Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Adjon Isten jó reggelt mindenkinek!
  2017-09-29 10:59:47, péntek
 
  Ahogy most megállok előtted, Uram, töltsd el szívemet és egész lényemet
vágyakozással Feléd.
 
 
0 komment , kategória:  Jó reggelt   
Csíki hájas süt
  2017-09-26 21:00:16, kedd
 
  Ma hájast sütöttem, diós és lekváros változatban.
A leeső szélekből néhány sajtos rúd is született.
😋

Ezeréves családi recept.
1kg liszt, 3 tojássárgája, 3dl tejföl (házi, saját), 1 kk.só, 3 kanál 10%-os ecet és langyos víz, -szükség szerint (kb. 3dl). Kellemes tapintású nem túl lágy tésztát dolgozunk ki a fent írt hozzávalókból. ALAPOS munka legyen, nem szabad sajnálni az időt és energiát! 2 cipóba osztom, pihentetem, amíg a hájat kidolgozom.
60dkg hártyájától megtisztított disznóhájat ledaráltam, adtam hozzá 3 csapott kanál lisztet és 2 kanál 10%-os ecetet. Kézzel jól kidolgoztam.
Eztán jön a nyújtás, kenés, hajtogatás. 3x
kb.50x40cm (1-2cm nem számít) téglalappá nyújtom az egyik tésztát, megkenem a kidolgozott hájjal, szemre 3 részre osztom és jobbról, majd balról behajtom. Ismét megkenem, majd ezt is három részre osztva, felülről, aztán alulról behajtom. Fontos a hajtogatás mikéntje, anyu szerint. :D Ő mondja... :D Ugyan így járunk el a másik tésztával is. 2 óra pihentetés után, a nyújtást, kenést, hajtogatást megismételtem. Pihi köv. és újra nyújt, ken, hajt, pihi. (Össz.3x!)
A kész tésztát 3mm vékonyra nyújtani és felforrósított, tüzes késsel elvagdosni. Tölteni dióval, lekvárral, mákkal. Késsel alányúlva a szélét ráhajtani, mintha egy könyvet csuknánk be. Széléhez kézzel nem nyúlni, mert ott nem nyílik ki! Jó meleg sütőbe kell sütni, világosra. Ja! A tészta hajtása kifelé nézzen a sütőből. Ezek mind anyu tanácsai, vagy babonái. :)
200 C°-on sütöttem légkeveréssel 20percig.

‎Annamária Csíki‎ receptje
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Érdekes találkozás
  2017-09-26 13:15:19, kedd
 
  Találkozott a Szív az Ésszel.
Az Ész azt kérdezte nagy mellénnyel:
Na, kicsi Szív, mondd, mit érzel?
S a Szív halkan ezt a választ adta bölcsen:
Ó, énbennem sok szép lakik;
itt a jóság, mindig segít,
aztán jön a türelem, mely békességet teremt,
lakik itt még szelídség, öröm, hűség, szívesség,
a szeretet is itt lakik,
s a megbocsátás is betekint.
Együttérzésnek is van hely még,
az alázattal jól megfér,
és itt van még a szerelem, szenvedély és emlékek.
Mit érzek? - hát csupa jót,
lüktetek és dobogok!
Az Ész gúnyosan mosolyog:
Buta Szív, csak ennyit tudsz?
És a bánat, fájdalom, gyász, csalódás, kudarcok?
Szomorúság és veszteség,
s ha elfogy a szép reménység?
Mi marad? A szenvedés.
"Győztem!" - gondolta az Ész,
a hatalom a tudásé!
Az értelem az én vagyok,
érzéseket uralok.
Gondolkodni, az a lényeg, az érzések itt mit sem érnek!
A látszat, bizony az a fontos,
fenntartani legfőbb dolog,
mert a szívbe, ugye, senki sem lát,
de arcod látja ország, világ!
Így oktatta Szívet az Ész,
s a Szív búsan lefelé néz.
Majd lágyan búgva, kedvesen,
az Észre néz és így felel:
Hiába van oly sok ész. Tudás, hatalom, mondd, mit ér,
ha nincs érzés, mi bennem él?
Nincs, mi küzd az emberért.
Érzés nélkül nincs dobbanás,
így leli az ember halálát.


Váradi Krisztina
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Pió atya gondolatai saját hivatásáról
  2017-09-23 19:20:34, szombat
 
  ,,Az én szegény szívem mindig is szeretetben égett a Mindenség Istenéért, ám ugyanígy érzett minden teremtménye iránt. Szívem lángoló szeretetét ugyanis ekkoriban, bár ártatlanul és tudatlanul, a nekem tetsző, örömöt okozó teremtményekre öntöttem. Isten azonban mindig is különleges módon őrködött felettem, belülről dorgált, atyaian, kedvesen szidta meg lelkemet.
Egy szomorkás, de igen édes belső hang visszhangzott szegény szívemben, a szeretett Atya szava volt ez, aki fia elméje előtt felvázolta azokat a veszélyeket, amelyekkel az élet harcai során kellett volna megvívnia. A jóságos Atya hangja el akarta téríteni fiának szívét a gyerekes, ártatlan szerelmektől. Ez a szerető Atya arra kérte fiát, hogy szakadjon el teljesen a földi élet mulandó dolgaitól és szentelje magát teljesen az ő szeretetének.
Ráadásul az Atya, féltékeny szeretetében, gyakran azt is megengedte, hogy a test, ez a földből és sárból gyúrt teremtmény hálátlanul rúgásokkal és ütlegekkel borítsa el fiát, akit ő oly gyengéden szeretett, egészen addig, amíg a fiú meg nem értette, mennyire múlékony és hazug az a szeretet, amelyet ártatlanul és gyermeki módon a teremtmények iránt érzett. (...)
(...) Két ellentétes erő küzdött egymással bensőmben, amelyek állandó harcban álltak és szívemet kis híján kettészakították. Egyrészt ott volt a világ, amely magának akart engem, másrészt pedig Isten, aki viszont egy ,,új", másféle életre hívott meg. Istenem, hogyan is beszélhetnék arról a belső kínról, amelyet ekkor éreztem?
E szívemben megélt belső harcnak még az emlékére is újra megfagy a vér az ereimben, mintha az azóta eltelt húsz év sem tudná feledtetni annak borzalmát.
Világosan hallottam a belső hangot, amely arra szólított fel, hogy engedelmeskednem kell neked, jó és igaz Isten, ám a te és az én ellenségeim uralmuk alatt tartottak engem, csontjaimat morzsolták, és bensőmet szaggatták.
Én engedelmeskedni akartam neked, Istenem, lelkem Vőlegénye. Mindig ez volt szívem és elmém legfőbb gondolata és vágya, ám erőt kellett gyűjtenem, hogy rendíthetetlenül eltapossam e mulandó világ hamis csábításait és fenyegető uralmát. Te tudod, Uram, mily forró könnyeket ontottam előtted azokban a gyászos időkben. (...)
Ó Uram, ó Uram, ne engedd, hogy örökséged veszendőbe menjen! Add, hogy az én szegény szívem egyre erőteljesebben érezzen téged, töltsd be az én lelkemet, és vidd végbe bennem megkezdett művedet!"
 
 
0 komment , kategória:  Szent Pio atya  
Pio atya breviáriuma
  2017-09-23 19:19:37, szombat
 
  Szeptember 23.
Mindenkié vagyok egészen. Mindenki mondhatja: "Pio atya az enyém". - Nagyon szeretem testvéreimet a száműzetésben. Úgy szeretem lelki gyermekeimet, mint saját lelkemet, és még annál is jobban. Megszültem, visszavezettem őket Jézushoz fájdalomban és szeretetben.
Magamról megfeledkezhetem, de lelki gyermekeimről soha; sőt bizton állíthatom, hogy amikor az Úr szólít majd, ezt mondom neki: "Uram, én a mennyország ajtajában maradok, akkor megyek csak be, ha látom, hogy gyermekeim közül az utolsó is bejutott". Nagyon szenvedek, hogy nem szerezhetem meg Istennek minden testvéremet. Úgy elszorul a szívem, hogy majdnem belehalok, amikor látom a sok szenvedő lelket, akiken nem tudok segíteni, és látom megannyi testvéremet a sátán szövetségében.
 
 
0 komment , kategória:  Szent Pio atya  
Kakaós napraforgó recept
  2017-09-23 19:11:09, szombat
 
  Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tojás
1 kis doboz tejföl
4 ek olvasztott vaj vagy margarin
csipet só
1,5-1,8 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
3 ek cukor
1 zacskó vaníliás cukor
Töltelék:
2 ek cukor
2 ek porcukor
2 ek kakaópor
ízlés szerint fahéj (én nagyon szeretem ezért 1 evőkanállal tettem bele)
olvasztott vaj (ne sajnáljuk)
+1 felvert tojás a kenéshez

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Tiszta konyharuhával letakarva 30 perccig meleg helyen kelesztjük. Kelesztés után megfelezzük a tésztát.

Az egyik tésztát lisztezett felületen 30-32 cm-es kör alakra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Olvasztott vajjal jól megkenjük, és rászórjuk a kakaós keveréket.

A másik tésztát is kinyújtjuk és ráborítjuk a kakaós tésztára. Egy pohárral megnyomjuk a tészta közepét.

Pizzavágóval felcsíkozzuk, majd minden csíkot tetszés szerint megtekerünk kétszer. Felvert tojással megkenjük a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Link
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Az igazi lángos 1957 óta:) - In memoriam Lehel piac
  2017-09-22 15:45:17, péntek
 
  Mi otthon mindig kisebb ducikat készítünk, mert nekem az a kedvencem:)
Hozzávalók 11 db mini lángoshoz: (kb 13-15 cm átmérőjűhöz):
3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj

1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztábol a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömbőcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömbőcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.



Millió ízzel lehet variálni, nekem mégis a kedvencem a fokhagymás-sajtos-tejfölös. Ugye emlékeztek a fokhagymás-olajos cuccra, amit rákenhettek a bodegáknál a friss, meleg puha lángosra?

Fokhagymás olaj:
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj

1 dl langyos víz

1. A fokhagymákat fokhagyma nyomóval össze zúzzuk, majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.

Aki szereti a lángost, annak kötelező elkészíteni, hisz nem nagy ördöngősség. Aki előbb szeretné megkóstolni, az megteheti a Lehel csarnokban, hisz még családunk egy része nap mint nap ott eteti a népet a tökéletes lángossal:) Köszönöm apukámnak a receptet:)Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
A Töltött paprika kolbászos mascarponéval
  2017-09-22 15:43:55, péntek
 
  hozzávalói:
10 dkg mascarpone, 2 ek. tejszín, 1 dkg vaj, 1 ek. liszt, 1 dl tej, 10 dkg paraszt kolbász, 1 csokor petrezselyem, 1 zöldszínű paprika, 1 sárgaszínű paprika, 1/2 piros színű paprika (ez lehet kápia paprika is), Horváth Rozi őrölt bors, füst ízű só.
Elkészítése:
A mascarponét a tejszínnel kikeverjük. A vajat kis lábasban felolvasztjuk, beletesszük a lisztet és fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, azaz sűrű besamel mártást készítünk, jól felforraljuk. Levesszük a tűzről és kihűtjük. A kolbász bőrét lehúzzuk, a húst apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, lecsepegtetjük. A fél piros színű paprikát apró kockára vágjuk. A kikevert mascarponéhoz hozzáadjuk a kihűlt besamelmártást, apróra vágott kolbászt, paprikát, petrezselymet, megszórjuk sóval, őrölt fehérborssal és jól összekeverjük. A lecsepegtetett paprikákat szorosan megtöltjük a masszával. Alufóliába csomagoljuk és legalább 2 óra hosszára hűtőszekrénybe, tesszük. Tálaláskor szeletekre vágjuk, friss kenyérrel kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  vacsorára reggelire  
Aszalt szilvás kacsamell
  2017-09-20 22:33:08, szerda
 
  hozzávalók 4 főre
15 dkg aszalt szilva
2 dl száraz vörösbor
2 db bőrös, kicsontozott kacsamell (egyenként kb. 300 grammosak)
1 zsemle
3 dl tej
1 tojás
1 nagyobb alma

őrölt gyömbér
őrölt szerecsendió

elkészítés
Az aszalt szilvát a vörösborba áztatjuk, a zsemlét pedig a tejbe.
A kacsamellek bőrös oldalát keresztirányban beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjunk bele a húsba.
A megpuhult, kicsavart zsemlét összekeverjük a lecsepegtetett, apróra vágott szilvával. Hozzáadjuk a tojást, a durvára reszelt almát, sózzuk és kevés gyömbérrel, szerecsendióval ízesítjük. A masszát fél órán át állni hagyjuk.
A kacsamelleket, húsos oldalukkal felfelé fektetve, beborítjuk az almás-szilvás töltelékkel. Félbehajtjuk őket és madzaggal átkötözzük.
Tepsire helyezve forró (220 fok, légkeverés) sütőbe dugjuk a húsokat és kb. 16-20 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve, fogyasztás előtt, rácson pihentetjük a kacsamelleket 5 percig.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
fürdő
  2017-09-20 18:44:43, szerda
 
  Link



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 474 db bejegyzés
Összes: 7407 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 240
  • e Hét: 821
  • e Hónap: 20164
  • e Év: 285021
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.