|
2015-11-18 19:12:16, szerda
|
|
|
|
|
|
A rizs a világ lakossága több mint felének alapvető tápláléka. A rizs a rizspázsitfűfélék családjába tartozik.
A rizs számtalan fajtája között a szemek színe és alakja alapján lehet (többé-kevésbé) eligazodni.
A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett ,,ezüsthártyát" (korpa és csíra), emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, s keményebb marad.
A hántolt rizsek egy speciális változata a parboiled vagy opál rizs, melyet még a héjában felgőzölnek, s csak azután hántolnak. Ez a nyersen hántolt-koptatottnál ízesebb, tápdúsabb, s bár a színe eredetileg barnás, mire megfő, kifehéredik. A hántolt és koptatott fehér rizsfényezett rizs. kevésbé jellegzetes ízű, forgalomba kerülhet ‘A' vagy ‘B' minőségben (a szemtörmelék és az idegen anyag mennyisége alapján). A fényezetlen fehér rizsből fényező anyagok hozzáadásával készül a
A hosszú szemű fajták (ezek hossza az átmérőjük négy-ötszöröse is lehet) a főzésnél nem tapadnak össze, ,,pergősek", így elsősorban hagyományos köretnek valók. A rövid szemű fajták általában puhábbra főnek, s hajlamosak az összetapadásra, így ezeket könnyebb pálcikával enni, s például gombócnak, pudingnak, tejberizsnek is jobban megállják a helyüket; rizottókészítésre kizárólag ezek használhatóak (különösen a carnaroli ill. arborio fajták).
A sötét színű vadrizs valójában nem rizs, hanem egy másik fűféle, a tuszkaróra (Zizania aquatica) termése, de lényegében ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket. Ázsiai receptekben gyakran lehet találkozni néhány speciális fajtával: az Indiában, illetve Pakisztánban termelt - fehér és hosszú szemű - basmati rizzsel, a hasonló megjelenésű (Thaiföldről vagy Kínából származó) jázmin rizzsel, valamint a (főleg Thaiföldön termő) vörös rizzsel; mindhármuk jellemző tulajdonsága, hogy ízük intenzíven aromás.
A rizst már az újkőkor óta ismerték, de szélesebb körben csak a déli hódításokkal terjedt el. A Zhou-korban már általános, fő gabonafélének számított Kína déli vidékein. A rizs északon nem nagyon él meg, bár időről-időre megpróbálkoztak művelésével, hozamban mégsem vetekedhet a helyi gabonafélékkel, melyek közül a legjelentősebb a köles. A rizs sok fajtája közül említésre méltó a borkészítéshez használt nuo. A leégetett erdők helyén termelt rizst ,,tűzi rizsnek" hívták.
A legjobb minőségűnek a mocsári rizst tartották, amely a csapadékos déli völgyekben termett. Az alacsony sikértartalmú geng-rizst a Nagy Csatorna mellékén ültették, és egy aromás változatát (xiang geng) Zhejiangból és Jiangsuból szállították az udvarba. A xian nevű rizsfajta már a 6-7. holdhónapban learatható volt. Korán érő rizs a csampai (chan tao) is, melyet Fujian tartományon keresztül szállítottak Vietnam területéről, és a 11. századtól kezdve terjedt el szélesebb körben. Konfuciuszról azt olvashatjuk a Beszélgetések és mondások (Lun yu) című műben: ,,Sohasem unta meg a jól tisztított rizst, a húst pedig apró szeletekre vágottan szerette".
A lábon álló rizst tao-nak, a hántolt rizst mi-nek nevezik. A főtt rizs neve fan vagy mifan. A főtt szemes rizs mellett rendszeresen főznek rizsnyákot (mi) és rizslét (zhou), ami egyfajta hígabb mi. Az első rizst a legenda szerint az isteni földműves, Shennong ültette. A rizs nem csak a mindennapok fő ételének számít, de gyakorta az ősöknek, isteneknek felajánlott áldozati ételt is a rizs alkotja. Amerikába először a spanyolok, portugálok vitték be a 16.sz.-ban.
főrrás:fűszerkalauz |
|
|
0 komment
, kategória: Fűszerkalauz |
|
Címkék: megpróbálkoztak, összetapadásra, borkészítéshez, gabonafélékkel, legjelentősebb, hozzáadásával, konfuciuszról, rizsfényezett, gabonafélének, sikértartalmú, használhatóak, beszélgetések, tulajdonsága, szemtörmelék, fűszerkalauz, szállítottak, rendszeresen, ezüsthártyát, holdhónapban, szállították, hódításokkal, pakisztánban, tejberizsnek, koptatottnál, úgynevezett, thaiföldről, fényezetlen, megjelenésű, jellegzetes, kifehéredik, minőségűnek, művelésével, felgőzölnek, tartományon, zhejiangból, területéről, világ lakossága, rizspázsitfűfélék családjába, rizs számtalan, szemek színe, barna rizs, hántolás után, hántolt rizsek, speciális változata, parboiled vagy, héjában felgőzölnek, színe eredetileg, idegen anyag, fényezetlen fehér, hosszú szemű, átmérőjük négy-ötszöröse, rövid szemű, Nagy Csatorna,
|
|
|
|
világ lakossága, rizspázsitfűfélék családjába, rizs számtalan, szemek színe, barna rizs, hántolás után, hántolt rizsek, speciális változata, parboiled vagy, héjában felgőzölnek, színe eredetileg, idegen anyag, fényezetlen fehér, hosszú szemű, átmérőjük négy-ötszöröse, rövid szemű, sötét színű, másik fűféle, pergősebb rizsféléket, hasonló megjelenésű, déli hódításokkal, rizs északon, helyi gabonafélékkel, borkészítéshez használt, leégetett erdők, legjobb minőségűnek, mocsári rizst, csapadékos déli, alacsony sikértartalmú, aromás változatát, xian nevű, húst pedig, lábon álló, hántolt rizst, főtt rizs, főtt szemes, első rizst, legenda szerint, isteni földműves, rizs alkotja, megpróbálkoztak, összetapadásra, borkészítéshez, gabonafélékkel, legjelentősebb, hozzáadásával, konfuciuszról, rizsfényezett, gabonafélének, sikértartalmú, használhatóak, beszélgetések, tulajdonsága, szemtörmelék, fűszerkalauz, szállítottak, rendszeresen, ezüsthártyát, holdhónapban, szállították, hódításokkal, pakisztánban, tejberizsnek, koptatottnál, úgynevezett, thaiföldről, fényezetlen, megjelenésű, jellegzetes, kifehéredik, minőségűnek, művelésével, felgőzölnek, tartományon, zhejiangból, területéről, olvashatjuk, rizsféléket, hagyományos, felajánlott, receptekben, mindennapok, forgalomba, pálcikával, változatát, találkozni, tuszkaróra, jiangsuból, családjába, isteneknek, eredetileg, portugálok, vetekedhet, tisztított, völgyekben, csapadékos, minőségben, hajlamosak, mindhármuk, mennyisége, rizsnyákot, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
4 db bejegyzés |
e év: |
41 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 613
- e Hét: 6303
- e Hónap: 12675
- e Év: 63466
|
|
|