Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Seregély István: útravaló 2019 Jan. 02.
  2019-01-03 15:22:11, csütörtök
 
  Seregély István: ,,Az új esztendő küszöbén nem tudjuk, mit hoz a jövő...
A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók méltatták írásait, iránymutató gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. December 31-én érkezett a fájdalmas hír, hogy az örök hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus 2019. januári számában eligazító tanítását. További két alkalommal találkozhatunk majd írott örökségével, májusban és októberben.

- Imádkozzunk érte a gyászmise liturgiájának szavaival: Add meg nekünk, Urunk, hogy szolgád, István érsek lelke, melyet a világ küzdelmes harcaiból kivezettél, szentjeid társaságába jusson. A mi Urunk, Jézus Krisztus által. Ámen.
*
Az életét Istenhez igazító ember az év végi hálaadásban egy megjárt esztendő Isten adta ajándékaiért mond köszönetet. Alkalom ez arra, hogy az Istentől kapott életet, annak épségét, a betegségből való gyógyulást hálával viszonozzuk. Istené a világ minden anyagi java, mely megélhetésünk föltétele. E javak felhasználásához az együtt munkálkodást lehetővé tevő emberek közösségét sem mi magunk rendeltük hozzá.
Az új esztendő küszöbén nem tudjuk, mit hoz a jövő. Minden gondolatunk, tervünk, reményünk megvalósulása olyan körülményektől függ, amelyek nem rajtunk múlnak. Mégis bizalommal csendül föl ajkunkon az újévi ének: ,,Ó, szép Jézus, ez új esztendőben légy híveidben. Ó, Mária, esedezz érettünk, édes reményünk (...), hogy ez új esztendőben lehessünk épek testben, lélekben!" Mindez idén is ajándék lesz számunkra mennyei Atyánktól. Biztosak lehetünk abban, hogy meg is kapjuk tőle mindazt, ami üdvösségünkre szolgál, s élhetünk e javakkal az előrehaladó világban.
Jól bánni mindezzel viszont nekünk kell. Élni nekünk kell az emberhez méltó életet, napról napra esedékes szellemi és anyagi követelményei szerint. Talán fölösleges is mondani, mert mindenki tudja: Isten Fia, aki erre a világra született, és mindenben hasonló lett hozzánk, vállalta ezt az emberi kötelezettséget, ami az áteredő bûn miatt nehézzé vált. Követői is erre számíthatnak.
Nyilvánvalóan csak együtt, a többi ma élő emberrel közösen tehetjük eredményessé napjainkat a múló világban. Sajnos az áteredő bűn átka megakadályozza életünk zavartalanságát. Ez idén is így lesz, mind a magunk köreiben, mind a nagyvilág gazdasági és politikai összefonódásaiban. Az élet a földön eddig is viszontagságos volt, és az marad az új évben is. Csak az nyugtat meg, hogy Isten végtelen jósága nem engedi, hogy a terhünk nehezebb legyen, mint amit holtunkig elbírunk. Eszményünk és Urunk, Jézus nem törölte el az ember szabadságával együtt járó esendőséget, csak erőt ígért mindenhez, ami az ő dicsőségét és a mi üdvösségünket szolgálja.
Azt is emlékezetünkbe idézzük, hogy az ember vétkes és vétlen haszontalanságait az új esztendőt adó Isten előre tudta, ezért Fiát nemcsak az igaz életre tanítóként küldte közénk, hanem megváltóként is. A világ mai rendjében nem lehet elkerülni esendőségünk velejáróját, vétkeinket. De megvan minderre az orvosság. Isten Fiának emberként elfogadott keresztáldozata mindent helyreigazíthatóvá tett. Ezért újévi tervünkből nem hiányozhat a megtérés készsége és gyakorlata.
Mindez csak Isten előtti őszinte imával kérhető az új esztendő kapujában. Elsőként a közvetlen családi körben készen kell lennünk arra, hogy segítsük egymást ebben.
Bízzunk abban, hogy az átalakuló és ezért zavaros világban Isten megígért áldásával és egymást támogató önzetlen emberi szeretettel iparkodva 365 nap múltán lesz miért hálát adnunk Istennek és egymásnak.
Az újév napja Szűz Mária anyaságának ünnepe. Az embereket testvérül fogadó Fia mindnyájunk égi anyjául rendelte őt. Bízhatunk oltalmában az új esztendőben is.

Seregély István
nyugalmazott egri érsek
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Jézus szent neve
  2019-01-03 15:15:12, csütörtök
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a filippiekhez írt leveléből
Egy szívvel és egy lélekkel ugyanarra törekedjetek!
Testvéreim!
Ha ér valamit a Krisztusban adott buzdítás, a szeretetből fakadó intelem, a lelki közösség, a bensőség és együttérzés, akkor tegyétek örömömet teljessé azáltal, hogy egyetértetek, egy szívvel szerettek, és egy lélekkel ugyanarra törekedtek. Vetélkedésből ne tegyetek semmit, sem hiú dicsőségvágyból! Egyik a másikat tekintse inkább alázatosan önmagánál kiválóbbnak! Ne keresse senki csak a maga javát, hanem a másét is!
Ugyanazt a lelkületet ápoljátok magatokban, amely Krisztus Jézusban volt. Ő, mint Isten, az Istennel való egyenlőséget nem tartotta olyan dolognak, amelyhez feltétlenül ragaszkodnia kell, hanem szolgai alakot öltött, kiüresítette önmagát, és hasonló lett az emberekhez. Megalázta magát, és engedelmes lett a halálig, mégpedig a kereszthalálig.
Ezért Isten felmagasztalta őt, és olyan nevet adott neki, amely felette áll minden névnek, hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, s minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr!
Ez az Isten igéje. Fil 2,1-11

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
A Jézus nevet adták neki. ,,Jézus nevére hajoljon meg minden térd az égben, a földön és az alvilágban, és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus az Úr!
Jézus szent neve az egyetlen név, melyben üdvözülhetünk. Valljuk ma, amikor Jézus szentséges nevét ünnepeljük, még erősebben: ,,Jézus Krisztus az Úr!"
...... .......


Amikor elérkezett a nyolcadik nap, hogy körülmetéljék a gyermeket, a Jézus nevet adták neki, úgy, amint az angyal nevezte, mielőtt anyja méhében fogantatott.
Miután Mózes törvénye szerint elteltek Mária tisztulásának napjai, szülei felvitték Jézust Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint az Úr törvénye előírja: ,,Minden elsőszülött fiú az Úr szent tulajdona." Ekkor kellett Máriának, ugyancsak az Úr törvénye szerint, ,,egy pár gerlét vagy két galambfiókát" tisztulási áldozatul bemutatnia.
Ezek az evangélium igéi. Lk 2,21-24

Bővebben Link

Istenünk, te úgy akartad, hogy az emberi nem az üdvösséget Szent Fiad megtestesülése által nyerje el. Add meg népednek, amely irgalmadért könyörög, hogy mindnyájan felismerjük: nem adatott más név, amelyet segítségül hívhatnánk, mint egyszülött Fiad neve. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
*
- ,,És amikor nyolc nap eltelt, nevezték az ő nevét Jézusnak." (Lk 2,21)
Méltó volt, hogy nevét Jézusnak nevezzék, mert ez Üdvözítőt jelent, mi pedig magyarul azt hívjuk üdvözítőnek, aki segít, megszabadít, üdvözít, mindenkivel felettébb jótékony; héber nyelven a Jézus ezt jelenti. Így szólt ugyanis Gábriel angyal Józsefhez álmában: Fiat fog szülni, és nevezd az ő nevét Jézusnak, mert ő fogja megszabadítani az ő népét vétkeitől. (Mt 1,21) Az angyal maga magyarázza meg, hogy miért Üdvözítő, azaz Jézus a neve, tudniillik mivel népe számára üdvösség ő, és boldogság. És milyen néven neveznek minket? Kétségtelen, hogy amiképp Krisztus minden egyebet is nekünk ad, ami az övé, úgy nekünk adja a nevét is. Ezért neveztetünk róla valamennyien keresztyéneknek, Jézusnak és Üdvözítőnek; ahogy őt nevezték, úgy neveztetünk mindannyian. Ahogy Szent Pál írja a rómaiakhoz címzett levelében: Mert reménységben tartatunk meg (Róm 8,24). Lásd, ezért nem ismer határokat a keresztyén erkölcs és tisztesség. Ez az ő kegyelmének túláradó gazdagsága, mellyel eláraszt bennünket, hogy szívünk szabad, derűs, béketűrő és rendíthetetlen legyen, és ezáltal a törvényt készségesen és szívesen megtartsa.
Luther Márton
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Karácsonyi idő - január 3. csütörtök
  2019-01-03 15:10:03, csütörtök
 
  EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Keresztelő János második tanúsága: Jézus az Isten Báránya!
...... .....


Abban az időben amikor Keresztelő János látta, hogy Jézus közeledik feléje, így szólt: ,,Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! Ő az, akiről azt mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én sem ismertem öt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy megismertessem őt Izraelben." János azután így folytatta tanúságtételét: ,,Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszáll rá a Lélek, és rajta marad. Én sem ismertem őt, de aki küldött, hogy vízzel kereszteljek, az mondta nekem: »Akire látod, hogy rászáll a Lélek, és rajta marad, ő az, aki Lélekkel keresztel.« Én láttam, és tanúskodom arról, hogy ő az Isten Fia!"

SZENTLECKE Szent János apostol első leveléből
Aki Krisztusban marad, nem követ el bűnt.
Szeretteim!
Ha tudjátok, hogy Jézus az igazság, akkor azt is tudnotok kell, hogy mindaz, aki az igazság szerint cselekszik, őtőle született. Nézzétek, mekkora szeretettel van irántunk az Atya: Isten gyermekeinek hívnak minket, és azok is vagyunk. A világ azért nem ismer minket, mert őt sem ismeri.
Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de hogy mik leszünk, az még nem nyilvánvaló. Azt tudjuk, hogy ha ő megjelenik, hasonlók leszünk hozzá, mert látni fogjuk őt úgy, amint van. Mindaz, aki ebben reménykedik, megszentelődik, mert ő szent.
Aki vétkezik, megszegi a törvényt, mert a bűn törvényszegés. Tudjátok, hogy Jézus azért jött el, hogy elvegye bűneinket. Őbenne nincs bűn. Aki vétkezik, nem látta, és nem ismerte őt. Aki pedig megmarad őbenne, nem követ el bűnt.
Ez az Isten igéje. 1Jn 2,29-3,6

Imádság
Istenünk, te felbecsülhetetlen ajándékot helyeztél életünkbe. Mindenkinek fölajánlod a lehetőséget, hogy jelenléted fényének tükre lehessen. A Szentlélek által szereteted szándékát nem kőtáblákra, hanem szívünk mélységeibe vésed. És lelkünket betöltő békességed által képessé teszel minket arra, hogy szebbé tegyük mindazok életét, akiket reánk bíztál.

Miután János nyilvánvalóvá tette, hogy nem ő a Messiás, Jézusról kezd el beszélni, akinek ő az előfutára. Ez a jelenet már egy nappal azt követően történik, hogy a Jeruzsálemből érkező, nyilvánvalóan a főtanács küldötteiként fellépő papok és leviták kihallgatták Jánost személyét illetően. Jogosan feltételezzük, hogy ők feladatukat elvégezvén mindjárt távoztak is, s másnap már nem voltak ott, amikor Keresztelő János Jézust az ,,Isten Bárányának" nevezte. János tehát nem a korábbi kérdezőknek, hanem a jelenlévő népnek beszél, hozzájuk intézi tanúságtételét.
Az egykori hallgatóságban is és bennünk is felmerül az a kérdés, hogy honnan származnak János ismeretei Jézusról, s vajon mennyire megbízhatóak azok? János azt mondja, hogy isteni kinyilatkoztatás alapján állítja Jézusról, hogy ő a Messiás, az Isten Fia. A mindenható Isten tehát kinyilatkoztatást adott Fiáról Keresztelő Jánosnak. A kinyilatkoztatott természetfeletti igazságról, hogy tudniillik Jézus az Isten Fia, János egy természetes jel segítségével győződhet meg. Látja azt, hogy Jézusra galamb alakjában leszáll a Szentlélek. Isten a mi számunkra is úgy tárja fel természetfeletti titkait, igazságait, hogy azokról természetes jelek által megbizonyosodhatunk. Érdemes tehát észrevennünk az Isten által nekünk mutatott jeleket és meghallgatnunk a hiteles tanúságtételeket.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Seregély István: Útravaló – 2019. január 3.
  2019-01-03 14:53:22, csütörtök
 
  Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt elmélkedéseit.
*
Jézus Krisztusban Isten gyermekei lettünk. Ha hasonlóak akarunk lenni Atyánkhoz, Istenhez - mert erre teremtett bennünket -, akkor engedelmeskednünk kell akaratának. Sajnos, ez nem könnyen megy. Az áteredő bűn átka miatt rosszra hajló szabadságunk folytán rendre letérünk az egyenesen az égbe vezető útról. Jó ezért János apostol írásaiban a Messiás küldetésének számunkra nélkülözhetetlen ajándékáról olvasni: ,,Ő az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit". Elveszi, ha kérjük, mert rosszra hajló szabadságunkat nem veszi el. Megnyitotta viszont 99 ártatlannál értékesebbé tevő forrását Isten kimeríthetetlen irgalmának. Így amíg van bennünk bűnbánat, bízhatunk örök üdvösségünkben.
(Jn 1,29-34)
*
Csak az nyugtat meg, hogy Isten végtelen jósága nem engedi, hogy a terhünk nehezebb legyen, mint amit holtunkig elbírunk." (Adoremus, 2019. január, Útravaló)
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
egyházi kórus: Ó én édes jó Istenem
  2019-01-03 14:43:01, csütörtök
 
  Hadd kívánjunk ezzel a felvételünkkel áldott, boldog új évet!
Fogadjátok szeretettel a Gyergyóditrói egyházi kórus előadásában az Ó én édes jó Istenem című régi székely himnuszt!
Fecebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Tompa Mihály: Búcsú az ó évtől
  2019-01-03 10:03:38, csütörtök
 
  Hogy már egyszer valahára
Neked is végbucsút mondunk!
Elmehetsz Isten hirével,
Nincs egymással semmi dolgunk!
Sok csinyt tettél, szökve mégy el,
Meg sem várva a viradtát,
Csak condráid hagyva rajtunk:
Emléked, - s az ócska naptárt.

A tavasz szép volt te benned:
Felszökkent a bunda ára;
A rózsának ajka éjjel
Ráfagyott a violára;
Annyi volt a sánta gólya,
Ki elhullt a sima jégen!
A sirásó- meg a papnak
Nem volt annyi pénze régen.

Nyárban, a harmat hiányát
Dérrel pótlá Árva, Zólyom;
Mózes nélkül, száraz lábbal
Jártunk tengeren, folyókon;
Kiment az eső divatból,
S fútt a szél két hétig néha,
Igaz, nem lett búza s áldás:
De lett üszög és - poéta.

A gyümölcs-szedés bajától,
Őszre megmentett a hernyó;
A regényes cserebogár
Ette azt is, ami nem jó;
Vig szüret volt, kádra szürtük.
Annyi volt a drága lőre, -
Hej csak téged, aki adtad,
Tarthatnálak jól belőle!

S az év végre meg bolondult,
Vénségére lett szerelmes:
Hó s fagy kellett volna, s a tél
Vala nyájas engedelmes.
Az e kínzott földnek akkor
Hozott nyíló szép virágot; -
Rá mosolyoghatsz az emberre,
Ha elébb jól pofon vágod!

És a bölcsre rosz idő járt,
Ott veszett a könyv a polcon,
Ritkán jött egy jámbor lélek,
Kinek egyet oda sózzon;
Folt hátán folt a kabátja,
De ő azért elél hóltig;
Hirrel gyujt be a kályhába,
S dicsőséggel takaródzik.

A bolondot a szerencse
Elfogadta gyámfiának;
Szemérmesnek szeme koppant,
A henyének szakja támadt.
S hány szegénynek a fejét nem
Törte bé a szent igazság!
Megengedvén, hogy ha tetszik,
Tűröm-fűvel borogassák.

S mint a gyermek süvegével
Üldöz és fog tarka lepkét:
Sok embernél, a reményre
Történt a vadászat ekkép,
S a fogottat elbocsátá,
Más után mohón szaladva ...
S annyi haszna van belőle:
Hogy rongyos lett a kalapja.

No de semmi! itt az új év,
Jobb lesz tán ez? Majd megválik!
Nincs mit válogatni bennök,
Egyik olyan, mint a másik:
Új nevével hoz fejünkre
Régi küzdést, régi gondot;
S kiknek mindig, minden jól van:
Azok a bölcsek s bolondok!

(Dec. 31. 1853.)
Forrás: arcanum. oldal
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Év első perceiben Csaba testvér elmélkedése 01.02
  2019-01-03 09:59:19, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Esti ima Déváról - 2019. január 2, szerda
  2019-01-03 09:58:09, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  vallás  
2018. December 31 - Szentmise - Csíksomlyó
  2019-01-03 09:54:33, csütörtök
 
  December 31-én, hétfő este 6 órakor kezdődik az év végi hálaadó szentmise. E napon éjjel fél 12-től fél 1-ig nyitva lesz a kegytemplom, ahol imával búcsúztatjuk az óévet és köszöntjük az újesztendőt
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Ferenc Pápa: Isten gyermekei vagyunk
  2019-01-03 09:50:41, csütörtök
 
  ........


Képen: Ferenc pápa az év első általános kihallgatásán a VI. Pál teremben • Fotó: Vatican Media
...... ......


Ferenc pápa katekézise az év első szerdai audienciáján: Isten gyermekei vagyunk
A szentatya a vatikáni VI. Pál teremben fogadta az újév első általános kihallgatására egybegyűlt zarándokokat. Katekézisében folytatta a Miatyánkról elkezdett sorozatát és az ,,Evangélium forradalmáról" beszélt. A Hegyi-beszédről szólva a pápa emlékeztetett, hogy a keresztény önmagát Isten gyermekének tartja.
- Máté evangéliumának egy idézetéből indult ki Ferenc pápa katekézisében a szerdai általános kihallgatáson: ,,Amikor imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik az emberek szeme láttára szeretnek imádkozni a zsinagógában meg az utcasarkon, hogy mutogassák magukat! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor imádkozol, menj be a szobába, zárd be az ajtót, s imádkozzál titokban mennyei Atyádhoz! S mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz." (Mt 6,5-6)
- Szívből imádkozzunk
Szívből imádkozzunk, álszentség nélkül, Isten gyermekeként éljünk tanúságot téve, mások gyűlölete nélkül vagy anélkül, hogy rosszat mondanánk róluk. Ferenc pápa katekézisében javaslatot tett arra az útra, amelyet követve kereszténynek mondhatjuk magunkat. Ugyanolyan bűnösök vagyunk, mint mindenki, de képesek arra, hogy felismerjük: Isten gyermekei vagyunk. A pápa felvázolta az ,,Evangélium forradalmát", amely kezdettől fogva ösztönöz és nem hagy nyugodni minket. Abból indult ki, amikor Máté evangéliumában Jézus a Miatyánk imádságot tanítványaira bízza a Galileai-tó közelében levő hegyen.
- Hordozzuk szívünkben Isten misztériumát
A Hegyi-beszédben a boldog mondások a szegényekről, a szelídekről, az alázatos szívűekről szóltak, akiket a mához hasonlóan, akkor sem vettek igazán figyelembe. Ez az Evangélium forradalma. Az Evangélium nem hagy nyugton, arra ösztönöz, hogy forradalmárok legyünk. Minden ember, aki képes a szeretetre és a béke építői, akik addig a történelem peremére szorultak, Isten országának építőivé válnak. Jézus arra buzdította őket, hogy haladjanak előre, akik szívükben hordozzák Isten misztériumát, aki kinyilatkoztatta mindenhatóságát a szeretetben és a megbocsátásban.
- Az Evangélium felforgatja a történelmet
Az Evangélium újdonsága ebből ered, amely felforgatja a történelem értékeit. A Törvényt nem törli el, hanem új értelmezést ad neki, visszavezeti eredeti értelméhez. A jószívű és szeretni képes ember megérti, hogy Isten minden szavát mindenki életében meg kell testesíteni annak utolsó következményéig. A szeretetnek nincsenek határai. Szerethetjük házastársunkat, barátunkat, még ellenségünket is egy teljesen új megközelítésből: ,,Én pedig azt mondom nektek: szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért! Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is." (Mt 5,45-46)
- A titok az, hogy felismerjük: Isten gyermekei vagyunk
Ez az a nagy titok, ami az alapja a Hegyi-beszédnek: az Atya gyermekei vagytok, aki a Mennyben van. Máté evangéliumának ezeket a fejezeteit azonban ne morális, hanem teológiai beszédnek tekintsük - figyelmeztetett a pápa. A keresztény nem olyan ember, aki elkötelezi magát, hogy jobb legyen másoknál. Tudja, hogy bűnös, mint mindenki. A keresztény egyszerűen olyan ember, aki az új égő csipkebokor, Isten kinyilatkoztatása előtt áll, aki nem egy kimondhatatlan név rejtélyét hordozza, hanem aki azt kéri gyermekeitől, hogy az ,,Atya" névvel illessék; hagyják, hogy ereje megújítsa őket és hogy tükrözzék vissza jóságának egy sugarát, amellyel e jóságra és örömhírekre szomjazó világ felé fordul.
- Tartsunk távolságot az álszentektől és a pogányoktól
Ferenc pápa ezután emlékeztetett, hogy Jézus úgy vezeti be a Miatyánk tanítását, hogy távolságot tart a képmutatóktól, akik úgy imádkoznak, hogy mindenki csodálja őket. Ők az egyház ,,botránya". Hányszor látjuk ezeknek a személyeknek a botrányos viselkedését, hogy templomba mennek, egész nap ott vannak vagy minden nap odamennek, aztán úgy élnek, hogy gyűlölnek másokat vagy rosszakat mondanak az emberekről! Ez botrány! - jegyezte meg a pápa. Jobb, ha akkor nem megy az ember templomba. Éljen úgy, mint egy ateista. Ha azonban templomba jár, éljen úgy mint Isten gyermeke, testvér és tegyen valódi tanúságot, ne ellenkező tanúságot.
- A keresztény ima
A keresztény imának nincs más hihető tanúja, mint a lelkiismeret, ahol intenzív és folyamatos párbeszéd folyik az Atyával. Távolságot kell tartani a pogányoktól is, akik azt hiszik, hogy Isten a szavak és a dicsőítés által meghallgatja őket. Itt a pápa utalt azokra a keresztényekre, akik azt hiszik, hogy imádkozni annyit jelent, hogy mint egy papagáj beszélünk Istenhez. Nem! Imádkozni szívből kell, belülről - fogalmazott Ferenc pápa. Jézus azt kérte: ,,Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt hiszik, hogy ha ömlik belőlük a szó, nyomban meghallgatásra találnak!" (Mt 6,7) Ehelyett amikor imádkozunk, úgy forduljunk Istenhez, mint a gyermek az atyához, mert Jézus ezt mondta: ,,Tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek." (Mt 6,8)
- Istennek nincs szüksége áldozatokra
Ferenc pápa emlékeztetett, hogy a Miatyánk lehetne egy néma ima is. Alapvetően elegendő Isten tekintete elé járulni, emlékezni atyai szeretetére és ez elég, hogy meghallgasson. Jó arra gondolni, hogy a mi Istenünknek nincs szüksége áldozatokra, hogy megnyerjük kegyét! Nincs szüksége semmire. Az imában csak azt kéri, hogy tartsunk nyitva egy kommunikációs csatornát Vele, hogy mindig felfedezzük: szertetett gyermekei vagyunk. Isten nagyon szeret minket! - zárta katekézisét a pápa a szerdai általános kihallgatáson.

/Somogyi Viktória/ Vatikáni Rádió/
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 399 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5804
  • e Hét: 40790
  • e Hónap: 73944
  • e Év: 307691
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.