Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
Lehet élni tej nélkül?
  2012-02-28 20:17:24, kedd
 
  A laktózérzékenység, tejallergia esetén sokan kerülnek szembe a problémával: hogyan jut a szervezet elegendő kalciumhoz? Hiszen a tejtermékeknek magas a kalciumtartalmuk, rendszeres fogyasztásukkal fedezhető a szükséges napi mennyiség. Ha le kell róluk mondani, mi lesz a csontokkal, a fogakkal, az izmokkal, az idegrendszerrel?

A kalciumnak nagyon fontos szerep jut a csontok, fogak épségének fenntartásában, hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, segíti az izmok összehúzódását, ráadásul az enzimek működéséhez és a megfelelő mértékű véralvadáshoz is szükség van rá. Mivel a felszívódási aránya nem túl jó - átlagosan 20-40 százalék -, folyamatos pótlása alapvető feladat.

A legkönnyebben a tejtermékekből szívódik fel, ezek hiányában egyéb forrásokról kell gondoskodni.
A szójatejben rengeteg a kalcium. Használható krémlevesekhez, főzelékekhez, burgonyapüréhez.
A tofu semleges íze miatt számtalan módon ízesíthető, így változatos ételek készülhetnek belőle.
Kelkáposztából, borsóból és tarkababból ízletes leveseket főzhetünk. Ha a főzeléket szójatejjel habarjuk, még gazdagabb kalciumforráshoz jutunk.

A kínai kel is remek kalciumforrás. Salátának elkészítve tökéletes: adjunk hozzá még legalább kétféle zöldséget, locsoljuk meg extraszűz olívaolajjal, s szórjuk meg mandulával. Ez utóbbi is sok kalciumot tartalmaz, ezért kétnaponta tanácsos elrágcsálni belőle egy-egy marékkal akár natúr állapotban, akár pirítva.

Mit tehet még?

Használja kevesebbszer a sószórót, ez segíthet abban, hogy csontjai erősek maradjanak. Minél több só kerül a vérbe, a szervezet annál több kalciumot von el a csontokból a megfelelő egyensúly fenntartásáért.

Egyen minél több friss zöldséget, a legtöbbnek ugyanis magas a káliumtartalma. A kálium segíti a kalcium kiválasztását és felszívódását, így több hasznosul a bevitt mennyiségből.

Ne vigye túlzásba a fehérjefogyasztást. A sóhoz hasonlóan a túl sok fehérje is kalciumot von el a csontokból. Ha magas fehérjetartalmú diétán van, emelje meg a bevitt kalcium mennyiségét.

Mozogjon! A szabad levegőn való séta, kocogás, túrázás erősíti a csontokat, így segít megelőzni a csontritkulást.

A kalciumhiány különösen veszélyes a gyerekek esetében. A korai kalciumhiány akadályozza
a csontok fejlődését, de idegrendszeri vagy mentális zavarokat is okozhat. Felnőttek esetében a hiánya izomgörcshöz, csontritkuláshoz vezethet, a csontok törékenyebbé válhatnak. 19-60 év között naponta 1000 mg kalcium szükséges, ez a mennyiség 60 éves kor felett 1300 mg-ra emelkedik. Szintén növekszik a kalciumszükséglet a terhesség és a menopauza idején.

A D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele rendkívül fontos, mivel segíti a kalcium felszívódását. Javasolt hetente kétszer 10-15 percet a napon tölteni, hiszen a napfény a legjobb természetes D-vitamin-forrás. Ha nincs lehetőségünk napozni, fogyasszunk csukamájolajat, lazacot, makrélát vagy tonhalat.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Vigyázz magadra, kedves
  2012-02-28 10:48:00, kedd
 
 
Vigyázz magadra, kedves,
amennyire csak lehet,
mert jól tudod, mit jelent
arc-simító kezed,
hisz abból gyűjtök erőt,
mikor megtört ember leszek,
és rájövök arra,
hogy az élet csak egy szerep
a sors forgó színpadán,
hol mindenki egyformán
viseli a felvett jelmezeket.
Én is magam választottam
olcsó fehér ruhám,
melynek férceibe bújt
az a láthatatlan magány,
melyről azt hittem,
benne marad örökre,
de te eljöttél hozzám,
és aranyat futtattál
a foltozott részekbe,
mitől a rongyos ruha széle is
pont úgy ragyogott,
mint születésem percében
gyermekarcú szemem,
mikor az Úr kegyelméből
égi fényt kapott.
Vigyázz magadra, kedves,
vigyázz-vigyázz nagyon,
nélküled nem lennék,
ezt az egyet tudom,
mert világodban érzem,
hogy általad létezek,
s ebben a világban
- élni érdemes.

Kun Magdolna
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Nyujtózkodik a hóvirág
  2012-02-28 10:41:31, kedd
 
 

Nap kergeti
a telet.
Hancúroznak
friss szelek.
Nyelvecskéjével
a fű
tavaszt kóstol:
- Jóízű!
Bimbót bont a
barka már.
A hóvirág?
Ő sem vár.
Hosszú volt a
tél nagyon.
Jót nyújtózik
a napon.


Osvát Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Nincs Cím
  2012-02-28 10:34:42, kedd
 
  TIPPEK A TÉLI DEPRESSZIÓ LEKÜZDÉSÉRE
A lakosság körülbelül 10 százaléka szenved szezonális affektív zavartól (SAD), köznapi nevén téli depressziótól. Sokan egybemossák a klinikai depresszióval, pedig mind a tüneteket, mind a kezelést illetően markánsan különböznek.

Kezdjük a hasonlóságokkal! A hétköznapi depresszióhoz hasonlóan a télire is jellemző a levertség, a rossz kedélyállapot, az apátia, az önbizalomhiány, az értéktelenség érzése, a koncentrálóképesség csökkenése, hogy nehézséget okoz a normál mindennapi rutin teljesítése, és hogy a beteg kerüli a társas kapcsolatokat, hamar idegesítőnek érzi környezetét, sőt, még a szexre sem vágyik igazán.
Markáns eltérés viszont a két depresszió típus között, hogy a télire az álmatlanság helyett a megnőtt alvásigény a jellemző, és ugyancsak eltérés, hogy a szezonális depresszióban az étvágy általában megnő, különösen a szénhidrátok iránti vágy fokozódik.
A legszembetűnőbb különbség pedig, hogy a téli levertség október-november tájékán megérkezik, március-áprilisban viszont elillan. Persze ha ekkorra már szociális kapcsolataid romokban hevernek, és jó pár kilóval súlyosabb is vagy, könnyen átcsúszhatsz a hétköznapi depresszióba. Ezért mindenképpen érdemes a szezonális hangulatzavart kordában tartani, és legalább a nagy életmódváltást nem igénylő apró lépéseket beépíteni a mindennapjaidba.

A téli depresszió leggyakoribb tünetei

- kedvetlenség
- motivációhiány
- értéktelenség és tehetetlenség érzés
- bűntudat, szorongás
- energiacsökkenés, fáradtság
- fokozott alvásigény
- érdeklődés elvesztése
- koncentrációzavar
- társasági élettől való elszigetelődés
- sóvárgás a szénhidrátban gazdag ételek iránt
- súlygyarapodás

Az élő szervezetek biológiai működésének változása a téli napfény hiányának következtében, természetes folyamat. Ahogy télen az élővilág, növények és állatok élettani működése lelassul, úgy hangolódik rá a szervezeted is a "takarékos üzemmódra". Ennek része, hogy levertebb, bágyadtabb vagy ilyenkor, talán kedvetlenebb is, és rosszabbul bírod a pszichés, fizikai terhelést is.

1. Fogyassz sok télidepressziomint és ásványi anyagot!
A legújabb kutatások bizonyították a különböző tápanyagok hangulatot befolyásoló szerepét. A szervezet az omega-3 esszenciális zsírsavat csak felvenni tudja, előállítani nem. A kutatók szerint a depressziós emberek vérében kevés az omega-3 zsírsav, szemben a sok halat fogyasztó országok lakosaival, ahol sokkal kevesebb depressziós ember él. A szakemberek igazolták, hogy az omega-3 zsírsav fogyasztása hozzájárul a depresszió tüneteinek csökkentéséhez. Fogyassz sok omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszert (pl. tengeri halat). (Más kutatások a D-telidepressziomin szerepét is hangsúlyozzák.)

2. Táplálkozz egészségesen!
Közhely, de igaz, sőt több szakember megerősítette a táplálkozás hangulatot befolyásoló hatását. A szénhidrátdús ételek - a vér inzulinszintjének megemelésével - csak további sóvárgást eredményeznek a kalóriadús táplálékok iránt. Nem megoldás az sem, ha levertségedet mértéktelen kávéfogyasztással próbálod ellensúlyozni. Ez ugyanis kedvezőtlenül befolyásolja az anyagcserédet. Téli mélabú ellen a telidepressziomindús, színes ételek, zöldségek és gyümölcsök napi három-ötszöri fogyasztását javasolják. Ugyanilyen fontos a fehérjék és a teljes kiörlésű lisztből készült élelmiszerek beiktatása is az étrendbe.

3. Engedd be a fényt az otthonodba!
Engedd be a fényt otthonodba. Attól hogy kinn hideg tél van, nyugodtan felhúzhatod a redőnyt, élvezd az ilyenkor olykor betörő napfényt. Néha szellőztess, hogy a friss levegő átjárja a helyiséget, ahol éppen tartózkodol.

4. Irány a szabad levegő!
Használd ki a napfényes téli napokat és ha lehet, tartózkodj minél többet szabad levegőn. A testmozgás - legyen szó sétáról vagy téli sportról - kedvezően befolyásolja a hangulatodat: stresszoldó, hangulatjavító, erőnlétfokozó hatású.

5. Engedd el magad!
Bizonyos emberek nem engedik meg maguknak az ellazulást és a pihenést a gyengeség jelének tekintik. Fokozott szellemi vagy fizikai igénybevétel után a szervezeted elegendő pihenést igényel. Az őszi, téli időszakban több pihenésre, regenerálódásra van szükséged.

6. Válassz új hobbit!
Azok az emberek, akik bele tudnak feledkezni valamilyen szabadidős kedvtelésbe, védettebbek a hangulatzavar, depresszió ellen. A hobbi kikapcsol és sikerélményhez juttat.

7. Élj társasági életet!
A rosszkedvű ember félrevonul, így a magányos ember veszélyeztetettebb depresszió szempontjából. Lépj ki sz ördögi körből! Ne feledd: mindenki társas lény! Ismerősökre, barátokra mindenkinek szüksége van. A családi, baráti kapcsolatok közös örömöket s a gondok megosztását is lehetővé teszik. A szakemberek szerint a gyermekek társasága növeli energiaszintünket és optimizmussal tölt el minket. Lesd el tőlük a belefeledkezés képességét, a játékosságot, kíváncsiságot. Engedd gyermeki énedet érvényesülni!

8. Tűzz ki célokat!
A kitűzött célok reménnyel töltenek el és meghatározzák mindennapjainkat. Ha apró, napi céljaid vannak, akkor tudod merre haladsz, mire vársz. Készíts, alkoss, tanulj valamit!

9. Utazz el!
Nem kötelező egy déli országba tervezett, méregdrága utazás! Választhatsz közeli helyszínt is, de törj ki a mindennapi körforgásból. Fedezz fel új tájakat vagy utazz oda, ahol korábban jól érezted magad!

10. A gondolatok ereje
Készíts tavaszi terveket. Hova kirándulsz majd? A kertet, lakást milyen növényekkel díszíted? Tájékozódj, hogy milyen lesz az új tavaszi divat? Néhány nyári emléket is érdemes elővenni. Néhány szép nyári fotó a falon vagy a hűtő ajtaján, jól mutat. Ötletelj!

Forrás: lifenetwork.hu, wellnesscafe.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A sebész és a kisfiú
  2012-02-28 10:32:06, kedd
 
 
Egy nap a szívsebész, azt mondta a kisfiúnak:
- Holnap reggel ki fogom nyitni a szívedet.
- Ott fogod találni Jézust - vágott közbe a fiú!
A sebész bosszankodva felnézett.
- Fel fogom vágni a szívedet - folytatta -, hogy lássam, mennyi károsodás történt.
- De amikor felnyitod a szívemet, Jézust fogod ott találni - mondta a fiú.
A sebész a szülőkre tekintett, akik csendben ültek.
- Miután látom, hogy mennyi károsodás történt, vissza fogom varrni a szívedet és a mellkasodat, és eltervezzük, mi lesz a következő lépés.
- De ott fogod találni Jézust a szívemben. A Biblia azt mondja, hogy Ő ott él! Minden zsoltár azt zengi, hogy Ő ott él. Ott fogod találni Őt az én szívemben!
A sebésznek kezdett elege lenni...
- Majd megmondom én neked, mit fogok találni a szívedben, sérült izmokat, gyenge vérellátást, és elvékonyodott érfalakat fogok találni! És az kell elterveznünk, hogy tudlak meggyógyítani.
- Jézust is ott fogod találni, Ő ott él!
A sebész műtét után az irodájában magnószalagra vette a műtéttel kapcsolatos megjegyzéseit, gondolatait: sérült főütőér, sérült tüdőbe vezető erek, elterjedt izomsorvadás. Nincs remény a szívátültetésre, nincs remény a gyógyításra, kezelésre.
Terápia: fájdalomcsillapítók, és ágyban fekvés.
Prognózis: - itt kis szünetet tartott - egy éven belül halál.
Megállította a magnót, de még volt mit mondania.
- Miért? - kérdezte hangosan. Miért tetted ezt? Te juttattad őt ide! Te okoztad neki ezt a gyötrelmet, és Te kárhoztattad őt korai halálra! Miért?
És akkor az Úr válaszolt neki:
- A fiú az Én bárányom, nem terveztem, hogy sokáig a földi nyájahoz tartozzon, mert, ő az én nyájamnak tagja, és az lesz örökké. Itt, az én nyájamban nem lesz fájdalom, olyan jólétben lesz része, amit te el sem tudsz képzelni. Szülei egy napon találkozni fognak vele és ők is megismerik a békességet és az én nyájam gyarapodni fog.
A sebész forró könnyeket hullajtott, de ingerültsége meg ennél is hevesebb volt.
- Te teremtetted ezt a fiút, Te teremtetted ezt a szívet! Meg fog halni hónapokon belül. Miért?
Az Úr válaszolt:
- A fiú az Én bárányom, vissza fog térni az én nyájamhoz, amint elvégezte küldetését. Én nem azért küldtem az én bárányomat a nyájadba, hogy elveszítsem, hanem azért, hogy egy másik elveszett bárányt megmentsen.
A sebésznek potyogtak a könnyei...
A sebész odaült a fiú ágya szélére. A szülők vele szemben ültek.
A fiú felébredt és suttogva kérdezte:
- Kinyitottad a szívemet?
- Igen - mondta a sebész.
- És...? Mit találtál? - kérdezte a fiú.
- Megtaláltam,... megtaláltam Jézust.
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
Péter Húsvétra vár
  2012-02-28 10:30:34, kedd
 
 
Várlak, várlak. Mesterem, várlak.
Mikor jelensz meg énnekem?
Nem úgy, mint Magdaléna várt,
nem bolyongok temetőkerteken,
és nem keresem halott testedet.
Mint élő, örök Mesteremet várlak,
mert húsvét van, öröm zeng a világon
... és rám esteledett.

Tanítvány voltam, s megtagadtalak.
Tanítvány voltam. Láttam a csodád,
és hallgattam életadó szavad.
Szerettelek.
Kész volt a szívem, kész volt, én tudom,
mind a halálig elmenni veled.
Olyan erősnek éreztem magam.
S mindennek vége lett.

Menjünk halászni. Halász voltam én.
Legyek megint. Hiszen Simon vagyok.
Csak csupa seb az életem.
Majd csak eltengetem.
A bánatom
majd csak elaltatom.
A Genezáret gúnnyal néz felém.
Halát nem adja hálóm terhinek.
Rossz apostolnak, rossz vagyok halásznak,
jaj, nem vagyok jó semminek.

Mesterem, jöjj és jelenj meg a parton,
mondd meg, hova vessem a hálóm,
mondd, amit elvesztettem, hol találom.
Jöjj, kérdezd újra, hogy szeretlek-e!
Háromszor kérded és háromszor vallom.
Más a szavam és más az életem,
más az élet és más az akarat.
Tudsz mindent. Tudod: megtagadtalak,
mégis szeretlek.

Az élet és az akarat között,
Uram, teremts igaz harmóniát!
Sebzett, beteg tanítványéletem
égi erőért Utánad kiált.
Legelesettebb és legárvább lettem.
Végső reményem, hogy irgalmas arcod
húsvéti fényben felragyog felettem!


Túrmezei Erzsébet :
 
 
0 komment , kategória:  Túrmezei Erzsébet versei  
Fel nem foghatom!
  2012-02-28 10:24:44, kedd
 
 

Bármennyire is próbálom, akarom,
Nem megy, nem értem, nem tudom
Honnan van számomra ennyi irgalom?
Ennyi szeretet, megbocsátás, bizalom....
Honnan Uram éveken át ennyi irgalom?
Elmémet kínzó, adjon választ nekem,
Értsem meg mért? Miért szeretsz engem,
Annyi kudarc, annyi szégyen, félrelépés után,
Hogyan szerethetsz még mindig?
Miért ragaszkodol hozzám?
Te most is bízol bennem, s a harcot nem adod fel
Ahogy azt én már annyiszor megtettem.
Fel nem foghatom!
Itt megáll az emberi és túllépni nem tud,
Csak némán bámul és csodálkozik,
S kérdi újra meg újra:
Honnan, óh honnan számomra ennyi irgalom?
Fel nem foghatom!
Gondomat viseled s jó vagy hozzám,
Nekem adod mindennap jóságod ajándékát,
De nemcsak nekem, hanem mindenkinek,
Bárkinek, Nem válogatsz és nem méregetsz
Ahogy azt én oly sokszor megteszem.
Te mindenkit egyformán szeretsz!
Hogyan tudsz ennyire jó lenni s én nem ?!
Fel nem foghatom!
Honnan ennyi könyörület, irgalom?
Bűnös, gyarló életem ellenér
Kész vagy megbocsátani bármikor,
Ahogy megbántam vétkem,
S elveted messze, nagyon messze,
Hisz megígérted: nem emlékszel meg többé soha
De soha éltem e rút fejezetére.
Fel nem foghatom!
Honnan számomra ennyi irgalom?
Életem, minden sorba
Némán hullik Előtted a porba.
Íme itt vagyok: rongyosan, tépetten, gyarlón.
Nincs szavam, nincs erőm, nincs hangom;
Csak te vagy s remegő gyermeked,
Itt vagyok hát, jöjjön aminek jönni kell!
Ekkor szelíden s lágyan, de szorosan magához ölel,
És büntetés helyett: Újra irgalmát ajánlja fel.
Fel nem foghatom!
Itt megáll az emberi és túllépni nem tud,
Csak némán bámul s csodálkozik,
S kérdi újra meg újra:
Honnan, óh honnan számomra ennyi irgalom?
Fel nem foghatom!

Ámen!
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
A szeretet...
  2012-02-28 10:23:04, kedd
 
 
A szeretet halkan, csendben osztogatja magát,
nem halljuk, csak érezzük ki nem mondott szavát.
Adja magát szülők által, érkezik baráttal,
szerelemmé változik egy igaz, tiszta vággyal.
Adhatja mindenki, megkaphatja bárki,
nem is kell érte nagy dolgot csinálni.
Elég az, ha hűségesen magunkba fogadjuk,
és amikor úgy érezzük, máris továbbadjuk.
Nem féltékeny, nem kérkedik, csendes, alázatos,
ez, ami a szeretetben olyan csodálatos.
Kerüli az erőszakot, hisz a békességben,
nincs is nála fontosabb társ, egy nagy betegségben.
Nem pirula, nem orvosság gyógyít meg sebeket,
többet ér mindennél a tiszta, hű szeretet.
Pedig ,,ő" csak halkan, csendben
osztogatja magát.....
Mindenki szívében lelje meg otthonát!

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Nincs Cím
  2012-02-28 10:19:20, kedd
 
  Túrmezei Erzsébet


Minden gondotokat őreá vessétek" 1. Pét. 5,7.
Minden lehetséges a hívőnek"
Mk. 9,23
Mindenre van erőm a Krisztusban" Fil. 3,20
Mindenért hálát adjatok" Ef . 5,20

Minden gondomat rád vethetem.
Nem csak az apró-cseprő gondokat,
a nagyobbakat is.
Nem csak a nagyokat, nehezeket,
a legkisebbeket is!
Mert a minden, az minden!

És minden lehetséges, ha hiszek.
Lehetetlen, megoldhatatlan,
Elérhetetlen nincsen!
Mert a minden, az minden!

És Tebenned mindenre van
erőm.
Mindenre, sokra, kevésre,
szűkölködésre és
bővölködésre...
Testvérek terhét vállamra vennem,
Teeléd vinnem!
Mert a minden, az minden!

S mindenért hálát adhatok.
Derűs napok, borús napok,
Örömök, szenvedések...
Mindet azért adod,
Hogy cél felé segítsen.
Mindenért hálaéneket mondhatok.
Mert a minden, az minden!
 
 
0 komment , kategória:  Túrmezei Erzsébet versei  
Hálát adok...
  2012-02-28 10:16:55, kedd
 
 
Hálát az Úrnak,
Hogy máig megtartott,
Mert bár életedben a nehézség,
Mint a tenger,
Olyan sok,
De nem csak a fájdalom,
Mely benned nyomot hagyott.
Ott a sok boldogság,
A gyerekek,a kócos manók,
Kiknek a talpa a szőnyegen
Annó sárfoltokat hagyott.
Mindet az Úr hagyta jóvá,
De nem mindent ö adott!
Mert a Sátán az,
Ki annyi bajt hozott!
Isten nem börtönnek teremtette a világot,
Nem rakott bele háborút,
Se egy darab átkot.
Az ördög,s az ember az,
Ki fellázadt,
S lombhullatóvá tette
A zöldellő fákat.
De Isten adott még egy esélyt,
Jézust küldte e bűntől tocsogó világba.
Föláldozta a fiát az emberért!
De a nép szidta,
S egyre csak gyalázta.
Keresztre tettük, ki reményt hozott,
Miért csodálkozunk,
Hogy a nyomorból oly sokunknak jutott?!
De Isten még most is
Kard helyett a kezét nyújtja,
S nem harag az,
Hanem a béke jobbja.
Melyet csak el kell fogadni,
Hogy jobb legyen az élet,
Melyet elutasítani kár volna,
Miért jutna az ember a pokolra?
Mit veszítesz azzal ha megfogod?
Semmit!
Csak lesz egy jó barátod,
Aki mindent megbocsát,
S aki elé letehetsz minden problémát.
Akinek mindent elmondhatsz,
S akivel magányban többé nem maradsz,
Mert Ő mindig ott lesz,
De küld olyant is, Akit megérinthetsz.
Megfogja a kezedet,
S egy életen át vezet.
Nem kell többé aggódnod semmiért,
Amitől félsz,
Mert az Úrral Örökké boldogan élsz!


Németh Miklós
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 1201 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 15
  • e Hét: 188
  • e Hónap: 2937
  • e Év: 40685
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.