Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 141 
Birsalmasajt, Birsalmakocsonya, Birsalmakocsonya
  2014-09-30 14:15:42, kedd
 
  Aki még csak nyersen kóstolta a birsalmát, nem éppen a kedvenc gyümölcsei között fogja számon tartani. Fanyar és savanykás íze miatt bármilyen formában készítjük el, bőven kell hozzá cukrot adni. Természetesen a cukor mennyiséget váltsuk ki valamilyen alternatív édesítőszerre.

Birsalmasajt
Az érett birsalmákat alaposan mossuk meg, vágjuk negyedekre, és forró vízben főzzük puhára (kuktában gyorsabb), majd a leszűrt gyümölcsöt törjük össze burgonyapüré állagúra. (A főzővizet ne öntsük ki, mert a zselé készítéséhez fel tudjuk használni.) Minden kilogramm tört gyümölcshöz kb.80 dkg nyírfacukrot keverünk (lehet kevesebb is) és további 10-15 percig kavargatjuk. Ha túl kevés ideig főzzük, fennáll a veszélye, hogy a készítmény idő előtt megpenészesedik a magas víztartalom miatt. Ízesíthetjük egy citrom vagy narancsa facsar levével, de akár gyömbérrel is.
Ízlés szerint keverhetünk bele diót, mandulát, mogyorót, pisztáciát, kesudiót vagy mazsolát. Öntsük például őzgerincformába, de bármilyen desszertes, bonbonos forma is alkalmas rá. Amikor megdermedt, borítsuk ki a formából és száraz, szobahőmérsékletű helyen, időnként forgatva szárítsuk néhány hétig. Fogyasztásig celofánba csomagolva tárolhatjuk.

Birsalmakocsonya
A gyümölcs héjából és magházából készül a kocsonya, mely pektin-tartalmának köszönhetően válik majd zseléssé. Ezeket az egyébként melléktermékeket annyi vízben kezdjük el főzni, amennyi ellepi. Amikor a lé pirosassá kezd válni, levesszük a tűzről, és szűrőben lecsepegtetjük. Amennyi deciliter lé csepegett le, annyi dkg nyírfacukrot keverjünk hozzá, két citrom kifacsart levét és kb.3 dkg agar-agart, és lassú tűzön főzzük tovább, amíg besűrűsödik. Tortaformába töltjük , esetleg kis tálkákba adagolhatjuk, de befőttes üvegbe is tölthetjük.

Birsalmapüré
Hozzávalók: 1 kg birsalma, 10 dkg nyírfacukor, ízlés szerint egy csipet fahéj, csillagánizs, vanília, szegfűszeg, szerecsendió.
A birsalmákat egyenként alufóliába csomagoljuk és puhára sütjük. Kis fogpiszkálóval szúrópróbát tehetünk. A puhára sült és lehűtött birsalmákat kicsomagolás után átpasszírozzuk és hozzáadjuk a nyírfacukrot, ízlés szerint fűszerezzük a fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, szerecsendióval. Néhány szem csillagánizst is dobhatunk hozzá. Folyamatos keverés mellett felforraljuk. Egy kilogramm birsalmából kb. 500 g illatos püré lesz. Kiforralt üvegekben, tartósítószer nélkül, hűtőben tárolva két hétig áll el.
Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Neked miért vérzik a fogínyed?
  2014-09-30 13:36:35, kedd
 
  Az ínyvérzés 10 leggyakoribb oka és természetes gyógymódjai


Gyakorta tapasztalható egy erőteljesebb fogmosás, egy száraz étel vagy kemény gyümölcs fogyasztása során vérezni kezd a fogíny. A fogínyvérzés egy gyakran előforduló tünet, amely mögött több olyan folyamat húzódhat meg, amelyek komoly odafigyelést igényelnek.


Sokak számára aggodalomra ad okot ezért mai bejegyzésünkben összefoglaljuk az ínyvérzések leggyakoribb okait és egy pár természetes gyógymódot, amelyek segítségedre lehetnek.

A fogínyvérzés 10 leggyakoribb oka:

1. Íny gyulladásos folyamatai

Az ínybetegségek képezik a vérzéses tünetek leggyakoribb okait. A betegség kezdetén az íny gyulladásos folyamata indul be. A gyulladt íny vörös, duzzadt, érzékeny. Fogmosás és étkezés során könnyebben sérül és vérzik. Ha a folyamat tovább halad, akkor parodontitisz alakul ki, amely kezelés nélkül a fogíny sorvadásához, a fogak lazulásához, elvesztéséhez vezet.

2. A nem megfelelő fogmosási technikák

A helytelen, durva, erőteljes fogmosás, illetve a durva szemcsés fogkrémek használata mechanikai úton sérti fel az íny épségét és vérzéshez valamint az íny visszahúzódásához vezet.

3. A fogkövek

Azon fogkövek, amelyek az íny közelében helyezkednek el folyamatos irritációnak teszik ki az íny felületét, amely gyulladáshoz és vérzéshez vezet.

4. A nem megfelelően elhelyezett tömések, fogszabályzók

A nem megfelelő felülettel rendelkező tömések, a sérült letört fogak, vagy a fogszabályzó eszközök kiugró éles felületei a mechanikai sérülések által tartják fenn az ínyvérzést hosszú időn keresztül.

5. Cigaretta

A cigaretta füstje egyrészt a hőhatás másrészt a káros vegyi hatás (gudron) által járul hozzá a vérzéses folyamatokhoz.

6. Hormonális változások

A terhesség során fellépő hormonális változások illetve a pubertáskor hormonális zavara szintén hozzájárul az íny gyulladásához és ezáltal a vérzéshez. A terhes nők esetén 3-6 havonta ajánlott fogorvosi ellenőrzés, míg a serdülőkorban lévő gyerekeknél 6 havonta.

7. Vitaminhiányok

A vitaminhiány az egész szervezetre kihat így az íny egészségi állapotát is befolyásolja. A K vitamin és a C-vitamin hiánya vérzéses tüneteket adhat.

8. Autoimmun betegségek

Az ínyvérzés mellet a szervezet többi része is érintett és komoly szakorvosi odafigyelést igényel.

9. Krónikusan használt gyógyszerek

Egyes gyógyszerek, mint a fogamzásgátlók, vérhígítók, vérnyomáscsökkentők és antidepresszánsok kémiai úton fejtik ki hatásukat és mellékhatásként vérzéses tünetek jelentkezhetnek.

10. Nem megfelelő bélflóra

A bél mikro flórájának a változása kihat a száj egészségére. Az egyensúlyvesztett bélflóra elősegíti a szájpenész kialakulását és a lepedékképződést, amely aztán kiváltja és fenntartja a vérzéses folyamatot.

Általános tennivalók

Megfelelő szájhigiénia
Rendszeres fogmosás, fogápolás. Fogselyem és természetes szájvíz használata napi rendszerességgel. A dohányzás kerülése. Rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálat.

Szájöblögetés
Készíts otthon természetes olcsó szájvizet:

Egy kiskanál szárított kamilla, zsálya, áfonyalevél és medvehagyma keveréket tegyél a fövő vízbe és hagyd 5 percig, hogy elkészüljön az infúzió. Miután lehűtötted adj hozzá grapefruit mag kivonat cseppet. Ezzel öblögesd a beteg ínyt napi 3 alkalommal egy hónapig.

Akinek az anyagi lehetőségei megengedik, azok választhatják a NONI, ALOE VERA, vagy lucerna kivonatot is szájöblögetésre, azonban ezek ára lényegesen magasabb, mint az előző készítményé.

Belsőleg a következő termékek fogyasztása ajánlott:
Természetes C-vitamin kivonat napi 1ooo-2ooo mg. E vitamin 1oo mg napi 3 alkalommal. Szőlőmag kivonat napi 1-2 kiskanál vagy 1-2 kapszula napi 3 alkalommal.

Gyulladásos folyamat esetén jó eredmények érhetők el a gyulladáscsökkentő és antibiotikum hatású olajfalevél kivonattal.

A bélflóra egyensúlyának helyreállítása érdekében probiotikum termékek fogyasztása ajánlott.

Amennyiben a tünetek nem szűnnek meg pár hét alatt akkor, azt tanácsoljuk, hogy bármilyen gyógyszeres kezelés, speciális gyógyszertárban kapható szájvíz vagy fogkrém beszerzése előtt keressük fel fogorvosunkat, aki segít megtalálni a fogínyvérzés igazi okát és amennyiben szükséges szakszerű fogorvosi ellátásban részesít.

filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Méregtelenítsünk és karcsúsodjunk!
  2014-09-30 13:21:54, kedd
 
  Íme a 10 napos meleg vizes fogyókúra receptje

Ma már nők és férfiak egyaránt szeretnék jó formába hozni magukat, vannak, akik nagyon sok pénzt fizetnek azért, hogy elégedettek legyenek kinézetükkel. Most itt van egy egyszerű módszer, ami gyakorlatilag ingyen van, és amellett, hogy kilóktól szabadít meg, még a méreganyagok is kiürülnek testünkből.


Egy dologra lesz szükség: 10 napig tartó nagy akaraterőre. A vízről tudni kell, hogy nagyon fontos alkotóeleme az emberi szervezetnek, viszont egyáltalán nem tartalmaz kalóriát. A meleg vizes kúrát Ázsiában már ősidők óta alkalmazzák. A víz mellett még magas rosttartalmú élelmiszerekre lesz szükségünk, és indulhat is a kúra.

Reggelire

Felkelés után nyomban igyunk meg egy pohár langyos, enyhén meleg vizet. Ez beindítja a méregtelenítést, megszabadít az éjszaka felgyülemlett túl sok savtól, segíti a vesék munkáját. Beindítja a bélműködést, így a fogyás is megkezdődhet, ugyanis a rossz anyagcsere, a belek nem megfelelő működése megakadályozza, hogy megszabaduljunk a fölösleges kilóktól. Ezután jöhet a reggeli, teljes kiőrlésű gabonaféléből készült péksütemény, vagy energiaszelet, és egy pohár joghurt. A péksüteményben sok a rost, a joghurtban pedig a probiotikum.

A következő étkezésig két pohár meleg vizet kell elfogyasztani, ha kezdetben nem megy, akkor lehet kanalazni is, vagy esetleg szintén két pohár zöld teát igyunk meg, de csak végső esetben, ha semmiképp sem gurul le a meleg víz.

Ebédre

Ebédre jöhet egy roston sült halfilé, salátazöldségekkel, rizzsel, egy szelet, szintén roston sült marhahúst is el lehet fogyasztani, de itt is kellenek a zöldségek körítésnek. Ha szeretjük a leveseket, akkor egy zöldségkrémlevest, vagy csirkéből készült levest is elfogyaszthatunk, Fontos, hogy ne együnk semmilyen szénhidrátot, például kenyeret. Ebéd közbe ne igyunk ha lehet, utána viszont egy kisebb csésze meleg vizet le kell küldeni, amely megfelelően beindítja az emésztést. Vacsoráig is két pohár meleg vizet kell meginni.

Vacsorára

Miután megterítettünk, és az asztalra tettük a zöldségekből, gyümölcsökből álló salátát (zsírosat egyáltalán nem szabad enni), akkor előtte még meg kell inni egy pohárral a meleg vízből. Természetesen akkor érjük el a legjobb hatást, ha a vacsorát még 19 óra előtt fogyasztjuk el.

A kúra 10 napig tart és átlagban 2 kg-tól lehet megszabadulni. Ha valaki többet szeretne fogyni, akkor ezt a módszert 10 nap után is lehet folyatni. Jó, ha még legalább naponta fél órát sétálunk, kerékpározunk és kiiktatjuk étrendünkből a magas koleszterin- és cukortartalmú élelmiszereket.

filantropikum -oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Vedd ezt, ne azt!
  2014-09-29 14:52:20, hétfő
 
  Mindennapi vegyipari szemle a boltjainkban kapható termékekről.
Nem csak azt mutatjuk be, hogy mit ne egyél, hanem helyettesítő, egészséges termékeket is javaslunk!

Összegyűjtöttük a hazai boltokban kapható 50 legegészségtelenebb ételt, a Reverde egészségkapszula támogatásával.
Kerüld el őket vagy bánj óvatosan velük! A boltok polcai roskadoznak a különféle élelmiszerektől, amelyekről természetesen azt sem tudjuk, miből vannak. Jóízűek, drágák, olcsók, feltűnőek és hétköznapiak egyaránt vannak köztük, az egyetlen közös bennük a titokzatos összetétel.

Időt és fáradságot nem (de az egészségedet annál inkább) kímélve utánajártunk, vajon miből is vannak a legveszélyesebb kosártöltelékek. A kutatás nem márkákra koncentrált (nehéz is lenne, mert a gyártók általában nem szívesen kötik az orrunkra az áruk pontos összetételét), hanem termékfajtákra.

Jöjjön egészségtelen toplistánk első 25 szereplője:

1. ASZPIKOS FELVÁGOTT

Mi van benne: maradék fehérje, maradék sertésfelvágott, sűrítők, selejtek, algafehérje.
Ami miatt ne fogyaszd: félreértés ne essék, az aszpikos nem piszkos, a selejt nem azt jelenti, ehetetlen, a legtöbbször csupán a szépséghibára utal. Az algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje.

Mit egyél helyette: színhúsból készült, lassan érlelt felvágottakat.

2. FRUTTI

Mi van benne: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum).
Ami miatt ne fogyaszd: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit hozzátenni. Talán csak annyit: a gumiarábikum onnan is ismerős lehet, hogy gyermekkorodban ezzel az anyaggal javították meg a kerékpárok kilyukadt gumijait. Most pedig szépen megesszük!?

Mit egyél helyette: nincs b verzió, hanyagoljuk az ilyen mű édességeket, költsünk helyettük inkább egy kiló barackra, almára.

3. GUMICUKOR

Mi van benne: állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák.
Ami miatt ne fogyaszd: íme a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, akkor azt írnánk: szagosított, festett műanyag. Teljesen a vegyipar “teremtménye".

Mit egyél helyette: a fruttihoz hasonlóan itt is az egyetlen egészséges alternatíva a gyümölcs lehet.

4. TARTÓS SÜTEMÉNY

Mi van benne: benzoátszármazékok, penészedésgátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer.
Ami miatt ne fogyaszd: ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen iszonyatos mennyiségű tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10 százalékot is, pedig általában egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örök életű, de se íze, se bűze valami.

Mit egyél helyette: házi, friss sütit, ha már mindenáron édességre vágysz!

5. SZÖRP (na nem a nagyi féle, otthon készült)

Mi van benne: cukor, kukoricából kivont izocukor, sűrítőanyag, aromák.
Ami miatt ne fogyaszd: a jó hír az, hogy a szörpökben nem találsz tartósítószert. A rossz, hogy azért, mert egyszerűen olyan tömény a cukortartalmuk, hogy amellett egyetlen baktérium sem él meg. A cukor ugyanis vízelvonó, tehát megsemmisíti az életet.

Mit igyál helyette: ásványvizet, forrásvizet, ha mindenképp kell ízesítés facsarj bele citromot, narancsot, vagy bármilyen gyümölcsöt.

6. PÁRIZSI

Mi van benne: körülbelül 40 százalék bőrke (aprított darabka), 20 százalék ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15-20 százalék szója.
Ami miatt ne fogyaszd: szegény párizsinak a köztudatban igen rossz a híre, és most még mi sem védjük meg. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak, és a tányérjába tesznek. Az ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti - szakszóval finomítva -, az albumin pedig a sertés- és marhavérből kivont fehérje. Van egyáltalán értelme a párizsinak?

Mit egyél helyette: ha mindenképp felvágottra éhezel, akkor inkább a tarja, sonka termékeket válaszd, igaz, hogy drágább, de azokon látszik, hogy legalább húsból van.

7. ZACSKÓS LEVES

Mi van benne: tartósítószerek, mesterséges aromák, ízfokozók, zöldségdarabkák.
Ami miatt ne fogyassza: mielőtt még túl korán örülne, elmondjuk, a felsorolás egyetlen szimpatikus tagjával, a zöldségdarabkákkal sem megy sokra a bendője, ugyanis olyan apróra vágták, és annyira értéktelenné szárítottak, hogy sem rostot, sem ásványi anyagot nemigen találni bennük.

Mit egyél helyette: a megoldás nem a “tartósítószer mentes" másik zacskós levesben rejlik, hanem a saját, friss alapanyagokból főzött húsleves, bableves, gulyás az, ami ételként definiálható.

8. VIRSLI


Mi van benne: szója, sertéshús, legalább 20 százalék ipari szalonna.
Ami miatt ne fogyaszd: nagyobbrészt szója, kisebb részt nyesedék sertéshús, vagyis ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz!

Mit egyél helyette: hasonlóan a parizer esetéhez, a sonka vagy tarja felvágottakat javasoljuk.

9. MIRELIT PIZZA

Mi van benne: felvágottmaradék, maradék sajt, mesterséges ízanyagok, paradicsom.
Ami miatt ne fogyassza: kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat lehet ily módon hasznosítani. A pizzaalap köszönő viszonyban sincs egy igazi pizzaszósszal, nem is hasonlít az olasz pizzériák által használt eredetire.

Mit egyél helyette: a frissen sült pizza nem egészségtelen, de ne egyél belőle túl sokat se.

10. SZÉNSAVAS, CUKROZOTT ÜDÍTŐK

Mi van benne: víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító (kevés gumiarábikum, ismételten), szén-dioxid.
Ami miatt ne fogyaszd: igen sok szénsavas üdítőben nincs természetes aroma, azonban dögivel telenyomják cukorral. Az üdítő érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségű szén-dioxid, vagyis a szénsav miatt van, ami a nyelven pezsegve feldobja a fogyasztót. Előfordulhat, hogy egy literben 5-6 g CO2 is van, ez igen magas szám, összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3 g/liter!

Mit igyál helyette: szénsavmentes ásványvizet, forrásvizet, tisztított csapvizet.

11. KETCHUP

Mi van benne: paradicsom, állománymódosító anyagok, tartósítószer, cukor.
Ami miatt ne fogyaszd: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchupba sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül.

Mit használj helyette: saját készítésű paradicsomszószt.

12. SANSA OLÍVAOLAJ

Mi van benne: sansaolaj.
Ami miatt ne fogyaszd: azt kérdezed, hogy kerülhet ebbe a rettenetes felsorolásba a híresen egészséges olíva? Úgy, hogy ez nem az a bizonyos, csak a szegény rokon. A sansa olívaolaj a minőségi olívaolaj gyártása során visszamaradt olívából vegyszeres eljárással készül.

Mit használj helyette: hidegen sajtolt extra szűz olívaolajat.

13. FAGYLALTPOR

Mi van benne: aroma, cukor, zselésítő anyagok keveréke, algákból kivont fehérje.
Ami miatt ne fogyaszd: egy fagylaltportól igazán nem várhatod el, hogy az egészséged szolgálja, ahogyan a szólás tartja, szép az, ami érdek nélkül tetszik. A fagylaltpor ilyen, fogyasztásához nem kötődik érdeke, nem táplál, csak finom. És mit szólsz az algafehérjéhez? Akárcsak az aszpikos felvágottban...

Mit használj helyette: fagyasztott joghurtot és igazi gyümölcsöt - ezekből ízletes, házi és egészséges fagylalt készíthető.

14. FILTERES TEA

Mi van benne: teatörmelék, gyakran mesterséges aromák.
Ami miatt ne fogyaszd: komolyan gondoltad, hogy gyümölcsdarabkákat találsz majd a csészéd alján? A filteres teák legtöbbje a legértéktelenebb teatörmelékekből készül, amelyeket kicsit ízesítenek. Egy kis aromával.

Mit használj helyette: teafüvet, amit nem csomagolnak filterekbe.

15. HABSPRAY

Mi van benne: növényi zsír, állományjavító, zselésítő anyag.
Ami miatt ne fogyaszd: a habspraynek semmi köze a tejszínhabhoz, az egy másik kategória, amelyre azok dobozán és majdan a pénztárnál, az ár beütésekor külön utalást találsz. A habspray kvázi tejszínhab növényi zsírokkal. Egyike a legkevésbé természetes termékeknek.

Mit használj helyette: végy zacskós habtejszínt és egy jó habverőt és már indulhat is az igazi tejszínhab gyártása.

16. “SZINTE"-SAJT

Mi van benne: növényi zsiradék és fehérje, adalékok, színezékek, állományjavítók.
Ami miatt ne fogyaszd: ez a különös élelmiszerbolti lény az állatvilágban megszokott mimikrit használja fel arra, hogy becsapjon. Úgy néz ki, mint a sajt, de igen távol áll tőle. Tejet ugyanis nem tartalmaz. Szóval ha csupán az illúzió kedvéért fogyasztaná ezt a termékeket, mint Cypher, a lázadók árulója a Mátrix első részében, amikor egy kitalált étteremben virtuális sonkát falatozott Mr. Smithszel, akkor csak bátran!

Mit egyél helyette: vegyél helyette igazi, azaz házisajtot.

17. SZAFALÁDÉ

Mi van benne: állati kötőszövet, mócsing (inak, rostok), ipari szalonna, kisebb mennyiségű szója, némi albumin.
Ami miatt ne fogyaszd: a háziállat úgynevezett egyéb részeit egy percenként nagyjából 3000-es fordulatszámmal pörgő kés egy fehér, kenőcsös anyaggá aprítja, ebből lesz a szafaládé. Annyira ez nem egészséges...

Mit egyél helyette: próbáld inkább a színhúsból készült, nemesebb felvágottakat. Árban drágább, és sajnos a tartósítószert ezeknél sem lehet teljesen megúszni, de legalább kevésbé egészségtelen, ha mindenáron felvágott típusú húsra éhezel.

18. ENERGIAITAL

Mi van benne: cukor, mesterséges aroma, állományjavító (gumiarábikum), mesterséges úton előállított anyagok (pl. taurin, coffein).
Ami miatt ne fogyaszd: természetesen tudjuk, az energiaitalt nem azért isszuk, hogy rendbejöjjön a vérképünk, de mivel ebben a termékben semmi természetes anyag nem található, úgy éreztük, mégiscsak itt a helye.

Mit igyál helyette: például a ginzeng teát, ami teljesen természetes és szintén fokozza az ember energiaszintjét.


19. TARTÓS TOASTKENYÉR

Mi van benne: tartósítószer, liszt, állományjavítók.
Ami miatt ne fogyaszd: ahhoz, hogy a szeletelt kenyeret az előállítása után egy héttel is nyugodtan fogyaszthassa, állományjavítók kellenek bele. Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt agyonfinomított.

Mit egyél helyette: frissen készített teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret.

20. KAKAÓS TEJTÁBLA

Mi van benne: növényi zsiradék, ízesítők, zsírmentes kakaópor, állományjavító, cukor.
Ami miatt ne fogyaszd: nem véletlenül nem szerepel a termék nevében a csokoládé, nem véletlen a körülírás sem: a szabvány szerint a kakaós tejtábla nem csokoládé, csupán hasonlít rá, az árháború egy újabb torz gyermekével van dolgunk. Olcsóbban kínáljuk a semmit, ez a mottó. A kakaópor gyakran annyira kilúgozott, hogy sok hasznos anyag is eltávozik belőle. Tudod, mi a történet csattanója? A kakaós tejtáblába még csak kakaóvaj sem kell! Konklúziónk: értékes anyagok száma: 0!

Mit egyél helyette: nézze meg a címkét, és vegyél helyette igazi csokoládét.

21. SAJTKRÉM

Mi van benne: selejt sajt, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, ízesítőanyag.
Ami miatt ne fogyaszd: az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ez különösen akkor kedvezőtlen hír, ha csontritkulásban szenvedsz, vagy hajlamos vagy rá, mert a foszfát ezt elősegítheti. Tehát mielőtt egy kockasajtba beleharap, előbb olvassa el, mit nyomtattak az oldalára...

Mit egyél helyette: igazi, nem ömlesztett sajtokat, például ementálit.

22. CSOKOLÁDÉÖNTET

Mi van benne: cukor, zsír, kevés kakaó és sok adalékanyag.
Ami miatt ne fogyaszd: a szépen folyós állaghoz elengedhetetlen némi állományjavító segédanyag, illetve a színhez is kell valamennyi,és akkor már csak az íz beállítása van hátra. A csokoládéöntet csokoládét keveset, mesterséges anyagokat annál többet látott.

Mit egyél helyette: nem kell megijedni, pár perc alatt otthon is finom csokoládéöntet készíthető igazi csokiból és igazi kakaóból is.

23. HÚSKONZERV

Mi van benne: kevés maradék hús, ipari szalonna, bőrke és néha szója.
Ami miatt ne fogyaszd: tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe viszont annyi ideig hőkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin elbomlik benne.
Mit egyél helyette: a konzerv készítményeket, főleg a hústartalmúakat nem árt hanyagolni...

24. BURGONYACSIPSZ

Mi van benne: sok zsír, amiben sütés közben úszott, mesterséges aromák és ízfokozók.
Ami miatt ne fogyaszd: a krumplit megfürdetik a forró olajban, hogy ropogós csipsz legyen. Ebből sokat magába szív, majd jönnek a különböző mesterséges aromák, hogy például sonkás íze legyen.

Mit egyél helyette: almaszirmot, banáncsipszet.

25. HABKARIKA

Mi van benne: tojásfehérje, cukor, állományjavító és -módosító anyagok, színezékek.
Ami miatt ne fogyaszd: a tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza. A színezéséhez pedig erős színezékeket használnak fel.

Mit egyél helyette: ha már tojáshab, akkor egy szelet gyümölcsös piskóta.

Nem árt tehát tisztába tenni, hogy mi is az amivel etetnek minket. Válasszunk tudatosan, ne sajnáljuk az időt a főzésre, hogy végleg elhagyjuk a feldolgozott késztermékeket. Friss, tiszta, teljes értékű alapanyagokat válasszunk, még akkor is ha azok drágábbak. Hiszen inkább a jó minőségű ételre költsünk, mint később a drága gyógyszerekre!

Jöjjön egészségtelen toplistánk második 25 szereplője:

26. ÜDÍTŐITALPOR

Mi van benne: aroma, cukor, színezék. Ami miatt ne fogyaszd: a cukor felesleges, a többi pedig káros. Mit használj helyette: hígíts fel egy fél pohár 100 százalékos gyümölcslevet vízzel. Ugyanolyan finom, feleannyi kalória, semmi mesterséges anyag.

27. RÁGÓGUMI

Mi van benne: természetes vagy (inkább többször) mesterséges rágógumi-alapanyagok, cukor, glükózszirup, ízesítőanyagok, gyanták, aszpartám. Ami miatt ne fogyaszd: inkább ne nyeld le. Szervezeted ugyanis nem képes lebontani a rágógumit alkotó gumi- és gyantaszerű anyagokat.

28. TARTÓS CROISSANT

Mi van benne: agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák. Ami miatt ne fogyaszd: a sütőben sült croissant legfeljebb egy napig marad friss, ezek a zacskóba csomagolt silány utánzatok viszont hetekig, hónapokig is. Gondolod, hogy mindez a véletlennek köszönhető? Nem, inkább a sok tartósítószernek, amit a lisztbe kevernek. Mit egyél helyette: friss péksüteményt, lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készülteket.

29. SZALÁMI

Mi van benne: a sertés vagy a marha minden része, ipari szalonna, bőrke, állományjavító, ízfokozó, pácsók. Ami miatt ne fogyaszd: zsíros, fűszeres, és sok nitrites pácsót tartalmaz, amely káros hatással van a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességére. Ezenkívül kerülhet hozzá foszfátvegyület is, amely a csontok lebontásához járul hozzá.
Mit egyél helyette: próbáld inkább a színhúsból készült, nemesebb felvágottakat. Árban drágább, és sajnos a tartósítószert ezeknél sem lehet teljesen megúszni, de legalább kevésbé egészségtelen, ha mindenáron húsra éhezel.

30. ÍZESÍTETT JOGHURT

Mi van benne: mesterséges aromák, cukor, állományjavítók. Ami miatt ne fogyaszd: a joghurtban eredetileg lévő értékes anyagok sem tudnak érvényesülni ebben a vegyi környezetben. Mit igyál helyette: valódi élőflórás joghurtot, amibe beleaprítod a szezonnak megfelelő friss és helyi gyümölcsöt.

31. TEJES ITAL

Mi van benne: savó, cukor, aromák és ízesítőanyagok, állománymódosítók. Ami miatt ne fogyaszd: a tejes italok a tejjel csak köszönőviszonyban vannak. Alapjuk legtöbbször a sajtgyártás melléktermékeként képződő tejsavó, amelyet tejszínnel tesznek fogyaszthatóvá - de nem értékessé. Mit igyál helyette: például egy igazi banánturmixot.

32. REGGELI ITAL

Mi van benne: permeátum. Ami miatt ne fogyaszd: mi az a permeátum? Az a fehérjéktől, zsírtól és ezáltal minden vitamintól, ásványi anyagtól is megfosztott tejsavó, amely a sajtgyártás vagy más tejtermékek gyártása során melléktermékként keletkezik. Régen ezt egyszerűen kiöntötték. Mit igyál helyette: igazi (házi-) tejet.

33. “FRISSFÖL"

Mi van benne: növényi zsír, állománymódosító. Ami miatt ne fogyaszd: a frissföl a tejfölkészletek időszakos hiányát volt hivatott pótolni. Olcsó ára miatt azonban keresett termék lett, de igazából értéktelen zsiradék az egész. Vannak még “régi" technológiával előállító tejüzemek, továbbá az igazi, a házi tejföl.

34. ROPOGÓS GABONAPEHELY

Mi van benne: cukor, aromák. Ami miatt ne fogyaszd: a forró gőzzel felpuhított gabonát szintén forró hengerek között préselik át. Eközben vitamintartalma nagyobb részét elveszti, de ez még nem lenne nagy baj. Utána viszont gondosan bevonják cukorral, amelytől ropogós lesz. Ez vajon mitől lenne egészségesebb, mint egy rántotta? Mit egyél helyette: natúr gabonapelyheket és rostban gazdag müzlit.

35. KOMMERSZ SZESZES ITAL

Mi van benne: aromák. Ami miatt ne fogyaszd: amúgy sem akarunk a szeszes italok fogyasztására ösztökélni, de ezeket aztán végképp ne. Nem mások, mint üstökben összekevert víz, alkohol és aromák elegye - az eredeti rum vagy pálinka messze áll tőlük. Mit igyál helyette: alkoholmentes koktélokat, vagy kiváló minőségű magyar borokat.

36. ÍZESÍTETT VODKA

Mi van benne: etil-alkohol, víz és aromák, esetleg cukor. Ami miatt ne fogyaszd: a vodka eredetileg gabonából vagy burgonyából főzött, ízetlen szeszféle. Őszibarackból még nem főztek vodkát, ebből egyenesen következik, hogy őszibarack ízű vodkát csak tetemes mennyiségű mesterséges aromával lehet előállítani. Mit igyál helyette: alkoholmentes koktélokat, vagy kiváló minőségű magyar borokat.

37. GYENGE MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCSLÉ

Mi van benne: víz, cukor, gyümölcslésűrítmény. Ami miatt ne fogyaszd: a gyümölcs értékes anyagaiból egy milligramm sincs benne, annál több a cukorból. A legtöbbjük alapja ráadásul almalé, amelyet a gyümölcs sűrítményével ízesítenek. Mit igyál helyette: 100 százalékos gyümölcsleveket (a legjobb, ha otthon állítod elő).

38. GYORSFAGYASZTOTT BÉLSZÍNROLÓ

Mi van benne: többféle maradék hús, ipari szalonna, panírpor. Ami miatt ne fogyaszd: hát, a bélszínhez ennek aztán semmi köze, néha még csak nem is marhahúsból készül. A mócsingos húsokat az ilyen darált termékekkel igazán jól fel lehet használni.

39. CUKORMENTES CUKORKA

Mi van benne: ízesítő- és aromaanyagok, maltit és szorbit nevű szénhidrátok, aszpartám. Ami miatt ne fogyaszd: a cukormentes cukorkák a gumicukrokhoz hasonlóan a vegyipar remekei, benne az emésztőrendszeri enzimjeinket lebontó aszpartámmal. Érdemes tudni, hogy szerkezetéből következően az aszpartám egyik bomlásterméke a szervezetben a fenil-alanin, amely a fenilketonuria nevű anyagcsere-betegségben szenvedők számára súlyos mérgezést okozhat. Mit egyél helyette: ha édes ízre vágysz, akkor inkább aszalt gyümölcsöt.

40. INSTANT KÁVÉ

Mi van benne: kávékivonat, adalékanyag. Ami miatt ne fogyaszd: a gyenge minőségű instant kávék gyakran a kész kávé bepárlásával, kiszárításával készülnek, ennek hatására egészségre káros anyagok keletkeznek. Mit igyál helyette: ha már instant, akkor a jó minőségű, fagyasztva szárítással készült instant kávékat.

41. INSTANT, TASAKOS KRÉMLEVES

Mi van benne: maltodextrin, só, aromák. Ami miatt ne fogyaszd: a krémességet a kukoricából előállított keményítőfajta, az ízt pedig mesterséges aromák biztosítják. Mit egyél helyette: hagyományosan készült levest.

42. DZSEM

Mi van benne: sűrítő-, zselésítő és állománymódosító anyagok, színezék, cukor. Ami miatt ne fogyaszd: az olcsóbb lekvároknál a gyümölcsöket sokszor mesterséges sűrítő- és zselésítőanyagokkal pótolják. Mit egyél helyette: gyümölcsdarabokat is tartalmazó lekvárokat, legjobb a házi.

43. KÁVÉKRÉMPOR

Mi van benne: növényi zsiradék, csomósodásgátló. Ami miatt ne fogyaszd: a kávéízesítők növényi zsiradékokból készülnek némi adalékanyag hozzáadásával, amelyek az oldódását segítik, és gátolják a por összetapadását. Mit használj helyette: ha már kávét iszol, önts bele kevés tejet vagy tejszínt.

44. PANÍROZOTT HALRUDACSKA

Mi van benne: halreszelék, panírpor. Ami miatt ne fogyaszd: a kevésbé jó minőségű halrudak nem színtiszta halhúsból készülnek, hanem a hal feldolgozásánál képződő maradék húsból. Magyarul egy értéktelen halhúst álcáznak egészséges eledelnek. Mit egyél helyette: színtiszta halhúst.

45. KÍNAI TÉSZTÁS LEVES

Mi van benne: mesterséges aromák, ízfokozók. Ami miatt ne fogyaszd: ahhoz, hogy a tészta pár perc alatt főzés nélkül is megpuhuljon, sok adalékanyag kell. Az íz mesterséges anyagoknak köszönhető. Mit egyél helyette: maradj a hagyományosan készült leveseknél.

leves

46. KAKAÓS TORTADARA

Mi van benne: hidrogénezett növényi zsír, zsírszegény kakaópor, glükózszirup, színezék. Ami miatt ne fogyaszd: a hidrogénezett növényi zsiradék az újabb kutatások szerint elég nagy veszélyeket rejt magában. A hidrogénezésnél ún. transz-zsírsavak keletkeznek. Ma már számos országban szabályozzák a maximálisan az élelmiszerbe kerülhető transz-zsírsav mennyiségét. Nem véletlen: a tudósok csak a kilencvenes évek óta kezdik felismerni, hogy a transzzsírok káros hatásúak lehetnek. Napjainkra bebizonyosodott, hogy a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel. Mit egyél helyette: ha édesség, legyen egészségesebb, és reszelj rá valódi csokoládét.

47. PUDINGKRÉMPOR

Mi van benne: cukor, módosított keményítő, stabilizátor, emulgeálószer, aromák, színezékek. Ami miatt ne fogyaszd: az egyetlen természetes összetevő a cukor, amelynek káros hatásairól ódákat zengenek a táplálkozási szakértők. Ráadásul ebből van benne a legtöbb, tehát pénztárcádat már megint a gyártók olcsó cukorbeszerzései előtt nyitod meg. Mit egyél helyette: mesterséges anyagoktól mentes pudingot készíthetsz otthon is (pl. hajdina-, köles-, rizslisztből).

48. ROSSZ MINŐSÉGŰ PULYKAMELLSONKA

Mi van benne: pulykamellfilé, szójafehérje, só, dextróz, bőrkepor, stabilizátorok, ízfokozók, fűszerek, tartósítószer. Ami miatt ne fogyaszd: hogy kerül a tiszta színhúsnak hitt pulykamellsonkába szójafehérje, bőrkepor, ízfokozó, tartósítószer? Azért, hogy minél olcsóbban lehessen előállítani. Mit egyél helyette: ha már hús, akkor válaszd a házi, tanyasi környezetben neveltet.

49. FEKETEERDŐ-SZELET

Mi van benne: kakaómassza, keményítő, térfogatnövelő szer, kukoricakeményítő, aroma, színezék, hidrogénezett növényi zsír. Ami miatt ne fogyaszd: a sütemények alapvető összetevői (liszt, cukor, tojás, tejszín stb.) mellett sorjáznak a mesterséges anyagok, plusz lásd a 46. pont hidrogénezett növényi zsírra vonatkozó részét... Hányra emlékszel a nagyi konyhájából?

50. GYORSÉRLELÉSŰ KOLBÁSZ

Mi van benne: sertéshús, gyártási szalonna, bőrkepor, növényi antioxidáns, tartósító. Ami miatt ne fogyaszd: nem áruljuk el a fenti összetevőket, melyik gyártó termék-címkéjén láttuk - sajnos a magyar piacon elég neves. Érdekes, hogy mit keres egy kolbászban bőrkepor meg növényi antioxidáns és főleg tartósítószer? Mit egyél helyette: ha már kolbász, csakis házit.

+1 tipp a végére!

Ha valóban ellensúlyozni szeretnéd azt a sok szemetet, amit nap mint nap etetnek velünk, akkor adunk egy 100% BIO tippet. Amennyiben nincs lehetőséged magadnak előállítani a bio zöldségeket (búzafű, spenót, búzacsíra...), de méregtelenítenél és erősítenéd immunrendszered kockázatok nélkül, akkor ez lehet számodra a megoldás:
Reverde egészségkapszula. Miért mondjuk ezt?

Először is azért, mert már kipróbáltuk, és sokkal jobban bejött, mint bármelyik méregdrága szintetikus multivitamin készítmény. Ez teljesen természetes és bio, és a négy alapanyagon kívül más nincs benne! Sem tartósítószer, sem színezék, sem adalék: semmi.

Másodszor is azért, mert ez egy ízig vérig magyar dolog. Itthon termesztik a hozzávaló alapanyagokat bioföldben, ellenőrzött biogazdaságban - tehát teljesen megbízható, leinformálható. Szintén itthon állítják elő belőlük az esszenciális kivonatokat, egy magyar innovációnak köszönhetően (a búzafűléből, -csírából és spenótból különleges, a növények minden tápanyagát tartalmazó kivonatot készítenek, egyedi eljárással).

Harmadszor: ez nem gyógyszer! Nincsenek nem kívánt mellékhatásai, szedése semmilyen veszéllyel nem jár. Az egész család szedheti, sőt! Azoknak is ajánlott, akik kiegészítő terápiaként alkalmaznák meglévő betegségük ellen: összetevőinek köszönhetően szinte bármilyen immunhiányon képes javítani.

FORRÁS: WWW.POZITIVNAP.HU, REVERDE.HU
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyal Ünnepe: s
  2014-09-29 14:24:02, hétfő
 
  Azokat az angyalokat nevezzük főangyaloknak, akik fontos üzenetet hoznak Istentől. A főangyalokat külön névvel is megjelöljük. Egyikük neve Mihály, ki olyan, mint az Isten, a másiké Gábor, Isten ereje, a harmadiké Rafael, Isten orvossága. Az angyalok Isten üzenetét hozzák. Szeretnénk ezt az üzenetet mi is továbbadni, angyalaivá válni embertársainknak.
SZENT MIHÁLY
Az angyalok életéről nincsenek az emberekéhez hasonló életrajzi adatok. Az ő életük más formában valósul meg. Történetük a teremtéssel kezdődött, ők lettek a legtökéletesebb teremtmények. Kegyelembe öltöztek - tanítják atyáink - és próbára lett téve hűségük. Szabad akaratuk lehetővé tette a jók számára a hűséget, a lázadóknak pedig a bukást. A hűségesek jutalma örök boldogság, a bukottak számára a büntetés az örök kárhozat lett.
A szenthagyomány Mihályt teszi meg a nagy harc vezérévé, ebben a harcban a bukott angyalok le lettek taszítva a mennyből (Jel 12, 7-9).
Mózes testét halála után angyalok temették el ismeretlen helyre (MTörv 34, 5-7), nehogy a zsidók bálványként tisztelhessék. Mihály főangyal volt az, aki viaskodott a Sátánnal, védve Mózes testét (Júd 1, 4-10).
Ő az az angyal, aki Dánielnek megviszi a hírt a szabadulásról és az óvásról (Dán 10, 21- 11, 1; Dán 12, 1-4).
495-ben Dél-Itáliában, Apuliában megjelent, ettől kezdve ott, Garganó hegyén kegytemplom várja a búcsújárókat.
Nagy Szent Gergely pápának is megjelent Hadrián császár mauzóleuma felett, jelezve a nagy pestis járvány végét. Ma az Angyalvár tetején látható ércszobra figyelmeztet minket Mihály jelenésére.
Franciaországban is híres búcsújáróhely alakult ki a Mont-Saint-Michel sziklatömegén. Már 966-ban bencés apátságot alapítottak itt Szent Mihály tiszteletére.
Lovagrendek tisztelték védőszentjüknek, hadseregek hímezték képét zászlóikra (például 955-ben a magyarok ellen Lech mezején), az Egyház is segítségül hívja a rossz elleni küzdelemben (Ef 6, 11-17).
Példája:
Segíts a rossz elleni küzdelemben!
GÁBOR főangyal, a Szentírás szavai szerint az Úr előtt álló hét főangyal egyike (Tób 12,15; Lk 1,19). Láng-követek ők, akik az emberiséget irányítják. Szerepüket hasonlítják a hétágú gyertyatartóhoz, Isten világosságát terjesztik a történelem szentélyében. Jelképezik a Szentlélek 7 ajándékát, vagy a 7 szentséget.
Gábor szerepe: a hívatottaknak Isten terveit hírül vitte.
Dánielnek megjelent a fogság idején, s megmutatta az üdvtörténet fejlődését, a nagy birodalmak harcait és pusztulását, Izrael szabadulását, és a Messiás eljövendő országát. Megmagyarázta Gábor főangyal Dánielnek a különböző látomások értelmét. (Dán 8, 16-26; Dán 9, 21-27)
Zakariásnak megjelenve a főangyal a jeruzsálemi templomban hírül adta Keresztelő Szent János születését és a megváltás elérkeztét (Lk 1, 11-20). Magáról elmondja ekkor, hogy az Úr színe előtt áll.
Názáretben Máriánál megjelenve a Megtestesülést jelentette be. Magáról ekkor semmit sem mondott, Lukács evanelista nevezi Gábornak. Szavait idézzük minden "Üdvözlégyben". (Lk 1, 26-45)
Ünnepe a II. Vatikáni Zsinatig március 24-én volt. és a Zsinat tette egy napra a három ismert nevű angyal ünnepét.
RÁFÁEL.
Angyal. Egyike a hét angyalnak, aki mindig kész arra, hogy az Úr színe elé lépjen. A Bibliában csak Tób könyvében szerepel.
Az ifjú Tóbiás kisérője. (Tób 12, 15) Segít nehéz helyzetekben, gyógyít, ártalmatlanná tesz démont.
A zsidó irodalomban mint angyalfejedelem, vagy trónálló angyal jelenik meg, így a Kumráni leletekben is. A keresztény hagyomány a főangyalok közé sorolja és az úton levők védelmezőjét látja benne.
Régebben ünnepét október 24-én ünnepeltük.
 
 
0 komment , kategória:  Szentek  
Káposztás pogácsa
  2014-09-28 10:59:03, vasárnap
 
  Hozzávalók 20 db pogácsához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*2 kk só
*10 dkg tyúkzsír
*2,5 dkg élesztő
*1,5 dl tej
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*3 púpos ek tejföl
Hajtogatáshoz:
*1 kis fej káposzta (lereszelve mérve 30 dkg)
*5-6 ek olaj
*1 kk só
*1 csapott kk őrölt bors
Lekenéshez:
*1 kisebb tojás felverve
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és meghintjük a cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, meghintjük a sóval, elmorzsoljuk benne a zsírt.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, a torzsa részt és a vastag ereket nem használjuk fel. Egy serpenyőben a felforrósított olajon megpirítjuk, sózzuk, meghintjük 1 kk borssal. Hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
A káposztát egyenletesen elosztjuk rajta.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 15 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 15 perc pihenés, nyújtás, hajtogatás, pihenés.
Elnyújtjuk kb. 2cm vastagra, egy éles késsel bevágjuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb. Előmelegítjük a sütőt és addig kb. 20 percet kelesztjük a pogácsákat. A tetejüket lekenjük egy felvert tojással.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
A halál kapujában
  2014-09-27 22:10:42, szombat
 
  Tereza odalépett a beteghez a garatban felgyülemlő nyák leszívásához, amikor Borika megállt mellette. Egyik kezét lágyan az asszony vállára tette, a másikkal sápadt arcát gyengén megsimogatta.

Régóta ismerték egymást, az asszony szüleinek valamikor Tereza apósa volt a háziorvosa. Ismerte a család történetét. Gábor, főmérnök volt egy nagy gyárban a gyárak megszüntetésekor fillérekért jutott drága gépekhez, így hamarosan virágzó vállalkozást tudott beindítani több alkalmazottal. Dolgozóit megválogatta a sorozatos gyárbezárások és a súlyos munkanélküliség bőséges munkaerő-kínálatot hozott létre a kisvárosban. Rövidesen a város legjobban menő vállalkozói között tartották számon
mini üzemét. A belvárosi öröklakásukból a felkapott
zöldövezetbe költöztek, szép nagy házat építettek.

Új barátok váltott a régieket.
Gábor felesége nehezen találta fel magát az új házban,
idegen emberek és más szokások között. Továbbra is szerényen szolgálta családját, anya és feleség szerepben érezte jól magát. Fontosak maradtak számára a közös vacsorák, a meghitt, hosszú családi beszélgetések. Szüleitől azt tanulta, bármennyire sok volt a munka a ház körül, a vacsoránál
mindig együtt ülték körül az asztalt. Szülei egyszerű kétkezi, szorgos emberek voltak. Büszkék voltak jól tanuló lányukra, Gábort is fiukként szeretetté a fiatal mérnököt. Örültek a fiatalok boldogságának.
A kis család első házassági évfordulójára megérkezett
Balázs, rá két évre megszületett Boglárka.
A kislány beteges volt, tavasztól őszig allergiás köhögések kínozták, szinte minden virág ellenségévé vált a gyermeknek.
Borika otthon maradt a kicsivel. Múltak az évek és a szerető gondoskodás egyik évben egészség gyümölcsöt termett, Boglárka kinőtte a betegségét. Az asszony akkor tért vissza a munka mezejére, amikor a gyerekek iskoláskorúak lettek. Addig vezette a könyvelést, még termelt a gyár.
Gábor az új helyzetben, sikeres vállalkozóként remekelt. Új barátaival egyre gyakrabban múlatták az időt, beszélgetésük közben röpködtek a milliók, egy idő után már minden
a pénzről szólt. A csendes asszony gyanakodva figyelte, amint egyik, másik szomszédasszonya teljes változáson megy keresztül. Mintha versenyeznének; szilikon mellek duzzadtak a váll nélküli ruhák alatt, nőttek a beépített hajtincsek, dúsultak a ragasztott szempillák. Vastagodtak a feltöltött ajkak a tetovált szájszélek alatt. Gábor pillantása egyre többször időzött valamelyik szépasszony kebelcsodáján. Borikát nemigen zavarta a helyzet, mert természetes feszes bőre, épp, hogy megereszkedett dús keble alig észrevehetően maradt el a műcsodák látványától. Feltételezte a férje is látja s biztosan csak a kíváncsiság tartja szemét a másikon.

Közeledett Borika születésnapja, szerető férje avval állt elő, megajándékozza asszonyát egy plasztikai műtét költségével. Az asszony először nagyot kacagott rajta, rossz viccnek vélte. Ahogy szembesült a ténnyel, szó sincs viccről, komolyan gondolja, döbbenten állt a férje előtt.
A bőkezű férj megijedt látva asszonya könny-fátyolos szemét és azon nyomban magyarázkodni kezdett. Előhozakodott egy régen titkolt vágyával, miszerint szeretne nyaralót venni a horvát tengerparton, jelenleg éppen van eladó Péterék szomszédságában és azt szerette volna, ha Borika is megváltozott külsővel jelenik meg a többi asszony között.
Felesége valóban megváltozott, de nem külsőleg, hanem a lelke tört akkor ott cserepekre.
Nem sokkal később eladták a balatoni házat és megvették a tengerparti álomnyaralót a hozzá illő hatszemélyes hajóval.

Evvel új életforma vette kezdetét a család életében, Gábor újdonsült barátaival bulizni járt, kaszinókban múlatta az időt. Borika pedig a gyerekekkel törődött, sütött, főzött, mosott, takarított. Szabad idejét egyetlen szenvedélyének, az olvasásnak szentelte. Néha elmentek hangversenyre a gyerekekkel, de a családfő már nem tartott velük, neki más szórakozás akadt.

Lassan eltávolodtak egymástól. Egyre kevesebbet beszélgettek. Borika nem igazán értette a sznobizmus nyelvét, sokszor azt sem tudta miről van szó. Sokáig próbálta menteni a házasságukat, sikertelenül. Amikor hazajöttek a nyaralásokból, már alig beszéltek egymással. A karácsony sem volt a régi, az ünnep másnapján Gábor Péterékkel síelni indult, az újévet is a hegyekben köszöntötték.
A házasságuk ekkor már romokban hevert csak a gyerekek miatt éltek még egymás mellett.
Gábor előző nap Péterrel a fővárosba indult nem közölte az okát, azt sem, hogy mikor ér haza. Így nem is gondolt semmi rosszra, amikor este észrevette a garázshoz vezető úton a sáros keréknyomokat. Gondolta, Gábor azért nincs otthon, mert visszament Péterékhez.
Boglárka elalvás előtt lement a garázsba az előzőnap ott felejtett teniszütőért. Amint kinyitotta az ajtót, megcsapta a járó motor kipufogógáz szaga. Kitárta az ajtót, majd a kocsi ajtajához ment. Azt hitte, elájul, amikor megpillantotta édesapját és egy ismeretlen, meztelen nőt félig eszméletlen állapotban, összegabalyodva. Azonnal felrohant a házba és zokogva anyjába kapaszkodva, mesélni kezdte mit látott lent a garázsba. Az anya lerohant, mire leért addigra a helyiség kiszellőzött. Azonnal hívta a mentőket. Egy motorponyvával letakarta a két meztelen testet. A mentősök két külön-kocsival mindkét embert elvitték lepedőbe burkolva.
A második szakaszba lépve, közel voltak a hatvan százalék COHb határhoz, ami valószínűleg maradandó agyi károsodást feltételezhet, az életükért küzdenek. Az Alkaligen infúzió és az *asszisztált lélegeztetés talán meghozza az eredményt.
Az ismeretlen nő egy közelben posztoló prostituált, szintén
két gyereket nevel egyedül. A bekötő út lejárójánál álldogál zsákmányra várva, alig pár száz méterre a luxus negyedtől. Úgy tudják két éve egy az óta bezárt gyár betanított munkása volt. Rendesen dolgozott és nevelte a gyerekeit. Mióta munkanélküli vált, tele van adóssággal, az egyik szomszédasszonya hívta fel a figyelmét a könny pénzszerzés lehetőségére. Evvel kerülte el a lakásuk elárverezését és így tudott enni adni a gyerekeinek.
Az osztályon egymástól pár méterre fekszenek a halál árnyékától.

Két sors. Egyiket a pénz sokasága, másikat a szükség tette tönkre. Áldozatai mind a ketten.
Senki nem tudja mi vár rájuk, ha ezt a tragédiát túlélik. Vajon hogyan lesz tovább...
Kinek mit tartogat a jövő?

* Asszisztált lélegeztetés = gépi lélegeztetés

Lélek Sándorné

Lélek Sándorné Ekpafat: A lélek hangja c. könyv nyomán (újra szerkesztve)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Istenmorzsák
  2014-09-27 22:06:08, szombat
 
 
"Jó dolog jónak lenni, nem azért, mert megköszönik,
hanem egyszerűen jó jónak lenni.
A kút, melynek vizét merik folyamatosan, újratelik,
él, életet ad, adja a vizét.
Az a kút, melynek nem merik vizét, lassan kiszárad.
Akkor van vize, ha ad.

Ha önmagunkat nem tudjuk szeretettel adni, meghalunk.
A kút vizét minél gyakrabban merik, annál többször feltelik,
a hajszálereken szivárogva a víz feltölti a kutat.
Amikor nem merik a vizet, akkor pangani kezd a kútban az élet,
a hajszálerek betömődnek, beomlanak, lassan már nem fog a víz vándorolni a mélyebb pont felé a föld alatt.
Az évek alatt a nap heve lassan kiszárítja a kútban levő vizet.
Ahonnan elköltözik az ember, ott meghal a kút, mert nem adhatja önmagát.

Nem kell félnünk, ha adunk.
Nem kell félnünk attól, hogy szeretünk, hogy jók vagyunk,
hogy áldozatokat hozunk egymásért.
Mink van, mit nem kaptunk?
Isten áldását oda árassza, ahonnan az tovább is csörgedezik.
Az ember nem arra született, hogy gyűjtőmedence legyen, és önmagáért éljen, hanem, hogy Isten áldása, kegyelme, jósága rajta keresztül áradva, folyjon tovább.

Szeress, és add magad, nagylelkűségeddel úgy sem tudod felülmúlni az Urat!
Arra születtünk, hogy mi is ajándékokká váljunk, ajándékot osszunk.

Minden, amid van, vagy a szereteted hordozója,
s akkor szárnyaddá válik, az égbe röpít.
Vagy meddő súly, bőrönd, amit hurcolsz, s önzéseddel,
minden lépésedet keservessé teszed, fáradtan ezért lihegsz.
Amit szeretetből odaajándékozol gyermekednek, társadnak, nemzetednek, az örökre a tied marad!'

Csaba testvér
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
Dr. Mogyoró az agykarbantartó
  2014-09-26 19:33:11, péntek
 
  Európai mogyoró, amerikai mogyoró, mókus mogyoró, közönséges mogyoró. Bárhogyan mondjuk is, mindenki ismeri, hiszen a mogyorós csoki szinte kivétel nélkül nagy kedvenc (volt).
Nagymamám mesélte, hogy neki is kedvence volt a mogyoró, mert a világos fabútoron lévő karcolást csak bedörzsölte vele, és a karcolás eltűnt.
A nagymamám mesélte azt is, hogy ha a megtisztított és összetört mogyoróbelet 3-4 napig borban áztatjuk, akkor a népi orvoslásban használatos keveréket készíthetünk, melyet hurutos náthás betegségeknél alkalmaztak nagy sikerrel.
Termését az élelmiszeripar, és a kozmetikai ipar is felhasználja.
Gyógyhatásáról, már lényegesen kevesebbet tudunk, pedig az sem elenyésző.
Fehérjékben és zsírokban gazdag, magas energiatartalmú. Számottevő mennyiségű C, B1, B2 vitamin, és sok értékes ásványi anyag, például kalcium, vas, réz, kálium, magnézium található benne.
"Agyat frissítő", a koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló.
Hazánkban elsősorban a levelét, ritkábban a kérgét, egyes országokban a rügyét is felhasználják.
A leveleket belsőleg teakeverékek alkotórészeként hasmenések megszüntetésére, külsőleg szájüregi gyulladások, ekcémás bőrbántalmak, lábszárfekély, visszérbántalmak és aranyér kezelésére használják.
Összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, izzasztó, vizelethajtó és szagtalanító hatású.
Ajánlott napi adag:
belsőleg 6-9 g levél, illetve ezzel egyenértékű kivonat. Borogatásra, szájöblögetésre 2-3 g levélből 150 ml vízzel készült kivonat használandó, napi több alkalommal.
A szépségiparban a levelek összehúzó, fertőtlenítő és szagtalanító hatásait borotvavizekben és arcápoló készítményekben hasznosítják.
Öblögető szerek, szájvizek, főzetek és egyéb készítmények összetevőjeként is találkozhatunk vele. A szépségipar a kozmetikumok alapanyagaként a termésből nyert olaját is hasznosítja.
Olaja étkezési csemegeolaj is, salátákban, süteményekben ízesítőként is jó szolgálatot tehet.

,,Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen"
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Hogyan ösztönözzük virágzásra az orchideát?
  2014-09-26 18:07:49, péntek
 
  Az utóbbi időben igencsak nagy divatját éli az orchidea, amely kecsesen, színesen tekint ránk, sétálás közben a házak ablakaiból. De van egy időszak, amikor elvirágzik, de akkor sincs gond. Nézzük, hogy miként érhető el, hogy újból virágba boruljon.

Páratartalom

Fontos, hogy az orchidea gyökerei állandó nedvességet, párát kapjanak. Nyáron 7-10 naponta öntözni kell, télen ez az időszak két hét. Fontos, hogy nem szabad annyira megöntözni, hogy a víz megálljon a cserépben. Télen fontos, hogy a levegő megfelelő páratartalommal rendelkezzen, tegyünk a cseré alá vízzel megöntözött kavicsokat. Ez megoldja a párásítást.

Fontos a tápszerezés

Az orchidea is igényli a tápozást, hiszen ezáltal sok olyan ásványi anyaghoz jut, ami nagyon fontos számára.

Fény

Nem kell túl sok napfény, de az árnyék sem jó neki. Az orchidea szereti a természetes napfényt, de azt már nehezen tűri, ha állandóan ki van téve a napsugaraknak.

Hűvös éjszakák

Az orchidea virágzását ösztönzi, ha az éjszakák 5-10 fokkal hidegebbek, mint a nappalok. Ezért ha van lehetőségünk, egy-két napig tegyük a virágot egy hűvösebb szobába, majd vigyük vissza a melegebb, megszokott helyére.

filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 141 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 141 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 466
  • e Hónap: 3215
  • e Év: 40963
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.