Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
- 2020.01.19 Szentmise
  2020-01-20 09:12:02, hétfő
 
  Mottó:
Kegyelem nektek és békesség Atyánktól, az Istentől, és az Úr Jézus Krisztustól! 1Kor 1,1-3
Akire látod, hogy rászáll a Lélek, és rajta marad, ő az, aki Lélekkel keresztel. Jn 1,29-34
Jézus Értünk, bűnösökért jöt.Aztán János bemeríti abba a Jordán folyóba, ahová azért mentek olyan sokan, hogy bűneiket szimbolikusan lemossa a víz megtisztító közege.
Jézus pedig azzal, hogy bemerül ebbe a közegbe, értésünkre adja: magára veszi minden bűnünket, hogy majd ott, a kereszten eltörölve őket és következményüket, a halált, megváltson minket.
Íme az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! - halljuk minden szentmisében a Keresztelő szavait. Újítás a templomunkban .- énnek kar is a karzatról lejött a templom térben és a kivetítőn látszik az ének szövege. Így a hívők az ének karral együtt tudnak énekelni
Videó Link

Így a hívők az ének karral együtt tudnak énekelni.
...... ............



...... ........... ........



........



...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Nemes Nagy Ágnes: Január
  2020-01-20 09:04:46, hétfő
 
  ...... ..........


A 98 éve született Nemes Nagy Ágnes nehéz, nagy verse adjon erőt napjainkhoz, amikor az ünnepet hátunk mögött hagyva belépünk az évközi időbe. Ünnepen, gyónás után mintha egyszerűbb volna szeretni, és a hit is könnyebb, lelkesen indulunk... aztán újra megérezzük a bűn rettenetes súlyát. Előttünk január és február hosszú hetei, de növekszik a fény. A költő is keresztet rajzol magára.
*
Hová jutottam? Nem tudom.
Szeretni, nem szeretni: vétek.
Ha volna még akáclevél,
azon számlálnám érverésed.
A magamét is számolom,
a csontok közti fél sötétet
fél-éjszakán át szaggatom -
ha volna még akáclevél,
felelni tudna értem, érted -
egy alvadt vér a mellkasom.

Hogy füstölgött az a folyó,
hogy füstölgött a téli alkonyatban!
Érzett az alvilági hő,
még átsütött a földalatti katlan,
melyből zuhogva dőlt elő -
a zúzmarás, fehér sötétben
egy sor fekete nád, s a gyéren
hófoltos, néma, sík mező -
hogy füstölögne itt a vérem,
az alvilágból felszökő,
hogy füstölögne a fél sötétben.

Hosszabbodik a nap az évben,
ez szült: téli napforduló.
Most kéne újra megszületni,
mint egy folyó.
Vagy a sötét, magánvaló
természet odvaiba halva,
hol nem nő már akáclevél,
inkább letérdelek a partra,
s a sűrű, alvilági vízzel
míg gyéren szálldogál a hó
keresztet rajzolok magamra.

(1958. január 30.)



Forrás: Digitális Irodalmi Akadémia
Fotó: Borsodi Henrietta Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Himnusz Szent Margitról
  2020-01-20 09:02:10, hétfő
 
  1270. január 18-án, 750 évvel ezelőtt halt meg Árpád-házi Szent Margit. Égi születésnapja, liturgikus ünnepe estéjén őt köszöntjük - igen régi, 1276 és 1320 között keletkezett verses zsolozsmája vesperásának himnuszával. Egyesítsen nagy örömben a fénylő egekkel ez az esti dicséret.
...... ........... ........


*
Ma új örömben egyesül
az Egyház szentelt éneke
az éggel, amely dicséretül
buzgón, ujjongva zeng vele.

Égi születés e napon
új, boldog ünnepet hozott,
mint a tündöklő liliom,
a királyi lány úgy ragyog.

Margit, mikor még kisleány,
múlandó vágyakat kerül,
s már gyermekként, igen korán
fénylő életért lelkesül.

Megvetve magas palotát
szigorú kolostorba tér.
S akit királyi pompa várt,
mint a koldusok, oly szegény.

Add meg nekünk is, Istenünk,
kikért szűz Margit esdekel,
hogy mi is boldogok legyünk,
fénylő egekbe jutva el. Amen.




A latin eredetiből fordította: Csanád Béla
Forrás: magyar-irodalom.elte.hu
Kép: Szent Margit zsoltároskönyvének egy oldala Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Imádkozott minden megszakítás nélkül.
  2020-01-20 08:56:18, hétfő
 
  A 750 éve elhunyt Szent Margitra emlékeztek a Margitszigeten
...... ........


Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Szent Margit ünnepe alkalmából a legendás szent tanúságtevő életéről és Krisztus, az eucharisztikus színek mögé rejtőző örök vőlegény iránti életre szóló elkötelezettségéről beszélt január 19-én, vasárnap a margitszigeti kolostorromoknál.
A Margit híd felől, biciklivel érkezem. Az utat még így is hosszúnak és kissé veszélyesnek érzem, mert a sétányok csúszósak. ,,Ezt jégkásának hívják", mondja egy úr a feleségének, aki mellett elhaladok. A következő tíz percben hosszan elnyúló, tekintélyes zarándoktömeg: szerzetes nővérek, sok-sok egymás kezét fogó házaspár és családok mellett kanyargok, és közben azon gondolkodom, a szent mekkora népszerűségéről tanúskodik ennek a rengeteg embernek a jelenléte, téli vándorlása. Margit alakja, legendája a sok évszázad ellenére, amely itteni élete és szolgálata óta eltelt, elevennek tűnik. A Margitsziget télen is a nyarat idézi napozóágyaival és napernyőivel, de a sétány melletti padon hajléktalan emberek fagyoskodnak. Személyükben köztünk vannak tehát a szegények ma is, akikre Margitnak is gondja volt annak idején, hiszen Jézus napról napra a legelesettebbek tekintetével pillant ránk.
A kolostor romjai középkori filmbe illenek. Az ősi falak látványa egy pillanat alatt elképzelhetővé teszi a domonkos nővérek egykori mindennapjait, megidézi a királyleány szigeti szerzeteséletét. És a mise kezdőéneke is segít, hogy szinte megpillantsuk őt is ma: ,,Szigeti klastromban, nagy Duna mentében élt ez a királylány angyali szépségben."
Itt volt a sírja, és most is itt a vezeklőöve, hangzik el a bíborost köszöntő bevezetőben, majd Erdő Péter üdvözli a megjelenteket, akik - mint mondja - azért jöttek ma ide, hogy Margithoz hasonlóan nemzetünkért imádkozzanak. Az ő egykori imái is kellettek ahhoz, hogy ma itt lehetünk.
Az Ozeás könyvéből vett olvasmány az Isten általi ,,lefoglaltságról", ,,eljegyzettségről" szól, a szentlecke a korintusiaknak írt levélből szintén Krisztusnak, az örök vőlegénynek való odaadottságról, az evangélium a balga és az okos szüzekről, akik mind a vőlegényre vártak, de ő csak a rá éberen várakozókat, lámpásukba kellő előrelátással olajat is töltőket ismerte fel, és vitte be magával a menyegzőre.
...... ........


A következő percekben a bíboros prédikációját hallgatjuk, amelynek szövegét alább teljes terjedelmében közöljük:
*
Krisztusban Kedves Testvérek!
1. Szent Margitot ünnepelni jöttünk ki ide, a Duna szigetére, amely az ő nevét viseli. Szeretettel köszöntök mindenkit, aki vállalta a téli hideggel járó kellemetlenséget, hogy ezzel a kis önmegtagadással is emlékezzék az áldozatvállalás nagy szentjére, Margitra. Ő vállalta a hideget és a nehéz munkát, önfeláldozóan ápolta a betegeket is. Az életének mégsem ez volt a középpontja, hanem a Krisztus iránti szeretet. Minden egyéb ebből fakadt. Ahogy a zsoltár mondja: ,,Minden forrásom belőled fakad“.
Az idén emlékezünk meg Szent Margit halálának 750 éves évfordulójáról. Ennek az évnek minden programja a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszus jegyében áll.

2. Vallassuk hát Szent Margit lelki örökségét! Kérdezzük meg, hogy milyen kapcsolatban volt ő a legméltóságosabb Oltáriszentséggel. Kérdésünkre két választ is kapunk, mégpedig magától XII. Piusz pápától, aki Margit szentté avatási bullájában a következőt írja: ,,Az Úr szenvedésének titkairól zokogva elmélkedett, és a vértanúság forró vágya lobogott benne. Szívesen imádkozott az eucharisztikus színekben rejtőző Jézus Krisztus vagy a feszület előtt naponta hosszú órákon át, szívét kiöntve. De imádkozott ő mindenütt megszakítás nélkül. Az előírt istentiszteletet nem ritkán az Atyaistenhez vagy a Vigasztaló Szentlélekhez intézett könyörgésekkel és a neki olyannyira kedves Szűz Istenanya dicséretével tetézte."
,,Margit tevékenységét nem korlátozta csupán az Istenhez intézett lángoló könyörgésekre és igen kemény vezeklésekre. Nem habozott éles szemrehányásokkal illetni a bűnt sem, akárki, még ha a legnagyobb tekintélyt vagy méltóságot képviselő személy követte is el. Amikor pedig látta az atyja családját marcangoló ellenségeskedéseket és meghasonlást, a nép elnyomását, az Anyaszent egyháznak zsarnoki lábbal tiprását, a kolostorok elnéptelenedését, Margit a mindenható Isten haragjának engesztelésére és népe számára a kegyelem kiesz közlésére, még bőségesebb könnyhullatással imádkozott. Testét böjtökkel sanyargatta, vezeklőövet viselt, siratva azok bűneit, akik gonoszul Isten ellen cselekszenek, s egészen imádságba merülve járt közben népéért Istennél.
Közeli halálát előre tudva, az Egyház végső szentségeit angyali áhítattal vette fel, s harmincadik életévének betöltése előtt elaludt az Úrban."
Szent Margit tehát rendszeresen és szenvedélyesen imádkozott az Oltáriszentség előtt, bár akkor még a szentségimádás ünnepélyes formái nem terjedtek el, mint a későbbi korokban. Másrészt Szent Margit halála előtt felvette a végső szentségeket. Ezek közé tartozott az Oltáriszentség is, mint szent útravaló.

3. A keresztények számára a szentáldozás a jó halálra való felkészülés nagyon fontos része. Így hitték ezt már az ókori keresztények is. Nem csak elvitték az Oltáriszentséget a betegeknek, hanem a bűnbánó vezeklőknek is, akik hosszú időre el voltak tiltva a szentáldozástól, haldoklásuk idején megadták a szent lakomában való részesedést. Ha a rómaiak temetéskor pénzt tettek is a halott szájába, mintegy borravalóként, hogy a titokzatos révész átvigye majd őket a túlsó partra, a keresztények másként gondolkoztak. Az Oltáriszentség vétele megerősítette azt, amit már a keresztséggel elnyerünk. Hiszen már akkor Krisztust öltjük magunkra, a szentáldozással pedig életünk titokzatos módon kapcsolódik egybe Krisztussal. A keresztény ember lelkén tehát maga a mindenható Isten ismeri fel megtestesült Fiának képét. Ezért Krisztussal való közösségünk nem szűnik meg a halállal, hanem megváltozik és magasabb szintre emelkedik.

4. Szent Margit életében ma különösen fontosnak találjuk, hogy minden gondolatának, érzelmének és törekvésének középpontja maga Krisztus volt. Krisztus iránti szeretetéből fakadtak a hősies jó cselekedetek, amelyekkel a rászorulókat segítette. Nekünk is azt üzeni, hogy Krisztus a forrás. Mert a kereszténység Krisztus követőinek vallása, Ő pedig számunkra nem egy elvont gondolat, nem is valamilyen legenda, amit kedvünk szerint, a világról szerzett tapasztalataink nyomán vagy az egyes korok ízlésének megfelelően más és más tartalommal tölthetnénk meg. Jézus Krisztus valóságos történelmi személy, Isten és ember. Tanítása, élete és feltámadása az az örökség, amely meghatározza hitünket és életünket. Hitünknek tehát van tartalma, amit meg kell ismernünk. Krisztusnak van örök érvényű tanítása. Ennek ismerete és követése tesz boldoggá minket ezen a világon és a földi élet határain túl. Az ő tanításában titokzatos erő rejlik, mert benne maga a teremtő és megváltó Isten közölte önmagát az emberiséggel. Ez a tanítás tűnhet - Szent Pál szavaival élve - oktalanságnak vagy botránynak, tűnhet ellentétesnek a közfelfogással vagy a divattal. Lehet róla képmutató módon akár azt is mondani, hogy távol áll tőlünk, hogy: ,,Ki érti meg?“
De Krisztus tanítása Isten ereje és bölcsessége, Isten végtelen távolsága tőlünk egyben a szeretet közelsége is. Ennek a közelségnek ünnepi pillanata a szentáldozás, amely fényt, értelmet és erőt ad életünknek.

5. Kérjük hát az Euchariszikus Kongresszus évében Szent Margit közbenjárását, hogy visszataláljunk Krisztushoz, az élet forrásához, és továbbadjuk világosságát, erejét és szeretetét a körülöttünk lévő világnak. Ámen.
...... ..........


A mise végén a a bíboros néhány szót ejt Margit koponyaereklyéjének tudományos vizsgálatáról, amely nem igazolta, hogy a maradványoknak közük lenne a szenthez. De nem is ez a fontos, hiszen több szentünknek, boldogunknak csak másodlagos ereklyéivel rendelkezünk. A lelki kapcsolat, a példájuk, amely évszázadok múltával is hatással van ránk, fontosabb.


Fotó: Lambert Attila
Kiss Péter/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Útravaló – 2020. január 20.
  2020-01-20 08:48:51, hétfő
 
  Az új bor új tömlőbe való. - A Messiás provokatívan viselkedik. Jézus a megváltás örömhírét hozta, evangéliumot hozott. Nem azért jött, hogy a mózesi Törvényt magyarázza és megtartását szorgalmazza. Jézusban maga a Törvény van jelen. Tőle új ruhát kapunk, menyegzős köntöst, amit a moly nem rág meg. Az istengyermekség tudata és a hit az, ami új tömlővé formálja lelkünket. Az istengyermekség újdonságát hozta el, a szolgai lelkület régi ruhája helyett. A vallási rendszerekbe merevedett, teljesítményalapú hit helyett az Isten fiainak szabadságát. Új erővel hatnak Jézus tettei és szavai. Fölpattannak a bilincsek és élettel telik meg a lelked. A szeretet új parancsa mindenkit magához ölel.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
A meghallgatott imádság - Szomorú, de tanulságos történet
  2020-01-20 08:47:23, hétfő
 
  Dr. Helen Roseveare orvost egy éjjel szüléshez hívták. Bár a nővérekkel együtt mindent megtett, amit csak tudott, az anya meghalt. Pici koraszülöttet és egy kétéves leánykát hagyott hátra. A kongói eldugott kis kórház missziós orvosát a tehetetlenség keserű érzése szorongatta.
- Ha azt akarjuk, hogy a gyermek életben maradjon - fordult a szülésznőkhöz -, egyenletes hőmérsékletet kell biztosítanunk a számára. De hát nem volt inkubátor, nem volt elektromosság! Az egyik nővér kerített valami dobozt, s a csecsemőt vattába bugyolálva beletette. A másik elsietett egy meleg vizes gumitömlőért. A harmadik pedig fűteni kezdett.
- Végtelenül sajnálom, doktor - jelentette a gyógyeszközökért felelős nővér -, megforrósítottam a vizet, s amikor beleöntöttem, a tömlő szétrepedt. Pedig ez volt az utolsó meleg vizes gumitömlőnk. Gyógyszertár nem létezett, ahol másikat vehettek volna, így az orvos kiadta az utasítást:
- Nincs más megoldás, helyezzétek el a csecsemőt a tűz közvetlen közelében, te pedig feküdj a baba meg az ajtó között, és ügyelj, hogy a kicsit huzat ne érje.
Másnap délben Dr. Roseveare szokása szerint maga köré gyűjtötte az árva gyerekeket, hogy együtt imádkozzanak. Felsorolta a különböző imatémákat, és beszámolt a kis koraszülöttről is, hogy milyen erőfeszítésekre van szükség az életben tartásához. Megemlítette a szétrepedt meleg vizes tömlőt, és elmondta, mennyire sír a kétéves testvérke, hogy az édesanyja meghalt.
- Imádkozás közben egy Nammy nevű tízéves kislány az Úr elé vitte a hallottakat azzal az egyszerű őszinteséggel, ahogy az afrikai gyerekek szokták:
Mondhatott ilyen imára őszintén áment a misszionáriusnő? Az igazat megvallva, nem nagyon hitte, hogy Isten ezt a kérést meghallgatja. Abban természetesen nem kételkedett, hogy az Úr mindent megtehet. Hiszen hányszor énekelt erről, és mennyiszer hallotta a prédikációkban! Valóban lehetséges, hogy Isten ezzel az üggyel is foglalkozik?
A három év alatt, mióta itt él - töprengett Helen -, még egyszer sem kapott csomagot. Ilyesmi ide nem érkezik. Levél még csak jön hébe-hóba, ha akad olyan, aki egyenesen errefelé utazik és elhozza. No, de tegyük fel, hogy valaki otthonról, Nagy-Britanniából csomagot küldene - kinek jutna eszébe meleg vizes tömlőt tenni bele? Hiszen itt forró az éghajlat!
- Aztán körülbelül a délután közepén - mesélte a misszionáriusnő -, amikor éppen az ápolónők iskolájában tanítottam, valaki ezzel az értesítéssel állított be: ,,Doktornő, egy autó áll a háza előtt..." Hazaszaladtam, de mire odaértem, az autó eltűnt. A verandán azonban egy dobozt találtam, amit Angliából küldtek. A könnyeimmel küszködtem. Úgy éreztem, egyedül képtelen vagyok felbontani.
Hívattam tehát az árva gyerekeket, és együtt nyitottuk ki. Legfelül egy csomó ruha volt, élénk színűek, amit a gyermekek annyira kedvelnek. Tágra nyílt szemmel lesték, amint egyik darabot a másik után szedtem ki. Aztán néhány kötött fásli következett a leprások részére, ami a társaságot nem nagyon érdekelte. Majd egy nagydarab szappan került elő, de ez még kisebb lelkesedést aratott. A szemük azonban újra felcsillant, amikor gyümölcskeverékkel teli, csinos csomagra bukkantam. Utána pedig kiemeltem - egy teljesen új meleg vizes gumitömlőt! Elsírtam magam." Nammy egészen elől állt a gyerekek között. Odafurakodott a dobozhoz.
- Ha Isten megküldte a palackot, el kellett küldenie a babát is! - mondta izgatottan. Mindkét kezével belekotort a csomagba, és előhúzta a babát. Felnézett Dr. Rosevearere és azt kérdezte:
- Ugye, mami, elmehetek a kislányhoz, hogy megtudja: Jézus szereti őt?
A csomag öt hónapig volt úton. Ez minden képzeletet felülmúl! Öt hónappal korábban Isten a szívére helyezte egy angliai vasárnapi iskolai csoportnak, hogy csomagot küldjön a missziói területre. Valamelyik tanítónak azt az ötletet adta, hogy tegyenek bele egy melegítő tömlőt is, noha a csomag rendeltetési helye az Egyenlítő környéke volt. Az Úr szólított meg egy gyermeket a messzi Angliában, hogy adja oda a babáját egy anyátlan afrikai kislánynak.
- Istenem, kérlek, küldj nekünk egy gumitömlőt - de holnap már nem jó, mert addigra a kisbaba meghal. Kérlek, küldd ma délután. - Majd hozzátette: - De Istenem, nem küldenél akkor már egy babát is annak a síró kislánynak? Úgy talán megérti, hogy még most is szereted őt!

- Tapasztaltad már, milyen ereje van a hittel mondott közös imádságnak?
Jézus mondja: "Ha ketten közületek egyetértve kérnek valamit a földön, meg fogják kapni mennyei Atyámtól. Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük." (Mt 18, 19-20)

Vereb István a Laudetur Kiadó vezetője
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
2. évközi hét hétfő 01.20
  2020-01-20 08:41:11, hétfő
 
  OLVASMÁNY Sámuel első könyvéből
Isten előtt kedvesebb az engedelmesség, mint az áldozat.
Az amalekiták elleni hadjáratban Saul király nem engedelmeskedett Isten parancsának. Amikor védekezni kezdett, Sámuel próféta leintette: ,,Kérlek, hagyd abba! Mert előbb én akarom elmondani neked, amit az Úr közölt velem az éjjel."
Saul ráhagyta: ,,Beszélj!"
Sámuel ekkor így kezdte beszédét: ,,Bár kicsiny voltál a magad szemében is, nemde mégis te lettél Izrael törzseinek fejedelme, és téged kent fel az Úr választott népének királyává? Aztán elküldött az Úr ennek a feladatnak teljesítésére, és megparancsolta: Menj és büntesd meg a vétkes amalekitákat! Harcolj ellenük, míg meg nem semmisíted őket! Miért nem hallgattál hát az Úr szavára? Miért estél neki a zsákmánynak, és műveltél gonoszat az Úr szemében?"
Saul erre azt felelte Sámuelnek: ,,Hiszen én hallgattam az Úr szavára, és vállaltam azt a feladatot, amelyre az Úr küldött. Foglyul ejtettem Ágágot, az amalekiták királyát, és az amalekitákat is elpusztítottam. A nép pedig azért választotta ki a zsákmányból az áldozatnak való legjavát, az aprójószágot és a marhát, hogy áldozatul mutassa be az Úrnak, a te Istenednek, Galgalában."
De Sámuel ezt válaszolta neki: ,,Azt hiszed, jobban tetszik az Úrnak az égő- és a vágóáldozat, mint ha engedelmeskedel szavának? Bizony, többet ér az engedelmesség, mint az áldozat; és többet ér a szófogadás, mint a juhok hájának bemutatása. Babonaság bűnével ér fel az ellenszegülés, és a bálványimádás vétkével az engedelmesség megtagadása. Mivel megvetetted az Úr szavát, téged most ő vet el, hogy többé ne lehess király."
Ez az Isten igéje. 1Sám 15,16-23

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Jézus az Újszövetség szerzője: övéit már nem kötelezik a régi előírások.
Abban az időben Keresztelő János tanítványai és a farizeusok böjtöltek. Ezért néhányan odamentek Jézushoz és megkérdezték tőle: ,,Miért van az, hogy Keresztelő Jánosnak és a farizeusoknak a tanítványai böjtölnek, a tieid meg nem böjtölnek?"
Jézus így válaszolt: ,,Vajon böjtölhet-e a násznép, míg velük van a vőlegény? Amíg a vőlegény velük van, nem böjtölhetnek. De jönnek majd napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt. És akkor, azon a napon majd böjtölnek. Senki sem varr régi ruhára új szövetből foltot. Vagy ha igen, akkor az új szövet kiszakítja a régit, és a szakadás még nagyobb lesz. És új bort sem tölt senki régi tömlőbe; vagy ha mégis, a bor szétveti a tömlőt, és a bor is, meg a tömlő is tönkremegy. Az új bor új tömlőbe való."
Ezek az evangélium igéi. Mk 2,18-22

Imádság
Mindenható Istenünk, Urunk! Te jól tudod, hogy mi lakik az emberben, mi lakik a szívünkben. A te képmásodat hordozzuk magunkban, ami azt jelenti, hogy nem önmagunkért, hanem neked élünk. Életünk akkor válik igazi értékké, ha azt a te és az emberek szolgálatára szenteljük. Alakíts át minket akaratod szerint, hogy szívünk mindig a te szándékaidat keresse! Add nekünk a szívünket átformáló megtérés kegyelmét, hogy Fiadhoz hasonlóan életünket áldozzuk neked!

Elmélkedés C. Horváth István Sándor atya
Ahogyan az idő múlásával egyre jobban kibontakozik Jézus szolgálata és egyre többekhez jut el tanítása és csodáinak híre, úgy sokasodnak körülötte a vallási vezetők, az írástudók és farizeusok ellenséges megnyilvánulásai. Az evangélisták, akik elsősorban az örömteli eseményeket igyekeznek bemutatni, nem hallgatnak az őt érő támadásokról sem, mert ezek fajulnak aztán odáig, hogy Jézust halálra ítélik és keresztre feszítik. Ezen a héten olyan történeteket olvasunk az evangéliumban, amelyek ezt a fokozatosan növekvő szembenállást mutatják be.
Az első vita témája a böjt. A farizeusok nehezményezik, hogy Jézus tanítványai nem úgy tartják meg a böjtöt, ahogyan ők. A farizeusok saját hagyományaik felől közelítik meg a kérdést, s ennek megfelelően fogalmazzák meg elvárásaikat. Mivel ők hetente két napon is böjtöt tartanak, ezért úgy gondolják, hogy minden komolyabb tanítótól elvárható, hogy ugyanezt megkövetelje saját tanítványaitól. Ehelyett Jézus és tanítványai éppen egy ünnepi étkezésen, egy lakomán vesznek részt. Ne felejtsük, hogy a jelenet a vámos Lévi házában zajlik, aki vendégül látja Jézust és tanítványait.
Válaszában Jézus világossá teszi, hogy az ő működésének, szolgálatának az időszaka az öröm ideje mindenki számára és nem a böjté.
Jézus jelenlétében, az ő örömében élek-e?
Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Sarah bíboros
  2020-01-20 08:20:53, hétfő
 
  Sarah bíboros " Esteledik, a nap már lemenőben " című könyvéből:
" Az imádás a szeretetnek, a tiszteletteljes hódolatnak, a gyermeki önátadásnak és az alázatosságnak az aktusa Isten megrendítő fönsége és szentsége előtt. Az ember Izajáshoz hasonlóan egy lenyűgöző Jelenlét előtt találja magát, amely körül szeráfok kiáltják egymásnak: "Szent, Szent, Szent a Seregek Ura, dicsősége betölti az egész földet " Isten előtt Izajás térdre hullik, leborul, hogy imádja Őt, és kéri Tőle, hogy tisztítsa meg bűnétől.
Az imádás az ember kiváltságos voltának legnagyobb jele, Isten jótékony közelségének felismerése és az Istennel való megdöbbentő bensőségesség emberi kifejezése. Az ember földre borul, szó szerint összeroskad attól a mérhetetlen szeretettől, amelyben Isten részesíti őt. Imádni annyi, mint hagyni, hogy égjünk az isteni szeretettől. A Szeretet előtt az ember mindig térdre borul. Egyedül az Atya tudja megmutatni nekünk, hogyan imádjuk Őt , és hogyan válaszoljunk az Ő szeretetére.
Az imádás személyes aktus, szívbéli együttlét Istennel, amelyet meg kell tanulnunk

- Credo: LMBTQ-propagandát tol a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány.
Kanadában pedig teljesen szülőellenessé váltak az iskolák.
Két fiú is lánnyá operáltatta magát egy osztályban Kanadában. ,,Elhitték a propagandát és nem volt szülői visszatartó erő. A világ legújabb hazugsága magával sodorta őket. Most már sem, mint nő, sem, mint férfi nem tudnak létezni. Ki lehet mondani, emberi mivoltuktól fosztották meg őket" - idézett egy Kanadából hazatelepült négygyermekes családanyát Földi-Kovács Andrea a Hír TV Credo című műsorában.
Szakállas Katalin, négygyermekes családanya - akinek könyvéből a műsor elején Földi-Kovács Andrea idézett - a Kanadában tapasztaltakról könyvet is írt Anyának lenni Kanadában címmel. A szerző megjegyezte, hogy négy gyermeket nevelni sehol sem könnyű, de Kanadában végképp nem az.
Kanadában kis kortól egyetemig kötelező tananyag a gender, az LMBTQ-érzékenyítés, az iskolákban pedig eluralkodott a szülőellenesség, a szülő ugyanis csak maradi lehet. Ha egy kislány például vonatozik az óvodában, akkor rögtön elkezdik az átműtő procedúrát.
A műsor második részében Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa volt a vendég, akivel a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vidéki iskolákban való terjeszkedéséről szól, amelynek Yelon nevű honlapja az LMBTQ-ideológia advokátora, s a Kanadában már szétterjedt transzideológiát is terjeszti. Ennek ellenére mégis gyermekvédelmi programot vihetett az alapítvány a pannonhalmi bencés gimnáziumban. Ennek okai is szóba kerültek a műsorban.
A cikkben látható videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 575 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4696
  • e Hét: 27756
  • e Hónap: 60910
  • e Év: 294657
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.