Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
XXI.Hét, 1 Szentségek: Örök haza vándorainak útravaló
  2020-02-03 21:49:40, hétfő
 
  A következőkben a szentségekről, Isten segítségének eszközeiről, elmélkedik Csaba testvér.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
„A legnemesebb foglalkozás”
  2020-02-03 21:45:11, hétfő
 
  Ferenc pápa örömmel üdvözölte az ápolók és szülésznők évét.
...... ........


2020-at az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO az ápolók és szülésznők évévé nyilvánította, s döntésüket Ferenc pápa örömmel fogadta.
Szentatya január 19-én, az Úrangyala imádság alkalmával mondott beszédében úgy fogalmazott: ,,a szülésznők talán a legnemesebb foglalkozást űzik".
A nővérek, ápolók pedig nemcsak hogy a legtöbben vannak, de ők is állnak legközelebb a betegekhez - hangsúlyozta a pápa.
Ferenc pápa eddig is gyakran említette, milyen nagyra tartja az egészségügyi dolgozók, szakemberek munkáját - egyiküknek az életét köszönheti: a betegápoló szerzetesnővér kiharcolta, hogy az orvosok adjanak erősebb antibiotikumot a tüdőgyulladása miatt élet-halál között lebegő akkor húszéves fiatalembernek. Erről 2018 márciusában beszélt, amikor az olasz szakápolók, egészségügyi asszisztensek és gyermekgondozók szövetsége tagjaival találkozott.
,,Az ápolók szakértelme nemcsak a konkrét ellátásban nyilvánul meg, hanem talán még inkább az emberi kapcsolatokban. Ők állnak kapcsolatban az orvosokkal, a betegekkel és a hozzátartozókkal a kórházakban, intézetekben, az otthonokban; figyelmet, hozzáértést és vigaszt nyújtva mindenkinek. A betegek lehetnek férfiak és nők, az élet különböző szakaszaiban, a születéstől a halálig, és minden egyes helyzet egyedi. Ezért nem elég egy protokollt követni, hanem mérlegelni kell az adott helyzetben, és minden egyes emberre külön oda kell figyelni. Ez teszi az ápolói hivatást valódi küldetéssé" - mutatott rá a pápa.
Ezután - előre megírt beszédét megszakítva - elmesélte személyes élményét fiatalkorából:
,,Ha megengedik, szeretnék most tisztelettel adózni egy ápolónőnek, aki megmentette az életemet. Betegápoló szerzetesnővér volt, egy olasz Domonkos-rendi nővér, akit Görögországba küldtek tanítani. Nagyon nagy tudású volt (...). Majd Argentínába érkezett, ahol ápolónőként dolgozott.
S amikor én, húszévesen, majdnem meghaltam, ő beszélt az orvosokkal, még vitába is szállt velük: »Nem, ez egyáltalán nincs rendjén, adjanak neki többet!« És neki köszönhetően életben maradtam. Nagyon köszönöm neki! Köszönöm! És szeretném a nevét is megmondani, itt, Önök előtt: Cornelia Caraglio nővér. Nagyszerű nő, és bátor is, még az orvosokkal is vitába mert szállni. Alázatos, de biztos abban, amit csinál."
A január 19-i beszéde végén Ferenc pápa így buzdított: ,,Imádkozzunk mindnyájukért, hogy a lehető legjobban végezzék értékes munkájukat!"
,,Ne feledkezzetek meg a simogatás orvosságáról, ez nagyon fontos! Egy simogatás, egy mosoly sokat jelent a betegnek. Egyszerű gesztus, de fölemeli őt, hogy ne érezze egyedül magát, közel hozza a gyógyulást, személynek és nem számnak érzi magát. Ezt ne feledjétek!"


Forrás: Aleteia.org, Vatican News, Vatikáni Rádió, CNY.org
Fotó: Vatican News Magyar Kurír

*
- Ferenc pápa az ápolókhoz: Ne feledkezzetek meg a simogatás orvosságáról. 2018. március 7
Ferenc pápa március 3-án találkozott az olasz szakápolók, egészségügyi asszisztensek és gyermekgondozók szövetsége (Federazione dei Collegi Infermieri Professionali, Assistenti Sanitari, Vigilatrici d'Infanzia; IPASVI) tagjaival.
A szövetség, melynek több mint négyszázezer tagja van Olaszország-szerte, a napokban tartotta első országos kongresszusát Rómában. A VI. Pál teremben lezajlott audiencián hatezer-ötszázan vettek részt.
A Szentatya beszéde elején leszögezte: Az ápolók, asszisztensek szerepe pótolhatatlan a betegek ellátásában. Közvetlen és folyamatos kapcsolatban állnak a páciensekkel, nap mint nap gondozzák őket, meghallgatják szükségleteiket, ápolják testüket. Az ápolók nemzetközi etikai kódexe négy alapfeladatot határoz meg: előmozdítani az egészséget, megelőzni a betegséget, gyógyítani és enyhíteni a fájdalmat. Legyen a kezelés megelőző, rehabilitáló vagy palliatív, az mindig magas szintű szakmai felkészültséget és folyamatos továbbképzést igényel az ápolóktól, és megköveteli tőlük, hogy lépést tartsanak a technológia és a szakma fejlődésével.
Az ápolók szakértelme azonban nemcsak a konkrét ellátásban nyilvánul meg, hanem talán még inkább az emberi kapcsolatokban. Ők állnak kapcsolatban az orvosokkal, a betegekkel és a hozzátartozókkal a kórházakban, intézetekben, az otthonokban; figyelmet, hozzáértést és vigaszt nyújtva mindenkinek. A betegek lehetnek férfiak és nők, az élet különböző szakaszában a születéstől a halálig, és minden egyes helyzet egyedi. Ezért nem elég egy protokollt követni, hanem mérlegelni kell az adott helyzetben, és minden egyes emberre külön oda kell figyelni. Ez teszi az ápolói hivatást valódi küldetéssé - mutatott rá a pápa -, s az ápolókat az emberség szakértőivé, akik humánusabbá teszik a figyelmetlen társadalmat, mely gyakran a peremre szorítja a gyengébbeket, és csak azokkal törődik, akiket hasznosnak ítél.
Ferenc pápa arra buzdította az ápolókat, egészségügyi dolgozókat és védőnőket, hogy legyenek az emberi élet és méltóság védelmének előmozdítói. Ismerjék föl a tudomány korlátait, aminek soha nem szabad háttérbe szorítania az emberi méltóságot. Vegyék észre, amikor a betegek - még ha kimondatlanul is - spiritualitásra, vallási segítségre vágynak. Ez ugyanis sokuknál hozzájárul az élet értelmének és a lelki békének a megtalálásához, mely még a betegségből való felépülésnél is sürgetőbb szükséglet.
Az Egyház a betegekben Jézust látja, aki azonosul velük, amikor azt mondja: ,,Beteg voltam és meglátogattatok" (Mt 25,36). Jézus egész működése során közel volt a betegekhez, szeretettel fordult feléjük és sokukat meggyógyította - emlékeztetett a Szentatya. - A leprástól sem húzódott el, bár a mózesi törvény a lakott településektől távolra űzte őket. Ő azonban a törvény szívét, lényegét nézte, mely a felebaráti szeretetben foglalható össze. Megérinti a leprást, lecsökkentve a kettejüket elválasztó távolságot, és ezzel a beteg már nem kirekesztett többé az emberi közösségből, és egy egyszerű gesztus által megérzi Isten közelségét. Jézus így nemcsak testben gyógyítja meg, hanem eléri a szívét is, mert a leprás megérzi, hogy szeretik.
A pápa ezzel a kéréssel fordult az ápolókhoz: ,,Ne feledkezzetek meg a simogatás orvosságáról, ez nagyon fontos! Egy simogatás, egy mosoly sokat jelent a betegnek. Egyszerű gesztus, de fölemeli őt, hogy ne érezze egyedül magát, közel hozza a gyógyulást, személynek és nem számnak érzi magát. Ezt ne feledjétek!" A betegek megértéséhez vezető kulcs a gyöngédség.
A fizikai leterheltség, a megerőltető műszakok felőrölhetik a dolgozókat - folytatta Ferenc pápa, és arra biztatott, vigyázzanak az ápolók, óvják magukat a kiégéstől; a betegek pedig ne vegyék készpénznek a törődést, ők is figyeljenek az ápolókra - kérjenek, ne követeljenek!
A Szentatya végül megosztott egy személyes emléket. Húszéves korában egy ápolónő megmentette az életét. Egy olasz domonkos rendi apáca gondozta őt Argentínában, amikor a halálán volt. A nővér vitába szállt az orvosokkal, mondván: nem jó, nem elégséges az ellátás, amit adnak neki - és ennek köszönhetően ő életben maradt. ,,Köszönöm, nagyon köszönöm neki! Szeretném megnevezni most előttetek: Cornelia Caraglio nővérről van szó. Ő egy kiváló, bátor nő, aki még az orvosokkal is vitába mert szállni. Alázatos volt, de meggyőződéssel cselekedett. Ti is sok-sok életet mentetek meg, mert ott vagytok az emberekkel egész nap, és látjátok, mi történik a betegekkel. Köszönet érte!"
A pápa végül Isten áldását kérte az ápolókra.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Estéli zsoltár - Babits Mihály: Zsoltár gyermekhangra
  2020-02-03 21:31:39, hétfő
 
  Estéli zsoltár - Babits Mihály: Zsoltár gyermekhangra (Szűcs Nelli)
Videó Link

Az Úristen őriz engem
mert az ő zászlóját zengem.

Ő az Áldás, Ő a Béke
nem a harcok istensége.

Ő nem az a véres Isten:
az a véres Isten nincsen.

Kard ha csörren, vér ha csobban,
csak az ember vétkes abban.

Az Úristen örök áldás,
csira, élet és virágzás.

Nagy, süket és szent nyugalma
háborúnkat meg se hallja.

Csöndes ő míg mi viharzunk
békéjét nem bántja harcunk.

Az Úristen őriz engem,
mert az Ő országát zengem.

Az Ő országát, a Békét,
harcainkra süketségét.

Néha átokkal panaszlom
de Ő így szól: "Nem haragszom!"

Néha rángatom, cibálom: -
tudja hogy csak őt kívánom.

Az is kedvesebb számára,
mint a közömbös imája.

Az Úristen őriz engem
mert az Ő zászlóját zengem.

Hogy daloljak más éneket,
mint amit Ő ajkamra tett?

Tőle, Hozzá minden átkom:
hang vagyok az Ő szájában.

Lázas hang talán magában:
kell a szent Harmóniában.

S kell, hogy az Úr áldja, védje
aki azt énekli: Béke!
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Reményik Sándor: A szőnyeg visszája
  2020-02-03 21:23:09, hétfő
 
  Kétségbe esem sokszor én is
A világon és magamon,
Gondolva, aki ilyet alkotott:
Őrülten alkotott s vakon.

De aztán balzsamként megenyhít
Egy drága Testvér halk szava,
Ki, míg itt járt, föld angyala volt,
S most már a mennynek angyala:

,,A világ Isten-szőtte szőnyeg,
Mi csak visszáját látjuk itt,
És néha - legszebb perceinkben -
A színéből is - - valamit."

1933 február 6

Fontos idézet: ",A világ Isten-szőtte szőnyeg, Mi csak visszáját látjuk itt, És néha - legszebb perceinkben - A színéből is - - valamit."

- Gróf Georgina Zsófia megzenésítésében Videó Link
Videón: A képen Vimmer Gergő "Szőnyeggé szőtt álom" c.kiállításának szőnyegei láthatóak!
" A világ Isten szőtte szőnyeg/ Mi csak visszáját látjuk itt/
És néha, legszebb perceinkben/a színéből is valamit"
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Kegyelmet kért az akkori kínzójára
  2020-02-03 21:14:50, hétfő
 
  Forrás: Katolikus ma oldal
...... .........



Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
20 éves a szombathelyi Székesegyház orgonája
  2020-02-03 20:52:15, hétfő
 
  Lakner-Bognár András egyházmegyei zeneigazgató mutatja be a hangszert.
...... .........



...... ........... ........


Videó Link

- Dr. Pem László orgona hangversenye a Székesegyházban Link

...... ...........



...... ........... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Titokzatos tűzgömb tűnt fel az égen
  2020-02-03 16:28:10, hétfő
 
  Múlt héten egy látványos fényjelenséget figyeltek meg Dél-Kalifornia felett - írja a Fox News. A szakértők arra gyanakodnak, hogy az eseményt egy űreszközről leváló törmelék váltotta ki, de további vizsgálatokra lesz szükség, hogy ezt alátámasszák.
Mike Hankey, az Amerikai Meteortársaság munkatársa szerint az objektum a légkörbe belépve látszólag szétesett.
A szakértő úgy véli, hogy a tűzgömb sebessége, pályája és széthullása alapján űrtörmelék lehetett.
Ha az objektum egy aszteroida lett volna, akkor ennél minden bizonnyal gyorsabban mozgott volna. Árulkodó az is, hogy a kőzetek általában nagy robbanással semmisülnek meg, itt azonban nem figyeltek meg hasonlót, az objektum inkább szétesett, ami az űrszemét sajátossága.
A jelenséget több kamerának is sikerült megörökítenie.

Forrás: 24.hu 2020. 02. 03. 13:36
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
kontinens legbájosabb madarai
  2020-02-03 16:25:46, hétfő
 
  Európa eldugott sarkában élnek a kontinens legbájosabb madarai
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Medves jóslata 02.02
  2020-02-03 16:24:18, hétfő
 
  2020 02.02 évben a medve nem látta meg az árnyékát, mert borús idő van és néha esik az eső - - Itt Gazdagréten.

24.hu hírek oldalán
...... ..........


Jön a tavasz, legalábbis a miskolci medvék jóslata szerint - hangzott el az M1 Híradójában.
A Miskolci Állatkert és Kultúrpark az elmúlt évekhez hasonlóan idén is medvecsalogatásra hívta az érdeklődőket.
Dorka és Borka, a két dán származású barnamedve 2012 óta él az állatkertben, azóta minden évben megjósolják az időjárást.
A néphagyomány szerint február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a medve felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Ha meglátja az árnyékát a napsütésben, akkor visszacammog aludni, mert hosszú lesz még a tél. Borús időben viszont nincs árnyék, a medve sem ijed meg a saját árnyékától, és kint marad, jelezve: nyakunkon a tavasz.
Az M1 helyszíni tudósítója szerint Miskolcon az utóbbi forgatókönyv valósult meg, Dorka és Borka ugyanis kint maradtak a barlangból és vígan csemegéztek.
Ha lehet hinni nekik, akkor hamarosan eltehetjük egy időre a téli kabátokat

- Ennek megfelelően vasárnap megtartották a hagyományos medveárnyék-észlelést a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Balu, a tizenkét esztendős barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a népi időjóslás szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Nevek dala film előzetes
  2020-02-03 16:09:21, hétfő
 
  Két földrészen és fél évszázadon átívelő, érzelmes detektívtörténet az Oscar-díjra jelölt Tim Roth (Martin) és Clive Owen (Dovidl) főszereplésével. A film a lenyűgöző és megható zenei motívumokon túl a háború borzalmainak és a történelemből kitörölt lelkek regéje. A címben is szereplő, ,,A nevek dalával" végződő, a barátság, árulás és megbocsátás témáin átgyűrűző cselekmény bemutatja, hogy a legsötétebb rejtélyek közepette néha csak a zene tudja megvilágítani az igazságot, egyedül a dallamok képesek elhozni a gyógyulást és a megváltást.
Lebilincselő dallamok kíséretében elevenednek meg a filmvásznon a háború szörnyűségei, miközben a cselekmény a barátság erénye mellett a szószegés és könyörületesség kérdését is körüljárja. Mindeközben kiderül, hogy olykor a zene az egyedüli eszköz, ami segíthet fényt deríteni a valóságra, s a zeneszó igazi gyógyír a léleknek.

Film bemutató videó Link
Egy férfi gyermekkori legjobb barátját, a holokauszt során árván maradt lengyel hegedűművészt keresi, aki évtizedekkel ezelőtt eltűnt az első nyilvános előadásának estéjén.
Nemzet: kanadai, magyar -kanadai-angol-német-magyar filmdráma,
Stílus: dráma
Hossz: 113 perc
Magyar mozibemutató: 2020. február 6.
Amerikai bemutató: 2019. december 25.


Papagéno oldalon:
Február 6-án kerül a hazai mozikba François Girard A nevek dala című filmje az Oscar-díjra jelölt Tim Roth és Clive Owen főszereplésével.
A francia-kanadai rendező Norman Lebrecht azonos című regényét adaptálta. A film egy két földrészen és fél évszázadon átívelő, érzelmes detektívtörténetet dolgoz fel. Martint évtizedeken át gyötri gyerekkori barátja, a lengyel-zsidó csodagyerek hegedűs, Dovidl eltűnése. A fiú röviddel londoni bemutatkozása előtt, 1951-ben veszett el, és harmincöt évvel később úgy tűnik, a nyomára akadhatnak.
A nevek dala a lenyűgöző és megható zenei motívumokon túl a háború borzalmainak és a történelemből kitörölt lelkek regéje. A barátság, árulás és megbocsátás témáin átgyűrűző cselekmény bemutatja, hogy a legsötétebb rejtélyek közepette néha csak a zene tudja megvilágítani az igazságot, egyedül a dallamok képesek elhozni a gyógyulást és a megváltást.
A film kanadai-angol-német-magyar koprodukcióban készült, és nagyrészt hazánkban forgott - többek között feltűnik benne a Zeneakadémia nagyterme is. Egyik producere a Napfény ízét is jegyző Robert Lantos, magyar társproducere Petrányi Viktória, excecutive producere Krskó Tibor. Zenéjét az Oscar-díjas Howard Shore szerezte.

 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1293
  • e Hét: 2372
  • e Hónap: 15810
  • e Év: 218723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.