|
2014-06-28 12:11:05, szombat
|
|
|
|
|
|
Itt van az újburgonya szezonja, így aktuális, hogyan ,,foglalkozzunk" az újkrumplival?
Néhány praktikát és egyszerű elkészítési módot érdemes megismerni.
Válasszunk minél frissebbet - olyat, ami feszes, a héja könnyen ledörzsölhető. Az újkrumpli nem olcsó, a piacon ezért általában megengedik, hogy válogassunk belőle. Legyen fényes és azonos nagyságú, a héja ép. Lehetőleg még a vásárlás napján készítsük el.
Az újkrumplinak igen magas a víztartalma, ezért testre szabott elkészítési módokat igényel.
Tepsiben, egyszerűen
A hámozott vagy héjas újburgonyát előmelegített tepsibe, előmelegített zsiradékra, a tepsit 180 fokos sütőbe tesszük 40-45 percre. A zsiradék lehet libazsír, olívaolaj, tisztított vaj vagy sertészsír.
Időről időre a tepsit megrázogatjuk, hogy a burgonya forogjon, minden oldala egyenletes színt kapjon. Félidőben végezzük el az első sózást. Elkészítés után még egyszer sózzuk, és gyorsan elfogyasztjuk, mert nagyon hamar veszít minőségéből.
Adhatunk hozzá finomra vágott rozmaringot és fokhagymát a tepsibe. Tálalhatjuk zöld spárgával és/vagy tükörtojással, vékony karikára vágott újhagymával, amúgy pedig bármivel.
Hámozás
Óvakodjunk az előre hámozott burgonyától: nem ritkán vegyszerrel marják le a héjat, és ez soha meg nem puhuló kérget eredményez, mely kéreg alatt a burgonya maga túlpuhul.
A hámozás egyik lehetséges módja: a folyóvízben lemosott újburgonyát ruhára terített nagyobb mennyiségű durva sóra tesszük. A ruhát ráhajtjuk, és a belecsomagolt burgonyáról előre-hátra mozgatással ledörzsöljük a héjat (tenyerünket rányomva olyan mozdulatokat végzünk, mintha tésztát nyújtanánk sodrófával). Amikor lejött a héja, ismét alaposan lemossuk (ha só marad rajta, az elpuhítja). Ruhával vagy papírral leszárítjuk. Az esetleges héjmaradékot kis késsel lekaparjuk.
Fedő alatt
Széles (lehetőleg alacsony falú) lábosban 2-3 mm magasan álló zsiradékot melegítünk, de ne túl forróra, hogy a krumpli ne égjen meg, de ne is ragadjon le. Az edényben a burgonya férjen el kényelmesen, egy rétegben, de legyen még egy kis mozgástere. Nem túl sűrűn mozgatva 2-3 percig körbesütjük, majd lefedjük, és közepes lángon pároljuk. A lábost időről időre megrázogatjuk, hogy a burgonyák ne ragadjanak le, és megforduljanak.
Mintegy 12-15 perc múlva, amikor a krumpli a saját gőzében már majdnem teljesen megpuhult, levesszük a fedőt. Friss vajat adunk hozzá, habzó vajon forgatva egyenletesen körbepirítjuk. Akkor kész, amikor a bőre aranybarna, kicsit ráncos, a belseje krémes. A legjobb megoldás az, ha még néhány perce langyos-középmeleg sütőbe tesszük kicsit “izzadni", a bőrét kicsit megszikkasztani.
,,Csúsztatott tálalás"
A burgonyát sós-köményes, vagy más módon (pl. fokhagymával, kaukkfűvel, babérlevéllel) aromatizált hideg vízben tesszük fel, héjastul. Felforraljuk, a lábost lefedjük, lehúzzuk a tűzről. A krumplit a vízben hagyjuk kihűlni, ha kihűlt leszűrjük. Így előkészítve megőrzi aromáját, feszes marad és még hűtőszekrényben is jól tárolható felhasználásig.
Ezt a módszert ajánlja Jean-Luc Rabanel Michelin-csillagos francia szakács bármilyen lisztes avagy keményre fővő burgonya előkészítésére. Azt mondja, hogy ez a “hővezetésen alapuló" technológia a legjobb előkészítés, a burgonya annyi hőt “vesz magához", amennyi neki kell. Tálaláskor sokféleképpen fejezhetjük be, meglehetősen gyorsan. Például tepsivel vagy nehéz lábossal kissé szétlapítjuk, majd serpenyőben, kevés zsiradékon, kis lángon mindkét oldalán 7-8 percig sütjük.
Burgonya pommes frites módra
Erősen sós vízben előfőzzük a burgonyát. Rabanel módszerével vagy sem, a lényeg az, hogy legyen puha, de még őrizze meg a formáját. Leszűrjük, leszárítjuk. 120-130 fokos bő olajban elősütjük, míg bőrszerűvé nem válik a külseje (6-8 perc). Kivesszük, lecsöpögtetjük. Ilyen állapotban néhány napig akár hűtőszekrényben is tárolhatjuk, vagy mélyhűthetjük hosszabb időre. Fontos, hogy hűtéskor egy rétegben kiterítve helyezkedjenek el a krumplidarabok.
Tálalás előtt 180-190 fokos bő zsiradékban 3-4 percig sütjük, pontosabban addig, míg kívül ropogós nem lesz.
Jean-Luc Rabanel ehhez is javasol egyéni megoldást: Rabanel-módon előfőzzük a krumplit, majd lecsöpögtetés után hámozzuk. A nagyobb burgonyát hasábra vágjuk, a kisebb újburgonyát egyben hagyjuk. (Készíthetjük egész újburgonyából vagy hasábra vágott idősebb burgonyából is.) Ezután 1-2 percig 180 fokos bő zsiradékban elősütjük, hogy aranyos színt és egy kis kérget kapjon. Ezt követően ismét csak 1-2 percre forró (200-230 fokos) sütőbe tesszük. Végül nedvszívó konyhapapírra terítjük. A burgonya sültes hasábburgonya jelleget kap és teljesen zsírmentes lesz. A jó előkészíthetőségen kívül további előny, hogy az előkészített burgonya nem vizezi fel a sütőzsiradékot, ezért az hosszabb ideig használható.
Forrás: gaultmillau.hu |
|
|
0 komment
, kategória: konyhai tudnivalók |
|
Címkék: megszikkasztani, hűtőszekrényben, lecsöpögtetjük, helyezkedjenek, felhasználásig, krumplidarabok, sütőzsiradékot, megforduljanak, előkészítésére, lecsöpögtetés, ledörzsölhető, előmelegített, belecsomagolt, hasábburgonya, sokféleképpen, körbepirítjuk, mélyhűthetjük, tükörtojással, konyhapapírra, foglalkozzunk, újburgonyából, elfogyasztjuk, megrázogatjuk, babérlevéllel, szétlapítjuk, előkészített, újkrumplinak, egyenletesen, felforraljuk, újkrumplival, meglehetősen, készíthetjük, mozdulatokat, ledörzsöljük, fokhagymával, héjmaradékot, újburgonya szezonja, héja könnyen, piacon ezért, vásárlás napján, újkrumplinak igen, hámozott vagy, zsiradék lehet, tepsit megrázogatjuk, burgonya forogjon, első sózást, előre hámozott, burgonya maga, hámozás egyik, folyóvízben lemosott, ruhát ráhajtjuk, belecsomagolt burgonyáról, Jean-Luc Rabanel Michelin-csillagos, Jean-Luc Rabanel,
|
|
|
|
újburgonya szezonja, héja könnyen, piacon ezért, vásárlás napján, újkrumplinak igen, hámozott vagy, zsiradék lehet, tepsit megrázogatjuk, burgonya forogjon, első sózást, előre hámozott, burgonya maga, hámozás egyik, folyóvízben lemosott, ruhát ráhajtjuk, belecsomagolt burgonyáról, esetleges héjmaradékot, burgonya férjen, lábost időről, saját gőzében, bőre aranybarna, belseje krémes, legjobb megoldás, bőrét kicsit, burgonyát sós-köményes, lábost lefedjük, vízben hagyjuk, módszert ajánlja, legjobb előkészítés, burgonya annyi, rétegben kiterítve, nagyobb burgonyát, kisebb újburgonyát, burgonya sültes, előkészített burgonya, hosszabb ideig, megszikkasztani, hűtőszekrényben, lecsöpögtetjük, helyezkedjenek, felhasználásig, krumplidarabok, sütőzsiradékot, megforduljanak, előkészítésére, lecsöpögtetés, ledörzsölhető, előmelegített, belecsomagolt, hasábburgonya, sokféleképpen, körbepirítjuk, mélyhűthetjük, tükörtojással, konyhapapírra, foglalkozzunk, újburgonyából, elfogyasztjuk, megrázogatjuk, babérlevéllel, szétlapítjuk, előkészített, újkrumplinak, egyenletesen, felforraljuk, újkrumplival, meglehetősen, készíthetjük, mozdulatokat, ledörzsöljük, fokhagymával, héjmaradékot, víztartalma, technológia, előkészítés, elkészítési, körbesütjük, minőségéből, rozmaringot, módszerével, leszárítjuk, újburgonyát, burgonyából, kényelmesen, hővezetésen, tálalhatjuk, serpenyőben, zsiradékban, fejezhetjük, tenyerünket, csúsztatott, újhagymával, pontosabban, válogassunk, folyóvízben, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
4 db bejegyzés |
e év: |
41 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 1031
- e Hét: 6721
- e Hónap: 13093
- e Év: 63884
|
|
|