Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Adventi gondolatok 2022
  2022-11-30 14:42:01, szerda
 
 
Advent 4. napja, november 30, szerda: Szent András apostol


Ők azonnal otthagyták hálóikat és követték Jézust. (Mt 4,20)

Öltsétek magatokra Krisztust!

Az apostolok otthagyták a tónál a hálót, a halászruhát, és Krisztust kezdték követni. A 3 év önmagában kevés lett volna Krisztust magukra ölteni, Jézushoz hasonlóan élni. A kereszthalál és a föltámadás ereje kellett, hogy urukra hasonlítsanak. Jó érzés, amikor új ruhát vehetek föl, és jó érzés másokat is tiszta, szép ruhában látni, vasárnapokon ünneplőben. A kérdés számomra: lelki értelemben tudok úgy Jézusba öltözni, hogy ez számomra kényelmes legyen, a világ divatosnak, menőnek lássa? Krisztusi magatartásformát tanulni és élni. Nincs rá külön három éven, mint az apostoloknak. Most még 3 hét van karácsonyig. Elég lesz ez arra, hogy ünneplőbe öltöztessem lelkemet?


Lelkiismeretvizsgálat:

Látható rajtam, hogy Jézushoz, az ő egyházához tartozom? Felfedezhető ez szavaimban, cselekedeteimben, hétköznapi reakcióimban? Mit gondolok arról, hogy a keresztségben és a bérmálásban én is Jézus apostola, küldöttje lettem?


Szent András napi himnusz:

Ki halfogással kezdted el,

hogy emberek halásza légy,

András, hálóddal minket is

világ sodrából Partra végy.


Jézust, a célt, hős életed

Péter előzve érte el:

nekünk, gyengéknek is te légy

vezérünk boldog égbe fel.


Testvérednek hű társa, te,

add, éljen köztünk szeretet,

s a nyájat Péter nyomdokán

szilárd egységben tartsa meg.


Add, Krisztus kedvelt gyermeke,

lángoljon szívünk szent tüze,

elérjük az örök hazát,

áldhassuk ott az ég Urát. Ámen.


Imádság:

Uram, Jézusom! Apostolodnak lenni valami egészen mást, sokkal többet jelent, mint elszálló lelkesedést, időleges elfoglaltságot. Add, hogy ezt mindjobban megértsem! Ezt a lelkületet komoly életprogramként éljem meg. És ha testem fáradt, és fáradtan tekintek napi munkámra, erőfeszítéseimre, küldd le rám szent áldásodat, töltsd el szívemet bensőséges örömmel. Ámen!
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-11-29 20:15:57, kedd
 
  Advent 3. napja, november 29, kedd


Ébredjünk föl az álomból!

,,Itt az óra, hogy fölébredjünk az álomból, üdvösségünk közelebb van, mint amikor hívők lettünk!" (Róm 13,11)


Észre sem vesszük, ha a magunk képzelte álomvilágban élünk. Két hegy is volt, ahol az angyalnak kellett oldalba bökni az apostolokat, hogy ne álomvilágban éljenek. A Tábor hegye, ahol a 3 kiválasztott apostol álomvilágban élt volna. És a mennybemenetel hegye, ahol még most is égre emelt tekintettel néznének, ha nem sürgetné őket az angyal.

Ez a fölhívás legyen olyan, mint az ébresztőóránk, amikor berreg. Sokszor szeretnénk még egy picit csak lustálkodni, vagy napközben csak úgy ellenni, hogy mindent kikapcsolok magam körül. Ez a valóságtól való menekülés tudatalatti formája. Tudom, a szorgalmas tettre kész ember kipattan az ágyból, majd öntudatosan fog hozzá napi munkájának. Legtöbbször csak kényszerből vagyok ilyen. Mi a helyes keresztény szemlélet? Türelmes, figyelmes, várakozó élet, a lelkiismeret szavának élesítése.


Lelkiismeretvizsgálat:

Hiszem, hogy az Úr szeret, és föltétlenül számíthatok rá? Életszentségem nem a külső tettek nagyságában rejlik, hanem a kapott kegyelmek talentumok kibontakoztatásában.


Carlo Carretto mondja:

,,Amikor az olajfa alatt vártam rád, a tölgyfa alatt érkeztél. Amikor a templomban vártalak, kinn az utcán jöttél velem szembe. Amikor az örömben kerestelek, a sírásban akadtam rád. De amikor már nem vártam rád, amikor belefáradtam a várakozásba, egyszerre világos lett előttem egész idő alatt valójában velem voltál."


Imádság:

Uram, Istenem. A te útjaid, gondolataid nem úgy kiszámíthatóak, mint egy számtanpélda. Nem lehet téged sem becsapni, sem pedig tetteink igazolásához előráncigálni. Uram, a lepergett időt nem hozhatom vissza, de mulasztásaimat a te segítségeddel jóvá tehetem. Segíts adventi időmet megszentelni imával, jócselekedetekkel. Ámen!

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-11-28 18:09:07, hétfő
 
  Advent 2. napja, november 28, hétfő


Az Úr megtanít minket útjaira.

,,Rajta, menjünk fel az Úr hegyére, hogy tanítson meg minket útjaira." (Iz 2,3)


Felnőtt ember vagyok, magam döntök nap, mint nap. Nem a szüleim mondják meg, mit tegyek. Jézus útbaigazítása mégis egy biztonság, lelki béke. Tudom, hogy vele jó úton járok. Útmutatása olyan számomra, mint egy jó térkép a világváros, Budapest kavargó rengetegében. Jézus szava egy meghívás a vele tartó út kalandjaira. Lehetek olyan, mint a gazdag ifjú, aki szomorúan távozott, mert nem vállalta fel a követéseddel járó kockázatokat. De lehetek olyan is, mint Péter apostol, aki kijelenti: ,,Uram, kihez mennénk, hisz az örök életet adó igék nálad vannak!"

Advent van, megyek feléd, boldogan akarok csatlakozni hozzád. Nem passzíven, semmittevően várakozom, hanem mászok, haladok az Úr hegyére.


Lelkiismeretvizsgálat:

A vallás szent kaland, sőt egy igazi kaland, telve kihívásokkal. Ha így tekintek vallásomra, a katolikus hitemre: a szokások, a törvények, mind egészen a szívembe hatolnak. Él bennem a kihívásnak ez a reménye?


Avilai Nagy Szent Teréz mondja:

,,Igazából nem tudom megérteni, hogy mitől félnek azok, akik nem mernek rálépni a tökéletesség útjára. Bárcsak megértetné velük az Úr, mennyire veszedelmes biztonságban éreznie magát olyan kézzelfogható veszedelmek között annak, aki úgy él, mint az emberek többsége szokott. Az igaz hit abban áll, hogy igyekszünk minél előbbre sietni az Úristenhez vezető úton. Rajta tehát, függesszük tekintetünket őreá, és ne féljünk!"


Imádság:

Ne enged, hogy a pesszimizmus, a kiégettség, vagy a kishitűség éje boruljon adventi utunkra. Ne engedd, hogy a sokféle hang között eltévelyedjünk. Segíts, hogy távol tartsam magamtól a hamis gondolkodást, kiűzzem szívemből a rosszat, megőrizzem a szeretet erényét. Legyen mindig az a törekvésem, hogy tetteimben te nyilatkozhassál meg, téged lássanak bennem. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-11-27 19:44:17, vasárnap
 
 
Advent 1 napja, november 27, advent 1. vasárnapja



,,Az Emberfia abban az órában jön el, amikor nem is gondoljátok!" (Mt 24.44)



Jézus nincs közelebb, vagy távolabb. A mennyben van az Atya jobbján. Mi lehetünk tőle távolabb, amikor nem halljuk meg hangját. Sőt Urunk Jézus minden pillanatban jön felénk. Tulajdonképpen, ha úgy fogom föl földi életemet, mint földi zarándoklást a mennyei haza felé, akkor minden pillanatban minden tettemben folytonos advent van. Krisztus várásában élek, és sokféle módon találkozom vele. Érzem őt, amikor hozzá imádkozom. Érzem erejét a szentségek vételekor. Őt látom meg embertársam jó cselekedeteiben. Tudom, nem a mi naptárunk szerint élsz, te öröktől vagy, örökké élsz. Érkezésed a mi mértékeinket messze meghaladja. Mégis telve van a szívem adventi várakozással, a vágyakozás imáit mondom, a remény ígéretét vésem a szívembe.



Lelkiismeretvizsgálat:

Uram, Jézus! Az eddigi életem során vajon közelebb jutottam hozzád? Vagy megálltam azon a szinten, amit elsőáldozásomkor megtanítottak nekem?



Avilai Nagy Szent Teréz mondja:

,,Nagy dolog lesz halálunk óráján az a tudat, hogy az fog bennünket megítélni, akit mindenekfölött szerettünk. Nem idegenbe utazunk, hanem haza megyünk, annak országába, akit mi annyira szerettünk, és aki minket is annyira szeret."



Imádság:

Uram, Jézus! Ebben az egyetlen szóban, ,,Jöjj!" - mennyi várakozásom, kérésem, és hálám sűrűsödik össze.

Jöjj, jöjj el te, aki soha el sem távozol, soha el nem hagysz. A te valóságod nem ismer véget. Jöjj el közénk ebben az adventben is különös módon, akik hozzád törekszünk. Jöjj el, mert önmagunkat meg nem válthatjuk.

Világ Üdvözítője, jöjj és üdvözíts engem! Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Karamellkrémes
  2022-11-26 19:25:31, szombat
 
  fantáziaszelet - valódi karácsonyi csoda!





Hozzávalók:
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
8 evőkanál ásványvíz
8 evőkanál olaj
1 teáskanál étkezési keményítő
fél teáskanál sütőpor

A krémhez:
25 dkg cukor
25 dkg vaj
2,5 dl víz
5 dkg liszt
rumaroma

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
félbevágott dió

Elkészítése:
A tészta alapanyagait egy tálba tesszük és összegyúrjuk. Amikor összeállt, két egyenlő részre osztjuk. Egy tepsi hátulját megkenjük vajjal, vastagabbra nyújtjuk rajta a tésztát és 180 fokos sütőben megsütjük. Minden lappal így járunk el. Megcsináljuk a krémet. A cukrot lassú tűzön karamelizálni kezdjük, mikor felolvadt levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat, majd 1 dl vizet is beleöntünk. Visszatesszük a tűzre, amikor már forró, a maradék vizet a liszttel simára kavarjuk és a karamellhez öntjük. Lassú tűzön, folyamatosan kavargatjuk, amíg elkezd sűrűvé válik, majd levesszük a tűzről és rumaromát keverünk bele. A kihűtött lapot megkenjük a krémmel, rátesszük a másik lapot. Pár órára hűtőbe tesszük, de akár egy éjszakán át is állhat. Egy pohárral kiszaggatjuk a süteményeket. A csokoládét felolvasztjuk és minden sütemény tetejére csorgatunk egy kicsit, majd egy fél diószemet ragasztunk bele. Ha nem szeretnénk kiszaggatni a tésztát, hogy ne maradjon fölösleg, akkor fel is kockázhatjuk.

Forrás: ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
Boccaccio szelet
  2022-11-25 19:30:19, péntek
 
 

Boccaccio szelet, vigyázat ez a süti függőséget okoz, annyira finom!
Ha valami nagyon finomra vágysz, próbáld ki ezt az édes csodát! Egy finom ebéd után nincs is ennél jobb!

HOZZÁVALÓK:
Tészta:
5 db. tojás sárgája
10 ek porcukor
5 ek víz
15 dkg darált dió
5 ek rétesliszt
1 cs. sütőpor
5 db tojás fehérjének keményre vert habja

Krém:
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1 ek, főzött fekete kávé
1 ek. diólikőr
1 ek darált dió
ELKÉSZÍTÉS:


Tészta: A tojássárgáját, porcukrot, és a vizet habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztben elkevert sütőport, és a tojás keményre vert habját Krém: A porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját habosra keverjük, hozzáadjuk a puha margarint, a fekete kávét és a likőrt, majd a darált diót.

A tepsi aljára ostyalapot rakunk, és ráöntjük a tésztát. Tűpróbáig sütjük... Ha kihűlt rátesszük a krémet, és a tetejét megszórjuk darált dióval. Hűtőbe tesszük, majd felszeleteljük. Tepsi mérete 20 x 30 hagyományos

Nagyon finom, diós is, kávés is. A krémbe szerintem elég lenne 15 dkg porcukor. Gyerekkoromra emlékeztet, ez a süti volt a favorit.



 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
hólabda torta
  2022-11-23 20:00:11, szerda
 
 




Hozzávalók
18 cm-es formához

Piskóta:
4 db tojás
1 20g cukor
1 cs vaníliás cukor
40 g porcukor
50 g forró víz
50 g olaj
100 g liszt
20 g kakaó
6 g sütőpor

Krém:
400 g tej
36 g van.puding
2 db t.sárga
24 g van.cuki
50 g kókuszreszelék
150 g porcukor
150 g puha vaj


Csokitető:
45 g étcsoki
45 g habtejszín

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, sárgáját felverjük a porcukorral és van.cukival. Hozzáadjuk az olajat és folyamatos keverés mellett a vizet. Rászitáljuk a száraz hv-kat, és picit elkeverjük. Fehérjét felverjük a cukorral, és hozzáforgatjuk, hogy egy szép egynemű tésztát kapjunk. Alufóliába csomagolt karikába öntjük, és 170 fokon 30 p alatt készre sütjük. (Tűpróbáig) Krémhez a tejből, pudingból, sárgájából vancukiból kókuszreszelékből pudingot főzünk. Ha kihűlt, puha vajat porcukorral habosítjuk, és robotgéppel összekeverjük a kettőt. Piskótát kettévágjuk, és a krém 3/4-ét beletöltjük. Hűtőbe tesszük legalább egy órára dermedni. Ezután a félretett krémmel bevonjuk a tortát, és az oldalát kókuszreszelékkel bundázzuk. Picit hűtjük, addig a csokit és tejszínt összemelegítjük, ha már nem forró a tetejére simítjuk. Kész is!

Link

Tipp:
süthetsz szilikon formában, vagy kapcsos tortaformában
tetejét picit levágtam így egyenesebb metszetet kapsz

Ha kicsapódik a krém
Ha a krém kicsapódik vagy folyékony lesz, akkor sajnos nem vártad meg, hogy kihűljön a puding mielőtt tovább dolgoztál vele. Illetve az is lehet, hogy a teavaj nem puha, szoba-hőmérsékletű volt, hanem hűtő hideg vagy olvasztott. A recepteknél az alapanyagok hőmérsékletet ugyanolyan fontos betartani, mint a pontosan kimért mennyiségeket.
 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
Sok dióval jó rumosan az igazi
  2022-11-22 17:07:15, kedd
 
 

Recept
4 tojás
30 dg porcukor
15 dg liszt
20 dg darált dió
1 sütőpor
6 ek hideg víz
Ugyanúgy kell megcsinálni mint egy piskótát és 180 -170C° megsütni

Krém

8 dl tej
6 ek gríz
1 cs vaníliás puding
10-15 dg darált dió
3 ek cukor
2 cs van.cukor
pici só

A mikor össze főtt keményre levenni a tűzről és körülbelül egy ujjnyi vastag vajat belekeverni
a krémbe és teljesen ki hűteni miután kihűlt ,
egy kis doboz 250 grammos mascarponéval jó kikeverni rumaromával ízesíteni és mehet rá a piskótára a piskótát érdemes töltés előtt picit rumaromával meglocsolni ,hogy intenzívebb illata legyen a tetejére a krémre pedig csokimázat csinálunk lehet keményebbet vagy hígabbat abba is mehet egy kis rumaroma ki milyet szeret!!!
Jót tesz a sütinek ha egy éjszakát hidegen áll utána át szívósodik a tészta és nagyon finom.



 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
Diócska szelet
  2022-11-22 16:52:14, kedd
 
  Diócska szelet vanilia krémmel töltve:

Hozzávalók:
35 dkg finom liszt.
25 dkg vaj.
15 dkg darált dió.
15 dkg porcukor.
2 evő kanál kakaó.
ezeket össze gyúrjuk.
3 lapot sütünk.
Mindegyiket külön sütőpapiron a tepsi hátulján kell megsütni.
kb 32x22 cm. 180 fok. kb 10 perc.
(törékeny lapok.)
Óvatosan húzzuk le a tepsi tetejéről ha megsült!!

krém:
(7 dl tej. 3 cs. vanilia puding)ezt meg főzzük.
kihütjük..(20 dkg porcukor .20 dkg vaj)
ezt külön ki kavarjuk,majd a kihűlt pundinghoz keverjük.
lapokat megtöltjük vele,tetejére porcukor.
Másnapra,de inkább 2 napot mondok.mire szépen szelhető.és fogyasztható!

Bányácski Zsuzska receptje



 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
Diós krémes szelet
  2022-11-18 20:26:55, péntek
 
  Diós krémes szelet egy nagyon finom és egyszerű sütemény, olyan, amivel a nagyi kényeztetni szokta az édesszájú unokákat.


Hozzávalók - 28 x 40 cm-es tepsihez
Tésztához

4 db tojás,
20 dkg porcukor,
15 dkg liszt,
10 dkg darált dió,
10 evőkanál víz,
2 kávéskanál nescafé,
12 g sütőpor.
Krémhez:

3 dl tej,
3 púpozott evőkanál liszt,
20 dkg cukor,
1 db egész tojás,
2 csomag vaníliás cukor,
20 dkg margarin, vagy vaj.

Elkészítése
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgákat 15 dkg cukorral fehéredésig keverjük.
A vizet melegítsük fel és oldjuk fel benne a kávét, vagy főzött kávéból mérjünk ki 10 evőkanálnyit.
A lisztet, a diót és a sütőport keverjük össze, majd felváltva, 2-3 részletben dolgozzuk bele a kávét és a száraz hozzávalókat.

A fehérjét a maradék 5 dekagramm cukorral kemény habbá verjük.
Ezután óvatosan forgassuk bele a felvert tojáshabot.
Öntsük a tepsibe és kb. 25 perc alatt süssük meg.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e.

Amíg a piskóta sül, készítsük el a krémet.
A cukrot, lisztet, tojást keverjük csomómentesre a tejjel.
Főzzük sűrű krémmé, majd a végén keverjük hozzá a vaníliás cukrokat is.
Folpackkal takarjuk le úgy, hogy közvetlenül nyomkodjuk rá a krémre, így nem fog bebőrösödni.
Ha már langyosra hűlt, dolgozzuk össze a habosra kevert margarinnal, vagy vajjal. Kenjük a közben kihűtött piskótára és szórjuk meg csokireszelékkel, de bevonhatjuk csokimázzal is.
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!



 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 199 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 8645
  • e Hónap: 15017
  • e Év: 65808
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.