Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Amit Isten ígért
  2018-04-05 19:59:16, csütörtök
 
  Amit Isten ígért
Ismeretlen szerző után angolból

Isten nem ígért mindig-kék eget,
mindig-virágos, víg ösvényeket.
Ború nélkül derűt,
árnyék nélkül fényt,
és fájdalom nélkül
békét nem ígért.

De ígért erőt minden új naphoz,
munkádhoz nyugalmat,
virágot utadhoz,
bajban is kegyelmet
és segítő kezet,
mindig veled érző
örök szeretetet.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A szeretet
  2018-04-05 19:39:19, csütörtök
 
  A szeretet "második arca": Az önzetlen szeretet


A önzetlen, isteni szeretetre a Biblia az agapé szót használja. Az agapé indítja Istent arra, hogy az eltorzult, lázadó bűnösöket, akik cserébe semmit nem tudnak adni, megváltsa. Ezt az agapé szeretetet látjuk az irgalmas samaritánusban, aki pusztán azért állt meg, hogy egy (feltehetően) zsidó férfin segítsen. Pedig az, a kor szokása szerint, talán szembeköpte volna, ha tudja, hogy ki érinti meg őt. Akkor is az agapét látjuk, amikor Jézus megmossa a tanítványok lábát - még Júdásét is.
Az agapé majdnem hogy az érosz ellentéte. Az agapé nem a szükség, hanem a megelégedettség, teljesség állapotából ered. Az agapé "nem arra áhítozik, amire szüksége van, hanem megüresíti önmagát, hogy betölthesse a másik szükségét. ... Az agapé a felebaráti szeretet: mindenkire kiárad, aki történetesen a közelben van." Az agapé nem személyválogató. Mindenki felé sugárzik, függetlenül a másik ember értékétől. Az agapé ugyanolyan mértékben figyel a jókra és a gonoszokra, a szépekre és a csúnyákra. Azért szereti őket, mert ott vannak.
Az agapé ez: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta" (Jn 3,16). De ez is: "felhozza napját gonoszokra és jókra" (Mt 5,45). És: "Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk" (Róm 5,8). Az agapé isteni, természetfölötti szeretet. Gyönyörködhetünk benne, de gyakorlása szöges ellentétben áll természetünkkel.
Az agapé oly mértékben ellene mond egocentrikus beállítottságunknak, hogy fel kell tennünk a kérdést: hol találhatunk motivációt és erőt ehhez a fajta szeretethez, hiszen meghaladja képességeinket? Pedig nem elegendő csak rácsodálkozni Jézusra, miközben tanítványai lábát mossa, nekünk is meg kell azt tennünk. Ezt a szeretetet azonban senki nem tudja magából kipréselni, mert lehetetlen. Mégis: "azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket" (1Jn 4,19).
Az agapé és az érosz összeegyeztethetetlen fogalmaknak tűnnek. Az érosz tele van szenvedéllyel, az agapé szenvedélyektől mentes. Az érosz a saját vágyait, az agapé egy felebarátét kívánja kielégíteni. Az éroszt önös érdekek hajtják, az agapé kizárólag másokét tartja szem előtt. Mégis, egy erős házasságban egyaránt nélkülözhetetlen az agapé - vagyis a keresztyéni szeretet - és az érosz - a romantikus szerelem.

A szeretet ébren tartása: agapé és érosz

A házasság nem lehet meg érosz nélkül. A keresztyéni szeretet egyedül nem tud egy boldog házasságot fenntartani. Képzeljük el, hogy egy asszony megkérdezi a férjét, hogy szereti-e őt, és a férje így válaszol: "Persze, hogy szeretlek. A Biblia azt parancsolja, hogy szeressem felebarátomat, mint magamat. Mivel megosztjuk az asztalunkat és az ágyunkat, azt is mondhatnánk, hogy felebarátok vagyunk, talán többek is, mint felebarátok. A válaszom tehát: igen, szeretlek". Egyetlen önmagát valamire becsülő házastárs sem tűrné, hogy pusztán felebaráti szeretettel szeressék. Még ennél is rosszabb lenne egy ilyen szerelmi vallomás: "Mostanában voltak nehéz időszakaink. Arra is rájöttem, hogy unalmas, tehetségtelen ember vagy, de Isten azt parancsolja, hogy még az ellenségeimet is szeressem, és mivel még ahhoz sem vagy elég jó, természetesen nem tartalak az ellenségemnek. A válaszom tehát: igen, szeretlek." Házasságon belül senki nem akar ilyen választ kapni: "Szeretlek, mert Isten parancsolja, hogy ezt tegyem".
A házasság nem épülhet csupán önfeláldozásra, szüksége van romantikára is. A házasságban éreznünk kell, hogy a másik vágyakozik ránk, és különlegesek vagyunk neki. Éreznünk kell, hogy mi vagyunk szerelmesünk szeme fénye, mi vagyunk a világon az ő egyetlene. Hogy a másik éppen amiatt szeret minket, akik vagyunk, és nem annak ellenére. A nőnek éreznie kell, hogy férje szemében gyönyörű és értékes. A férfinak éreznie kell, hogy felesége tiszteli, sőt csodálja őt (Ef 5,33). A férfi azt szeretné hallani, hogy "bajnokom". A nő pedig azt, hogy "drága kedvesem".
Ennek ellenére az érosz önmagában nem tud táplálni egy házasságot. A romantikus szerelem megkopik. Önzővé is válik. Ezért van szükség a házasságban az önzetlen keresztyéni szeretet állhatatosságára, fegyelmező erejére és feddhetetlenségére. Ily módon ahhoz, hogy a házasság tartós és mély legyen, az agapénak és az érosznak egyesíteniük kell erőiket. A keresztyéni szeretet és a romantikus szerelem összeolvad, amikor a szeretett személynek ránk van szüksége, nekünk pedig rá, amikor a szeretett személy megelégít bennünket, mi pedig őt. Az agapé és az érosz akkor keverednek, amikor egy feleség azért szereti a férjét, mert az magas, sötét hajú, jóképű, és annak ellenére, hogy rágja a körmét, piszkálja az orrát, és van még néhány efféle gusztustalan szokása. Az agapé sokféleképpen tudja erősíteni az éroszt.
- Az agapé gazdagítja az éroszt realizmusával. Látja a szeretett személy hibáit, és szeret. Emlékeztet arra, hogy kedvesünk soha nem fogja minden álmunkat valóra váltani. Segít az érosznak, hogy az egész embert tudja szeretni.
- Az agapé megszilárdítja az éroszt. A romantika olyan, mint egy virág, amely kinyílik, aztán lehullik. Olyan, mint a hullámvasút a vidámparkban: izgalomba hoz, de ez az izgalom nem tartható fenn hosszú ideig. A házasságnak megvannak a maga örömei, de azért lássuk be, többször van a kezünk mosogatóvízben, mint a lábunk pezsgőfürdőben...
- Az agapé teszi tartóssá a házasságot, mikor a romantika veszít a hevéből. Az agapé feléleszti az elernyedt szerelmet, mikor az önfeláldozó kedvesség apró figyelmességeitől ismét megérezzük, hogy a másik jobban szeret, ettől mi is kedvesebbé válunk, és viszonozni akarjuk a kapott szeretetet.
- Az agapé rendre utasítja az éroszt, amikor azt kezdi eltorzítani az önzés vagy az érzékiség. Az önfeláldozás megóv minket attól, hogy kihasználjuk vagy kisajátítsuk házastársunkat.
Ugyanígy az érosz is nagyban segíti az agapét. Az érosz megakadályozza, hogy az agapé kötelességtudattá hidegüljön, a házasság pedig rutinná korcsosuljon, ahol mindössze csak arról van már szó, hogy két partner közösen veszi fel a harcot az élet viharaival. A romantika megajándékoz minket a szeretett személy kiszolgálásának titokzatos örömével. Boldogok vagyunk, ha csodálatunk tárgyának szolgálhatunk; örömmel adunk boldogságot annak, akit szeretünk. Az ilyen áldozatok könnyűek, nem jelentenek terhet.
Szintén a romantikának köszönhetően a mindennapi életnek is megmarad a varázsa. Egy kacsintás, egy ölelés, egy kézszorítás, egy váratlan csók széppé teheti a takarítás, mosogatás, kertásás, csekkbefizetés sokszor nehéz feladatát. Mintha sötét fellegek gyülekeznének, amikor egy sikeresnek egyáltalán nem mondható munkanapra hazafelé egy termetes forgalmi dugó teszi fel a koronát - de a szeretet apró megnyilvánulásai, kedvességei eloszlatják azokat. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Isten szövetsége az elfordultak között
  2018-04-05 15:36:23, csütörtök
 
  "Az Úr azt mondta Mózesnek: Vidd vissza Áron vesszejét a bizonyság ládája elé, hogy megőrizzék ott jelül a lázadó fiaknak, hogy megszűnjék az ellenem való zúgolódásuk, hogy ne haljanak meg." (4Móz 17,10)

Isten gazdag reménységnek az alapját vetette meg azzal, hogy Áron vesszeje kihajtott. Először is: Istennek gondja van az ő igéjére. Ha ezzel a néppel kötött szövetséget, akkor ezt a népet beviszi az ígéret földjére, mert az Úr csodát akar és csodát tud tenni velük akkor is, ha olyan kivágott vesszővé lettek is bűneik miatt, mint Áron tőről lemetszett vesszeje. Ez a szövetség ugyanakkor arra figyelmezteti a népet, hogy csak a hűség vesszeje hajt ki. Isten hűségéhez Áron hűsége illik. Ezért Áron hűséges rendjének a vesszeje került a szövetség ládájához, és nem másoké.
Újrakezdheted, testvérem! Újrakezdhette Áron is az aranyborjú-készítés után, újrakezdhette a nép is a zúgolódás vétke után. A lázadókat azonban eléri a csapás. Sőt eléri mindazokat, akik hozzájuk ragaszkodnak.
Mondd, kedves testvérem, te kihez vonzódsz? Azokhoz húz-e a szíved, akik hűségesek Istenhez, vagy inkább a megalkuvók, félszívűek, panaszkodók, csak kritizálni tudók, zúgolódók, pletykások, rágalmazók, gyűlölködők seregéhez?

CSAK ÍGY * Egy asszony így panaszkodott az evangelizátornak: "Valaha tudtam imádkozni, de most már hinni sem tudok." Az evangelizátor így felelt: "Nem baj, csak mondja ezt el Istennek. Mondja azt: 'Uram, nem érdemlem meg, hogy meghallgass, mert se hinni, se imádkozni nem tudok, de könyörülj rajtam!' Az asszony csodálkozva kérdezte: "Hát így is lehet Isten elé menni?" "Csak így lehet" - válaszolta az evangelizátor.

* Isten szövetsége az elfordultak között - 4Móz 17

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A kegyelem dicsérete
  2018-04-05 15:22:50, csütörtök
 
  A kegyelem dicsérete
A. v. Viebahn után németből

Hárfámnak húrjai, küldjétek égnek
hálám szavát, hadd szálljon szerteszét!
Hallja a menny és minden messzeségek
minden idők Királya nagy nevének,
a Megváltó nevének énekét!
A Megváltó, a Bárány énekét!

Ó, áldott légy a Te megmérhetetlen,
keresztfán szerzett váltságművedért!
Ó, áldott légy! Soha el nem felejtem,
hogy mikor éjben ültem elveszetten.
Megmentettél! Rabságom végetért!
Megmentettél! Rabságom végetért!

Csodáidból, miket már tettél értem,
koszorút fonnék, s elvinném neked...
trónodhoz, Jézus, ahol örök fényben
angyalok éneklik örökszépen
hatalmadról a hálaéneket...
hatalmadról a hálaéneket.

Ó, áldott légy! Nem némulhat el számon
az énekszó, hogy áldjam jobbodat.
Segíts e földön úgy szolgálnom, járnom,
mindig, hogy nagy Nevedre áldás szálljon,
hálaadás, dicséret, hódolat...
hálaadás, dicséret, hódolat!

Ó, áldott légy! Szívednek szent szerelmét
hogyan zenghetné méltókép dalom,
vallást Terólad, Jézus, hogyan tennék,
hogyha e hitben bizonyos nem lennék,
csak kegyelem mindez, csak irgalom!
Csak kegyelem mindez, csak irgalom!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Húsvéti erdő
  2018-04-05 15:12:11, csütörtök
 
  Húsvéti erdő
Anna-Maija után finnből

Amikor láttam, hogyan futnak
a Mesterüket temetők
mezítláb a kőgörgetegben,
a madarak sikoltottak,
borzalomtól fekete fatönkök,
szivárványfényű harangok
és finom fuvolák -

akkor bennem a szikla
meghasadt.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Utolsó menekülés
  2018-04-05 15:08:42, csütörtök
 
  Utolsó menekülés

Ha egy bűnös felismeri saját vétkeit vagy vétkeinek veszélyét, akkor megpróbál segítséget és szabadítást keresni. De nem fogja rögtön megtalálni Krisztust, hanem mindenhol mást keres majd. Először is megpróbál felhagyni a bűneivel: elhatározza magát, hogy leszokik az ivásról, és józan lesz; vagy a házasságtörő viselkedésén akar változtatni, és próbál tiszta maradni, csak hogy megszabaduljon a bűntől. Aztán elkezd imaórára, összejövetelekre, és úrvacsorai istentiszteletekre járni, hogy megtalálja magának a megváltást. De bármennyire is hasznos ez önmagában, nem talál benne segítséget, ha nem vágyik többre ennél. A saját igazságérzete sem segíthet. Olyan ez, mint egy rongydarab, ami túl kicsi ahhoz, hogy az ember betakarózzon vele. A kötelességek teljesítése sem javít a helyzeten, sőt talán még szaporítja is bűneit. A szertartások és a szabályok betartása sem segítenek. Olyanok azok, mint az üres víztárolók. Mindenhol azt találja: "Rossz ajtón kopogsz. Nálunk nincs megváltás."
Mikor már ilyen szorult helyzetben találja magát, kétségbeesése a még megmaradt reménység egyetlen forrásához vezeti el. Csak ekkor fogja elfogadni a Krisztust, mert belátja, hogy egyedül ő tud rajta segíteni.

John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Mindig Te!
  2018-04-05 07:49:30, csütörtök
 
  Mindig Te!
Martin Buber után németből

Amerre megyek - Te!
Ahol állok - Te!
Csak Te, megint Te, mindig Te!

Ha jól megy sorom - Te!
Ha fáj valami - Te!
Csak Te, megint Te, mindig Te!

Bárhova fordulok - Te!
Mindennek a végén - Te!
Mennyben, földön - fent - lent -
Csak Te, megint Te, mindig Te!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Az adott ígéret biztos
  2018-04-05 07:43:05, csütörtök
 
  Az adott ígéret biztos

"És felette igen megsokasítlak téged..." 1Mózes 17,6

Még ott fekszik, nem, most már nem Ábrám, hanem Ábrahám arcra borulva Istene és Királya előtt. Valamikor bálványimádó volt a káldeai Úrban, akkor Úr-Kaszdim városának istenét, Sin holdistent magasztalta. De Isten, az egy igaz Isten megjelent az életében, és kihívta a pogányok közül. Isten tehát a kígyó utódát az asszony utódává tette újjászülő kegyelme által. Most Kánaánban, azon a földön, melyet Isten mutatott neki, borul le Istene előtt.
Isten tovább beszél, és azt mondja: "Felette igen megsokasítlak téged, és népekké teszlek, és királyok is származnak tőled". Hogyan ígérhet Isten ilyet egy aggastyán számára, aki csaknem százéves: Felette igen megsokasítlak és népekké teszlek, és királyok is származnak tőled? Igen, királyok is. Ki ne gondolna most Dávidra és Izrael összes királyára? Ki ne gondolna most a Királyra? A Királyra, akit Izrael Istene adni fog: a Jézus Krisztusra.
Az 1Mózes 12-ben azt olvassuk: "és megáldatnak tebenned a föld minden nemzetségei" (5. v.). Az 1Mózes 22-ben pedig ezt: "És megáldatnak a te magodban a földnek minden nemzetségei" (18. v.).
Az asszony magja Ábrahámtól fog születni. Ő, aki áldásul lesz minden nép számára. Ő teszi le a kegyelem ígéretének alapját az elbukott emberiség számára. Benne lettek Isten ígéretei igenné és ámenné. Isten egyetlen erénye sem sérül meg, ha a kígyó magját asszony magjává változtatja.
Az adott ígéret hivatkozási alap lehet, és az is kell hogy legyen.

P. van Zonneveld
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 293 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5438
  • e Hét: 28082
  • e Hónap: 57394
  • e Év: 245196
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.