Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 95 
Tuti tippek a tavaszi fáradtság ellen
  2018-04-30 19:18:37, hétfő
 
  Bizony tavasz elején sokszor telepszik ránk a tavaszi fáradtság. Ilyenkor áll ugyanis szervezetünk a téli üzemmódról a tavaszi üzemmódra. Ez az átállás igénybe veszi szervezetünket, és a télen megcsappant vitaminkészletünk, és energia készletünk rohamosan lecsökken.

Tippek Tavaszi fáradtság ellen
Kerüljük a gyomrot terhelő nehéz ételeket, mert nagyban csökkentheti az ilyen ételek fogyasztása az energiaszintünket. Fogyassz sok gyümölcsöt, és zöldséget, amikkel pótolhatod a tél során elvesztett vitaminokat, ásványi anyagokat.



Vas tartalmú ételek fogyasztásával tovább növelheted az energiád, és kevésbé leszel fáradékony, rosszkedvű. A vas fontos nyomelem, szervezetünknek nagy szüksége van rá, többek között az oxigénfelvételhez. Ideális esetben a nőknek naponta 15 milligrammra, a férfiaknak 10 milligrammra van szüksége.

Legjobban hasznosuló vasforrások a vörös húsok (marha-, borjú-, sertés-, vadhúsok, baromfihús) és a máj. Vasban gazdag étel: tojássárgája, lenmag, tökmag, szezámmag, pisztácia, fehérbab, zöldbab, kelbimbó,spenót, paradicsom, cékla.



Almaecet a tavaszi fáradtság ellen
Kúraszerű belsőleges alkalmazáskor az általános javallat szerint 2 dl vizet és 1 evőkanál almaecetet kevés mézzel elkeverünk, majd reggel közvetlenül étkezés előtt fogyasztjuk, néhány hetes kúrában. A nyers almaecet tele van enzimekkel és jótékony baktériumokkal, amelyek gondoskodnak a bélrendszer egyensúlyáról. Lehetőleg szívószállal fogyaszd, hogy az almaecet savai ne érintkezzenek a fogaiddal. Az immunrendszer erősítésére tehát egy jó ízű almaecetes gyógyital. Az almaecet kúraszerű, belsőleges fogyasztása szintén csökkentheti a reumás panaszokat.

Kurkuma
A sárga fűszert leginkább csak az indai konyha használja, pedig a kurkumának számtalan jótékony hatása van az emberi szervezetre. Kimagasló antioxidáns tartalma véd a szabadgyökök károsító hatásától. Ráadásul néhány tanulmányból az is világosan kiderült, hogy a kurkuma aktív összetevője, a kurkumin támogatja a T és a B- sejtek tevékenységét. Ez az immunserkentő hatása hatékonyan védi a szervezetet a veszélyes vírusoktól, a gombáktól és a patogén baktériumoktól. Tegyél fél-egy teáskanál kurkumát az ételeidhez. A gyógynövényt a hagyományos indiai és kínai gyógyászat évezredek óta használja különféle emésztőrendszeri panaszok (pl. gyomorfekély, epeproblémák, gyomorégés), májbetegségek, gyulladások és ízületi betegségek kezelésére, de a legújabb kutatások szerint a kurkumának rákellenes hatása is van, mivel gátolja a rákos sejtek burjánzását és szóródását.

Kellemes ízt és színt biztosít a párolt rizsnek, de használják tésztafélék, (hús)levesek színének, ízének javítására is. Szórjunk tehát kurkumát a levesekhez, pörköltekhez és a rizshez is, gyönyörű, élénk sárga színével is feldobja az ételt
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Szénsavas fürdőkezelés: mire jó?
  2018-04-29 11:15:12, vasárnap
 
 

A szénsavas vizeket többnyire üdítők, ásványvizek formájában fogyasszuk, azt talán kevesen tudják, hogy külsőleg és gyógyászati célokra is alkalmas, különösen érrendszeri panaszok esetén.

Legjobb példa erre a Balatonfüredi Szívkórház, ahol a rehabilitációhoz használják a helyi forrás szénsavas vizét. A szénsavas kádfürdő; nevet viselő gyógykezelés ugyanakkor nem csak Füreden, hanem az ország számos gyógyfürdőjében a elérhető kezelési mód, amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) is támogat.

Hogyan hat a magas széndioxid tartalmú víz külsőleg?
A vízben lévő szénsavbuborékok hatására a bőrben lévő hajszálerek kitágulnak, emiatt melegebbnek érezni az ilyen vizeket a valóságosnál (a kezeléseket nem is végzik túl meleg vízzel, általában a 30-32 Celsius-fok is kellemesnek hat) . Mindennek hatására a pulzusszám és a vérnyomás csökken, a légzés mélyül, a keringés javul, összességében a kezelés javítja a szív teherbíró képességét.

A fentiekből következik, hogy elsősorban <strong>keringési zavarok, érszűkületek kezelésére alkalmazzák. Ezen felül segíti az <strong>infarktus utáni rehabilitációt . Kifejezetten kellemes a szénsavas fürdőben való tartózkodás, ezért a nyugtató hatása révén kedvezően hat a vegetatív idegrendszer panaszaira, sőt az egyszerű kimerültségre is megoldást jelenthet. Ráadásul csontritkulás és mozgásszervi problémák esetén is kimutatták a kedvező hatását.

Ahogy írtuk, szakorvosi javaslat alapján OEP-támogatással is igénybe vehető a szénsavas kádfürdő. Az ilyen esetben fizetendő önrész gyógyfürdőnként eltérő, de általában 300-600 forint körül van egy kezelés.


- Termál Online -
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
3 betegség, amire nagyon jó a gyógyfürdő
  2018-04-29 11:00:12, vasárnap
 
  Fájdalmas ízületek, egyes gyulladásos betegségek, néhány bőrbetegség. Ezeknél egészen jó eredménnyel alkalmazhatók a gyógyvizes fürdőkúrák.

Fürdőkúra formájában a gyógyvizek rengeteg betegség kezelésére alkalmasak lehetnek. Ebben szerepe van a vízben található kémiai anyagoknak, a víz felhajtóerejének, illetve a meleg víz szervezetre gyakorolt pozitív hatásának is. Van három olyan betegség, illetve betegségcsoport , amelyek kezelése során általában kiemelkedő a gyógyvizes fürdőzés hatékonysága.


1. Mozgásszervi betegségek.
A fürdőket már meglévő panaszok miatt felkeresők közül talán a legtöbben ebbe a csoportba tartoznak. Legyen szó reumáról, kopásos ízületi betegségekről, gerincsérvről, csontritkulásról, csonttörések. valamint ortopédiai műtétek utókezeléséről. Ezeknél a panaszoknál általában már az is sokat jelent, hogy a vízben könnyebb átmozgatni a fájdalmas, vagy az inaktivitás miatt merevvé vált ízületeket, ráadásul sok gyógyvíznek fájdalomcsillapító hatása is van.


2. Nőgyógyászati gyulladások.
Ide tartozik például a krónikus petefészek-gyulladás, a krónikus kismedencei gyulladás. Amennyiben valamelyik előbb említett gyulladás is szerepet játszik benne, akkor egyes gyógyvizek alkalmasak a meddőség kezelésére is.


3. Bőrbetegségek.
Ide sorolható a pikkelysömör, a pattanásosság, az ekcéma. Amíg az előbbi két betegségcsoportnál a gyógyvizek szélesebb köre is megfelelő lehet a tünetek enyhítéséhez, addig ezeknél a bőrbetegségeknél elsősorban a sós, illetve a kénes vizek a hatásosak. (Kénes gyógyvíz található például Balfon - Harkányban - Mezőkövesden.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Cukor helyett édesítőszert : Melyiket válaszuk?
  2018-04-29 10:34:46, vasárnap
 
  Az édesítőszerek elsősorban a cukorbetegek számára jelenthetnek alternatívát a cukor helyett az édes íz kiváltására, de a fogyókúrázóknak, egészséges életmódot folytatóknak is jó alterantíva az édesítésre.

Mit kell tudni a különféle édesítőkről?
Az édesítőszerek élelmiszer-adalékanyagok, melyek kódszámai az E-számok kódrendszerében az E900-as csoportba sorolva találhatók.



Fontosabb az íz?
Egy 2016-os kutatásból kiderült, hogy a magyar lakosság köréből egyre többen használják az édesítőszereket, elsősorban az italok édesítéséhez. A válaszadók 31%-a ételek és italok ízesítéséhez egyaránt alkalmazza az édesítőket, 8 %-uk csak ételekbe, míg 27%-uk csak italokba teszi.

A kutatás rámutat arra is, hogy az édesítőszer kiválasztásánál az íz a döntő szempont, a kellemes, cukorra emlékeztető íz még az energiatartalomnál is fontosabb.

Édesítőszer-fajták: energiamentes vagy intenzív
Az intenzív édesítőszerek fő jellemzője, hogy édesítőerejük a cukornál jóval nagyobb, így sokkal kisebb mennyiség is elegendő belőlük az édes íz eléréséhez. Találunk köztük természetes (pl. taumatin) és mesterséges (pl. szacharin, aszpartám) eredetűeket.

Megjelenési formájuk lehet tabletta, por vagy folyadék. Felhasználásuk az élelmiszeriparban igen széleskörű. A legtöbb édesítőszer elérhető, mint asztali édesítő, emellett leggyakrabban üdítők, instant italporok, desszertek, tejtermékek, gyümölcskonzervek, dzsemek, sütőipari termékek alkotói lehetnek.





Édesítőszer Édesítőerő a cukorhoz képest ADI értéke Tulajdonságok Jó tudni
(mg/ttkg/nap)
Aceszulfám-K (E950) 200x 9 Hőstabil pH stabil. Nagy koncentrációban keserű érzetet kelt.
Aszpartám (E951) 180-200x 40 Főzés végén javasolt használni. Nem pH stabil. Kedvező ízprofil, mellékízmentes. A keserű ízt kiemeli. Tárolás közben bomlik, így az édes íz csökken.
Ciklamát (E952) 30x 7 Hőstabil. Nagyrészt pH stabil, mellékízmentes, vízben jól oldódik.

Szacharinnal kombinálva édesítő ereje fokozható.
Szacharin (E954) 300-550x 5 Kisebb hőhatásnak ellenáll, fémes utóíze van. Más édesítőszerrel (pl. aszpartám, ciklamát) kombinálva az utóíz mérséklődik.
Szukralóz (E955) 600x 15 Hőstabil. Nagyrészt pH stabil. Vízben jól oldódik. Cukorhoz hasonló ízprofil. Savas közegben (pl. egyes üdítőkben) hosszabb állás után bomlik.

Aszpartám- aceszulfám só (E962) 350x Nm.* Vízben oldódik, utóízmentes.
Neotám (E961) 7000-13000x 2 Mérsékelten hőstabil. Vízben oldódik.
Advantám (E969) 20000-37000x Hőhatásra részben bomlik. 5 Kevéssé pH stabil.
Taumatin (E957) 2000-3000x Nm.* Hőstabil. pH stabil. Édesgyökérhez hasonló utóíz.
Szteviol-glikozid (E960) 200-300x 4 Vízben jól oldódik. Enyhe keserű utóíz

Neoheszperidin DC (E959) 1900x 5 Hőstabil. Nagyrészt pH stabil. Nagyobb koncentrációban mentolszerű utóíz. Édesítő ereje a koncentráció növekedésével csökken
*Nincs meghatározva
A dőlt betűvel írt édesítőszerek természetes eredetűek.
ADI-érték:(Acceptable Daily Intake) az egyes élelmiszeradalékra vonatkozó elfogadható napi beviteli mennyisége.

Miből, mennyit?
Bár a legtöbb cukoralkohol a cukorhoz hasonlóan használható sütésre-főzésre, érdemes szem előtt tartani, hogy:

szorbitból a kristálycukorhoz képest kétszer annyit kell adagolni az ételhez.
a xilit az élesztővel készült tésztákhoz csak úgy használható fel, ha az élesztőt előbb folyadékban oldjuk fel. A tészta kelési ideje hosszabb lesz.
Milyen rendeletnek kell megfelelniük?
Az élelmiszer adalékanyagok felhasználását illetően, hazánkban ugyanaz a jogszabály érvényes, mint az Európai Unióban, jelenleg a 1333/2008/EK rendelet írja le az adalékanyagok felhasználásának szabályait.

Az élelmiszercímkén egyéb információkat is fel kell tüntetni, többek közt, hogy az adott édesítőszer ,,túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet" - ez azokra az élelmiszerekre értendő, melyek 10%-nál nagyobb arányban tartalmaznak hozzáadott cukoralkoholt.

A szigorú EU-s jogszabályok mellett, hazánkban a közétkeztetési rendelet (37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet) is kitér az édesítőszerek használatára. Közétkeztetésben a három év alatti korcsoportnak nem adható édesítőszer, kivéve a szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedőket.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Miért olyan egészséges az eper? Bemutatjuk
  2018-04-28 11:10:48, szombat
 
  A friss epernek nincs párja: az íze kellemes, édes és frissítő, az illata semmivel össze nem hasonlítható, ráadásul ebben a gyümölcsben olyan tápanyagok találhatóak, melyek rendkívül egészségessé teszik.

Az ellenállhatatlan illatú, édes, lédús és mélyvörös eper szinte bármilyen étel ízét és megjelenését képes feldobni. Nem csak ízletes és finom gyümölcs, de egészséges is: nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat. Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek védekezni a szabad gyökök sejteket és DNS-t károsító hatásai ellen.



Az eper gazdag antioxidánsokban, elsőrangú C-vitamin-forrás, továbbá jótékony hatású fitonutrienseket tartalmaz ellagitanninok és antocianinok formájában (ez utóbbiak felelnek az eper gazdag mélyvörös színéért).

Persze az epret nem csak azért érdemes beilleszteni a mindennapi egészséges étrendünkbe, mert egészséges, tápláló és finom, hanem azért is, mert kimondottan kalóriaszegény: kb. 15 dkg eper mindössze 43 kalóriát tartalmaz, így ideális választás fogyókúrázóknak.

Kismamáknak is érdemes gyakran epret enni, mert foláttartalma hozzájárul az egészséges magzati fejlődéshez, és csökkenti bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek rizikóját.

Az eper hatásai
Tekintettel arra, hogy antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza, az eper elsősorban a következő területeken fejti ki jótékony hatásait:

szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
a vércukorszint hatékonyabb szabályozása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatának csökkentése
egyes ráktípusok megelőzése (például mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák)

Az eper védi a szív- és érrendszert
Klinikai vizsgálatok bizonyítják az eper kedvező hatásait a szív-és érrendszerre, ami már csak azért is fontos, mivel a keringési rendszer mindennapos védelmet igényel az oxidatív stressztől és a szervezet gyulladásos folyamataitól.

Mint már említettem, az eper nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tápanyagokat. Talán meglepő, de az összes gyümölcs közül az eper tartalmazza a legtöbb C-vitamint: míg 15 dkg citrom 70 mg, 15 dkg eper 85 mg C-vitamint tartalmaz! Sőt, a táplálkozási szakértők - a málna és a szőlő után - az epret tartják a legjobb mangánforrásnak (a mangán antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező, kulcsfontosságú ásvány).



Az eper és a vércukorszint
A közelmúltban számos tanulmány erősítette meg, hogy az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát. Azonban a vizsgálatok szerint a hangsúly a rendszerességen van, mivel az alkalomszerű eperfogyasztás nem elegendő a vércukorszint tartós csökkentéséhez (ehhez legalább heti 2-3 alkalommal érdemes epret fogyasztanunk).

Külön figyelmet érdemel az eper- és a kristálycukor-fogyasztás közti kapcsolat, illetve ezek vércukorszintre gyakorolt hatása. Ahogy azt talán mindenki sejti, a túlzott mértékű cukorfogyasztás (napi 5-6 teáskanál) nem kívánt mértékben emeli meg a vércukorszintet.

Ellenben meglepő vagy sem, de a kutatók szerint a cukorral fogyasztott eper ezt a vércukorszint-emelkedést mérhető módon képes csökkenteni. Az egyik vizsgálatban legalábbis kb. 15 dkg friss eper kimutathatóan csökkentette a kísérletben résztvevő személyek kristálycukor-fogyasztás miatt megnőtt vércukorszintjét.

A kutatók feltételezik, hogy valószínűleg az eperben található polifenolok váltják ki a szervezetben a fenti vércukorcsökkentő reakciót. Az egyik ilyen polifenol, az ellagitannin ugyanis gátolja az alfa-amiláz enzimek aktivitását. Ez utóbbi enzimek felelősek az amilóztartalmú keményítők egyszerű cukorrá (egyszerű szénhidráttá) alakításáért, így kevesebb egyszerű cukor jut be a váráramba, ha az alfa-amiláz enzim aktivitása csökken.

Az eper és a rák elleni védelem
A krónikus gyulladás, a túlzott oxidatív stressz és a szervezet védelmét garantáló antioxidánsok hiánya elsődleges tényező a rák kialakulásában. Az eper képes csökkenteni egyes ráktípusok (mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák) kialakulási kockázatát, mivel hatékony antioxidánsok és gyulladáscsökkentő fitonutriensek egész tárházát vonultatja fel.

Bár az eperben található rákellenes hatóanyagok jellemzőit a kutatók jelenleg is vizsgálják, valószínűsíthető, hogy az egyes ráktípusok kialakulási kockázatának csökkenése összefüggésben van azzal, hogy a fitonutriensek képesek egyes antioxidáns enzimek (kataláz és szuperoxid-dizmutáz) aktivitásának stimulálására, illetve egyes gyulladáskeltő enzimek (ciklo-oxigenáz) aktivitásának csökkentésére.

Bármi legyen is a fenti kedvező hatások oka, az orvostudomány jelenlegi állása szerint az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kialakulási kockázatát.

A vizsgálatok eredményei egyébként is bizakodásra adnak okot: az eperben található flavonoidok ugyanis olyan biokémiai reakciókat indítanak be, amelyek eredménye a rákos sejtek pusztulása, és végső soron a daganatok megszűnése (például a rákellenes hatású ellágsav képes a glükózon keresztül a rákos sejtekhez kapcsolódni, majd a kapcsolódás után azokat elpusztítani).

Az eper egyéb kedvező hatásai
Az eper kedvező hatásait vizsgáló kutatások legújabb területei közé tartoznak az öregedés és az öregedéssel kapcsolatos jellemzők. A kutatók szerint az eper védi az agyat az oxidatív stressztől, és korlátozza az időskori agyműködés csökkenését

A vizsgálatok szerint az eperben lévő antioxidánsok és fitonutriensek a gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa és a Crohn-féle betegség) kezelésében is hatékony szerepet játszanak.

Bár érdekes módon az eper viszonylag kis mennyiségben tartalmaz szalicilsavat (gyulladáscsökkentő vegyület, nagyon hasonló az aszpirinban lévő acetilszalicilsavhoz), egyes kutatók szerint részben ennek az eperben természetes módon előforduló vegyületnek köszönhető a fekélyes vastagbélgyulladásnál és a Crohn-betegségnél tapasztalható gyulladásos folyamatok érezhető csökkenése.

Az ízületi gyulladás és számos egyéb gyulladásos szembetegség (például makula degeneráció) szintén két olyan újabb terület, ahol a rendszeres eperfogyasztás kedvező egészségügyi hatásokkal jár. Bár az ez irányú kutatások jelenleg is folynak, valószínűsíthető, hogy az eperben található gyulladáscsökkentő fitonutriensek egyedülálló kombinációja magyarázza a fenti hatásokat.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Gyógynövények, melyek jók pajzsmirigyzavarra
  2018-04-27 13:53:18, péntek
 
  A pajzsmirigyzavarok első számú terápiás módszere a gyógyszeres kezelés. Amennyiben a természetes gyógymódok híve, akkor kiegészítésként segítségül hívhat bizonyos gyógynövényeket, melyekkel akár csökkentheti is gyógyszeradagját.

Vizi peszérce
A vizi peszérce igen hatásos segítségnek bizonyul pajzsmirigy-túlműködés esetén, hiszen befolyásolja mind a jódanyagcserét, mind pedig a mirigy hormontermelődését. A gyógynövény értékes összetevőinek (flavonoidok, kávésav-származék) köszönhetően nem csupán a betegségre hat, hanem annak tüneteit, például erős, szapora szívdobogást, nyugtalanságot, fokozott izzadást is mérsékli.



A nőgyógyászatban is használják, ugyanis pozitív hatást gyakorol a menstruációs ciklusra, csökkenti az emlőfájdalmat. Fontos, hogy terhesség során, illetve pajzsmirigy-megnagyobbodás esetén nem alkalmazható (ráadásul túladagolása esetén megnöveli a strúma kialakulásának esélyét).

Hólyagmoszat
Az alginsavban bővelkedő hólyagmoszat jelentős jódtartalmánál fogva mérsékli a jódhiány okozta pajzsmirigy-alulműködést és a hozzá társuló golyvát. Ezen kívül értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, ráadásul anyagcsere-serkentő hatásánál fogva segít megszabadulni a túlsúlytól is. Érdekesség, hogy Japánban igen alacsony a pajzsmirigy-alulműködés előfordulása, és ezt ennek a moszatnak a rendszeres fogyasztásával magyarázzák.

Fontos, hogy feltárjuk, valóban jódhiány okozza-e a panaszait, ugyanis ha nem, akkor jódtöbblet miatt árthat az egészségének- figyelmeztet a szakértő.

Szúrós gyöngyajak
A szúrós gyöngyajak igen hatásosan veszi fel a harcot a pajzsmirigy-túlműködéssel szemben, ráadásul szíverősítőként nem csak a hormonzavar okozta szívritmuszavart hivatott megelőzni, de csökkenti is a már kialakult panaszokat. Emellett természetes nyugtató hatással is bír, így segít elcsendesíteni az elmét - mondja a szakértő. Az ókori Kínában igen kedvelt gyógynövény volt, mivel úgy tartották, rendszeres fogyasztásával meghosszabbítja az életet. A szúrós gyöngyajak teakánt és kapszulaként is fogyasztható.



Zsázsa
A káposztafélék családjába tartózó, glükotropeolinban bővelkedő zsázsa enyhén csípős ízű (tormára, mustárra hasonlít), így azok is előszeretettel fogyasztják, akik nem rajonganak különösebben a gyógynövényekért. Igen széleskörű gyógyhatással rendelkezik, ugyanis amellett, hogy népszerű afrodiziákum, erősíti a szívet és az immunrendszert, fitoncid tartalmánál fogva baktériumölő, valamint értágító és alvadásgátló hatással is rendelkezik. Mindemellett a pajzsmirigyzavarokra is gyógyírként szolgál, mivel jódban és szelénben is bővelkedik.

Bár kapszulaként is beszerezhető, csíráját is sokféleképpen fel lehet használni, pl. salátákhoz, köretekhez, illetve magában fogyasztva.

Indiai csalán
A pajzsmirigy-alulműködés gyakori tünete a normál étvágy melletti hízás, mely az anyagcsere folyamatok lassulása okoz. A Délkelet-Ázsiából származó indiai csalán ezt hivatott felpörgetni - így a fogyásban is segít-, ráadásul hozzájárul a pajzsmirigy hormonok termelődéséhez is. Az indiai orvoslásban már évszázadok óta fontos szerepet tölt be, ám Magyarországon csupán az utóbbi években figyeltek fel pozitív hatásaira. Fontos tudni, hogy egyeseknél túlzott aluszékonyságot okozhat!

Fontos! A pajzsmirigyzavarok kezelésének elsődlegesen alkalmazott terápiás módszere a gyógyszeres kezelés, a gyógynövények kiegészítésként szolgálnak!

Még mielőtt bármilyen gyógynövényhez nyúlna, érdemes szakember javaslatát kikérni adagolásukat illetően!

Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Vérnyomás problémák? Itt a megoldás
  2018-04-26 11:16:40, csütörtök
 
  A vérnyomás problémák sok embert érintenek, ám a tünetei sokáig &#8220;láthatatlanok".

Az életmódváltás és a gyógyszerek mellett a gyógynövényeket is segíthetnek. Mind alacsony vérnyomás , illetve magas vérnyomás esetén is segít a pásztortáska , és a fehér fagyöngy . Ismerkedjünk meg velük közelebbről.

Magas vérnyomás:
Az állandósult magas vérnyomásnál a vérhevesen áramlik át a testen. Eközben a szív,a vérerek, vagy a szervek károsodnak. Akkor beszélünk magas vérnyomásról ha az 160/95 Hgmm vérnyomás értéket átlépi. Az " esszenciális hipertónia" (magas vérnyomás) 40-50 év körülieknél gyakoribb, inkább nőknél. Magas vérnyomás kialakulásának okai közé sorolható az elhízás, dohányzás, az egészségtelen életmód. Ennél a betegségnél le kell mondani a kávéról, a nikotinról, táplálkozásnál is kevesebb zsír és só bevitele ajánlott.



Alacsony vérnyomás:
Akkor beszélünk alacsony vérnyomásról ha a mért értékek a férfiaknál 110//80 Hgmm, a Nőknél 100/80 Hgmm alatt van. Idős korban magasabbak a határok, mert a szervezetnek nagyobb vérnyomásra van szüksége, hogy ugyanazt a munkát elvégezze.

Alacsony vérnyomás elleni módszerek:

Légzésgimnasztika
Reggeli torna
Kardiovaszkuláris tréning
Friss levegőn való sportolás
Kávé
Kardiovaszkuláris tréning lényege:

A kardiovaszkuláris tréning jelentése nem más, mint a szív - érrendszer edzése,
erősítése

Olyan aerob (vagyis oxigén felhasználással járó) mozgást végzünk, amely
felgyorsítja a vérkeringést, megemelve a pulzusszámot.

Egyszerűsítve elmondható, hogy a mozgás intenzitása arányos a pulzusszámmal.
Csökkentjük a különböző keringési rendszert érintő betegségek
rizikófaktorait.

Javítjuk a vérkeringést és a szívünk állapotát, fejlesztjük az izmok kitartását,
úgy, hogy közben az állóképességünk is folyamatosan fejlődik.

Ide tartozik szinte valamennyi olyan sportág, amely magasabb pulzusszámon
végezhető, például a futás, biciklizés, aerobik, evezés, a labdajátékok
különböző fajtái.



Pásztortáska tea:
A Pásztortáska nem csak a magas vérnyomást csökkenti , hanem az alacsonyt is megemeli.

Csészénként 1 púpozott evőkanálnyi forrázunk le ,hagyjuk pár percig ázni ,majd szűrjük le. Naponta 2 -szer igyunk belőle.

Fehér fagyöngy Tea:
Fehér fagyöngy nagyszerű gyógynövény minden szív és vérkeringési panaszra. A magas vérnyomást csökkenti , hanem az alacsonyt is megemeli.

1 púpozott teáskanál fehér fagyöngyöt 1 liter vízbe rakunk és 12 órát áztatjuk

Fogyasztásakor enyhén melegítsük fel . Alacsony vérnyomás esetén 3 csészével , magas esetén 2 csészével igyunk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
A menny! A menny!
  2018-04-25 15:21:28, szerda
 
  Ez már a menny! (J.R. Miller)

Egyszer egy író egy olyan francia hajóról számolt be, melynek a déli tengereken dúló viharokban hónapokra nyoma veszett. Az egyik reggel azonban az árbocon álló őrszem szárazföldet vett észre. Az utasok és a legénység mind összegyűltek a hajó fedélzetén, izgatottan várva, hogy végre megpillantsák a szárazföldet, mely felé közeledtek. De egyelőre még csak az alig kivehető körvonalát látták, ami még annyira halvány volt, hogy a bizonytalanság a szívüket marcangolta. Vajon tényleg szárazföld felé tartottak? Ha igen, miféle vidék felé? Lehetett-e az Franciaország? Valóban Franciaország? Vagy valamilyen más, idegen ország?

Egyre közelebb és közelebb kerültek. A táj körvonalai egyre kivehetőbbek lettek. És néhány óra múlva - mely órák szinte napoknak tűntek nekik - az őrszem hangosan felkiáltott: ,,Franciaország! Franciaország! Ez már Franciaország!" A hajó legénységét határtalan boldogság töltötte el. Végre-valahára tényleg hazaértek minden bolyongásuk után, maguk mögött hagyva a veszélyeket és félelmeiket!

És pontosan ez fog velünk, hívőkkel is történni, amikor azon a ködös vizű tengeren keresztül, amit halálnak hívunk, az örök élet partjaihoz érkezünk. A halál homálya után - kinyílnak szemeink, és a menny partjait pillantjuk meg! S akkor nem azt fogjuk kiáltozni, hogy ,,Franciaország! Ez már Franciaország!", hanem azt, hogy ,, A menny! A menny! Ez már a menny!" És a viharok mind a múltba vesznek. Örök dicsőségben fogunk élni; az élet teljessége lesz osztályrészünk. Akkor már örökre otthon leszünk!

Épitsétek egymás.
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
Tojáslikőrös krém pisztáciával
  2018-04-25 14:12:04, szerda
 
  ,,Ha szeretsz, a szívedet belefőzöd az ételbe, a lelkeddel kavarod és a szemeddel őrződ, hogy aztán egész lényed forrón és lágyan az elé tedd, aki számodra a világon a legfontosabb."


1 dl tejben elkevertem simára
1 cs vaníliás pudingport.
3 dl tejet forrásig melegítettem
2 ek cukorral, majd állandó keverés mellett hozzáöntöttem a feloldott pudingport.
Besűrítettem.
Kevergetve kihűtöttem. hozzáöntöttem 1.2 dl tojáslikőrt,
1 cs vaníliás cukrot.
Kemény habbá vertem 3 dl tejszín 1 ek porcukorral.
Ennek a felét a krémbe forgattam.
Szétosztottam kelyhekbe.
A maradék kemény tejszínhabbal díszítettem és meglocsoltam tojáslikőrrel, megszórtam apróra vágott zöld pisztáciával.
 
 
0 komment , kategória:  gyors édesség  
Spárga besamelmártásban sajttal
  2018-04-25 14:09:06, szerda
 
  "Aki megfőzi a spárgát, azután vajban megsüti, majd ráüti a tojássárgáját, és meghinti illatozó őrölt fűszerezéssel, s ezt az ételt rendszeresen fogyasztja, annak felpezsdül a vére, fokozódik férfiereje, és heves vágy ébred benne"
(Muhammad an-Nefzawi: Az illatos kert című XV. századi szexológiai könyvéből)

A spárgákat megpucoltam és sós vízben puhára főztem. (Ha tényleg zsenge a spárga, akkor elég párolóedényben párolni gőz fölött)



10 dkg vajon világosra pirítottam 5 dkg lisztet, felengedtem - állandó keverés mellett - 3 dl tejjel. Sóztam, borsoztam, felfőztem. Hozzáadtam 2 dl tejfölt. Kivajazott tál aljára tettem a spárgasípokat, leöntöttem a besamellel és bőségesen megszórtam reszelt füstölt sajttal. Addig toltam be a sütőbe, amíg a sajt megolvadt.
 
 
0 komment , kategória:  Spárgás ételek  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 95 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 95 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 382
  • e Hét: 555
  • e Hónap: 3304
  • e Év: 41052
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.