Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 158 
rablóhús sütőbe
  2013-08-31 18:19:00, szombat
 
 
előkészület: 30 perc
sütés: 45 perc
hozzávalók 6 főre
50 dkg sertéshús
3 fej vöröshagyma
20 dkg húsos szalonna
1 szál kolbász
3 burgonya
grillfűszer

őrölt bors

elkészítés
A hozzávalókat feldaraboljuk. A húst befűszerezzük és 1-2 órára hűtőbe tesszük. A krumplikat sózzuk, borsozzuk.
Pálcikára szépen felfűzzük őket: hús, hagyma, kolbász, krumpli, szalonna...
Tepsibe tesszük és fóliával lefedve, közepes lángon 60 percig sütjük.
60 perc elteltével levesszük a fóliát és anélkül még további 30 percig pirítjuk.
Salátával tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Sörtésztában sült padlizsán és tök tallérok
  2013-08-31 18:17:29, szombat
 
  Hozzávalók: 2 padlizsán, 2 zsenge kerti tök;
a sörtésztához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2,5-3 dl sör, só;
a sütéshez: 4 dl olaj;
a mujdéjhoz: 1 fej fokhagyma, 4-5 evőkanál olaj, só, petrezselyemzöld

Elkészítése: A padlizsánt meg a tököt meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és lesózzuk. A sörtésztához felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót meg a lisztet és csomómentesre kavarjuk annyi sörrel, hogy palacsintasűrűségű masszát kapjunk. A zöldségekről papírtörlővel litatjuk a levet, belemártjuk a sörös masszába és forró olajban kisütjük. A muzsdéjhoz a fokhagymát megpucoljuk és áttörjük. Hozzáadjuk a sót meg az apróra vágott petrezselyemzöldet és krémesre kavarjuk, fokozatosan adagolva közben az olajat.
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Közönséges nyír
  2013-08-30 18:51:21, péntek
 
  (Betula pendula)

Levele kiváló veseműködés szabályozó, vízhajtó, vesehomok-és vesekő-képződést gátló. Apró vesehomok elhajtható napi egy csésze, egy csapott evőkanálnyi teafűből 2,5 dl vízzel készített teájával. Kétszerre kell meginni. Reumára ugyanezt a teafű mennyiséget 1,5 dl vízzel kell leforrázni, napi egy alkalommal étkezés előtt meginni. A friss levelek és a fakéreg főzetét krónikus bőrbetegségeknél és hólyaghurutnál használjuk. Tavaszi kúráknál és érelmeszesedés ellen is alkalmazhatjuk. Ez a főzet eltünteti a szeplőket és a kézen/arcon lévő májfoltokat. A kérdéses területeket mosogatni kell ezzel a teával, hagyni megszáradni, majd gyakran ismételni. Naponta kell friss főzetet készíteni. Az idült reuma is kiválóan kezelhető a nyírfa levelével. A beteg meleg matracra fekszik vastagon befedve nyírfalevelekkel, jól betakarva, és forró nyírfateát iszik mindaddig, míg alaposan izzadni nem kezd. Szívbetegeknek nem tanácsos ez a kúra! Az eredmény meglepően hatásos.

A kéreg magában lázcsillapító, vízhajtó, emésztés javító hatással rendelkezik. Teát főzéssel készítünk belőle.

A törzsből csapolt nedv, a nyírfa " vére" méregtelenítésre, ízületi gyulladásra, hajhullás ellen használatos. A gyűjtéshez fiatal, kifejlett fát válasszunk. Akkor lehet megcsapolni a fát, ha ágát megtörve nedvezik. Egy legalább 2 literes, fehér vászonnal fedett edényt tegyünk a megtört ág alá. Másnapra kb. 1,5 liter folyadék lesz az edényben (és kívül számtalan, az édes nedvre gyűlő rovar..) mindaddig, míg a szezon tart. Utána a heg hamar begyógyul, a fa nem szenved maradandó károsodást. A frissen csapolt nedvből naponta 100-200 grammnyi mennyiséget kell inni 21 napon keresztül. A kúra akkor ér véget, mikor a fa nedve egyre hígabb és egyre vízízűbb lesz. Tartósítani úgy lehet, hogy jól zárható üvegbe tesszük, hozzáadunk üvegenként 2 szegfűszeget és egy darabka fahéjat, lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.

Gyógyászati célból leveleit, kérgét, törzséből csapolt nedvét gyűjtjük. A leveleket június-július hónapban, a kérget és fanedvet februárban gyűjtjük.

A közönséges nyír a Bükk hegységben is gyakori, egész Európában és Ázsiában honos, 15-18 méter magasra megnövő, szép fehér törzsű fa. Hosszú nyelű, kicsi levelei háromszögletűek, ágai hajlékonyak. Nőnemű virágai oválisak, hegyesek, tavasszal nyílnak. A hímnemű barkák ősszel jelennek meg. Az ágakról lógó barka adja a latin nevet: pendula = függő. Hatóanyagai a glikozidák, szaponinok, gyanta és cukor.

A bölcsesség, a világmindenség fájának tartják: a sámánok a nyírfa törzsét megmászva jutottak közel a éghez, ahol gyógyulásukat keresték. A világ minden táján úgy tudták, hogy a nyírfa kiűzi a rosszat a testből. A római korban a törvényszolgák büntető fegyvere nyírfakéreggel volt borított. Ágaiból készült seprővel tisztították a sabbath-ra, a zsidó ünnepre készülők útját. A finn szaunákban vízbe áztatott nyírfavesszővel csapkodják a testet. A rossz nebulókat is nyírfapálcával büntette a magyar tanító a régi világban. A lengyelek cipőt készítenek puha kérgéből. Szintén a fa kérgét használják Oroszországban a bőr cserzésére.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy pohár tej.
  2013-08-29 12:45:21, csütörtök
 
 

Valamikor egy fiúcska házról házra járva kereste meg a tanulásához szükséges pénzt, amikor azt vette észre, hogy már csak 10 centje van, ami alighohy elég vajmi kis élelemre, mert már éhes is volt. Elhatározta, hogy a következő háznál valami ennivalót kér.

Ámde, elveszett a bátorsága, amikor egy szép lány nyitott neki ajtót, így étel helyett csak egy pohár vizet kért.

A lány látta, hogy éhes a fiú, hozzott hát neki egy pohár tejet. Lassan megitta, majd megkérdezte:

- Mivel tartozom?

- Semmivel, felelt a lány: - Anyukám úgy tanított, hogy sose hagyjuk megfizetni azt, amikor szívből adunk.

- Hát, akkor ... tiszta szívemből köszönöm.

Amikor Howard Kelly elhagyta ezt a házat, nem csak fizikailag érezte magát erősebbnek, hanem a lassan majdnem elvesztett hitében is.

Pár év múltán a lány súlyosan megbetegedett. A helybeli orvosok tehetetlenek voltak, ezért egy nagyvárosba küldték őt, specialistákat hívtak hozzá, hogy azok foglalkozzanak ezzel a ritka betegséggel.

Konzultációra odahívták doktor Howard Kellyt is, aki amikor meghallotta a város nevét, ahonnan a beteg jött, furcsa fény gyulladt ki a szemében.

Azonnal elindult a folyosón, ami a beteg szobájához vezetett. Bement, hogy megnézze őt. Azonnal megismerte. Visszament a konzultációs szobába azzal az eltökélt szándékkal, hogy erejéhez képest mindent megtesz a beteg életéért.

Ettől a naptól különös figyelmet szentelt neki.

Hosszú idő elteltével megnyerte ezt a harcot.

Doktor Kelly kérte, hogy a kezelésért kiállított számlát terjesszék neki elő jóváhagyásra. Ránézett a számlára, széljegyzetett írt rá, majd beküldte a beteg szobájába.

A hölgy félt belenézni. Tudta, hogy a költségeket egész életén át fizetheti, végül mégis csak kinyitotta...

Szeme a számla szélén levő megjegyzésre tévedt.

Ezt olvasta: Teljes egészében megfizetve egy pohár tejjel.

Aláírás : doktor Howard Kelly.
 
 
0 komment , kategória:  Tanulságos történetek  
Misztikus filozófia.
  2013-08-29 12:35:51, csütörtök
 
  Születésünkkor nevet, neveket kapunk. Magyar szokás szerint mindenkinek van legalább egy családneve, és egy vagy több keresztneve.
A nevek betűkből állnak. Minden betű egy isteni fénysugár ru-hája, háza. Minden betű egy atom, a Teremtés Energiája, egyedi energiákkal rezonál.
Minden betűnek van rezgése, ami számmal kifejezhető, megjeleníthető.
Az apától kapott családnév az apai energia örökséget mutatja.
A keresztnevünk megmutatja a családban, amibe beleszülettünk, egyénileg mit vállaltunk.
A születési dátumban a születésnap mutatja a szellem számát, a gondolatokat.
A születési hónap mutatja meg az anyai örökséget, és az asztrál kapcsolatokat.
A születési év fontos visszahivatkozás az apai örökségre.
Ha az Életfa utakban a yin erők vannak többségben, ebben az életben a nőies oldalt akarod hangsúlyozni.

Ha az Életfa utakban a yang erők vannak többségben, ebben az életben a férfias oldalt akarod hangsúlyozni.

A Kabbala sorselemzés, születési analízis, a név misztikája, és a számok filozófiája. Vagyis, a Misztikus filozófia.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes  
Fehér, barna, méregdrága - Milyen cukrot használj?
  2013-08-29 12:29:31, csütörtök
 
  Annyi már bizonyos, hogy a kristálycukrot jobb mellőzni az étrendedből, abban viszont már nincs egyetértés, hogy akkor mit is használj helyette. Segítünk eligazodni az új cukrok világában!

Fehér cukor - barna cukor, mi a különbség?
Bár barnasága miatt egészségesebben hangzik, a barna cukor nem sokban különbözik fehér társától: csupán melasztartalma nagyobb, melytől ragadós és barna lesz, de cseppet sem egészségesebb. Az árán viszont ez nem látszik: egy kiló fehér cukor 3-400 forint, míg a barna kilója akár 800-1500 forintba is kerülhet. Kétféle verzió elérhető: a nem teljesen kifehérített nádcukor is barna, de sokkal gyakrabban adnak nádmelaszt a cukorrépából készült fehér cukorhoz.

Nádcukor, répacukor, gyümölcscukor: fontos, hogy miből gyártják?
A kristálycukrot hazánkban főleg cukorrépából állítják elő, míg a világ más részein a trópusi vidékeken honos cukornádat használják e célra. Mivel ez utóbbinak nagyobb a szállítási költsége, Magyarországon a nádcukorhoz jóval drágábban lehet hozzájutni. A drágább jobb elv azonban itt sem érvényesül, hiszen ha ízük és ásványianyagtartalmuk teljesen nem is, de a kétféle cukor kémiai szempontból megegyezik, így a nádból előállított cukor nem sokkal egészségesebb, vagy diétásabb. A gyümölcscukor, más néven fruktóz viszont már kilóg a sorból, hiszen természetes formában is megtalálható a természetben. A vércukorszintet ez is megemeli, de lassabban, mint a szőlőcukor, és intenzív édes íze miatt (a szacharóznál 30%-kal édesebb) jóval kevesebbre van szükség belőle az ételek-italok édesítéséhez. Ennek köszönhetően még az energiabevitel is csökkenthető. Egy kiló 6-900 forintba kerül, így nem sokkal drágább, mint a kristálycukor.

Sztívia, eritriol és xilit, a furcsa nevű befutók
Az utóbbi években a cukorbetegek és a diétázók nagy örömére olyan cukrok is elérhetők, melyek alig emelik a vércukorszintet, mégis ugyanolyan könnyen és jól használhatók, mint a hagyományos cukor. A sztívia, azaz jázminpakóca egy igen régóta használt dél-amerikai gyógynövény, melynek szárított levele harmincszor édesebb a cukornál. Szigorúan véve természetesen ez nem cukor, de akként használhatjuk por, tabletta vagy folyékony formában. Nemcsak fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, de a vércukorszintet is alig emeli, kalóriatartalma pedig szinte elhanyagolható. Hátránya a kicsit furcsa íze és az ára: már a kis kiszerelésű, 50 ml-es cseppek vagy tabletták is több ezer forintra rúgnak. A jó hír viszont az, hogy a növényt te is nevelgetheted cserépben, és rendszeresen "szüretelhetsz", így jóval olcsóbban jutsz hozzá a levelekhez.

Az eritriol és a xilit sem sokkal marad le az árversenyben: mindkettő kilója kétezer forint körüli áron kapható legolcsóbban. A nyírfacukor, azaz xilit egy cukoralkohol, mely ízre, állagra és felhasználhatóságra is egyezik a kristálycukorral, egy kivételtől eltekintve: élesztős ételeknél nem használható. A cukor negatív tulajdonságai viszont hiányoznak belőle: alig emeli a vércukorszintet, cukorbetegek, diétázók is bátran fogyaszthatják. Ugyanez igaz az eritriolra is, mely kicsit kevésbé édes, de ugyanolyan jól beválhat. Az élelmiszeripar a kilencvenes évek óta használja, mert növeli a termékek eltarthatóságát.

Miért jó a méz?
Bár kalóriaértéke nem elhanyagolható, a méz mégis természetes alternatívája lehet a cukornak. Sok vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet tartalmaz, baktériumölő hatása is kiemelkedő, ráadásul ezen felül minden fajtaméz más-más kedvező tulajdonsággal bír.


A bolti mézek helyett inkább keress egy megbízható termelőt, akitől rendszeresen - és olcsóbban - vásárolhatsz. Egy kiló vegyesméz már 1300-1500 forintért is elérhető, míg az egyik legdrágább az erős antibiotikus hatású propoliszos méz, illetve a különleges gesztenyeméz, melynek már 2500-3000 forint kilója.

Antal Emese, dietetikus
"A mesterséges édesítőszerek napjainkban terjedtek el. Energiaértékük elhanyagolható, így a testtömegcsökkentő étrendben is kitűnően alkalmazhatók. Nem befolyásolják a vércukorszintet, így cukorbetegeknek is ajánlhatók. A ciklamát 30-szor édesebb a répacukornál és ajánlható ételkészítéshez, főzéshez, mivel hőstabil. Az aszpartám kétszázszor édesebb a répacukornál, viszont hőérzékeny. Ezért főként italok és gyümölcskészítmények édesítésére használják. Ezt az édesítőszert támadják a legtöbben, de az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal) számos kutatás alapján biztonságosnak nyilvánította és majdnem minden évben felülvizsgálja. Az aceszulfám-K édes íze szempontjából hasonló az aszpartámhoz, hőstabil és nincs mellékíze. Ha egy gyártó édesítőszert vagy cukorpótlót ad az élelmiszerhez, a címkén fel kell tüntetnie jelenlétüket, méghozzá mennyiségileg csökkenő sorrendben. Ezeket az anyagokat vagy kiírják a címkén és/vagy E jelölést használnak. Fontos megemlíteni még a szorbitot, amelynek édesítő ereje csupán a répacukor 30-50%-a. Túlzott fogyasztása haspuffadást és hasmenést okozhat, így a mértéket itt még fontosabb betartani."

 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Ne ácsorogj!!
  2013-08-29 12:18:45, csütörtök
 
 
Jézus az út, az igazság és az élet. Azért jött, hogy életünk legyen és bőségben legyen. Jézus nem fösvény, de nem is pazarló. Igaz, hogy bőkezűen osztja nekünk ajándékait, de bizonyos ,,hozamot" is elvár ,,befektetésétől". Szeretné, ha befektetése neki dolgozna, és magas hasznot hozna. Egyszóval, Jézus az első osztályú keresztényt szereti. Nem szeretné, ha tétlenek maradnánk a gonosszal és a jogtalansággal szemben. Valójában az egyetlen oka, amiért a gonosz szünet nélkül zaklatja társadalmunkat az, hogy nincs elég jó ember, aki színt vallana, és bevetné magát azért, ami helyes.
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Ez is Amerika: levágott pénisszel találtak rá – fogalm
  2013-08-29 10:59:52, csütörtök
 
 
A Washington állambeli Clarkston városban eszméletlen állapotban találtak rá egy férfira, akinek hiányzott a nemi szerve.
A 62 éves férfit július 26-án, a hajnali órákban, egész pontosan 4 óra 30 perckor fedezték fel, Clarkston város egyik kereszteződésében, az út közepén. Ami érdekes, hogy azóta, az eltelt egy hónap alatt, semmi hír nincs róla: mi lett és pontosan mi is történt vele. Akkor vértócsában feküdt, eszméletlenül, levágott pénisszel. A férfi közelében a rendőrök egy fűrészfogú kést is találtak.

Azonnal a Lewiston-i kórházba szállították, ahol az öntudatára ébredt úriember közölte, hogy az égegyadta világon semmire nem emlékszik. Rendőrségi információk szerint a férfi nem volt életveszélyes állapotban, mentális állapota is viszonylag kielégítőnek volt mondható - leszámítva, hogy fogalma sincs arról, mi történhetett vele.

A földön fekvő férfitől olyan 100 méterre megtalálták a péniszét és a nemiszervének egyéb maradványait - ezeket elküldték a St. Joseph Kórházba, hátha vissza lehet még illeszteni. Azóta sem ismert, hogy sikerült-e a helyreállító műtét. Az Asotin megyei rendőrség szerint nem baleset történt, viszont annak megállapítása, hogy a férfi saját kezűleg követte-e el a csonkítást vagy idegenkezűség esete áll-e fenn, további vizsgálat tárgyát képezi.

Legutóbbi információk szerint még az sem világos, állt-e a férfi alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt. Az esetről további híradás sem ismeretes.
Forrás: khq.com
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a világból  
5 évesen lett anya
  2013-08-29 10:53:29, csütörtök
 
 

Az eset 1939 tavaszán történt. Lina Medina ekkor mindössze az ötödik életévét töltötte be. Édesanyja indián ősöktől származott, mikor látta, hogy kislánya hasa egyre inkább dagad, felkereste Dr. Gerardo Lazodát, ő kezelte a kislányt egészen a szülése pillanatáig.

5 évesen lett anya
Az eset 1939 tavaszán történt. Lina Medina ekkor mindössze az ötödik életévét töltötte be. Édesanyja indián ősöktől származott, mikor látta, hogy kislánya hasa egyre inkább dagad, felkereste Dr. Gerardo Lazodát, ő kezelte a kislányt egészen a szülése pillanatáig.

Az édesanya kezdetben azt gondolta, hogy kislányát a gonosz szállta meg, és könyörgött az orvosnak, hogy űzze ki belőle. Dr. Gerardo Lazoda eleinte tumorra gyanakodott, de a sorozatos vizsgálatok után megdöbbenten kellett tapasztalnia, hogy az 5 éves Lina Medina bizony terhes, így a kislányt azonnal átszállították egy perui kórházba. Ekkor a kislány csupán 5 éves volt, és mikor kiderült, hogy terhes, már a nyolcadik hónapban járt.
Mivel a babát elvetetni ebben a stádiumban már nem lehetett, Lina Medina 1939.május 14.-én életet adott kisfiának, akit az orvosa után Gerardonak keresztelt. A kisfiú teljesen egészségben született meg, 2,7 kilogrammal. Anyja elmondása szerint a kis Lina már hároméves kora óta menstruált, de arra, hogy vajon ki ejthette teherbe, nem találtak megoldást. Elsőként Lina apját gyanúsították, így őt be is börtönözték nemi erőszak, valamint vérfertőzés vádjával, de kis idő elteltével sem tudtak megfelelő bizonyítékot előkeríteni, így az édesapa kilétére soha nem derült fény.
Lina Medinát pszichológus kezelte. A kérdésre, hogy folytatott-e valaha bárkivel is szexuális aktust, soha nem tudott ésszerűen válaszolni. A pszichológus szerint az ötéves kislány semmivel sem volt fejlettebb sem testileg sem szellemileg más ötéves gyerekeknél, sokkal inkább játszott a játékbabáival, mint saját gyermekével.
Lina a családjával együtt nevelte fel kisfiát. Gerardo, a kisfiú csak tíz éves korában tudta meg, hogy az az ember, akit eddig a nővéreként kezelt, valójában az édesanyja. Lina története azonban itt még nem ért véget, hiszen 1972- ben férjhez ment, és született egy másik kisfia is a férfitől. Lina 1979-ben hunyt ek leukémiában. Ezen kívül soha nem volt semmilyen betegsége, illetve egyéb egészségügyi problémája.

A családjából fennmaradtak napjainkban is Lima egyik nyomornegyedében, Kis Chicagóban élnek. Egy neves folyóirat kérte a családtagokat, hogy adjanak nekik interjút, cserébe busás összeget kaptak volna, ám a család elkergette őket, így ennél több információ nagy valószínűséggel soha nem lesz birtokunkban.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a világból  
Szent Mónika
  2013-08-28 19:02:09, szerda
 
  Szent Mónika (331 körül - 386)
Szent Mónika élete minta a családanyák számára.

Augusztus 27.
*Tagaste, 332. +Ostia, 387.
Szent Ágoston De Ordine c. művének vége felé leír egy jelenetet: Néhány barátjával e munka kérdéseiről vitatkoztak, amikor belépett az édesanyja, Mónika asszony, és érdeklődött a könyv alakulása felől. Ágoston akkor utasította az írnokot, hogy Mónika megjelenését és érdeklődését is jegyezzék fel a könyvbe. Mónika kiáltva tiltakozott: ,,Micsoda? Soha nem hallottam arról, hogy olyan írásokban, amilyeneket ti olvastok, asszonyok is szerephez jutottak volna!'' Méltánytalannak érezte, hogy egy tudományos, filozófiai munkában előforduljon az ő neve. Ágoston azonban azzal nyugtatta meg, hogy a filozófia szó a bölcsesség szeretetét jelenti: ,,Figyelmen kívül hagytalak volna ebben a műben, ha nem szeretnéd a bölcsességet. Te pedig szereted, jobban, mint engem; azt pedig én tudom, hogy engem mennyire szeretsz. Annyira előrehaladtál a bölcsességben, hogy nem reszketsz még a halál előtt sem, ez pedig a filozófia csúcsát jelenti. Vajon nem nekem kellene-e a te tanítványoddá lennem?''

Mónika életének titka az Isteni Bölcsesség, a megtestesült Ige iránti szeretet, amelyet a szent könyvekből szívott magába. Már a szülői házban, Tagastéban szívébe plántálódott az Isten iránti szeretet, nem annyira az édesanyjától, mint egy öreg szolgálótól, aki már Mónika apját is az ölében hordozta, és szent komolysággal, józan, gyakorlati bölcsességgel megáldott lélek volt.

Mikor eladósorba került, Mónikát a még pogány Patriciushoz adták feleségül. Sokat fáradozott azon, hogy férjét megnyerje Krisztusnak, de nem szavakkal, hanem a tettei által hagyta beszélni férjével az Urat. Férje hűtlenségeit és féktelen dühkitöréseit hallgatag türelemmel viselte, s a szeretetnek az a nyelve, amelyben a bölcsesség és a kereszt szeretete nyilvánult meg, végül meghódította a férjét. Patricius élete vége felé katechumen lett, és a halálos ágyán megkeresztelkedett.

Özvegysége éveit Mónika a tevékeny szeretetnek szentelte. Erejét az oltárból merítette: egyetlen napot nem mulasztott el szentmise nélkül, esténként is a templomba sietett az imádság órájában.

Rendíthetetlen hite és erős szeretete mégis főleg Ágostonnal kapcsolatban mutatkozott meg. Nem sokkal azután, hogy a világra hozta, kereszttel jelölte meg az újszülött homlokát és sót tett a szájába, s ezzel -- a kor szokásainak megfelelően -- katechumennak tekintette a fiát. Maga Ágoston is úgy emlékezett erre később, hogy már kora gyermekségében megfogant az Egyház méhében. De e lelki fogantatás és a születés között hosszú évtizedek teltek el, melyek során Mónika sokat gyötrődött érte, s szinte másodszor is, sokkal keservesebb vajúdások közepette mint először, megszülte őt, most már az örök életre. Könnyek között könyörgött a fiáért hosszú évekig, anélkül, hogy Istenbe vetett bizalma megingott volna. Álma és egy püspök szava, aki azt mondta neki: ,,lehetetlen, hogy ennyi könny gyermeke elvesszen'', erősítette meg állhatatosságában, mert ezeket a szavakat úgy fogadta, mintha az égből jöttek volna.

Mikor Ágoston úgy határozott, hogy elszakad édesanyjától és Rómába költözik, hogy ott tanítson, Mónika erőszakkal vele akart menni. Határozott szándéka volt, hogy vagy visszatartja az utazástól, vagy maga is vele megy. Ágostonnak azonban egyelőre elege volt a gondoskodásból, ki akart szabadulni az anyai szárnyak alól. Mónika egészen a karthagói kikötőig követte a fiát, s akkor Ágoston becsapta őt, nélküle vitorlázott el Róma felé. Mónika az egész éjszakát végigimádkozta Szent Ciprián (lásd szeptember 16-án) sírjánál, hogy Isten ne engedje elindulni a fiát, de a hajó Ágostonnal együtt kifutott a kikötőből. Reggel Mónika felfedezte, hogy egyedül maradt, és ,,eszét vesztve a fájdalomtól, jajgatással és sóhajtozásokkal töltötte meg Isten fülét''. Isten az egész éjszaka ismételgetett kérést nem hallgatta meg, hogy a másikat, azt, amelyik sokkal fontosabb volt és Ágoston megtérésére vonatkozott, teljesítse.

Mindenesetre Mónika a karthagói kikötőben mérhetetlen magára hagyottságot érzett, mert mint az anyák általában, ,,sőt, a többi édesanyánál sokkal jobban'' magánál és magának akarta tartani a fiát. Mindabból azonban, amit átszenvedett, megtanulta, hogy Isten kezére bízza a gyermekét, s végül egészen odaajándékozza Istennek.

Bizonyos idő elteltével mégis követte Ágostont, de ő akkor már Milánóban élt és Szent Ambrus tanítványa volt. Mónika egyszerre megérezte, hogy mennyire megragadta és át is formálta a fiát a szent püspök szava. Ezért úgy szerette Ambrust, mint ,,Isten angyalát'', és úgy csüngött az ajkán, mint szomjas ember az élő vizek forrásán. Milánóban kapta meg a választ régi-régi kérésére: 387 nagyszombat éjszakáján Ágoston, annak fia, Deodatus és barátja, Alypius együtt vette fel a keresztséget. Mónika pedig boldogan ünnepelt, és hálát adott Istennek.

A keresztség után elhagyták Milánót, és egy időre valamennyien visszavonultak Cassiacumba, majd elhatározták, hogy hazatérnek Afrikába. Mónika azonban még útközben, mielőtt tengerre szállhattak volna, a kikötővárosban, Ostiában megbetegedett és meghalt. Kívánsága szerint ott, Ostiában temették el.

Ágoston egy imádsággal fejezi be édesanyja történetét: ,,Nyugodjék békében a férjével együtt, aki előtt és aki után nem volt más férje, akinek szolgált, s akiben megtermette a türelem gyümölcsét, mert őt is megnyerte, Uram, neked. Add, hogy mindnyájan, akik ezt olvassák, oltárodnál megemlékezzenek Mónikáról, a te szolgálódról, és vele együtt Patriciusról is, aki egykor az ő férje volt, s kinek testéből, nem tudom hogyan, engem is erre az életre vezéreltél. A jámbor lelkek emlékezzenek meg róluk, akik az én szüleim voltak ebben a mulandó világosságban, s akik most már belőled, az Atyából és a katolikus Anyából a testvéreim, és velem együtt a mennyei Jeruzsálem polgárai, ahová a te néped, a kivonulástól kezdve egész a megérkezésig oly forrón vágyakozik.''

Az ágostonos remeték a 15. században május 5-én ünnepelték Ágoston megtérését, s az előző napot, május 4-ét választották arra, hogy megemlékezzenek Szent Mónikáról, kinek halála dátumát nem ismerjük. 1550 körül a római naptárba is felvették az ünnepet. 1969-ben Szent Agoston ünnepnapja elé, augusztus 27-re helyezték át.

Ez a csodálatos feleség és édesanya ,,ruházata szerint asszony, a hitére nézve férfi volt; olyan biztonság volt benne, amilyet csak az öregség ad meg az embernek; olyan szeretete volt, amilyenre csak egy édesanya képes; s olyan jámborság élt a szívében, amit csak egy keresztény nő hordozhat a szívében'' -- mondja róla Ágoston.

A Vallomásokban elbeszél egy esetet Mónika fiatal korából, valószínűleg úgy, ahogy magától édesanyjától hallotta. Szülei Mónikát gyakran küldték le a pincébe, hogy a nagy amforákból bort hozzon az asztalra. ,,Ő pedig, mielőtt kisebb kancsókba szétöntötte volna a bort, pajkosságból mindig megnyalta a nagy kanna szélét, mert a bor igazában nem ízlett neki. Csakhogy a napról napra ismétlődő játék közben egyre gyakrabban nyelt is a borból, annyira, hogy egyszer csak élvezettel húzott le egy kisebb kancsónyit is. Mikor ezt az egyik öreg szolgáló meglátta, megdorgálta érte. A dorgáló szóra a leány fölényesen odavágott valamit, mire a szolgáló iszákos nőnek bélyegezte. Ettől Mónika magára eszmélt, s a szolgáló szava úgy maradt benne, mint valami nagy tövis, és kigyógyította hibájából.''

Ágoston azt is leírja, milyen volt Mónika mint feleség: ,,Ha a férje hűtlen volt hozzá, nyugodt maradt, soha nem volt közöttük emiatt veszekedés. Azt is tudta, ha a férje haragos, nem szállhat vele szembe sem szóval, sem tettel. Hanem amikor már lecsillapodott a mérge, ha jónak látta, számon kérte a haragjában elkövetett tettet. Sok asszony élt a környéken, akiknek a férje közel sem volt olyan indulatos, mint Patricius, az arcukon mégis gyakran lehetett durva ütések nyomát látni. S ha barátnőjüknek arról panaszkodtak, hogy ez a férjük bűne, akkor Mónika csak annyit mondott, hogy nem, ez a te nyelved bűne. Amikor más asszonyok, akik jól ismerték a férjét, és azon csodálkoztak, miként lehetséges, hogy Mónikát nem veri meg, vagy hogy egy napig sem volt közöttük harag, -- ha valóban jószándékúan kérdezték -- elmondta, hogyan bánik ő a férjével.''

A legtöbb gondot és bánatot három gyermeke közül Ágoston okozta neki. Diákkorában kicsapongó életet élt és a manicheusok szektájához csatlakozott. Akkor a fájdalmában elmerült Mónika álmot látott: egy nagy útjelző oszlop előtt állt, és látta, hogy egy ragyogó ruhába öltözött ifjú közeledik feléje. Derűs mosollyal kérdezte tőle, miért sír. Mónika azt felelte, hogy siratja fiának elveszett lelkét. Az ifjú erre azzal biztatta, hogy ne keseregjen, mert a fia ugyanabban az irányban halad, mint ő. Akkor hirtelen megpillantotta Ágostont ugyanazon az ösvényen. Mónika elmesélte ezt az álmát a fiának, s az úgy értelmezte, hogy anyja meg akarja téríteni a katolikus hitre. Ennek pedig ellene mondott: ,,Ez nem történhet meg, mert az angyal nem azt mondta, hogy én leszek ott, ahol te vagy, hanem hogy te fogsz ugyanoda érkezni, ahova én!'' Miután Ágoston megszökött előle és Rómába utazott, egyszer csak levelet kapott tőle Mónika, melyben arról értesítette, hogy megbetegedett. Azonnal útra kelt, hogy betegségében mellette lehessen. Meg volt róla győződve, hogy ezzel a lépésével Isten akaratát teljesíti. Ezért nem félt akkor sem, amikor a hajó, alighogy elhagyták a kikötőt, félelmetes viharba került. A legénység elbújt a hajó gyomrába, a kapitány pedig megkötöztette magát a fedélzeten, hogy a hullámok le ne sodorják, vagy a hánykódó hajóról bele ne csússzon a vízbe. A villámok cikázó, fehér fényében egyszer csak meglátott maga mellett egy fehér nőalakot. Mónika volt az, aki a hajón lévő összes utas és hajós között egyedül nem félt. Bátorítani akarta a kapitányt, az pedig ezt kiáltotta neki: ,,Ki vagy te?'' Ő visszakiáltotta: ,,Egy anya vagyok, aki a fiához utazik, mert az sokkal nagyobb veszedelemben van, mint ez a vihar.'' ,,Honnan van ehhez bátorságod?'' -- kérdezte a kapitány. ,,Attól, aki ezt a vihart reánk bocsátotta -- hangzott a válasz --, s aki majd ismét elcsitítja a hullámokat, hogy megérkezhessünk Itáliába.'' E szavakkal eltűnt a kapitány szeme elől, aki a vihar elültével nem akarta elhinni, hogy az utasok között lévő Mónika ugyanaz, mint akivel beszélt a viharban.

Édesanyja halálát Ágoston így beszéli el: ,,Akkor hirtelen visszanyerte öntudatát, ránk nézett, akik ott álltunk mellette, reám és a testvéremre, és azt kérdezte tőlünk: »Hol voltam?« Amikor látta, hogy a fájdalom teljesen lesújtott minket, így szólt: »Itt temessétek el anyátokat«. Én hallgattam és a sírással küszködtem. A testvérem valami olyasmit mondott, hogy ő sokkal szívesebben venné, ha hazai földben nyugodna. Anyánk rám nézett, és mondta: »Nézd csak, mit mond!«, majd mindkettőnkhöz intézve szavait, folytatta: »Temessétek csak el a testet ott, ahol van, és ne legyen miatta semmi gondotok. Csak arra az egyre kérlek titeket, hogy az Úr oltáránál emlékezzetek meg rólam, bárhol lesztek.« Mikor ezt kimondta, elhallgatott, és állapota súlyosabbra fordult. Én fogtam le a szemét. Akkor mérhetetlen szomorúság áradt a szívembe, és könnyekben akartam kitörni, de akaratom visszatartotta a könnyeket, és a szemem száraz maradt... Arra is gondoltunk, nem volna illő, hogy hangos jajgatás és zokogás közepette temessük el halottunkat, úgy, ahogy a gonosz halál után az örökre megholtakat szokás siratni, hiszen az ő halála nem volt gonosz, és nem is halt meg örökre. Ennek tiszta élete volt a bizonysága.''

Istenünk, szomorúak vigasztalója, ki Ágoston megtérése által megmutattad, hogy irgalmasan elfogadtad Szent Mónika fiáért ontott könnyeit, közbenjárására kérünk add meg, hogy bűneinket megsirassuk, és kegyelmedből bocsánatot nyerjünk!
 
 
0 komment , kategória:  Szent Mónika  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 158 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 158 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 202
  • e Hét: 375
  • e Hónap: 3124
  • e Év: 40872
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.