|
2015-11-16 19:08:22, hétfő
|
|
|
|
|
|
A hüvelyesek közül a babfélék fogyasztása igencsak elterjedt hazánkban, ám acsicseriborso szintén ehhez a családhoz tartozó csicseriborsóról ugyanez már nem mondható el. Íme, néhány fontos szempont, miért is érdemes enni belőle!
Honnan is jött?
A csicseriborsó származási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet vagy a mediterrán régió. Ezeken a területeken, továbbá Indiában étkezési célra és abraknak termesztett, közkedvelt növény. Az arab világban, és főként Marokkóban, a csicseriborsó szinte mindennapos élelemnek minősül. Rendkívül sokoldalúan és finom fűszerezéssel készítik el, így, ha nem lenne ötletünk a csicseriborsó ízletes felhasználásához, nyugodtan lessünk el egy-két egyszerű trükköt tőlük.
Európában az olaszok, spanyolok, portugálok, franciák és a törökök termesztik. Hazánk kiskerteiben ma csupán szórványosan fordul elő. Bokrán fityegő felfújt kicsiny hüvelyei érdekes látványt nyújtanak. Magjai kosfej, bagolyfej alakúak. A mostoha vidékek kedvelt növénye, mivel jól bírja a szárazságot és az erős napsütést.
Sokrétű használat
A csicseriborsó felhasználási területe megegyezik a borsóéval. Antinutritív anyagokat nem tartalmaz, hőkezelés nélkül is felhasználható. Elhúzódó virágzása miatt akár egy hónapig is frissen szedhető. Szárazborsóként viszont hosszú áztatásra van szüksége, hogy megpuhuljon. Rendkívül fontos tulajdonsága, hogy a zsizsik nem támadja meg, ezért alkalmas biotermesztésre.
A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így változatosan felhasználható: az arab világban tálalják köretként, önmagában vagy kuszkuszhoz keverve, vagy saláta formájában, és a híres marokkói tagine (egytálétel) fontos alapanyagaként is. Emellett készíthetünk belőle levest, ragut, salátát, vagdaltat (falafel) vagy pástétomot (humusz) is. Előszeretettel adnak hozzá római köményt, fahéjat, koriandert, gyömbért, a zöldfűszerek közül pedig mentát. Ellenállhatatlan ízkombinációt lehet mindezek keverékéből kihozni.
Segíti az emésztést
A különleges kulináris élvezeteken túl a csicseriborsónak persze kedvező élettani hatásai is vannak. csicseriborso1Mivel élelmi rostokban gazdag, így támogatja emésztésünk munkáját, és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Emészthetősége jó, 76-78%-os. Gyógyászati szempontból is értékes növény: diabetikus hatású, emésztési zavarok, hurut kezelésére használható, ugyanakkor a koleszterinszint szabályozására is alkalmazzák.
Mint a rostban gazdag alapanyagoknak, így a csicseriborsónak is a rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk vérnyomásunkat, segíti a koleszterin kiürülését szervezetünkből, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását, az emésztés serkentésével pedig megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket.
Depresszióra, kimerülésre is ajánlott
A csicseriborsó bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket. Magas folsavtartalma miatt a kismamáknak, míg magas triptofántartalma miatt a szülés utáni depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és gyerekeknek nyújthat segítséget.
A csicseriborsóból lisztet is szoktak készíteni, mely a gluténérzékenyek diétájának fontos alapanyaga lehet.
Levesnek, főzeléknek, pürének is elkészítő. A gömbölyű fehér fajta pörkölt magja különleges csemege, földimogyoró helyett fogyasztják, valamint pótkávénak is alkalmas.
Forrás: www.mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Fűszerkalauz |
|
Címkék: csicseriborsóról, ellenállhatatlan, normalizálhatjuk, csicseriborsónak, gluténérzékenyek, felhasználásához, csicseriborsóból, koleszterinszint, salakanyagoktól, biotermesztésre, szárazborsóként, szervezetünkből, valószínűséggel, fogyasztásával, alapanyagoknak, folsavtartalma, megemelkedését, vérnyomásunkat, felhasználható, előszeretettel, kialakulásának, alapanyagaként, acsicseriborso, szabályozására, emészthetősége, megszabadulni, felhasználási, ízkombinációt, csicseriborsó, fűszerezéssel, vércukorszint, csicseriborso, depresszióban, serkentésével, depresszióra, földimogyoró, hüvelyesek közül, babfélék fogyasztása, családhoz tartozó, csicseriborsó származási, mediterrán régió, arab világban, csicseriborsó szinte, csicseriborsó ízletes, törökök termesztik, mostoha vidékek, erős napsütést, csicseriborsó felhasználási, dióra hasonlít, híres marokkói, zöldfűszerek közül, különleges kulináris,
|
|
|
|
hüvelyesek közül, babfélék fogyasztása, családhoz tartozó, csicseriborsó származási, mediterrán régió, arab világban, csicseriborsó szinte, csicseriborsó ízletes, törökök termesztik, mostoha vidékek, erős napsütést, csicseriborsó felhasználási, dióra hasonlít, híres marokkói, zöldfűszerek közül, különleges kulináris, csicseriborsónak persze, bélfalakon lerakódott, koleszterinszint szabályozására, rostban gazdag, rendszeres fogyasztásával, koleszterin kiürülését, vércukorszint hirtelen, emésztés serkentésével, székrekedés okozta, csicseriborsó bőségesen, ásványi anyagok, szülés utáni, csicseriborsóból lisztet, gluténérzékenyek diétájának, gömbölyű fehér, csicseriborsóról, ellenállhatatlan, normalizálhatjuk, csicseriborsónak, gluténérzékenyek, felhasználásához, csicseriborsóból, koleszterinszint, salakanyagoktól, biotermesztésre, szárazborsóként, szervezetünkből, valószínűséggel, fogyasztásával, alapanyagoknak, folsavtartalma, megemelkedését, vérnyomásunkat, felhasználható, előszeretettel, kialakulásának, alapanyagaként, acsicseriborso, szabályozására, emészthetősége, megszabadulni, felhasználási, ízkombinációt, csicseriborsó, fűszerezéssel, vércukorszint, csicseriborso, depresszióban, serkentésével, depresszióra, földimogyoró, változatosan, szenvedőknek, antinutritív, nehézségeket, felszívódása, zöldfűszerek, szórványosan, kiskerteiben, készíthetünk, felnőtteknek, tulajdonsága, ingadozását, megpuhuljon, koleszterin, sokoldalúan, használható, kimerülésre, érrendszeri, fogyasztása, mindmegette, magnéziumot, gyerekeknek, szárazságot, keverékéből, élvezeteken, termesztett, területeken, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
4 db bejegyzés |
e év: |
41 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 1310
- e Hét: 7000
- e Hónap: 13372
- e Év: 64163
|
|
|