Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
Tejfölös krumplileves gazdagon
  2023-01-31 17:51:47, kedd
 
 



Hozzávalók (~6 főre)
1,5 kg burgonya

100 g császár szalonna

50-80 g kolbász

1 db közepes vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 ek. olivaolaj

2 db zöldségleves kocka

3 db babérlevél

2 kk. szárított majoranna ( vagy tárkony)

2 csapott kk. őrölt pirospaprika

só, bors ízlés szerint

1,8 dl víz

A habaráshoz: 140 g tejföl (~1 kis doboz), 1 ek. liszt

Így készül a tejfölös krumplileves

A krumplikat megpucoljuk kockákra vágjuk és hideg vízbe áztatjuk. A hagymákat is megpucoljuk és felaprítjuk.
A császárszalonnát felkockázzuk, a kolbászt is kockákra, vagy karikára vágjuk.
Egy nagyobb lábosban elkezdjük hevíteni az olívaolajat, majd hozzáadjuk a császárszalonnát és a kolbászt is, hogy kicsit piruljanak és kisüljön a zsír belőlük. Ezután a lecsepegtetett szalonnát és kolbászt kis tálba kiszedjük és félretesszük.
A megmaradt zsiradékon a felaprított hagymákat elkezdjük üvegesre párolni. Ha elkészült meghintjük az őrölt pirosparikával, ezután a lecsepegtetett krumplit is hozzáöntjük, amit nagyjából 5 percig pirítunk.
Ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a leveskockát, babérlevelet, majorannát (vagy tárkonyt), sózzuk, borsozzuk és forrástól számítva, közepes lángon, fedővel lefedve addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Ez krumplitól függően nagyjából 20-25 perc.
Közben elkészíthetjük a habarást. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és apránként felhígítjuk néhány evőkanálnyi leveslével. Amikor a levesünk elkészült (megpuhult a krumpli) hozzáöntjük a habarást, felforraljuk. Beletesszük a korábban kiszedett szalonnát és kolbászt, majd kóstoljuk meg, és ha szükséges ízlés szerint még ízesíthetjük. Tálaláskor szórhatunk rá egy kevés friss petrezselymet.
Jó étvágyat hozzá!


 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Falusi zöldborsóleves krémsajtos daragaluskával
  2021-08-08 19:25:45, vasárnap
 
  Hozzávalók
4 személyre

A leveshez:



cukor

1 kis kis csokor petrezselyem zöldje

40 dkg fagyasztott zöldborsó

1 petrezselyemgyökér

1 nagy nagy sárgarépa

1 kis kis cikk zeller

1 kis vöröshagyma

5 dkg vaj

bors

A galuskához:

8-10 evőkanál búzadara (gríz)

10 dkg krémsajt

kb. 1 dl olaj

kb. 2 tojás

kb. só

Meghámozzuk a sárgarépát, a gyökeret, a zellert és a vöröshagymát, majd mindegyiket apróra vágjuk.

Egy lábasba dobjuk a vajat, és megpároljuk rajta a felaprított zöldségeket. Amikor már roppanósra puhultak, hozzádobjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét, átforgatjuk, felöntjük bő egy liter vízzel, hozzáadjuk a fagyos zöldborsót, felforraljuk, és már csak egy-két percig főzzük, míg a fagyasztott zöldborsó meg nem puhul. Közben ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, pici cukorral.

A galuskához mérőpohárba öntjük a két egész tojást. Átöntjük egy tálba. Olajból kimérjük a két tojás térfogatának a felét, ezt is hozzáadjuk.

Belekeverjük a krémsajtot, valamint annyi búzadarát, hogy a massza lágy, de ne folyós legyen. Addig pihentetjük, míg felforr a sós víz, amelyben majd ki fogjuk főzni.

Nokedliszaggatóval beleszaggatjuk, közben fakanállal egyszer-kétszer megkeverjük, ne ragadjanak össze a szemek. Ha újra felforrt a víz, nagyon kicsi lángon még 8-10 percig főzzük.
https://videkize.hu/


 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Paprikáskrumpli-gombóc leves
  2021-08-08 19:14:05, vasárnap
 
 



Hozzávalók
4 személyre

20-30 dkg finomliszt

1 csokor petrezselyem zöldje

1 szál füstölt kolbász

1 szelet zeller

2 tojás

1 fehérrépa

2 sárgarépa

étolaj

50 dkg burgonya

pirospaprika

őrölt bors



2 gerezd fokhagyma

1 vöröshagyma

10 dkg füstölt szalonna
A szalonnát felkockázzuk, kiolvasztjuk a zsírját, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát, majd beletesszük
a kockákra vágott krumplit. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és megfőzzük a paprikás krumplit. Ha kész, szűrőkanállal kiszedjük a krumplit, áttörjük és kihűtjük.
Egy kevés olajon megfuttatjuk a kockákra vágott zöldségeket, s hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt meg a felaprított petrezselymet is. A paprikás krumpli levét átszűrjük, azután ráöntjük a zöldséges-kolbászos alapra. Felöntjük annyi vízzel, hogy körülbelül 2 liter levesünk legyen, utánízesítjük sóval és borssal, majd felforraljuk, és takaréklángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A kihűlt burgonyát összekeverjük a tojásokkal, kevés sóval meg annyi liszttel, hogy lágy tésztát kapjunk. A masszát belegombócozzuk a levesbe, és kifőzzük a gombócokat. Akkor kész, ha feljönnek a tetejére. Próbaképpen egy gombócot kettévágunk, megkóstoljuk, és ha a belseje is átfőtt, már tálalhatjuk is a levest.

https://videkize.hu/Forrás: Pásztor Tünde
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Krumplileves kétszer tálalva
  2021-08-08 19:10:05, vasárnap
 
  Hozzávalók
4 személyre

Krumplileves kétszer tálalva



50 dkg fodros nagykocka-tészta

10 tojás

pirospaprika

1 evőkanál liszt

1 fej vöröshagyma

étolaj

őrölt bors

50 dkg burgonya

1 gerezd zeller

1 fehérrépa

1 sárgarépa

80 dkg füstölt sonka

Hideg vízben feltesszük főni a kockára vágott füstölt sonkát úgy, hogy a bőrét egyben levágjuk, és azt is megfőzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, de a levét egy másik edényben felfogjuk. A sonkát hagyjuk lecsepegni. A főzővizét a tűzhelyre helyezzük, teszünk bele sárgarépát, fehérrépát, zellert kis szeletekre vágva, meg a kockára vágott krumplit, valamint visszadobjuk a bőrét is. Sózni nem kell, mert sós a lé, viszont egy kis bors mehet bele. Amikor a zöldségek megfőttek, olajon hagymát dinsztelünk, megszórjuk egy kis liszttel, pirospaprikával, felöntjük hideg vízzel, és berántjuk a krumplilevest. A levesünk ezzel készen van.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, amire rátesszük a megfőtt, kockára vágott füstölt sonkát. Megpirítjuk (vigyázni kell, mert fröcsköl!), majd a felvert, sózott tojásokat is hozzáadjuk és megsütjük. Végül a tésztát kifőzzük, és összekeverjük a sonkás tojással.




 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Gölödinleves
  2021-08-06 11:01:23, péntek
 
  Hozzávalók
0,5 kg burgonya
2 db sárgarépa
2 evőkanál zsír
2 dl paradicsomlé
10 dkg liszt
1 evőkanál tejföl
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál pirospaprika
1 csokor petrezselyem zöld
1 db babérlevél
2 liter víz

Recept
Meghámozzuk,feldaraboljuk és kissé sós vízben puhára főzzük a burgonyát.
Megpucoljuk a zöldségeket.
Felkarikázzuk a répákat,felaprítjuk a hagymákat.
Amikor puha a burgonya,levesszük a tűzről.
Egy nagy edényben felhevítjük a zsír felét. Megpároljuk benne a vöröshagymát,majd sózzuk és hozzáadjuk a fokhagymát is. Fél perc után levesszük a lángról,belekeverjük a pirospaprikát,majd ráöntjük a burgonya főzővizét. Beletesszük a zöldségeket,hozzáadjuk a többi vizet és tűzre tesszük. Belekeverjük a fűszereket. Végül a paradicsomlevet is hozzáadjuk. Fedő alatt puhára főzzük.
A burgonyát összetörjük. Megvárjuk amíg kihűl. Ekkor hozzáadjuk a maradék zsírt,a lisztet és a sót. Összekeverjük,majd kézzel összegyúrjuk. Félkemény tésztát kell kapnunk. Ha puhának érezzük,tehetünk hozzá még lisztet.
Gombócokat formálunk belőle.
30 -40 perc alatt megfőtt a leves. Ekkor beletesszük a gombócokat. Amikor feljön a leves tetejére,akkor kész a gombóc.
Tálaláskor meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel,egy kanál tejföllel.
Jó étvágyat kívánunk.
http://nemzetikonyha.hu/recept/golodinleves
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Sajtkrémleves
  2019-09-14 14:27:36, szombat
 
 






2-3 tömlős sajt
1 kis fej vöröshagyma
vajas rántás /világos/
0.5 dl tejszín

bors
szerecsendió
2 húsleves kocka,vagy ételízesítő
petrezselyem
pirítós kenyér,vagy levesbetét
10 dkg trappista sajt

Készítünk egy vékony világos rántás,beletesszük az apróra vágott vöröshagymát,egy kicsit még pirítjuk. Tömlős sajtot elkeverjük benne , - aki szereti lehet vegyesen füstölttel is - egy ki vízzel felengedjük,beletesszük a sót,borsot,szerecsendiót,petrezselyem zöldet,leveskockát vagy ételízesítőt.Tejszínt hozzáöntjük és ezen felül amennyi vizet kíván. Összefőzzük. Tálalásnál tehetünk bele reszelt sajtot,ez is lehet vegyesen is. Pirítóst kenyeret,vagy levesbetét .
Kiss imréné Magdika konyhája
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Vajbab leves túrógombóckákkal
  2019-08-16 09:37:24, péntek
 
  Hozzávalók:

1/4 kg vajbab vagy zsenge zöldbab
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál vöröshagyma krém

kevés cukor
fehérborecet
pirospaprika
tejföl és kukorica keményítő a habaráshoz

1/4 kg tehéntúró
1 tojás
3 evőkanál rétesliszt

apróra vágott petrezselyem
frissen őrölt tarka bors

A zsenge vajbabot feldaraboltam. Kevés olajon a vékonyra szeletelt fokhagymát és a vöröshagymakrémet megfuttattam, rádobtam a babot, felöntöttem vízzel és ízesítettem. Ennek a levesnek a titka a három íz - édes, sós, savanyú - tökéletes harmóniájának a megtalálása. Kóstolgatással, csak úgy megy. Pirospaprika is került rá, de azt csak a vége felé, nehogy elvesszen a szép élénk színe.

A túrógombóchoz a hozzávalókat csak villával összedolgoztam. Nem szabad sem áttörni a túrót, sem nagyon agyonkevergetni. Kicsit állhat, ezért akár reggel már összekeverhetjük.
Amikor a bab már majdnem jó - ki hogy szereti, én resre hagyva, nem szétfőzve - akkor beletettem a kis gombóckákat. 5-6 percet hagytam őket főni, majd a tejfölös habarás is belekerült a levesbe.
https://fuszermania.blogspot.com


 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Betyárleves... vagy pandúrgulyás?
  2019-04-23 17:42:54, kedd
 
  Hozzávalók:

30 dkg. sertésvelő,
1 kg. sertéslapocka,
3 db. vöröshagyma,
10 dkg. füstölt szalonna,
1 evőkanál őrölt pirospaprika,
2 db. zöldpaprika,
1 db. nagyobb paradicsom,
5 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál őrölt köménymag,
só, őrölt bors
25 dkg. csiperkegomba,
1 nagy marék zöldborsó és zöldbab,
2 db. sárgarépa,
1 db. petrezselyemgyökér,
2-3 babérlevél,
kis csokor kapor,
2 kiskanál mustár,
2 evőkanál almaecet,
2 dl. főzőtejszín
1 evőkanál finomliszt a habaráshoz,
2 tojás, liszt a galuskához,
igény szerint csípős paprika,
tejföl a tálaláshoz.



Így készül:

A főzést megelőzően a velőt leforrázzuk, hártyáitól megszabadítjuk. A húst 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, karikára, vagy kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és a belőle kisült zsíron megfonnyasztjuk a felszeletelt hagymát. Megsózzuk, és beletesszük a köményt. Hozzáadjuk a húst is, amit addig pirítunk, míg ki nem fehéredik. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Beletesszük a babért, majd ha felforrt, a sárgarépát, és a petrezselyem gyökeret. Almaecetet, és mustárt adunk hozzá, és az apróra vágott paradicsomot, kicsivel később a kockázott zöldpaprikát. Beletehetjük az őrölt paprikát, a borsot, és a zúzott fokhagymát is, valamint a borsót, és a zöldbabot. Kóstoljuk! A hús, és a répa állapotát mérjük fel! Utána ízesíthetjük! Ha úgy érezzük majdnem kész, a felszeletelt gomba, és a kisebb darabokra vágott velő is belekerül, és a forró lével elkevert tejszínhez lisztet hozzáadva, majd azt csomómentesre eldolgozva behabarjuk a ragulevest. A végén hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, esetleg friss petrezselyem zöldet is. A tojásból, lisztből, kevés sóval lazára kavart galuskát, beleszaggatjuk. Mindezekkel ismét felforralva, a levesünk kész.

Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá, valamint csípős zöld paprikát.
Forrás: gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu




http://humormagazin.com/
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Burgonyakrémleves pirított sonkával
  2019-02-24 14:39:52, vasárnap
 
  hozzávalók / 4 adag
5 közepes db burgonya
2 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
200 ml főzőtejszín
1 csipet szerecsendió
2 ek napraforgó olaj
1 l víz
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
6 szelet sonka

elkészítés
Olajon megpirítjuk a hagymát a fokhagymával együtt. Majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is.
Sózzuk-borsozzuk, és jól átkeverjük, majd rádobunk 2 darab babérlevelet, és felöntjük az egészet vízzel.
Megfőzzük a krumplit, ami nagyjából negyed óra alatt kész is van, majd kiszedjük a babérleveleket, és hozzáöntjük a tejszínt.
Botmixer segítségével összeturmixoljuk a levesünket, amit a végén még sózunk, és egy kevés szerecsendióval meghintünk.
Egy serpenyőben a kockára vágott sonkát kicsit átsütjük és tálalásnál a leves forgatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Korhelyleves
  2018-12-28 11:23:02, péntek
 
  Hozzávalók: 30 dkg savanyú káposzta, 1 közepes hagyma, kb. 15 dkg füstölt csülök vagy sonka, 1 darab kolbász, só, 3 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, egy-két csipet őrölt kömény, ízlés szerint törött paprika, 2-3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt,
tálaláskor: tejföl.

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a káposztát (ha nagyon hosszúak a szálak feldarabolhatjuk), a kockára vágott füstölt húst, a kolbászt, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és a köménymagot. Felengedjük kb. 1-1,5 liter vízzel, sózzuk, és puhára főzzük.
Ezután híg rántást készítünk, megszórjuk törött paprikával, és berántjuk vele a levest.
Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.



 
 
0 komment , kategória:  levesek  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 332
  • e Hét: 505
  • e Hónap: 3254
  • e Év: 41002
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.