Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 95 
Kulcs a fiatalság megőrzéséhez
  2013-06-30 20:49:12, vasárnap
 
 
Enzim táplálkozás - Kulcs a fiatalság megőrzéséhez és az élet
meghosszabbításához (Dr. Edward Howell)

Dr. Edward Howell biokémikus, táplálkozás-kutató 50 évnyi kutatómunkája
eredményeként, a vitaminok és ásványi anyagok felfedezése óta a
legjelentősebb táplálkozás-tudományi felismerésre jutott: egészségünk
romlásának elsődleges oka enzimszegény étrendünk. Az enzimek lényege
a biológiai erő, melyet a tudomány jelenleg még sem mérni, sem
szintetizálni nem képes.

Az enzimek nemcsak kémiai, hanem biológiai szinten is működnek. Ők
szolgáltatják számunkra azt az energiát, amit életenergiának, életerőnek,
vitalitásnak is nevezhetünk. E nélkül az ember pusztán vitaminokból,
ásványi anyagokból, vízből és fehérjéből álló élettelen vegyianyag-rakás
lenne.

A tudomány mára már sok ezer enzimet azonosított, de vélhetően még
több az, amit nem ismerünk. Ezek közül az ún. anyagcsere enzimek
működtetik testünket, az emésztőenzimek dolgozzák fel táplálékunkat,
s a nyers ételekben található táplálékenzimek azok, melyek segítik,
segítenék élelmünk tökéletes megemésztését.

Születésünkkor mindannyian egy korlátozott mennyiségű enzim-energiával
jövünk világra. Ennek az adagnak ki kell tartania életünk végéig. Minél
gyorsabban használjuk el enzim-készletünket, annál rövidebb ideig élünk,
ennek ellenére életünk során mindvégig meggondolatlanul pazarlunk.

Életünkben az enzimek kiemelt szerepét bizonyítja, hogy minden tevékeny-
ségünkhöz, karunk megmozdításához, a teljes anyagcseréhez, sőt még a
gondolkodáshoz is enzimek kellenek. Élelmünk megemésztése is kizárólag
enzimek révén lehetséges. Noha emésztőszerveink maguk is termelnek
belsőleg valamennyi enzimet, a tökéletes emésztéshez, egészségünk
megőrzéséhez a táplálékokban rejlő enzimekre is szükségünk van,
melyeket az "élő ételekből" - például a friss nyers zöldségekből,
gyümölcsökből, csírákból, hőkezelés nélkül készült ételekből,
pasztörizálatlan tejtermékekből nyerhetünk.

A tartósan 48°C feletti hőmérséklet ugyanis megöli az enzimeket, tehát a
szokásos főzési hőmérséklet az étel enzimjeinek 100%-át megsemmisíti.
Az eredmény a teljesen enzimhiányos étrend, amit manapság nap, mint
nap fogyasztunk. A következmény pedig saját enzimkészletünk gyors
kimerülése, melynek leginkább mirigyeink, főbb szerveink (ideértve az
agyat is) látják kárát. Emellett a vegyi anyagok, élelmiszer-adalékok, az
alkohol és a kábítószer ugyancsak iszonyatos mennyiségű enzimet
vonnak el véges készletünkből.

Amikor fiatalok vagyunk - a magunk termelte enzimek sejtmegújító
hatásának köszönhetően - szépek, üdék és energikusak vagyunk.
Enzimjeink támogatják a gyors növekedést, és többnyire segítenek
kivédeni a súlyos betegségeket is. Korunk előrehaladtával, takaré-
kosság hiányában, belső enzimjeink kifogynak, s a következmény
szemmel látható és jól érzékelhető.

Életünk során a gyakori megfázások, lázas betegségek és a szélső-
séges hőmérsékleti körülmények szintén enzimforrásunkat apasztják.
A legyengült, enzimhiányos test a rák, az elhízás, a szív- és anyag-
csere betegségek elsődleges célpontja. Dr. Howell szerint az embe-
reket sújtó, akár halálos degeneratív betegségek nagy része a főtt
és feldolgozott, enzimhiányos ételek fogyasztásának következménye.
Sok középkorú ember hal meg idő előtt épp enzimjeinek korai elpusz-
títása, ezzel emésztő és betegség-elhárító képességének gyengülése
miatt.

Az ember tovább és egészségesebben élhetne, ha jobban ügyelne
értékes enzimjeire. Dr. Howell receptje meglepően egyszerű: fogyasz-
szunk lehetőségeinkhez mérten minél több friss, nyers, hőkezelés
nélkül készült, enzim dús, "élő" ételt, a főtt ételek emésztését pedig
segítsük enzimpótlókkal, melyek saját súlyuknak gyakran akár az
egymilliószorosát is képesek megemészteni. Étrendmódosításunk
eredményét akár már egy hónap múlva is lemérhetjük, egészségi
állapotunk és energiaszintünk javulásában.

Az enzim-táplálkozás kifejezés azt az étrendet jelöli, melyben az
élelmiszereket nem főzzük meg, hanem feldolgozatlanul, nyersen
fogyasztjuk, teljes enzimállományukkal együtt. Noha nagyon kevés
ember él folyamatosan ilyen étrenden, a természetben minden más
élőlény ezt teszi. Ugyan hallottunk már tehénről, amely rajongott a
halért, és zöldségevő macskáról, de alapvetően minden teremt-
ménynek olyan emésztőrendszere van, amely egy bizonyos táplálék-
fajta feldolgozására a legideálisabb.

George A. Drews már 1912-ben könyvet adott ki a nyers ételekről. Úgy
vélte a főzés megöli az élelmiszerek ,,élet princípiumát". Pedig abban az
időben még nem is tudták, hogy az élelemben enzimek vannak, és azok
a hőtől elpusztulnak. Mindez még a vitaminok felfedezése előtt volt. A
terápiás célú nyers táplálkozás Németországban már az 1920-30-as
években népszerű volt. Dr. Gerson először a tuberkulózisos, majd a
rákos betegek számára dolgozott ki táplálkozási alapelveket.

A ma már világjelenségnek tekinthető elhízás és a sikertelen fogyókúrák
esetében is ott követjük el a hibát, hogy csak a bevitt kalória mennyisé-
gével foglalkozunk, a minőségével viszont nem, pedig azonos kalória
tartalmú élelem nyersen sokkal kevésbé hizlal, mint megfőzve. A főtt étel
fokozott működésre készteti az endokrin rendszert, izgatja a mirigyeket,
sokkal több szívódik fel belőle a szervezetben, s a felesleges energia
zsírpárnák formájában raktározódik. Ezzel szemben a nyers ételek nem
adnak felesleges munkát a belső elválasztású mirigyeknek, kevesebb
szívódik fel belőlük, épp annyi, amennyi a normális testsúly megtartá-
sához szükséges.

Az állattenyésztők is rájöttek már, hogy nem gazdaságos a disznókat
nyers krumplival etetni, mert attól nem híznak eléggé, a főtt krumplitól
azonban gyorsabban, nagyobb ,,hozamot" produkálnak. Általános
szabályként: a nyers ételek sokkal kevésbé hizlalnak, mint ugyanaz
a mennyiség sütve, főzve (pl. a sült alma és banán, a pirított mogyoró
és mandula, a nyers méz helyett fogyasztott fehér cukor, a frissen
facsart gyümölcslé helyett a hő-kezelt dobozos ital).

Étkezéseinknél a nyers részt általában a hús és krumpli melletti kis
adag saláta alkotja. A nyers zöldségekben és gyümölcsökben bár
van némi enzim, fő erényük mégis magas vitamin- és ásványi
anyag tartalmuk. A magas kalóriatartalmú ételekben jóval több van
a három fő emésztőenzimből, de ezeket nagyrészt főzve, tehát
enzimektől megfosztva esszük. Ami nyersen is ehető közülük, az a
banán, szőlő, zöld búzafű-lé, friss olívabogyó, mangó, avokádó,
friss füge és datolya, nyers méz, pasztörizálatlan tej és nyers vaj,
csíráztatott, gátlókkal nem kezelt gabonák, magok és diófélék.
Ezek nyers salátákkal, csírákkal, zöldségekkel és mindössze
25%-os arányban főtt ételekkel kiegészítve biztosítani tudnák
szervezetünk minden tápanyagigényét.

Dr. Burch 1971-ben publikált elmélete szerint a születésük után
túlzottan táplált gyermekeknek a zsírsejtjei gyorsabban szaporodnak,
mint normális esetben. A növekedés befejeződésével a zsírsejtek
száma állandósul, viszont a falánk gyerekeknek így felnőttkorára
több mint háromszor annyi zsírsejtje lesz. Ha a normális mennyiségű
zsírsejttel rendelkező személy nagyokat eszik, feltölti zsírsejtjeit,
csak telt idomú lesz. A háromszor annyi zsírsejttel rendelkező viszont
ugyanilyen bőséges étkezés mellett háromszor akkora raktárt tud
feltölteni zsírral, ami már kövérséghez vezet. Nekik emiatt háromszor
annyira kell vigyázniuk az asztalnál, de nyers ételekből ők is
belakhatnak, persze, csak ha más ételek helyett és nem mellett eszik.

Érdekes megállapításra jutottak amerikai és német kutatók, párhu-
zamosan végzett kísérletük során. Úgy találták, hogy főtt ételek
fogyasztása esetén a gyakori - napi 5-6-szori - evés, illetve a
folyamatos nassolás állandó, nagyobb mennyiségű enzimtermelést
generál, ami gyorsabban kimeríti a szervezet egész életre szóló
enzim-potenciálját, tehát megrövidítheti az életet. Ezzel szemben,
ha naponta csak egyszer fogyasztanak enzimszegény ételt, akkor
az alanyok testsúlya alacsonyabb marad, hasnyálmirigyükben és
egyéb szöveteikben jóval nagyobb az enzim-tartalék, ami érthető
is, hiszen nem használták azt fel napi 5-6 alkalommal.

A Tufts egyetemen megvizsgálták 11 extra kövér (130-195kg-os)
ember hasi háját, és kiderült, hogy a zsírtartalékok enzimhiányosak.
A kövér embereknek nincs elég lipáza. A lipáz összefügg a zsír-
anyagcserével, a kövérség, a magas koleszterin szint abból is
fakadhat, hogy az ételek zsiradék tartalmában a lipáz hőhatásra
elpusztult, s ennek hiányában a zsír nem kerül előemésztett
állapotba a gyomor felső részében.

Ezek után talán nem meglepő, de a nyers hús és nyers zsír sem
hizlal. Az elszigetelten élő eszkimó őslakosok vizsgálatából kiderült,
hogy dacára a jelentős nyers hús és irdatlan mennyiségű nyers
zsír (pl. bálnazsír) fogyasztásnak, nem volt köztük elhízott, s nem
volt jellemző rájuk sem a magas vérnyomás-, vagy koleszterin-szint,
sem az érelmeszesedés. E jelenség kulcsa ugyancsak a nyers
zsírok magas lipáz tartalma.

Tudjuk ugyanakkor, hogy a lipáz a tej egyik legfőbb enzimje, ami a
pasztőrözetlen tejtermékekben is koncentráltan jelen van. Ezzel
összefüggésben említjük, hogy 100 éve, 1908-ban jelent meg
Dr. C. S. Potter: Tej diéta, mint gyógyszer krónikus betegségekre
című könyve, amely természetesen a régi, nyers, pasztőrözetlen
(tehát enzimekben gazdag) tehéntejről szól - noha Dr. Potter
akkoriban mit sem tudott a tejben lévő enzimekről, de ettől még
terápiája kitűnően működött.

Több ezer főnek, 36 órás gyümölcs diétát követően, minimum 4
hetes nyers tej kúrát írt elő, félórás időközönként, napi 32 adagra
elosztott 6,5-7 literes mennyiséggel. Mindez - a könyv tanúsága
szerint - rendes esetben elegendő volt számos betegségekből
való kigyógyuláshoz (pl. többféle bőrbaj, vérszegénység,
epebántalom, székrekedés, szénanátha, álmatlanság,
gyomorfekély).

Dr. Potter nyilván nem tudta, hogy nyers tej diétája tulajdonképpen
enzim-kúra. Ha legalább 4 hétig csak nyers ételt eszünk - annak
összes enzimjével - az valóban elementáris hatást gyakorol
testünkre. Mindez persze csak a nyers tejre vonatkozik, hiszen ha
hőkezeléssel elpusztítjuk benne az enzimeket, elveszíti egészség
fenntartó elemeinek egy részét, és gyógyító tulajdonságainak
nagy részét.

A távol-keleti országokban jóval előttünk járnak abban, hogy az
Aspergillusból és más gombákból előállítsák a fehérjék, szénhidrátok
és zsírok megemésztéséhez szükséges enzimeket, melyeket
megszárítanak, porrá őrölnek és kapszuláznak. Különösen a
gyomorban történő előemésztéshez alkalmasak, mivel olyan gyengén
savas közegben működnek a legjobban, amilyen a gyomor az étkezés
utáni fél-egy órában. Ha nyers ételt rágunk, a benne lévő enzimek
révén az emésztés már a szájban azonnal megkezdődik, mielőtt még
lenyelnénk a falatot. Ennek megfelelően az enzim kapszulákat is
étkezés közben kell bevenni, hogy pótoljuk azokat az enzimeket,
melyeket megfőzött ételünkben előzetesen már elpusztítottunk. A
táplálék-kiegészítésként használt mennyiség azonban nem elegendő
a komolyabb betegségek gyógyítására, ahhoz huzamosabb ideig
nagyobb dózisokat kell fogyasztanunk szakszerű orvosi ellenőrzés
mellett.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Szát tyúk és az öreg kakas
  2013-06-28 19:34:34, péntek
 
 

Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy gazdaságban száz tyúk és az öreg kakas. A tyúkász - aki már maga is benne járt a korban - átérezvén az öreg kakas helyzetét, úgy gondolta, ideje lenne fiatalítani.
El is ment a piacra, s hazaállított egy fiatal hím baromfival, aki imígyen szólt öreg társához:

- No most urambátyám, csak nyugodtan húzódjon a szemétdomb sarkába, a továbbiakban ellátom én ezt a száz tyúkot!

Az öreg - félve a nyugdíjjal járó hátrányoktól - kompromisszum készen állt a kérdéshez.

- Ugyan öcsém! Nagy a baromfiudvar, sok a tyúk, megférünk itt ketten is. Osztozzunk meg fele-fele alapon. Tiéd ötven, nekem is marad annyi!

- Hogy gondolhatsz ilyet urambátyám! - replikázott a fiatal kakas.

- Csak nem képzeled, hogy a vörös diplomámmal, többször százhúsz órás tanfolyamaimmal, manegger szemléletemmel belemegyek ilyen alantas alkuba? Enyém mind a száz!

- Jól van öcsém, de legalább tízet hagyj nekem, mégse töltsem haszontalanul öreg napjaimat.

- Szó sem lehet róla! Az én peckes sarkantyúmnak, égővörös tarajomnak, érces hangomnak, hatalmas teljesítmény mutatómnak - már megbocsáss, - a te korodban nyomomba se érhetsz!

- Azért próbát tehetnénk.
- Próbát?
- Azt! Fussunk versenyt itt a kerítés mellett. Aki nyer, azé a száz tyúk!
- Versenyt? Futni? Veled?
- Persze. Korunk a verseny kora, miért ne?

Ebben is maradtak. Felálltak a rajtvonalra, s a legöregebb tyúk kárálására megkezdődött a verseny. Szedte a lábát az öreg, taktikusan szaladt utána a fiatal, beosztva erejét a hajrára gondolva, mikor éktelen dörrenés hallatszott, s a fiatal kakas véres tollcsomóként kenődött föl a kerítésre.

A gazdaság tornácán éktelenül káromkodott a tyukász, miközben újratöltötte a puskáját:

- Már a harmadik kakast veszem meg, és ez sem a tyúkokat szereti.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Brownie
  2013-06-27 11:47:29, csütörtök
 
  Főnitől recept

25 dkg liszt
40 dkg cukor
1 ek szódabikarbóna
22,5 dkg margarin
4 ek kakaópor
2 dl víz
3 tojás
1 natúr joghurt
1 cs vaníliás cukor
Krémhez:

12 dkg margarin
4 ek kakaópor
2 dl porcukor
1 natúr joghurt
elkészítés
A lisztet, cukort és a szódabikarbónát szárazon összeforgatjuk.
A margarint, kakaót és a vizet mikróban összeolvasztjuk, majd kihűtjük.
Tojást, joghurtot, vaníliás cukrot összekeverjük habosra. Az egészet összekeverjük.
180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 30 percig sütjük.
Ezalatt a krémhez a hozzávalókat mikróban összemelegítjük (kb. 2x1 perc).
A krémet a megsült tésztára öntjük. Ha kihűlt, már fogyasztható is. Jó étvágyat hozzá!
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 20x30 cm
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Szeretem a családom
  2013-06-27 09:02:05, csütörtök
 
  Nagyanyámmal ültünk a verandán ketten
az életéről beszélt , és én hallgattam csendben .
Olyan jó volt látni szeme csillogását
minden benne rejlett bánat , és boldogság .
Két kis ráncos kezét az ölébe fektette
bizony az élet őt , soha nem kímélte .
Annak ellenére a sorsot nem okolta a
Jó Isten a gondját mindig megoldotta .
Amikor a munka őt kifárasztotta , még
akkor is, megbékélt lélekkel gondolt a holnapra .
- Kislányom mondta , soha nem felejtem , a
szavai most is itt csengnek fülemben .
A jóság , és szeretet munkálkodjék benned
még ha néha bizony komisz is az élet .
Haragot ne táplálj senkivel sem szemben
ha kővel megdobnak , dobj vissza kenyérrel .
Drága kicsi lelkét visszasírom sokszor
törékeny kis testét megölelném százszor .
Az a sok - sok kérdés , ami itt maradt még
bennem , választ kérnék tőle , s megnyugodna lelkem .
Magamra maradtam , egy üres székkel a verandán
minden szép elmúlik , az élet gyorsan elszáll .
Tűnődöm magamban miközben a kósza felhőket nézem
drága jó nagyanyám , örökké míg élek szívemben élsz nékem

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Egy kis semmi,de nagyon finom
  2013-06-27 08:34:34, csütörtök
 
  Ezt a receptet a tv-ben láttam Borbás Marcsi vidéki túra műsorában.

Tudjátok, hogy mi a kötött galuska?


Íme a recept:

Két marék lisztből két egész tojással tésztát gyúrunk, pihentetés után elnyújtjuk.
Az elnyújtott tésztát megkenjük zsírral, majd enyhén sózzuk, borsozzuk és színes
paprikával megszórjuk.
Fél centi szélesen kétszer feltekerjük, majd elvágjuk a tésztát és laza csomót
kötünk rá.
Zöldséget és répát kockára vágunk kevés zsíron, vagy olajon megpároljunk ezt
követően hozzáadjuk a kockára vágott krumplit sózzuk és kevés színes
paprikával ízesítjük majd felöntjük vízzel, teszünk bele egy paradicsomot és zöld
paprikát valamint egy kis fej vöröshagymát és egy fél tyúkhúsleves kockát. Fél
fövésnél beletesszük az elkészített tésztát majd, készre főzzük.
A végén beletesszük az apróra vágott friss zöldpetrezselymet és tálaljuk.
Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Máj tisztítása
  2013-06-27 08:26:11, csütörtök
 
 
Hozzávalók:

- citrom
- fokhagyma
- gyömbér
- olíva olaj

Facsarjuk ki 2-3 citrom levét, majd keverjünk bele 1-2 gerezd préselt
fokhagymát és reszeljünk bele egy kis darab gyömbért. A legvégén
adjunk a keverékhez egy evőkanál olíva olajat és egy kevés vizet.
Ez a mennyiség 1 napi adag, fogyasszuk minden nap 10 napon
keresztül, majd tartsunk 3 nap szünetet és ismételjük meg újra, 10
napig.

További hatékony májtisztító:
- fokhagyma
- grapefruit, citrom, lime
- zöld tea
- sötétzöld zöldségek
- dió
- máriatövis
- kurkuma
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tordai májgaluska
  2013-06-26 14:59:06, szerda
 
 
A sertésmájnak egy különlegesebb felhasználási módja a megszokott májas hurka és hagymás máj mellett. Tartármártás, remuládmártás vagy mustármártás nagyon jól passzol hozzá.

Mielőtt nekifogtam, hogy elkészítsem ezt az ételt, nem igazán adtam nagy esélyt annak, hogy nagy barátságba keveredjünk egymással. De a végeredmény kellemesen meglepett, a remoulade mártással kimondottan finom volt. :) Sütés előtt a massza a kenőmájas keménységű volt. 30 db. galuska jött ki ebből az adagból.

Hozzávalók:
30 dkg sertésmáj, 2 tojás, 4 evőkanál kukoricaliszt, 1.5 dl tej, 2 evőkanál zöldpetrezselyem, 1 teáskanál tárkonylevél, só, bors

Elkészítése:
A májat megmossuk, megtöröljük, és a forrásban levő vízbe dobjuk. Ha a megfehéredett májból már nem folyik véres lé, akkor leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd ledaráljuk. A kukoricalisztet 2,5 dl forrásban levő sós vízben addig főzzük, míg az edény falától el nem válik. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük a darált májjal, a habosra felvert tojásokkal, a tejjel és a fűszerekkel. Bő, forró olajban evőkanállal galuskákat szaggatunk a masszából, és pirosra sütjük. Salátával vagy bármilyen hideg mártással kínáljuk.

Remoulade mártás:
2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 citrom leve, 1 csapott kávéskanál cukor, 1 savanyú uborka, tárkony, 1 kisebb hagyma, metélőhagyma, petrezselyem levél, só, fehérbors
A majonézt összekeverjük a tejföllel, beletesszük az apróra vágott hagymát, savanyú uborkát,, metélőhagymát, petrezselyem levelet, tárkonyt. Sóval, fehérbossal, citromlével, cukorral ízesítjük.

Elterveztem, hogy elkészítem majd a csirkemájjal és puliszka helyett rizzsel.Az is finom lehet.
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Erdélyi daragaluska
  2013-06-26 14:45:00, szerda
 
 
Hozzávalók 4 főre: 3 dl búzadara, 30 dkg juhtúró, 3 dl tejföl, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 4 tojás, 1 csokor friss tárkony (vagy 1 teáskanál szárított tárkonylevél), só ,fehér bors

Elkészítése: A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és apránként beledolgozzuk a búzadarát, ezután pedig a sóval, őrölt fehér borssal és finomra vágott tárkonnyal elkevert tojássárgákat. Egyórai pihentetés után forró, de nem lobogó vízbe szaggassuk. Jó nagy fazékban főzzük, hogy a galuskáknak legyen helyük duzzadni és addig hagyjuk, míg a galuskák háromszorosára nőnek. A füstölt szalonnát közben apróra vágjuk, zsírjára sütjük, a pörcöt leszűrjük, és a szalonnazsírra szedjük a megfőtt galuskákat. A tejfölt kikavarjuk juhtúróval, sóval, borssal ízesítjük és rákenjük a galuskákra. Tetejükre szórjuk a szalonnapörcöt, és 15 percre forró sütőbe tesszük. Rendkívül finom!
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Dödölle
  2013-06-26 14:41:34, szerda
 
 


Életemben először készítettem és ettem dödöllét,annyit hallottam már róla,hogy muszáj volt kipróbálnom.Lehet télen még készítek majd, de hogy nyáron nem,az biztos.A Tv ben hallottam ,hogy a dödölle akkor lesz finom,ha 7-szer kiver a víz amíg kavarják. Engem bizony kivert ,úgyhogy majd télen jól kimelegszem mellette,de most nem hiányzott:)

Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 20 dkg húsos szalonna, 1 vöröshagyma,2 evőkanál olaj, só; a tálaláshoz: 2 dl tejföl

Elkészítése: A krumplit kockára vágjuk és annyi enyhén sós vizet töltünk rá, amennyi épp ellepi, majd megfőzzük. Ha megfőtt, levével együtt összetörjük, visszatesszük a lángra és állandóan kavarva hozzáadjuk a lisztet. Addig főzzük, míg a massza összeáll és jól formázható lesz. A húsos szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A pörcöt szűrőkanállal kivesszük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a végén pedig visszatesszük a szalonnapörcöt is. A krumplis masszából evőkanálnyi adagokat veszünk, kicsit megformázzuk és egy teflon bevonatú serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk a dödölléket, majd összevegyítjük a szalonnás hagymával. Tálaláskor tejföllel locsoljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Szent Erzsébet élete
  2013-06-25 15:27:30, kedd
 
 
Irmengard elmondta még, hogy Boldog Erzsébet elmosogatta a fazekakat ,a tálakat és a bögréket, és gyakran elküldte a szolgálókat, hogy ne akadályozzák ezek végzésében, és amikor visszatértek, gyakran találták úgy hogy éppen a bögrék és egyéb edények mosogatását végezte. Időnként már csak az elmosott edényeket találták meg.

Sokszor megtörtént az is, hogy boldog Erzsébet megtisztította a főzőedényeket, miközben szolgálói mással voltak elfoglalva. Vagy amikor zöldségekből és főzelékből olcsó és szegényes ételt készített, ízetlent és sótlant, amilyet tudott, és - talán hiányos öltözéke miatt, mivel azt magától megvonva a szegényeknek adta - fázósan a tűzhöz közeledett, a maga kezének munkájára figyelve (mivel sosem akart tétlenkedni) és - amit gyakran tenni szokott, amikor imádságba vagy szemlélődésbe merült - szemét, kezeit és szívét inkább az égre emelve (amint mindig is szokta, amikor egyedül volt), ha a tűz vagy egy szikra ruháihoz érve súlyosan megsértette és elcsúfította azt , ő nem vette észre, hogy ég, amíg valamelyik visszatérő szolgálója megérezve a tüzet a melegéről vagy a szagáról, el nem fojtotta. Ő pedig a szolgálóleány kiáltozására összerezzenve magához tért, majd olcsó és hitvány, akármilyen színű és akárhonnan összeszedett és a maga kezével összevarrt rongyokkal ahogy tudta, helyreállította az égés okozta kárt, elhordott ruhájának régi szakadásait pedig, bár nem értett hozzá, varrással helyrehozva olcsó rongyokkal fedte el.

Irmengard elmondta Boldog Erzsébetről, hogy akkor sírt a legjobban, amikor a legvidámabb volt - ezt, hogy valaki egyszerre örvend és sír, még mondani is csodálatosnak tűnik -, és amikor zokogott, arca sohasem vált ráncossá és nem torzult el, sőt mint egy forrásból folytak a könnyei, miközben arca szerfölött nyugodt és derűs volt.

Asszonyom, Boldog Erzsébet mindig roppant kedves szavakkal szólt hozzánk, szolgálóihoz, kedveseinek, barátnőinek szólítva minket.

Amikor, úrnőm, Erzsébet halálos ágyán feküdt, hangot hallottam, amely mintha a torkán belülről szólott volna igen édesen, amikor ő a falnak fordulva feküdt. Egy óra múlva megfordult és így szólt hozzám: ,,Hol vagy, kedves?" Azt feleltem: ,,Itt vagyok!" És hozzáfűztem: ,,Ó, asszonyom, milyen édesen daloltál!" Ő megkérdezte, hogy hallottam-e. Azt feleltem, hogy igen. Erre ő: ,,Elmondom neked, hogy köztem és a fal között valami madárka dalolt nekem nagyon-nagyon kedvesen, s a hangjára fölébredve énekelnem kellett nekem is." Történt ez néhány nappal halála előtt.

És bár Boldog Erzsébet teste a halála órájától kezdve négy napig feküdt temetetlenül, semmiféle, a test belsejéből támadó bűz, mint más halottaknál ez lenni szokott, nem áradt ki belőle, sőt olyan aromás illatot árasztott, amely felüdíteni látszott az ember lelkét.

Az odasereglett szegények olyan hangosan jajgattak halála miatt, mintha mindnyájuk édesanyja lett volna. Nehéz lenne elmondani, hogy ki-ki mennyire bánkódott és gyászolt. Beszélik, hogy virrasztáskor jelen lévő wetteri apátnő hallotta, hogy madárkák énekelnek igen szívhez szólóan, és csodálkozva, hogy honnan jön mindez, kiment, és látta a templom tetején összesereglett sok-sok madárkát, és hallotta, amint azok, mintha végső útjára kísérnék, változatosan dalolnak.

/Magyarország virága. 13. századi források Árpád-házi Szent Erzsébet életéről.
Középkori Keresztény Írók. 3. SZIT. Bp. 2006./
 
 
0 komment , kategória:  Szent Erzsébet  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 95 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 95 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 466
  • e Hónap: 3215
  • e Év: 40963
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.