre talál, elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt.
Ezek az evangélium igéi. Mt 13,44-46

- Magyar kurír oldalon
Szent Ágnes emléknapja 01.21,, aki egyik legendája szerint 304-ben ezen a napon szenvedett vértanúságot és mert a Depositio Martyrum szerint ezen a napon temették el. Ágnes fiatalon vállalta a vértanúságot. Bízott Istenben, és ez a bizalom győzelmet hozott.
- Diocletianus császár keresztényüldöző parancsát próbálta ekkor a dühös városparancsnok felhasználni. Keményen megfenyegette Ágnest, de az nem ingott meg. Nem volt hajlandó beállni Vesta istennő papnői közé sem. Ezután tisztaságától akarták megfosztani, de csodálatos fény védte meg, a városparancsnok fia pedig holtan rogyott a földre. A parancsnok könyörgött fia életéért. Ágnes imádkozott, ekkor a fiú feltámadt, és az eddig pogány ifjú a keresztények Istenét kezdte hirdetni a nép között. A pogány papok boszorkánysággal vádolták Ágnest.
A városparancsnok az előzmények után már semmit sem mert tenni, hanem inkább egy főtisztre bízta Ágnes ügyét, aki gyorsan máglyahalálra ítélte a leányt. A tűz azonban nem ártott neki. A főtiszt ekkor tőrrel ölte meg Ágnest. Ez 304-ben történt.
- Szent Ágnes legendája:
Sok csodás gyógyulás történt Ágnes közbenjárására. Konstancia, Nagy Konstantin császár leánya is Ágnes sírjánál gyógyult meg, ezután megtért, megkeresztelkedett, a sír fölé templomot emeltetett kolostorral, abban élt szüzességben.

- Katolikus oldalon Link
"Mindenható, örökkévaló Isten, aki a gyöngéket választod ki a világból, hogy az erőseket megszégyenítsed, engedd jóságosan, hogy akik szűz vértanúd, Szent Ágnes ünnepét üljük, mindig érezzük, hogy Nálad oltalmába vesz minket!"

- Wikipedia oldalon Link

- Jeles napok oldalon Link
Szent Ágnes ereklye



- Imalánc oldalon
Mindenható, örökkévaló Isten, aki a gyöngéket választod ki a világból, hogy az erőseket megszégyenítsed, engedd jóságosan, hogy akik szűz vértanúd, Szent Ágnes ünnepét üljük, mindig érezzük, hogy Nálad oltalmába vesz minket!


 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Ferenc pápa vasárnap délben:
  2019-01-21 11:08:55, hétfő
 
  2019. január 20. vasárnap, 18:43
Január 20-án a Szentatya a kánai menyegzőről szóló elbeszélésről elmélkedett a déli Mária-ima keretében. Arra biztatta a hívőket, hogy bátran forduljanak Máriához, ha úgy érzik, elfogyott életük bora, utána pedig Jézusra figyeljenek, s fogadják meg Mária tanácsát: ,,Bármit mond nektek, tegyétek meg!"
A Szentatya beszédének teljes fordítását közöljük. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Kezdetét vette az ökumenikus imahét 01.20
  2019-01-21 10:59:44, hétfő
 
  Most kell együttműködnünk a küldetésünk teljesítésében
2019. január 20. vasárnap, 21:44
Központi igéje így hangzik: ,,Az igazságra és csakis az igazságra törekedj." (MTörv 16,20)
A budapesti, Deák téri evangélikus templomban tartották meg az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletét január 20-án. Az eseményen Erdő Péter bíboros, prímás és Szabó István református püspök mondott beszédet.
A résztvevők az istentisztelet végén közösen imádkoztak az üldözött keresztényekért, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa közös programsorozatának kezdőnapja ugyanis 2018-tól egyben az üldözött keresztényekért imádkozás vasárnapja is. Az igehirdetések után az elköteleződés és a felajánlás szavai következtek, majd a közbenjáró imák és a Miatyánk elimádkozását követően a záró áldásokkal ért véget az ökumenikus imahét nyitó istentisztelete.
........


Erdő Péter bíboros szentbeszédét az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.:
Részletesen: Link
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Jubileumi szentmise Árpád-házi Szent Margit tiszteletére
  2019-01-21 10:41:07, hétfő
 
  Az ima hegyeket mozgat.
2019. január 20. vasárnap, 17:01
Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából január 20-án a Margit-szigeten mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros. A főpásztor a jubileumi alkalommal - negyven éve indította el ezt a hagyományt Lékai László bíboros - arról tanított, miért időszerű, és mit üzen ma a szent királylány példája.
Gyönyörű havas reggelre ébredt Budapest január 20-án. Fehérbe öltözött táj fogadta az Árpád-házi Szent Margit égi születésnapját ünneplő szentmisére igyekvő zarándokokat. Idén negyven éve, hogy Lékai László bíboros a domonkos kolostor romjainál, ahol a szent királylány sírja ma is látható, szentmisét mutatott be hazánkért, és követi ebben a hagyományban minden évben a mindenkori esztergomi érsek.
...... ........


A romoknál felállított szabadtéri oltárnál idén is nagy sokaság gyűlt össze. A Budapest-újlaki Sarlós Boldogasszony-plébánia közössége, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola, valamint a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium oktatói, diákjai és szüleik, valamint a lovagrendek képviselői idén is nagy számban vettek részt a liturgián.
...... .......


,,Fontos hagyomány, hogy a hívek Szent Margit mennybe érkezésének évfordulóján összegyűlnek egykori lakóhelyén. A szentmise számunkra számadás alkalma, és szembesít a jövő kérdésével: Előbbre jutottunk-e, látjuk-e jövőbeli személyes feladatainkat?" - köszöntötte az ünneplő sokaságot a Budapest-újlaki Sarlós Boldogasszony-plébánia képviselőtestületének alelnöke. Beszámolt a közösség öröméről, hogy tavaly ősszel felállíthatták a romok mellett a szent királylány szobrát, és megfogalmazta azt a közös vágyat, hogy útmutatást kapjunk személyes utunk tekintetében.

- Erdő Péter bíboros a szentmise elején felhívta a figyelmet a jubileumra. Ma éppen negyven éve, hogy Lékai László bíboros elindította a margitszigeti szentmisék hagyományát. ,,Együtt ünneplésünk célja, hogy újra és újra kiemeljük Szent Margit lelkében élő két központi gondolatot, az imádságot és az engesztelést, és mi is életünk részévé tegyük ezeket. Ez a havas reggel is emlékeztet minket arra, hogy Szent Margit elviselte a hideget, a testi nehézségeket, Isten és emberszeretete nem függött az időjárástól. Imádsága valóban hegyeket mozgatott: kibékítette egymással édesapját és bátyját, megszüntette az országot szétszakító polgárháborút. Lelkisége azóta is példát mutat és üzenetet hordoz" - mondta a főpásztor. Homíliájában folytatta a liturgia kezdetén megfogalmazott gondolatot.
...... .........


Szentbeszédét teljes terjedelemben közöljük.
*
Krisztusban Kedves Testvérek!
1. Örömmel emlékezünk ma Árpád-házi Szent Margitra, a királylányra, az engesztelőre, a segítő szeretet hősére, az igazi keresztény szentre, aki egész életét Krisztus iránti szeretetből Isten és embertársai szolgálatára szentelte. De időszerű-e most, 2019-ben Szent Margit példája?

2. Ha a róla szóló nagy legendát olvassuk, kissé megborzadunk. 1330 körül, vagyis mintegy hatvan évvel Szent Margit halála után a legendaíró korának stílusát követte. Akkoriban pedig szokás volt úgy gondolni, hogy minél borzalmasabb szenvedéseket áll ki valaki, annál magasabb fokára jutott az életszentségnek. Persze a legendánál régebbi emlékeink is vannak, hiszen mindjárt Margit halála után, 1271 és 1276 között megindult a szentéavatási per, amelyről jegyzőkönyvek is készültek. Szent Margit 1270. január 18-án halt meg, de már halálának első évfordulóján csodálatos gyógyulás történt sírjánál. Ezt több hasonló csoda követte. Ezért kezdődött el a fiatalon elhunyt királylány életszentségének vizsgálata. A beszámolókban és legendás emlékekben kiemelkedő szerepet kap az önsanyargatás, a mások bűnéért való engesztelés. Ennek kapcsán azonban a mai emberben felmerül a kérdés: Valóban ez volt Margit életszentségének lényege? A választ az Újszövetségi Szentírásban találjuk. Krisztus szenvedése és keresztáldozata nem helyettesítő szenvedés volt az emberiség bűneiért, hanem helyettesítő engedelmesség akár még a szenvedés árán is. Maga Jézus idézi a prófétai mondást: ,,Irgalmasságot kívánok, és nem áldozatot" (Mt 12,7; Mk 9,13; vö. 1Sám 15,22; Oz 6,6; Mik 6,6-8). Amikor pedig az Olajfák hegyén készül szenvedésére, ezzel az imádsággal fordul az Atyához: ,,Ne az én akaratom legyen meg, hanem a tiéd" (Lk 22,42).

3. Szent Margit is ezt a jézusi tanítást tette magáévá. Hiszen ápolta a leprásokat és a többi beteget, elvégezte a nehéz fizikai munkát akár mások helyett is. Szüntelen imádkozott. Ezzel tartotta elevenen szívében az Isten iránti szeretet lángját. Szóval és tettel, imával és engeszteléssel fáradozott azért is, hogy az országban polgárháború és gyűlölködés után visszatérjen a béke, megvalósuljon a kiengesztelődés. Szent Margit tehát nem az önkínzás bajnoka, hanem az Isten és ember iránti szeretet hőse volt. Az önmegtagadásnak ugyanis nem az az értelme, hogy fizikai vagy lelki szenvedést okozzunk magunknak, hanem az, hogy készségesebbé váljunk megtenni a nagyobb jót, ha felismertük, hogy mi a feladatunk.

4. Miben követhetjük mi Szent Margitot? A feltétlen szeretetben és odaadásban. Abban, hogy a semmittevés helyett teljesítjük kötelességünket. Hogy a szórakozás egy-egy alkalmáról lemondva ráfigyelünk másokra. Meglátogatjuk őket, beszélgetünk velük, időseknek és betegeknek, ha kell, fizikailag is segítséget nyújtunk bevásárlással, házimunkával vagy bármi egyébbel. És jelenti azt is, hogy valamilyen jó célért, valamilyen lelki vagy anyagi szegénység enyhítése érdekében tudunk adakozni. Hogy mennyit? Egy külföldi karitász munkatárs mesélte egy gazdag arab vállalkozóról, hogy az illető meghallgatta, milyen nyomorúságban akar a karitász segíteni. Azután pedig megkérdezte a munkatárstól: Mennyit adjak? Az illető azt válaszolta: Annyit, hogy fájjon. Aznap este egymillió dollárról szóló csekket kapott attól a vállalkozótól. Mi nem vagyunk milliomosok, de az időnk, az energiánk, a pénzünk dolgában mi is eljuthatunk egy pontra, amikor a másokért hozott áldozat már fáj egy kicsit, már önmegtagadást kíván. Ilyenkor is igent kell mondani, mert ez a krisztusi út. Így tudjuk viszontszeretni Istent, akitől ajándékba kaptuk egész életünket.

5. Ha ez a fajta szeretet újra és újra felébreszti, ébren tartja bennünk a hit lángját, akkor mindig készen leszünk rá, hogy fogadjuk a hozzánk érkező Krisztust, ahogyan a mai evangélium szerint az okos szüzek várták a vőlegényt, hogy vele együtt beléphessenek a menyegzőre, ami az örök boldogságot jelenti. Ebben a készenlétben: az imában, az áldozatvállalásban, a jótettekben megnyilatkozó éberségben kövessük Szent Margit példáját. Ez jusson eszünkbe, ha a szigeten járunk, és fejet hajtunk újonnan felállított, művészi szobra előtt. Árpád-házi Szent Margit, könyörögj értünk és egész nemzetünkért! Ámen.

A főpásztorral koncelebrált számos paptestvér, köztük Beran Ferenc Budapest-újlaki plébános és Kozma Imre irgalmas rendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke. A szentmisén a budapesti Sarlós Boldogasszony-templom szkólája énekelt.
A szentmise után a hívek tiszteletüket tehették Árpád-házi Szent Margit vezeklőöve előtt, mely ereklyéi közül az egyik leghíresebb. A Nyulak szigeti apácák őrizték évszázadokon át, és vitték magukkal hányattatásaik során. Ma Esztergomban található, és az emléknapon helyezik ki tiszteletadásra.

Fotó: Lambert Attila
Trauttwein Éva/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.
  2019-01-21 10:32:49, hétfő
 
  Annak idején a farizeusok arra törekedtek, hogy az ószövetségi törvényt a legapróbb részletekig betartsák. Ezt a nyilvánosság előtt akarták megmutatni, kérkedve tökéletességükkel. Jézus korában el is érték, hogy emiatt igazán vallásos embereknek tartották őket. Sajnos főleg a XX. század technikai vívmányai révén ma a kereszténység is csak külsőségeket tud megmutatni az életből: az ünnepségeket, az irodalmunkat, a művészetünket. Isten látja életünk valódi hűségének növekvő hiányát. Jobb ugyan, ha imánkat, önfegyelmünket, jótékonyságunkat elrejtjük a nyilvánosság elől. De a hozzánk tartozók előtt nem kell titkolnunk mindezt, sőt tanúsítanunk kell. Ferenc pápa, aki Dél-Amerikából származik, jól látja ezt a földrészünket fenyegető veszélyt. Nekünk kell Istenhez igazodnunk, és nem Őt magunkhoz igazítanunk. (Mk 2,18-22)  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
2. évközi hét hétfő 01.21
  2019-01-21 10:31:21, hétfő
 
  SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Jézus, az Isten Fia, a szenvedésből tanulta meg, hogy mit jelent az engedelmesség.
Testvéreim!
Minden főpapot az emberek közül választanak, és arra rendelik, hogy az Isten tiszteletével kapcsolatos dolgokban képviselje az embereket: ajándékokat és áldozatot mutasson be a bűnökért, mint olyan valaki, aki megértő tud lenni a tudatlanok és a tévelygők iránt, hiszen őrá is gyöngeség nehezedik. Ezért a népért is, és saját vétkeiért is áldozatot kell bemutatnia.
Senki sem vállalhatja ezt a tisztséget, csak akit az Isten meghív, mint Áront. Így Krisztus sem önmagát emelte főpapi méltóságra, hanem az Atyától kapta azt, aki így szólt hozzá: ,,Fiam vagy te, ma szültelek téged." Másutt pedig ezt mondja: ,,Pap vagy te mindörökké Melkizedek rendje szerint."
Földi életében Krisztus hangos kiáltással, és könnyek között imádkozott, könyörgött ahhoz, aki meg tudta menteni a haláltól, és hódolatáért meghallgatást nyert. Isten Fia volt, de a szenvedésből engedelmességet tanult. Műve befejeztével pedig örök üdvösséget szerzett azoknak, akik neki engedelmeskednek, mert Isten akaratából lett főpappá, Melkizedek rendje szerint.
Ez az Isten igéje. Zsid 5,1-10

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Jézus az Újszövetség szerzője: övéit már nem kötelezik a régi előírások.
...... ........... ........


Abban az időben Keresztelő János tanítványai és a farizeusok böjtöltek. Ezért néhányan odamentek Jézushoz és megkérdezték tőle: ,,Miért van az, hogy Keresztelő Jánosnak és a farizeusoknak a tanítványai böjtölnek, a tieid meg nem böjtölnek?"
Jézus így válaszolt: ,,Vajon böjtölhet-e a násznép, míg velük van a vőlegény? Amíg a vőlegény velük van, nem böjtölhetnek. De jönnek majd napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt. És akkor, azon a napon majd böjtölnek. Senki sem varr régi ruhára új szövetből foltot. Vagy ha igen, akkor az új szövet kiszakítja a régit, és a szakadás még nagyobb lesz. És új bort sem tölt senki régi tömlőbe; vagy ha mégis, a bor szétveti a tömlőt, és a bor is, meg a tömlő is tönkremegy. Az új bor új tömlőbe való."
Ezek az evangélium igéi. Mk 2,18-22

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Bármit tettél földi életed folyamán, mindent az Atyával való egységben tettél, szüntelenül az Atya akaratát teljesítetted, és mindig a neki való engedelmesség indított a cselekvésre. Segíts minket, hogy soha ne feledkezzünk meg arról, hogy keresztségünk óta a mennyei Atya gyermekei vagyunk. Segíts úgy élnünk, hogy méltók legyünk arra, hogy az Atya az ő szeretett gyermekeinek nevezzen minket, és mindig megőrizzük magunkban az istengyermekség kegyelmét. Urunk, te földi életed során mindig engedelmeskedtél Atyádnak. Taníts minket az alázatra és az engedelmességre!

Jézus fellépésével a vallásosság új formája kezdődik el, vagy legalábbis felkínálja mindenki számára a vallási életben való megújulást. Ezt a gondolatot folytatja a mai evangéliumi részlet, amely a vallási élet egyik jellegzetes cselekedetéről, a böjtölésről szól. A jelenet annak tényszerű megállapításával kezdődik, hogy Keresztelő János tanítványai és a farizeusok böjtölnek. Keresztelő János életmódjával kapcsolatban Márk evangélista ezt jegyzi le: ,,Sáskát és vadmézet evett" (Mk 1,6). Máté írása szerint egy alkalommal maga Jézus tesz említést a Keresztelő böjtöléséről: ,,Eljött János, nem evett és nem ivott" (Mt 11,18). Lukács evangélista pedig ugyanezt a rész így jegyzi le: ,,Eljött Keresztelő János, kenyeret nem eszik, bort nem iszik" (Lk 7,33). Az ő szigorú életmódjához és böjtöléséhez tehát nem fér kétség, miként annak céljához sem: prófétai életmódja hitelesíti prófétai szavait, tanítását.
A farizeusok szigorúan vették a böjti fegyelmet. Nem csak a kötelező böjtöket tartották meg, hanem egyéni vallási buzgóságból önként is vállaltak további böjtöket. Helytelen szándékukat Jézus leplezi le, amikor azt állítja, hogy nem Isten tetszését, hanem az emberek elismerését keresik böjtölésükkel (vö. Mt 6,16).
Jézus nem utasítja el a böjtöt, mint a vallásosság egyik hagyományos formáját, de sürgeti annak megújítását.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Kellemes hétvégét - Éva képe
  2019-01-21 10:26:21, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Kávé pettyes csészében
  2019-01-21 10:24:44, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Évától kaptam - gyerekek a képen
  2019-01-21 10:23:19, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 399 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5332
  • e Hét: 40318
  • e Hónap: 73472
  • e Év: 307219
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.