Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Nyíri László Ernő jegyzete - roma holokauszt emléknapja
  2020-08-06 07:23:53, csütörtök
 
  Egyik éjjel a férfiak tábora több ezer ember kiabálására ébredt. Amint kiléptünk a barakkokból, láttuk, mi történt. A cigányok táborát fényszórók világították meg, a cigány férfiakat, nőket és gyerekeket az SS-ek sorba állították ötösével, hogy a krematóriumba vigyék őket. A szerencsétlenek minden erejükkel ellenálltak, olyan hangosan kiabáltak, hogy egész Birkenauban hallatszott. A dulakodás egész éjjel tartott, de reggelre a cigányok tábora már üres volt."
Így festett 1944. augusztus 3-ra virradó éjszakán, az Auschwitz-birkenaui lágerben kialakított cigány ,,családi tábor" felszámolása. Ezreket pusztítottak el a gázkamrákban, férfit, nőt és gyermeket. Évtizedek gyorsuló jogfosztása, egyre őrültebb náci politikája vezetett a szörnyű végállomáshoz. Magyarországon is, már 1916-tól. Előbb összeírások kezdődtek, "cigány igazolványokat" állítottak ki, aztán korlátozták a munkavállalás és mozgás szabadságát. A húszas évek végére már rendszeresek az országos "cigány razziák". 1944-ben cigányok elleni tömeggyilkosságok zajlanak több településen, a nyilasok pedig tömeges deportálást indítanak.
A holokausztnak körülbelül félmillió roma áldozata lehetett Európában.
Ma van a roma holokauszt emléknapja. A mi felelősségünk, hogy örökké emlékezzünk arra, ami történt. A múlt tragédiáit csak így tudjuk a jövőnktől távol tartani.
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Imádkozzunk a Robbanáskor elhunytak lelki üdvéért
  2020-08-06 07:21:37, csütörtök
 
  Nagyobb kép Link

...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Tengernek közepén, aranyfának ágán… - vallásos
  2020-08-06 07:14:08, csütörtök
 
  Augusztus 5-e, Havi Boldog Asszony ünnepe van, ami a Szűzanya római főtemplomának, a Santa Maria Maggiore bazilika fölszentelésének évfordulója. Önálló képtípust teremtő oltárképét a hagyomány szerint maga Szent Lukács festette. E hagyomány leképzése megtalálható népi imádságainkban is:
...... ........... ........


Hol lakik a Jézus?
Tengernek közepén,
Aranyfának ágán,
Asszonyunk Mária

lehajtja szent fejét,
Megszegé szent szegét,
Arra megy Szent Lukács,
Szent evangélista s kérdezé:

Mit sírsz, mit keseregsz Asszonyunk Mária
Hogyne sírnék Szent Lukács evangélista?
Mikor a tizenkét apostolokat,
Tizenkét szent mártírokat elvesztettem.

Menj el Szent Lukács evangélista
a fekete föld színére,
Ádám bűnös magzataihoz,
Hirdesd az én kevés imádságomat.
Ágfa virágzik, búza bimbózik...
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Ferenc pápa katekézise: 08.05
  2020-08-06 06:54:37, csütörtök
 
  Kérdezzük meg, hogyan tudjuk segíteni a világ gyógyulását!
Augusztus 5-én, az egy hónapos szünet után, a Szentatya ismét tartott katekézist a vatikáni Apostoli Palota könyvtárából. Különleges és aktuális témát választott ma kezdett elmélkedéssorozata tárgyául, ez pedig a világ gyógyítása.

Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk.
Kedves testvérek, jó napot kívánok!
A világjárvány továbbra is mély sebeket okoz, felfedve sebezhetőségünket. Sok a halott, nagyon sok a beteg minden földrészen. Megannyi ember és család él bizonytalanságban a társadalmi-gazdasági problémák miatt, melyek különösen a legszegényebbeket sújtják.
Ezért szemünket szilárdan Jézusra szegezve kell tartanunk (vö. Zsid. 12,2), és ezzel a hittel be kell fogadnunk Isten országának reményét, melyet maga Jézus hoz nekünk (vö. Mk 1,5; Mt 4,17; KKK 2816). Ez a gyógyulás és üdvösség országa, amely már jelen van köztünk (vö. Lk 10,11). Ez az igazságosság és béke országa, amely a szeretet jótetteiben nyilvánul meg, melyek növelik a reményt és erősítik a hitet (vö. 1Kor 13,13). A keresztény hagyományban a hit, a remény és a szeretet sokkal többet jelent érzelmeknél vagy attitűdöknél. Ezek a Szentlélek kegyelme által belénk ültetett erények (vö. KKK 1812-1813): olyan ajándékok, amelyek gyógyítanak és gyógyítókká tesznek bennünket, olyan ajándékok, amelyek új horizontokat nyitnak meg előttünk, még ha korunk nehéz vizein evezünk is.
A hit, a remény és a szeretet evangéliumával való új találkozás kreatív és megújult gondolkodásmód kialakítására szólít bennünket. Ily módon képesek leszünk megváltoztatni testi, lelki és társadalmi gyengeségeink gyökereit. Képesek leszünk gyökereiknél meggyógyítani az egymástól elválasztó igazságtalan struktúrákat és pusztító gyakorlatokat, melyek az emberiség családját és a bolygót fenyegetik.
Jézus szolgálata számos példát kínál a gyógyításra: amikor meggyógyítja azokat, akiknek magas a láza (vö. Mk 1,29-34), akik leprások (vö. Mk 1,40-45), bénultak (vö. Mk 2,1-12); amikor visszaadja a látást (vö. Mk 8,22-26; Jn 9,1-7), a beszédkészséget vagy a hallást (vö. Mk 7,31-37), valójában nemcsak testi betegséget gyógyít, hanem az egész embert gyógyítja. Ily módon visszasegíti őt a közösségbe, immár gyógyultan; kiszabadítja elszigeteltségéből, mert hiszen meggyógyította.
Gondoljunk csak a kafarnaumi béna meggyógyításáról szóló gyönyörű elbeszélésre (vö. Mk 2,1-12), melyet a [mostani, délelőtti] kihallgatás elején hallottunk. Miközben Jézus a ház bejáratánál prédikál, négyen elhozzák béna barátjukat Jézushoz; de mivel nem tudnak bemenni, mert akkora volt a tömeg, lyukat csinálnak a tetőn, és leeresztik a hordágyat a prédikáló Jézus elé. ,,Hitüket látva Jézus így szólt a bénához: »Fiam, bocsánatot nyertek bűneid!«" (Mk 2,5). Aztán látható jelként hozzátette: »Kelj fel, fogd a hordágyad, és menj haza!«" (Mk 2,11).
Milyen csodálatos példa a gyógyításra! Krisztus cselekedete közvetlen válasz ezeknek az embereknek a hitére, a feléje táplált reményükre, az egymás iránt tanúsított szeretetükre. Jézus gyógyít, de nemcsak a bénulást gyógyítja, hanem mindent gyógyít, megbocsátja a bűnöket, megújítja a bénának és barátainak az életét. Mondhatni újjászületést ad nekik. Testi-lelki gyógyulás ez, együttesen, egy személyes és társas találkozás eredménye. Képzeljük csak el, mennyire nőtt ez a barátság és a házban jelenlévők hite Jézus tettének köszönhetően! Gyógyító találkozás Jézussal!
Kérdezzük meg hát magunktól, hogyan tudjuk segíteni ma a világ gyógyulását! Az Úr Jézus tanítványaiként, aki a testek és lelkek orvosa, folytatnunk kell az ő ,,gyógyító és megváltó munkáját" (KKK 1421) testi, társas és lelki értelemben.
Az Egyház, bár továbbadja Krisztus gyógyító kegyelmét a szentségeken keresztül, és bár egészségügyi szolgáltatásokat nyújt a bolygó legtávolabbi pontjain, nem szakértő egy világjárvány megelőzésében vagy kezelésében. Konkrét társadalmi-politikai útmutatásokat sem ad (vö. Szent VI. Pál: Octogesima adveniens apostoli levél, 1971. május 14., 4.). Ez a politikai és társadalmi vezetők feladata. Mindazonáltal az évszázadok során és az evangélium fényében az Egyház megfogalmazott néhány alapvető társadalmi elvet (vö. Az egyház társadalmi tanításának kompendiuma, 160-208.), melyek segíthetik az előrehaladást, segíthetnek, hogy olyan jövőt készítsünk elő, amilyenre szükségünk van. Csak a legfontosabbakat említem meg, melyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz: a személy méltóságának elve, a közjó elve, a szegények előnyben részesítésének elve, a javak egyetemes rendeltetésének elve, a szolidaritás elve, a szubszidiaritás elve, közös otthonunk gondozásának elve. Ezek az alapelvek segítik a társadalom vezetőit a fejlődés előrevivésében, de - mint most, a világjárvány idején - a személyes és társadalmi kapcsolatok gyógyításában is. Ezek az alapelvek - bár eltérő módon - a hit, a remény és a szeretet erényeit fejezik ki.
A következő hetekben arra hívlak benneteket, hogy foglalkozzunk együtt a válság által felszínre hozott sürgető kérdésekkel, különösen a társadalmi betegségekkel. Ezt az evangéliumnak, a teológiai erényeknek és az Egyház társadalmi tanítása alapelveinek fényében fogjuk tenni. Közösen fogjuk megvizsgálni, hogy katolikus társadalmi hagyományunk miként segítheti az emberiség családját e súlyos betegségekkel küzdő világ gyógyításában. Azt szeretném, ha a gyógyító Jézus követőiként együtt gondolkodnánk és dolgoznánk, hogy egy jobb világot építsünk, mely reményteli a jövő nemzedékek számára (vö. Evangelii gaudium apostoli buzdítás, 2013. november 24., 183.).


Fordította: Tőzsér Endre SP
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Urunk színeváltozása
  2020-08-06 06:50:06, csütörtök
 
  OLVASMÁNY Dániel próféta könyvéből
Ruhája fehér volt, mint a hó.
Én, Dániel az éjjeli látomásban láttam, hogy egyszer csak trónokat állítottak fel, és az Ősöreg leült. Ruhája fehér volt, mint a hó, fején a haj tiszta, mint a gyapjú. Trónja lobogó lángból volt, kerekei meg izzó parázsból. Tűzfolyó eredt belőle és folyt tovább. Ezerszer ezren szolgáltak neki, és tízezerszer tízezren álltak előtte. Ítéletet tartottak és felnyitották a könyveket.
Láttam az éjjeli látomásban, hogy íme, az ég felhőin valaki közeledik. Olyan volt, mint az Emberfia. Amikor az Ősöreghez ért, színe elé vezették. Hatalmat, méltóságot és királyságot adott neki. Minden népnek, nemzetnek és nyelvnek neki kellett szolgálnia. Hatalma örök hatalom volt, amely nem enyészik el soha, és királysága nem megy veszendőbe.
Ez az Isten igéje. Dán 7,9-10.13-14

SZENTLECKE Szent Péter apostol második leveléből
Mi hallottuk az égből jövő szózatot, amikor vele voltunk a szent hegyen.
Szeretteim!
Nem ravaszul kieszelt mesék nyomán adtuk nektek hírül Urunk Jézus Krisztus csodálatos erejét, hanem mint megdicsőülésének szemtanúi. Amikor az Atyaisten megtisztelte és megdicsőítette, ez a szózat hangzott el hozzá a magasztos dicsőségből: ,,Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik, őt hallgassátok!" Mi hallottuk ezt az égből jövő szózatot, amikor vele voltunk a szent hegyen. Így még jobban hiszünk a prófétai jövendölésekben, és ti is jól teszitek, ha figyeltek rájuk, mint sötétben világító lámpásra, amíg a nappal fel nem virrad, és a hajnalcsillag föl nem kél a szívetekben.
Ez az Isten igéje. 2Pét 1,16-19

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Arca ragyogott, minta nap.
Abban az időben Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és testvérét, Jánost, s külön velük fölment egy magas hegyre. Ott elváltozott előttük: arca ragyogni kezdett, mint a nap, a ruhája pedig vakító fehér lett, mint a fény. És íme megjelent nekik Mózes és Illés: Jézussal beszélgettek.
Ekkor Péter így szólt Jézushoz: ,,Uram, jó nekünk itt lennünk! Ha akarod, készítek itt három sátrat, neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!" Még beszélt, amikor íme, fényes felhő borította el őket, és a felhőből egy hang hallatszott: ,,Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik. Őt hallgassátok!"
Ennek hallatára a tanítványok földre borultak és nagyon megrémültek. De Jézus odament hozzájuk, megérintette őket és ezt mondta: ,,Keljetek fel és ne féljetek!" Amikor szemüket fölemelték, nem láttak mást, csak Jézust egymagát.
A hegyről lejövet Jézus a lelkükre kötötte: ,,Senkinek se szóljatok a látomásról, míg az Emberfia a holtak közül fel nem támad."
Ezek az evangélium igéi. Mt 17,1-9 ,,A" évben
...... ......



- Útravaló- Magyar Kurír
Jézus nemcsak magára vette emberségünket, hanem bevezette az Atya országába, ahogy a prefáció oly szépen megénekli ezt: ,,ragyogó fénybe öltöztette a mienkhez hasonló testét." Ebben válunk hasonlóvá hozzá az Eucharisztiában, mely nem egy imaforma, nem is csupán megszentelődés, hanem az Isten országába való belépés, színeváltozás, átalakulás, Isten hívó szava, igéje, hogy ,,vegyétek az országot, mely nektek készíttetett a világ kezdetétől". Miközben maga mellé vesz, hogy vele tartsunk szenvedésének titkában, megmutatja ragyogó arcát, föltárja isteni erejét, és megérezteti velünk: ez a megélt egység ment meg attól, hogy megbotránkozzunk benne, amikor nem értjük őt, mit miért tesz és enged.


- Magyar kurír oldalon Link
...... ........... .....



- Imádság
Istenünk, te egyszülött Fiad dicsőséges színeváltozásakor Mózes és Illés tanúságtételével erősítetted meg hitünk szent titkait, és csodálatos reménységet nyújtottál, hogy gyermekeiddé fogadsz minket. Add meg nekünk, hogy szeretett Fiad szavára hallgatva társörökösei lehessünk Krisztusnak. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké.
Istenünk, irgalmas Atyánk! Hisszük, hogy a szeretet erősebb a bűnnél, a te szereteted erősebb a mi emberi vétkeinknél. A tőled tanult szeretet vezet bennünket abban a törekvésben, hogy békében éljünk veled, a mi Atyánkkal és békében embertársainkkal. A te irgalmas jóságod és megbocsátó szereteted példa számunkra, hogy mindig készek legyünk szeretetből, tiszta szívvel megbocsátani. Taníts minket igazi nagylelkűségre, hogy méltók legyünk arra, hogy visszafogadj minket szeretetedbe és gyermekeidnek nevezz minket! Ámen.

- Elmélkedés
Isten időnként megmutatja az ember számára az ő dicsőségét. Nem felsőbbrendűségét vagy végtelen hatalmát akarja ezzel érzékeltetni, hanem az ember hitét és szeretetét akarja megerősíteni. Isten tehát nem önmaga miatt teszi ezt, hanem az ember javára. Készen állsz arra, hogy meglásd Isten dicsőségét? Készen állsz arra, hogy meglásd azt a dicsőséget, amely rád vár a mennyben? Ha igen, akkor elindulhatsz most Jézussal és a három apostollal a hegyre. Te vagy a negyedik apostol, a negyedik kiválasztott.
Jézus minden nap imádkozott. Időt szánt arra, hogy az Atyával legyen és vele beszéljen. Sokszor magányosan tette ezt, távol a néptől és még tanítványaitól is távol. Most nem a magányra vágyik, hanem engem szeretne felvinni, felvezetni a hegyre. Nekem akarja megmutatni fehér ruháját és ragyogó arcát. Én is találkozhatok Mózessel, aki által Isten törvényeit adta és Illéssel, az egyik legjelentősebb prófétával.
Mi a jelentősége a színeváltozás eseményének? Jézus életében az, hogy ő maga is átéli, mi lesz engedelmességének a jutalma. A jeruzsálemi események, az árulás, az elutasítás, az elítélés és a keresztre feszítés után, az Atya fogja őt megdicsőíteni a feltámadással. Az én számomra pedig az a jelentősége, hogy az Úr megmutatja nekem, hogy milyen dicsőség vár rám a mennyben, ha kitartok mellette a szenvedésben.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link

* * *
- Wikipedia oldalon Link

...... ..........Juhász Gyula: A Tábor hegyén, részlet
Ez volt hegye az elragadtatásnak.
Nagy, napsütéses, tömjénes vasárnap,
Ünnepe az életnek, a csodának.

Aranyos arccal fölnézett a Mester,
Ruhája hónál tündöklőbb ezerszer,
Ó, ily fehér még nem volt eddig ember!

Jött Mózes, aki eltűnt, mint egy álom,
Illés, ki elszállt lángoló batáron
S három tanítvány, boldog haloványan."

- Nemzeti könyvtár Link
A nándorfehérvári győzelem (1456. július 22.) híre ugyanis augusztus 6-án, a csata után két héttel érkezett meg III. Callixtus pápa udvarába. (A pápa előzőleg még a csata előtt elrendelte, hogy déli harangszó szólítsa imára a híveket Magyarországért szerte a keresztény világban.) III. Callixtus a diadal örömhíre megérkezésének napját - amely egyben Urunk színeváltozásának a nyugati egyházban akkoriban csak szórványosan megtartott ünnepe volt - a diadal hálaemlékezetére az egész római rítusú kereszténység számára kötelező, egyetemes ünneppé tette (1457).

- Pesti ferencesek Link

- Agárdi katolikus oldal Link

- Csíksomlyó videó Link

- Gazdagrét Apostol tv videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3341
  • e Hét: 38327
  • e Hónap: 71481
  • e Év: 305228
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.