Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
A megújulás, az evangelizáció, a vonzó tanúságtétel jegyében
  2018-07-01 23:54:10, vasárnap
 
  Interjú Fábry Kornéllal
2018. július 1. vasárnap 19:50
Fábry Kornél két éve vezeti főtitkárként a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkárságát. Az előkészületekről, az eddigi tapasztalatokról, a 2020-as konkrét eseményekről és személyes benyomásairól kérdeztük.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Mindenki közeledhet Jézushoz, aki úgy érzi, segítségre .....
  2018-07-01 23:51:00, vasárnap
 
  Ferenc pápa: Mindenki közeledhet Jézushoz, aki úgy érzi, segítségre szorul!
2018. július 1. vasárnap 18:05
Július 1-jén a déli Mária-imádság előtt elmondott beszédében arról elmélkedett a pápa, hogy mi is bizalommal fordulhatunk Jézushoz minden bajunkkal, ha van hitünk benne. Az ima után több aktuális egyházi és világi esemény kapcsán is kérte a hívek imáját, az emberek segítségét.
Ferenc pápa magyarra fordított beszédét teljes terjedelmében,
itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Verses kép - Sarlós Boldogasszony
  2018-07-01 23:30:32, vasárnap
 
  Nagyobb kép Link

...... ......

 
 
1 komment , kategória:  saját készítés  
Szűz Mária Gábor angyaltól megtudta....
  2018-07-01 23:20:17, vasárnap
 
  Szűz Mária Gábor angyaltól megtudta, hogy Erzsébet nevű rokona, aki korban igen előrehaladott már, áldott állapotban van. A Szűz szolgálatával akarta őt segíteni, ezért indult el hozzá. (Lk 1: 39-56)
Tanuljunk a Szűzanyától áldozatos szeretetet. Segítsük idősebb társainkat. Minél nagyobb szeretetet gyakorlunk valaki felé, annál értékesebb lesz az áldozatunk. Szűz Máriának hosszú utat kellett megtennie, mire Erzsébet nénjéhez ért, aki különösen rászorult a szeretetére.
Erzsébet Áron családjából való. Szűz Mária édesanyja Szent Anna, és Erzsébet édesanyja, Eszméria édestestvérek. Mária és Erzsébet tehát anyai ági unokatestvérek voltak. Erzsébetnek és Zakariásnak sokáig nem lehetett gyermeke. Később megszületett gyermekük, Keresztelő Szent János, Jézus előfutára.
- Sarlós Boldogasszony ünnepén a római katolikus egyház arról az eseményről emlékezik meg, amikor Szűz Mária (méhében Jézussal) meglátogatta unokatestvérét, az ugyancsak gyermeket (Keresztelő Jánost) váró Erzsébetet. Az ünnep liturgikus neve ezért: ,,Szűz Mária látogatása Erzsébetnél" vagy latinul: Visitatio Beatae Mariae Virginis. A 13. századtól július 2-án tartották, egészen a II. vatikáni zsinatig, amikor is május 31-re helyezték át. Azonban néhány országban - így Magyarországon is - napjainkban is július 2-án ünneplik. S mivel ez a nap az aratás kezdetének ideje, ezért magyarul a Sarlós Boldogasszony nevet viseli.
A Boldogasszony megnevezést Szent Gellért püspök ajánlotta, így tisztelve a Szűzanyát. A viszonylag kései ünnepet könnyű a többi Mária ünneptől megkülönböztetni: az aratás patrónája Szűz Mária. A pap megáldotta a szerszámokat, de ténylegesen ezen a napon nem dolgoztak. Az aratás az ünnep másnapján, július 3-án kezdődött. Sarlóval az asszonyok arattak, és a férfiak kötözték a kévét

- Mária nem kételkedett, mi se tegyük!
Sarlós Boldogasszony ünnepe alkalmából Szűz Mária Erzsébetnél tett látogatást. Máriát az angyal szavai indították útra. Mária nem kételkedett, mi se kételkedjünk Isten üzeneteiben! Szűz Mária nagysága nem pusztán anyaságában, hanem hitében is rejlik, éppen ezért vált minden hívő ember példaképévé. Szent Ágostont idézve rámutatott arra, hogy Mária előbb hordozta a Megváltót szívében, mint a testében.
Mária elsőként Erzsébetet köszöntötte, a válasz mégis a szíve alatt hordozott gyermektől, Jánostól érkezett, aki felismerte a Messiás közelségét. János üdvtörténeti szerepe ennek a találkozásnak a pillanatában kezdődik el: arra kapott meghívást, hogy Jézus útját készítse elő. Máriát minden asszonynál áldottabbá teszi a gyermek, akit hordoz. Erzsébet köszöntő szavaira Mária Istent dicsőítő énekkel felel, az Urat magasztalja mindazért, ami vele történt. Isten szeretetének felismerése saját életünkben bennünket is arra sarkall, hogy viszonozzuk a mennyei Atya szeretetét.
Mária látogatásának célja kettős: egyrészt osztozni akar Erzsébet várandósságának örömében, és ő is szeretné megosztani anyaságának örömét Erzsébettel, másrészt segíteni kíván a kismamának..
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Népi szokások 07.02-án - Aratás kezdete
  2018-07-01 22:31:31, vasárnap
 
  - Szil rábaközi faluban Sarlós Boldogasszony ünnepe volt az aratás kezdete. Misét hallgattak, mialatt a szerszámokat a templom falához támasztották. Utána a búzában mindenki vágott egy rendet, majd hazatértek. Csak másnap fogtak igazában a munkához. Zsidány horvát aratóit és szerszámaikat a munka kezdete elölt a plébános megáldotta. Pusztaföldvárott ez kint a búzaföldön történt.
Régi gyakorlat és hagyomány szerint még a 18. században is az asszony sarlójával aratott, a férfi pedig nyomában járva kötözött. A nép szimbolikus szemléletében a Szűzanya arat, és Fiára hagyja, hogy gyűjtsön és a búzát a konkolytól elválassza.
- Göcsejben mielőtt az aratók munkába fogtak volna, térdepelve imádkoztak. Két gabonaszálat a derekukra kötöttek és ez mindaddig ottmaradt, amíg magától le nem esett.
Aratás közben, ha a gazda, vagy akárki idegen meglátogatta az aratókat, az ország több vidékén a marokverő lányok szalmakötéllel körülvezették és csak némi jutalom ellenében eresztették szabadon. - - Felgyőn a lány az idegent hirtelen átölelte és a kötéllel leszorította a karjait, miközben ezt mondta: Isten éltesse sokáig! A szokás nyilván szorongás maradványa: az idegent megkötik, hátha rontó szándékkal közeledik a szertartásnak érzett aratás munkásaihoz.
- A lányok búzakalászból font koszorút tettek a fejükre. Búzakalász, pipacs és kék búzavirágból. Az érett búza a Nap fényét, a táplálást jelentette, a piros pipacs az élet tüzét, a kék búzavirág a tudást jelképezte.
.....


Az aratás a parasztember életében és munkájában nagy esemény, amelyre a gépesített munkatechnika korszakában is bizonyos áhítattal és komolysággal készül.
Az ország északi részein ezen a napon felvirágoztak egy széket és a ház elé tették.
Ha erre jönne a nehézkes Mária, legyen hol megpihennie.
E napon nem szabad kenyeret sütni, mert az kővé változik! (női dologtiltó nap).
Aratni sem szabad, mert égi háború keletkezik és a villám belé csap a kaszába!
A Nap által megszentelt fodormentát a csomborkával együtt a halott koporsójába helyezték, hogy megkönnyítse neki a másvilági utat.
A kakukkfüvet és a tisztesfüvet a betegek párnája alá tették, és bekeverték az ellő tehén szénájába.
A néphit szerint, ha Sarlós Boldogasszony napján esik, úgy még négy héten át esik. A Sarlós Boldogasszony napi eső Lőrinc napig tart (40 nap). Vagy ahogy Délvidéken mondják, ,,Sarlós ha vizel, soká vizel, ha nem vizel, nem ér rá egyhamar".
Az illat a megtisztulás kelléke volt. A gyógynövények sarlózását szó nélkül kellett megszedni, hogy az áldott növények ne szennyeződjenek a szó és a gondolat hordalékával.
Bár ez a nap asszonyi dologtiltó nap volt, és aratni sem volt szabad, mégis az aratás kezdő napjának tartották, s az aratás kezdetét jelentette. Ekkor dőltek le az első rendek néhány kaszasuhintással.
Az aratás és a gyermekáldás Sarlós Boldogasszony nagy-nagy ajándéka.
A asszony ezen az ünnepen arasson egy keveset sarlóval, és szedjen kalászt, hogy a jószág ne pusztuljon.
Ekkor került a szobába a búzakorona, a művészien összefont kalászcsomó, ami ott is maradt az újig.
A férfiak tiszta ingben, gatyában kezdtek az aratáshoz. A munka kezdetén fohászkodtak. Két gabonaszálat a derekukra kötöttek, s otthagyták, amíg magától le nem esett.
A férfiak tiszta ingben, gatyában kezdtek az aratáshoz. A munka kezdetén fohászkodtak. Két gabonaszálat a derekukra kötöttek, s otthagyták, amíg magától le nem esett.
Az aratás ideje alatt sok helyen a férfiak tartózkodtak a házasélettől.
Bár ez a nap asszonyi dologtiltó nap volt, és aratni sem volt szabad, mégis az aratás kezdő napjának tartották, s az aratás kezdetét jelentette. Ekkor dőltek le az első rendek néhány kaszasuhintással.
Az éjszakai virrasztás után ez a határjárás napja. Gyalog, mezítláb (néha a búzatáblát a legidősebb asszony meztelenül járta körbe).
Akinek a földje mellett elhaladtak, az megtisztelve érezte magát, és bővebb termésre számíthatott.
Kalotaszegen a férfi halott fejfájára ekevasat, az asszonyokéra orsót vagy sarlót festettek. A sarló megszentelt, mind fizikai síkon, mind szellemi síkon értelmezhető szerszám.

Részletek Katalin Feketéné Lendvay írásából


 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Sarlós Boldogasszony 07.02
  2018-07-01 22:12:16, vasárnap
 
  Áldás havának 2. napja,
Sarlós Boldogasszony ünnepe
...... ........... ........... ......


Sarlós Boldogasszony napjával nagy változások következtek be a természetben és az életünkben is. Égi Édesanyánk sarlója elvágja a régi szálakat, kapcsolatokat, hogy újak jöhessenek életünkbe. Egy lehetőség életünk megújítására az Ő segítségével és jóváhagyásával. Ismerjétek meg e napnak a dolgait és Boldogasszony erejével kezdjetek életetek megújításához az újító erők segítségével.
Fohászkodjatok az Égi Anyához. Minél többen fordulunk oda, kérésünk annál foganatosabb.
- Boldogasszonyunk e napjának az elnevezése utal a régi sarlós aratásra, amikor a nők még sarlóval arattak. Nem véletlen, hogy Boldogasszonyunk jele a Holdsarló (a Hold a nőiesség). A hagyomány szerint a férfi aratott, az asszony pedig a nyomában járva sarlójával felnyalábolta a levágott gabonát, és kötözte a kévét.
- Sarlós Boldogasszony napján valami beteljesül, befejeződik. Az ,,élet", a búza beérett, lehet aratni. Földanyánk adománya a táplálás és a megtartás, Boldogasszonyunk kegyes ajándéka.
- Lényeg az áldás. Az aratás megkezdése előtt megáldották a gabonamezőt. A termést is, az aratókat is megáldották. Sarlós Boldogasszony e napon vágja el a szálat, megszünteti a múltat, és helyet ad a jövőnek.
- Elvágja a régi élet fonalát, hogy az érett gabona átadhassa helyét a magnak. (A beteljesült élet engedje át helyét az eleven újjá születendő magnak a területet) Ám a gyökér a földben marad! Mert a gyökér emlékeztet és kapcsolata állandó a földdel. Vagyis nincs halál, nincs elmúlás! Megújuló élet van. Mivel nincs elmúlás, ezért fontos, hogy mi marad itt utánunk.
- Sarlós Boldogasszony elvágja a szálakat, de egyúttal a rossz szálát is elmetszi.
Élő élettel táplál, hogy átörökítse a mag, a magság becsét. Ez igaz a fizikai és a szellemi síkra
egyaránt. Az aratás és a gyermekáldás Sarlós Boldogasszony nagy-nagy ajándéka.
- A Hold is sarló alakú. E szent napon napkelte előtt, a holdfénynél (a Hold Boldogasszony jelképe) sarlóval vágtak kilenc féle különös erőket hordozó gyógynövényt.

- Sarlós Boldogasszony üzenete:
Valami beteljesült, befejeződött az életedben! Itt az aratás ideje! Fizikai síkon is, szellemi és lelki szinten is.
A bölcs tanítása az, hogy a teli kalász meghajlik, csak az üres kalász tartja fenn a fejét. Az üresfejű emberben nincs alázat, hetykén, ok nélkül fenntartják a fejüket, míg az ajándékkal, éltető tudással rendelkező ember alázatos.
Sarlós Boldogasszony a múlt szálainak elvágásával a rossz kapcsolatokat is elvágja. E naptól szabad vagy, és szabadon készülhetsz az új, tisztább jövőre!

- Sarlós Boldogasszony a szegények és szükségben szenvedők gondviselője, a betegségben és fogságban sínylődők pártfogója és áldott állapotában a várandós édesanyák oltalma
Az élet, vagyis a mindennapi kenyér a régi parasztok szemében Isten ajándéka, valamiképpen Krisztus teste (Oltáriszentség). A Miatyánkban is ezért könyörögnek a hívek.

...... ......Kovács Kálmánné Nóri: Sarlós Boldogasszony napja
Sarlós Boldogasszony puha lépte
Kalász fölött reppen.
Elvágja a múlt gyökerét,
Hogy új termés lehessen.

Szent szerszámmal, Hold sarlóval,
Égi rendet vág ma.
Beteljesül a körforgás
Gazdag aratás van.

Boldogasszony Holdsarlója
Itt is, ott is villan.
Elvágja a lélek baját,
Jöhet boldog, víg aratás!

Óh, Asszonyunk, Égi Anya!
Nézz a szorgos magyarokra!
Metszd el most a múlt hatalmát!
Kezed adjon bő aratást!


- A Sarlós Boldogasszony elnevezés utal az ünnepnek az aratással, termékenységgel való szimbolikus-szakrális párhuzamára. Ezt tanúsítja a következő szöveg is:
"Az isteni Szűzanya indul hosszú útra,
Szent Erzsébet rokonának látogatására.
Siet drága terhével, isteni gyümölcsével,

Amerre megy, ahova lép, áldás derül fel,
Mert az égi jó Atya áldását osztogatja:
Gazdag termés, istenáldás virul nyomába."

Részletek Katalin Feketéné Lendvay írásából
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Segítő szimbólumok
  2018-07-01 14:50:02, vasárnap
 
  2018. július 1. vasárnap 12:00
Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják. Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Az élet igéje – 2018. július
  2018-07-01 14:48:12, vasárnap
 
  2018. július 1. vasárnap 11:00
Az egész világon milliók olvassák és igyekeznek tettekre váltani - Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítója kezdeményezése szerint - az adott hónapra kiválasztott bibliai mondatot és a hozzáfűzött magyarázatot, amely széles körben hatással van az egyének és közösségek életére.
,,Elég neked az én kegyelmem. Mert az erő a gyöngeségben nyilvánul meg a maga teljességében." (2Kor 12,9)
,,Elég neked az én kegyelmem. Mert az erő a gyöngeségben nyilvánul meg a maga teljességében."


Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szegényeket hívott meg vacsorára az új bíboros, ......
  2018-07-01 14:36:27, vasárnap
 
  Szegényeket hívott meg vacsorára az új bíboros, váratlan vendég is érkezett.
Június 29-én, péntek este, bíborossá való kinevezése alkalmából a pápa ,,szegények felé meghosszabbított karja", a lengyel Konrad Krajewski 280 szegénnyel, hajléktalannal vacsorázott együtt. Meglepetésvendég is érkezett: Ferenc pápa, aki két órát töltött el társaságukban.
...... ......


Június 28-án délután a Szentatya ünnepélyes szertartás keretében tizennégy új bíborost nevezett ki a Szent Péter-bazilikában, köztük volt Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás is, aki úgy véli: ,,ez a bíbor a szegényeké és az önkéntes segítőiké, nekem semmi érdemem nincsen".
- Ferenc pápa érkezése meglepetés volt mindenki számára, az újonnan kinevezett bíboros sem tudott róla. A vatikáni alkalmazottak által használt étkezőben látták vendégül a szegényeket, az utolsó asztalnál volt egy szabad hely, oda ült le a pápa. ,,Corrado, a szegények miatt jöttem, nem miattad" - mosolygott a bíborosra, aki azt szeretné, hogy továbbra is csak don Corradónak szólítsák, még ha bíbort visel is. Ferenc pápa két órát időzött a vendégekkel, meghallgatta szenvedéssel és reménnyel teli történeteiket.
Körülbelül nyolcvan önkéntes szolgált az asztaloknál, az alamizsnahivatal dolgozói, a Sant'Egidio közösség tagjai, az új bíboros családtagjai és barátai. A pápa Carlo Santoro, a Sant'Egidio közösség tagja asztalánál kapott helyett, aki a vatikáni sajtószolgálatnak elmondta: ,,Mindannyian azt hittük, csak üdvözölni akarja a társaságot és vacsora közben elmegy. Ehelyett Konrad atya egyszer csak odajött hozzám és azt mondta, készítsek egy helyet magam mellett a pápának, aki mindenkit nagy szeretettel üdvözölt. Az asztalunknál a humanitárius folyosóinkon keresztül érkezett szíriai menekültek is ültek, az egyikük Leszboszról jött a pápával. Meglehetősen váratlan módon ismét a pápa mellett találta magát, elmesélte neki, hogy már integrálódott, dolgozik."
Egy másik menekült elmesélte, hogy 11 hónapos, veszélyes utazás után érkezett Olaszországba. Egy szenegáli muszlim férfi elmondta, hogy már harmadszor eszik együtt pápával: ebédelt már II. János Pállal és Benedekkel is. Ferenc pápa viccesen megjegyezte, hogy akkor ő a pápákat gyűjti.
......


Carlo Santoro elmesélte, hogy a pápa a hajléktalanokkal is beszélgetett. Az asztalánál olyanok ültek, akik a Szent Péter téren alszanak, vagyis a pápa ,,szomszédai" - és a Szentatya nagy szeretettel fordult feléjük. Elmesélték neki, hogy a Sant'Egidio közösség és Konrad atya együttműködnek abban is, hogy méltóképpen temessék el a meghalt hajléktalan barátaikat.
Ferenc pápa megáldott egy szíriai kislányt, aki néhány hónappal ezelőtt Rómában született menekült családban. Nagyon sok gyerek volt a vacsorán, játszottak, vidám légkör alakult ki körülöttük. A Szentatya megjegyezte, nagyon megrendíti, ami Texasban történik az édesanyjuktól elszakított menekült gyerekekkel.
Volt fogvatartottakkal is beszélgetett a pápa, aki gyakran azonosítja magát a szegény és a fogvatartott emberekkel: ,,Miért nem én?" - tette fel ismét a kérdést. Meséltek neki egy alkoholista hajléktalan barátjukról, és ő hangsúlyozta: ,,Az alkohol problémája mindenkit elérhet, egy olyan rosszról van szó, ami magával ragad, ami nem enged szabadulni, egy olyan rosszról, amiből csak mások segítségével vagy képes kijönni. Nekünk, úgy is, mint Egyháznak, az a dolgunk, hogy segítsük az embereket kiszabadulni nehéz helyzetekből, velük együtt tegyük meg ezt az utat."
Nagyon meglepte a pápát, amikor arról meséltek neki, hogy a hajléktalanok segítenek más hajléktalanoknak. Amikor nagyon hideg volt, sokan segítettek a takarók kiosztásában: ha másoknak segít az ember, visszanyeri méltóságát.

Forrás: Vatican News; Vatican Insider
Fotó: Vatican Insider; Roberto Stella/Facebook
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Egy Dunaparti csónak házban 1952 - archiv retro nosztalgia
  2018-07-01 14:14:16, vasárnap
 
  Állami áruház (1952)Latabár Kálmán,Turai Ida,Petress Zsuzsa,Gábor Miklós,Horváth Tivadar,Peti Sándor,Gozon Gyula,Kabos László

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 405 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 90
  • e Hét: 1169
  • e Hónap: 14607
  • e Év: 217520
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.