Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 146 
Nap Szentje - 2014. Február 28.
  2014-02-28 16:36:40, péntek
 
 

Nap szentje: SZENT OSZVALD

Edwin király Ethelfrith leverése után lett Northumbria uralkodója. Ethelfrith két fia: Szent Oszvald (640 körül-642) és Oswiu ebben az időben a Skócia délnyugati partjai mellett lévő szigeten, Iona kolostorában élt száműzetésben. A kolostort Szent Kolumba és ír szerzetesek egy csoportja alapította 563-ban. A két ifjú herceg ionai tartózkodása alatt keresztény lett, és egy évvel Edwin halála után Oszvald elhatározta, hogy visszaszerzi apja országát, a pogányokat elűzi és helyreállítja az egyházat. Hexhamtől néhány mérföldnyire északra felállíttatott egy keresztet. A csata előtti éjszakán víziójában Szent Kolumbát látta, amint oltalmul serege fölé terítette köpenyét. A következő napon katonáit és önmagát Istennek ajánlotta és legyőzte Cadwallont. Ezután rövid életének hátralévő idejét a northumbriai egyház helyreállításának és népe megtérítésének szentelte.

Amikor Paulinus püspök székét be akarta tölteni, Ionához fordult segítségért. Cormanus, akit az ionai szerzetesek Oszvald kérésére Northumbriába küldtek, kemény, szigorú ember volt, és nem tanúsított megértést a missziós egyház problémái iránt. Nemsokára abba is hagyta reménytelennek látszó munkáját, visszatért Ionába, és elbeszélte a szerzeteseknek, hogy olyan barbár néppel, mint a northumbriai, semmit sem lehet kezdeni. A szerzetesek között azonban volt egy, aki jóságosan, de határozottan megfeddte kudarcáért: ,,Testvérem, úgy tűnik nekem, hogy túl szigorú voltál tudatlan hallgatóidhoz. Az apostolok módszerét kellett volna követned, s egy szerény és egyszerű tanítás tejét kellett volna nekik nyújtanod, hogy azután lépésről lépésre oktasd őket Isten igéjére, amíg majd képesek lesznek a nagyobb tökéletességre és Krisztus magasztos parancsainak követésére.'' Ezeket Aidan mondotta, akiről eddig a pillanatig semmit sem tudunk, de már első áthagyományozott szavai is mutatják bölcs, türelmes lényét. Szerzetestársai felismerték, hogy ő az, akit Oszvald keres; felszentelték és Northumbriába küldték. Ez 635-ben történt. Néhány szerzetestársa vele ment; Lindisfarneban telepedtek le, ugyanolyan szigeten, mint Iona, szemben a bamburgh-i tengerparttal, ahol Oszvald király udvara volt. Durván megmunkált kövekből egy szalmatetős templomot és kolostort építettek, itt állította fel Aidan Northumbria püspöki székhelyét. Püspök korában is az Ionán elsajátított szigorú szabályok szerint élt. Tudatosult benne, hogy példája hat a legjobban a pogány és félpogány népre. Bár királyok és fejedelmek barátja volt, haláláig olyan egyszerűen és alázatosan élt, mintha egy ismeretlen szerzetes lett volna.

Aidan következő tizenhat évéről keveset tudunk. Szent Béda Venerabilis , aki egyedüli forrásunk, hosszan és nagy lelkesedéssel foglalkozik emlékével, de kevés egyedi dolgot közöl tevékenységéről. Életét szerzetesei között Lindisfarnéban vagy magányos imádságban a szomszédos Farne szigetén töltötte, és hosszú missziós utakat tett Észak-Angliában. Errefelé még nem voltak templomok, s nem akadt más pap Aidanon és szerzetesein kívül; a prédikálás és keresztelés minden feladata az ő vállára nehezedett. A missziós utakra gyakran elkísérte maga a király is. Aidan története ugyanis nem egy, hanem két szent története: Aidané és Oszvaldé, a püspöké és a királyé. Mivel az ír szerzetesek nyelvét a nép nem értette, Oszvald velük ment, hogy tanításaikat és intelmeiket lefordítsa, s ami még fontosabb: saját türelmének és keresztény szeretetének példáját összekapcsolja az övékével.

E két szent személyes példamutatása végül elvezette Northumbria népét a kereszténységre. Amikor néhány évvel később Oszvald a déli pogányokkal vívott csatában elesett, vértanúként tisztelték, s jobb karját ereklyeként őrizték meg szegények iránti nagy szeretetének emlékére.
forrás: Dr. Diós István
 
 
0 komment , kategória:  Szentek  
Lándzsás útifű szirup
  2014-02-28 16:33:02, péntek
 
  Lándzsás útifű szirup Nagymamám patikájából!

Egy marék friss útifűlevelet húsdarálóval vagy géppel aprítsunk fel, majd öntsük fel vízzel. Adjunk hozzá 25 dkg mézet, és 30 dkg cukrot, de ehelyett is adhatunk mézet, vagy nyírfacukrot.

Az egész keveréket kis lángon kezdjük el melegíteni, egészen addig, amíg a cukor a méz és a zúzalék egynemű keverékké nem válik. Ezután tegyük egy tiszta üvegbe, vagy pohárba, és tegyük be fogyasztásig a hűtőszekrénybe.

A következő napokban kezdjünk el az üvegben levő szirupra megmosott útifűleveleket, és mézet rakni, majd folytassuk a rétegezést addig naponta, amíg az üveg meg nem telik. Ülepedés után kezdjük el újra rétegezni a hozzávalókat.

Amikor már teljesen megtelt az üveg, zárjuk le légmentesen. A Nagymamám ezek után elásta a kertben a földbe. Azt mondta azért, mert a talajhőmérséklet hatására a gyógynövény és a cukor, erjedésnek indul.

Aztán 7-8 hét elteltével kiásta az üveget, felfőzte a szirupot, majd tiszta üvegbe töltötte az immáron kész szirupot.

A lándzsás útifüvet a légutak gyulladásos megbetegedéseiben a köhögés csillapítására, illetve köptetőként használják. Oldja a letapadt nyákot, elősegíti a köpetképződést. A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti annak gyulladását, és a köhögési ingert. Nagyon jó baktériumölő, és gyulladáscsökkentő hatása mellett vérzéscsillapításra és nehezen gyógyuló sebek fertőtlenítésére, összehúzására, illetve alvadás gátló hatása miatt is használta a népgyógyászat.



,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.drfulakupunktura.hu
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Mézet a léleknek és a testnek!
  2014-02-28 16:25:56, péntek
 
  Mindig kutakodunk a drogériákban, hogy megtaláljuk a megfelelő arcradírt, tusfürdőt, hajpakolást valamint arcpakolást? Íme egy-két tipp tőlem. Egyáltalán nem drága és valóban hatásos!

Mézet a léleknek és a testnek!

A méz fontos szerepe:
- A méz C-, B1- és B2-vitaminokat tartalmaz nagy mennyiségben
- jelentős szerepet játszik a testápolásban, megköti a nedvességet, ezzel feszessé, rugalmassá teszi a bőrt
- a száraz, érdes bőrre is gyógyír, simít és puhít
- a benne található vitaminok, ásványi anyagok regenerálják a bőrt, így a fáradt, érzékeny arcbőr frissebb, fiatalosabb lesz, pl. egy mézes maszk használata után
- önmagában is fokozza a vérbőséget, és nyugtatja a bőrt (ha nincs időnk maszkot készíteni, kenjük az arcra, hagyjuk fent néhány percig, majd öblítsük le)
- a kiszáradt ajkakat puhává, simává teszi
- antibakteriális hatása miatt kiváló pattanások, mitesszerek, kisebb karcolások, sebek kezelésére;
- a mézes fürdő nemcsak ellazít, de nyugtatja,ápolja is a bőrt
- fényessé, csillogóvá teszi a hajat.

Ime néhány tipp!

TESTPAKOLÁS!
Szükséges: kb. 6 liter tej, 2 csésze méz, 1 régebbi nagyobb méretű lepedő, amelyet kisebb csíkokra szabhatunk, nejlonzsák, fürdőlepedők.

A méz hidratáló, és a tej (a tejsav miatt) hámlasztó, bőrmegújító hatása együttesen érvényesülnek és így simává, ápolttá varázsolják a bőrt.
A tejet keverjük el a mézzel egy nagy fazékban és kezdjük el melegíteni, de csak addig, amíg az első buborékok megjelennek a folyadék tetején. Vegyük le a tűzről és tegyük bele a tejbe a lepedőcsíkokat, vigyázzunk, hogy ne égessük meg magunkat. Fedjük le az edényt és hagyjuk állni 5 percig.
Egy ágyat terítsünk le nagyméretű nejlonnal, majd fürdőlepedővel, vagy ha az ágyat nem tudjuk becsomagolni, akkor "ágyazzunk" meg a földön vagy a fürdőkádban.
A langyosra hűlt tejből vegyük ki a lepedőcsíkokat, csavarjuk ki és tekerjük magunkra, egészen a nyakunktól a bokánkig. Feküdjünk le, és takarózzunk be fürdőlepedővel vagy takaróval.
Pihenjünk így 15-20 percig, amíg a csíkok teljesen ki nem hűlnek. Végül tusoljunk le és kenjük be bőrünket hidratálókrémmel.

A méz ősi szépségápoló szer. Puhítja, tisztítja és táplálja a bőrt. Gyulladásgátló hatóanyagai miatt régen még sebek kezelésére is alkalmazták.


MÉZES MASZKOK:
2 evőkanál mézet melegítsünk meg, majd keverjünk hozzá 2 evőkanál túrót. Kenjük fel az arcra, nyakra, dekoltázsra, és hagyjuk fent 20 percig. Langyos vízzel mossuk le!

FÜRDŐ:
A fürdővízben keverjünk el 3 evőkanál mézet és 1/2 liter almaecetet.

HAJPAKOLÁS:
Hajmosás után kenjük be mézzel a hajat, tekerjünk rá fóliát és törülközőt, hagyjuk fent tíz-tizenöt percig, majd bő vízzel öblítsük le.

MEGVISELT-SZÁRAZ BŐRRE:
Hozzávalók: 2 evőkanálnyi almalé, 2 evőkanál virágpor, 2 evőkanál méz, 1 tojássárgájaElkészítése: Az alma levét keverjük össze a virágporral, rázzuk fel, hagyjuk pihenni egy órát. Szita vagy tüll segítségével szűrjük ki a keverékből a pollent, majd adjuk hozzá a többi alkotórészt. A maszkot vattával felvisszük az arcra, és mielőtt a pakolás kiszáradna, langyos vízzel lemossuk.

MINDEN BŐRTÍPUSRA:
Dolgozzunk össze 2-2 evőkanál túrót és mézet egy kevés tejszínnel. Fél órára kenjük a bőrre, majd langyos vízzel öblítsük le.

FÁRADT ARCBŐRRE:
Keverjünk el 1 evőkanál mézet és 2 teáskanál natúr joghurtot 1 tojásfehérjével. A szem és a száj környékét kihagyva kenjük az arcra vagy dekoltázsra 15 percre.

SZÁRAZ ARCBŐRRE:
Keverjünk össze 2-2 evőkanál tejet és mézet 1 tojássárgájával. A pépet kenjük az arcra. Negyedóra után mossuk le.

ARCRADÍR:
Keverjünk össze 1 tojássárgáját, 2 evőkanál mézet és 3 evőkanál zabpelyhet. Kenjük fel, és 20 perc múlva dörzsöljük le óvatosan, majd öblítsük le.

MÉZES FÜRDŐ:
A fürdővízben keverjünk fel fél csésze mézet és fél liter tejet.

KISZÁRADT SZÁJRA:
Kenjük az ajakra mézet, és fél óra múlva együk meg a finom pakolást.

TÁPLÁLÓ PAKOLÁS ÉRDES KÉZRE:
Kezünk a hideg széltől és a háztartási munkáktól is érdessé, és reszelőssé válhat.
A mézes-olajos kézfürdő táplálja, puhítja a bőrt, erősíti a körmöt, továbbá megőrzi a körömágy bőrének rugalmasságát.

Elkészítése: 1 evőkanál mézet keverjünk össze 1/8 l oliva vagy lenolajjal és 1 teáskanál tengeri sóval. A masszát nagyobb ecsettel, nyomkodva vigyük fel. Ekkor a só kíméletes bőrradírként hat, és a leváló szarupikkelyek a mézben ragadnak. A mézes peelinget langyos vízzel mossuk le, kezünket pedig krémezzük be.

LAZÍTÓ-NYUGTATÓ FÜRDŐ:
Ha nyomaszt a hétköznapi stressz és a tél végi fényhiány, készítsünk mézes fürdőt. Teljesen ellazít, így szinte újjászületve lépünk ki a kádból. Egy liter meleg tejben oldjunk fel 1/2 l csésze mézet, és a meleg/forró fürdővizünkbe. Fürdés után langyos vízzel zuhanyozzunk le, törülközzünk meg, és azonnal bújjunk az ágyba.

És,hogy ne csak a külsőről beszéljünk, íme egy ital ami a testedet belülről nyugtatja!

ÉDES-NYUGTATÓ ITAL:
Bögrényi meleg tejbe keverjünk egy teáskanál mézet, és igyuk meg. Megnyugtatja az idegeket, pihentető alvást biztosít.

A pakolásokhoz szükséges természetes adalékokat gyógynövényboltokban szerezhetjük be!
Címkék: femina, Természetes gyógymódok
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Szépítő, gyógyító fürdők otthon
  2014-02-28 16:18:27, péntek
 
  Poppea, Néró római császár felesége a monda szerint csak szamártejben fürdött, hogy bőrének bámulatos szépségét megőrizze. Ha útra kelt, egész szamárkanca-csorda követte, hogy mindennapi fürdője kéznél legyen. Ha nem is szamártejből, de mis is készíthetünk otthon bőrszépítő, valamint regeneráló, nyugtató, közérzetjavító, frissítő, a vérkeringésre előnyösen ható gyógyfürdőket.

A fürdés aranyszabályai:
A fürdővíz hőmérséklete 34-37 Celsius fok legyen, túl hideg vagy túl meleg vízben csak orvosi előírásra fürödjünk. Ilyenkor az orvos azt is meghatározza, hogy a hideg vagy a meleg vízben hány percig maradjunk.

Közvetlenül étkezés után sose fürödjünk, mert szervezetünk ilyenkor az emésztés bonyolult munkájával van elfoglalva. Lázas betegen se fürödjünk, inkább zuhanyozzunk. A fürdést követően majdnem hideg vízzel ajánlatos lezuhanyozni, hogy a bőr kitágult pórusai ismét összehúzódjanak. Törölközés után kenjük be magunkat testápoló tejjel.

Tejfürdő: fehérje- és zsírtartalma miatt elsősorban száraz bőrre jó. Nem olcsó, de kiváló hatású. Néhány fürdő után bőrünk bársonyosan sima lesz. A fürdővízbe másfél liter tejet vagy egy tasak, forró vízben feloldott tejport öntünk.

Írófürdő: száraz és normál bőrre ajánljuk, mert bőségesen tartalmaz lecitint, ami a bőrt finommá, rugalmassá teszi. Elkészítése: egy kád vízbe egy-másfél liternyi írót öntünk.

Olajfürdő: száraz- és normál bőrre kiváló, de csak ha rendszeresen alkalmazzuk. A fürdővízbe egy evőkanál baba- vagy napraforgóolajat öntünk.

Korpafürdő: rendkívül finommá, selymessé válik tőle a bőr. Különösen hasznos az érzékeny és túlérzékeny bőrnek, de jó a pattanásokra is, mert az ingerekre érzékeny, gyulladásokra hajlamos bőrt megnyugtatja. Ehhez 50 dkg korpát három liter vízben felforralunk, majd félórai állás után leszűrjük és a tömény oldatot a fürdővízbe öntjük. Fürdés közben az arcunkra és nyakunkra ránctalanító, fiatalító hatású korpapakolást is tehetünk (15 gramm búzakorpát összekeverünk 5 gramm mézzel és annyi tejjel, hogy kenhető masszát kapjunk).

Ecetes fürdő: különösen a tág pórusú bőrre előnyös, mert összehúzó hatású. Fél liter ecet kell egy kád vízbe.

Glicerines fürdő: a száraz ,,pikkelyes", viszkető bőrt puhítja, finomítja. 1 dl glicerint öntünk a fürdővízbe.

Citromos fürdő: a bőrt bársonyosan simává finomítja és az idegeket is nyugtatja. Három citromot hájával együtt felszeletelünk és állott vízbe tesszük. Két-három óra múlva a citromokat az áztatóvízbe kinyomkodjuk, majd a fürdővízbe szűrjük.

Mézfürdő: különleges hatása van. Száraz, érzékeny bőrűeknek ajánlható.
- Elkészítése: félcsészényi mézet oldjunk fel forró vízben és az oldatot öntsük a fürdővízbe.

Sós fürdő: élénkít, erősít, mert a fürdővízből a pórusokon keresztül felszívódó kevés só a bőr rétegeiben lerakódik, a bőr idegeit ingerli, az ereket tágítja, a vérkeringést fokozza. A fürdővízbe fél kg konyhasót teszünk.

Kamillás fürdő: nemcsak a különféle gyulladásos panaszok enyhítésére jó, de görcsoldó, bőrtisztító hatása is közismert. Az allergiás eredetű viszketést is megszüntetheti. 10 dkg kamillavirágot 1 liter forró vízzel leforrázunk, letakarva fél óráig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és a kamillateát a fürdővízbe öntjük.

Hársfavirágfürdő: nyugtató, közérzetjavító hatású. 5 dkg hársfavirágot vízben felforralunk, majd pár percig állni hagyjuk. Utána leszűrjük, és a fürdővízbe öntjük.

Rozmaringfürdő: az erek lerakódásait tisztítja, a vérkeringést javítja, a fáradtságot előzi, a koncentrálóképességet fokozza. 10 dkg szárított rozmaringot vízben felfőzünk, majd leszűrve öntjük a fürdővízbe.

Izzadás elleni gyógynövényfürdő: ha a testünk, lábunk vagy kezünk erősen izzad, jó ellen az izzadást gátló növényi fürdő. Cserfakéreg, borókabogyó, cserszömörcelevél, borsmentalevél, fűzfakéreg, zsurlófű kell hozzá, sőt, a fürdővízbe tehetünk még 1-2 dl ecetet is. Elkészítése: 2 liter vízbe 1-1 evőkanálnyi gyógynövényt szórunk, majd felforraljuk. Fél óráig állni hagyjuk. Utána leszűrjük és a szűrletet a fürdővízbe öntjük.

Levendulafürdő: nyugtató és feszültségoldó. Egy maroknyi szárított levendulát forrázzunk le, 10 percig hagyjuk állni, majd a leszűrt forrázatot öntsük a fürdővízbe.

Szénapelyvafürdő: gyógyhatását igen sokan ismerik. Megakadályozza az esetleges gyulladásokat. Köszvény és csúz ellen alkalmazzák a népi gyógyászatban. Elkészítése: 10 dkg szénapelyvát 2 liter vízzel leforrázunk és letakarva 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és a szűrletet a fürdővízbe öntjük. Ha a leforrázott szénapelyvát vászonzacskóba tesszük, a fájós testrészek borogatására is eredményesen felhasználhatjuk.
Címkék: femina, relaxálás, Természetes gyógymódok
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Kézremegés - betegség tünete lehet
  2014-02-28 16:04:24, péntek
 
 

A Parkinson-kór többnyire 40 év felett jelentkezik, de leginkább a 60 felettieket érinti. A Parkinson-tünetcsoport élén a remegés áll, pontosabban az akaratlagos mozgások tudatos irányításának fokozatos megszűnése. A betegség pontos kialakulása máig nem egészen ismert, az azonban biztos, hogy az agy bizonyos területeinek csökkent funkciója váltja ki a jellemző tüneteket. Kevés kivételtől eltekintve a betegség a gondolkodást nem érinti, ezért a Parkinson-kórban szenvedők tehetetlenül, szellemi képességeik birtokában szenvedik el fizikai leépülésüket.

A betegséget csaknem lehetetlen korai stádiumban diagnosztizálni, a Parkinson-kórban szenvedők csupán alig észrevehető jelekről számolnak be - legalábbis kezdetben. A világ talán legismertebb, e kórral sújtott emberének, Michael J. Fox színésznek például a kisujja remegésével kezdődött a betegség, ami aztán kiterjedt az egész kar kontrollálhatatlan mozgására. A felismerést az is nehezíti, hogy a tünetek csak nagyon lassan, fokozatosan alakulnak ki, illetve súlyosbodnak, így a legtöbben csak akkor veszik észre, amikor már szabad mozgásukban akadályozza őket, vagy mozgás közben jelentősen csökkenti a biztonságérzetüket.

A jellegzetes tünetek

Az apró, de árulkodó jelek sokszor alkalmat adnak arra, hogy a lehető leghamarabb diagnosztizálják a betegséget. A következő tünetek árulkodnak a Parkinson-kór megjelenéséről.

- Nyugalmi remegés. A Parkinson-kór legjellegzetesebb tünete. A kéz és a láb nyugalomban remeg, a remegés mozgásra mérséklődik.
- Izommerevség. Az izomzat nem lazul el, pihenéskor is merev marad, így az egyébként automatikus mozdulatokhoz is erőfeszítés szükséges.
- A testtartásért felelős reflexek kiesnek. Erről árulkodik a hanyag testtartás, járási bizonytalanság, egyensúlyzavar. Ez utóbbi egyre súlyosabbá válik, a beteg akár teljesen el is veszítheti egyensúlyát a hirtelen mozdulatokra.
- A beszéd akadozik, idővel halkká és monotonná alakul. A beteg sokszor elveszti a fonalat beszéd vagy gondolkodás közben.
- A mimika csökken, sokszor pislogási nehézségek, zavarok jelentkeznek.

Hogyan kezelhető?

A Parkinson-kór kezelése kapcsán nem gyógyításról beszélünk, csupán a betegség súlyosbodásának lassítása lehetséges. Ez leggyakrabban gyógyszeres kezelést jelent, ami - bár segít az akaratlan mozgások leküzdésében - idővel elvesztheti hatásosságát, illetve mellékhatásokkal is jár.

Léteznek műtéti megoldások, ezek közül az egyik az úgynevezett mélyagyi stimuláció. A beavatkozás valójában egy készülék beültetését jelenti. A mélyagyi stimulációban elektródák közvetítik az elektromos impulzusokat a substantia nigra, a sarló alakú, a mozgásokat felügyelő és koordináló terület számára az agy középpontjában. A Parkinson-kóros betegeknek az ezen a területen található dopamintermelő (ingerületátvivő) idegsejtjei pusztulnak el, remegést, merevséget, lassult mozgást és a koordinációs képességek romlását okozva.

A talamotómia nevű műtéti eljárás kimondottan a remegés kezelésére hatásos, egyéb tüneteket kevésbé érint. Az agyi műtét nyomán viszont koordinációs zavarok és elkent beszéd jelentkezik.

A pallidotómia szintén műtéti eljárás, melyet egyre nagyobb érdeklődés kísér. A modernebb képalkotó eljárások miatt a műtendő területet ma már meglehetősen pontosan kijelölik. Az eljárás során áram segítségével egy kis szövetdarabot pusztítanak el a pallidum nevű agyrészben, azon a területen, amelyik a Parkinson-kór számos tünetéért felelős. A pallidotómia javíthat a remegésen, az izom merevségén és a lelassult mozgáson azáltal, hogy megszakítja a pallidum és a thalamus közti idegpályát.
Pólus Online
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Az alma jótékony hatásai
  2014-02-28 16:00:12, péntek
 
  Az alma talán az egyik legismertebb gyümölcsünk. A köztudatban a mai napig él az a hagyomány, hogy Éva az Édenkertben az almafáról szakította a gyümölcsöt, ami feltehetően arra vezethető vissza, hogy - elsősorban a németalföldi területeken - a bűnbeesés történetét régebben karácsonykor elevenítették fel, s mivel télen az egyetlen gyümölcs az alma volt, így ez került fel a kísértés fáját bemutató díszletre. A Biblia első lapjain azonban csak annyit olvashatunk ezzel kapcsolatban, hogy egy szép és kívánatos gyümölcsről volt szó, mely a jó és gonosz tudásának fáján volt, de nem nevezi meg a fajtáját.

Az ókori ember szerette és tisztelte az almát, számos fajtáját nemesítették is. A régi római mondás: Ab ovo usque ad mala (a tojástól az almáig) kifejezte az alma helyét az étkezésben, azaz általában tojással kezdték, és almával fejezték be. Indiai ajurvédikus orvosok hasmenést gyógyítottak vele, a középkorban, pedig sok helyen minden betegség elsőként választandó ,,gyógyszere" lett. Több közmondás is ezt tükrözi: Eat an apple a day, keep the doctor away (Egyél egy almát naponta, és tartsd távol az orvost). Ennek magyar rímes megfelelője: Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma. Nem is olyan régen az almát vashiány pótlására is használták oly módon, hogy vasszögeket szúrtak az almába néhány napra. Ez idő alatt az almában lévő savak kioldották a vasat a szögekből, és az alma elfogyasztásával többlet vasat juttathattak a szervezetbe. Azt is észrevették, hogy ahol sok almát fogyasztanak, ott a köszvényes betegségek gyakorisága nagyon alacsony.

Az alma nem véletlenül népszerű évezredek óta. A tudományos vizsgálatok számos gyógyhatását igazolták, és minden bizonnyal jó néhány olyan hatása is van, melyeket még nem sikerült bizonyítani, de a népgyógyászat és az évezredes tapasztalat alapján mégis használják. Az alma hazánkban nem tartozik a különleges gyümölcsök közé, pedig élettani hatása alapján nagyobb megbecsülést érdemelne.

Antioxidáns hatás
Az antioxidánsok iránt való érdeklődés egyre inkább fokozódik, hiszen egyre több betegségről (pl. érelmeszesedés, daganatos betegségek, reumatikus gyulladások, asztmatikus betegségek, öregedés, stb.) bizonyosodik be, hogy kialakulásában szerepet játszanak az ún. szabad gyökök, melyek oxidáció révén keletkeznek a szervezetben. Az antioxidánsok ezeket a szabad gyököket fogják meg és kötik le, védve ezzel a szerveket a károsító hatással szemben

Az alma rendkívül jó antioxidáns forrás, különösen a héjában találhatók gazdagon vegyületek (fenolos vegyületek, antociánok, flavonoidok, C-vitamin). Így “a héjában a vitamin" népi bölcsesség valóban beigazolódott az alma esetében is. Az élelmiszeriparban most azzal próbálkoznak, hogy almahéj port állítanak elő, mivel kiderült, hogy 1 gramm por 220 mg C-vitamin antioxidáns hatásával egyenértékű.

Nem csak az alma, hanem az almalé is antioxidáns hatással bír, kimutathatóan gátolja a rossz koleszterin oxidálódását, melyből az érfalat súlyosan károsító szabad gyökök keletkezhetnek. Tovább fokozható ez a hatás, ha az almalét fekete ribizlilével együtt fogyasztják

Hashajtó hatás
Az alma gazdag rostanyagokban, elsősorban pektinben. A pektin a gyümölcs sejtfalának alkotórésze, vízzel érintkezve zselészerűen megduzzad. A pektin jó tulajdonsága, hogy a bélből nem szívódik fel, viszont rendkívül sok vizet köt meg. Ezáltal lazítja a székletet és megkönnyíti az ürítését. Naponta egy-két alma elfogyasztásával elegendő rostanyagot juttathatunk be ahhoz, hogy ne legyenek székrekedési panaszaink. Természetesen nem szabad elfelejtkeznünk a megfelelő vízbevitelről sem, hiszen a rostanyag csak a vízzel együtt képes a szorulást kezelni.

Daganat ellenes hatás
Az alma pektin tartalma révén elsősorban a vastag- és végbéldaganat ellen nyújt védelmet. Ismert tény, hogy az emésztőszervi daganatok jelentős részében az egészségtelen táplálkozás okozza a bajt, melyet az is tetéz, hogy a rákkeltő anyagok csak lassan távoznak a tápcsatornából. Az almahéjban található másik anyag, a cellulóz szintén bélseprő hatású. Az alma rendszeres fogyasztásával ezen káros anyagok egyrészt kisebb mértékben szívódnak fel (a pektin felületén megkötődnek), másrészt gyorsabban távoznak (székletürítő gyorsító hatás). Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy Magyarország az élen van a vastagbélrákos halálozásban, valamint, hogy az alma nálunk minden évszakban könnyen és olcsón hozzáférhető, akkor azt a következtetést vonhatjuk le, hogy e betegség megelőzésének legegyszerűbb eszköze itt van a kezünkben, csak használni kell...


Koleszterinszint csökkentő hatás
Az alma pektin tartalma hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkenéséhez is, hiszen a bélben nem csak vizet tud megkötni, hanem táplálékkal bevitt koleszterin vérbe való bejutását is gátolja. Alapos vizsgálatokban kimutatták azt is, hogy a hosszú távú pektin fogyasztás nem káros más, élettanilag fontos ásványi anyagok és nyomelemek felszívódására. Így ma már a rendszeres almafogyasztás a koleszterinszint csökkentő étkezés egyik alapvető eszközévé vált.

Vércukorcsökkentő hatás
Az alma magas rosttartalma és magas szénhidrát tartalma következtében jó étrendi eleme a cukorbetegek diétájának. Bőséges fogyasztásával csökkenthető a szervezet inzulin felhasználása, valamint hozzájárul a súlycsökkentéshez is. Ez utóbbi a cukorbetegek többségénél elengedhetetlen, hiszen a késői típusú cukorbetegség egyik leggyakoribb oka az elhízás. Az alma csökkentheti a cukorbetegek gyógyításának kiadásait, és kiváló eszköze e betegség megelőzésének.

Fogszuvasodás
Habár a közhiedelem még ma is sok helyen úgy tartja, hogy fogmosás helyett esetleg elegendő elrágni egy almát, a vizsgálatok mégis azt mutatják ki, hogy a túl sok alma evése fogszuvasodáshoz vezethet, elsősorban 35 év felett. Olyan termesztők között végeztek felmérést, alól vagy csak almát, vagy csak szőlőt termesztettek, és abból adódóan lényegesen többet fogyasztottak egyik vagy másik gyümölcsből, mint az átlagember. Az alma foglyukasztó hatása erősebbnek bizonyult még a szőlőénél is. Az alma védelmet nyújt ugyan a szájüregi betegségekkel szemben, fogainkat mégsem védi úgy ahogy korábban gondoltuk.

Népgyógyászati felhasználás
A népgyógyászatban az almát emésztés elősegítésére, ízületi gyulladások gátlására, májbetegségek, vesebetegségek kezelésére, vérhas, láz, rekedtség, álmatlanság valamint köszvény ellen is használják.

Dr. Gáspár Róbert
Forrás: okoriegeszseg.shp.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Szerecsendiós ecsetelő
  2014-02-28 15:58:58, péntek
 
  - tipp a szebb és gyulladásmentes bőrért

A különleges fűszerként ismert szerencsediót gyógykozmetikumként is alkalmazhatjuk, hisz remek ellenszere lehet a bőrpírnak és a pattanásoknak.

Egy teáskanálnyi őrölt szerecsendiót keverjünk el ugyanennyi fertőtlenítő hatással rendelkező mézzel, majd az így kapott sűrű folyadékot kenjük a pattanásra. 20 percnyi hatóidő után öblítsük le langyos vízzel.

Az éppen kialakulóban levő pattanást könnyen eltüntethetjük az alábbi ,,recept" segítségével: egy kis tálban néhány csipet őrölt szerecsendióhoz adjunk annyi tejet, amennyit felvesz, és keverjük míg sűrű, kenhető anyag lesz belőle. Ezt a masszát vigyük fel a kezelendő bőrfelületre, majd néhány perc múlva öblítsük le.
Címkék: femina, Természetes gyógymódok
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
A skarlátra Nagymamám patikájából!
  2014-02-27 17:06:34, csütörtök
 
  Gyermekbetegségekre tea keverékek Nagymamám patikájából!

A skarlátra a természet patikájából a bodzateát javaslom.


Torokfájásra: Gargarizáljunk sós vízzel és kamillateával ( A sós víz megváltoztatja a torok helyi savas környezetét és elpusztítja a kórokozókat. )

Köhögés ellen: akácfavirágból és bodza virágból a legjobb teát főzni.

Lázcsillapító: A tormát lereszeljük, sót és ecetet teszünk a vízbe. Ebbe az egyvelegbe beáztatjuk a lepedőt. Ezzel a nedves lepedővel, és ezek után száraz meleg pléddel betekerjük a gyereket, bodzateát itatunk vele. A magas lázat is leviszi (csillapítja) két óra alatt.

Lázcsillapításra a másik kitűnő megoldás, ami szintén gyors javulást eredményez, ha a kettévágott krumplit rákötjük a gyerek talpára. (Kismamáknak is javasolt a 9 hónap alatt.)

Torok illetve garatgyulladást a száraz, kaparó érzés, illetve nehéz nyelés jelzi. Ilyenkor a legjobb, ha kamillateát óránként iszunk. Amíg a gyulladás el nem múlik, óránként felváltva gargarizálunk vérhas gyökér, vagy tölgyfakéreg, illetve kamillateával.

A zsályatea is hatékony gargarizáló szer.(20 g morzsolt tölgyfakéreg, 20 g zsályalevél, 20 g zsályavirág.) A keveréket felöntjük 1liter vízzel, kis lángon felmelegítjük, röviden felfőzzük, ¼ óráig állni hagyjuk, és gézen leszűrjük. A készítménnyel naponta többször gargarizálunk.

A citromlé közismert régi torokgyulladás elleni házi szer, mind ivólé, mind gargarizáló szer formájában igen hatásos. Elkészítése: ¼ citrom levét felöntjük 1/8 liter meleg, előzőleg felforralt vízzel. A cukor nélküli keverékkel naponta 3szor 1 percen át gargarizálunk.

Nátha megelőzése:

A grapefruitmag-kivonat náthaszezonban egy igazi elixír.
A grapefruit nemcsak finom és C-vitaminban gazdag, hanem értékes, természetes antibiotikus anyagokat is hordoz a magjában. Torokfájás esetén langyos vízbe csepegtessünk 10 csepp kivonatot, majd kétóránként gargarizáljunk vele. Ezen kívül naponta 4-6-szor 5 cseppet tegyünk egy pohár vízbe, és igyuk meg.
Jótékony hatású az aromaterápia is. Fejünket kendővel letakarjuk, és forró grapefruit olajat inhalálunk. (Csíraölő és élénkítő hatású.) Naponta egyszer vegyünk gőzfürdőt 20 cseppnyi grapefruit kivonatot adva a fürdővízhez. Ha köhögünk, igyunk mézes grapefruit levet, és keverjünk el grapefruit mag kivonatot langyos vízben a gargarizáláshoz.


,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.drfulakupunktura.hu
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Gyermek teák (de nem csak gyermekeknek)
  2014-02-27 17:03:18, csütörtök
 
  Nagymamám patikájából!

Köhögéscsillapító teák:

Ökörfarkkóró-tea: 1 evőkanál ökörfarkkóró-virágot leforrázunk egy csészényi vízzel. 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük, édesítjük. Étkezések között, negyed vagy fél csészével itassunk a gyermekkel.

Orvosi ziliz tea: hideg kivonatot készítünk belőle, vagyis áztatjuk. Egy evőkanál apróra darabolt orvosi ziliz gyökeret felöntünk fél liter hideg vízzel. 2-3 óra hosszat állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fertőtlenítés céljából egyszer felforraljuk. Napi 3-4 alkalommal negyed-, vagy fél csészényit fogyasszon belőle a gyermek.

Vegyes, köhögés elleni teakeverék: 30 gramm primula, 30 gramm kakukkfű, 30 gramm lándzsás útifű, 50 gramm virágos tüdőfű, 15 gramm édesgyökér kell hozzá. 3 evőkanál keveréket 1 liter vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Váladékoldó kakukkfű tea: a kakukkfű tea görcsös és hurutos köhögés esetén javasolt. Segít feloldani a váladékot. Egy teáskanál kakukkfüvet leforrázunk egy csésze vízzel. Lefedve 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Negyed vagy fél csészényit fogyasszon belőle a gyermek, naponta háromszor.

Torokfájásra hársfavirág-kamilla keverék: 20 gramm hársfavirág és 20 gramm kamillavirág szükséges hozzá. Egy teáskanálnyi teakeveréket 1 litervízzel leforrázunk. 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Mézzel ízesíthetjük.

Teakeverék duzzadt nyirokcsomókra: 50 gramm fehér árvacsalán, 50 gramm kerekrepkény, 20 gramm kökényvirág, 20 gramm primulavirág keverékéből 2 evőkanálnyit fél liter vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Immunerősítő teakeverék: 20 gramm lándzsás útifű, 20 gramm vadárvácska, 20 gramm mályvavirág, 20 gramm pásztortáska, 50 gramm édesgyökér keverékéből egy teáskanálnyit egy csésze vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta háromszor igyon belőle egy csészényit a gyermek.

Mézet egy éves kor alatt ne használjunk!

,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Gyermekbetegségekre tea keverékek
  2014-02-27 17:00:39, csütörtök
 
  Nagymamám patikájából!

Influenzát megelőző keverék: 15 g kálmos, 35 g kamilla, 20 g izlandi zuzmó, 35 g gyömbér, 15 g palástfű. Ebből 3 evőkanálnyi szükséges 1 liter teához. Igyunk meg belőle 3 csészével naponta!

Nátha megelőzésére ősszel és tavasszal érdemes mézes hársfatea kúrát tartani

Köhögés kezelésére: 20 g bodzalevél, 25 g angelika gyökér, 25 g kamilla, 20 g hársvirág, 20 g ökörfarkkóró, 30 g orbáncfű, 25 g fűzbarka, 30 g ánizs, 20 g fokhagyma. 1 teáskanálnyi keveréket forrázzunk le negyed liter vízzel! Naponta 2 csészével fogyasszunk.

Hűléses megbetegedés: kaprot tenni a párologtatóba, és így erősíteni az immunrendszert.

Meghűlésre tudom még javasolni a megreszelt torma és krumpli keverékét pakolásként a gyerek torkára tenni és betekerni.

Nagyobb gyerekeknél nagyon tudom még javasolni a bodzavirág, hagyma, kömény keverékéből főzött teát és forrón elkortyolgatni, ahogy kicsit hűl mézzel ízesíteni. (A forró teába soha ne tegyük bele a mézet, mert értékes összetevőit veszítjük el!)

Fontos az ágynyugalom, mert az izzasztással távoznak a beteg szervezetéből a salakanyagok és működésbe lendül az immunrendszer. Az édeskömény a vírus fejlődését gátolja, a köménymag görcsoldó, emésztést elősegítő, vizelet-kiválasztást serkentő, köptető. A vöröshagyma teája köhögéscsillapító. Nyersen gyulladáscsökkentő, vérhígító és immunrendszert erősítő.


,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"

www.drfulakupunktura.hu
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 146 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 153
  • e Hét: 326
  • e Hónap: 3075
  • e Év: 40823
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.