Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Évközi 20. vasárnap 08.16
  2020-08-15 23:38:33, szombat
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Az idegenek fiait elvezetem szent hegyemre.
Ezt mondja az Úr:
,,Tartsátok meg a törvényt: szabjátok tetteiteket az igazsághoz, mert nemsokára eljön szabadításom és megnyilvánul igazságom.
Az idegenek fiait pedig - akik az Úrhoz csatlakoznak, hogy szolgáljanak neki, szeressék nevét és szolgái legyenek, akik megtartják közülük a szombatot, s vigyáznak, nehogy megszentségtelenítsék, és ragaszkodnak szövetségemhez - mind elvezetem szent hegyemre, és örömmel töltöm el házamban, az imádság helyén. Elfogadom égő- és véres áldozataikat oltáromon, mert házam minden nép számára az imádság háza lesz."
Ez az Isten igéje. OLVASMÁNY Iz 56,1.6-7

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Isten nem bánja meg kegyelmi adományait és meghívását.
Testvéreim!
A pogányoknak azt mondom: Mint a pogányok apostola, nagyra tartom szolgálatomat. Sőt, szeretném vetélkedésre serkenteni véreimet, hogy elvezessem néhányukat az üdvösségre. Ha ugyanis az ő elvettetésük által kiáradt a megbékélés a világra, mi más lesz újrafelvételük, ha nem élet a halálból?
Isten ugyanis nem bánja meg kegyelmi adományait és meghívását. Amint egykor ti sem engedelmeskedtetek Istennek, de most, az ő engedetlenségük következtében irgalomra találtatok, úgy ők most hitetlenek lettek az irántatok tanúsított irgalmasság miatt, hogy egykor ők is irgalomra találjanak. Isten ugyanis kiszolgáltatott mindenkit az engedetlenségnek, hogy mindenkin megkönyörüljön.
Ez az Isten igéje. Róm 11,13-15.29-32

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Asszony, nagy a te hited!
Abban az időben:
Jézus továbbhaladt, és Tirusz és Szidon vidékére vonult vissza. És íme, jött egy arra lakó kánaáni asszony, és kiáltozva kérte: ,,Könyörülj rajtam, Uram, Dávid fia! A lányomat kegyetlenül gyötri a gonosz szellem!" Ő azonban szóra sem méltatta. Végül odamentek hozzá tanítványai, és arra kérték: ,,Küldd el őt, ne kiáltozzon utánunk!"
Jézus kijelentette: ,,Az én küldetésem csak Izrael házának elveszett juhaihoz szól." Ám az asszony odajött, és leborult előtte e szavakkal: ,,Uram, segíts rajtam!" Ő így válaszolt: ,,Nem való elvenni a gyerekek kenyerét és odadobni a kutyáknak!" Mire az asszony: ,,Igen, Uram, de a kutyák is esznek abból, ami lehull gazdájuk asztaláról!" Erre Jézus így szólt hozzá: ,,Asszony! Nagy a te hited! Legyen úgy, amint szeretnéd!" És a lánya meggyógyult még abban az órában.
Ezek az evangélium igéi. Mt 15,21-28
...... .........



Imádság
Mindenható Istenünk! Te mindenkit meghívsz a veled való közösségre és senkit sem zársz ki szeretetedből. Minden embernek felkínálod az üdvösséget és megmutatod, milyen úton érhetjük azt el. Egyedül mi, emberek zárhatjuk ki magunkat azzal, ha elutasítunk téged, megtagadjuk a neked való engedelmességet és semmibe vesszük törvényeidet. Hálásak vagyunk azért, hogy minden embernek, nekünk is és minden embertársunknak megadod a segítséget ahhoz, hogy üdvözüljünk

Elmélkedés
Kitartó kérés
Idegennek lenni nem jó élmény, sok helyzetben okoz az ember számára kellemetlenséget. A többiek kívülállóként tekintenek rám, nem fogadnak be közösségükbe. Hiába próbálok kedvesen és nem tolakodóan közeledni feléjük, ők szükségesnek tartják a távolságtartást. Egy idő után persze változhat a helyzet, de olykor nincs idő a kezdeti feszültség feloldódására a találkozás rövidsége miatt. Az érem másik oldala, hogy idegenekkel találkozni nagyszerű lehetőség új élmények szerzésére. E találkozások alkalmával lélekben gazdagodhatunk, új ismeretekhez juthatunk. Az idegenektől, az ismeretlenektől sok újat tanulhatunk, de ehhez szívünk nyitottságára van szükség.
Az evangéliumban szereplő kánaáni asszonytól sokat tanulhatunk. Ő idegen volt Jézus számára, nem volt zsidó vallású, egy másik néphez tartozott. Talán ezzel is magyarázható Jézus kezdeti elutasítása és tartózkodása. Ugyanakkor az is meghúzódhat a háttérben, hogy Jézus próbára akarja tenni ennek az asszonynak a hitét. Arra kíváncsi, hogy találkozásuk során lebomlik-e a zsidó tanító és a pogány asszony közötti fal, ami idegenné teszi őket. Ehhez természetesen mindkét érintett munkája, hozzáállása szükséges. Az asszony lánya beteg, megszállta őt a gonosz. Magától értetődő a vágya, hogy lánya mielőbb visszanyerje egészségét. Bizonyára fordult már korábban orvosokhoz, de ők nem tudtak segíteni. Most Jézushoz fordul, s ezt talán azért teszi, mert hallhatott az Úr gyógyításairól. Nagy lehetőséget lát abban, hogy Jézussal találkozott, ezért a visszautasítások sem képesek eltéríteni szándékától. Nem mond le arról, hogy Jézus segítsen a lányán, megszabadítsa őt a gonosztól. Jézus meghallja a kérését, de nem reagál semmit, ,,szóra sem méltatta." Az asszony nem sértődik meg, nem távozik ingerülten, hanem újból és újból hangosan kiáltozva megismétli kérését. Viselkedése olyannyira zavarja a tanítványokat, hogy szeretnének mielőbb megszabadulni tőle. Jézus látszólag elutasítja, de ez nem zavarja őt. Szereti a lányát, továbbra is reménykedik gyógyulásában, ezért következetesen kitart eredeti kérése mellett. Nem engedi, hogy Jézus könnyedén lerázza és elküldje őt. Nem engedi egykönnyen, hogy Jézus gyorsan megszabaduljon tőle. Azt gondolja, hogy ő ugyan nem zsidó, nem tartozik a választott néphez, de neki is van emberi méltósága és beteg gyermekének is van emberi méltósága. Úgy gondolja, hogy Isten előtt ő is, lánya is ugyanolyan kedves lehet, mint bármelyik zsidó asszony vagy gyermek. Párbeszéd kezdődik köztük. Jézus ellenvetéseire okosan válaszol, s ezzel kinyilvánítja hitét. Abba kapaszkodik bele, amit Jézus elutasításnak szán. Ha Jézusnak kedve van kutyához hasonlítani őt, akkor tegye nyugodtan. Ő ezen nem fog megsértődni, mert akkor soha nem teljesülne kérése. Az Úr végül enged, hitét azzal jutalmazza meg, hogy teljesíti kérését. ,,Asszony! Nagy a te hited! Legyen úgy, amint szeretnéd!" - hangzik Jézus dicsérete, s ilyen elismerést bizony kevesen kaptak tőle egykor.
Ne felejtsük: mi is méltók lehetünk erre az elismerésre! Isten kegyelméből egyetlen ember sincs kizárva. Az üdvösségre minden ember meghívást kap. Egyedül rajtunk múlik, hogy erős hitünkkel bebizonyítjuk-e azt, hogy feltétel nélkül bízunk Jézusban.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szűz Mária nemcsak példaképünk
  2020-08-15 23:30:37, szombat
 
  Hanem segítőnk is - Búcsú és Szent Adalbert-díjátadó Esztergomban
Augusztus 15-én, Szűz Mária mennybevételének ünnepén délelőtt az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-fő székesegyházban Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutatott be ünnepi búcsúi szentmisét. A főpásztor a szentmise záróáldása előtt adta át a nagyszámú hívősereg jelenlétében a főegyházmegye Szent Adalbert-díjait.
Augusztus 15-én Szűz Mária mennybevételét ünnepli az Egyház. Arra is emlékezünk, hogy Szent István király halála előtt ekkor ajánlotta Magyarországot Szűz Mária oltalmába. Ezért nevezzük őt Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nek.
Ezen a napon az ország több pontjáról, de a határon túlról is zarándokolni indultak az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap résztvevői. Az Esztergomból Márianosztrára tartó gyalogos zarándokokat az esztergomi bazilikában Török Csaba plébániai kormányzó áldotta meg.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Károlyi Amy: Hit - vallásos
  2020-08-15 23:26:12, szombat
 
  Károlyi Amy versét olvassuk Mária mennybevételének ünnepén. A költői szem túllát e világ határain, be kell hatolnia az irracionalitásba. E mélyre ható tekintet képes meglátni a valóságon túl az igazságot. És képes művészi formába önteni, versben elmondani. ,,az igazat mondd, ne csak a valódit" - juthatnak eszünkbe a szállóigévé vált szavak. Károlyi Amy az igazat mondja.

HIT
Bizonyosabb nekem a repülő koffer
mint a fizika tételei
valóságosabb Mária mennybemenetele
mint a nők egyenjogúsága
az én hitem ott végződik
ahol a brosúrák elkezdődnek
az én hitem ott kezdődik
ahol Lázár felkel és jár

Kép: Sano di Pietro: Mária mennybevétele (1448-52)
...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  versek  
Itt van Anyánk Mária - vallásos
  2020-08-15 23:23:43, szombat
 
  Itt van anyánk, Mária, mint a hóvirág.
A Szentlélek áldása szállott le reánk.
Refrén: Nem vagyunk árvák, van édesanyánk,
Ki a magas Mennyekből gondot visel ránk.

Nem vagyunk árvák, van édesanyánk,
Palástoddal takarj be, úgy vigyázz reánk!
Eljöttek az özvegyek, a szegény árvák
Töröld fel könnyeiket édes Szűzanyánk.

Ha nincs kenyér kereső, jöjjetek ide,
Szűz Anyánk oltárára boruljatok le!
Tárd ki védő karjaid, Édes Szűz Anyánk
Ölelj drága szívedre özvegyet s árvát!

Szép szeretetnek anyja, kedves csillaga,
Isten hite van benned, minden bizalma.
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Ünnepi szentmise Déváról 08.15
  2020-08-15 23:15:06, szombat
 
  Ünnepi szentmise Déváról, ünnepi szónokkal, a legszebb Mária ünnepen! Gyertek, köszöntsük együtt mennyei édesanyánkat!
Ünnepi együttlétünket, ezt a szép napot, akárcsak augusztus minden estéjét, a Gyermek Jézus Stúdió fiatal munkatársai egy vidám játékkal fogják zárni, melyen ha tudtok velünk játszhattok, énekelhettek, ha nem ismernétek akkor biztatlak, hogy tanuljátok meg! Szeretettel, Csaba t.
--------------
Azokban a napokban Mária útra kelt, és a hegyek közé, Júda egyik városába sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt megmozdult a magzat, és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott: ,,Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse? De hogyan lehet az, hogy Uramnak anyja látogat el hozzám? Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat! Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!"
Mária megszólalt:
,,Magasztalja lelkem az Urat,
és szívem ujjong megváltó Istenemben!
Mert tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát,
lám, ezentúl boldognak hirdet engem minden nemzedék.
Nagy dolgokat művelt velem a Hatalmas, szentséges az ő neve!
Irgalma nemzedékről nemzedékre száll, mindazokra, akik félik őt.
Nagyszerű dolgot tett karja ereje,
széjjelszórta mind a gőgös szívűeket.
Lesöpörte trónjukról a hatalmasokat,
és felmagasztalta az alázatosakat.
Az éhezőket elhalmozta minden jóval,
de a gazdagokat elküldte üres kézzel.
Felkarolta gyermekét, Izraelt,
megemlékezve irgalmasságáról,
amint atyáinknak megígérte:
Ábrahámnak és utódainak mindörökre!"
Mária ott maradt még körülbelül három hónapig, azután visszatért az otthonába.
Lk 1,39-56

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Asszony, nagy a te hited!
  2020-08-15 23:10:06, szombat
 
  Évközi 20. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 15,21-28)
Itt áll előttünk egy pogány asszony, és úgy tűnik, a választott népből származó Jézus nem akar segíteni rajta. Nehéz elfogadni ezt, főleg, ha kritikusan szemléljük a történetet. Ha egyszer Isten mindenkié, akkor itt most miért nem az?
Attól tartok, hogy a manapság általánosan elfogadott egyetemes gondolkodásmód nagyon sokszor puszta teória marad, annak ellenére, hogy akár még rokonszenves is lehet. Nem könnyű elfogadni a különbözőségeket, és több-kevesebb sikerrel tárgyalni róluk.
Jézus teljes egészében magára vette emberi természetünket annak korlátaival együtt, és kereste az Atya akaratát, amelynek teljesítése nemegyszer igen nehéznek bizonyult. Hogyan is tudnánk ítélkezni Isten felett, azt kérdezve: Miért van választott nép? Miért akarta Jézus segítség nélkül hagyni ezt a kánaáni asszonyt?
Jézus Izrael népének fia volt, aki nagyon jól ismerte a megváltásra vonatkozó írásokat, az isteni tervet. Ennek alapján két világos tényre kell odafigyelnünk: Isten minden embert üdvözíteni akar, és mindezt a választott népen keresztül kívánja végbe vinni. Ebből fakad, amit Jézus mond, hogy azokhoz a bárányokhoz lett küldve, ,,akik elvesztek Izrael házából" (Mt 15,24). A zsidók tehát ebből a szempontból elsőbbséget élveztek.
A kánaáni asszony ugyanakkor érzelmekkel teli édesanya is volt, és ez nagyon fontos, döntő tényező: ,,»Asszony, nagy a te hited, legyen úgy, amint kívánod!« És meggyógyult a leánya még abban az órában." (Mt 15,28)
Hitünk által kapcsolódunk be tehát Isten megváltói művébe és merülünk el végtelen titkaiban. A hit által válunk az új választott nép tagjaivá Jézus Krisztusban. S ennek fényében leszünk képesek arra, hogy az Isten akarata szerinti, egyetemes gondolkodásmód részesei, képviselői és közvetítői legyünk.
Jézus Krisztus mindenki számára elhozta az üdvösséget: ,,Isten ugyanis nem bánja meg kegyelmi adományait és meghívását." (Róm 11,29) Sokszor nehezen tudunk elfogadni másképpen gondolkodó, tőlünk idegen környezetben elő, más történelmi múltú embereket, a miénktől különböző magatartásformákat. De Isten szeretete minden emberre kiárad, benne, általa válok képessé arra, hogy tisztelni tudjam az embert még akkor is, amikor ez nagyon nehéz.
Szeretném, ha olyan hitem lenne, mint a kánaáni asszonynak. Neki a gonosztól gyötrődő gyermeke szabadult meg, nekem pedig jó lenne, ha az akadályokkal, korlátokkal küszködő szeretetem gyógyulna meg.


Bátor Botond OSPPE
Magyar Kurír 2020.08.15
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Ferenc pápa jövő év végéig meghosszabbította a loretói szent
  2020-08-15 23:06:49, szombat
 
  Ferenc pápa jövő év végéig meghosszabbította a Loretói szentévet
...... .........


A pápai engedély hírét a Mária mennybevétele ünnepének vigíliáján megtartott rózsafüzér imádság végén jelentett be Fabio Dal Cin érsek, a loretói pápai delegátus. A hívek hatalmas tapssal fogadták a bejelentést. A főpásztor köszönetet mondott Ferenc pápának az ajándékért, amely lehetővé teszi, hogy további 12 hónapig élvezzék a hívek a loretói jubileumi év lelki ajándékait a járvány idején.
Fabio Dal Cin érsek augusztus 14-én este jelentette be Ferenc pápa döntését, amellyel kiterjesztette a loretói szentévet 2021. december 10-ig. Erre az engedélyre abból az alkalomból került sor, hogy XV. Benedek pápa száz éve nyilvánította a Loretói Szűz Máriát a repülés védőszentjévé. ,,Ezekben az emberiség számára nehéz időkben az egyház Szent Anyja újabb 12 hónapot ajándékoz nekünk arra, hogy Krisztustól induljunk el újra és engedjük, hogy Mária elkísérjen bennünket, aki a vigasztalás és a biztos remény mindannyiunk számára" - hangsúlyozta a loretói pápai delegátus.
A jubileumi év hivatalosan a Szent kapu megnyitásával kezdődött 2019. december 8-án Pietro Parolin bíboros államtitkár jelenlétében. ,,A szentévet azonban sajnos nem lehetett teljességében megünnepelni a COVID-19 vírusjárvány miatt" - fogalmaz az Apostoli Penitenciária által kiadott dekrétum. ,,Ezért további 12 hónapra kiterjesztjük a kegyelem és a bűnbocsánat megélését mindazon hívek számára, akik ellátogatnak a pápai kegyhelyre. Ez a kegyelem kiterjed a világ polgári és katonai repülőtereinek kápolnáira is." ,,Természetesen a hívek a szentév nagylelkű meghosszabításának köszönhetően javaslatokat és lelki erőt meríthetnek ahhoz, hogy életüket az evangélium törvénye szerint valósítsák meg" - olvasható a Mauro Piacenza bíboros, főpenitenciárius és Christophorus Nykiel prelátus, régens által aláírt dekrétumban.
Fabio Dal Cin érsek, a loretói pápai delegátus a loretói Szent Ház kegyhelyen augusztus 14-én este tartott rózsafüzér imádság végén emlékeztetett, hogy Ferenc pápa az év során számos alkalommal kifejezte lelki közelségét a kegyhely iránt. Például 2019. március 25-én tett látogatása alkalmával, amikor aláírta a Christus Vivit kezdetű fiataloknak szóló apostoli buzdítását; december 10-én amikor beillesztette a római naptárba a Loretói Szűz Mária fakultatív emléknapját; és végül amikor a loretói litániába beillesztette a Mater Misericordiae, Mater Spei és a Solacium migrantium Mária-invokációkat.

Forrás: Gabriella Ceraso/Somogyi Viktória/Vatican News 2020.08.15
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Himnusz Szűz Mária mennybevételének ünnepére. - vallásos
  2020-08-15 23:00:25, szombat
 
  ...... ..........


Mint fényes hold, mint drága nap,
mint hajnalpír, mely most fakad,
száll az egek csúcsaira
a Szeplőtelen Szűzanya.

Dicső trónjára érkezett,
Királynő ég és föld felett,
ő szülte azt, ki tündökölt,
a hajnalcsillagnál előbb.

Az angyalok és az égiek
rendje fölé emeltetett,
Asszony, ki túlszárnyalta rég
a szentek minden érdemét.

Kit egykor ölben hordozott,
kit jászolyban pólyálgatott,
a mindenség Királyaként
szemléli, Atya fényeként.

Szüzeknek Szüze, kérd Fiad,
esdjen miértünk hű szavad,
miénket vette általad,
övéből mindent visszaad.

Atya, Fiú s Vigasztaló,
köszöntse őket hálaszó,
kik minden másnál ékesebb,
dicsőbb fényt adtak fönt neked. Ámen.

- Egy szép vers az imádság erejéről.
Reményik Sándor: (1890-1941) Valaki értem imádkozott videó Link
Ne becsüljük le a másikért elmondott imádság erejét! Lehet, hogy nem egy villámcsapás képében érkezik rögtön a válasz, vagy csak évek múlva, de ti szüntelenül imádkozzatok!

Mikor a bűntől meggyötörten
A lelkem terheket hordozott
Egyszer csak könnyebb lett a lelkem
Valaki értem imádkozott.

Valaki értem imádkozott,
Talán apám, anyám régen?
Talán más is, aki szeret.
Jó barátom vagy testvérem?

Én nem tudom, de áldom Istent,
Ki nékem megváltást hozott,
És azt, aki értem csak
Egyszer is imádkozott.
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Rózsa kert a templomunk kertjében
  2020-08-15 22:50:58, szombat
 
  Templomunk kertjében Rózsa kert, melyben Szeplőtelen fogantatás - Szűzanya szobra van és csobogó víz van a szobor kürül
Saját fotózás
........



........



........



........



........



........



........



........

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Saját fotózású képek az ünnepi miséről 08.15
  2020-08-15 22:24:38, szombat
 
  ........



........



........


Finom ebéd volt az ünnepi mise után
........



Csíksomlyói Segítő Szűzanya szobor másolata.
Szentelés elött
........



........



........



........



........



........



- Szent mise után Dr. Cserháti Ferenc püspök atya megáldotta azt a Trianoni Keresztet és zászlót is, amelyet a Hegyvidéki Trianon Harangja Társaság állíttatott
a templomkertben, az urnatemető bejárata közelében.
Trianoni Kereszt és zászló emlékfal
........



........



........



........



........



........

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7965
  • e Hét: 31025
  • e Hónap: 64179
  • e Év: 297926
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.