Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 323 
pogi
  2018-07-11 22:24:47, szerda
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
pogi
  2018-07-11 22:24:45, szerda
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hatalmas álom-óceánban
  2018-07-07 09:13:52, szombat
 
  Link
Írta: Gaálné Lőrinczi Évacaroline_lord_united_states_masolata.jpgSzürke nap virradt fel. Megnézte az ágy mellett álló szekrénykén az órát, meglepődött, hogy ilyen sokáig aludt. Már nyolc órát mutatott a régi szerkezet. Lassan megmozgatta fájós tagjait, a derekát. Talán fel kellene kelni, de nem akaródzott a hideg szobában kibújni a meleg dunyha alól. Valamikor hajnalban kidobta az ágy, mostanában pedig alig bír ilyen későn kimászni. Igaz, minek is kelne fel korábban? Amióta teljesen egyedül maradt, reggelit sem kell készítenie. Az a kis pirítós gyorsan elkészül a gáztűzhelyre tett lemezen - még meleget is ad -, és a tegnapi teából is van még egy csészére való, az is megmelegszik a régi kávé-kiöntőben.

Aztán eszébe jutott, hogy el kell mennie a boltba, mert a kenyere is elfogyott. Az este minden zsebét kiforgatta, mire a kenyérre és a liter tejre valót összeszedte. Ez neki elég lesz egy hétre, mert csak akkor jön a postás a nyugdíjjal. Bár, addig még egy vasárnap is lesz! Hétköznapokon hoznak ebédet, ha azt beosztja, sokszor még vacsora is van belőle. Kevés kell már neki. Igaz, nem mindig ízlik, de a meleg leveske - ami általában egyforma, és alig van benne egy kis zöldség és tészta - legalább átjárja fázós tagjait. Hét végén azonban magának kell valamit készíteni. Talán egy kis rántott leveshez még van egy kevéske liszt, még egy pár krumplit, hagymát is talál a kamrában paprikás kolompérnak. Azt nagyon szerette régen is, igaz, akkor egy darabka kolbásszal megbolondította, szaggatott bele egy kis galuskát. Apjuk is megnyalta utána mind a tíz ujját! Jó lesz az vasárnapra! Ha jön a nyugdíj, a számlákra félreteszi a pénzt, a többit beosztja. Igaz, a fogához kell verni a garast, de vesz lisztet, cukrot, olajat, krumplit, hagymát, zöldséget, hogy ne legyen a kamrája teljesen üres. Az Istenke megsegítette ezidáig, még mindig volt vacsorája. A déli maradék is megteszi, vagy egy kis zsíros kenyér egy almával. Az öreg fa termett még egy pár kukacos almát, de ez legalább nem permetes. Vékony szeletekre vágja, így elbírnak vele a megmaradt fogai. A száraz kenyér is jó, ha beleaprítja egy kis rántott levesbe, akkor az is elfogy.

A gázt csak estére veszi fel, mert a kicsi nyugdíjból nem tudná másképpen kifizetni. Azt mondták a hivatalban, azért kicsi a nyugdíj, mert hogy soha nem dolgozott. Akkor mivel telt el az élete? A keze mindig munkával volt tele, az udvar jószággal, a kertjének meg csodájára jártak a szomszédok. Nem volt abban egy szál gaz sem! A virágoskertje pedig a legszebb volt az utcában!

Gyermekekkel nem áldotta meg a házasságukat a Jóisten, de nagyon szép életet adott nekik. Olyan embere volt, aki így is megbecsülte, csak már nagyon sok éve magára hagyta. Azóta egyedül tengeti a napjait. Soha nem gondolta, hogy ennyi évet képes lesz a párja nélkül átvészelni. Becsülettel eltemette, szép sírkövet is állíttatott neki, ahol az ő helye is megvan. Bár nagyon kicsi nyugdíjat kapott az ura után, eddig még elvolt. Azt nehezen értette meg, hogy a temetés után megmaradt pénzét szinte mind be kellett fizetni az államnak, hogy a két kezükkel összekapart házacska teljesen az övé legyen. Azt mondták, csak a fele az övé! Hát kié lenne a másik fele? Együtt építették, sokat dolgozott ő is érte.

Még fiatal volt akkor, amikor az embere elment, a hatvanat sem töltötte be. A ház körüli udvar és kert két kezének köszönhetően ellátta mindennel. Nem szűkölködött soha. Sok év telt el azóta, de már nem ura semminek. Hiába kínálta a kertet, hogy odaadná bérbe, nem kellett senkinek. Nem szeretnek már az emberek kapálni, kerttel vesződni!

Még ketten voltak, amikor a gázt is bevezettették, így a fűtéssel nem kell fáradnia. Egy cserépkályhának pedig örülne, de úgy sem bírná már a vele járó fabehordást, tűzrakást. A gázzal pedig nagyon kell spórolni, ezért csak estére veszi fel a gyújtólángot. Ilyenkor odaül a konvektor elé a régi fotelba, és átmelegíti magát. Jövő karácsonykor - ha eléri - kilencven éves lesz. Igazából nem vágyik már élni, de azt mondták, hogy aki betölti ezt a kort, az sok pénzt kap születésnapjára. Az a pénz pedig nagyon jól jönne! Talán még a temetésére is elég lenne, mert bizony már senki sincs az egykori nagy családból, aki közeli rokon lenne. A testvérei is elmentek már mind, azok gyermekei pedig pont úgy küszködnek a mindennapokért, mint ő. Felöltözött, elfogyasztotta szerény reggelijét, és elindult a boltba. Még bot nélkül is tudott ilyen rövid utat menni, de a járása eléggé bizonytalan lett az utóbbi időben. A feje mindig félre vitte, ha hátulról látták, mintha részeg lenne.

Az üzletben elvette a kenyeret, a tejet, és beállt a pénztárhoz. Nem voltak most sokan, előtte nem is volt senki, csak mögé állt be pár ember. Az ujjai nehezen engedelmeskedtek, ezért kiborította a pénzét a pultra, de hirtelen beleállt az ijedség. Mi van, ha rosszul számolta meg a forintjait, ha drágább kenyeret vagy tejet vett el? Izgatottan figyelte, amíg a pénztáros rakta a tíz és ötforintosokat. A mögötte álló hirtelen lehajolt - közben őt is meglökte egy kicsit -, és felvett valamit a földről. - Mama - reccsent rá -, maga meg szemetel? Ijedten fordult hátra, egy eléggé mogorva kinézetű, nagydarab férfi állt mögötte. - Én nem szoktam szemetelni - mondta halkan -, mire a férfi a kezében lobogtatott ötezrest átnyújtotta neki. - Láttam - mondta -, hogy elejtette a pénzét. Riadtan tiltakozott, nem az ő pénze, felelte, de akkor a férfi még mogorvább lett. Szinte gorombán mondta, ne tartsa itt fel a sort, sietne, már mióta áll itt azért a kis kenyérért... Nagyon zavarban volt, mert egyre többen álltak a pénztárnál, a pénztáros már a férfi vásárlását ütötte be, és neki mennie kellett, hogy elférjenek tőle. Zavarodottan fogta még mindig a pénzt a kezében, és hallotta, hogy többen dicsérik a becsületes vásárlót, aki nem tette el egy öregasszony pénzét. Reszketett a láb alatta, nem tudta mit csináljon. Szinte tántorgott, amikor kiment az üzletből. Ezt a pénz nem az övé, ebben biztos volt, de akkor kié lehet? Tétova mozdulattal tette a zsebébe. Nem tudott megnyugodni. Mi van, ha olyan vesztette el, aki a gyermekeinek nem tud most vacsorát venni? Vagy egy másik szegény, akinek talán gyógyszerre kellett? Nem élnek a környéken gazdagok! Édes Istenem! Most mi legyen? Lassan hazaért.

Meghozták az ebédet, kezdett megnyugodni. Minden esetre a pénz félreteszi, nem költi el, mert hátha keresi majd valaki. A boltban ismerik őt, és ha legközelebb megy, megkérdezi a pénztárost, hogy nem lett-e gazdája a pénznek. Ebben megnyugodott. Lassan besötétedett, felvette a konvektort, odahúzta a régi fotelt, betakarózott az ócska pléddel, és lassan elszenderedett. Álmában is a mögötte álló embert látta. De az most mosolygott rá, mikor a pénzt átnyújtotta neki. Felriadt, és különös álmán gondolkodott. Valahogy teljesen megnyugodott, biztos volt benne, hogy csoda történt vele ma abban a boltban! Elmúlt a rosszkedve, és megmelegítette az ebéd maradékát. Rendet tett maga körül, mindig így szokta - nem tudhatja, megengedi-e a Jóisten, hogy rávirradjon. Lesz-e neki még reggel? Ne találjanak mosatlant, rendetlenséget, akik rálelnek. Bekapcsolta a tévét, mert még hosszú az este. A híreket meg szokta nézni, de egyre jobban rémíti a sok szörnyűség, ami van a világban. Talán nem is kellene ezt néznie. A kívánságműsort és régi jó filmeket, a Röpülj pávát, azt nagyon szereti. A lövöldözős filmeket nem nézi meg, inkább korán lefekszik, ha nincs olyan, amit szívesen látna. A fürdőszobában ritkán melegít be, a mosakodást a szobában, lavórban oldja meg. A kádba már nem mer bemenni, mert legutóbb alig tudott kimászni belőle. A fűtést is lekapcsolja éjszakára, az ágyban jó meleg van. Bizony mégiscsak okos volt, hogy nem adta el a dunyhát a tallusoknak a nyáron!

Sokáig gondolkodott a mai nap történésén az ágyban, és egyre inkább úgy érezte, azt az ötezrest neki küldte Valaki, az az övé. De nem herdálja el! Vigyáz rá, és ha addig nem jelentkezik érte senki, karácsonyra finom ebédet fog főzni. A csirke far-hát jó lesz levesnek, jó puha grízgaluskát szaggat bele, és csirkecombot vesz paprikásnak. Talán vesz egy kis szaloncukrot is, zseléset, mert azt szereti. 2-3 banán is jó lenne! No, majd meggondolja még addig!

Utolsó gondolataival még hálát adott Istenének a mai napért, azért, hogy nem szorul mások gondozására, és nem tehetetlenül éli napjait. Aztán elmerült a hatalmas álom-óceánban, mint egy megbékélt kisgyermek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
világ legkönnyebb süteménye, ha gyors finomságra vágyunk, cs
  2018-06-19 20:46:00, kedd
 
 
A legrövidebb idő alatt elkészíthető sütemény! Jegyezzétek fel ezt a receptet és készítsétek el a világ legfinomabb és süteményét. Bármilyen gyümölcs vagy erdei gyümölcs megfelelő ehhez a fantasztikusan puha és ínycsiklandó desszerthez.

Hozzávalók:
200 g liszt,
100 g joghurt,
200 g cukor,
1 db tojás,
1 kiskanál sütőpor,
6 evőkanál vaj,
1 kiskanál vaníliaaroma,
100 g eper.
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a cukorral és a sütőporral, majd adjuk hozzá a puha vajat és dörzsöljük szét a kezünkkel. Amikor ezzel elkészültünk keverjük bele a tésztába a tojást, a joghurtot és a vanília aromát. Kavarjuk össze a tésztát, majd öntsük vajjal kikent, kilisztezett sütőformába. Tegyük a tészta tetejére az eperdarabokat, 180 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt süssük készre. Az elkészült süteményt megszórhatjuk porcukorral.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kilenced
  2018-05-16 23:09:29, szerda
 
  -  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fonott kelt kalács
  2018-05-16 23:06:02, szerda
 
 

Recept:
50 dkg finomliszt
1 mk só
2,7 dl tej
1 nagy tojás + 1 sárgája
2 ek cukor
2 dkg élesztő
0,5 dl olaj
A megkenéséhez 1 tojás pici tejjel felverve.

A hozzávalókból megdagasztjuk a kalács-tésztát, majd duplájára kelesztjük (ez durván egy óra).
Itt én 2 db 4 fonatos kalácsot sütöttem belőle. Ehhez a tésztát 8 egyenlő részre osztottam. Egyenként lisztezett felületen cipót formáltam belőlük. Pihentettem a tésztát 10 percig, mert így könnyebb vele dolgozni a továbbiakban.
A cipókat egyenként ovális alakúra nyújtottam, rászórtam egy sornyi mazsolát, majd hosszában feltekertem, és rudakat sodortam belőlük. Én 4-4 rúdból kalácsot fontam, amit sütőpapírral bélelt tepsibe raktam.
Hagytam pihenni közel egy órát (nyáron a nagy melegben kevesebbet). Megkentem őket a pici tejjel felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöttem. Negyed óra múlva megnéztem, nem pirul-e túl. Ilyenkor sütőpapírt csúsztatok a tetejére, a sütés végéig.

Aki szereti az ízesebb kalácsot (én igen), tehet bele dagasztáskor reszelt citromhéjat, vaniliás cukrot, pici rumot vagy rumaromát, esetleg leheletnyi mandula aromát és fahéjat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bazsalikom, a sokoldalú gyógynövény
  2018-05-08 10:08:59, kedd
 
  A leginkább fűszerként elterjedt bazsalikom szárított levelei étvágyjavító, emésztést elősegítő és szélhajtó hatásúak. A gyógynövény illóolajat, flavonoidokat, cseranyagot tartalmaz.A bazsalikom rendkívül sokoldalú gyógynövény
A bazsalikom népszerűségének egyik fő oka aromás, édeskés, némiképp a szegfűszegre emlékeztető illata és íze. Egy jó olaszos fogás szinte elképzelhetetlen egy-két bazsalikomlevél nélkül.A növény cseranyagai és illóolajai csökkentik a felfúvódást, enyhítik a gyomorrontás panaszait. Idegerősítő, étvágyjavító, szélhajtó, köhögés, illetve vizelethajtó hatása is van, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. A bazsalikom csökkenti a magas vérnyomást, illetve a stresszes állapot kialakulásának esélyét is. A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására is alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre is alkalmazzák.

A szupermenta.hu, a Nébih termékteszt oldala összegyűjtötte, mit érdemes még tudni erről a gyakori fűszernövényről.
A bazsalikom szó a baszileosz azaz király szóból ered.
A növény eredetileg Indiából származik, az első európai írásos említés az 1100-as évekből való.
A bazsalikom az ajakosok (vagy más néven árvacsalánfélék) családjába tartozik sok más fűszernövényhez hasonlóan, mint például a menta, kakukkfű vagy a zsálya.
Ugyan nálunk a bazsalikom lágyszárú, egynyáriként viselkedő növény, melegebb éghajlatú országokban több éven keresztül is díszeleg. Szára valamelyest elfásodik, megjelenése pedig bokorszerű lesz.

A 1000 darab bazsalikommag mindössze 1 gramm.
A vízgőzdesztillációs lepárlással friss növényből előállított illóolaját nemcsak az élelmiszeriparban, de az illatszergyártásban és gyógyászatban is felhasználják.
A bazsalikom illóolajának egyik jellegzetes összetevője az eugenol, amely a szegfűszeg illóolajának fő komponense.
A friss bazsalikom az illóolajon kívül tartalmaz még jelentős mennyiségű K, A és C vitamint is.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karamellkrémes és gyümölcsös trüffeles kekszgolyók
  2018-04-16 13:24:59, hétfő
 
  Karamellkrémes és gyümölcsös trüffeles kekszgolyók:
30 dkg darált keksz,
1 evőkanál kakaópor
, 2 csomag vaníliás cukor,
4-5 evőkanál cukor,
ezt összekeverni.

A gyümölcsös változathoz kel 10 dkg szárított gyümölcs mix, ami előre van kockázva. Én olyat vettem, amiben volt papaya két féle és ananászkockák, és kel még 10 dkg kókuszreszelék.
2 tábla mogyoró darabos tejcsokoládét gőz fölött felolvasztani, majd hozzáadni 150 ml tejszínt, 1 adag lefőzött erős feketekávét kb. 1 dl, kicsit kevergetve hűteni majd hozzákeverni 12 dkg vajat és 4 cl barackpálinkát vagy valamilyen alkoholt.

Ezt a keveréket adjuk hozzá a kekszes alaphoz és összegyúrjuk, majd elfelezzük. Az egyik fele mehet a hűtőbe, hogy kihűljön teljesen és kicsit szilárdabb legyen.

A másik felébe 2 db jól megmosott narancs héját reszeljük bele és 1-2 evőkanál friss narancslevet is. Ez is mehet a hűtőbe. Körülbelül fél óra elég neki a hűtőben.

Elkezdjük összeállítani a golyókat, kezdjük a karamellessel. Evőkanállal kiveszünk egy adag masszát, golyót formálunk, belőle majd ellapítjuk a kezünkben. (érdemes kezet előtte vizezni) A széleit felhajtjuk, és úgy fogjuk, mint egy kis kagylót egy kis kávéskanálnyi karamellt veszünk és beletesszük a közepébe. Majd óvatosan, hogy ki ne folyjon, belőle ráhajtjuk a kekszes alapot, majd megforgatjuk a csoki darában. Addig folytatjuk ezt a jó kis elfoglaltságot, amíg tart a kekszes alapból.
A narancsos alappal ugyan így járunk el csak azzal a különbséggel, hogy minden darabba egy kis kocka aszalt gyümölcsöt teszünk és a végén kókuszreszelékbe forgatjuk. Pár órára hűtőbe tesszük, de jobb egy éjszaka. Addigra az ízek tökéletesen összeérnek. Isteni finom trüffeles golyókat kapunk így.
Szabóné recepteskönyve facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Brokkoli a zöld egészségbomba
  2018-04-16 12:42:11, hétfő
 
  finom Brokkolis receptekkel

A brokkoli az ősz egyik legfinomabb alapanyaga, ráadásul sokat segít egészségünk megőrzésében is. Ismerjék meg közelebbről, recepteket is ajánlunk hozzá!

A brokkoli nem éppen a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, ráadásul sokan nem is az íze, hanem harsány zöld színe miatt utasítják el, pedig egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait nagyban ennek köszönhetjük. Élénk színéért ugyanis a klorofill a felelős, egy természetes flavonoid, melynek köszönhetően igen erős antioxidáns hatással is rendelkezik. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be immunrendszerünk védelmében, hiszen megakadályozzák a szervezet számára káros szabadgyökök elszaporodását. Az őszi-téli időszakban rendszeres fogyasztása ezért kifejezetten tanácsos.

Erős daganatellenes hatás
Bár antioxidáns tulajdonsága valóban kiemelkedő, emellett bőségesen tartalmaz még vitaminokat, így A-, C, B- és K-vitamint, és ásványi anyagokat, így nátriumot, káliumot, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, foszfort is. Jelentős szerepe van a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében, B9-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig kismamáknak és vérszegénységben szenvedőknek nyújthat segítséget. Gazdag rostokban is, mely segíti az emésztést.A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.

Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Hogyan készítsük el?
A brokkoli felhasználása igen széleskörű: készíthetünk belőle zöldségleveseket, krémleveseket, de csőben sütve is ízletes. Párolva, egy kevés citromlével és olívaolajjal meglocsolva, és parmezán sajttal megszórva, kiváló saláta készíthető belőle. Ősszel igyekezzünk frissen megvásárolni és megfőzni, de később fagyasztott formában is nyugodtan felhasználhatjuk

.Felhasználás előtt gondosan, több vízben megmossuk. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle. Egyszerűen párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek. Készülhet belőle zöldségleves vagy tejszínes krémleves, sűrű mártás. Számtalan előétel-féleség készülhet belőle, de töltelékek és mártások alkotójaként is felhasználható. Zsenge leveliből főzelék készíthető. Sajtmártással vagy kirántva főételnek is megteszi.

Főzéskor ügyelni kell, hogy a szárnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz, a bimbók viszont pillanatok alatt szétfőnek. Ezért a bimbós részeket csak a forrás után kezdődő 8-10 percnyi főzés után tegyük a főzővízbe, és ne hagyjuk benne 4-6 percnél tovább. A főzővízbe tett só mellett kevés citromlé különlegesen finom ízt ad a zöldségnek. A párolt brokkoli nagyon finom különböző főtt tésztás ételek elkészítéséhez, és jól illik hozzá a pirított zsemlemorzsa.


Brokkolis receptek
Brokkolikrokett metélőhagymás tejföllel
Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg brokkoli, megmosva és rózsáira bontva
5 dkg vaj
2,5 dl víz
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 tojás
5 dkg reszelt parmezán sajt
só, őrölt fehér bors
reszelt szerecsendió
az öntethez:

2 dl tejföl
1 csokor metélőhagyma, finomra aprítva
A brokkolit bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és botmixerrel pépesítjük. A vajat 2,5 deci vízzel felforraljuk, majd a lisztet rászórjuk. Fakanállal addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütjük. Végül a brokkolipépet és a parmezánt is belekeverjük. Sóval, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A sütéshez az olajat felforrósítjuk, és kiskanállal kroketteket szaggattunk bele, majd szép aranysárgára sütjük. Tálaláskor metélőhagymás tejfölt kínálunk mellé.Tejszínes rakott brokkoli
Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg párolt brokkoli rózsa
zsiradék a kenéshez
25 dkg főtt barnarizs
só, bors
20 dkg reszelt gouda vagy egyéb kedvenc sajt
2 dl zabtejszín
A brokkolit apró rózsákra szedjük és forró gőzben 6-8 percig pároljuk. Kenjünk ki egy tűzálló tálat zsiradékkal, és terítsük el benne a főtt barnarizst. Sózzuk, borsozzuk, és a tetejét egyenletesen kirakjuk a párolt brokkoli rózsákkal. A reszelt sajtot és a zabtejszínt összekeverjük, a brokkolira locsoljuk és 180 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Egytálételként vagy köretként egyaránt tálalhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezért együnk levest
  2018-04-08 19:58:33, vasárnap
 
  recepttel

Számtalan előnye van, ha levest eszünk! Kalóriát spórolhatunk vele, és akár nassolnivalónak is jó.
Egy tál meleg leves - ami tele van zöldségekkel, hússal, tésztával vagy bármi mással, amit szeretnénk - megnyugtat egy hosszú nap után, kiadós ebéd lehet, esetleg gyógyír a gyomorbántalmakra, és jól csillapítja az éhséget is.
Elűzi a megfázást. Egy kiadós csirkeleves gyógyír lehet a megfázásra, ami a tavaszi időjárásnak köszönhetően könnyen utolérhet bárkit. A meleg leves segít megőrizni az orrüreg nedvességét, megelőzi a kiszáradást, megnyugtatja a fájó torkot.Kevesebb a kalória. Ha levessel indítunk, akkor összességében, az étkezést végeztével kevesebb kalóriát fogunk magunkhoz venni. A Penn State University kutatói szerint, akik alacsony kalóriatartalmú levessel indították az étkezést, azok összességében 20 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak. Ennek oka, hogy telítődik a gyomrunk a folyadékkal. De okosan kell kiválasztani a levest, ideális esetben egy adag leves 100-150 kalóriát tartalmaz.

Könnyű, de kielégítő. Tegyük az összes hozzávalót egy fazékba, öntsük fel vízzel, főzzük meg és már el is készült a leves - ennél kevesebb egyszerűbb fogás létezik. (És akár dupla, tripla mennyiséget is főzhetünk, mert a maradékot le lehet fagyasztani.) Ügyeljünk azonban arra, hogy tápláló legyen a leves. Legyen benne például fehérjeforrás, mondjuk bab, lencse, csirke. A könnyebb leveseket a fő étkezések között is ehetjük.

Minden évszakban jó. A levesről általában az jut eszünkbe, hogy forró és gőzölög, de számtalan hideg változata is létezik. A hideg levesek, mint a gyümölcsleves vagy a gazpacho, esetleg az uborkaleves bármelyik évszakban ehető. Egyre elterjedtebb például a csontleves - amiben nincs semmi új -, és valóban érdemes is fogyasztani: immunerősítő hatása van. A csontleves készülhet marhából, baromfiból, sertésből, hagyma, fokhagyma,gyógynövények és fűszerek felhasználásával. Emellett érdemes edzés után enni, mert hidratál.

Rebarbaraleves


A folsavat és szelént bőségesen tartalmazó rebarbarát a népi gyógyászat májproblémákraj avasolja, és a dietetikus szakértő is a májkímélő ételek között ajánlja. Azoknak azonban, akiknek vesekövük is van, jobb tartózkodni tőle, mert magas az oxálsavtartalma. Folsav- és szeléntartalma különösen értékes táplálékká teszi, és a kalóriatartalma is olyan csekély, hogy akár fogyókúrázók is ehetik.

Hozzávalók:
1/2 kg rebarbara 1 ek. liszt 3-4 ek. cukor szegfűszeg fahéj citromhéj
Elkészítés :
A rebarbarát megmossuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és kb. 2 l vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszereket, a lisztet a cukorral és egy kevés vízzel kikeverjük, a megpuhult rebarbarához öntjük, forrásig főzzük.
Céklaleves
Antioxidánsokban és vitaminokban gazdag leves, immunerősítés céljára is javasolható.

2 kis céklagumó (kb. 30 dkg)
1 fej hagyma
1 szál zöldhagyma
3 dl zöldségerőleves
2 evőkanál zsírszegény tejföl
1/2 citrom leve
1/2 csokor petrezselyem
1 evőkanál olívaolaj
fűszersó
Elkészítés
A céklát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A megtisztított, aprított hagymát olajon üvegesre pároljuk, felöntjük a levessel, beletesszük a céklát és felforraljuk. A zöldhagymát vékonyan felkarikázzuk. A levest összeturmixoljuk, majd apróra vágott petrezselyemmel, citromlével és újhagymával ízesítjük. A tányérban 1-1 kanál tejföllel gazdagítjuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 323 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 543 db bejegyzés
Összes: 7509 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 648
  • e Hét: 4139
  • e Hónap: 15165
  • e Év: 339108
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.