Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Szent Balázs püspök és vértanú ünnepe videó
  2021-02-03 12:32:13, szerda
 
  Szemeretelepi Szent István Király Plébánia videó Link  
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szent Balázs püspök és vértanú 02.03
  2021-02-03 12:15:23, szerda
 
  TVN blogomba:
- Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására mentsen Link
- Balázs áldás Link
*

- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Szenvedéseinkkel is dicsekszünk.
Testvéreim!
Mivel a hit révén megigazultunk, békében élünk az Istennel, Urunk, Jézus Krisztus által. Általa jutottunk hozzá a hitben a kegyelemhez, amelyben élünk, és dicsekszünk a reménységgel, hogy az isteni dicsőség részesei lehetünk.
De nemcsak ezzel, hanem még szenvedéseinkkel is dicsekszünk, mert tudjuk, hogy a szenvedésből türelem fakad, a türelemből kipróbált erény, a kipróbált erényből reménység. Reményünkben nem csalatkozunk, mert a nekünk ajándékozott Szentlélekkel kiáradt szívünkbe az Isten szeretete.
Ez az Isten igéje. Róm 5,1-5

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot!
Abban az időben: Jézus megjelent a Tizenegynek, és így szólt hozzájuk:
,,Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek! Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. A híveket ezek a jelek fogják kísérni: A nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek a kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik. Ráteszik a kezüket a betegekre, és azok meggyógyulnak."
Az Úr Jézus, miután ezeket elmondta nekik, felvétetett a mennybe, és helyet foglalt az Isten jobbján. Ők pedig elmentek, és mindenütt hirdették az evangéliumot. Az Úr együtt munkálkodott velük, és az igehirdetést megerősítette a jelek által, amelyek kísérték őket.
Ezek az evangélium igéi. Mk 16,15-20

- Útravaló
Szent Balázs püspök emléknapján szép hagyománya Egyházunknak, hogy áldást ad. Az előző nap megszentelt gyertyákkal kérjük a szent püspök imáját, áldását a hívő népre. Jó tudni, hogy van égi pártfogónk, van, aki imádkozik értünk, aki segít nekünk. Nem vagyunk egyedül, nem magányos küzdelem az életünk. Ilyenkor még jobban átérezzük, hogy az égi és a földi Egyház összetartozik, hogy mennyire köztünk van Isten országa. Pedig sokszor mi is megbotránkozunk, és nem érezzük ezt, de éppen így válunk akadályává annak, hogy Jézus csodát tehessen, beléphessen életünkbe, világunkba. Vegyük komolyan a Zsidókhoz írt levél buzdítását: ,,Törekedjetek az életszentségre és a békességre mindenkivel! Enélkül senki sem látja meg az Urat."
Magyar Kurír

- Magyar kurír oldalon
Szent Balázs püspök élettörténetét idézzük fel liturgikus emléknapján, február 3-án. A vértanú püspök emlékezete különösen a névadásban és a népszokásokban él elevenen.
Balázs a korai kereszténység azon szentjei közé tartozik, akiknek emlékezete a kultuszban, a névadásban és a népszokásokban figyelemre méltó elevenséggel maradt meg, életükre vonatkozóan azonban alig rendelkezünk olyan adatokkal, amelyek történetinek tekinthetők.
Szenvedéstörténete szerint Szent Balázs örmény születésű volt, és olyan példamutató keresztény életet élt, hogy Szebaszte hívő népe püspökké választotta. Balázs erre a Szentlélek indítását követve visszavonult egy hegyi barlangba, innen vezette imádkozva, tanácsokat osztva és gyógyítva a rábízott közösséget. Vadállatok őrizték, háziállatok módjára engedelmeskedve neki.
Azonban nemcsak a keresztények ismerték a barlanghoz vezető utat, hanem Agricola helytartó poroszlói is. A helytartó 316 táján még folytatta Szebasztéban azt a keresztényüldözést, amelyet korábban még Licinius császár rendelt el. A püspök ellenállás nélkül engedte, hogy elfogják, és Agricola bírói széke elé hurcolják. Nem tudták hittagadásra kényszeríteni, a szokásos megkorbácsolás után siralomházba került. Mint előbb barlangjában, a börtönben is sok segítséget kérő ember kereste föl. Rabságában is csodákat tett. Vízbe fojtás általi halálra ítélték, de végül lefejezték
Kezdetben hallgattak Szent Balázsról a források. Ebből következtethetünk arra, hogy tisztelete nyilvánvalóan nem közvetlenül a halála után kezdődött. Keleten azonban legkésőbb a 6. századtól, nyugaton a 9. századtól már mint a torokbajok ellen védő szentet tisztelték.
Tisztelete a 12. századtól lett általános, mégpedig egy gégedaganat elleni imádsággal kapcsolatban. Később vérzések, hólyagbetegségek, továbbá kelések, kólika, pestis és fogfájás esetén fordultak hozzá.
A késő középkorban a tizennégy segítő szent közé sorolták. Az orvosok, posztókereskedők, gyertyaöntők, fúvós zenészek, énekesek védőszentje, kedvező időjárásért is segítségül hívták..
A Balázs áldás mindmáig élő liturgikus szokása a 16. században keletkezett, leírása a 17. században szerepel először a Rituale Romanum (Római Szertartáskönyv) függelékében. Babits Mihály megrázó verse, a Balázsolás, melyben a gégerákban szenvedő költő gyermeki bizalommal fordul a szent püspökhöz, ezt a szokást idézi fel.
Balázst a középkorban rendszerint püspöki öltözetben vagy palástban ábrázolták; keresztbe illesztett gyertyákkal; sertésfejjel és gerebennel (emlékezésül arra a vaskampóra, mellyel a legenda szerint kínzása alkalmával a testét tépték).
...... ........... ........... ..........


Ünnepét Rómában a 12. század óta ülik február 3-án.
A legenda szerint egy napon rémült anya sietett Szent Balázshoz, mert fia egy torkán akadt halszálkától fuldokolt. A szent megáldotta a fiút (egy másik változat szerint eltávolította a szálkát), és így megmentette a haláltól.
Egy másik legenda szerint a helytartó először vízbe fojtás általi halálra ítélte a püspököt. Abba a tóba kellett volna vetni őt, amelybe korábban keresztény asszonyokat fojtottak, mert beleszórták a helytartó házi isteneinek szobrait a tóba. A bölcs csodatévő akkor a következőt tette: a partra érve rövid áldást adott a számára halált jelentő tóra, aztán a vízen járva a tó közepéig sétált. Ott megfordult, és barátságosan fölszólította bíráit, hogy saját isteneikbe vetett hitük bizonyságául kövessék őt a vízen járva. Hatvanöt férfi elfogadta a kihívást, és mind a vízbe fulladt. Végül Balázs püspököt lefejezték.
Hallgasd meg népedet, Istenünk, amikor Szent Balázs püspök és vértanú pártfogásával könyörgünk hozzád. Add, hogy földi életünkben a te békédnek örvendjünk, és segítségeddel eljussunk az örök életre. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen

- Adorans oldalon Link

- Katolikus oldalon Link

- Wikipedia Link

- Felvidék oldalon Link

- Ktp oldalon Link

- Katolikus rádió Link

*
- Videók:
Szemeretelepi Szent István Király Plébánia Link

- Etyeken Videó Link

- Déván Videó Link

- Gazdagrét Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Ferenc pápa homíliája: 02.02
  2021-02-03 11:54:34, szerda
 
  Az Úr nem szólóénekesnek hív bennünket, hanem kórusba!
...... ..........


Február 2-án, Urunk bemutatása (Gyertyaszentelő Boldogasszony) ünnepén, a megszentelt élet világnapjának estéjén a Szentatya a Szent Péter-bazilikában mutatott be ünnepi szentmisét a Megszentelt Élet Intézményei és Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának tagjaival, a szerzetesrendek vezetőivel és képviselőivel.
...... .........



Ferenc pápa teljes homíliájának fordítását közreadjuk Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Erdő Péter: Az emberiségnek sürgető, elemi szüksége van ....
  2021-02-03 11:46:24, szerda
 
  Erdő Péter: Az emberiségnek sürgető, elemi szüksége van Krisztusra.
...... ...........


Erdő Péter bíboros, prímás Urunk bemutatása (Gyertyaszentelő Boldogasszony) ünnepén, február 2-án az esztergomi bazilikában mutatott be szentmisét. A szertartás kezdetén gyertyaszentelésre is sor került.

Erdő Péter bíboros szentbeszédének teljes szövegét közreadjuk.
1. ,,Kelj fel, tündökölj mert eljött világosságod, és az Úr dicsősége felragyogott fölötted! Mert íme, sötétség borítja a földet és homály a népeket, de fölötted felragyog az Úr, és dicsőssége megjelenik fölötted" (Iz 60, 1-2). Így jövendöl Izajás próféta a Messiás eljöveteléről. Amikor az Evangéliumban azt halljuk, hogy az agg Simeon kezébe veszi a kis Jézust és róla mondja, hogy ,,világosságul jött a nemzetek megvilágosítására és dicsőségére Izrael népének" (Lk 2,32), megértjük, hogy benne érkezett el a Megváltó nem csak a választott nép, hanem az egész világ számára.

2. Ez az a világosság, amelyet Simeon a kezében tartott a jeruzsálemi templomban. Amikor Gyertyaszentelő Boldogasszony napján égő gyertyákkal tartunk körmenetet, mi is a világosságot hordozzuk. Azt a világosságot, amelyet keresztelésünk alkalmából égő gyertya jelképezett. Akkor gyulladt fel lelkünkben a hit és a kegyelem fénye.
A mostani körmenet és a mai ünnep arra emlékeztet, hogy ezt a fényt, vagyis magát Krisztust kell hordozni a világban.

3. Az éjszaka és a sötétség a semminek, az űrnek, a pusztulásnak, a hiánynak, de a gonoszságnak is a jelképe. Amikor János evangéliuma szerint Júdás elhagyja az utolsó vacsora termét, akkor megjegyzi a szerző: éjszaka volt. Jézus egész küldetéséről pedig ugyanennek az evangéliumnak a kezdetén olvassuk: ,,a világosság a világban jött, de a sötétség nem fogadta be".

4. A II. vatikáni zsinat az Egyházról szóló hittani rendelkezését ugyancsak ezzel a nagyszerű képpel kezdi (Lumen gentium - a népek világossága - Krisztus). Az ő küldetését kell folytatnia az Egyháznak, amely jele és hatékony eszköze az Istennel való találkozásnak, a világ üdvösségének, az emberiség egységének. Ha ennek a szegény betlehemi gyermeknek ilyen történelmi és kozmikus küldetése van, akkor szinte természetesnek tűnik a prófécia fenyegető megjegyzése: jel lesz, amelynek ellentmondanak. Szent II. János Pál pápa, a megválasztása előtti évben, felejthetetlen lelkigyakorlatot tartott erről az igazságról. Mint mindig a történelemben, ma is érezzük a megmagyarázhatatlan, az érthetetlenül heves ellentmondást, amely az Egyház, a hit, sőt Krisztus személye ellen újra meg újra felszínre kerül.
Bár kísérhetik Egyházunk történetét, akárcsak bármely más nép útját a történelemben, emberi bűnök, mulasztások és hibák, a vad és heves, a közösség egésze és a hit lényege ellen irányuló gyűlölet ezekből teljesen nem magyarázható.
Tegyük fel hát magunknak a kérdést: mi megláttuk-e Jézusban a világosságot? Számunkra ő-e az irányadó életünk minden helyzetében? Mert ha nem, akkor bennünk is nagy még az ellenállás, bennünk is sok még az akadálya annak, hogy tovább sugározzuk Krisztus fényét az egész világnak. Pedig az emberiségnek sürgető, elemi szüksége van Krisztusra.

5. Krisztusról és a hitről feltűnő tanúságot kell tenniük a szerzeteseknek. Ez a hivatásuk. Hiszen ők fogadalommal vállaljak a szegénység, a tisztaság és az engedelmesség evangéliumi tanácsának megtartását. Közösségi életet élnek, a világtól egy bizonyos elkülönülést is vállalnak, de nem azért, mert megvetik a hétköznapi élet ügyes bajos dolgaival foglalkozó embereket, hanem azért, hogy városi közösségben vagy lakott helyektől távol, bizonyos értelemben a pusztában, jobban hallják Isten szavát. Ez a szó pedig, tudjuk Illés próféta történetéből, nem a viharban, nem a tűzben hallatszik, hanem az enyhe szellőben. Az igazság, a szeretet és az irgalom szava.
Kérjük a mai ünnepen, hogy gyűlölködéstől és zűrzavartól szabdalt világunkban mindig meghalljuk ezt a szót és tanúságot tegyünk róla. Ámen.

Fotó: Mudrák Attila
...... ......


Magyar Kurír 2021.02.02
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
4. évközi hét szerda 02.03
  2021-02-03 11:39:29, szerda
 
  SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Akit szeret az Isten, azt próbára teszi.
Testvéreim!
A bűn elleni küzdelemben még nem álltatok ellen véretek ontásáig és megfeledkeztetek a vigasztalásról, mely nektek, mint fiaknak szól: Fiam, ne kicsinyeld le az Úr fenyítését, és ne csüggedj el, ha korhol!
Akit az Úr szeret, megfenyíti, és megostorozza minden fiát, akit kedvel.
A fenyítések között is maradjatok állhatatosak! Isten úgy bánik veletek, mint fiaival. Melyik az a fiú, akit atyja meg ne fenyítene? A jelenben ugyan minden fenyíték inkább szomorúságot okoz, mint örömet, később azonban az igazi élet és a béke gyümölcsét hozza annak, aki elviselte.
Ezért emeljétek föl a lankadt kezeket, a megroggyant térdet nyújtsátok ki. Járjatok egyenesen, hogy a megbénult tag ki ne ficamodjék, hanem inkább meggyógyuljon! Törekedjetek az életszentségre és a békességre mindenkivel! Enélkül senki sem látja meg az Urat.
Ügyeljetek arra, hogy Isten kegyelmét senki el ne hanyagolja! És senki se legyen mérgező gyökérré, amely felnövekedve kárt okoz, és megfertőz másokat!
Ez az Isten igéje. Zsid 12,4-7.11-15

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
A názáretiek nem ismerik fel Jézusban a Megváltót, mert nincs hitük.
Abban az időben Jézus hazament Názáretbe. Tanítványai elkísérték. Amikor elérkezett a szombat napja, tanítani kezdett a zsinagógában.
Sokan hallgatták, és csodálkozva mondogatták: ,,Honnét vette ezt? Miféle bölcsesség ez, amely neki adatott? És a csodák, amelyeket kezével véghezvisz! Nem az ács ez, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon rokona? S ugye nővérei is itt élnek közöttünk?" És megbotránkoztak benne.
Jézus erre megjegyezte: ,,Nem vetik meg a prófétát, csak a hazájában, rokonai körében, a saját házában." Nem is tehetett ott csodát, csupán néhány beteget gyógyított meg, kézrátétellel. Maga is csodálkozott hitetlenségükön.
Ezek az evangélium igéi. Mk 6,1-6
...... ..............



Elmélkedés
Márk evangélista folytatja Jézus életének és szolgálatának bemutatását, miközben nem hallgatja el, hogy egyesek elutasítják az Urat. Ennek példája a mai evangéliumi részlet. A helyszín Názáret, az a város, ahol felnevelkedett. A zsidók azt gondolják, hogy Jézus az ácsnak, Józsefnek és Máriának a fia. Kafarnaumban és más helyeken idegenek jöttek hozzá, hogy tanítását hallgassák, és olyanok hozták el betegeiket a gyógyulás reményében, akik nem ismerték őt. Názáretben viszont mindenki ismeri őt. Isteni bölcsességét és hatalmát az ő körükben is szeretné megmutatni, bennük is hitet akar ébreszteni. De a várt hatás elmarad. Nem azért, mert Jézus isteni hatalma meggyengült, hanem az emberi hitetlenség miatt.
A hitetlenség nem csak a bibliai időkben, hanem minden korban, napjainkban is gátat emel az isteni kegyelem útjába. A hit Isten áldását eredményezi, de az is igaz, hogy a hitetlenség elutasítja ezt az áldást. A hitetlen ember a maga erejéből akar boldogulni.
A történet minden bizonnyal legérdekesebb mozzanata az, hogy Jézust ugyan megdöbbenti a hitetlenség, mégsem áll meg, nem veszti el kedvét, nem fogyatkozik meg lelkesedése. Továbbra is járja a városokat, keresi az embereket, folytatja szolgálatát. Az ő példája ad erőt napjainkban is az igehirdetőknek, akik olykor elutasítással, hitetlenséggel találkoznak.
C. Horváth István Sándor

Imádság
Istenünk, adj készséges szívet, hogy befogadhassunk mindent, ami szép, jó és igaz, s adj világos látást, hogy elutasíthassunk mindent, ami hamis, ami rút, ami rossz. Teremts bennünk tiszta szívet, Istenünk, hogy jó gazdái lehessünk ennek a világnak. Ne szennyezzenek be minket gonosz indulatok, gyűlölet, harag, viszálykodás. Egyetértést adj nekünk, hogy gyermekek és felnőttek egyre jobban megértsük: szükségünk van arra, hogy világos ismereteink legyenek, de csak akkor leszünk igazán emberek, ha tiszta a szívünk.

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 257 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 34986
  • e Hónap: 68140
  • e Év: 301887
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.