Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 79 
Mákos-túrós pite
  2012-11-30 09:39:00, péntek
 
 
Hozzávalók:

3 db tojás
7 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1,5 csomag vaníliás pudingpor
0,5 kg túró
6 dkg darált mák
1 db citrom reszelt héja
15×20 cm-es tepsi kivajazva, morzsával meghintve

Elkészítése:
A tojásokat a cukrokkal habosra keverjük, hozzákeverjük a pudingport, majd a túrót is. A massza 2/3 részét a tepsibe simítjuk, a megmaradt részbe keverjük a mákot. Rákanalazzuk a világos részre, majd villával egy kissé széthúzzuk. Előmelegített sütőben megsütjük, vaníliás cukorral meghintjük.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Lencse
  2012-11-30 09:34:39, péntek
 
 
... és azt is tudtad, hogy ennyiféle lencse létezik? :-)
Értékes táplálékról van szó, amit nemcsak szilveszterkor kellene fogyasztanunk.

Antioxidáns hatás

A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben. A lencsében olyan szabad gyökfogó anyagokat sikerült kimutatni, mint a C- és E-vitamin, glutation, valamint számos fenolos jellegű vegyület. Ezek alapján lehet abban valami, hogy a lencse szépít, hiszen az arc ráncosságának egyik oka a szabad gyökök károsító hatásában is keresendő.

Tejérzékenység étele

A tejérzékenység oka, hogy a betegek nem képesek lebontani a tejben lévő cukrot (laktóz), ennek következtében állandó hasmenéses panaszaik vannak. A betegség általában már gyermekkorban jelentkezik, amikor a hasmenés sokkal veszélyesebb, mint felnőtteknél, hiszen nagy a kockázata a gyors kiszáradásnak. Kimutatták, hogy ilyen esetben lencséből és rizsből álló ételekkel úgy lehet megszüntetni a panaszokat, hogy közben a szükséges energiát és fehérjét is be tudjuk vonni a szervezetbe. Ha szükséges, szójatejjel vagy más tejszerű, de tejcukrot nem tartalmazó növényi itallal ki lehet egészíteni ezt az étrendet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az így táplált gyerekek egészségesen fejlődnek minden tekintetben.

Immunerősítő hatás

A lencsében találhatók olyan összetett komponensek, melyek képesek fokozni egyes immunrendszeri működéseket. Az eddigi vizsgálatok szerint ezek az anyagok azokat az immunsejteket tudják stimulálni, melyek felelősek pl. a vírusok elleni védelemért is. A fokozott működés, eredményeként nagy mennyiségű interferont termelnek a sejtek, mely mobilizálja és készültségi hadrendbe állítja az egész immunhadsereget.

Cukorbetegség elleni hatás

A lencséből készült ételek kedvező hatással vannak a cukorbetegekre, mivel a lencsében levő keményítőből lényegesen kevesebb szőlőcukor szívódik fel, mint pl. a búzakeményítőből. Ezáltal a vércukoremelő képessége is lényegesen kisebb. Ennek ellenére mégsem nehezen emészthető. Ezen előnyös tulajdonságai alapján a táplálkozástudomány úgy véli, hogy a hüvelyesek és ezen belül a lencse napi fogyasztása rendkívüli módon segíti a betegségek megelőzését.

Népgyógyászati felhasználás

A népgyógyászatban a lencsét vérszaporító és ,,vértisztító" hatásúnak vélik (a vértisztítás, mint hatás meglehetősen téves megfogalmazás, hiszen azt a képzetet sugallja, mintha lennének olyan ételek és szerek, melyek a vért tisztábbá teszik, ez azonban ebben az értelemben nem lehetséges). A vörös lencsét emellett nemi vágy fokozására és a meddőség megszüntetésére is javasolják. Azonban az eddigi tudományos vizsgálatok ezen alkalmazási területek megalapozottságát nem tudták megerősíteni.

Dr. Gáspár Róbert
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
mikor is van karácsony(om) ?
  2012-11-30 08:45:19, péntek
 
  A társadalom zöme számára a karácsony az a három nap az évben, amikor megpróbálnak úgy tenni, mintha szeretnék egymást. Én viszont úgy gondolom, hogy ha május ötödik vagy február másodikán, vagy akár ma reggel két ember szívből, tisztelettel és szerelemmel tud egymáshoz érni, amikor kinyitják a szemüket - az azt jelenti, karácsony van.

Csernus Imre
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Füvesember tanácsa
  2012-11-29 19:39:46, csütörtök
 
  Mindenkinek ajánlom! Olvassátok el és adjátok tovább, hogy mindenki tudjon a legnagyobb tudású fitoterapeuta tapasztalatairól!
Különböző betegségek természetes gyógymódjai!

SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVES EMBER TANÁCSAI:

AGYDAGANAT:

Minden nap egyszerű petróleummal, amit háztartási boltokban lehet kapni a 2 nyaki ütőeret, kell bekenni és belemasszírozni napjában többször.


AGYI VÉRELLÁTÁS:

Félig megtöltünk egy kisebb dunsztos üveget megpucolt fokhagymával és 2 dl. almaecettel leöntjük. Ezt érleljük legalább egy héten keresztül, majd a két nyaki eret két oldalt időnként bekenjük és beledörzsöljük az érbe.

AGYI EREK TISZTÍTÁSA:

Cavinton helyett: 3 gr. kis téli zöld meték és 3 gr. orvosi veronika ezt
leforrázzuk 2 dl vízzel 10 perc állás után megisszuk, naponta 2x 1-1 csésze.

ALLERGIA ÉS ASZTMA:

Vagy martilaputea, vagy útifű tea, vagy fehér pemetefűtea, kígyószisztea, ezerjófűtea. 1 csapott evőkanál, 2 dl. forrásban levő vízzel leöntjük, 10 perc állás után meginni.
EGY ÉVIG KELL INNI, ÉS TELJESEN TÜNETMENTES LESZ AZ EMBER. A legjobb köptető: ökörfarkkóróból készült tea: 1 csapott ek. tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után inni. Egyébként lehet kapni a Gyuri bácsi féle Bronchitis teakeveréket, interneten is megrendelhető www.gyorgytea.hu

ARANYÉR:

Az aranyeret tökéletesen lehet gyógyítani útifűvel, de csak a frissel. Itt nem jó a lándzsás útifű pedig az a jobbik, abban van több hatóanyag, hanem a nagy útifű kell !!! Letépjük, megmossuk, megcsipkedjük körömmel és az eres oldalával befelé egy kis szivarkát csavarunk belőle és odatesszük az aranyerünkhöz. Reggel egyet, este egyet - 12 órán keresztül ott lehet tartani, ott marad. Nekem is volt aranyerem, elmúlt 6-8 hét alatt. Érdemes használni, de mint mondtam csak a friss útifű jó. A száraz nem alkalmas erre, mert akkor már nem kezdi termelni az aukubin nevű anyagot.

ARCÜREGGYULLADÁS:

Diólevél egy cs. evőkanál tea, 2 dl. forró vízzel forrázni, 10 perc állás után naponta 1x - 2x felszívni és próbálni bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanezzel a teával, a megmaradt megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a területre. A papsajt tea hidegen készül, 2-3 órát állni hagyjuk, és ezzel kenegessük be az orrjáratot.
Mandulagyulladás esetén: közönséges galajteát kell inni. Náthára és köhögésre a bodzavirágból készült tea a leghatásosabb.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mézeskalács
  2012-11-28 10:07:46, szerda
 
  "Nelly féle" Mézeskalács

25 dkg méz

10 dkg vaj

10 dkg cukor

ezeket összeolvasztjuk és kislángon addig kevergetjük, míg a cukor is teljesen elolvad.Amikor kihült, kb 40 fokosra, akkor belekeverünk

2 egész tojást és

1 sárgáját és(a fehérjét félretesszük)

1/2 csomag mézes fűszerkeveréket. (a Kotányi a legjobb szerintem)

Egy csészényi lisztben elkeverünk 2 kissé púpozott teáskanál szódabikarbónát, majd a tojásos mézzel alaposan elkeverjük. Használhatjuk a robotgép habverőjét! Ha simára kevertük, áttérünk a dagasztóra és annyi lisztet adagolunk a masszához, hogy jól formálható, nem ragadós "gyurma" állagú tésztát kapjunk. A gyúrást minden esetben kézzel fejezzük be! A Jó tésztának sima, egyenletes, zsírfényűnek kell lennie. Ekkor alaposan lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. 165-170 fokon aranyszínűre sütjük. A sütéshez használjunk sütőpapírt! A papírt használhatjuk többször is, minél "öregebb" a papír, annál biztosabb hogy nem ragadnak rá a kalácsok.

A díszítéshez a megmaradt tojásfehérjéből 40 grammot lemérünk, hozzáadunk 18-20 dkg porcukrot, egy púpozott teáskanál keményítőt és pár csepp ecetet. (kb 1 mokkáskanálnyi) Közepes fordulaton addig keverjük, míg kemény masszát kapunk, ami nem csöppen le a habverőről. (Mivel a tojásfehérjék sűrűsége változó, javaslom, hogy 18 deka porcukorral kezdjük, majd ha szükséges adjunk még hozzá porcukrot. Tapasztalatom szerint, azonban 20 dg-nál több nem kell. Az ecettől fényesebb lesz a máz, emellett az ecetnek baktériumölő hatása is van, sőt stabilizálja a fehérjéket, így a mázunk hosszabb ideig megőrzi állagát, s könnyebb dolgozni vele. Egyszerűbb a munka, ha egyszerre csak kis mennyiséget teszünk a habzsákba!



Zselatinmáz:

1 csomag zselatint leáztatunk kb 1,5-2 dl hideg vízben. Amikor teljesen felszívta a vizet micróban felforrósítjuk, amig teljesen egynemű nem lesz. Amikor langyosra hült, ecsettel a kész, kisült kalácsokra kenjük. Ezt a mázat ételszínezékkel színezhetjük kedvünk szerint.

 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Mézes
  2012-11-27 21:45:33, kedd
 
  Mézeskalács figurák
70 dkg liszt, 22 dkg méz, 21 dkg cukor, 2 db tojás sárgája, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál fahéj, 1 evőkanál szódabikarbóna, gyömbér, szegfűszeg, csipet só, tej kb 100 ml ( liszt minőségétől függően amennyit felvesz.)
A mázhoz: 2 tojás fehérje
, 20 dkg porcukor, 1 evőkanál ecet
Tetejére színes szóró cukor
A mézet a cukorral és zsírral egy edénybe jól összekeverjük, forrósítjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, tojássárgáját, a szódabikarbónát, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, csipet sót, a megmelegített mézet és a tejet amit apránként adunk hozzá épp csak egy kicsit, hogy összeálljon a tészta. Várjuk meg amíg a méz kicsit kihűl.
Jól gyúrjuk össze.
Lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk, és különféle mintájú figurákat szúrunk ki belőle.
Tepsire tesszük, és 200 fokon 20 perc alatt szép arany barnára sütjük őket.
A mázhoz a cukrot a tojásfehérjét és ecetet egy fazékba tesszük és gőz fölött jó kemény habbá verjük ( kb 10 perc).
A kemény habbal megkenjük a figurákat és különféle színes cukrokkal megszórjuk, díszítjük.
2-3 órát hagyjuk száradni, szikkadni őket.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Vitaminbomba
  2012-11-27 21:43:52, kedd
 
  A hozzávalók 1 nagyobb fekete retek ( 30 dkg), 2 kisebb vagy 1 közepes lila hagyma, ( 10 dkg) 2 csipet só, 2 evőkanál olaj
(oliva ha van ) ha nincs jó az étolaj is.
Meghámozzuk a fekete retket, a lila hagymát is.
A fekete retket a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük, a hagymát vékony szálasra ( laskára) szeleteljük
A lereszelt retekhez adjuk a hagymát, ízlés szerint sózzuk tegyük rá az olajat keverjük jól össze és kész is.
Zárható dobozba tesszük és mehet a hűtőbe. Mindenhez simán, szendvics mellé, salátaként nyugodtan lehet tolni, nagyon sok vitamin van van benne. Nálunk a 2 éves is két pofára eszi. És tényleg nagyon jó ha valaki meg van fázva vagy csak érzi, hogy valami lesz. :)
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Természetes gyógy-szerek
  2012-11-27 19:56:32, kedd
 
 
Megfázás ellen élj a természet - nagyanyáink receptjei alapján

Torma
A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.
Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.

Gyömbér
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig.
Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.

Erős paprika
A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.

Vöröshagyma
Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfrútlével fogyaszthatjuk,ekkor nem érződik annyira az intenzív íz.

TIPP:
Hagymatea
Két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk össze. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.

Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort -legyen az vörös vagy fehér - forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor-fűszerkeveréket is vásárolhatunk.

Húsleves
A húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet meghűlésre ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz. A kutatók a tyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták, és egy aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak. A házi húsleves még jobban enyhíti a tüneteket, ha fokhagymával, Cayenne-borssal vagy curryvel
ízesítjük. Bár az is igaz, hogy a húsleves akkor hat a betegre a legjobban, ha azt egy szerető családtag viszi az ágyába.

Fokhagyma
Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja.
TIPP:
Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket
kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.

Cékla
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.

Savanyú káposzta
A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát. Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során - a hő hatására - a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni. S az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben.

Citrusfélék
A citrusgyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár narancs- vagy grépfrútlevet elfogyasztunk, felerősíthetjük immunrendszerünket a megfázás ellen.

Jó tudni!
A grépfrútban található egyes vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk vagy krónikus betegek vagyunk, kérjük ki orvos tanácsát.


Antibiotikum helyett: mézes fokhagyma
Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Rumos-diós kocka
  2012-11-27 19:52:28, kedd
 
 
Hozzávalók

Diós piskóta

2 evők. baracklekvár
9 evők. víz
30 dkg liszt
30 dkg porcukor
15 dkg darált dió
6 tojás
1 sütőpor
Krém

30 dkg Rama
6 dl tej
30 dkg porcukor
2 vanília pudingpor

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral, és lassan hozzáadagolva a vizet, jó habosra kikeverjük. Hozzákeverjük a lekvárt, lisztet, sütőport, diót, és végül adagokban hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben megsütjük. Elkészítjük a krémet: a vanília pudingot 6 dl tejben megfőzzük, hűlni hagyjuk. 30 dkg Ramát kikeverünk 30 dkg porcukorral jó habosra, hozzáadagoljuk a kihűlt pudingot, és jól összedolgozzuk. A kihűlt diós lapot kettévágjuk, meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, megkenjük krémmel, rárakjuk a kávéba mártogatott babapiskótát, újra krém, és rátesszük a rummal meglocsolt diós lapot. Ezt is megkenjük krémmel, megszórjuk vagdalt dióval és fehér csokoládéreszelékkel. Kockára vágva tálaljuk. Hogy ünnepélyesebbé tegyük, felverünk egy 2 dl-es növényi tejszínt kemény habnak, mindegyik kocka tetejére egy-egy rózsát nyomunk, és a tetejét ízlés szerint díszítjük. Nagyon finom sütemény, torta helyett is megfelel.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Anyukának lenni
  2012-11-27 08:46:25, kedd
 
  "Anyukának lenni igazán gyönyörű,
megélni azonban nem mindenkor könnyű.
Gyermeked megfogant, s szíved alatt hordva,
bizonyos dolgoktól máris meg vagy fosztva.

Rögtön az elején ott van az émelygés,
majd folyton csak ennél, és sok a tévelygés;
Mérlegre, ha ráállsz, kiakadni látod,
szülésed eljöttét sóvárogva várod.

Végre ölelheted életed csillagát,
majd virrasztasz vele számtalan éjszakát.
Pelenkázás, szopi, büfi és altatás,
valamit elrontasz, lesz lelkifurdalás.

Bizonytalanságod hamar tovatűnik,
hiszen az anyaszív nagyon jól működik.
Mit, hogyan kell tenned, magad észreveszed,
ősi ösztönöddel csak őt védelmezed.

Napok egymás után oly gyorsan szaladnak,
kicsi gyermekedből iskolást avatnak.
Telnek a hónapok, örömöd végtelen,
látván, bontakozik benne az értelem.

Hihetetlen gyorsan repülnek az évek,
nem ül már öledbe, fejét fel sem éred.
Kamasz lett hirtelen, ritkán kerül haza,
nagyon keveset szól, s nincs egy kedves szava.

Majd ez is elmúlik, türelmed végtelen,
érett anyaszíved szeretetet terem.
Korábbi évekre mikor visszanézel,
lelkednek legmélyén boldogságot érzel.

Elfelejtettél már bánatot, sérelmet,
hiszen életednek ő adott értelmet.
Tudod, hogy őt egykor ajándékba kaptad,
te "csak" felnevelted, s szárnyra bocsátottad..."

Kurczina Terézia
 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 79 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 79 db bejegyzés
e év: 1201 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 249
  • e Hét: 422
  • e Hónap: 3171
  • e Év: 40919
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.