Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Legyetek Isten követői
  2018-04-10 18:23:37, kedd
 
  "Akiket én szeretek, megfeddem és megfenyítem: Légy buzgó tehát, és térj meg!" (Jel 3,19)

Számtalan sóhaj és panasz hangzik el sokak ajkáról: ,,Már megint büntet engem az Isten!" Kegyetlennek, kíméletlennek tartják Istent, amikor olyan napok jönnek az életükben, amelyek nem kellemesek, sőt inkább terhesek, fájdalmasak. Hányszor hallom: ,,Ha szeretne az Isten, akkor nem történt volna ez vagy az velem." Általában csak azt tartjuk szeretetnek Isten részéről, ha minden simán megy, és minden baj, nyomorúság, betegség, anyagi kár elkerül. Testben várjuk a kegyelmet, pedig az Úr nem a földiekben készítette el az ő kegyelmét. Neki nem arra van elsősorban gondja, ami elmúlik, megrothad, hanem a lelkedre.
Nem fér kétség Isten szeretetéhez, ennek már majd kétezer esztendeje tanúbizonyságát adta, amikor Egyszülöttje, legkedvesebbje feláldozta magát érted a kereszten. Ott gondoskodott arról, hogy lelkednek valóban örökké jól legyen dolga. Te azonban éppen ezt nem akarod tudomásul venni. Ezért kénytelen irántad való szeretetből olyan eszközhöz nyúlni, amelyik pillanatnyilag ugyan fájdalmas, de üdvösségre vezet. Ne utáld hát meg a fenyítést, hanem engedelmes szívvel fogadd el Isten kereszten felkínált kegyelmét.

MELYIK SZERETI IGAZÁN A GYERMEKÉT? - Egy részeges apa nem törődött a fiával. Soha nem fenyítette meg, ha valami rosszat csinált. A gyermek züllött, mihaszna ember lett, börtönbe került. Egy másik apa szigorúan fogta gyermekét, olykor még a verést sem sajnálta tőle. A gyermeknek fájt a fenyítés, azonban hasznosnak bizonyult, mert derék ember vált belőle, és ma már hálás az apai nevelésért.

* Legyetek Isten követői - Ef 5,1-21

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Készen!
  2018-04-10 18:01:40, kedd
 
  Készen!
Ismeretlen szerző után németből

Készen viselni szenvedéseket,
készen a próbákat megállani...
itthon maradni, mást küldeni,
ha most őt akarod indítani.

Készen menni,
készen pihenni,
készen tenni kicsit, nagyot...
készen betölteni helyünket,
készen követni akaratod.

Készen indulni,
terhet viselni,
készen félreállni, ha kell.
Készen imádkozni, várni
míg az utat nem egyengeted el.

Készen gondolkozni, beszélni,
készen értelemmel, szívvel
- ha Te erőt adsz - feszültségeket
zúgolódás nélkül viselni el.

Készen szólni,
készen inteni...
életre-halálra készen
Téged várni, Teveled járni,
s Veled lenni örökre, egészen!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
"Ne tévelyegjetek, Isten nem csúfoltatik meg!"
  2018-04-10 14:56:42, kedd
 
  "Ne tévelyegjetek, Isten nem csúfoltatik meg!"

Egy előadás után találkoztam egy emberrel, aki határozottan állította, hogy soha az életében még nem vétkezett. Ő volt az első tökéletes ember, akivel életemben találkoztam. Meg akartam vizsgálni az állításait, és néhány kérdést intéztem hozzá.
- Nem volt még sohasem ingerült?
- Néha előfordult, azonban jogom volt hozzá. Jogos volt az ingerültségem.
- Káromkodott, amikor ingerült volt?
- Igen.
- És azt gondolja, hogy most, amilyen állapotban van, készen áll arra, hogy Isten színe elé lépjen?
- Miért ne? - kérdezte. - Még ha káromkodtam is, de nem gondoltam semmi rosszat.
- Tegyük fel, hogy lopok egy órát, és a tulajdonos felfedezi bennem a tolvajt. "Igen - válaszolom -, az óráját valóban elloptam, el is vittem a zálogházba, de nem gondoltam semmi rosszat. A pénzt, amit az óráért kaptam, el is költöttem, de akkor sem gondoltam semmi rosszat."
Az ilyen mentegetődzést mindenki kineveti, és persze senki sem veszi komolyan.
"Isten nem csúfoltatik meg!"

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Borzasztó ébredés
  2018-04-10 14:47:36, kedd
 
  Borzasztó ébredés

Néhány évvel ezelőtt Svájc egyik városában a kora reggeli órákban a munkába induló dolgozók megdöbbentő látványnak voltak a szemtanúi. Az egyik ház tetőzetén, amely a többiek fölé magasodott, fenn a kémény mellett egy fehér ruhába öltözött alakot pillantottak meg. Akik alaposan szemügyre vették, azok megállapíthatták, hogy egy hálóruhába öltözött nő ült azon a párkánydeszkán, amely a kéményseprők számára szolgált, akik arra álltak, amikor a kéményt tisztogatták. A nő valószínűleg holdkóros lehetett, aki éjjel fölkelt az ágyból - hozzátartozóinak tudta nélkül -, kiment az ablakon, valahogy feljutott a háztetőre, és ment a cserepeken addig, amíg egy deszkához ért. Erre leült, és tovább folytatta álmát, mit sem sejtve arról a halálos veszélyről, amelyben van.
A munkásemberek megálltak, és tanakodtak egymás között, hogy miként menthetnék meg a nőt a lezuhanástól. Míg egymás között tanakodtak és egyesek elmentek létráért és kötelekért, azalatt felkelt a Nap, és sugarai nemsokára elérték a háztetőt, és rávetődtek az ott ülő holdkóros nőre is... Erre az asszony felébredt... Körülnézett, és borzalommal állapította meg, hogy hol van és milyen helyzetben. Hirtelen felállt, a fejéhez kapott, abban a pillanatban megtántorodott, és menthetetlenül zuhant le a tetőről, és a földre esve halálra zúzta magát.
Kedves lélek, ha még nem vagy a Krisztusban, az ő eljövetelének hirtelen megjelenő sugarai milyen állapotban találnak? Ha a fényes sugarak hirtelen ébresztenek fel álmaidból, s átérzed annak teljes jelentőségét, hogy a kegyelemidőt elmulasztottad, s egy pillanat alatt felismered rémítő helyzetedet, akkor már semmit sem tehetsz, mert minden késő lesz!

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
A Jajgatás utca és a Dicséret tér
  2018-04-10 14:34:12, kedd
 
  A Jajgatás utca és a Dicséret tér

Egy férfi elmondta egy gyülekezetben, hogy hosszú évekig laktak a Jajgatás utcában, amikor tele voltak keserűséggel, panasszal és szükséggel. Most azonban - néhány héttel ezelőtt - átköltöztek a Dicséret tér egyik házába, és a helyzetük gyökeresen megváltozott. Nem változott a gazdasági helyzetük, ugyanannyian vannak, mégis mindennap tapasztalják Isten gondviselő szeretetét, és nem győznek eléggé hálát adni a Teremtőnek. Reggel és este dicséretet énekelnek. Csillogó arca és egész megjelenése elárulta annak igazságát, amiket mondott. Amikor Pál és Silás a börtönben voltak, súlyos ütlegek után, majd amikor lábaikat kalodába tették és utána meg is láncolták - dicséretet énekeltek Istennek. Attól tartok, hogy nagyon sokan közülünk nem tudnának dicséretet énekelni Istennek, ha börtönbe kerülnének és megláncolnák a tagjaikat. Krisztus követője legyen örvendező és hálatelt!

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Könyörgés gyermekeinkért
  2018-04-10 14:09:57, kedd
 
  Könyörgés gyermekeinkért
Fr. A. Koethe után németből

Buzgó imában, hittel kérünk,
mindenek Atyja, Istenünk:
Szentlelked ajándékozd nékünk
tanácsodat megértenünk,
hogy korán neveljük neked
a ránkbízott gyermekeket!

Mint legelőd juhait, őket,
Te gondozod és vezeted.
Hogy semmi el ne vonja őket tőled,
védve szívünkre helyezed,
hogy Teneked őrizze meg
életüket a szeretet.

Szülők szívében szereteted
szent zálogát szemlélhetik.
Szülői szívek őket már az
örök otthonhoz köthetik.
Neked szenteltek legyenek!
Neked nőjjenek, érjenek!

Bár örökölnék üdvösséged
holtig híven mindannyian!
Könnyítsd terhük! Nyújts segítséget
korunk nehéz próbáiban!
Szent kezed adjon vagy vegyen,
csak minden javukra legyen!

Javukra és dicsőségedre
rád bízzuk őket. Hű kezed
legyen mindig segítségükre,
hogy jók és tiszták legyenek.
S ha mi nem leszünk már velük,
Te légy útjuk, eledelük!
Áldd meg őket borúban, fényben!
Add, hogy boldogok legyenek,
s egykor, áldásunktól kísérten
biztosan célhoz érjenek,
hogy ott dicsérjünk szüntelen
örökre együtt!
Így legyen!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Újjászületés
  2018-04-10 13:59:00, kedd
 
  Újjászületés
Anna-Maija Raittila után finnből

Nem erdei bozót. Nem ledőlt magtár,
nem bezárt, beszögezett épület.
Nem cserjékkel, rönkökkel teli szántóföld,
nem kövek oltalmában szunnyadó gyermekkori
parlag... hanem ragyogó szántás!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Krisztus szeretete
  2018-04-10 12:17:19, kedd
 
  Krisztus szeretete


Amikor arról beszélünk, hogy azért kell feleségünknek megbocsátanunk, mert Isten is megbocsátott nekünk, a legalapvetőbb mércét érintjük. Soha nem szabad arról megfeledkeznünk, hogy nem egy öt lépésből álló forgatókönyv szerint élünk, hanem a mi Urunk jellemét tartjuk szem előtt, miközben Ő saját képmására változtat el minket. Ezért az istenfélő férjek Krisztus szeretetét tekintik mércének. Ahogyan Pál is mondta: "Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte" (Ef 5,25). Most mindenki gondolkozzon el azon, milyen szeretettel bánt vele Krisztus, és vegye számba az Ő példaértékű erényeit.
Alázat. Krisztus az egyház feje, mégsem gyakorolja vezetői hatalmát soha csak azért, hogy személyes előnyökhöz jusson. Ehelyett megalázta magát, és szolgált halálig, egészen a kereszthalálig. Ugyanígy a férfiaknak is meg kellene érteniük: vezetői helyzetük jó lehetőség arra, hogy ők szolgáljanak, és nem arra, hogy őket szolgálják. Az alázatos férfiak nem kívánják uralni a kapcsolatot. Megegyezéses alapon vezetnek, nem utasítgatnak. Vezetnek, de engedik feleségüket is dönteni az időbeosztás, programszervezés, öltözködés, táplálkozás stb. terén.
Szolgálat. Amikor Jézus az utolsó vacsorára hívta egybe tanítványait, nem voltak jelen szolgák, akik megmoshatták volna a férfiak lábát. Így tehát Jézus térdelt le, mint egy házi rabszolga, hogy maga végezze el ezt a feladatot (Jn 13). Ha a mi Mesterünk úgy mossa mások lábát, mint egy közönséges szolga, akkor nekünk is szolgálnunk kell olyan, egészen konkrét módokon is, mint a konyha felmosása. Az ilyen és ehhez hasonló cselekedetek a szeretet létfontosságú kifejezőeszközei. Attól még, hogy a feleség kizárólag a háztartással foglalkozik, egy férj besegíthet - nem fog lemaradni a sportközvetítésekről. A mérkőzések szünetében sugárzott reklámok ideje alatt nyugodtan be lehet rakni egy adag ruhát a mosógépbe, vagy össze lehet pakolni egy-egy szobában. A szolgáló lelkületű férfiak lehetővé teszik, hogy feleségük pihenjen vasárnap.
Türelem. Lehetetlen úgy olvasni az evangéliumokat, hogy ne vegyük észre, hányszor jövendöli meg Jézus saját kereszthalálát, amelynek hallatán a tanítványok mindig csak értetlenkednek (pl. Lk 9,22; 17,25; 18,32). Egyszer Jézus így szólt: "Jegyezzétek meg jól ezeket a szavakat: az Emberfia emberek kezébe adatik!" Lukács azonnal hozzáteszi: "De ők nem értették ezt a kijelentést, mivel el volt rejtve előlük, hogy fel ne fogják. És féltek őt megkérdezni a kijelentés értelméről" (Lk 9,44-45). Lukács négyszeresen hangsúlyozza értetlenségüket. Jézus azonban - minden férfi mintaképe - türelmesen, újra és újra elmagyarázta nekik. Még akkor is hitetlenkedtek, amikor Jézus már föltámadt a halottak közül, és nyugodtan még kétszer elmagyarázta nekik a feltámadást (Lk 24,26. 46). Tanuljunk Megváltónktól!

Összegzés

Sok házasság azért fut zátonyra, mert a bennük élők a romantikát keresik, az pedig megkopik. Az emberek quid pro quo (valamit valamiért) viszonylatokban gondolkodnak, és a quid mindig nagyobb, mint a pro quo. A hibák felnagyítódnak, az erények látszólag összezsugorodnak, beköszönt az elégedetlenkedés időszaka. Mikor az érosz elévül, a filia kifakul, a házasság, amely az egyéni önös vágyakat van hivatva kielégíteni, meghal.
Azok a házasságok viszont, melyek ápolják a szeretet három arcát, életben maradnak. A bölcs férjek és feleségek szánnak időt arra, hogy szemtől szemben is lehessenek egymással, felizzítandó a romantika parazsát. Nagyra becsülik házastársuk erős oldalait, ezzel építik a filiát. Mindig észben tartják az agapét, amely szereti azt, aki nem szeretetre méltó, mert így szeret bennünket Isten. Az érosz és a filia igazán spontán jelennek meg, az agapé inkább tudatos és akaratlagos. Realitása - "a feleségem ma valahogy nem túl szeretetre méltó, de én akkor is szeretem őt" - erősíti a hűségesküt. A filia és az érosz a házasság örömeit táplálják, mégsem tud egyik házasság sem hosszú távon működni agapé nélkül, mely a házasság legistenibb arca. Mindháromhoz szükségünk van arra, hogy Isten kegyelme elfedezze bukásainkat, és hogy az Ő hatalma árassza szívünkbe isteni szeretetét. Ha ez megtörténik, élvezni fogjuk az agapé biztonságát, a filia melegségét és az érosz forróságát.

Kérdések

1. Házasságotokban a szeretet mely arculata a legerősebb: az agapé, a filia vagy az érosz?
2. Van-e közöttetek baráti viszony? Hogyan kezeled a magasfeszültségű problémákat?
3. Sorolj föl legalább húsz dolgot, amiket a feleségedben (férjedben) szeretsz. Ez a gyakorlat könnyű volt vagy nehéz? Mit tanultál belőle? Olvasd föl a listát a házastársadnak, és figyeld a reakcióit!
4. Olvassátok el együtt a Példabeszédek 5-öt és az Énekek énekét! Beszélgessetek a szerelemtől való megittasulásról ("egy erkölcsileg megengedett
szerelmi extázisról"). Mikor imádkoztál utoljára testi kapcsolatotokért? Hálaadásként vagy kérésként imádkoztál akkor?
5. Egyesülhet-e nálatok az agapé, az érosz és a filia, hogy erősítsék a házasságotokat?
(folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Sohasem látjuk egymást utoljára!
  2018-04-10 10:18:34, kedd
 
  Sohasem látjuk egymást utoljára!
Ismeretlen szerző után németből

Annyi remény, vigasztalás, áldás
van e hitben, ha nehéz a válás.
Balzsamír a búcsú fájdalmára
a boldog hit, hogy mi keresztyének
sohasem látjuk egymást utoljára.

Megszorítunk még egy kedves kezet.
Együtt járni messze ösvényeket
jó volna még, aztán elválnak már a
földi utak... De mi keresztyének
sohasem látjuk egymást utoljára.

Lezárul egy forrón szeretett élet,
kinek mi itt hálát és hűséget
oly szívesen hintenénk még útjára!
Vigasztaljon, hogy mi keresztyének
sohasem látjuk egymást utoljára!

Kicsordul a könny, seb sajog a szíven.
Üressé válik körülöttünk minden.
Mégis - legyen akármilyen kopár a
föld - biztasson, hogy mi keresztyének
sohasem látjuk egymást utoljára!

Halál vagy élet szakítson el minket,
ha Krisztus köti össze szíveinket,
Őnála szent, örök örömben vár a
boldog találkozás! Mi keresztyének
soha nem látjuk egymást utoljára!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Jókívánság
  2018-04-10 08:20:20, kedd
 
  Jókívánság
Fritz Schmidt-König után németből

Ragyogjon minden reggeledre
gazdagon Isten kegyelme,
s zengje be minden estédet
ujjongó, boldog hálaének!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 293 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3386
  • e Hét: 26030
  • e Hónap: 55342
  • e Év: 243144
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.