|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2021-08-08 19:42:15, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók
4 személyre
1 kg ribizli
1 narancs
1 citrom
3 evőkanál méz
2 evőkanál vaníliás cukor
2 dl tejszín
1 csokor citromfű
A ribizlit alaposan megmosom, leszemezem. A narancsot és a citromot kifacsarom. A ribizli felét a mézzel, a vaníliás cukorral, a tejszínnel és a gyümölcslevekkel összeturmixolom, azután belekeverem a maradék ribizlit.
Egy nagy üvegtálat félig megtöltök tört jéggel, ráöntöm a levest. Végül néhány illatos citromfűlevéllel díszítem.
György Zoltánné Cigándról |
|
|
0 komment
, kategória: Gyümölcslevesek |
|
|
|
|
|
2021-08-08 19:25:45, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók
4 személyre
A leveshez:
só
cukor
1 kis kis csokor petrezselyem zöldje
40 dkg fagyasztott zöldborsó
1 petrezselyemgyökér
1 nagy nagy sárgarépa
1 kis kis cikk zeller
1 kis vöröshagyma
5 dkg vaj
bors
A galuskához:
8-10 evőkanál búzadara (gríz)
10 dkg krémsajt
kb. 1 dl olaj
kb. 2 tojás
kb. só
Meghámozzuk a sárgarépát, a gyökeret, a zellert és a vöröshagymát, majd mindegyiket apróra vágjuk.
Egy lábasba dobjuk a vajat, és megpároljuk rajta a felaprított zöldségeket. Amikor már roppanósra puhultak, hozzádobjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét, átforgatjuk, felöntjük bő egy liter vízzel, hozzáadjuk a fagyos zöldborsót, felforraljuk, és már csak egy-két percig főzzük, míg a fagyasztott zöldborsó meg nem puhul. Közben ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, pici cukorral.
A galuskához mérőpohárba öntjük a két egész tojást. Átöntjük egy tálba. Olajból kimérjük a két tojás térfogatának a felét, ezt is hozzáadjuk.
Belekeverjük a krémsajtot, valamint annyi búzadarát, hogy a massza lágy, de ne folyós legyen. Addig pihentetjük, míg felforr a sós víz, amelyben majd ki fogjuk főzni.
Nokedliszaggatóval beleszaggatjuk, közben fakanállal egyszer-kétszer megkeverjük, ne ragadjanak össze a szemek. Ha újra felforrt a víz, nagyon kicsi lángon még 8-10 percig főzzük.
https://videkize.hu/
|
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2021-08-08 19:14:05, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók
4 személyre
20-30 dkg finomliszt
1 csokor petrezselyem zöldje
1 szál füstölt kolbász
1 szelet zeller
2 tojás
1 fehérrépa
2 sárgarépa
étolaj
50 dkg burgonya
pirospaprika
őrölt bors
só
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
A szalonnát felkockázzuk, kiolvasztjuk a zsírját, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát, majd beletesszük
a kockákra vágott krumplit. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és megfőzzük a paprikás krumplit. Ha kész, szűrőkanállal kiszedjük a krumplit, áttörjük és kihűtjük.
Egy kevés olajon megfuttatjuk a kockákra vágott zöldségeket, s hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt meg a felaprított petrezselymet is. A paprikás krumpli levét átszűrjük, azután ráöntjük a zöldséges-kolbászos alapra. Felöntjük annyi vízzel, hogy körülbelül 2 liter levesünk legyen, utánízesítjük sóval és borssal, majd felforraljuk, és takaréklángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A kihűlt burgonyát összekeverjük a tojásokkal, kevés sóval meg annyi liszttel, hogy lágy tésztát kapjunk. A masszát belegombócozzuk a levesbe, és kifőzzük a gombócokat. Akkor kész, ha feljönnek a tetejére. Próbaképpen egy gombócot kettévágunk, megkóstoljuk, és ha a belseje is átfőtt, már tálalhatjuk is a levest.
https://videkize.hu/Forrás: Pásztor Tünde
|
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2021-08-08 19:10:05, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók
4 személyre
Krumplileves kétszer tálalva
só
50 dkg fodros nagykocka-tészta
10 tojás
pirospaprika
1 evőkanál liszt
1 fej vöröshagyma
étolaj
őrölt bors
50 dkg burgonya
1 gerezd zeller
1 fehérrépa
1 sárgarépa
80 dkg füstölt sonka
Hideg vízben feltesszük főni a kockára vágott füstölt sonkát úgy, hogy a bőrét egyben levágjuk, és azt is megfőzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, de a levét egy másik edényben felfogjuk. A sonkát hagyjuk lecsepegni. A főzővizét a tűzhelyre helyezzük, teszünk bele sárgarépát, fehérrépát, zellert kis szeletekre vágva, meg a kockára vágott krumplit, valamint visszadobjuk a bőrét is. Sózni nem kell, mert sós a lé, viszont egy kis bors mehet bele. Amikor a zöldségek megfőttek, olajon hagymát dinsztelünk, megszórjuk egy kis liszttel, pirospaprikával, felöntjük hideg vízzel, és berántjuk a krumplilevest. A levesünk ezzel készen van.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, amire rátesszük a megfőtt, kockára vágott füstölt sonkát. Megpirítjuk (vigyázni kell, mert fröcsköl!), majd a felvert, sózott tojásokat is hozzáadjuk és megsütjük. Végül a tésztát kifőzzük, és összekeverjük a sonkás tojással.
|
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2021. Augusztus
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |
30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
37 db bejegyzés |
e év: |
169 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 1152
- e Hét: 9797
- e Hónap: 16169
- e Év: 66960
|
|
|