Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Jeges ribizlileves
  2021-08-08 19:42:15, vasárnap
 
 




Hozzávalók
4 személyre

1 kg ribizli

1 narancs

1 citrom

3 evőkanál méz

2 evőkanál vaníliás cukor

2 dl tejszín

1 csokor citromfű

A ribizlit alaposan megmosom, leszemezem. A narancsot és a citromot kifacsarom. A ribizli felét a mézzel, a vaníliás cukorral, a tejszínnel és a gyümölcslevekkel összeturmixolom, azután belekeverem a maradék ribizlit.
Egy nagy üvegtálat félig megtöltök tört jéggel, ráöntöm a levest. Végül néhány illatos citromfűlevéllel díszítem.
György Zoltánné Cigándról
 
 
0 komment , kategória:  Gyümölcslevesek  
Falusi zöldborsóleves krémsajtos daragaluskával
  2021-08-08 19:25:45, vasárnap
 
  Hozzávalók
4 személyre

A leveshez:



cukor

1 kis kis csokor petrezselyem zöldje

40 dkg fagyasztott zöldborsó

1 petrezselyemgyökér

1 nagy nagy sárgarépa

1 kis kis cikk zeller

1 kis vöröshagyma

5 dkg vaj

bors

A galuskához:

8-10 evőkanál búzadara (gríz)

10 dkg krémsajt

kb. 1 dl olaj

kb. 2 tojás

kb. só

Meghámozzuk a sárgarépát, a gyökeret, a zellert és a vöröshagymát, majd mindegyiket apróra vágjuk.

Egy lábasba dobjuk a vajat, és megpároljuk rajta a felaprított zöldségeket. Amikor már roppanósra puhultak, hozzádobjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét, átforgatjuk, felöntjük bő egy liter vízzel, hozzáadjuk a fagyos zöldborsót, felforraljuk, és már csak egy-két percig főzzük, míg a fagyasztott zöldborsó meg nem puhul. Közben ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, pici cukorral.

A galuskához mérőpohárba öntjük a két egész tojást. Átöntjük egy tálba. Olajból kimérjük a két tojás térfogatának a felét, ezt is hozzáadjuk.

Belekeverjük a krémsajtot, valamint annyi búzadarát, hogy a massza lágy, de ne folyós legyen. Addig pihentetjük, míg felforr a sós víz, amelyben majd ki fogjuk főzni.

Nokedliszaggatóval beleszaggatjuk, közben fakanállal egyszer-kétszer megkeverjük, ne ragadjanak össze a szemek. Ha újra felforrt a víz, nagyon kicsi lángon még 8-10 percig főzzük.
https://videkize.hu/


 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Paprikáskrumpli-gombóc leves
  2021-08-08 19:14:05, vasárnap
 
 



Hozzávalók
4 személyre

20-30 dkg finomliszt

1 csokor petrezselyem zöldje

1 szál füstölt kolbász

1 szelet zeller

2 tojás

1 fehérrépa

2 sárgarépa

étolaj

50 dkg burgonya

pirospaprika

őrölt bors



2 gerezd fokhagyma

1 vöröshagyma

10 dkg füstölt szalonna
A szalonnát felkockázzuk, kiolvasztjuk a zsírját, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát, majd beletesszük
a kockákra vágott krumplit. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és megfőzzük a paprikás krumplit. Ha kész, szűrőkanállal kiszedjük a krumplit, áttörjük és kihűtjük.
Egy kevés olajon megfuttatjuk a kockákra vágott zöldségeket, s hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt meg a felaprított petrezselymet is. A paprikás krumpli levét átszűrjük, azután ráöntjük a zöldséges-kolbászos alapra. Felöntjük annyi vízzel, hogy körülbelül 2 liter levesünk legyen, utánízesítjük sóval és borssal, majd felforraljuk, és takaréklángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A kihűlt burgonyát összekeverjük a tojásokkal, kevés sóval meg annyi liszttel, hogy lágy tésztát kapjunk. A masszát belegombócozzuk a levesbe, és kifőzzük a gombócokat. Akkor kész, ha feljönnek a tetejére. Próbaképpen egy gombócot kettévágunk, megkóstoljuk, és ha a belseje is átfőtt, már tálalhatjuk is a levest.

https://videkize.hu/Forrás: Pásztor Tünde
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Krumplileves kétszer tálalva
  2021-08-08 19:10:05, vasárnap
 
  Hozzávalók
4 személyre

Krumplileves kétszer tálalva



50 dkg fodros nagykocka-tészta

10 tojás

pirospaprika

1 evőkanál liszt

1 fej vöröshagyma

étolaj

őrölt bors

50 dkg burgonya

1 gerezd zeller

1 fehérrépa

1 sárgarépa

80 dkg füstölt sonka

Hideg vízben feltesszük főni a kockára vágott füstölt sonkát úgy, hogy a bőrét egyben levágjuk, és azt is megfőzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, de a levét egy másik edényben felfogjuk. A sonkát hagyjuk lecsepegni. A főzővizét a tűzhelyre helyezzük, teszünk bele sárgarépát, fehérrépát, zellert kis szeletekre vágva, meg a kockára vágott krumplit, valamint visszadobjuk a bőrét is. Sózni nem kell, mert sós a lé, viszont egy kis bors mehet bele. Amikor a zöldségek megfőttek, olajon hagymát dinsztelünk, megszórjuk egy kis liszttel, pirospaprikával, felöntjük hideg vízzel, és berántjuk a krumplilevest. A levesünk ezzel készen van.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, amire rátesszük a megfőtt, kockára vágott füstölt sonkát. Megpirítjuk (vigyázni kell, mert fröcsköl!), majd a felvert, sózott tojásokat is hozzáadjuk és megsütjük. Végül a tésztát kifőzzük, és összekeverjük a sonkás tojással.




 
 
0 komment , kategória:  levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 169 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1152
  • e Hét: 9797
  • e Hónap: 16169
  • e Év: 66960
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.