Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
Néhány tipp a cékla változatos felhasználáshoz:
  2017-10-31 12:21:07, kedd
 
 

Bár évezredek óta köztudott a cékla gyógyító és tisztító hatása, manapság egyre kevesebbet fogyasztjuk, akkor is leginkább kiegészítőként vagy díszítésre alkalmazzuk. A cékla legegészségesebb nyersen, de lehet főzni, párolni, grillezni, sütni is.

Nyers céklát reszeljük le, és szórjuk rá pl. zöldsalátára, krumpli salátára, babsalátára. Remekül társul reszelt káposztával, szeletelt zellerszárral - keverjük el, majd öntsük le bazsalikomos salátaöntettel. Isteni finom.

A cékla klasszikus párja a torma - akár reszelt friss tormával párosítva, akár túróval, sajtkrémmel és tormakrémmel elkeverve.
A cékla ízét gazdagíthatjuk gránátalmával, fekete ribizlivel, almával, naranccsal és málnával is.

Akinek nem ízlik a nyers cékla, próbálja meg a frissen préselt levét - pucoljuk meg, gyümölcscentrifugával préseljük le, kombináljuk sárgarépa, uborka vagy alma préselt levével.

Remek méregtelenítő ital. A cékla ideális zöldség méregtelenítésre, de erre a célra csakis bioterméket fogyasszunk.

A céklát egészben, héjával együtt főzzük puhára, de előtte alaposan tisztítsuk meg, főleg ha nem bio. Ha a főzővízbe teszünk egy-két csipet cukrot, mélyül a cékla színe, míg ecet vagy citromlé hozzáadása felélénkíti a színét. Főzés után pucoljuk meg, szeleteljük fel és tálaljuk ecetes öntettel. Csakis főzés után sózzuk meg. A főtt cékla ideális babaétel mellé és le is lehet fagyasztani.

A cékla nagyon finom sütve is - pucoljuk meg, vágjuk negyedekre, öntsük le olívaolajjal és vörösborral (vagy ecettel) majd sütőben alufólia alatt süssük puhára. Remek köret húsos, halas ételek mellé.

A cékla levelét ne dobjuk el, főleg ha friss, hanem kombináljuk spenót, rukkola levéllel - érdekes és egészséges zöldsalátát kapunk. Vagy öntsük le a leveleket forralt vízzel, hagyjuk 15 percig lehűlni, majd igyuk meg. Nagyon jó másnaposság ellen (sebeket, pattanásokat is ápolhatunk a teával).

Hamarosan változatos recepteket is hozok!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Az egészséges sütőtök
  2017-10-31 12:14:58, kedd
 
 
Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin - és C vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát.

Energiatartalma 80 kcal/100 gramm,16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje-, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb - A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban.

Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt.

Gyógyhatása:

Magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidrát tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező. A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezet számára.

Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása.

A nagy káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása van, segít a sav-bázis egyensúly fenntartásában.

Már régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek, szívműködési zavar esetén alkalmazták, fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedést, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták, de a magja állítólag még a köszvényt is csökkenti.

Az antioxidánsok és karotinoidok megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési- és a daganatos megbetegedések megelőzéséhez, a rákos sejtek fejlődésének gátlásához, az immunrendszer erősítéséhez. Az E-vitamin segít megelőzni az érelmeszesedést.

A-vitamin tartalma miatt, ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre.

Tök lé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint az allergikus tüsszögés és köhögés. Sütőtök fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
A cékla gyógyhatásai
  2017-10-31 12:06:46, kedd
 
  A cékla évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb gyógynövény volt. Elsősorban a gyökeréért termesztik, de a növény többi része is hasznosítható - pl. a levél nagyon finom salátában vagy gyógyteaként. A cékla a répafélék családjába tartozó gumós növény, régen céklarépa volt a neve.

Tápértékek és Gyógyhatások

Többek között alkalmazták lázcsillapításra, fájdalomcsillapításra, emésztési problémákra.

Vértisztítóként és vérképzőként él a köztudatban, bár nem tartalmaz több vasat, mint növénytársai, de szervezetünk a céklából tudja legjobban hasznosítani a nyomelemeket.

A cékla tápértéke számottevő - éppen ezért a szuperételek egyike. Nem csupán antioxidáns hatása (A,B, C vitaminok) jelentős, de számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz - pl. szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód. Gazdag folsav tartalma miatt kismamáknak is nagyon ajánlott.

Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy rendszeres cékla lé (fél liter naponta) fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást.

A cékla préselt leve kiváló májtisztító, így különösen ajánlott méregtelenítésre (éppen ezért másnaposság ellen is hatásos).

Továbbá a cékla lé hatékony lehet influenza és nátha ellen, savas gyomorra, székrekedésre, aranyérre és egyéb bélbetegségekre.
A nyers cékla vérképző, gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél és gyomorrák ellen.

Bőrbetegségeken is segít, pattanások, korpásodás ellen is javasolt - késlelteti bőrünk öregedését.

A cékla enyhíti a menstruációs zavarokat és a változókor tüneteit.

Cukortartalma magas, mégis alacsony a kalóriája - ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás. Glikémiás indexe közepes. A görögök afrodiziákumként is itták a cékla levét - az orvostudomány azóta elfogadta, hogy a céklában előforduló bór (boron) ásványi anyag serkenti a sex hormonok működését.

A cékla hangulatjavító, jó közérzetet biztosít, így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.

Holnap hozok néhány tippet a változatos felhasználásához!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Nem csak gyerekeknek.
  2017-10-31 12:03:51, kedd
 
  Gyermekeink közösségbe kerülésének idején előtérbe kerülnek a légúti megfázások, a nátha, a torokgyulladás és a köhögés. Ezeket meg lehet előzni, illetve előfordulásukat jelentősen ritkítani, ha ismerünk jól bevált, természetes immunerősítőket, melyek vírus és baktériumölő hatásúak.

A Propolisz tartalmú készítmények, tabletta, oldat, vagy propoliszos méz formájában kaphatóak. A propoliszt a méhek állítják elő, ezzel az anyaggal vonják be a kaptárt, mivel kitűnő fertőtlenítő hatása van. Hatása az emberi szervezetben vetekszik az antibiotikuméval. Erős baktérium-, vírus- és gombaölő, ill. gyulladáscsökkentő hatású. Megelőzésre kiváló, de a már kialakult betegség esetén is javasolt a szedése.

A Méz kitűnő szénhidrátforrás, a cukor szerepét teljes mértékben átveheti a táplálkozásban. Széles spektrumú gyógyító hatással rendelkezik, gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, fontos enzimeket és szerves savakat tartalmaz.

A Grapefruitmag csepp jó hatású megelőzésre és a már kialakult betegség esetén is.

A C-vitaminról semmiképp sem feledkezzünk meg, hiszen régóta hű társunk, szervezetünk védekező képességének fenntartásában. A kínálati arzenálban törekedjünk a természetes formában előállított (lehetőleg csipkebogyó tartalmú), édesítőszer mentes termékek vásárlására.

A természetes immunerősítő szerek mellet nem árt, ha ismerünk homeopátiás szereket is.

Ezek akkor a leghatásosabbak, ha a gyerek homeopátiás alkati szerét ősztől- tavaszig ritkán, de rendszeres időközönként adjuk.

Az Echinacea golyócska, mely a bíbor kasvirágból készül, elismert immunerősítő hatású szer. A gyógynövényt - mely Észak Amerika őshonos gyógynövénye - elsőként az indiánok alkalmazták, mert rájöttek, hogy sok betegség gyógyításában játszik fontos szerepet. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti fertőzések ellen is adható kiegészítő és megelőző kezelésként. Alacsony, (5 CH) hígításban megőrzi a növény fitoterápiás, immunerősítő, gyulladás gátló, hatékonyságát is.

Egy hétig naponta javasolt a szedése, (napi 1-2x5 golyó), majd egy hét szünet, s így felváltva szedhető végig a hűvös-hideg évszakokban.

Nemcsak homeopátiás golyók, de cseppek, tabletták, kapszulák formájában is megtaláljuk.

Ajánlható a Thymuline is, mely egyik legfontosabb védekezésben résztvevő szervünk, a csecsemőmirigy stimulálásával a sejtes immunfolyamatokat serkenti. Szintén kiválóan hatékony mind megelőzés céljából, mind a betegségek gyorsabb gyógyulásához.

Az Anas barbariae - kacsa szívéből, májából készült szer - tartalmú Oscillococinum, az influenza-, és influenzaszerű betegségek megelőzésében kiváló. Lázas, száraz köhögéssel járó betegségeknél és heveny fülgyulladás kezdetén is bizonyítottan jó hatású.

Hasonló módon használható a vírusok elleni immunvédekezést serkentő Vincetoxicum D4 is.
Hatékonyabb, ha kombináltan szedjük az említett szereket az erős és egészséges immunrendszer érdekében.

Homeopátiás szerek javasolt szedése:

Az Oscillococcinum-ot és a Thymuline-t különböző napokon vegyük be!

Oscillococcinum - heti 1 tubus, októbertől márciusig.

Thymuline - heti 1 tubus, 5 héten keresztül a téli időszak elején, hogy az immunrendszer megerősödjön. Novembertől az influenzás időszakban, megelőzésre heti 1 tubus.

Echinacea- egy hét szedés, egy hét szünet - naponta 2x5 golyó az 5 CH potenciából.

Figyeljünk oda táplálkozásunkra, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt is! Hideg időben se zárkózzunk mindig a négy fal közé. A friss levegő és a testmozgás segít szervezetünk ellenálló képességének fokozásában, és a rendszeres szaunázás is jó hatással van az immunvédekezésre.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Házi szerek hurutos köhögésre:
  2017-10-31 11:59:09, kedd
 
  Házi szerek hurutos köhögésre:

Vadkakukkfű: 1-2 teáskanál vadkakukkfüvet egy csésze vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta háromszor egy csészével igyunk a teából.

Mocsári hízóka: 2 teáskanál mocsári hízókát 1 csésze vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Egész napra elosztva igyunk meg összesen 3-4 csésze teát.

Sör: A sört éjszakára ajánlják házi szerként a népi gyógyászok köhögés és megfázás ellen. Esténként alkalmazzuk. Főzzünk föl 1/2 liter barna sört, adjunk hozzá 4 evőkanál mézet vagy gyümölcscukrot, és - még melegen - gyorsan igyuk meg.

Köhögési ingert csökkentő házi szerek:

Kakukkfű-zsálya teakeverék: egy marék kakukkfű, ugyanennyi eukaliptuszlevél, 1/2 marék zsálya, 1/2 marék bodzavirág kell hozzá. Ezek evőkanálnyi keverékét egy csésze vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta igyunk meg belőle 6 csészényi teát. Érdemes az egész napi mennyiséget előre elkészíteni és termoszban tárolni.

Ibolya-borostyán tinktúra: Egy marék ibolyagyökeret és 2 marék borostyánlevelet apróra vágunk, és egy 7 deciliteres üvegbe tesszük. Jó minőségű, tömény pálinkával (gabonapálinkával vagy vodkával) felöntjük. 4 hétig állni hagyjuk, naponta felrázzuk. Végül leszűrjük, és a tinktúrát sötét, cseppentős üvegbe töltjük. Naponta 3x10 cseppet fogyasszunk a tinktúrából 1 kanál barna cukorra, gyümölcscukorra vagy kenyérkockára csepegtetve.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Diós kosárka
  2017-10-30 13:54:57, hétfő
 
  Október a diós sütemények hónapja, így elhoztuk Neked nagymamáink kedvenc süteményét, a diós kosárkát. Omlós, édes és egyszerre kissé savanykás; egyszóval tökéletes vendégváró süti. 🙂

A hozzávalók a tésztához:
0,5 kg liszt, 4 db tojássárgája, 10 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 6 ek tej, 1 csomag sütőpor.

Hozzávalók a töltelékhez:
4 db tojásfehérje, 30 dkg porcukor, 35 dkg darált dió, 1 kis üveg baracklekvár, 5 dkg vaj.

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. A porcukrot összekeverjük a darált dióval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a habot, óvatosan a dióba forgatjuk. A vajat megolvasztjuk, és egy kenőecset segítségével kivajazzuk a kosárformákat (kb. 50 darabra lesz szükségünk), majd egy nagyobb gáztepsin elosztjuk azokat. A tésztából diónyi darabokat tépünk és egyenletesen elosztjuk a formákban. (Utólag lehet csipegetni az egyikből és hozzátenni a másikhoz, ha nem sikerült az egyenletes adagolás.) Ezután egyenletesen belenyomkodjuk a tésztát a formákba úgy, hogy a redőkbe is szépen belesimuljon. Ezt követően minden formába rakunk 1-1 kávéskanál lekvárt, majd ennek a tetejére 1-1 kávéskanál dióhabot. Egy süteményes villával elrendezzük a dióhabot a tészta tetején. 180 fokos sütőben rózsaszínűre sütjük, majd amikor kihűlt, kiborítjuk a formákból. (Némelyik lazításához hegyes végű kést is kell használnunk, hogy kijöjjön a formából.) Tálra rendezzük, és soronként megszórjuk porcukorral.

A recept forrása: mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Gyömbéres zabkeksz:
  2017-10-28 16:48:42, szombat
 
  hozzávalók:

- banán
- 1 bögre melaszos barnacukor
- 1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 bögre zabpehely
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál gyömbér
- 3 teáskanál fahéj
- 1 rúd vanília kikapart belseje

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra. A banánt pépesítsd, keverd el a száraz hozzávalókat, majd tedd bele a banánpürét. Kanalazz kis halmokat a sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 10-15 percig.
 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Mikor igyunk vizet?
  2017-10-28 16:46:23, szombat
 
  - Reggel - mindenekelőtt 2 pohárral. (A méregtelenítést, székletet segítendő.)
o Az elsőt egyszerre igyuk ki.
o A másodikat kortyonként.

- Minden étkezés előtt fél órával. (Hogy az emésztőnedvek előállításához a szervezet
rendelkezésére álljon a megfelelő folyadék mennyiség, ne a vérből kelljen kivonnia. Ne
sűrűsödjön be a vér.)

- Nem evés közben, vagy nem közvetlen evés után. (Hogy ne híguljon fel az emésztőnedv.)
- Egyébként napközben többször, nem megvárva a szomjúságérzetet!

- Ha nassolni kívánnak, mielőtt nass után kutatnának, igyanak egy pohár vizet. Dupla
haszon: egyben elmúlik az ingerünk az egészségtelen, hizlaló nasstól is.

- Legyen a táskában mindig egy kisebb után tölthető vizes palack. Ezt minden ,,üresjáratnál"
húzzuk meg: amikor buszra, villamosra, metróra várunk, sorban álláskor a boltban,hivatalban.

- Lefekvés előtt 1 pohárral.

Milyen vizet igyunk?
Nem minden víz képes a sejt örökkévalóságát biztosítani. A tiszta, biológiailag aktív folyadékok és a közönséges, szennyezett víz között számottevő különbség, egyben az élet titkának lényege az eltérő molekulastruktúrában rejlik. Ha annak térbeli elrendezése diszharmonikussá válik, akár betegséget is okozhat.

A víz belső struktúrája a természet nagy titkai közé tartozik, amelynek megfejtésén régóta
fáradoznak a kutatók. Ezek olyan tulajdonságok, amelyek a vizet univerzális oldószerré,
információk megőrzőjévé és vivőanyaggá teszik.

Ezért csak javasolni tudom, hogy ,,tisztított, élő vizet" igyunk.

Mennyit igyunk?
- Ha túl sokat, akkor a sejtek telítődnek vízzel és ,,vízmérgezés" léphet fel.
- Ha túl keveset, akkor a sejten kívüli folyadék mennyiségének kóros csökkenése,
kiszáradáshoz vezethet.
Az a tapasztalat, hogy akkor ideális az életmódunk, táplálkozásmódunk, vízfogyasztásunk, ha a vizeletünk tiszta, átlátszó; nem szúrós szagú, nem habos, nem opálos, nem zavaros.

/Ajánlott irodalom: Dr. F. Batmanghelidj: A TESTED VÍZÉRT KIÁLT!

,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.drfulakupunktura.hu
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
A keresztfa tövében letérdelek én,
  2017-10-27 18:04:59, péntek
 
  A keresztfa tövében letérdelek én,
Kezemben a könyvvel imádkozom én.
A feszületről Jézus néz le rám,
Arca fájdalomban úszik, de mosolyog reám.
Halkan kérdezem, miért?
Ő csak annyit mond: érted, s mindenkiért.
Bár ne tennéd, Jézusom! Kiáltok fel én,
S erre kérdezi Ő csendben, miért?
Mert hatalmadnál fogva leigázhattad őket,
Kik gyűlöletből kereszthalálra ítéltek!
Valóban. - szólt Jézus. - De én szeretetből teszem ezt értetek,
Mennyei Atyám nem akar megölni benneteket!
De Téged igen, Uram? - kérdeztem.
Így volt megírva. - válaszolta.
Nem értem. - mondottam.
Jézus válaszolta: Nem kell értened, csak hinned,
Hogy megváltottalak, neveden szólítottalak.
Hogyan Uram? - kérdeztem.
Vállamon bűneidet vittem, s mikor meghalok, azokat
Mennyei Atyám elé viszem. - Jézus mondotta.
Nem értem, Uram! - válaszoltam.
Nem baj. De elhiszed? - kérdezte Jézus.
Hiszem Uram! Mert Te Magad mondtad!
A keresztfa tövében letérdelek én,
Átgondolom bűneim, és megbánom azokat én.
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Mennyei pudingos-körtés pite:
  2017-10-27 11:54:55, péntek
 
  krémes süti régi családi recept szerint
Illatos fűszerek, könnyű, lágy krém és a megunhatatlan körte együtt teszik ezt a pitét mesés desszertté.

A pudingos-körtés pite egy régimódi, házias, ám igazán lenyűgöző desszert. Többé már nemcsak a nagyi specialitása. Te is szakavatott pitesütővé válhatsz, csak figyelj egy-két dologra. A legfontosabb, hogy ne hagyd megolvadni a vajat, különben a tészta nem lesz igazán omlós. A vanília és fahéj jól harmonizál a körtével.

Hozzávalók 16 szelethez:

TÉSZTÁHOZ

25 dkg liszt
10 dkg vaj
7 dkg cukor
1 db tojás
1 csipet só

TÖLTELÉKHEZ

70 dkg körte
2 csomag pudingpor
5 evőkanál cukor
8 dl tej
fahéj
1 késhegynyi szegfűszeg

Elkészítés:
A lisztet morzsold össze a vajjal, majd rakd hozzá a cukrot, a sót, a tojást, és az egészet gyúrd össze. Ha nem áll össze, kevés hideg vizet is adj hozzá. Pihentesd legalább fél órán át a hűtőben, majd nyújtsd ki fél centi vastagra. Helyezd a kivajazott, liszttel megszórt tepsibe vagy piteformába úgy, hogy két-három centis pereme is legyen.

A körtét mosd meg, a közepét szedd ki, és darabold fel. A tejet dolgozd simára a cukorral és a pudingporral, majd kis lángon, kevergetve főzd sűrűre. Hűtsd ki, és egyenletesen kend a formába helyezett pitetésztára. Rakd rá a gyümölcsöt, szórd meg fahéjjal és szegfűszeggel. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 25-30 perc alatt.Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 466
  • e Hónap: 3215
  • e Év: 40963
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.