Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
Uram, Te előre mentél...
  2016-12-01 20:01:47, csütörtök
 
  Uram, Te előre mentél,
hogy helyet készíts nekünk.
Jöjj vissza, hogy fogadj minket,
amikor Hozzád megyünk!
Tedd erőssé lépteinket,
ha ösvényeden megyünk,
el ne mulasszuk kegyelmed,
tartsd éberen figyelmünk!
Míg azon az új reggelen,
amely ma még rejtve van,
áldást zenghetünk majd Neked,
szívünk mélyéből, Uram!
Németből fordította Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Advent az Úr eljövetele
  2016-12-01 19:35:20, csütörtök
 
  Az év legbensőségesebb időszaka érkezett el. A Karácsonyt megelőző hetek különleges hangulatot árasztanak.
A növekvő sötétségben vágyakozunk a fényre, lámpákat, világítófüzéreket gyújtunk mindenfelé. A sok apró fény nem veszi el a sötétséget de kicsit feledteti, annak félelmetes hatalmát.
Advent fő szimbóluma a gyertya, amit az adventi koszorún gyújtunk meg minden este. A gyerekeket is elvarázsolja az élő láng, nem tudnak vele betelni.
Érdemes nyugodtabb estéken leülni a koszorú köré, közösen imádkozni, elbeszélgetni a gyertyák fényénél.

Ez az élő láng Krisztus szimbóluma, aki fényt hoz, ahogy karácsony evangéliuma hirdeti: ,,Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, ő volt kezdetben Istennél. Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett. Benne az élet volt, s az élet volt az emberek világossága.
A világosság világít a sötétségben, de a sötétség nem fogta fel. Föllépett egy ember, az Isten küldte, s János volt a neve. Azért jött, hogy tanúságot tegyen, tanúságot a világosságról, hogy mindenki higgyen általa."

Krisztus az aki megérint bennünket ezekben a napokban, ő közeledik felénk, nyitogatja szemünket, kopogtat a lelkünk ajtaján. Ő fordít egymás felé bennünket, ő tölt el szeretettel, együttérzéssel, a békesség vágyával. Jó lenne ezt újra és újra felismerni, megbizonyosodni arról, hogy Isten közel van hozzánk, csak a szívünkbe kell nézni. Felfedezhetjük őt az életünkben, a másik emberben, családtagjainkban, barátainkban, a segítségre szorulókban, betegekben, szenvedőkben.
Isten érkezése szeretetet, békét, fényt hoz, és mindig meghívást is: ,,jöjj és kövess engem", legyél te is világosság, legyél te is szeretet a sötétségtől fenyegetett világban. Az advent a rorate Szentmiséktől lesz igazán ,,az Úr eljövetelének időszakává".

Ha minden reggel Isten üzenetével kezdhetjük a napot, találkozunk az Eucharisztiában Jézussal és egymással, megerősödünk a szeretetben, akkor munkánk során is felismerhetjük Isten szeretetét, közelségét, megérezzük indíttatásait a jóra. Ha Adventben sikerül Istent keresve élnünk, akkor Karácsony éjszakáján annak eljövetelét ünnepelhetjük, aki valóban életünk világossága, aki valóban képes legyőzni a sötétség hatalmát életünkben és a világban is.
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Jó reggelt! Áldott békés napot mindenkinek!
  2016-12-01 18:36:07, csütörtök
 
  Tegyünk jó elhatározást!
- Egy újabb készülődési időszakba léptünk bele, amikor még inkább alkalmassá akarjuk tenni magunkat arra, hogy az Úrnak méltó hajlékai lehessünk. A készülődés gonddal jár, de még nagyobb gond lenne az, ha a készülődésünk csupán külsődleges, felszínes dolgokban mutatkozna meg, vagy ha nem is készülődnénk.
- Adventi készülődéseink elején nagyon ajánlatos az, hogy tegyünk egy jó elhatározást. Sokszor ezen áll vagy bukik a készülődés. Mert ha nem teszünk egy jó elhatározást, akkor máris a halogatás csapdájába esünk.
- Sokszor nagyon jól tudjuk, hogy mi lenne a helyes döntés, a jó elhatározás, amire szükségünk lenne, amiben bensőleg alakulnunk, változnunk kellene, de a halogatásunk által nem hogy nem jutunk előbbre, hanem újból elbukunk.
- Nem számíthatunk arra, hogy ,,majd valahogyan lesz". Például: Isten önmagától nem rendezi el a dolgokat, hisz ő eleve számít ránk. Ő csupán segíteni akar a jó feltételeink véghezvitelében. Lehet, hogy most nehéz a megszokott, a közönyös állapotból kilépni, de megéri. Később egészen biztos, hogy sokkal nehezebb lesz.
- Mindig meg kell küzdenünk, hogy ne azt tegyük, ami könnyű, hanem azt, ami helyes! Isten soha sem alternatívákat, a dolgok, a terhek alól való kibúvó lehetőségeket kínál, hanem mindig az egyetlen, a helyes utat mutatja meg nekünk. Istennél nincsenek alternatívák, svédasztalok, választható receptek; csak egyetlen lehetőség van, vagyis a helyes út.
- Érdekes, hogy a világ a különféle vásárok, fogyasztói kínálások által éppen az élvezhető svédasztalok, alternatívák felé akarja terelni a figyelmünket, vagyis a lényegestől, a bensőségestől akar megfosztani.
- Adventi készülődésünknek az elején tegyünk tehát jó elhatározást, olyat, ami nem az élvezhető felé irányítja a figyelmünket, hanem a bensőséges nagy találkozásra készít elő. És vigyázzunk, ne hallgassunk a halogatás kísértő szavára!
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi kalendárium – 2016. november 28. . Idei advent
  2016-11-28 15:05:47, hétfő
 
 
.
Idei adventi kalendáriumunkban a szeptember elején szentté avatott Teréz anya gondolatait idézzük napról napra. Várjuk együtt az Úr érkezését, készüljünk az ünnepre Kalkuttai Szent Teréz anyával!
.
,,Isten ma is szereti a világot. Ma is küld téged és engem, hogy bebizonyítsa, hogy szereti a világot, hogy ma is megkönyörül a világon. Nekünk kell az Ő szeretetének, az Ő könyörületének lennünk a mai világban. Azért, hogy szeretni tudjunk, hinnünk kell, mert a cselekvő hit: szeretet, és a cselekvő szeretet: szolgálat."
.
(Forrás: Jöjj, légy a világosságom! - ,,Kalkutta Szentjének" személyes írásai, ford. Lukács József és Lukács László, Budapest, Vigilia, 2008)
Urunk és Istenünk, segíts minket, hogy buzgó várakozással készüljünk Fiadnak, Krisztusnak jövetelére. Amikor pedig eljön és kopogtat, ébren találjon minket, akik imádsággal virrasztunk, és ujjongva zenjük dicséretét. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké.
.✝
Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi kulcsok... Imre atya írása
  2015-12-16 10:59:50, szerda
 
  Olyan szépek, ahogyan itt ülnek előttem és fogják egymás kezét. Még nem tudják, mi vár rájuk, mit fogok nekik mondani vagy mit fogok tőlük kérdezni, csak annyit tudnak, hogy ha házasságot akarnak kötni, akkor szükségük van jegyes oktatásra... És a végén a legtöbbjük sajnálja, hogy véget értek ezek a meghitt beszélgetések, amelyekben összefoglalom nekik hitünk tanítását a házasságról és az őszinte, jézusi szerelemről...
Szóval olyan szépek így együtt. Lerí róluk az, amit Antoine de Saint Exupéry így fejez ki: ,,...Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél." Ők megszelídítették egymást és felelősek egymásért...
Egy idő óta nekem egy másik hasonlat is eszembe jut a szerelmesekkel kapcsolatban. Azt szoktam mondogatni, hogy ,,megtalálták egymás szívéhez a kulcsot." Nem kis dolog! A kulcs jelentőségét csak akkor érted meg, ha ott állsz lakásod vagy házad bezárt ajtaja előtt, és nem találod zsebedben a kulcsot...
Elárulok hát Neked egy titkot: Mindenkihez szükséged van egy kulcsra!
Sőt, kiegészítem ezzel: Mindenhez szükséged van egy kulcsra!
Ahhoz, hogy az emberek és a dolgok titkát megértsd és fölfedezd, szükséged van egy megfelelő kulcsra! Ha nincs ilyen kulcsod, az emberek, a dolgok örökre bezárulnak előtted. Látod ugyan őket, de nem érted meg soha a titkukat.
És, ha nem érted meg az emberek és a dolgok titkát, akkor csak felszínesen élsz és szegény maradsz!
Így van ez hitünk titkaival is!
Ha meg akarod érteni például, hogy mi a közelgő Karácsony titka, akkor nem elegendő, ha csak a karácsonyi meséket és történeteket olvasod. Szükséged van egy pár kulcsra, hogy a Karácsony titkát valóban megértsd.
Az első ilyen kulcs: a csend kulcsa.
Minduntalan keresned kell egy csendes zugot, sarkot, ahol a Karácsonykor történteket szívedben forgathatod. Csak a szívével - hadd idézzem ismét Exupéryt - lát jól az ember! Amit a szíveddel megértettél, azt soha nem felejted el!
A második kulcs: a szívvel való hallás kulcsa.
Nem elég füleddel hallanod a karácsonyi történeteket, szíveddel kell meghallanod őket. Ugyanis Karácsonykor Isten szívével hallgatta meg az emberek sóhaját.
És mert ,,...a hit hallásból ered" (vö. Róm 10,17sk) - mondja Szent Pál is.
A harmadik kulcs: a felkerekedés kulcsa.
Nem elég, ha az ünnepek alatt csak otthon ülsz vagy másutt bolyongsz... El kell menned Betlehembe, amint a pásztorok és a bölcsek is felkerekedtek és elmentek s ott rátaláltak Isten Fiára.
Isten szeret bújócskázni... Isten azt akarja, hogy keressük és megtaláljuk Őt.
Végül a negyedik kulcs: az imádás és a csodálkozás kulcsa.
Az ember addig marad fiatal, míg csodálkozni tud!
Nem elég pár nap után napirendre térned a karácsonyi dolgok fölött. Le kell térdelned az isteni Gyermek előtt, és csodálnod kell az Ő ember-szeretetét. Csak így érted meg Karácsony igazi titkár!
Ezt a négy kulcsot kívánom Neked most, adventre!
Ezek fogják megnyitni számodra a Karácsony titkához vezető nagy kaput!
Szeretettel
Imre atya.
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Békés napot mindenkinek!
  2015-12-01 14:37:32, kedd
 
  ADVENTI IMA
Látod, Istenem milyen esendő vagyok?
Ha nagyjából rendben mennek a dolgaim, sokszor elfelejtek beszélgetni Veled.
... Bezzeg, ha fáj, szorít, sajog, ha kényszerít valami ott belül, rögtön kicsúszik a számon, szinte észrevétlenül: Istenem, add, hogy...
Haragszol ilyenkor rám?
Kérlek, bocsásd meg ezt a vétkemet is!
Bocsáss meg, hisz most is kérni szeretnék. Nemcsak magamnak, hanem másoknak is. Nekünk, akik eszeveszett tempóban száguldozunk az adventi fényekkel ékesített utcákon, böngésszük a karácsonyi katalógusokat, hogy mit milyen hitelből lehet megvásárolni, hogy gazdagabb legyen az ünnepünk.
Bármilyen régimódian hangzik, adj vissza nekünk a dió és alma öröméből egy kicsit!
Add, hogy boldogan tudjunk gyönyörködni a gyerekeink álomittas szuszogásában, add, hogy tudjunk nevetni és merjünk sírni, ha úgy esik jól. Hogy néha meg tudjunk tisztulni egy nagy zokogásban, és ne szégyelljük, hogy nemcsak
csörtető, sikerorientált, manipulált géplények vagyunk, hanem érző, sérülékeny, törékeny emberek, akik kapnak elég sebet földi pályafutásuk során.
Uram, add, hogy meg tudjunk gyógyulni bajainkból!
Add, hogy érezzük, mikor érdemes tíz körömmel kapaszkodni, és mikor kell elengedni.
Add, hogy ha elengedtünk valamit, ami fontos volt, kibírjuk a veszteség fájdalmát - ember módon, emberien. Szabadíts meg minket a gyűlölettől, bosszúvágytól, ellenségeskedéstől, acsarkodástól!
Add, hogy higgyünk egymásnak, egymásban,
Add, hogy mosolyogjunk a csend hallatán, hogy találjuk meg minden napban az ünnepünket.
Add, hogy gyakran kezdjük így a Veled való beszélgetést: köszönöm Istenem!
Bocsásd meg a vétkeinket, és add, hogy magunknak is megbocsássuk tévedéseinkért.
Adj békét, mindnyájunknak, Uram!
ÁMEN!
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Minden Advent
  2015-11-29 15:53:58, vasárnap
 
  Minden Advent
Minden advent kegyelem:
vétkem jóvá tehetem.
Minden advent vigalom:
Isten Úr a viharon!
Minden advent érkezés:
átölel egy drága kéz!
Minden advent alkalom:
győzhetsz saját magadon!
Minden advent itélet:
igy kellene-s igy élek!
Minden advent remegés:
Isten felé epedés!
Minden advent ima is:
Uram,fogadj be ma is!
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gyertya színei és jelentése
  2015-11-29 15:51:03, vasárnap
 
  1.Vasárnap

Advent kezdési időpontja évről - évre változik, Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük. Színe a lila: a templomi terítő lila, a szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel, illetve az adventi koszorún elsőnek meggyulladó gyertya színe is lila. A lila szín a várakozást és a bűnbánatot fejezi ki.

2. Vasárnap

Színe hasonlóképpen a lila. Az ádvent mellett a nagyböjti időszaknak is lila az ünnepi színe az egyházi liturgiában. Számos helyen a karácsonyt megelőző hetekben a lilát kékkel helyettesítik, hogy a két ünnepet megkülönböztessék egymástól.

3.Vasárnap

Gaudete (örvendjetek!) vasárnap, kiemelkedik a többi közül, ádvent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja.

4.Vasárnap

Színe a bűnbánatot kifejező lila. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég ezen a napon.Az adventi koszorú hagyománya lelki megtisztulásra és megújulásra is alkalmat ad, hogy az ünnep, csakugyan ünnep legyen, és akkora figyelemmel fordulhassunk egymáshoz, amelyet mindannyiunk megérdemel.Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:

-Ádám és Éva - mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);

-zsidó nép - akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);

-Szűz Mária - aki megszülte a Fiút (öröm - rózsaszín gyertya);-Keresztelő Szent János - aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet).

Forrás: http://www.vitalzone.hu/adventi-gyertya-szinei-es-jelentese.html
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
A négy gyertya egy-egy fontos fogalmat szimbolizál
  2015-11-29 14:29:14, vasárnap
 
  hit
remény
szeretet
öröm
Számunkra ezek a legfontosabb emberi értékek, így ezek érkezését várjuk az ünnep alatt, ezekre vágyunk szívünk mélyén. A gyertyákat vallási közösséggel vagy személlyel állították párba, ezek tudatában lehet igazán azonosulni a gyertyák által hordozott értékekkel.
Hit gyertya: Jelképezi Ádámot és Évát, hiszen Isten nekik ígért először megváltást. Ez a gyertya lila színű.
Remény gyertya: Szimbolizálja a zsidó népet, kiknek Isten megígérte, hogy a Messiás közülük való lesz. Szintén lila színű gyertya tartozik hozzá.
Szeretet gyertya: Jézus eljövetelét hirdető Keresztelő Szent János nevéhez fűződik, szintén lila színű gyertyával szimbolizáljuk.
Öröm gyertya: A tiszta istenanya gyertyája, mely rózsaszín színű.
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi és karácsonyi várakozás
  2015-11-28 15:27:40, szombat
 
  "De Jézus hallgatott"(Mt 26,63)

A csönd szelídség
Amikor nem válaszolsz a sértésekre,
amikor nem reklamálsz a jogaid miatt,
amikor Istenre hagyod becsületed védelmét,
akkor a csönd szelídség.

A csönd irgalom
Amikor nem terjeszted testvéreid bűneit,
amikor megbocsátasz, anélkül hogy a múltban nyomoznál, amikor nem ítélsz el,
hanem közbenjársz a benső szobádban, akkor a csönd irgalom.

A csönd türelem
Mikor panasz nélkül szenvedsz,
amikor nem keresel vigasztalást az emberektől, amikor nem lépsz közbe,
hanem várod, hogy a mag lassan kinyílhasson, akkor a csönd türelem.

A csönd alázat
Amikor hallgatsz, engedve, hogy a testvéred kiemelkedjen, amikor tartózkodva elrejted Isten ajándékait, amikor hagyod, hogy cselekedetedet rossz színben tüntessék fel,
amikor másoknak átengeded a vállalkozás dicsőségét, akkor a csönd alázat.

A csönd hit
Mikor hallgatsz, mert Ő az, aki cselekszik,
amikor lemondasz a világ hangjairól, hogy az Ő jelenlétében légy,
amikor nem keresel megértést, mert elég, hogy csak Ő ismerjen,
akkor a csönd hit.

A csönd imádás
Amikor átöleled a Keresztet, anélkül hogy megkérdeznéd: "Miért?"
A csönd akkor imádás.
(ismeretlen szerző)
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 679 db bejegyzés
Összes: 7645 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 25
  • e Hét: 4526
  • e Hónap: 14015
  • e Év: 445189
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.