Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 56 
Mézes piskóta
  2017-11-30 19:17:37, csütörtök
 
 

Az igazi ünnepi finomság!

Hozzávalók:

6 tojás sárga
a tojások fehérje
6 ek. méz
6 kanál cukor
10 kanál liszt
1 kávéskanál fahéj
1 mokkáskanál szódabikarbóna

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mézet. A szárazanyagokat is összekeverjük,és hozzáadjuk a mézes masszához. A tojások fehérjét habbá verjük, és kicsi adagokban adjuk az előzőhöz. Ezzel lazítjuk is egyben. Előmelegített sütőben lassan sütjük tűpróbáig.
A végén durvára vágott dióval megszórjuk, porcukrozzuk.
Grízes, vagy vaníliás krémmel is nagyon-nagyon finom! - Valéria Ex Madarász Kovacevic
 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Postás vigye levelemet
  2017-11-30 19:16:21, csütörtök
 
  Imádkozok reggel-este, de ma, letérdelek hozzád,
Azt mondják, ha szívből kérek, elviszi a postás,
Nagy kéréssel jövök eléd, kezem kulcsolása néma,
Suttogják, hogy minden bajunk, bizony megvan írva.
Karácsony jön, ünnep készül, az ember hamis vágya,
Rég nem figyelnek lábuk elé, szíveik is zárva,
Közöny ül az arcaikon, csak a pénz uralja őket,
Mindenféle eldobandó hatalomra törnek.

Fut az idő, köszön a tél, a tekintetek mások,
Van ki gyűlöl, van ki szeret, van aki csak álmos,
December jön, pokol az úr, a csillogásnak hava,
Az ígért szó már nem ér semmit, sem az ember szava.

Eltűnt minden ami igaz, a hit, a szó varázsa,
Belefeled még a könny is, a fájó elmúlásba,
Hamis tükrök, összetörve, falaikon lógnak,
Álarcukat, minden reggel, a pokol ura nyújtja.

Gyűlöleted rútságod lesz, szeresd embertársad,
Ha, nem ezt éled itt e földön, poklot szolgálsz lápban,
Mit akarsz ott lenten ugyan, hová tartasz mondd el?
Lelked sötét bugyrocskáit, vasvillákra tűzted?

Hol van a régi szép világod, hová tűnt a szeretet?
Hol az ember, ki egymásért mindent jót elkövetett?
Hol vannak a szép szavak, és hová vész az érzelem?
Vigyázz ember Istened van, és látja, hogy mi teszel.

Angyal nyisd meg szemeiket, hisz éjsötétben élnek,
Postás vigye levelemet, messzi magas égbe,
Tegye az Úr lába elé, vagy kezeibe, mindegy,
Kívánságom legyen való, szívből kérem Tőle.

Kovács Kókai Kata

Szerzői jogok fenntartva©
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Új kutatás a rezveratrol szemvédő hatásáról
  2017-11-30 14:52:59, csütörtök
 
  Zöld hályog, szürke hályog, időskori sárgafolt sorvadás, diabéteszes retinopátia - segíthet ezek kiegészítő kezelésében a rezveratrol (szőlőmag-kivonat)?

A rezveratrol növényekben előforduló, a polifenolok közé tartozó vegyület. Elsősorban a vörös szőlőben, szőlőmagban, kakaóban és mogyoróban található meg. Egy friss kutatás alapján a szájon át bevett rezveratrol, illetve az abból keletkező bomlástermékek felhalmozódnak a szem szöveteiben. Ez azt jelzi, hogy a rezveratrol képes az emberi test védekező rendszerén átjutni, hogy pozitív hatását kifejthesse. Egyúttal megerősíti a korábbi feltevéseket is, amelyek szerint a rezveratrol hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez.

Kínai tudósok megerősítették, hogy a rezveratrol metabolitjai (anyagcsere termékek) kimutathatóak az emberi szem kötőhártyájában (konjunktíva) és annak belső szerkezetében is (csarnokvíz, üvegtest). Maga a rezveratrol csak a kötőhártyában volt kimutatható.

De miért is olyan fontos eredmény ez?


Világos, hogy a rezveratrolnak szerepe lehet számos szembetegség kezelésében, úgymint az időskori sárgafolt sorvadás (makula degeneráció), a nyitott zugú zöld hályog (glaukóma) és a diabéteszes ideghártya-betegség (retinopátia) - mondták a kutatás szerzői.

A kutatócsoport megállapította, hogy a rezveratrol képes a féligáteresztő vér-agy és vér-retina gáton is átjutni. Ezek a védekező mechanizmusok megakadályozzák, hogy érzékeny szervekhez eljussanak olyan toxinok, mint például az alkohol vagy a koffein. Ám úgy tűnik, hogy a rezveratrolnak és anyagcsere termékeinek szabad utat engednek - ez azt jelenti, hogy ezek a fitokemikáliák fontosak az idegi vagy látási funkciókhoz.

És valóban, korábbi kutatások alapján a rezveratrol nem csak képes átjutni a vér-agy gáton, de segít megerősíteni is azt.


A szemre gyakorolt hatását már számos tanulmány vizsgálta, melyekből arra lehet következtetni, hogy fogyasztása pozitívan hathat szemszárazság, zöld hályog, szürke hályog, időskori sárgafolt sorvadás (AMD) és diabéteszes retinopátia (DR) esetén.

Az új kutatás részletei

A kínai Huazhong Tudományegyetem kutatói 20 férfi és 15 nő (20-74 év közöttiek) részvételével végezték el vizsgálataikat. Ezek a betegek retinaleválás utáni szemműtéten estek át, és szájon át szedhető, rezveratrol tartalmú készítményt kaptak. Összesen 35 szemből vettek mintát, a külső és belső részekből egyaránt. A kutatás az alábbi következtetéssel zárult:
A rezveratrol és annak három anyagcsere terméke kimutatható a szem szöveteiben, szájon át történő beszedés után.
Habár a rezveratrol koncentrációja viszonylag alacsony volt a szemekben, anyagcsere termékei kimutathatóak voltak, és ezeknek szerepük lehet a szembetegségek kezelésében.

Ilyen biztató eredményeket látva, azt kell mondanunk, hogy a rezveratrol (illetve annak legjobb forrása, a szőlőmag-kivonat) mindenképp kiemelt helyet érdemel a szemvédő tápanyagok között.

Szerző:Szegedi László

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Nagymama pogácsát süt…
  2017-11-29 23:35:11, szerda
 
  Komor tél volt, meleg és szürke. Hónak nyoma se volt már talán évek óta. A 4 éves Marika csak hírből hallott a karácsonyi nagy havakról, csak mende-mondákból tudott a hó angyal készítéséről és a répa orrú hóember barát se járt még nála soha. Olykor-olykor mikor a nagymamájánál töltötte idejét, akkor sok mesét mondott neki azokról az időkről mikor még gyalog se tudtak az emberek munkába menni, mert akkora nagy hóbuckákat varázsolt az útra az éjjeli havazás. Az ünnepek közeledtével a nagymama mindig azzal bíztatta a kis Marikát, hogy talán majd az idén télen, eljön a várva várt nagy hó. Ezen a télen se volt ez másként. Ködös reggelre ébredve a nagymama vidáman köszöntötte kis unokáját:
- Nézd Marika! nemsokára jön a Mikulás! annak idején mikor kisgyermek voltam,pont olyan mint te, akkor is ilyen ködben érkezett! Talán idén lesz még hó is!
A kis Marika felvidulva, mosollyal az arcán szorosan magához ölelte szeretett nagyikáját.
- Nagyika! mikor sütsz nékem pogácsát? tudod olyan ropogósat, mit úgy szeretek!
A nagymama szelíden megsimította arcocskáját , majd ezt mondta:
- Sütök néked kis bogaram, egyszer biztosan! sok lisztet szitálok hozzá nehogy kevés legyen!csak még kicsit megerősödik a te nagyikád, oszt aztán sütök én annyit mint égen a csillag!
Marika mosolygott, majd játszani indult a kedvenc babájával.
Teltek a napok, s ahogy közeledett a karácsony, az emberek szívét egyre jobban megtöltötte az ünnepi hangulat. Csak Marika aggódott kicsit mert még mindig nem esett egy szem hó se. A fészerben szomorkodó kis szánkójára gondolt, amit tavaly karácsonykor hozott neki a Jézuska és még azóta egyszer sem szánkózhatott vele. Nem értette hogy a Jézuska ha szánkót hoz ajándékba, akkor miért nem hoz havat is hozzá? Nagyikája akkor is ezzel vigasztalta:
- Talán majd jövőre! Igen jövőre már biztos lesz hó is!és akkor szánkózhatsz nagyokat!- na meg pogácsa is, olyan ropogós...
Marika ezen a reggelen is - mint mindig- vidáman ébredt, magára vette kis köntösét és puha meleg papucsát. Sietett, nagyon mert úgy volt hogy édesanyja viszi őt a nagymamához ki kicsit már megerősödött és azt mondta süt neki pogácsát is. Ám a nagymama már nem volt otthon azon a reggelen, se a következőn. Nem értette Marika hogy hová ment el a nagymama.
Mondtak néki minden félét, hogy beteg volt meg elfáradt és hogy jobb helyre ment, ám akkor se értette ezt a kislány...
Minden reggel megkérdezte édesanyját hogy hová ment a nagymama és hogy mikor süti már meg a pogácsát?- de senki nem tudta igazán a választ.
Egy reggel mesebeli felhők szálltak az égre! hirtelen, hatalmas csend támadt odakint... Majd óriási hópelyhek szálltak le a magasból! Először lassan, majd hirtelenjében mintha megnyílt volna az ég kapuja, olyan sűrű hóesés kezdődött, hogy a szomszéd házig se lehetett ellátni!
Marika döbbenten állt az ablakban,majd elmosolyodott...vidáman szaladt a konyhába.
Az ajtóból odaszólt anyukájának:
- Édesanyám! ne izgulj, én már tudom hogy hol van a nagymama! Felment az égbe, ott süti a pogácsát nekem, most szitálja a lisztet hozzá!
Majd jókedvűen elszaladt játszani a kedvenc babájával...
(Nagy Eszter)tollából
 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Pajzsmirigy alulműködés és túlműködés: mi a különbség?
  2017-11-29 22:00:09, szerda
 
  Pajzsmirigy-probléma: ha a pajzsmirigy túl kevés, vagy éppen túl sok hormont termel.
Mik a tünetei az alulműködésnek és mik a túlműködésnek?

A pajzsmirigy az emberi szervezetben minden folyamatban részt vesz, amely az anyagcseréért felelős. Épp ezért, ha túl sok, vagy épp túl kevés hormont termel a mirigy, annak kellemetlen következményei lehetnek. Komoly betegségek állhatnak a hátterében és a kezelést illetően is nagyon fontos tudni, hogy alul-vagy túlműködésről beszélünk. Cikkünkben végigvettük a jellemző tüneteket.


Pajzsmirigy-túlműködés (Hyperthyroidism)

Ebben az esetben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, amelyet a szervezet képtelen hasznosítani. Több formája is létezik, az egyik leggyakoribb a Graves-Basedow kór, amelynél autoimmun folyamatok váltják ki a túlműködést.
A kiváltó okot pontosan még a szakemberek sem tudják meghatározni, de könnyen lehet, hogy ha teljesen egészségesek vagyunk, akkor is jelentkeznek a panaszok, ugyanis akár örökölni is lehet ezt a betegséget.

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei lehetnek:

fogyás és nagyobb étvágy
izzadás
állandó forróságérzet
szabálytalan menstruációs ciklus
intenzívebb bélmozgás (hasmenés-szerűen)
nyaki terület megduzzadása
szélsőséges érzelmi hullámok
alvási zavarok
szemproblémák, mint: szem enyhe kidülledése, gyakori szemirritáció</p>

Pajzsmirigy-alulműködés (Hypothyroidism)

Ebben az esetben a szervezet a megfelelő mennyiséghez képest kevesebb hormont tud csak termelni. Egyik leggyakoribb formája a Hashimoto-thyreoditis (Hashimoto-betegség). Ennek hátterében szintén autoimmun-betegség áll, az esetek többségében inkább a nőket sújtja. Ebben az esetben a szervezet olyan antitesteket termel, amelyek kifejezetten a pajzsmirigyet támadják, tehát a test önmaga ellen vív harcot. Ez szövet-elhaláshoz és így a pajzsmirigy-hormon termelésének csökkenéséhez vezet. Kiválhatják egyéb hormonális gondok (amelyek mintegy dominó-szerűen borítják a szervezet működését), de itt is szerepet játszhat a genetikai hajlam.

Pajzsmirigy-alulműködés tünetei lehetnek:
étvágytalanság
hízás
depresszió, motiváció elveszítése
fáradtság
lelassult szívverés
gyakori székrekedés
fokozott hajhullás
nehezebb lassabb gondolkodás, koncentrációs problémák
teherbeesési nehézségek
ajkak vagy az arc megduzzadása
izzadás hiánya
hideg végtagok, gyakori hidegérzé
száraz bőr, viszketés, törékeny körmök
rendszertelen menstruáció

Mivel sajnos gyakran előfordul, hogy a betegek a betegség két formája közt ide-oda csaponganak, kizárólag szakorvos segítségével állapítható meg biztosan, hogy melyik a legmegfelelőbb kezelési módszer. A tünetek észrevételével azonban már egy nagy lépést tudunk tenni a gyógyulás felé!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Ételek, italok, tippek az izomláz, izomfájdalom csökkentésér
  2017-11-29 20:20:11, szerda
 
  Az izomgörcs, izomfájdalom, izomláz sokak mindennapjait keseríti meg. A fájdalomnak rengeteg különböző oka lehet a túl nagy megterheléstől egészen a menstruációig vagy valamilyen betegségig. A megoldást általában valamilyen izomlazító krémben keressük, ám ezekben rengeteg olyan adalék van, amit nem mindenki ken szívesen a bőrére. De létezik természetes megoldás is, ebből mutatunk most hetet!

1. Kamilla
A kamilla gyógyító hatása évszázadok óta ismert, azt azonban kevesen tudják, hogy izomfájdalomra is tökéletes gyógyír lehet. Teaként is segíthet, ám olajként használva a leghatékonyabb, mikor egyenesen a felületre masszírozzuk.

2. Meggylé
A meggylé nem az az ital, amelynek minden háztartásban állandó helye van a hűtő vagy a spejz polcán. De ha esetleg megkérdeznénk egy maratonfutót, már egészen más lenne a helyzet, ami természetesen nem véletlen. A meggyben található antocianin vegyületek ugyanis erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így képesek gyorsítani az izomregenerációt, akár versenysportolóknál is.

3. Áfonyás smoothie extra proteinnel
Ahogy a meggy, úgy az áfonya jótékony hatása is régóta ismert. Azt azonban csak nemrég bizonyították kísérletekkel1, hogy hűsítő és édes smoothie-ként fogyasztva még hatékonyabb tud lenni, ha izomfájdalmakról van szó. Edzés előtt és után fogyasztva egy-egy adagot szinte garantáltan megelőzhető bármilyen görcs vagy fájdalom, főként akkor, ha extra proteint is adunk hozzá! A fehérje fontos alapépítőköve az izmoknak, testmozgás utáni fogyasztása segíti az izmok gyorsabb regenerációját is.

4. D-Vitamin
A D-vitamin rengeteg formában kapható és rengeteg különböző dologra használják. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy izomfájdalomra is tökéletes megoldást nyújt.
Kapszulában, koncentráltan a leghatékonyabb, de természetesen a napfénnyel vagy akár tojással és hallal is a szervezetünkbe juttathatjuk.

5. Cayenne bors<
Mindenkivel előfordult már, hogy olyan erős paprikát kóstoltattak vele, ami miatt elkezdett lángolni a nyelve. Ezt az érzést a benne található kapszaicin váltja ki, amely nagyon erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ám nemcsak az erőspaprikában, hanem a cayenne borsban is megtalálható ugyanez az anyag. Nem véletlenül csinálnak belőle kapszulát és krémet, ám már eredeti állapotában, az ételek fűszerezésével is megfelelő hatékonyság érhető el.

6. Magnézium
Talán a legismertebb gyógymód az izomfájdalomra a magnézium. A banánban, mandulában és barna rizsben is jócskán megtalálható ez az ásványi anyag, ám hatékonyabb, ha tablettaként vagy kapszulaként fogyasztjuk, úgy ugyanis sokkal erősebb a hatása.

+1: Alvás
Tudjuk, óriási közhelynek hangzik, de mégis sokan elfeledkeznek a leghatékonyabb ,, gyógyszerről ": a pihenésről. Ha ugyanis nem alszunk eleget, és nem hagyjuk megfelelő ütemben regenerálódni az izmokat, szedhetünk bármilyen gyógyszert vagy vitamint, a fájdalom sosem fog elmúlni.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Könnyen elvégezhető, otthoni tornagyakorlatok időseknek
  2017-11-29 19:14:19, szerda
 
  Köztudott, hogy a rendszeres testmozgás nagyon egészséges. De szabad-e edzeni 65 éves kor felett is? Biztonságos, és szükséges-e? A válasz egyértelműen igen. Ebben a cikkben 5 olyan gyakorlatot mutatunk be, amelyeket kifejezetten 65 év felettieknek ajánlunk, ráadásul otthon, ülve is elvégezhetőek!


Mennyit kell idős korban mozogni?


Az ajánlott testmozgás mennyisége idősek esetében is ugyanannyi, mint fiataloknál: heti 150 perc. Természetesen az intenzitást csökkenteni kell az életkor előrehaladtával. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba: osszuk el arányosan a 150 perc edzést a hét során. Az egyensúlyjavító, erősítő, nyújtó és kardió mozgást vegyesen végezzük.
Az alábbi 5 gyakorlatot otthon, egy székben ülve el lehet végezni, minden nap. Ezeket a lehetőségeinkhez mérten egészítsük ki pl. sétával, nyújtó gyakorlatokkal, jógával, könnyű súlyzós edzéssel, kerékpározással (akár szobakerékpárral), úszással, stb.

1. Karemelés oldalra.

Ülj egyenesen a székben. A karjaid legyenek leeresztve melletted, befelé fordított tenyérrel. Emeld fel oldalra a karjaidat, olyan magasra, amennyire csak tudod, majd szép lassan ereszd vissza őket a kiinduló helyzetbe. Végezz 10 ismétlést!

2. Vállvonogatás

Emeld a válladat egyenesen felfelé, mintha a füledet szeretnéd megérinteni. Ne hajlítsd be a könyöködet. Lassan ereszd vissza a válladat. Végezz 10 ismétlést a gyakorlatból!

3. Törzsfordítás

Ülj egyenesen, talpak a földön. Tedd a karjaid keresztbe a mellkasod előtt, úgy, hogy a kezeidet az ellentétes vállaidra helyezed. A csípőd maradjon egyenesen, és így fordítsd el a felsőtestedet balra, annyira, ameddig csak kényelmesen tudod. Tartsd ki a mozdulatot 5 másodpercig. Ismételd meg a jobboldalon is. Végezz mindkét oldalból 8-10 ismétlést!

4. Lábnyújtás

Mindkét kezeddel kapaszkodj meg a szék ülésében. Lassan nyújtsd ki a jobb lábadat, és emeld fel magad előtt. Tartsd ki a pozíciót 5-10 másodpercig (ameddig tudod), majd szép lassan ereszd vissza a lábadat. Ismételd meg ugyanezt a bal lábaddal is. Végezz mindkét oldalból 10 ismétlést!

5. Sarok- és lábfej emelés

Ülj le egy székre, a combod legyen párhuzamos a talajjal, mindkét talp a földön. Emeld fel a sarkaidat a földről, majd engedd vissza őket. Végezz 10-15 ismétlést ebből. Ezután a sarkaidat hagyd a földön és emeld fel az elülső lábfejed, majd engedd vissza. Ebből is végezz 10-15 ismétlést.
Az ismétlések száma idővel emelhető, sőt, a gyakorlatsorozat bővíthető egyéb feladatokkal is, amelyekhez akár már fitneszszalagot is igénybe vehetsz.



És hogy miért éri meg idősebb korban is fizikailag aktívnak maradni?

A rendszeres mozgás az alábbi területeken fejt ki pozitív hatást:

Az egészséges és erős szervezet sokkal könnyebben és gyorsabban le tudja küzdeni a fertőzéseket és betegségeket. A rendszeres testmozgásnak köszönhetően egy betegség leküzdése sokkal kevésbé lesz megterhelő a szervezet számára.

Szív-érrendszeri és légzőszervi funkció.
A gyakori fizikai aktivitás csökkenti a szívbetegség és a magas vérnyomás kockázatát. Ha valakinél már , a testmozgás nála is hatékonyan képes csökkenteni magas vérnyomást diagnosztizáltak a testmozgás nála is hatékonyan képes csökkenteni a vérnyomást.

Csontsűrűség és csontritkulás kockázata.
Tanulmányok sora bizonyította, hogy a testedzés védelmet nyújt a csontsűrűség csökkenésével szemben. A jobb csontsűrűség csökkenti a csontritkulás kockázatát, csökkenti az esések kockázatát és megelőzi a csonttörést. A posztmenopauzás nők csontsűrűsége akár évente 2 százalékkal csökkenhet. Az amerikai Tufts Egyetem kutatása kimutatta, hogy mozgással ez a csontvesztés drámaian visszafogható.

Emésztőrendszer működése.A rendszeres edzés segít felpörgetni az anyagcserét, elősegíti a salakanyagok hatékonyabb kiürülését és javítja az emésztőrendszer egészségét.

Krónikus betegségek és rák.
A fizikai aktivitás bizonyítottan képes csökkenteni olyan komoly betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór, a demenci, a cukorbetegség, az elhízás, a szívbetegség, a csontritkulás és a végbélrák - csak hogy néhányat említsünk. Emellett segít a magas koleszterin és az ízületi fájdalmak kezelésében is.

Mindezek mellett a rendszeres testedzés javítja az egyensúlyt, így segít megelőzni az eséseket, jelentősen javíthatja a közérzetet, növeli az önbizalmat, és önálló életvitelt tesz lehetővé (nem szorulunk mások segítségére).

Egyértelmű tehát, hogy ha nem mozgunk eleget, akkor nagyon sok jóból maradunk ki. A fenti példagyakorlatok is jól mutatják, hogy soha nem késő elkezdeni, és bármely életkorban megtalálhatjuk a számunkra ideális gyakorlatokat. Úgyhogy hajrá!


Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Karibi lekvár
  2017-11-29 12:53:16, szerda
 
  Hozzávalók:
800 g mangó (előkészítve mérjük le)
400 g banán (előkészítve mérjük le)
50 g kókuszreszelék
10 g Citromsav
1 tasak Befőzőcukor Extra 2:1

Előkészítés:
A mangót meghámozzuk, a magot eltávolítjuk, a gyümölcsöt apró kockára vágjuk, 800 g-ot kimérünk, és pürésítjük. A banánt meghámozzuk, apró kockára vágjuk, és 400 g-ot kimérünk.

Elkészítés:
Egy főzőedényben a gyümölcsöket, a kókuszreszeléket, a citromsavat és a befőzőcukrot jól összekeverjük. Az egészet állandó kevergetés mellett nagy lángon felforraljuk, majd továbbra is keverve 3 percig forrni hagyjuk. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
kb:5-6 üveg
Hajni Konyh&#224;ja
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Kevert kuglóf aszalt gyümölcsökkel!
  2017-11-28 18:47:00, kedd
 
  Kevert kuglóf aszalt gyümölcsökkel!
5 tojás sárgáját kikeverünk 35 deka cukorral,
18 deka margarinnal habosra,egy csipet sóval,burbon vanilia aromával.
35 deka lisztet összekeverünk egy sütőporral,
majd lassan adagolva belekeverjük a tojásba,
felváltva 1.5 deci hideg tejjel.
Végül a felvert tojásfehérjét is beleforgatjuk,hogy ne törjön össze,
ketté vesszük a masszát és felébe keverünk egy evőkanál kakaót,amit fél deci kávéba kevertünk.kiolajozott és lisztezett kuglóf formába öntjük előbb a sárga,majd rá csorgatjuk a barna keveréket,megszórjuk aszalványokkal,dióval mazsolával,mivel akarjuk.
Előmelegitett s ütőben ,kb 50 percig sütjük.
Tűpróbát végezzünk.Megszórjuk porcukorral,vagy lecsorgatjuk csokival.


Másik

Remélem meg időben hoztam a délutáni kávéhoz? Narancsos-citromos-gyömbéres kuglóf. :) Recept: 25 dkg vajat habosra kavartam 16 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, csipet sóval, egyenként hozzáadtam 4 db tojást és tovább kevertem. Került hozzá 1 naracs héja, leve, egy citrom héja, félnek a leve, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér (elhagyható) 30 dkg liszt, amiben elkevertem 1 kávéskanál szódabikarbónát, alaposan kidolgoztam, majd formába kanalaztam. Légkeveréssel 160-170 fokon kb 55 percig sült.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Töltött tojás a sütőből
  2017-11-28 18:27:12, kedd
 
  Gyerekkoromat idézi vissza. Nagy ünnep volt anno minden alkalommal, mikor megéreztem az illatát, nagymamám friss kiflijének kíséretében. Azóta persze már én viszem tovább a hagyományt. Családomban már több évtizede(!) az egyik szilveszteri, illetve standard Mikulás-napi (esetenként születésnapi) elmaradhatatlan asztalravalónak számít.

Fiúk, lányok kedvence és én is szeretem, többek között, mert nincs vele sok macera. Igyekszem hozzávalónak jó nagy tojásokat venni, bár ez időnként feladat elé állít. A belevalók variálhatók, néha apróra vágott sonkát, gombát vagy szardellát is teszek bele. Jó ropogós baguette-ot, vagy friss, magamsütötte gyökérkenyeret kínálok mellé.

Ha véletlenül marad belőle, hidegen is kiváló!
Főételként, étvágytól függően, természetesen több tojással számoljunk...

Hozzávalók 4 személyre (fejenként 4 fél tojás):
8 nagy tojás
1 zsemle
1 közepes fej vöröshagyma
1 doboz tejföl
marék petrezselyem
mustár

bors
tetszés szerint vékony sajtszeletek
A zsemlét annyi tejben, hogy ellepje, beáztatjuk.
A tojásokat enyhén sós vízben keményre főzzük, megpucoljuk és félbevágjuk. A sárgákat óvatosan kiemeljük egy külön tálba és villával összenyomkodjuk.
A megtisztított hagymát belereszeljük, majd az alaposan kinyomkodott, összemorzsolt zsemlét is a sárgához keverjük. Sóval, borssal, mustárral, kedvünk szerint ízesítjük.
Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy lágy, tölthető masszát kapjunk. Beleadjuk az apróra összevágott petrezselymet és a tojásfeleket megtöltjük vele. Egy jénai, vagy más tűzálló tálat vékonyan kivajazunk és belehelyezzük, lehetőleg szorosan egymás mellé, a tojásfeleket.

Tejföllel bőven meglocsoljuk őket.
A sajtszeletekből annyi keskeny csíkot vágunk, ahány tojásfelünk van, összegöngyölítjük és beleszúrjuk a töltelékbe. Díszíthetjük petrezselyemlevelekkel.
200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt enyhén pirulásig sütjük.
Melegen ajánlom, nagyon finom, elronthatatlan, örök darab a listámon...
Link
 
 
0 komment , kategória:  Húsvétra töltött husik  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 56 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 56 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 15
  • e Hét: 188
  • e Hónap: 2937
  • e Év: 40685
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.