Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Notre-Dame-tűzvész: A méhek túlélték
  2020-02-06 17:06:13, csütörtök
 
  A Notre-Dame méheinek megmenekülését a tűzvésztől csodával határosnak tartották a szakemberek. Tíz hónappal a székesegyházat sújtó tűzvész után a három kolónia egészséges. Sibyle Moulin méhész júliusban 66 kilogramm mézet hozott le a kaptárakból.
...... ............


A párizsi Notre-Dame székesegyházat áprilisban sújtó tűzvészt épségben túlélték a sekrestye tetején álló méhkaptárok, és a méhkolóniák egészségesebbek, mint valaha - közölték méhészek.
A Notre-Dame méheinek megmenekülését a tűzvésztől csodával határosnak tartották a szakemberek. A három kaptárt 2013-ban helyezték ki a sekrestye tetejére a biodiverzitás elősegítésére, és a méhek azóta minden évben mézzel ajándékozták meg a méhészeket.
Tíz hónappal a székesegyházat sújtó tűzvész után a három kolónia egészségesebb, mint valaha - mondta a The Guardian brit napilapnak Sibyle Moulin méhész, aki hat hónap után a minap először szemlélhette meg a kaptárokat.
A katedrális déli oldalán lévő sekrestye tetejére tilos felmenni, hiszen az épület súlyos károkat szenvedett, a kiégett boltozatból még mindig kövek hullhatnak alá, és az ólomszennyezés is kockázatot jelent. A méhésznek egészségügyi és biztonsági képzésen kellett részt vennie ahhoz, hogy ismét látogathassa a kaptárokat.
,,Minden rendben van velük, a kolóniák viselkedése teljesen normális, az év ezen időszakában ugyan nem nagyon aktívak, de ennek így kell lennie" - hangsúlyozta.
A tűzvész után szinte mindenki attól tartott, hogy a méhek, kolóniánként mintegy ötvenezer, elpusztultak. A hatalmas hő ellenére azonban nem hagyták magukra királynőiket, hanem teletömték magukat mézzel, és összekuporodtak, hogy védjék a kolóniát.
...... ........... .....


A tűzvész után ,,műholdfelvételeket vizsgáltunk meg, és láttuk, hogy a kaptárok érintetlenek, fel sem fordultak, és még viasztócsa sem volt alattuk. Mivel a viasz mintegy 70 Celsius-fokon olvad, tudtuk, hogy a hő nem károsította a kaptárokat. A füst miatt nem aggódtunk, mivel azt mi is használjuk, így tudtuk, hogy alszanak a királynő körül" - magyarázta a méhész.
Később a székesegyház szerkezetének biztosításán dolgozóktól kaptak videofelvételt, amely jól mutatta, hogy a méhek ki-berepülnek a kaptárokból. ,,Tanulmányoztuk magatartásukat, és láttuk, hogy pollengömböket visznek a lábukon, ami azt jelentette, hogy fehérjekészletet halmoznak fel a fiatalabbak táplálására" - tette hozzá.
Moulin először júliusban kapott engedélyt a kaptárok meglátogatására. ,,Egyáltalán nem tűnt úgy, hogy a tűzvész hatással volt rájuk" - mondta a méhész, aki júliusban 66 kilogramm mézet hozott le a kaptárakból. A mézmintákat Kanadába küldték, hogy az esetleges ólomszennyezést megvizsgálják.
A Beeopic cégnek a notre-dame-i kaptárokon kívül még 350 kaptára van Párizsban, és mintegy 700 a francia főváros környékén. Ezeket a szelíd, városi mézelő méheket még az 1920-as években egy bencés szerzetes tenyésztette ki. Párizsban ilyen méhkaptárok találhatók egyebek között az Operaház, a Comédie Française, valamint a Coca-Cola és a Louis Vuitton cég székháza tetején is.



Forrás: Fidelio/MTI
Fotó: Fidelio, Beeopic Instagram-oldala
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Miért fontos a virrasztás?
  2020-02-06 16:59:08, csütörtök
 
  Készület és készenlét a budapesti a Szent István-bazilikában.
...... ........


Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lelki előkészületeként szeptember 10-ig minden csütörtökön virrasztást tartanak Budapesten, a Szent István-bazilikában.
A készület és a készenlét egyik legnagyobb előjele az, ha ébren várjuk, figyeljük Isten jelenlétét. ,,Virrasszatok és imádkozzatok, nehogy kísértésbe essetek. A lélek ugyan készséges, a test azonban erőtlen" (Mt 26,41). A virrasztás, ahogyan a böjt is, a test és a lélek próbája. Egy imádság sem vész kárba, ha pedig az ima lemondásokkal jár, még inkább megtapasztalhatjuk Isten gondoskodását.
Jézus halála előtt virrasztott a Getszemáni-kertben, imádkozott, és az apostolokat is arra hívta, hogy tartsanak vele. Ők azonban elaludtak. Nem is álltak készen arra, amit Krisztus mindvégig mondott nekik: hogy hamarosan elárulják, elfogják, és meghal; arra sem, hogy fel fog támadni. Milyen állapotban lehettek, amikor Júdás megérkezett a katonákkal? Arra ébredtek, hogy Jézust elfogják, és ők nem tehetnek semmit. ,,Halálosan szomorú a lelkem - mondta nekik. - Maradjatok itt és virrasszatok velem!" (Mt 26,38) Krisztus félt, és megrendült volt, mielőtt elfogták. Azonban mire Pilátus elé vitték, készen állt. Ez a néhány óra Jézussal eltöltött szenvedés hiányozhatott a tanítványoknak ahhoz, hogy megértsék, milyen nagy eseményeknek lehetnek tanúi. Talán ha virrasztanak, nem árulják el őt, mindvégig vele lettek volna a szenvedésben, készen arra is, hogy valóban legyőzi a halált.
Álljunk készen az eucharisztikus kongresszusra, a közös ünneplésre! Imádkozzunk, hogy Isten kegyelme végigkísérje az eseményt, és jelen tudjunk lenni Isten számára!
A budapesti Szent István-bazilikában való következő virrasztás február 6-án, csütörtökön 20 órakor kezdődik, és péntek hajnali 5 óráig tart. Közben, 21 órakor szentmisén vesznek részt a jelenlévők.


Forrás és fotó: www.iec2020.hu
Magyar Kurír

Levélben kaptam
A virrasztás, ahogyan a böjt is, a testnek és a léleknek a próbája - ezzel összhangban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lelki előkészületeként szeptember 10-ig minden csütörtökön virrasztást tartanak a Szent István-bazilika Mária kápolnájában. A Kongresszus szervezői arra buzdítanak, hogy közösen imádkozzunk azért, hogy Isten kegyelme végigkísérje az eseményt. A következő virrasztás február 6-án, csütörtökön 20 órakor kezdődik, és péntek hajnali 5-ig tart, a jelenlévők 21 órától szentmisén vehetnek részt. ,,Virrasszatok és imádkozzatok, nehogy kísértésbe essetek. A lélek ugyan készséges, a test azonban erőtlen." (Mt. 26,41)
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Szűz Máriáról szép képek a videón
  2020-02-06 16:52:29, csütörtök
 
  Uram tehozzád futok c. dal hallható
Facebook oldali videó Link

Youtube videó Link

Krisztus várás - videó Link
 
 
0 komment , kategória:  kedvenc videóm  
Csodaszép fotósorozat készült a hópelyhekről
  2020-02-06 16:46:02, csütörtök
 
  .........


Itt megnézhető Link

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Erdély szerte havazni fog!
  2020-02-06 16:43:31, csütörtök
 
  Uram, te azért küldesz a világba, hogy rácsodálkozzunk testvéreinkre, a teremtményeidre, és a Te szereteteddel szeressük őket! Megszülettünk, elindultunk, de oly gyakran csak savanyú szájjal ítélkezünk, kiábrándult keserűséggel panaszkodunk egymásra, mindarra, mit nagy szeretettel ajándékba adtál nekünk! Miért van ez így? Miért látják oly sokan a környezetükben élő embereket, testvéreiket, de az egész világot eldobandó rossznak, rosszul sikeredett selejtnek, a gonosz lélek sárkányfog-veteményének!?
Estére - mondja a rádió - Erdély szerte havazni fog! Ismerkedjünk meg azokkal a parányi ékszerekkel, melyek milliárd számra, olvadatlanul beterítik áldott szülőföldünket, melyekkel meg akar ajándékozni Teremtőnk!! Minden egyes hópehely egy remekbe szabott csoda! Ó milyen jó lenne a hópelyheket a fotós szemével látni! Milyen jó lenne egymást is, de az egész világot teremtő Istenünk szemével látni!!
Küldesz Uram, hogy hirdessem a Te nevedben világunkat hozzád vezető szép szereteted drága parancsát! Örömmel indulok, de add, hogy lássak! Nyisd fel szememet a csodákra, add, hogy ne a gonosz lélek szemszögéből, hanem a Te szemeddel lássam ajándékodat, ezt a világot! Add hogy a havazás, számomra ne hóhányással együtt járó nyűg, sárt szülő latyak, hanem a földre hulló sziporkázó, pajkos drágakövekben való gyönyörködés legyen! Add, hogy a testvérem ki mellettem él, ne a lélegzést is belénk fojtó poklot jelentse, de ne is a szürke tömény unalmat, hanem a mennyek országából földre hulló drága ragyogást, a társat, kivel jó együtt lenni, kacagva bebarangolni, felfedezni ezt a főld nevű csodát, magát az életet! Uram örömmel indulok az tanítványaid útján, de kérlek, add, hogy szemeddel szemléljem e drága világot, mely annyira értékes és szép, hogy Krisztus Urunk nagypénteken vállalta érte a megváltó kereszthalált!!

Egy hópehelyre álmélkodó szeretettel rácsodálkozva, Csaba testvér
...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Erdő Péter bíboros atya ajándékot kapott Böjte testvértől
  2020-02-06 16:40:53, csütörtök
 
  A NEK-csapat újra itthon, így csomag érkezett Erdélyből. Erdő Péter bíboros atya kézhez kapta Böjte Csaba testvér, a székelyek és csángók ajándékait. Nagyon örült a meglepetésnek, a kézzel írt jókívánságoknak és főleg annak, hogy sokakkal találkozhat személyesen a szeptemberi világeseményen Budapesten.
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Szentmise a Budapesti Médiamissziós Központban 02.06
  2020-02-06 16:32:00, csütörtök
 
  Mészáros Domonkos előadása
...... ........


Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Örömhír - farsang - Diószegi László előadása
  2020-02-06 16:27:02, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Böjte Csaba testvér - Fája
  2020-02-06 10:32:42, csütörtök
 
  Jó dolog gyökérnek lenni!!
Farsang van, a jókedv, a vidámság, a tréfálkozás idejét éljük!! Ha magunkon is tudunk kacagni, akkor mindig is lesz amin kuncogjunk! Néztem én is ezt a képet, az oroszhegyi gyerekeink családfáját és az egyik kisiskolás csillogó szemmel mondta, hogy "Csaba testvér a gyökér"! A többiek rászóltak, ő meg nagy kerek szemmel értetlenül nézett a társaira!?
Igaza volt a fiúcskának, az alapítványban én vagyok a "gyökér"! Persze nem esne jól, ha a gyerekeink "gyökérnek" titulálnának, de azért jó volt egyet kacagni, a magyar nyelv kétértelműségén!!
A kerekre nyíló szemű gyerek kobakjára puszit nyomva, csak annyit mondtam: ne búsulj, mert én szívesen vagyok gyökér, ha ilyen szép virágot bontó veszők sarjadnak a mindennapjaimból! Vidám jókedvvel, Csaba t.

...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Hegyi Margit 2. epizód - Apostol TV adása
  2020-02-06 10:21:09, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 525
  • e Hét: 1604
  • e Hónap: 15042
  • e Év: 217955
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.