Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 218 
4 pompás vacsorarecept - 300 kalória alatt
  2014-04-30 19:48:28, szerda
 
  Nem szeretnél lemondani a vacsorákról? Ugyanakkor jó lenne, ha súlyod sem gyarapodna? Van megoldás!

A változókor természetes velejárója a kisebb-nagyobb súlygyarapodás. Ennek elsődleges oka az, hogy a szervezet napi energiaszükséglete 50 év felett fokozatosan csökken. A hormonháztartás ebben az időszakban átalakul, az anyagcsere lelassul, ezért kevesebb energiára van szükség.

Hogy az elhízást elkerüld, érdemes fokozatosan növelni a könnyű, de rendszeres mozgásra szánt időt, ugyanakkor pedig csökkenteni a napi kalóriabevitelt. Egy ötven év feletti, átlagos testalkatú nő napi energiaszükséglete körülbelül 1300 kcal. Az ideális az, ha ezt az összeget 5 kisebb étkezésre osztod szét. Ezeknek az étkezéseknek tehát körülbelül 250-300 kalória körül kell mozogniuk, attól függően, mennyit mozogtál aznap. Hogy mégse bocsátkozz őrült kalóriaszámláló akciókba, íme, néhány könnyű, egyszerű és finom fogás, amely megfelel a fent leírt követelményeknek.

Mediterrán túrókrém

Hozzávalók 1 személyre:

12 dkg sovány tehéntúró
5 dkg olajbogyó
5 dkg szárított paradicsom
2 dl joghurt
fél fej lila hagyma
só, bors, őrölt római kömény
Hozzá: kaliforniai paprika, szárzeller vagy korpás keksz
Összesen: kb. 300 Kcal
Elkészítése: az olajbogyót, a lila hagymát és a paradicsomot vágd egészen apróra, vagy dolgozd fel aprítógépben. A túrót törd össze villával, majd keverd el a joghurttal. Sózd, borsozd, majd adj hozzá egy kevés őrölt római köményt, vagy ha van, friss rozmaringot. Tölts meg vele paprikaszeleteket, vagy kend szárzellerre, esetleg korpás kekszre.

Gazdag minestrone leves

Hozzávalók 4 adaghoz:

2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 szárzeller
1 doboz konzervparadicsom
20 dkg zöldborsó
10 dkg fejtett bab
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
negyed kelkáposzta
1 cukkini
1 fej krumpli
só, bors, bazsalikom, zsálya, balzsamecet
pár csepp olívaolaj
Összesen: kb. 800 Kcal/ kb. 200 Kcal adagonként
Elkészítése: a vöröshagymát vágd apróra, a zellerszárat karikázd fel. Az olajon párold üvegesre a hagymát, majd add hozzá a zellert, és kevés vízzel párold meg félig. Közben pucold meg és karikázd fel a sárgarépát, és add hozzá azt is. Ha félig megpuhult, öntsd rá a paradicsomkonzervet, sózd, borsozd és kicsit párold össze. Ekkor add hozzá a többi zöldséget is. Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. A minestrone lényege, hogy nagyon sűrű. Fűszerezd sok bazsalikommal és zsályával, sóval, borssal, és kb. egy óra alatt főzd össze. Balzsamecettel tálald.

Ananászos-currys csirkemell

Hozzávalók 1 személyre:

10 dkg csirkemell
2 dl natúrjoghurt
10 dkg ananász
1 kiskanál curry
őrölt koriander
só, bors
pár csepp olívaolaj
Összesen: kb. 225 Kcal
Elkészítése: a csirkemellet vagdosd falatnyi darabokra, sózd és borsozd alaposan. Serpenyőben az olajon pirítsd át a csirkemellcsíkokat, majd ha teljesen átsült, add hozzá az ananászt, és pár perc alatt melegítsd össze a hússal. A joghurtot keverd el a fűszerekkel, és öntsd az ananászos csirkére. Egy-két percig kevergesd, majd zárd el alatta a lángot, és tálald azonnal.

Esti lágy tojás

Hozzávalók 1 személyre:

2 tojás
2 paradicsom
5 dkg sovány sajt
só, bors
Összesen: kb. 300 Kcal
Elkészítése: a tojást lobogó vízben főzd 3 percig, majd azonnal emeld ki, és tedd hideg vízbe. A paradicsomot szeleteld fel, helyezd rá a sajtszeleteket, és pár perc alatt grillezd meg a mikróban vagy a sütőben. A tojást kanalazd melegített tálkába, és fogyaszd a sajtos paradicsom mellé.

Ötvenen túúúúl.
 
 
0 komment , kategória:  vacsorára reggelire  
4 gyors, de merész receptcsoda - ínyenceknek
  2014-04-30 19:45:19, szerda
 
  Elég egy-egy különlegesebb hozzávaló ahhoz, hogy a könnyen elkészíthető fogásból igazi csemege készüljön.

Talán kóstoltad már, de nem engedted be a konyhádba a gránátalmát, a mangót vagy a csicsókát. Itt az idő, próbáld ki őket!

Gránátalma: diós-gránátalmás csirke

Hozzávalók 6 személyre:

1,5 kg csirkehús
1 gránátalma (vagy 2 dl szirup)
20 dkg dió
3 evőkanál olívaolaj
só, bors, fahéj
két kiskanál citromlé
1 vöröshagyma
1 evőkanál vaj
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 kiskanál cukor

Elkészítése: a csirkét darabold körülbelül egyforma nagyságúra, majd a forró olajon, nagy lángon pirítsd át hirtelen, és tedd félre. Egy mélyebb lábosban, amelybe a csirke is belefér, a vajon párold meg a vöröshagymát, add hozzá a paradicsomszószt, és pár percig párold. Tedd bele a diót, majd öntsd fel kb. fél liter vízzel. Fűszerezd kevergetve, majd öntsd hozzá a citromlevet és a gránátalmamagokat. Főzd kb. fél órán át a mártást, és ha kész, add hozzá a félretett csirkét. Lassan párold benne 25 percig.

Mangó: mangócsatnis barna rizs, köretnek

Hozzávalók:

1 fej lila hagyma
1 mangó
barna cukor
fahéj, szegfűszeg, só, bors
gyömbér
almaecet

Elkészítése: a lila hagymát vágd apróra, a mangót pedig kockázd fel. Kevés vajon párold meg a hagymát, majd add hozzá a mangókockákat. Fűszerezd, adj hozzá cukrot ízlésed szerint, és locsold meg egy kis almaecettel. Nagyon alacsony lángon főzd addig, amíg majdnem lekvárállagú nem lesz. Kínáld rizs vagy bármilyen egyszerűbb sült mellé.

Zellerszár, avagy halványító zeller: klasszikus Waldorf-saláta

Hozzávalók:

1 csomag zellerszár
2 alma
2 marék dió
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál majonéz
1 kiskanál mustár
fehér bors

Elkészítése: a zellert szedd száraira, mosd meg, majd a fás részeit húzd le, mintha spárgát pucolnál. Vágd kb. fél centis karikákra. Az almát pucold meg, és vágd a zellerhez hasonló méretű kockákra. A diót száraz serpenyőben pirítsd át. Az öntethez keverd el a majonézt, a tejfölt és a mustárt. Az öntettel keverd el a salátát, szórd meg a dióval, és hűtsd be pár órára tálalás előtt.

Csicsóka: csőben sült csicsóka

Hozzávalók:

1 kg csicsóka
vaj
2 dl tej/tejszín
reszelt sajt
só, bors

Elkészítése: a csicsókát késsel pucold meg, és vágd nagyon vékony szeletekre. Vajazz ki egy tűzálló tálat, és rakd le az aljára a csicsókaszeleteket. A tejszínt keverd el a reszelt sajttal, sózd, borsozd, majd öntsd a csicsókára, és közepesen forró sütőben süsd aranybarnára. Az ételt kombinálhatod krumplival, más zöldségekkel is.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
4 hajmeresztően finom spenótos recept
  2014-04-30 19:39:36, szerda
 
  Friss, izgalmas recepteket ajánlunk ahhoz a zöldséghez, amelytől valóban annyira életerős lehetsz, mint Popeye!

A spenót nagyon egészséges: kevés kalóriát tartalmaz, viszont rengeteg vasat, A-, C-, K-vitamint, és kalciumot, segíti a bélműködést, tisztítja a vastagbelet, ugyanakkor könnyen emészthető. Próbáld ki nyersen is!

Spenótsaláta tojással, sósan

Hozzávalók 2 személyre:

500 gramm friss spenótlevél
pár szem koktélparadicsom
4 tojás
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
pár csepp citromlé
só, bors

Elkészítése: a spenótleveleket többször alaposan mosd át hideg vízben, míg teljesen homokmentes nem lesz. Szedd le a szárait, majd tépkedd apró darabokra. A tojásokat főzd keményre kb. 10 perc alatt, hagyd kihűlni, pucold meg, majd vágd apró kockákra. Egy tálban keverd el a két hozzávalót. A koktélparadicsomokat vágd félbe, és szórd a salátára. Az öntethez helyezd az olajat, az ecetet és a citromlevet egy befőttesüvegbe, enyhén sózd-borsozd, majd rázd össze. Ezzel az öntettel tálald a salátát. Fél kg spenótban mindössze 100 kalória van!

Spenótsaláta körtével, édesen

Hozzávalók 2 személyre:

500 gramm friss spenótlevél
4 friss, kemény körte
5 dkg dió
5 dkg feta sajt
2 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet

Elkészítése: a spenótleveleket készítsd elő a fent leírt módon. A körtét pucold meg és kockázd fel. A diót törd durvára. A feta sajtot vagdosd apró darabokra, és keverd el a körtével, majd add hozzá a spenótleveleket is. A mézet rázd össze a balzsamecettel, majd keverd a salátához. A tetejét szórd meg a dióval.

Spenótkrémleves

Hozzávalók:

500 gramm spenót (lehet mélyhűtött is)
1 csokor újhagyma
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál margarin
só, bors, szerecsendió

Elkészítése: a spenótleveleket dobd forrásban lévő vízbe, várj, amíg összeesnek, majd szűrd le őket úgy, hogy megtartod a főzővizet, és öblítsd le hideg vízzel. A lábos aljában a margarinon párold meg az apró karikákra vágott újhagymát és az áttört fokhagymát. Öntsd fel a spenót főzővizével, forrald fel, add hozzá a spenótleveleket, majd botmixerrel dolgozd el simára. Öntsd fel a tejszínnel, forrald fel újra, közben pedig ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

Spenóttal, aszalt paradicsommal és sajttal töltött pulykamell

Hozzávalók 4 személyre:

1 + 1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
6 db felkockázott aszalt paradicsom
fél kg mélyhűtött/friss spenót
fél teáskanál só
fél teáskanál frissen őrölt fekete bors
negyed teáskanál szárított kakukkfű
5 dkg kecskesajt
5 dkg krémsajt
kb 1 kg pulykamell
4 dl húsleves (leveskockából is jó)
fél citrom héja
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál dijoni mustár

Elkészítése: melegíts fel 1 evőkanál olívaolajat egy közepes méretű serpenyőben. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd kb. 1 percig. Add hozzá az aszalt paradicsomot, a spenótot, a sót, a borsot és a kakukkfüvet. Pár perc alatt melegíts össze őket. Tedd át a keveréket egy közepes méretű tálba. Keverd hozzá a kecskesajtot és a krémsajtot. Tedd félre a tálat.

Vágj vastagabb, kb. kétujjnyi szeleteket a pulykamellből, és mindegyikbe vágj egy kis helyet a tölteléknek. Sózd és borsozd meg mindegyik darab húst kívülről. A vágás mentén töltsd meg őket egyenként a spenótos, aszalt paradicsomos keverékkel.

Egy tálkában keverd össze a citromhéjat és a mustárt a húslevessel és a citromlével.
Egy nagy serpenyőben melegíts fel kb. 1 evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg a hússzeletek mindkét oldalát közepes lángon. Süsd középmagas hőfokon addig, az oldalait váltogatva, amíg szép aranyszínű nem lesz. Szedd ki őket egy tálba, és tartsd melegen.

A serpenyőbe öntsd bele a húsleveses keveréket, forrald fel, és kb. 8 perc főzéssel sűrítsd be a felére. Tálaláskor minden húsdarabra önts egy kanállal a mártásból.

 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Pikáns, egyszerű, egészséges: 4 mennyei sóskarecept
  2014-04-30 19:34:44, szerda
 
  Ideje, hogy a sóska ismét megtalálja helyét a konyhádban, elvégre a friss, zöld levelek tele vannak fontos vitaminokkal.

Próbáld ki salátának, levesnek, köretnek, egytálételnek, kombináld gyümölccsel, tojással, sajttal, tejszínnel. Meríts ötletet receptjeinkből!

Sóskasaláta almával

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg friss sóskalevél
2 nagy, kemény zöld vagy Golden alma
só, frissen őrölt bors
Az öntethez:
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál citromlé
Elkészítése: a sóskaleveleket egyenként mosd át alaposan, majd szabadítsd meg a száruktól. Tépkedd kisebb darabokra. Az almát ne pucold meg, csak a belsejét távolítsd el, és vágd apró kockákra, majd forgasd össze a sóskával. Az öntethez a hozzávalókat keverd el, majd öntsd a salátára, és sózd, borsozd. Tálald egyszerű sültek mellé, vagy akár egy szendvicshez.

Sűrű sóskamártás - sültekhez, tört krumplihoz

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg sóskalevél
1 csomag újhagyma, vagy 1 szál póréhagyma
1 evőkanál méz
1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál liszt
2 evőkanál joghurt
tej/tejszín
Elkészítése: a sóskaleveleket mosd meg alaposan, majd szabadítsd meg a száruktól. Tépkedd őket kisebb darabokra. Egy lábos aljában hevíts olajat, dobd rá a felkarikázott hagymát, majd kissé párold meg. Csorgass rá mézet, majd dobáld rá a sóskaleveleket - lehet kisebb adagokban is: amikor egy része összeesett, jöhet a többi. Picit sózd, majd gyorsan párold meg, de csak annyira, hogy mind összeessen. A joghurtban keverd csomómentesre a lisztet, és add a sóskához. Forrald fel, és botmixerrel dolgozd össze. Ízlés szerint igazítsd a mártás állagát tejjel vagy tejszínnel.

Sóskás-mozzarellás frittata

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg sóskalevél
6 tojás
200 gramm mozzarella
olívaolaj
só, bors
Elkészítése: a sóskaleveleket egyenként mosd át alaposan, majd szabadítsd meg a száruktól. Tépkedd kisebb darabokra. Egy serpenyőben pár perc alatt párold össze őket annyira, hogy összeessenek. Szedd ki, hagyd kihűlni, majd egy nagy késsel vagdosd apróra. Egy tálkában habard el a tojásokat kevés sóval és borssal, és keverd bele a sóskát. A mozzarellát reszeld le, és keverd a sóskához. Serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, és öntsd bele a keveréket. Süsd az egyik oldalát 3 percig nagy, és további 3 percig kis lángon, majd ha összeállt, óvatosan fordítsd meg, és a másikat is süsd át.

Sóskás-póréhagyma krémleves

(a híres francia vichyssoise különleges változata)

Hozzávalók 4-6 személyre:

30 dkg póréhagyma
25 dkg sóska
egy kisebb vöröshagyma
fél kg burgonya
2 evőkanál margarin
1 liter húsleves
1 dl tejszín
metélőhagyma
Elkészítése: egy lábos aljában a felolvasztott margarinon párold meg a felkarikázott póréhagymát és az apróra vágott hagymát. Közben sózd, borsozd. A krumplit hámozd meg és kockázd fel, add a hagymához, és öntsd fel a húslevessel. Adj hozzá egy kevés vizet is, majd lefedve főzd 10-15 percig, míg a krumpli meg nem puhul. A sóskát a szokásos módon tisztítsd meg, majd add a már puha krumplihoz. Egy percig főzd őket együtt, majd vedd le a tűzről, és pürésítsd botmixerrel. Öntsd fel a tejszínnel, és kóstolgatva sózd-borsozd, ha szükséges. Metélőhagymával díszítve tálald!

 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Májusról (2014)
  2014-04-30 15:30:18, szerda
 
  Május hónapja során láthatjuk majd a lekerülését azon láncoknak rólunk, amik november óta csörögnek rajtunk folyamatosan. Minden egyes héten újabb és újabb ilyen korlátozó erő tűnik el, és egyre magasabb fokozatokba tudunk majd kapcsolni. Az elején döcöghet a történet még, de mint a biciklizéssel, itt is hamar bele fogunk jönni, és rátalálhatunk arra a harmóniára, ami már jópár hónapja vár rá, hogy visszatérjünk hozzá! :)

Április 30, szerda és Május 12, hétfő között érezzük majd a 'földelődést', mint amikor a repülő leszállt, vagy fordítva, a vakond előjött, és harmonikusabban tapasztaljuk az életünket fizikaibb síkokon. (Nap Bikában szextilben Jupiterrel Rákban)

Május 1, csütörtökön még inkább szabadnak érezhetjük a cselekedeteinket a világi síkokon, amit kitaláltunk, amiért eddig dolgoztunk, elkezd majd formát ölteni, a világi szinteken is megvalósulni. (Merkúr kilép együttállásból Nappal Bikában)

Május 1, csütörtök és Május 5, hétfő között mindehhez a 'világiasodáshoz' kapcsolódhat egyfajta visszahúzó bűntudat, óvatosság is, induljunk ezért lassan, körültekintően, lépésről-lépésre. (Merkúr Bikában szembenállásban Szaturnusszal Skorpióban)

Május 3, szombaton ismét olyan fényszög indul, amire nagyon várok, és aminek hiányát nagyon érezzük egy pár hete. Ez a hatás visszahozza fokozatosan a Rendet, a Spiritualitást, a magasabb Jót az életünkbe. (Jupiter Rákban trigonba lép Szaturnusszal Skorpióban)

Ugyanezen a napon a Vénusz bolygó belép a Kos csillagjegybe. Magasabb aspektusában ez új Párkapcsolat születését, meglévő újraformálódását, energiával feltöltődését jelenti, tágabb értelemben a Harmónia Születését. Alacsonyabb aspektusában ez tovább erősíti a nők elférfiasodását, amit a Mérlegben március és május között hátrafelé haladó Mars még inkább fokoz. Érdemes több nőnek már nem levágatni a haját rövidre, a konditermeket most már hagyni egy kicsit kiürülni, mert a hosszú távú hatása ennek eléggé nagy káosz lesz, már az is, de ez egy külön cikk témája lehetne. Itt még azt a tippet érdemes figyelembe venni, hogy minél jobban akar valamit egy nő, és minél hevesebben és türelmetlenebbül tesz érte, annál messzebbre kerül tőle. Ennek a tanácsnak, tippnek különösen az év második felében lesz nagy jelentősége.

Egy harmadik hatás itt a felfrissülésünket, a külvilág felé fordulásunkat eredményezi. Az a 'nyugtató', 'fájdalomcsillapító', amit a Nagy Kereszt utolsó időszakára kaptunk, már kimegy itt belőlünk. (Nap Bikában kilép szextilből Neptunusszal Halakban)

Május 4, vasárnap ismét olyan nap, amikor oda kell, hogy figyeljünk a komfortérzetünkre, általánosságban az emberi kapcsolatainkra, hogy jól tudjuk magunkat érezni, és ne nagyon bántsunk meg senkit. Fontos, hogy ez lesz a Nagy Kereszt feloldódása előtt az utolsó ilyen nap. (Nagy Kereszten a Hold is, Rákban, együtt Jupiterrel)

Május 6, kedd és Május 15, csütörtök között olyan érzetünk lesz, mint amikor hosszú bezártság után kinyitnak egy ajtót, és szabadok vagyunk, de még nem tudjuk elhinni. Figyeljük, hogy nem-e cselről van szó, nem-e valami probléma van, azzal, amit kapunk, és mikor visznek vissza oda, ahol eddig még kevésbé jó volt. A dolog iróniája, hogy ha nem figyelünk oda, ez az attitűd önbeteljesítő jóslattá képes válni, 'megmérgezve' azt, ami valójában teljesen rendben van életünk világi szintjein. (Nap Bikában szemben Szaturnusszal Skorpióban)

Május 7, szerda és Május 15, csütörtök között, mindezzel párhuzamosan, olyan fényszög lesz aktív, ami teljesen megboríthatja a nemeket, mind globális, mind egyéni szinteken. A Mars és a Vénusz egymás csillagjegyeiben, egymással szemben olyan erőt képviselhet, mint amit a vihar előtti feszültségként érzékelünk, szinte tapintható lesz ez a fajta elektromosság. Próbáljuk mély tisztázásokkal és minél egyszerűbb dolgokkal tölteni ezt az egy hetet. Itt is még a lépésről-lépésre haladás elve van érvényben teljes mértékben.

Május 8, csütörtök és Június 4, szerda között a hónap leghosszabb, leginkább átívelő hatását találjuk, amolyan 'surranópályán'. Két apróbb bolygó a Merkúr és a Vénusz alkotja, egy finom, lágy fényszöggel. Ebben a majdnem egy hónapban szinte kötelező jelleggel érdemes ismerkedni, randevúzni, kimenni a szabadba, élvezetes dolgokat csinálni. Aki eddig frusztrált volt a Párkapcsolat hiánya miatt, itt tud a legnagyobb eséllyel találkozni valakivel. Arra érdemes figyelni, hogy lassan kell felépíteni az itt indult kapcsolatokat, ha hosszabb távon akarjuk őket, mert a fényszög hatása gyors fellángolás után gyors lelohadást eredményez alaphelyzetben. (Vénusz Kosban-Bikában szextilben Merkúrral Ikrekben-Rákban)

Május 9, péntek ismét olyan nap tavaly Szeptember 20 után, amikor is a Pluto előreindult, amire mindenki nagyon vár már! :) Ezen a napon kioldódik az Április 9-én indult ún. Nagy Kereszt. Ezt a hónapot az asztrológusok az év legnehezebb hónapjaként emlegették, és mindannyian tapasztaljuk, hogy konfliktusos, pörgős, nagy felfordulásokkal és átalakulásokkal teli négy hét zajlik éppen. Innentől egy kicsit könnyebb lesz majd, az újraépülés, a rendeződés lassan és fokozatosan végbe is tud menni.

Május 9, péntek és Május 14, szerda között egy másik hatás is aktív, mely azt eredményezi, hogy megriadhatunk a szabadságtól, ami így jön. Már rég kinyíltak a kapuk, már régen mehetnénk, de szemünk összezáródik a hirtelen jött fénytől, és tétován indulunk el. Ebben a pár napban zavarodottnak, tanácstalannak, aluszékonynak, lassúnak érezhetjük magunkat szóban, tettben és gondolatban is egyaránt. (Merkúr Ikrekben kvadrátban Neptunusszal Halakban)

Május 11, vasárnap és Május 20, kedd között szintén olyan hatás aktív, ami segíthet régi, kevésbé funkcionális (pár)kapcsolatok megújulásában, nem működőek felbomlásában, és újak megszületésében. Érdemes ebben az időszakban beiratkozni táncolni, színházba menni, szocializálódni. (Vénusz Kosban együtt Uránusszal)

Május 13, kedd remek nap gyerekvállalásra, egészségügyi beavatkozás elvégeztetésére, lelki terápiára, régi, múltbeli dolgok begyógyítására. (Hold Skorpióban trigonban Neptunusszal Halakban)

Május 13, kedd és Május 23, péntek között túl gyorsan akarjuk majd behabzsolni azokat a dolgokat, melyeket úgy érzünk, kimaradtak az elmúlt fél év visszahúzódásai miatt. Mintha egy napja nem ettünk volna, és most mindent fel akarnánk falni. Induló párkapcsolatoknál figyeljünk arra, hogy ne támasszunk túl nagy elvárásokat és igényeket még a másikkal, és ne akarjunk folyamatokat siettetni - úgy általában az életünk minden területén. (Vénusz Kosban kvadrátban Jupiterrel Rákban)

Május 14, szerdán a korábbi Nagy Kereszt egy másik fényszögkapcsolata is kioldódik, tovább növelve komfortérzetünket és felszabadulásunkat. Szintén nagyon jót tesz az eddig tapasztalt (pár)kapcsolati küszködések enyhülésének, és életünk komfortjának, a jó közérzetünknek helyreállításában. (Uránusz Kosban szembenállása kioldódik Marssal Mérlegben)

Május 15, csütörtökön nagy (pár)kapcsolati fordulat lehet mindenki életében. Amolyan 'delphoi jóslat' ez: könnyen lehet régiek vége vagy újak kezdete ez a nap, egyaránt. (Vénusz fokra pontosan együtt Uránusszal Kosban)

Május 20, kedden a Mars bolygó előreindul ellentétes csillagjegyében, a Mérlegben. Március eleje óta ment hátrafelé benne, megfosztva bennünket a nyugalomtól, a kellemes közérzettől, a pozitív dolgok élvezetétől. Július végéig itt tartózkodik még, de már léééényegesen kisebb hatásfokkal, mint a tavasz első hónapjaiban.

Május 21, szerdán a Nap bolygó belép az Ikrek csillagjegybe. Ez mindig a kiáradás, az aktivitás energiáit hozza el. Érdemes innentől több időt tölteni a barátainkkal, jönni-menni, sokat beszélgetni. Különösen jót tud tenni, hogyha megmozgatjuk így magunkat az elmúlt hónapok 'berozsdásodása' után.
Ugyanezen a napon a korábbi Nagy Kereszt egy másik fényszöge is kioldódik; még egy lánc, addig feszültséget gerjesztő erő hullik majd le rólunk! (Jupiter Rákban kilép szembenállásból Pluto-val Bakban)

Május 22, csütörtök és Május 29, csütörtök között a hirtelen, frissen indult (Pár)kapcsolatunk megremeghet, illetve a régóta húzódó elválások itt ismét valósággá válhatnak. Ha már nagyon régóta küszködünk, érdemes itt mély önvizsgálatot tartani, nem a külvilágban 'szerelgetni' a dolgot, hanem megvizsgálni magunkat belül, hogy mi is történik velünk, és miért. Akik gyereket szeretnének, kerüljék ezt a hetet a próbálkozásokkal itt. (Vénusz Kosban együtt Leszálló Holdcsomóponttal)

Május 23, péntek és Június 2, hétfő között ismételten úgy érezhetjük, még inkább sejthetjük, hogy a szabadság, amivel rendelkezünk az elmúlt hónapok után, túl sok nekünk. Emiatt mondhatunk, vagy tehetünk olyat, ami megbánt másokat, vagy akár magunkat. Olyan érzet ez, mint amikor a rab annyira megszokja a börtönt, hogy ismét elkövet valamit, csak azért, hogy visszamenjen zárt, de megszokott közegébe, a zárkájába. Legyünk itt bátrak, konstruktívak, merjünk az ismeretlenbe haladni, ne ismételgessük nem működő mintáinkat. Az már biztosan nem működik, ha huszadszorra próbáljuk, akkor sem fog, csináljunk-gondoljunk valami újat, nagyot és merészet. (Nap Ikrekben kvadrátban Neptunusszal Halakban)

Május 24, szombat remek nap valamilyen rituálé elvégzésére, imádkozásra, tanfolyamra menésre, lelki gyakorlatok végzésére. Bárhol is legyünk, szenteljük meg ezt a napot valamivel, lehetőleg minél hosszabban és mélyebben, mert nagyon-nagyon erős spirituális energiák lesznek aktívak. (Szaturnusz Skorpióban fokra pontos trigonban Jupiterrel Rákban)

Május 25, vasárnap és Június 6, péntek között végre elkapjuk majd a fonalat, és utolérjük saját magunkat. Itt már valóban világossá válik a mi magunk számára is, hogy szabadok vagyunk, erősek, és amit szeretnénk, képesek is vagyunk megtenni. Legyünk nagyon aktívak itt, intézzünk mindent a külvilágban, amit csak lehet, most mehetünk, és sikeresek is tudunk lenni benne. (Nap Bikában trigonban Marssal Mérlegben)

Május 28, szerda ismét tökéletes nap randevúzásra, gyerekvállalásra, tegyünk ezen a napon valami kellemeset, élvezeteset, magunknak és másoknak élvezeteset. (Vénusz Kosban-Bikában szextilben Merkúrral Ikrekben-Rákban)

Május 29, csütörtökön a Vénusz bolygó belép a Bika csillagjegybe, ami nagyon pozitív dolog, mert ez az egyik hely, ahol otthon van. Segít majd konszolidálni életünket: induló kapcsolatokat stabilizálni tudja, lehetővé teszi, hogy március-április során befektetetett időnk-energiánk megtérüljön. Ez a pihenés, aratás, béke időszakát tudja elhozni.

Június 1, vasárnap a korábbi Nagy Kereszt egy másik fényszöge is kioldódik, még inkább növelve békénket és a harmóniát. Segít majd azoknak, akik költöznének, házat adnának vagy vennének, akik nem tudtak eddig egyről a kettőre lépni Párkapcsolatilag, Családilag, Gyerekvállalás tekintetében. Általánosságban véve a küszködés, az egyet-előre-egyet-hátra motívuma oldódik itt fel, és végre haladhatunk teljes gőzzel. (Jupiter Rákban kilép kvadrátból Uránusszal Kosban)

Kinylínak hát a kapuk, amik eddig bezártak, és amolyan szobafogságban tartottak minket érzelmileg és fizikai szinteken is. Nyúljunk mégis vissza állandó jelleggel az elmúlt hónapok tapasztalataihoz is, erőt és kontrollt merítve belőlük. Ahogy indul és gyorsul az életünk fizikai síkokon is, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy esünk le a lóról, húzzuk hát kicsit a kantárt, és lassítsuk a folyamatokat tudatosan. Minden menni fog magától, a mi dolgunk a keretek, a meder biztosítása. A ló lábát sem kell emelgetni, vágtázik ő. Amennyiben tartjuk a gyeplőt rendesen, élvezhetjük majd a száguldást, hogy ismét zajlik az élet. Élvezzük is ki, megérdemeljük, és ránk is fér a hosszabb téli hónapok után.
 
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp  
Egy marék föld
  2014-04-30 15:28:29, szerda
 
 

Az öreg egész éjszaka nem aludt, szorította szívét a bánat. Hónapok óta érzi, valami nincs rendben, nem a régi. Gyorsan kifárad. Amíg ki tudott járni a földre, hamarabb eltelt a nap. Holland szomszédja van, már beszélgetni sem tud kivel. Találkozásaikkor a férfi meglengeti panama kalapját, feléje dobott egy "Helló"-t, s folytatta az útját. Szereti a földet, örökségként kapta az ősöktől. Édesapja is szívesen munkálkodott az alig pár holdjukon, de róla nem sok emléke maradt. Elsodorta a háború vihara. Édesanyja egész életében haza várta. A Gulágról soha nem tért vissza, bedarálta a történelem. Örökké szomorú édesanyját is fiatalon kellett temetnie. Azt beszélték akkortájt, hogy a bánat vitte sírba. Így aztán fiatalon, de jól nősült, dolgos lányt választott. Olyat, aki a földön is megállja a helyét. Ketten jól elboldogultak.Pár éve Katóka előrement. Keservesen telnek a hetek, hónapok, évek mióta gyedül élt. Mostanság gyakori vendég nála az emlék, képekkel, és beszédfoszlányokkal megpakolva érkezik. Két éve trombózissal feküdt pár hónapot, szomorúan latolgatta, hiába volt a földnek jó gazdája, hamarosan megválnak egymástól. Lánya a megyeszékhelyen dolgozik, és él a családjával. Rendes asszony, hívta is mindig, költözzön hozzájuk. Nem ment, nem tudná megszokni a panelrengeteget, hiába folyik ott meleg víz a csapból, csendhez van ő szokva. Drága jó párjával mindent megbeszéltek, bármilyen nehéz is volt az élet, együtt kisebb volt annak a súlya. A fillért is megbecsülték, hogy forintot fialjon. Soha nem éheztek, megtermett minden, a majorságban is volt mindig egy kis hangzavar, amiből aztán ebéd kerekedhetett. Felsége türelmes, jó asszony volt, bölcsen gondolkodott. Nem volt iskolázott, de a falusi könyvtárból mindent könyvet kiolvasott. Amikor csontsoványra emésztette a betegsége, akkor is mosolygós arccal és csillogó szemmel szólt hozzá. Szerette hallgatni, asszonyát. A hazavezetés angyala így ölelhette át egy átbeszélgetett délután után, a kora esti szürkületben. Amilyen csendben élt, úgy is távozott. Temetés után az öreg itt maradt a kicsinyke földdel, a vasárnapi misével, és a lányánál töltött ünnepnapokkal. Nagy csönd fészkelte be magát a faluvégi házba, de annál is nagyobb bánat a rakoncátlankodó szívébe. Minden nap főzött magának, úgy ahogy megígérte. Nem olyan ember ő, aki az ígéretét nem tartja be, megszegi. Igaz, néha a harmadik napi rántott levesnél fel-feltekingetett az égre, nem lát-e egy figyelmeztető jelet, de Katóka türelmesnek bizonyult. Ahogy fogyott az ereje, úgy fogyott a majorság. A levágott haszonállatokat nem pótolta. Kiskacsát nem vehetett, mert a Bodri elhordta volna. Sokat gondolkodott, vajon milyen egyezség jöhetett létre az asszonya és kutyájuk között a boldog időben, hogy kis pelyhesek mind megmaradtak. A temetés után Bodri napokig nem evett, csak ült a konyhában, néha nyüszített egyet és végtelen fájdalommal a szemében a semmibe tekintett. Lassan lettek ők elválaszthatatlanok. Egyszer csak elkezdett dörgölőzni elfogadva falkavezérnek. Szegény eb is szomorú, átérzi gazdája búját, baját, amiből akad bőven. Sokat gondolkodik, azon, jót tett-e, hogy lányára hallgatott. Nehezen művelte már a földet, segítségre nem tellett, a vő meg városi gyerek, rá nem számíthatott. Panaszára ajánlotta a lánya, adja az államnak, kap érte életjáradékot, ami megkönnyíti öreg napjait. Hallani sem akart róla, de belátta, valamit tenni, kell. A környéken már a harmadik gazda tette ugyanezt.A falu kihalófélben, a miséken is fogynak az emberek, csak a gyászmisék száma szaporodik. Az iskolát öt éve bezárták, az óvodát régebben, aztán jött kis posta, majd a síneket szedték fel. Húsz éve három bolt kínálta az kenyeret, és három kocsma a bort, és a pálinkát. Ma már a városi nagy áruházláncokban vásárolnak az emberek, egy kis bolt maradt csupán, és egy kocsma. Nincs már gyerekzsivaj, esténként a kocsmából hazamenők elnyújtott kurjantása hallatszik néha, vagy tagolt nótája veri fel a halotti csendet. Régen másképp volt. Az utcákat a gyerekek hangos kacagása, a labdák pattogása töltötte be. Szombatonkénti bálok, színjátszó köri előadások, és a vasárnap délutáni futballmérkőzések tették színesé a falu életét. Lassan elfogyott minden, mint az ereje. Teltek a hónapok mire megérkezett az ajánlat. A három hold 26 korona, havi tízen öt ezret kóstál havonta. Nem sok pénz, de ha összerakja fogat tud rajta csináltatni. Amúgy meg, úgy sem telne rá. Nem tudja, az Úr mennyi időt szánt még neki, legyen foga, ha kórházba kerül, ne lássák, hogy még erre sem tellett. Kiürült a sifonérben gyűjtögetett forint a temetésre. Lányához még sem fordulhat, a büszkesége sem engedné, no, meg aztán mindketten keveset keresnek, a hitel, a gyerekek taníttatása után nekik sem sok marad.Asszonyának tölgyfakoporsót rendelt, mindig azon siránkozott szegény, nem a haláltól fél, hanem a rádobott földtől, hogy összenyomja! Ezért választotta a legdrágábbat, a legerősebbet. A tölgyfa tartja magát, nem roppant meg. A beültetett árvácskák is helyükön maradtak.Rá is kérdezett párszor...- Ugye mama jól választottam?Nehezen dolgozta fel az elválást, ma is nagyon hiányzik. Sóvárogva várja a viszontlátást, mert ott örökre együtt maradhatnak. Összegyűjtötte a hamvasztásra valót, nem lesz koporsós temetése, az nagyon drága. Majd leásnak úgy félméternyit, és beleteszik a földbe az urnát. De mi lesz ezután? Ki ültet oda virágot? Hogy ez eddig nem jutott eszébe - dorgálta meg magát! Drága a busz a városból, nem tudnak eljárni. Zsákfaluban nincs átmenő forgalom, azért erre ritkán járnak. A csudába, nem fog kell ide, hanem fedett nyughely. Ha mindenszentekkor tesznek rá egy művirág koszorút, ellesz az egy évig, csak a színe fakul meg. Erre költi majd a földért kapott életjáradékot.Harangoztak. Ránézett az öreg kakukkosra, jár még, csak néha késik. Lassan felállt, elindult az istállóba. Régen nincs ott jószág. Felnyitotta a katonaláda tetejét, kivette nagyapja kék munkakötényét, belelépett annak bőrpapucsába, cipőjét a jászol mellett hagyta, és elindult a kert végénél kezdődő szalagparcellához. Lehajolt, belemarkolt a zsíros feketeföldbe, arcához emelte, beleszippantott egy nagyot. Érezte a földéltető szagát, könnyeivel megöntözte, majd szorosan markolva a földet sarkon fordult.Tudta, nem tehet mást, körülötte elfogyott az élet, a lehetőség. Meg kellett tennie, és a fedett sír reménye meghozta a választ döntésének helyességére. Nem teszi vissza a kötényt és papucsot. Ez jár annak, aki a ház körül tesz-vesz, mert más dolga már úgy nem akad.

Lélek Sándorné
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Spárgázzunk! 7 db-receptel
  2014-04-30 14:12:13, szerda
 
  A spárga az egyik legértékesebb zöldségfélénk. Étkezésre a föld alatti megvastagodott csíraszerű hajtásait használjuk, innen ered a kevésbé ismert magyar elnevezései is, a csírág.
Népiesen nyúlárnyéknak is hívják, a kihajtott zöld lombozata alatt megbúvó vadnyulak miatt.

A spárgát az emberiség évezredek óta fogyasztja és néhány évszázad óta termeszti is. Mégis, a mai napig a különleges finom-zöldségek közé sorolják nemcsak a termesztésének, hanem a fogyasztásának a rendhagyó volta miatt is. Lúgos tartalma miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

PESZTÓS SPÁRGAPITE

Hozzávalók:
1 csomag Tante Fanny friss leveles tészta,
3 evőkanál Bertolli bazsalikom peszto,
1 marék koktélparadicsom, 1 csokor zöldspárga,
2 evőkanál reszelt parmezán sajt.

Hajtsuk szét a leveles tésztát, majd vágjuk négy egyenlő kockára. Tegyük egy sütőpapírral borított sütőlemezre, és tetejét kenjük meg a pesztóval. Vágjuk le a spárgák végeit, mossuk meg alaposan, majd tegyük forrásban lévő sós vízbe. Főzzük egy percen keresztül, majd azonnal szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Hagyjuk hogy jól lehűljön, majd csepegtessük le alaposan. Osszuk szét a leforrázott spárgákata megkent tésztalapon, tegyük mellé a kétfelé vágott koktélparadicsomokat, majd az egészet szórjuk meg reszelt parmezán sajttal. Tegyük forró sütőbe, és 180 fokon süssük 15-20 percen keresztül, míg aranysárga színű nem lesz. Még melegen tálaljuk friss és ropogós salátalevelekkel.

SPÁRGAKALÁCS

Hozzávalók a tésztához:
2.5 dl tej, 1 csomag szárított élesztő,
2 db tojás sárgája, 1 db tojás,
fél citrom lereszelt héja,
55 dkg liszt, só, 8 dkg vaj, 1
teáskanál szárított provanszi fűszerkeverék.

Feltét:
2 csokor zöldspárga, 2 evőkanál méz,
6 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 teáskanál mustár,
1 evőkanál narancslekvár, só,
csipetnyi szárított tárkony, 1 pohár tejföl.

A tésztához szórjuk a lisztet egy keverőtálba, tegyük hozzá a szárított élesztőt, a sót, a citrom lereszelt héját és a fűszerkeveréket. Kapcsoljuk be a dagasztógépet, majd kis adagokban öntsük hozzá a langyos tejet. Adjuk hozzá a tojássárgáját, az egész tojást és a szobahőmérsékletű vajat. Keverjük addig míg a tészta az edény falától el nem válik. Tegyük a megdagasztott tésztát langyos helyre, fedjük le tiszta konyharuhával és kelesszük kétszeresére.

Míg a tészta kel készítsük el a feltétet hozzá. Vágjuk le a spárgák fás végeit, majd krumpli hámozóval a szárát hámozzuk meg. Mossuk meg alaposan, majd dobjuk sós forrásban lévő vízbe. Főzzük egy percig, utána szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Várjuk meg míg jól lehűl, utána csepegtessük le alaposan.

A dresszinghez tegyük a mézet, olívaolajat, mustárt, narancslekvárt, sót és a tárkonyt egy kis befőttes üvegbe, zárjuk le jól, majd rázzuk alaposan össze.

Borítsuk a megdagadt tésztát liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, és vágjuk nyolc egyforma darabba. Kezünkkel húzzuk kerek lepény formájúra, úgy hogy a közepe mélyebb legyen, mint a fánké. Helyezzük egymás mellé sütőlemezre, kelesszük még negyed órán keresztül, majd tegyük forró sütőbe, ahol 170-180 fokon 15-20 perc alatt pirosra sül.

Ha elkészült kenjük meg tejföllel, tegyük rá a feldarabolt leforrázott spárgákat, majd csorgassuk meg a mézes öntettel.

KECSKESAJTOS SPÁRGATORTA

Hozzávalók:
1 adag sós omlóstészta, 2 csokor zöldspárga,
3 dl tejszín, 10 dkg natúr kecskesajt,
10 dkg füstölt kecskesajt, 3 db tojás,
őrölt szerecsendió, só, darált bors.

Omlóstésztához:
20 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy Rama,
csipetnyi só, 5-6 evőkanál hideg víz.

A tésztához tegyük a lisztet egy tálkába, vágjuk rá a jéghideg vajat, sózzuk meg, majd kezünkkel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk cipókká. Tegyük egy kistányérra, majd felhasználásig tartsuk hűtőben.

Vágjuk le a spárgák fás részeit, majd a szárát burgonyahámozóval hámozzuk meg. Ha vékonyszálú a spárga nem szükséges meghámozni. Mossuk meg alaposan, majd dobjuk forrásban lévő sós vízbe, és főzzük két percig. Két perc után szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe, várjuk meg míg lehűl, majd csepegtessük le jól.

Öntsük egy kis tálba a tejszínt, üssük bele az egész tojásokat, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, és darált borssal, ízesítsük sóval, majd jól keverjük össze.

Nyújtsuk ki lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyságúra az omlós tésztát, majd béleljünk ki vele, vajjal kikent és meglisztezett kerek peremes sütőformát. A tésztát igazítsuk el benne jól, majd a felesleges széleit vágjuk le késsel.

Vágjuk három centis darabokra a megfőzött spárgákat, tegyük a kibélelt formába, és öntsük rá a tojásos tejszínt. Szórjuk a tetejére a kis kockákra felvágott kecskesajtot, majd az egészet tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150 fokon 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
Ha elkészül hagyjuk egy kicsit hűlni, majd vágjuk cikkekre, melléje ropogós salátaleveleket kínáljunk.

ÉDESKÖMÉNY-SPÁRGA SALÁTA

Hozzávalók:
2 gumó édeskömény, 1 csokor zöldspárga,
3 evőkanál extra szűz olívaolaj,
fél citrom reszelt héja és kifacsart leve,
só, darált bors.

Az édeskömények alsó vastag részét, és a levélnyeleit vágjuk le, de a zöld leveleit tegyük félre. Vágjuk kétfelé a gumókat, majd uborkagyalun, vagy éles késsel szeleteljük fel, és utána tegyük egy nagy salátástálba.

Vágjuk le a spárgák fás részeit, majd a szárát burgonyahámozóval hámozzuk meg. Ha vékonyszálú a spárga nem szükséges meghámozni. Mossuk meg alaposan, majd dobjuk forrásban lévő sós vízbe, és főzzük két percig. Két perc után szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe, várjuk míg lehűl, majd csepegtessük le jól.

A megfőzött spárgákat vágjuk két-három centis darabokra, tegyük a felszeletelt édesköményhez, csorgassuk rá az olívaolajat, daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval, citromlével és reszelt citromhéjjal. Jó alaposan keverjük össze, tálaljuk salátás tálkákba, a tetejét a levágott édeskömény zöldjével dekoráljuk.
Grillezett halakhoz, rákokhoz, pecsenyékhez kínáljuk körítésnek.

SPÁRGALEVES EGY CSIPETNYI CURRY-VEL

Hozzávalók:
2 csokor zöldspárga, 1 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyemgyökér, 1 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál curry, 1 csipetnyi őrölt szerecsendió,
1 db zöldségleves kocka, 1 evőkanál vaj,
2 evőkanál liszt, fél liter tej, só, őrölt fehérbors,
1 csokor zöldpetrezselyem.

A spárgák végeit vágjuk le, majd burgonyahámozóval húzzuk le a külső héját, és a fejrészét vágjuk le.

Egy nagy fazékban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, és forrósítsuk fel. Tegyük bele a spárgák összevágott végeit, adjuk hozzá a zöldségleves kockát, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, fehérborssal, sóval és curry-vel. Pároljuk legalább öt percig, majd szórjuk meg liszttel, keverjük jól össze és engedjük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje.

Főzzük körülbelül tíz percig, majd öntsük hozzá a tejet is. Forraljuk jól össze, majd merülő mixerrel pürésítsük, és utána finomlyukú szitán passzírozzuk át. Öntsük vissza az átpasszírozott leves a fazékba, tegyük bele a spárgafejeket és a vékony csíkokra összevágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Forraljunk rajta egyet, majd tálaljuk leveses tálkákba, tetejét összevágott zöldpetrezselyemmel szórjuk meg.

Izgalmasabb, ha pároláskor egy csipetnyi őrölt fahéjat is adunk hozzá.

CSŐBEN SÜLT SPÁRGA

Hozzávalók:
2 csokor zöldspárga, 10 dkg vaj,
5 dkg liszt, fél liter tej, 2 tojássárgája,
20 dkg trappista sajt, só, őrölt szerecsendió, őrölt bors.

A spárgák végeit vágjuk le majd spárgapucolóval vagy burgonyahámozóval tisztítsuk meg. Forraljunk fel egy nagy fazékban sós vizet, majd tegyük bele a spárgaszálakat. Főzzük két percig, és utána lapátkanállal szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe. Ha kihűlt csepegtessük le jól.

Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a lisztet, keverjük össze és kis adagokban állandó keverés mellett öntsük hozzá a forró tejet. Jól forraljuk ki. Még melegen keverjük bele a tojássárgáját, 10 dekányi reszelt sajtot, sóval, őrölt szerecsendióval és őrölt borssal ízesítsük.
A lecsepegtetett spárgákat, tegyük egy vajjal kikent tűzálló tálba vagy tepsibe.

Tetejére kanalazzuk a sajtos mártást, majd a maradék sajtot is reszeljük rá. Forró sütőben 150 fokon süssük 30-35 percig, még aranybarna színű nem lesz.
Önálló húsnélküli ételként is fogyaszthatjuk, de körítésnek grillezett halakhoz, sajtokhoz és pecsenyékhez is kínálhatjuk.

LAZACDERÉK SPÁRGASZÓSSZAL

Hozzávalók:
4 szelet lazacfilé, 1 csomag zöldspárga,
1 dl tejszín, 1 csokor zöldpetrezselyem,
1 teáskanál halfűszer keverék,
4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj,
1 teáskanál liszt, só, darált bors.

A lazacszeleteket csorgassuk meg két evőkanálnyi olívaolajjal, daráljunk rá borsot, szórjuk meg kevéske sóval és a halfűszer keverékkel. A fűszerkeverék helyett használhatunk kaprot, kakukkfüvet, oregánót vagy citromfüvet is. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól átjárják a halhúst.

Egy fazékban forraljunk fel vizet, tegyünk bele sót, majd szórjuk bele a megtisztított és három centis darabokra felvágott spárgát. Főzzük két percig, majd szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Várjunk míg lehűl, majd szűrőedényben csepegtessük le jól.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, keverjük jól el, majd öntsük hozzá a tejszínt. Forraljuk fel, és ha sűrűnek találjuk a szószt tejjel hígíthatjuk. Tegyük hozzá a leforrázott spárgát, ízesítsük sóval és kevéske darált borssal, majd szórjuk hozzá az összevágott petrezselyem zöldjét is, és forraljunk még egyet rajta.

Egy serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olívaolajat, majd tegyük bele a befűszerezett halszeleteket. Mindkét oldalát süssük egy-egy percig, majd serpenyővel együtt tegyük forró 150 fokos sütőbe, és 10 perc alatt süssük készre.
Tálaláskor tegyünk egy-egy szelet megsütött halat nagy tányérokra, majd kanalazzunk rá a spárgaszószból. Köretnek párolt rizst és sült koktélparadicsomokat adjunk.

http://kaldeneker.hu/



 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Citromos keksz
  2014-04-30 11:58:12, szerda
 
  Citromos keksz
Hozzávalók:
8 dkg vaj, 3 evőkanál pitypangméz,
5 dkg darált mandula, 15 dkg liszt,
1 citrom reszelt héja és leve, csipetnyi só,
2 evőkanál kandírozott citromhéj ;

a tálaláshoz: 5 dkg porcukor

Elkészítése:
A vajat kikavarjuk a mézzel, hozzáadjuk a citrom levét és a reszelt héját, a sót, a darált mandulát meg a lisztet és sima masszává gyúrjuk. Legvégén beledolgozzuk az apróra vágott, kandírozott citromhéjat is. 3 cm. átmérőjű rudat formálunk, fóliába csomagoljuk és 2-3 órára hűtőbe rakjuk. Mikor jól lehűlt, 3-4 mm-es karikákra vágjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon,10 perc alatt megsütjük. Még langyosan, porcukorba hempergetjük.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Sült paprikás-kapros spárgafőzelék
  2014-04-30 11:33:18, szerda
 
  Recept 2 főre

1+1 ek vaj

1 ek olívaolaj

3+1 szál újhagyma

2 köteg fehér spárga (1 kg), hámozva, fás vég levágva, többi 2 centisre karikázva, fej félretéve)

4 dl alaplé

1 dl tejszín

2 dl tejföl

2 ek étkezési keményítő

fél ek cukor

1 gerezd citrom leve

1 csokor friss kapor, aprítva (a szára is)

só, frissen őrölt bors

A paprikakrémhez:

2 kápia paprika

fél dl olaj

fél gerezd fokhagyma

A paprikákat 20-25 perc alatt 250 fokos sütőben süssük feketére. Tegyük tálba és fedjük le 10 percre. Hámozzuk le a héját és turmixoljuk össze az olajjal és a fokhagymával. Amíg sül, a vajat olvasszuk össze az olajjal. Dobjuk rá a karikázott hagyma kétharmadát, finoman sózzuk, kevergessük 2-3 percig. Borítsuk rá a spárgát, kevergessük további 3-4 percig, majd öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a cukrot, citromlevet, kapor szárát, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 8-10 perc alatt főzzük puhára. A sípok vastagságától függően az idő változik. Ha megfőtt, a tejszínt keverjük ki a tejföllel, dolgozzuk el benne a keményítőt és habarjuk be vele a főzeléket. Melegítsük össze, de már ne forraljuk. Adjuk hozzá a paprikakrémet és a kaprot, majd elegyítsük el. Ízesítsük sóval, borssal, ha kell. Egy serpenyőben olvasszuk meg a maradék kanál vajat. Adjunk hozzá egy kevés olajat és borítsuk bele a félretett spárgafejeket a maradék hagymával együtt. Finoman sózzuk és 3-4 percig közepes lángon pároljuk. Feltétként adjuk a főzelékhez.

 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Neve sincs sütemény
  2014-04-30 11:31:13, szerda
 
 
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
16 dkg margarin
1 db tojássárgája
pici só
3 ek.víz
Töltelék:
6 db tojássárgája
20 dkg cukor
15 dkg darált dió
4 ek.kakaópor
1csg sütőpor
6 db tojás habja
Krém:
fél liter tej
2 csg vaníliás puding
15 dkg margarin
15 dkg cukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,3-4 órát állni hagyjuk,a hűtőbe tesszük.
2 cipót formálunk.
Mind2-t kinyújtjuk,az egyiket tepsi hátán megsütjük.
A másikat a tepsibe helyezzük.
A töltelék hozzávalóit elkészítjük és a tésztára öntjük és sütjük.
A krémet elkészítjük:fél liter tejben a 2 vaníliás pudingot felfőzzük,kihűtjük.
A margarint a cukorral habosra keverjük és összekeverjük.
A krémet a tésztára simítjuk,a lappal befedjük és porcukorral meghintjük.

 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 218 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 218 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 66
  • e Hét: 239
  • e Hónap: 2988
  • e Év: 40736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.