|
2013-09-17 14:06:35, kedd
|
|
|
|
|
|
Az ősz, egy teljes éven át tartó várakozás után, nagy izgalmat vált ki a szőlőbirodalmakban.
A szőlő általában augusztus végétől október végéig érik, attól függően, hogy milyen fajta.
Hagyományos termés
A csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén, az aszú szőlőt pedig később szüretelik. A korán leszüretelt szőlőfürtökből híg, alacsony alkoholtartalmú bor készül.
Egyes helyeken például megvárják, hogy a szőlő túlérjen.
Ezeknek a szőlőknek nagyobb a cukortartalma, édes asztali bort készítenek belőle, magas alkoholtartalom és alacsony savszint jellemzi. Minden bor közül a legnemesebb, a legkülönlegesebb a jégbor, az elkészítéséhez szükséges mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik a komolyabb téli fagyok kezdetekor.
Hagyományos szüret
Tagadhatatlan hogy a hagyományos kézi szüretet a különleges minőségű borokat előállító üzemek, nemigen nélkülözhetik. Nagyminőségű terméket csak kifogástalan, a technológiai célnak megfelelő érettségi fokú szőlőből lehet készíteni. A hagyományos szüreten, a szőlőfürtök egyedi kezelését értjük, mint például az aszú szemek válogatását is.
A kézi betakarítás előnye, hogy a szőlő sérülésmentes, megadott szempontok szerinti (csak ép, egészséges) válogatott szedését teszi lehetővé. Az extrém, meredek domboldalakon elhelyezkedő ültetvényeken, amelyek megközelítése nagy gépekkel lehetetlen, szintén kézi szüret teszi lehetővé a betakarítást. A kézi szedés vagy aratógép, esetleg a kettő kombinációja, nagymértékben befolyásolja a bor stílusát. A szüret az a speciális időszak, amikor kézzelfoghatóvá válik a várható borminőség.
A szőlő számára a fény, a hő, a víz, az oxigén, a szén-dioxid és az ásványi anyagok létfeltételek. Az egyes szőlőfajta, az érettség és az időjárási tényezők vannak a legnagyobb hatással a szüretre. Elsősorban a szőlő tannin, sav-és cukortartalma határozza meg, hogy mennyire érett a szőlő valójában, ezek kulcsfontosságú tulajdonságok befolyásolják bor jövőjét.
A borászat kulturális örökség
Mint tartós kulturális szimbóluma az európai életnek, a bor szerepe idővel, egy változatos forrása a táplálkozás kultúrának, kiegészítője az egészséges életmódnak. A szőlőtermesztés művészetté is fejlődött, nem változtatva az európai hagyományokon. A bor éppen ezért összefüggésbe hozható gasztronómiával, a történelemmel, a helyi minőségi sajátosságokkal. Különböző fogyasztási szokások mellett a mérsékelt borfogyasztás továbbra is az általános norma.
A szőlő otthoni tárolása
Az étkezési célra szedett szőlőt válogatva érdemes szedni. A szőlőszemek falán lévő viaszréteget meg kell óvni, ezért a fürtöket nem szabad megmarkolni, hanem óvatosan, csak a fürt szárát fogni, s úgy levágni. Szedéskor érdemes éles kést vagy metszőollót használni, mert a fürt erős megrántásakor a szőlőszemek egy része lepotyoghat. Mindig a kocsánynál fogjuk meg a fürtöt.
A szőlő csak teljesen száraz állapotban szedhető, ha a fürtök harmatosak, meg kell várni, amíg teljesen megszáradnak. A fürtöket rögtön a szedés helyén meg kell tisztítani, a sérült szőlőszemeket távolítsuk el! A lényeg az, hogy a fürtök jól szellőzve, nyomódás nélkül,
minél tovább frissek maradhassanak.
Szüreti mulatság
A szőlőpince, a szőlőhegy, mulatságoknak, szertartásoknak is kiváló színtere. A szüret mindig Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka, gyümölcsöző hozamát jelenti. Néhány példát említve; Kőszegi Szüret rendezvénysorozat szeptember végén zajlik, majd egymást követik a környékbeli falvak szüreti rendezvényei. Monor városának Európában szinte egyedülálló jellegzetessége a Strázsa-hegyi Pincesor, ugyanis közel ezer pince alkot itt egy igazi "boros" közösséget.
Ősszel a szüreti mulatságok idején szürethez kapcsolódó hagyományok, mint például a szüreti felvonulások, zenés, táncos programok emlékezetes kikapcsolódást nyújtanak az érdeklődőknek. Magyarország két legismertebb bortermelő helyén Tokajban és Villányban október elején lesznek a szüreti mulatságok, Egerben pedig szeptember végén.
Kellemes időtöltést, jó borozgatást kívánunk minden olvasónknak! |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
Címkék: legkülönlegesebb, kézzelfoghatóvá, gasztronómiával, szőlőtermesztés, szertartásoknak, alkoholtartalmú, kulcsfontosságú, sajátosságokkal, alkoholtartalom, jellegzetessége, kikapcsolódást, szőlőfürtökből, elkészítéséhez, szőlőszemekből, domboldalakon, mulatságoknak, megközelítése, maradhassanak, borfogyasztás, megrántásakor, tagadhatatlan, nélkülözhetik, szőlőszemeket, történelemmel, sérülésmentes, cukortartalma, összefüggésbe, nagymértékben, hagyományokon, ültetvényeken, befolyásolják, tulajdonságok, érdeklődőknek, létfeltételek, viaszréteget, legismertebb, teljes éven, szőlő általában, csapadékmennyiség határozza, napsütéses órák, szőlőt általában, aszú szőlőt, korán leszüretelt, szőlő túlérjen, szőlőknek nagyobb, elkészítéséhez szükséges, komolyabb téli, hagyományos kézi, különleges minőségű, technológiai célnak, hagyományos szüreten, szőlőfürtök egyedi, Kőszegi Szüret, Strázsa-hegyi Pincesor,
|
|
|
|
69 éve hunyt el Albert Einstei... Szívem A televizió nem a kultúrát kép... Facebookon kaptam Akarat Paul David Tripp Április 20 Mindig jusson idő nevetni Facebookon kaptam Alázat Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Facebookon kaptam A televizió nem a kultúrát kép... 210 éve született a SZÓZAT meg... Facebookon kaptam Csak a fogyatkozás látható Akarat Tavaszi kép Mai harmónia kártyám Alázat Egy bizonyos határt Facebookon kaptam Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Reggel van Nem tudhatod Facebookon kaptam Nagyi telefonál Facebookon kaptam Soha ne kedvezz... Paul David Tripp Április 20 Png nő Elköszönt Facebookon kaptam Fekete-erdő desszert Popper Péter szavai Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Erdőn Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Esti kép Mindig jusson idő nevetni Facebookon kaptam Gonosz démon-álarc Facebookon kaptam Facebookon kaptam Cs Ildikótól Fekete István - Akác Mit beszél, nem értem, hogy m... Idő Jó reggelt, jó napot mindenkin... Jó reggelt, jó napot mindenkin... Gonosz démon-álarc Bertolt Brecht -től idézet Facebookon kaptam Rátalálsz Szabolcska Mihály – Ákác... Ágai Ágnes – Csendélet Szívem Png csokor Facebookon kaptam Facebookon kaptam A tömeg, a Mester, a módszer, ... Facebookon kaptam George Byron - Ahogy itt jár -... Szívem tiéd Png virág Paul David Tripp Április 21 képre írva Tanuld meg ezt a versemet Albert Einstein gondolata Egy maradéktalanul uralt világ Png férfi Őrizkednünk kell... Facebookon kaptam Png virág Hogyan lehet Jézust szenvedély... Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Hogyan lehet Jézust szenvedély... Png rózsa csokor Lóhere Gyerekként sokat küzdöttünk az... Akarat Próbálj meg ... Régi emberek, akikre máig büsz... Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Ami embereknek lehetetlen, az... Facebookon kaptam Egy hatékony szolga Minden harmadik... A televizió nem a kultúrát kép... Facebookon kaptam Krisztinától Albert Einstein gondolata Png fotel Facebookon kaptam Szabolcska Mihály – Ákác... Egy lelki imádság Facebookon kaptam Szép álmokat! Facebookon kaptam Png kislány Éretlen vers
|
|
|
|
teljes éven, szőlő általában, csapadékmennyiség határozza, napsütéses órák, szőlőt általában, aszú szőlőt, korán leszüretelt, szőlő túlérjen, szőlőknek nagyobb, elkészítéséhez szükséges, komolyabb téli, hagyományos kézi, különleges minőségű, technológiai célnak, hagyományos szüreten, szőlőfürtök egyedi, aszú szemek, kézi betakarítás, szőlő sérülésmentes, kézi szedés, kettő kombinációja, várható borminőség, szőlő számára, ásványi anyagok, egyes szőlőfajta, időjárási tényezők, legnagyobb hatással, szőlő tannin, szőlő valójában, borászat kulturális, európai életnek, változatos forrása, táplálkozás kultúrának, egészséges életmódnak, szőlőtermesztés művészetté, európai hagyományokon, helyi minőségi, mérsékelt borfogyasztás, általános norma, szőlő otthoni, étkezési célra, szőlőszemek falán, fürt szárát, fürt erős, része lepotyoghat, kocsánynál fogjuk, szőlő csak, fürtök harmatosak, fürtöket rögtön, szedés helyén, sérült szőlőszemeket, szüret mindig, környékbeli falvak, szüreti mulatságok, szüreti felvonulások, legkülönlegesebb, kézzelfoghatóvá, gasztronómiával, szőlőtermesztés, szertartásoknak, alkoholtartalmú, kulcsfontosságú, sajátosságokkal, alkoholtartalom, jellegzetessége, kikapcsolódást, szőlőfürtökből, elkészítéséhez, szőlőszemekből, domboldalakon, mulatságoknak, megközelítése, maradhassanak, borfogyasztás, megrántásakor, tagadhatatlan, nélkülözhetik, szőlőszemeket, történelemmel, sérülésmentes, cukortartalma, összefüggésbe, nagymértékben, hagyományokon, ültetvényeken, befolyásolják, tulajdonságok, érdeklődőknek, létfeltételek, viaszréteget, legismertebb, kifogástalan, magyarország, kiegészítője, rendezvényei, megszáradnak, nagyminőségű, elhelyezkedő, felvonulások, befolyásolja, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
4 db bejegyzés |
e év: |
41 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2001
- e Hét: 7691
- e Hónap: 14063
- e Év: 64854
|
|
|