Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A király ajándéka – néha mindenünket el kell veszíteni
  2015-09-13 13:52:38, vasárnap
 
   
  A király ajándéka - néha mindenünket el kell veszíteni, hogy megtaláljuk, amit keresünk


Élt egyszer egy igen gazdag király. Palotájában szolgák ezrei lesték minden kívánságát, hatalmas kincstáraiban megszámlálhatatlan sok arany volt. Egy napon fia született, és a király elhatározta, hogy fiát megajándékozza a legnagyobb ajándékkal, ami csak a világon létezik.


Töprengett a király a lehetséges ajándékon, de akármi is jutott eszébe, rá kellett jönnie, hogy nem ismer olyan kincset, amely az ő kincstárában ne volna megtalálható. Összehívta hát az udvari bölcseket, de hiába faggatta őket, ők sem ismertek olyant, amellyel a király ne rendelkezett volna. A király nagyon elszomorodott, merthogy nem tudta véghez vinni akaratát.

A király magához hívatta legjobb hírvivőit és megüzente országnak-világnak, hogyha valaki meg tudja mondani, milyen ajándékot adjon a fiának, amely legnagyobb azok közül, amelyik a világon létezik, akkor azt az embert gazdaggá teszi. Azonban hiába a felhajtás, csak nem érkezett senki, aki meg tudta volna mondani, mi legyen az ajándék. Ekkor a király haragra gerjedt és úgy döntött, maga megy el megkeresni kérdésére a választ.

Felnyergelte a lovát és kivágtatott a palotából. Hegyeken és völgyeken keresztül, városokon és falvakon át lovagolt, heteken, hónapokon át ment szakadatlan. Közben a ruhája és a csizmája elfeslett, amíg a pénze tartott csináltatott magának új ruhát. Az azonban már korán sem hasonlított a királyi szövethez. Idővel, amikor koronáját is pénzzé tette már, ruhája olyan lett, mint egy parasztemberé. Az emberek többé nem hajoltak meg neki, hanem ahogy idegent szoktak köszönteni, nyájasan útbaigazították őt. Miközben látta, ahogy az emberek a földeken dolgoznak szorgalmasan, arra gondolt, milyen naplopók is az ő nemesei. Amikor estefelé elfáradt a népek szállást kínáltak neki és még vacsorával is ellátták. Ilyenkor arra gondolt, hogy az ő uraságai még egy pohár vizet sem adnak úgy, hogy közben ne várnának cserébe valamit. A király megdermedt szíve olvadni kezdett.

Egyszer a király egy sűrű erdőbe tévedt, esteledett így vakon poroszkált az erdei ősvényen. A távolban hirtelen egy fénycsóvát látott meg. Léptei szaporázva hamarosan egy kis kunyhóhoz ért. Bekopogtatott egy igen öreg, ősz hajú ember nyitott ajtót. Kérésre a királyt beengedte hajlékába és szállást is ígért neki. A remete amúgy szótlan volt, a király azonban nem bírta tovább a csendet, elkezdte mesélni azt, hogy mi járatban van. A végén az illendőség kedvéért megkérdezte az öregembert, hogy ő nem tudja-e, hogy mi a legnagyobb ajándék, amit egy szülő a fiának adhat.

A remete elgondolkodott, majd halkan azt mormota: - Már megszerezted az ajándékot, amit a fiadnak adhatsz! A király azt hitte tréfálnak vele, hiszen a hosszú úton nem maradt semmije. Meg is kérdezte a remetét, hogy miért mondja ezt, hisz nincs nála semmilyen kincs, a rajta lévő rongyos gúnya az egyetlen, ami megmaradt neki. A remete pedig ugyanolyan halkan, mint előtte, csak annyit mondott: - Nincs semmi a világon, ami annyit érne, mint az igaz tudás. Az igaz tudás által lesz egészséged, általa leszel szabad, általa kerül el az illúzió. Amíg nem láttad a világ másik oldalát, hamis képed volt a világról, szegényebb voltál a legszegényebb koldusnál. Azonban most akkor is te vagy a leggazdagabb, ha minden aranyadat elveszíted. Ha nem indultál volna el a világba, a fiadnak is azt tanítottad volna meg, amit a palotád négy fala között ismerni akartál, most a fiadnak azt is megtaníthatod, hogyan váljon szabaddá.

A király megdöbbent a remete a szavain, de megértette azokat. A felismerés a szívéig hatolt, hogy bár gazdag volt és uralkodott, valójában sohasem volt szabad. Naphosszat azzal volt elfoglalva, hogy vagyonát számon tartsa, de nem volt ideje élvezni azt és ideje sem maradt, hogy megismerje az élet egyéb lehetőségeit. Annyit ehetett-ihatott, amennyit csak akart, de már ő maga sem tudta, miért eszik, ez volt a szokás. Annyi ágyasa volt, amit csak a szeme kívánt, de nem tudta, mit jelent egyet szeretni szabadon. A fiának kincset akart adni, de nem boldogságot. Amit megtanult az úton az nem más, mint az, hogy legyőzte az illúziót, amiben élt.

A király ezután hazament, átalakította a királyságát. Attól a naptól kezdve a nemesek nem azért voltak nemesek, hogy őket szolgálják, hanem azért, hogy ők szolgáljanak legjobb tudásuk szerint az embereknek. Minden területnek meg lett a maga felelőse, így a királynak is több ideje lett, hogy fia nevelésével foglalkozzon. Ő pedig megtanított neki mindent, amit csak egy jó apa megtaníthat fiának. A fiú soha nem hiányolta a hatalmas kincset, mert bölcs és igazságos király lett belőle. Az emberek a falvakban és a városokban felnéztek rá és tisztelték... érezték, hogy ez a király értük van.

Forrás: http://ayurvedika.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: útbaigazították, megajándékozza, elgondolkodott, megtaníthatod, bekopogtatott, elszomorodott, parasztemberé, kincstáraiban, legszegényebb, szorgalmasan, leggazdagabb, megszerezted, kincstárában, foglalkozzon, lehetőségeit, csináltatott, rendelkezett, felnyergelte, szolgáljanak, megtalálható, átalakította, megtanított, megtaníthat, mindenünket, szakadatlan, hasonlított, kivágtatott, megkérdezte, elhatározta, királyságát, boldogságot, palotájában, nevelésével, megtaláljuk, tisztelték, elfoglalva, király ajándéka, igen gazdag, király elhatározta, legnagyobb ajándékkal, világon létezik, lehetséges ajándékon, udvari bölcseket, király nagyon, király magához, embert gazdaggá, király haragra, csizmája elfeslett, pénze tartott, királyi szövethez, emberek többé, földeken dolgoznak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Őrizkednünk kell...  A kételkedés kezelése  Akarat  Csak a fogyatkozás látható  Idő  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Szép estét  Png fotel  Tanuld meg ezt a versemet  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mindig jusson idő nevetni  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Radikális szeretet  Png fotel  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Akarat  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Alázat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Popper Péter szavai  Próbálj meg ...  Csak a fogyatkozás látható  Zilahy Lajos gondolata  Albert Einsteinről  Kövesd a cowboyt!  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png fotel  Tanuld meg ezt a versemet  Png kislány  A Megváltó szolgálatában  Adakozás  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Egy bizonyos határt  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Fekete István - Akác  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kaffka_Margit  Jónás Tamás – Végtelen b...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Tavaszi kép  Png rózsa csokor  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Png csokor  Png férfi  Albert Einstein gondolata  Makszim Gorkij gondolata  A boldog családok mind hasonló...  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
király ajándéka, igen gazdag, király elhatározta, legnagyobb ajándékkal, világon létezik, lehetséges ajándékon, udvari bölcseket, király nagyon, király magához, embert gazdaggá, király haragra, csizmája elfeslett, pénze tartott, királyi szövethez, emberek többé, földeken dolgoznak, népek szállást, pohár vizet, király megdermedt, sűrű erdőbe, erdei ősvényen, távolban hirtelen, fénycsóvát látott, igen öreg, királyt beengedte, remete amúgy, király azonban, illendőség kedvéért, legnagyobb ajándék, fiának adhat, remete elgondolkodott, fiadnak adhatsz, hosszú úton, rajta lévő, remete pedig, igaz tudás, világ másik, legszegényebb koldusnál, palotád négy, király megdöbbent, szívéig hatolt, élet egyéb, szeme kívánt, fiának kincset, király ezután, naptól kezdve, maga felelőse, hatalmas kincset, városokban felnéztek, király értük, útbaigazították, megajándékozza, elgondolkodott, megtaníthatod, bekopogtatott, elszomorodott, parasztemberé, kincstáraiban, legszegényebb, szorgalmasan, leggazdagabb, megszerezted, kincstárában, foglalkozzon, lehetőségeit, csináltatott, rendelkezett, felnyergelte, szolgáljanak, megtalálható, átalakította, megtanított, megtaníthat, mindenünket, szakadatlan, hasonlított, kivágtatott, megkérdezte, elhatározta, királyságát, boldogságot, palotájában, nevelésével, megtaláljuk, tisztelték, elfoglalva, köszönteni, városokban, naphosszat, megismerje, embereknek, megkeresni, ayurvedika, vacsorával, szolgálják, összehívta, legnagyobb, esteledett, ugyanolyan, területnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 886
  • e Hét: 6576
  • e Hónap: 12948
  • e Év: 63739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.