Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Jó éjszakát kívánok Isten áldásával!
  2019-11-30 20:51:28, szombat
 
  Bensőséges,
- áldott, szép várakozást, -
eredményes
felkészülést
kívánok szeretettel:
2019. 12.01.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hosszú ideig pihe-puha mákos, diós, vagy gesztenyés kifli ah
  2019-11-27 18:40:38, szerda
 
  Hosszú ideig pihe-puha mákos, diós, vagy gesztenyés kifli ahogy még a nagyik készítették

Sok családnál a régi ünnepek elkerülhetetlen kelléke volt. Pici, csak épp egy harapásnyi szinte, íze nagyon finom, és a kor neki csak jót tesz. Napról-napra csak puhább lesz.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg zsír
2 dkg élesztő
pici só
2-3 kanál porcukor
1,5 dl tejföl

1 cs. gesztenyemassza - persze a nagyi még tisztította,főzte,törte, ízesítette a gesztenyét
1 habtejszín
ízlés szerint cukor
vagy 25 dkg darált mák, vagy dió,
néhány kanál cukor
1 citrom héja
pici tej a felfőzéshez


Az alapanyagokat összegyúrjuk a szokásos módon. Lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzárakjuk a sót, szétmorzsoljuk benne a zsiradékot, hozzáadjuk a cukrot, és a tejföllel szépen összegyúrjuk. Ez is pihentetős tészta, mint általában a belegyúrt élesztősök, úgyhogy néhány órára, de akár egy egész éjszakára is berakjuk a hűtőbe.
Mikor kivesszük, akkor kétféle módon készíthetjük el. Vagy kinyújtjuk az egészet, és nagyobb pohárral kiszaggatjuk, a maradékot összegyúrva, újra kinyújtva, kiszaggatva, vagy pedig csinálunk belőle 6-8 cipót, ezeket egyenként elnyújtjuk, majd mint a tortát felvágjuk 8-12 szeletbe. Nem kell hatalmasra nyújtani a korongokat, elég, ha 20-25 centisre nyújtjuk, de az első után kialakul, hogy nekünk mekkora megfelelő. Először mindig csak egyet nyújtunk. Ha felvágtuk szeletekre, megtöltjük a masszával. Ha mákosan, vagy diósan készítjük, akkor az őrölt mákot, vagy diót, egy citrom reszelt héjával, a cukorral, és pici tejjel nagyon enyhe lángon felfőzzük, aztán hagyjuk kihűlni, majd töltjük. Ha gesztenyésen készítjük, akkor a gesztenyemasszát összetörjük, és hozzákeverünk 1 dl felvert, cukrozott tejszínhabot. Ezt összedolgozzuk szépen, majd ezzel a krémmel töltjük meg a kifliket. Ez úgy történik, hogy a szélesebb részére kupacoljuk fel a tölteléket úgy, hogy a massza alól mindhárom irányba lógjon ki tészta. A szélesebb részén elkezdjük tekerni, egészen végig. Ha feltekertük, a végeit picit megnyomjuk, és sütőbe rakjuk. Nem teljesen szorosan, mert nőni fog. Nagy tepsibe rakjuk, ha félünk tőle, hogy leragad bekenhetjük, vagy sütőpapírt teszünk alá. De nem ragad le, mert van benne elég zsiradék. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 15-20 perc alatt kész. Elsőre figyeljük, hogy hogy sül, nem kell barnára sütni, ez úgy jó, ha szép, világos. Ha elkészült, még melegen porcukorba forgatjuk. Hosszú ideig puha, eltartható sütemény. Tölthetjük sűrű lekvárral is.



 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Kelt kuglóf csokival és gesztenyével
  2019-11-21 16:50:29, csütörtök
 
 

HOZZÁVALÓK
A tésztához:
1,2 dkg friss élesztő 2 ek cukor
45 dkg liszt 1 csipet só
2 db tojássárgája kb.
2 dl langyos tej
10 dkg puha vaj

A gesztenyés töltelékhez:
50 dkg cukrozott gesztenyepüré 10 dkg puha vaj

A csokis töltelékhez:
25 dkg csokis mogyorókrém

A bevonathoz:
30 dkg étcsokoládé 5 dkg tört mogyoró


ELKÉSZÍTÉS
Egy kis pohárba morzsoljuk az élesztőt, kikavarjuk egy teáskanál cukorral, hagyjuk kicsit állni.
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, egyik oldalára szórjuk a sót.
A közepébe egy kis mélyedést vájunk, ide öntjük a cukrot és a tojások sárgáját.
Hozzáadjuk a cukorral elkevert élesztőt, húzunk a tetejére egy kis lisztet, és ismét hagyjuk 20 percig kovászolódni.
Odakészítjük a langyos tejet, öntünk rá körülbelül másfél decit, és szépen kidagasztjuk, kézzel vagy géppel.
Ha szükséges, adunk még hozzá kis tejet, lágy, de nyújtható tésztát szeretnénk kapni.
Ha már szépen elválik az edény falától, akkor hozzádagasztjuk a langyos olvasztott vajat is. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
Amíg kel, a gesztenyepürét kikavarjuk a 10 dkg puha vajjal.
A megkelt tésztát háromfelé osztjuk.
Egyesével vékonyra nyújtjuk.
Két tésztát megkenünk a gesztenyekrémmel, felcsavarjuk, mint a bejglit.
A harmadikat meglangyosított csokis mogyorókrémmel kenjük meg, ezt is felcsavarjuk.
A három rudat lazán összefonjuk, és egy nagy kizsírozott kuglófformába fektetjük.
Letakarva ismét kelesztjük.
Végül 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
Tíz perc múlva levesszük a sütő hőmérsékletét 170 fokra, és készre sütjük, körülbelül egy óra alatt. Hagyjuk hűlni a formában, végül rácsra borítjuk.
Ha már teljesen hideg, leöntjük olvasztott csokival, megszórjuk a tört mogyoróval.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Ima
  2019-11-20 11:29:41, szerda
 
  Mondtam érted egy imát.

Tudod! Ha úgy érzed téged senki sem vigyáz.

S bajból, gondból is kijut számodra sok száz,

Mikor a világ nem hallja lelked halk szavát,

Mondtam érted egy imát.

Nem kértem, sokat, csak hogy tartson meg az Isten,

Törődjön és óvjon téged, ha fénysugarad nincsen

Én adhassak, apró lángot mi világít az örök- éjen át

Mondtam érted egy imát.
 
 
0 komment , kategória:  Jó napot  
Reggeli felajánló ima összeállítás
  2019-11-16 10:06:12, szombat
 
 
Csodálatos erejű felajánló ima:

Örök Atya, Szűz Mária Szeplőtelen Szíve által felajánlom Neked a Te szeretett Fiadat. Az ő keserves kínszenvedése, drága Vére és kereszthalála által térítsd meg a bűnösöket, mentsd meg a haldoklókat, szabadítsd ki a tisztítótűzből a szenvedő lelkeket, tedd szentté a papokat és a szerzeteseket, valamint a családokat! Kérünk Téged a mi Urunk, Jézus Krisztus által, aki Veled és a Szentlélekkel egységben él és uralkodik most és mindörökké. Ámen.

Szent Mihály arkangyalhoz

Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben; a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk! Esedezve kérjük: "Parancsoljon neki az Isten!" Te pedig, mennyei seregek vezére, a Sátánt és a többi gonosz szellemet, akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére! Ámen. (XIII. Leó pápa)

Az Úrangyala imádság: Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen! Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát, és ő méhébe fogadá Szentlélektől Szent Fiát. Üdvöz légy, Mária! Kegyelemmel teljes, az Úr van teveled, áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus, Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek szent Anyja, imádkozzál érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen.

Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.

Üdvöz légy, Mária! Kegyelemmel teljes, az Úr van teveled, áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus, Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek szent Anyja, imádkozzál érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen.

És az Ige testté lőn és miköztünk lakozzék.

Üdvöz légy, Mária! Kegyelemmel teljes, az Úr van teveled, áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus, Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek szent Anyja, imádkozzál érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen.

Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja, hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire!

Könyörögjünk!

Kérünk, Téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent kegyelmedet, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az Ő kínszenvedése és keresztje által a föltámadás dicsőségébe vitessünk! Ugyanazon a mi Urunk, Jézus Krisztus által. - Ámen.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek,

miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen.

IMA AZ ŐRANGYALHOZ

Istennek szent angyala, áldott legyen az óra, amelyben Isten jósága téged védelmezőmmé rendelt! Fordítsd szívemet Istenhez, taníts e világ forgatagában is az Ő jelenlétében élnem! Kérlek, mutass utat kísértés idején! Isten engedelmével szólj mások angyalához is értem bajos ügyeimben! Ha megbotlik lábam, segíts felállnom, hogy az égi boldogságban, mint Isten gyermeke találkozhassak egykor veled! Hála tenéked! Ámen.

Fatimai felajánlás Mária Szeplőtelen Szívének

Legszentebb Szűz Mária! Isten Anyja és a mi Anyánk! Szeplőtelen Szívednek ajánljuk magunkat, miután teljesen átadtuk magunkat az Úrnak. Vezess bennünket Krisztushoz, a Te egyszülött Fiadhoz és Isten egyszülött Fiához, általa és Vele pedig az örök Atyához! Így járunk, a hit, remény és szeretet fényében, hogy a világ megismerje, hogy Krisztust az Atya küldte, hogy számunkra elhozza örömhírét. Mint az Ő követei, hirdetjük Őt, és elvisszük irgalmas szeretetét a föld határáig.

Szeplőtelen Szíved anyai védelme alatt, egy népként Krisztussal egyesülve, halálával megváltva és föltámadásának tanúiként az Atyához megyünk. A legszentebb Szentháromság tiszteletére, akit imádunk és dicsérünk és magasztalunk mindörökké. Ámen.

Felajánló ima Jézus és Mária egyesült Szívéhez

Kérünk Téged, Istenünk, add meg nekünk, hogy Jézusnak és Máriának egy szívben összeforrt eme legszentebb életét szünet nélkül ünnepeljük, a mi szívünk is egyesüljön az övékkel, és nagylelkűen, készséges szívvel mindenben a Te akaratodat teljesítsük, és így méltók legyünk arra, hogy színed előtt Szíved szerintieknek találj bennünket. A mi Urunk, Jézus Krisztus által. Ámen.

Fatimai felajánló ima Jézus Szent Szívének

Uram Jézus Krisztus, Szent Szívednek ajánlom magamat és egész életemet (a mai napomat), az egész családomat, minden cselekedetemet, munkámat, imádságomat, örömömet és szenvedésemet, hogy azzal, ami vagyok, és amim van, Neked szolgáljak, Téged dicsőítselek és szeresselek. Egészen Tied akarok lenni, mindent irántad való szeretetből akarok tenni. Nem akarok semmit sem birtokolni, semmit sem tenni, ami nem kedves Előtted. Semmisíts meg bennem mindent, ami Neked nem tetszik. Legyen egész életem Tied, aki előbb szerettél engem. Légy Uram üdvösségem oltalmazója, erősségem gyengeségemben, segíts hűségesen kitartani.

Szelíd és jóságos Szív, add meg a végső bűnbánat kegyelmét, légy menedékem halálom óráján és vezess be országodba.

Szeretettel teljes Szív, benned van minden bizalmam. Gyengeségem és bűnösségem miatt jogosan félhetek ítéletedtől, de szerető Szívedtől remélhetek is minden kegyelmet. Önts szívembe tiszta szeretetet, hogy Téged soha el ne felejtselek és Tőled soha el ne szakadjak! Ámen.

Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Mákos -Diós bejgli / Azonnal készíthető/
  2019-11-11 18:03:07, hétfő
 
 

Ez egy olyan bejgli recept amit nem kell keleszteni,csak gyúrom-nyújtom és sütöm.

Hozzávalók: ( 3 rúd van belőle )

Pohár:2 dl
1 pohár tejföl (20 dkg)
1 pohár szoba hőmérsékletű sertés zsír (20 dkg)
2 egész tojás
3 evőkanál kristálycukor
1 kávéskanál só
3 dkg élesztő
kb 60 dkg liszt

Kenéshez :
1 tojás

Mák töltelék ( 3 rúdhoz )
50 dkg mák
40 dkg cukor
tej
2 cs van.cukor
Ízesíteni lehet :
reszelt citromhéj
mazsola
aszalt gyümölcsök
birsalmasajt

Dió töltelék ( 3 rúdhoz )
50 dkg dió
40 dkg cukor
tej
2 cs van.cukor
Ízesíteni ugyanazokkal lehet mint a mákost.

1, Előre elkészítjük a tölteléket ,mivel nem kell keleszteni.

2, Mákhoz vagy dióhoz hozzáadjuk a cukrot,van.cukrot pici tejet ,( én nem szoktam főzni )vagy a hozzávalók között felsorolt anyagokat ki melyiket szereti belőle. A töltelék mennyiségei 3 rúdhoz van megadva,természetes ha dióst és mákosat is készítünk egy adagból a mák vagy a dió aránya változik,a tölteléknek megfelelően.

3, Tészta elkészítése:
Tejfölt a zsírt a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk,belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel,amit apránként adjunk hozzá. Ne túl kemény tésztát készítsünk. Szükséges még adhatunk lisztet hozzá vagy az is lehet, nem kell mind bele.Ez főleg akkor van mikor pohárral mérjük ki a hozzá valókat.Össze gyúrás után 3 részre osztjuk a tésztát.

4. Kinyújtjuk a tésztát.,tetszőleges töltelékkel megtöltjük. Két oldalát kicsit vissza hajtjuk és feltekerjük. Sütőpapíros tepsibe tesszük.(egy tepsibe szoktam sütni) Oldalát ,tetejét megszurkáljuk,lekenjük tojással .Előmelegítjük 180 fokra a sütőt és kb 40 perc alatt készre sütjük.

5, Megjegyzés: Lehet még más töltelékkel is készíteni,mint szilvalekvár(kemény),gesztenye,kakaó,fahéj. A kakaóst vagy fahéjasat sütök,ott a kinyújtott tésztát lekenem olvasztott vajjal amibe vaníliás cukrot teszek. Lehet megsütve fagyasztani is .

Kiss Imréné Magdi receptje
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Csütörtök Szent Rita napja is
  2019-11-07 17:54:48, csütörtök
 
 

SZENT RITA VÉDŐSZENTÜNKKÉ VÁLASZTÁSA

Dicsőséges Szent Rita! Ma rendkívüli védőszentemmé és közbenjárómmá választalak. Ezentúl buzgón akarlak tisztelni, példádat hűségesen követni kívánom, tiszteleted terjesztésén akarok munkálkodni. Fogadj be tehát engem pártfogoltjaid közé.Szent Rita! Végy védelmedbe a gonosz ellenség cselvetései ellen! Őrizz engem minden testi és lelki veszélyben, óvj meg a kishitűségtől és csüggedéstől! Minden vállalkozásomra esdd ki nekem Isten áldását, de különösképpen az állhatatosság és a jó halál kegyelmét kérd számomra.
Ámen.



 
 
0 komment , kategória:  Szent Rita  
Hideg szilvakrémleves habgaluskával
  2019-11-06 13:24:29, szerda
 
  Hozzávalók 4 személyre:
1 biocitrom
600 g érett, magvaváló szilva
150 g kristálycukor
1 dl félédes fehérbor
kisujjnyi fahéj
4 szegfűszeg
1 tasak vaníliás pudingpor
2 dl tejföl
2 dl tejszín
1 ek. pirított mandulaforgács
néhány mentalevél vagy -bóbita

1.. A citromot megmossuk, 2 kisujjnyi sárga héjat vékonyan levágunk róla, levét kinyomjuk és átszűrjük. 4 nagyobb szem szilvát félreteszünk a díszítéshez, a többit megmossuk, kimagozzuk, vékony kisebb darabokra vágjuk.

2. A cukrot felforrósított lábasba szórjuk, folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk, (ha megég, keserű lesz tőle az étel!), azonnal felöntjük a citromlével és a borral. Hozzáadjuk a szilvát, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára főzzük (5-7 perc). A citromhéjat és a fűszereket kidobjuk.

3. Elkeverjük a pudingport 7,5 dl vízzel és a tejföllell. Botmixerrel péppé-krémmé zúzzuk a szilvát, hozzáadjuk a pudingos keveréket, fedő nélkül felforraljuk (könnyen kifut!). Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, és legalább 3 órára hidegre tesszük.

4. Tálalás előtt kettévágjuk/elnegyedeljük és kimagozzuk a félretett szilvaszemeket. A tejszínt felverjük, felét lazán belekeverjük a levesbe, csészékbe vagy tálkákba szedjük. Tetejüket a maradék tejszínhabból kanyarított-formázott habgaluskákkkal, az elfelezett/negyedelt szilvával, néhány csipet pirított mandulaforgáccsal és mentalevélkékkel díszítjük.

Tippek:
- A kész levest néhány evőkanál jó minőségű szilvapálinkával is bolondíthatjuk.
- Mandula helyett készíthetjük pisztáciával, fenyőmaggal is.








Fotó: Hemző Károly
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Illatos, tejszínes szilvaleves
  2019-11-06 13:18:18, szerda
 
  Olyan finom, hogy akár desszert is lehetne
Az intenzív ízű szilvaleves vaníliás pudingporral habarva finom sűrű, selymes lesz.





Ez az egyik legzamatosabb gyümölcsleves, a szilva mellé a fahéj és a szegfűszeg szinte kötelező. A tejszíntől pedig fantasztikusan krémes lesz. Használd ki, hogy a következő hetekben friss szilvából is elkészítheted, azután pedig bátran használj hozzá befőttet vagy mirelit gyümölcsöt.

Tejszínes szilvaleves
Hozzávalók:
60 dkg szilva
10 dkg cukor
2 dl tejszín
2 evőkanál pudingpor
1 teáskanál fahéj
1 mokkáskanál szegfűszeg
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom

Elkészítés:
A szilvát mosd meg, magozd ki, vágd kisebb darabokra, és rakd egy lábosba. Öntsd fel valamivel több vízzel, mint amennyi ellepi. Ízesítsd cukorral, vaníliával, fahéjjal és szegfűszeggel. Reszeld hozzá a citrom héját, és facsarj hozzá a levéből egy-két teáskanállal. Főzd a forrástól számítva tíz percig.



Közben dolgozd simára a tejszínt a pudingporral, és adj hozzá két-három evőkanál főzőlevet. Így biztosan nem lesz csomós a habarás. A levest húzd le a tűzről, majd lassan kevergetve öntsd hozzá a tejszínes elegyet. Hagyd, hogy rottyanjon egyet. Kóstold meg, ha nem elég édes, rakj még bele cukrot. Hűtsd meg, és tejszínhabbal díszítve vagy fagyival tálald
femina .hu oldaláról
 
 
0 komment , kategória:  Gyümölcslevesek  
Márton-Napi
  2019-11-06 11:33:01, szerda
 
  KACSA - LIBAMÁJSZELETEK SÜLT ALMÁVAL

HOZZÁVALÓK
Hozzávalók:
50 dkg hízott kacsamáj /vagy libamáj/
50 dkg alma
10 dkg vaj
2 dl Tokaji Szamorodni /vagy édes bor/
1 csokor petrezselyem

liszt
bors

ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: A megtisztított, megmosott és leszáritott májat egyforma szeletekre vágjuk. Kés lapjával kissé megformázzuk, lapítjuk.

A vajat serpenyőben felhevítjük, majd a májszeleteket pirosra sütjük, fordításkor ügyelve arra, hogy a máj egyben maradjon. A megsült májat kivesszük és melegen tartjuk.

Ezen a zsiradékon sütjük meg a kicsutkázott és gerezdekre vágott almákat.

A sült almákat kivesszük, majd a zsiradékot felengedjük a borral, ízesítjük a petrezselyemzölddel, és jól beforraljuk.

Meleg tálra helyezzük a pirosra sütött májszeleteket, díszítjük a sült almával, meglocsoljuk kevés mártással, majd tálaljuk.



 
 
0 komment , kategória:  Finom husik  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 350 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 382
  • e Hét: 555
  • e Hónap: 3304
  • e Év: 41052
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.