Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kaporról
  2013-12-20 22:38:18, péntek
 
   
  A kapor története
A kapor Spanyolország és Portugália partjaitól a Földközi-tenger vidékén át egészen Dél-Oroszországig őshonos, és vadon jelenleg is megterem. Egy svájci, tóparti település régészeti feltárása során bizonyítást nyert, hogy termesztése az újkőkorban kezdődött, de ókori egyiptomi írások is említik, valamint kedvelt volt a görögök és a rómaiak körében is. Utóbbiaknál egyrészt a tehetősség jelképe volt, másrészt mint egészséges fűszernövényt is nagyra tartották. Hippokratész a fehérborban megfőzött, mézzel édesített kapormag-készítményt szájöblögetésre javasolta, harci sebesülésekre, a sebek begyógyítására pedig pirított kapormag-töretet alkalmaztak.
A középkorban a kaprot bájitalok készítéséhez, gonosz varázslatok kivédése ellen használták, az 1570-es években azonban már mint közönséges kerti fűszernövényt említik a leírások. Napjainkban a kapor elsősorban Észak-Afrika, Oroszország és Skandinávia konyhájában kap fontos szerepet.

A kaporfogyasztás előnyei
A kapor legismertebb tulajdonsága nyugtató hatása. Illóolaja ellazítja az izmokat, különösen az emésztőrendszer izmait. Évszázadok óta használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger kezelésére, kisgyermekek hascsikarásának enyhítésére. Csökkenti a gyomor és a belek puffadását, de serkenti a tejelválasztást is.
Az ásványi anyagok közül igen sokat tartalmaz vasból, mangánból és kalciumból. Enyhíti a csontritkulás és reumatikus ízületi gyulladás tüneteit. Három evőkanálnyi kapormag több kalciumot tartalmaz, mint egy jó pohár tej, vitaminjai közül pedig a C-vitamin a legfontosabb.
Említésre méltó még élelmi rosttartalma, amellyel hozzájárul az emésztőrendszer kielégítő működéséhez. A kapor illóolajai megállítják a káros baktériumok termelődését - antibakteriális hatása megközelíti a fokhagymáét. Antioxidáns vegyületei (monoterpének és flavonoidok) semlegesítik a szervezetbe jutott szabadgyököket és más, rákkeltő hatású anyagokat.

Mire figyeljünk kapor vásárláskor?
A friss kapor íze és illóolajtartalma mindenképpen felülmúlja a szárítottét; ezért ha lehet, frisset válasszunk. Mivel szedés után igen hamar fonnyadásnak indul, a csak kissé fonnyadtat bátran megvásárolhatjuk. A sárgásra fakult, laposra aszalódott kapor viszont már régi szedésű; keressünk inkább szárítottat helyette.
A friss kaprot mindig tegyük be a hűtőszekrénybe. Lazán tekerjük nedvesített konyharuhába, vagy állítsuk vízbe.

Hogyan használjuk fel a kaprot?
A kapor jellegzetes ízét illóolajainak köszönheti, amelyet a növény minden része termel. Ezek védelme érdekében csak egy-két perccel tálalás előtt adjuk az ételhez.
A levél kellemes, friss ízt kölcsönöz leveseknek, salátáknak, halételeknek. Próbáljuk ki sajtételekhez, sajtos tésztaféleségekhez, tojásos salátákhoz. Igen jól harmonizál burgonyával. Segítségével remek fűszervaj készíthető. Húsokhoz és zöldséges ragukhoz is remek. A skandináv konyhában a kapor halételek gyakran kizárólagos fűszere.
A magokat savanyított zöldségek készítéséhez, húsok pácolásához, raguk és zöldségételek ízesítéséhez használhatjuk. Próbáljuk ki rizottókhoz, süssük kenyérbe, ízesítsünk vele gyökérzöldségekből készült kását. A teljesen kiszárított, ledarált magokkal sót helyettesíthetünk.
A kinyílt virágtányér kiváló ízt ad olajnak, ecetnek.
Sajnos a kapor két-három napnál tovább nem tartható el. A friss szárat és leveleket érdemes ollóval gyorsan felvagdalni, majd kisebb-nagyobb adagokban lefagyasztani. Ez a fajta tartósítás szinte változatlan formában őrzi meg a növény ízvilágát. A vastag szárak és magok inkább szárításra alkalmasak.

Receptek
Próbáljuk ki az alábbiakat:
Frissítő ízű mártogatóst kapunk, ha az összevágott leveleket reszelt uborkával natúr joghurtba keverjük.
Lazac és pisztráng elkészítésekor használjuk bátran a kaprot. E halféleségek és a kapor íze remekül összeillik.
Tegyük szendvicsbe saláta mellé vagy ahelyett.
A kapormag emésztést elősegítő hatása közismert. Nagyobb vendégség alkalmával, nehéz ételek mellé helyezzünk az asztalra kis tálkában belőle. Gyomrunk működésének serkentése mellett friss leheletet is biztosít.

receptek még:

1 kg csirkemell
50 dkg burgonya
450 g tejföl
2 csokor kapor
1 db hagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
só, bors
bazsalikom

A csirkemellet és a meghámozott krumplit nagyobb darabokra vágva beletesszük egy tepsibe.
Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, kaprot és az olívaolajat. Megszórjuk sóval, borssal, bazsalikommal ízlés szerint, és jól összekeverjük..
Ezután lefedve betesszük a sütőbe, 200°C-on 60 percre.
Utánna elkeverjük a tejföllel, majd kb 30-40 percre visszatesszük fedő nélkül a sütőbe, időnként megkeverve, amíg besűrűsődik alatta a tejfölös lé (esetleg a végén kevés liszttel tovább lehet sűrűsíteni).
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
Címkék: megvásárolhatjuk, illóolajtartalma, emésztőrendszer, szájöblögetésre, kaporfogyasztás, tejelválasztást, antibakteriális, hascsikarásának, szabadgyököket, elkészítésekor, hűtőszekrénybe, begyógyítására, használhatjuk, összekeverjük, sebesülésekre, fűszernövényt, csontritkulás, zöldségételek, lefagyasztani, bazsalikommal, oroszországig, spanyolország, sajtételekhez, illóolajainak, visszatesszük, hippokratész, termelődését, rosttartalma, legfontosabb, halételeknek, gyomorrontás, monoterpének, semlegesítik, segítségével, legismertebb, mindenképpen, kapor története, kapor Spanyolország, újkőkorban kezdődött, rómaiak körében, tehetősség jelképe, fehérborban megfőzött, sebek begyógyítására, kaprot bájitalok, 1570-es években, kapor elsősorban, kaporfogyasztás előnyei, kapor legismertebb, emésztőrendszer izmait, belek puffadását, ásványi anyagok, emésztőrendszer kielégítő,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Png virág  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Adakozás  Szép napot kívánok  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Krisztinától  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png cica  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png rózsa csokor  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Png kislány  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép estét  Png virág  Tavaszi kép  Kerüld el az evangélium örömén...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png cica  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Nem méltó hozzád  A másik dolog,  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Akarat  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Ágai Ágnes – Csendélet  Őrizkednünk kell...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png férfi  Nagyon különös  Fekete-erdő desszert  Nem számIt  Jó éjszakát  Hogy lehet megtartani  George Byron - Ahogy itt jár -...  Adakozás  A másik dolog,  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Minden harmadik...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png virág  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Mindig jusson idő nevetni  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Akarat  Png kislány  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék 
Bejegyzés Címkék
kapor története, kapor Spanyolország, újkőkorban kezdődött, rómaiak körében, tehetősség jelképe, fehérborban megfőzött, sebek begyógyítására, kaprot bájitalok, 1570-es években, kapor elsősorban, kaporfogyasztás előnyei, kapor legismertebb, emésztőrendszer izmait, belek puffadását, ásványi anyagok, emésztőrendszer kielégítő, kapor illóolajai, káros baktériumok, szervezetbe jutott, friss kapor, csak kissé, sárgásra fakult, friss kaprot, kapor jellegzetes, növény minden, levél kellemes, skandináv konyhában, kapor halételek, magokat savanyított, teljesen kiszárított, kinyílt virágtányér, kapor két-három, friss szárat, fajta tartósítás, növény ízvilágát, vastag szárak, összevágott leveleket, kapormag emésztést, meghámozott krumplit, apróra vágott, végén kevés, megvásárolhatjuk, illóolajtartalma, emésztőrendszer, szájöblögetésre, kaporfogyasztás, tejelválasztást, antibakteriális, hascsikarásának, szabadgyököket, elkészítésekor, hűtőszekrénybe, begyógyítására, használhatjuk, összekeverjük, sebesülésekre, fűszernövényt, csontritkulás, zöldségételek, lefagyasztani, bazsalikommal, oroszországig, spanyolország, sajtételekhez, illóolajainak, visszatesszük, hippokratész, termelődését, rosttartalma, legfontosabb, halételeknek, gyomorrontás, monoterpének, semlegesítik, segítségével, legismertebb, mindenképpen, halféleségek, kisgyermekek, készítéséhez, ízesítéséhez, csirkemellet, tulajdonsága, konyharuhába, fonnyadásnak, varázslatok, készítményt, pácolásához, összevágott, baktériumok, besűrűsődik, mártogatóst, megállítják, oroszország, burgonyával, evőkanálnyi, fehérborban, alkalmaztak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 745
  • e Hét: 6435
  • e Hónap: 12807
  • e Év: 63598
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.