Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Esztergomban mutatott be szentmisét újév napján Erdő Péter .
  2019-01-02 13:39:00, szerda
 
  Évről-évre meg kell újítanunk bizalmunkat Isten gondviselő szeretetében
Esztergomban mutatott be szentmisét újév napján Erdő Péter bíboros
2019. január 2. szerda 13:19
Erdő Péter bíboros mutatott be ünnepi szentmisét az esztergomi bazilikában január 1-jén, Szűz Mária istenanyaságának ünnepén.

Krisztusban Kedves Testvérek!
Krisztus Jézusban közénk született a béke, benne teljesedtek be a próféta szavai, hogy ,,ő maga lesz a béke". Amikor az evangélium szerint a pásztorok meghallják az angyal szózatát, amely békét hirdet az embereknek, elindulnak megkeresni az újszülöttet. Meg is találják Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő gyermeket.
A mai ünnepen Szűz Máriát mint Isten Anyját tiszteljük. Hitvallás a mai ünnep, mert azt hirdeti, hogy Jézus valóságos Isten és valóságos ember. Ő az, aki kiengesztelte Istent az emberiséggel. Ő tette lehetővé, hogy újra teljes összhangba kerüljünk Istennel, önmagunkkal, a többi emberekkel és az egész teremtett világgal.
Éppen ma, Mária istenanyaságának ünnepén gondoljunk imádattal az Oltáriszentségre. Ezért is van bazilikánk közös szentségimádása mindig az év első napján. Hiszen Jézus valóságos emberként járt köztünk a földön. Az utolsó vacsorán a kenyérben és a borban mégis - isteni hatalommal - testét és vérét hagyta ránk. Ebben a szentségben tehát különösen is tiszteljük Krisztus titkát. Ő az, akiben különös módon is közöttünk van isteni és emberi természetben a második isteni személy. Benne valósul meg tökéletesen az a harmónia, az a béke, amelyet mi is kérünk önmagunk és az egész világ számára.
- Boldogságos Szűz Mária, Isten Anyja, könyörögj értünk! Ámen.
Így tudjuk előmozdítni a békességet a többi emberrel is, mert a türelem, a mások iránti tisztelet és a kedvesség sok ellenszenvet és előítéletet legyőz. Persze az emberek között mindig kettőn áll a béke. Lehetnek olyan helyzetek, amikor minden igyekezetünk ellenére is igazságtalan támadások, kegyetlenség vagy erőszak fogadja a jóindulatú közeledést. A jogos önvédelemről szóló keresztény tanítás ma is érvényes, de mindig törekednünk kell arra, hogy ne ragadjon el a gyűlölet és a bosszú örvénye, hogy kihasználjuk a megbékélés minden lehetőségét a családban, szűkebb környezetünkben, a társadalomban és a világban
Manapság sokat beszélnek arról, hogy a teremtett világgal is békességben kell élnünk. Ez azt jelenti, hogy felelősek vagyunk környezetünkért. Védenünk kell az állat- és növényvilágot. Védenünk kell a földet, hogy továbbra is az emberiség otthona maradjon. De a természet összefüggései bonyolultak. Sokszor magunk sem tudjuk felmérni tetteink hatását. És persze hozhat a természet olyan változásokat is, amelyek tőlünk függetlenül az emberiség pusztulásához vezetnek. De a természet is Isten uralma alatt áll. Nekünk pedig évről évre meg kell újítanunk bizalmunkat Isten gondviselő szeretetében.

Forrás: Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Fáklyás felvonulást és ökumenikus imádságot tartottak ....
  2019-01-02 13:28:42, szerda
 
  ,,A béke lehetséges!" - Fáklyás felvonulást és ökumenikus imádságot tartottak Budapesten
2019. január 1. kedd 22:01
A béke világnapján, január elsején a Sant'Egidio közösség fáklyás felvonulásra és ökumenikus imádságra hívott minden békét kereső, jóakaratú embert Budapesten és Pécsen. Budapesten az Egyetemi templomban tartott imaórán Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök mondott beszédet.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
XI. kerület babája januárban
  2019-01-02 13:20:08, szerda
 
  Lázár Ádám és szülei is átvehették az ajándékcsomagot . Ádám 2018. szeptember 14-én 2800 grammal és 52 centivel született a Szent Imre Kórházban. Szülei és nagyszülei legnagyobb örömére első unokaként nagyon sokat mosolyog, tündérien gőgicsél és ügyesen mozog. Színészi tehetségét is megcsillogtatta már, mert a gazdagréti Szent Angyalok pásztorjátékban Ádám alakította a kicsi Jézust. Jó egészséget kívánunk az egész családnak.
.......



.........

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Szentséges Szűz Mária - moldvai népdal
  2019-01-02 13:00:16, szerda
 
  Szentséges Szűz Mária, szép liliomszál.
Ki mindenkor szépen, úgy virágoztál,
Hogy szűz lévén meggyümölcsöztél.
Imádd Jézust értünk, akit te szültél.
Szép liliomszál, szüzek virágja.
Könyörögj érettünk, istennek anyja.
Ó mely ékes vagy Mária, bűnösöknek szószólója.

- Augusztus 15-én Boldogságos Szűz Mária mennybevételét ünnepeljük. Már az ókeresztény korban megfogalmazták, az V-VI. századtól kezdve ünnepelték, és hittételként XII. Piusz pápa hirdette ki 1950-ben annak tanát, hogy halála után Mária fölvitetett a mennybe anélkül, hogy teste romlást látott volna. Magyarországon Szent István óta parancsolt ünnep. 1948-ig munkaszüneti nap volt.

Csíksomlyói pünkösdi búcsú Videó Link

kathonamonika1 videója Link

albanocarrisi66 Videó Link

Csíksomlyó videó Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Gárdony Géza: Fel nagy örömre
  2019-01-02 12:53:50, szerda
 
  Fel nagy örömre! ma született,
Aki után a föld epedett.
Mária karján égi a fény,
Isteni Kisded Szűznek ölén.
Egyszerű pásztor, jöjj közelebb,
Nézd csak örömmel Istenedet.

Nem ragyogó fény közt nyugoszik,
Bársonyos ágya nincs neki itt.
Csak ez a szalma, koldusi hely,
Rá meleget a marha lehel.
Egyszerű pásztor, térdeden állj!
Mert ez az égi s földi király.

Glória zeng Betlehem mezején,
Éjet elűzi mennyei fény;
Angyali rendek hirdetik őt,
Az egyedül szent Üdvözítőt.
Egyszerű pásztor, arcra borulj,
Lélekben éledj és megújulj!

*
Az ének először 1882 karácsonyán csendült fel a devecseri templomban, aminek előzménye, hogy Tima Lajos, a helyi iskola igazgatója megkérte az akkor még csak 19 éves Gárdonyi Gézát, hogy egyházi énekeket írjon. A fiatal segédoktató pedig nemcsak a szövegét, hanem a zenéjét is megírta az új szerzeményének, amely alighanem sokaknak ismerős lehet:


Templomi énekkar előadása Videó Link

Cseh Tamás előadása videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Jézus beszédei az utolsó napokról és az utolsó vacsora
  2019-01-02 12:34:14, szerda
 
  Videó Link

...... ............



- Eucharisztikus kongresszus oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Január 2. – 1Jn 2, 22-28; Jn 1, 19-28
  2019-01-02 11:57:27, szerda
 
  Megvan-e bennünk a készség az Istennel való együttműködésre, és a Krisztus melletti tanúságtételre?
- A mai evangélium Keresztelő Jánost állítja elénk példaképnek, akiben egy Krisztusra mutató személyt ismerhetünk meg. Már akkor is az volt, amikor Mária látogatást tett Erzsébetnél: anyja méhében örvendezett az érkező Megváltónak. Aztán amikor fellépett a pusztában és elkezdte hirdetni a bűnbánat szükségességét, akkor is Jézusra irányította az emberek figyelmét. Amikor pedig Jézus is megkeresztelkedett, úgy mutatott rá János, mint az Isten küldöttére, és nem sajnálta azt sem, ha tanítványai ettől kezdve Jézus követői lettek.
- A Keresztelő János a Szentlélek irányításával csak rámutatott a Messiásra, mi viszont magunkban hordhatjuk Őt. A karácsonyi időszakban a Miatyánk imádságunk előtt mindennap hallhattuk: ,,Isten emberré lett, hogy mi Isten gyermekei lehessünk". Ezt az örömöt hirdette meg karácsony ünnepi miséjének evangéliuma is: ,,Akik befogadták, azoknak hatalmat adott, hogy Isten gyermekévé legyenek." (Jn 1,12) Ez az Ige megtestesülésének célja és eredménye. A mai naptól kezdve az Úrnak erre a második kegyelmi eljövetelére kell figyelnünk. (Tudjuk, hogy a harmadik a földi életünk végén, a negyedik pedig a világ végén lesz.)
A Szentlélek működésének az eredménye a Fiú megtestesülése: Mária méhében, az Eucharisztiában, és bennünk is. A Lélek újjáteremt minket, belsőleg átalakít, eltölt kegyelemmel, vagyis Isten életével.
- Mint tudjuk, a Szentlélek által kétféle kegyelmet kapunk.- 1.) Amikor a keresztségben megkapjuk a megszentelő kegyelmet, akkor Isten a bűntől megtisztítja és megszenteli lelkünket: Isten gyermekeivé leszünk. Így válik lehetségessé Istennek a bennünk lakása. - 2.) De ezen kívül megkapjuk a szükséges és elégséges segítő kegyelmeket is. Ezek ,,megvilágosítják értelmünket, megerősítik akaratunkat, és örömmel töltik be szívünket", hogy a jót (= Isten akaratát) megismerjük és megtegyük, a rosszat pedig elkerüljük, és életünkkel tanúságot tegyünk arról, hogy Krisztus bennünk él. Nekünk csak közre kell működnünk Isten kegyelmével.
- Nekünk készségre és határozott döntésre van szükségünk, hogy együttműködjünk Isten kegyelmével, és aggodalmaskodás nélkül mindent megtegyünk, ami gyarlóságunkból telik. A többit elvégzi bennünk az Isten, az ő megvilágosító és erőt adó, mindenható kegyelmével. Ennek a segítő kegyelemnek köszönhetjük, hogy életünk valóban hitünk szerinti, hitünkből élő, vagyis hiteles lesz, mint Keresztelő Jánosé, és mi is hiteles tanúságot tudunk tenni Krisztusról, nagy örömmel és alázattal.
- Ezt kérjük Jézustól: ,,Te gondolkozz bennem, te imádkozz bennem, Te szeress bennem, Te szenvedj bennem, Te nézz a szememmel, Te beszélj a számmal, Te cselekedj a kezemmel, Te működj általam, Téged vigyenek lábaim, amerre járok a földön!" (August Betz)
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Nagy Szent Vazul és Nazianzi Szent Gergely
  2019-01-02 11:53:13, szerda
 
  - Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak az efezusiakhoz írt leveléből
Mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint részesült a kegyelemben.
Testvéreim!
Kérlek benneteket, én, aki fogoly vagyok az Úrban, hogy éljetek méltón ahhoz a hivatáshoz, amelyet kaptatok; teljes alázatban, szelídségben és türelemben. Viseljétek el egymást szeretettel. Törekedjetek arra, hogy a béke kötelékével fenntartsátok a lelki egységet. Egy a Test és egy a Lélek, mint ahogy hivatástok is egy reményre szól.
Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség. Egy az Isten, mindnyájunk Atyja, aki minden fölött áll, mindent áthat és mindenben benne van. Mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint részesült kegyelemben.
Ő némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat evangélistává, pásztorrá és tanítóvá tett, hogy szolgálatuk betöltésére neveljék a szenteket, és fölépítsék Krisztus testét, amíg mindnyájan el nem jutunk a hitben és az Isten Fia megismerésében az egységre, és meglett emberré nem leszünk, elérve Krisztus teljes életkorának mértékére.
Ez az Isten igéje. Ef 4,1-7.11-13

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Aki legnagyobb köztetek, legyen a szolgátok.
Abban az időben Jézus így beszélt a tanítványokhoz: ,,Ti ne hívassátok magatokat mesternek, mert egy a ti Mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. De atyának se hívjatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. És tanítónak se hívassátok magatokat, hisz egy a ti tanítótok: Krisztus. Aki a legnagyobb köztetek, az legyen a többi szolgája. Aki önmagát felmagasztalja, azt megalázzák, és aki önmagát megalázza, azt felmagasztalják."
Ezek az evangélium igéi. Mt 23,8-12
*
- Magyar kurír oldalon
Nagy Szent Vazul és Nazianzi Szent Gergely püspökök és egyháztanítók
Az írók és a költők védőszentje.
2018. január 2. kedd 17:37
Az ókeresztény egyház két kiemelkedő személyiségére, Nagy Szent Vazulra és Nazianzi (Teológus) Szent Gergelyre emlékezünk január 2-án.
Gergely és Vazul egyidősek voltak, mindketten Kappadókiában születtek 330 körül.
Abban az időben, amikor a krisztológiai harcok Jézus Krisztus istensége és embersége körül folytak, Gergely ingadozás nélkül azt a hitet fogadta el, amely Jézus személyében egyszerre vallja az isteni és az emberi természetet.
Gergely költeményei egyaránt tanúskodnak a szorongásról, amely életére nehezült, de arról is, hogy nagy lelke mily szakadatlanul kereste Istent és a békét.
,,Tégy erőssé, Krisztus,
szolgád halálosan fáradt.
Hallgat a hangom, mely Téged énekelt.
Ezt elviselni hogyan tudod?
Adj erőt és ne hagyd el szolgád.
Szeretnék újra egészséges lenni,
Téged dicsérni és néped megtisztítani.
Erősségem, kérlek, többé el ne hagyj.
Elárultalak bár a viharban,
szeretnék hozzád találni újra."

Szent Gergely legendája:
Egy elbeszélés szerint Gergely zsenge gyermekkorában egy álmot látott, amely mélyen beleivódott lelkébe. Két fehér ruhás nőalak jelent meg előtte. Az egyiknek fátyol takarta az arcát. Karjukba vették és megcsókolták Gergelyt. Amikor ő csodálkozva nevüket kérdezte, az egyik azt mondta, hogy őt Szüzességnek hívják, a másik pedig Bölcsességnek nevezte magát. Elmondták még, hogy kísérői Krisztusnak és mindazoknak, akik a tisztaságnak szentelik magukat, hogy Isten hívását követve éljenek. Ez a csodás látomás mélyen a gyermek szívébe vésődött. Ettől fogva élete végéig szűzi tisztaságban élt és minden erejével a bölcsességet szolgálta.
Istenünk, te Nagy Szent Vazul és Nazianzi Szent Gergely példájával és tanításával világosságot árasztottál Egyházadra. Add, kérünk, hogy igazságodat alázatos szívvel megismerjük, és azt szeretetben, hűségesen tettekre váltsuk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
- Vazul és Gergely Minden vagyonát a nazianzi katolikus egyházközségnek hagyta a szegények gyámolítására.

*
- Jeles napok oldalon Link

- Wikipedia oldalon Link

- Katolikus oldalon Link
Szent Vazul és Szent Gergely egyház tanítók
...... ........... ..............


Videó Link

- Idézet Nagy Szent Vazultól az emberi nevekről
,,Az embereknek más és más nevük van, amelyet vagy szüleiktől kaptak, vagy maguk szereztek az életben tanúsított törekvéseik, illetve elért eredményeik alapján. Nekünk viszont az volt nagy dicsőségünk és nagy nevünk, hogy Krisztus-követők legyünk, és kereszténynek hívjanak minket..
...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Karácsonyi idő - január 2.
  2019-01-02 11:37:39, szerda
 
  SZENTLECKE Szent János apostol első leveléből
Maradjatok hűségesek a keresztény tanításhoz!
Szeretteim!
Mindaz, aki tagadja, hogy Jézus a Messiás, az hazug. Az antikrisztus az, aki tagadja az Atyát és a Fiút. Mindenki, aki tagadja a Fiút, nem ismeri el az Atyát sem, és aki megvallja a Fiút, elismeri az Atyát is.
Amit kezdettől fogva hallottatok, az maradjon meg bennetek! Ha megmarad bennetek a tanítás, amelyet kezdettől fogva hallottatok, akkor ti is megmaradtok a Fiúban és az Atyában. Az ígéret pedig, amelyet (Jézus) ehhez fűzött: az örök élet.
Ezt azok miatt írtam, akik félrevezetnek titeket. Maradjon meg bennetek a tőle kapott Kenet, (vagyis a Szentlélek), akkor nincs szükségetek más tanítóra, hiszen az ő Kenete megtanít benneteket mindenre, és ez igaz, s nem hazugság. Maradjatok tehát őbenne, amint tanította!
Gyermekeim! Maradjatok meg most őbenne, hogy amikor majd megjelenik, bizalommal lehessünk iránta, és ne szégyenüljünk meg az ő eljövetelekor!
Ez az Isten igéje. 1Jn 2,22-28

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Keresztelő János tanúsága a Messiásról.
Keresztelő János így tett tanúságot:
A zsidók papokat és levitákat küldtek hozzá Jeruzsálemből, hogy megkérdezzék öt: ,,Ki vagy te?" Erre megvallotta, nem tagadta, hanem megvallotta: ,,Nem én vagyok a Messiás."
Ezért megkérdezték tőle: ,,Hát akkor? Talán Illés vagy?"
,,Nem vagyok" - felelte.
,,A próféta vagy?"
Erre is nemmel válaszolt.
Azt mondták tehát neki: ,,Akkor ki vagy? Mert választ kell vinnünk azoknak, akik küldtek minket. Mit mondasz magadról?"
János ezt felelte: ,,A pusztában kiáltó hangja vagyok: Egyengessétek az Úr útját", amint Izajás próféta mondta.
A küldöttek a farizeusoktól jöttek, ezért megkérdezték: ,,Miért keresztelsz hát, ha nem te vagy a Messiás, sem Illés, sem pedig a próféta?"
János így válaszolt: ,,Én csak vízzel keresztelek. De köztetek áll az, akit nem ismertek, aki utánam jön, s akinek még a saruszíját sem vagyok méltó megoldani."
Ez Betániában történt, a Jordánon túl, ahol János tartózkodott és keresztelt.
Ezek az evangélium igéi. Jn 1,19-28

Imádság
Uram és Üdvözítőm, Jézus Krisztus! Adj nekem kedvet és lehetőséget, hogy téged mindinkább megismerhesselek, mindjobban megszeresselek, és egyre hívebben kövesselek. Buzdító kegyelmed hívása nálam ne süket fülekre találjon, hanem legyek mindenkor kész, hogy akaratodat odaadással teljesítsem! Szembefordulok önszeretetemmel és önzésemmel, s követlek a gyalázatban, szegénységben és üldöztetésben. Teljesen újjá akarok születni, a régi magamat levetkőzni, hogy már ne én éljek, hanem te énbennem.

A maiban Keresztelő János elutasítja magától a messiási küldetést, a holnapiban pedig Jézusról beszél úgy, mint Isten küldöttéről, a Messiásról. János tanúságtételének hangsúlyt ad az a tény, hogy szavait a vallási élet hivatalos képviselőinek és irányítóinak, a papoknak és levitáknak kérdésére, illetve nekik címezve mondja. János evangélista kissé homályosan és kétértelműen fogalmaz akkor, amikor azt írja, hogy a papokat és a levitákat a ,,zsidók" küldték. Felmerül a kérdés, hogy kit, kiket értsünk ezen megjelölés alatt? Kiknek a küldötteiként jöttek Keresztelő Jánoshoz a papok és leviták? Kik szeretnének tisztában lenni a Keresztelő személyét illetően?
Nyilvánvalóan nem a zsidó nép összességére kell itt gondolnunk, hanem a vallási élet vezetőire, az elöljárókra, a vallási tekintéllyel rendelkezőkre, azaz a főpapokra vagy a zsidó főtanács tagjaira. A sorozatos kérdések miatt úgy tűnik, hogy szinte egy hivatalos kihallgatásról van szó. Keresztelő János különleges életvitele és emberek tömegeit vonzó tanítása nagy feltűnést keltett azokban a fokozott messiásváró időkben, ezért a vallási vezetők tudni szeretnék, ki ő valójában? János világosan kimondja, hogy nem ő a Messiás és prófétának sem nevezi önmagát. Ő a ,,pusztában kiáltó hangja", olyan személy, aki egy utána érkező, nála fontosabb személy jövetelét hirdeti. Kijelentésével már Jézusra, a Messiásra irányítja a figyelmet.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Vatican Újévi szentmise 2019.01.01
  2019-01-02 11:27:17, szerda
 
  Pope Francis Holy Mass for the Solemnity of Mary Mother of God 2019-01-01
Ferenc pápa a Szent Mária Isten anyja ünnepélyes ünnepe 2019-01-01

From St. Peter's Basilica, Holy Mass presided by Pope Francis on the occasion of the Solemnity of Mary, Mother of God and World Day for Peace
Szent Péter-bazilikából, Ferenc pápa által vezetett Szenttörténetről Mária, Isten anyja és a béke világnapja ünnepélyes alkalmából

Videó Link

...... ........... .....



...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 399 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3897
  • e Hét: 38883
  • e Hónap: 72037
  • e Év: 305784
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.