Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Retkes Robinson * Karácsonyi történet
  2021-11-30 12:24:45, kedd
 
  Karácsonyi történet - Boglárka

Véget ért a tanítás, a sok gyerek felszabadultan, nevetve özönlik ki az iskola kapuján. Egy szőke kislány lép ki utoljára. Kék szemeivel, melyek tiszta lelkét tükrözik, szelíden néz a többiek után.

- Gyere, Boglárka, megvárunk! - kiáltottak felé az osztálytársai. Szerettek vele beszélgetni, mert kedves, okos, segítőkész, mindenki szereti. Még a fiúk is...

Ahogy beszélgetve mennek hazafelé, egyszer csak megpillantanak az út túloldalán egy öregembert, aki taligát tol maga előtt. Ruhája piszkos, szakadt, elhanyagolt. Fejét lógatva komoran, magába roskadva, lassan halad előre.

- Oda nézzetek! - mutatnak az öreg felé. - Ott megy Retkes Robinson!
- Retkes Robinson! Retkes Robinson! Hű, de szagos! - kiabálnak neki gúnyosan, szamárfület mutatva.

Az öreg megállt, rájuk nézett, majd megtörölte arcát és tovább indult. Boglárka kétségbeesetten figyeli a többieket.

- Mit csináltok? Miért gúnyoltátok ki azt a bácsit? Nem bántott senkit sem!
- Ugyan már. Boglárka! Te még nem láttad Retkes Robinsont? Évek óta egy ruhában jár, olyan büdös, hogy nem lehet a közelébe menni! Ezért is kapta ezt a nevet. Azt mondják, soha nem szól egy szót sem, biztosan néma! Állandóan ilyen koszos, és a taligája nélkül nem megy sehova, az a háza! Pedig már majd szétesik, úgy nyikorog a kereke!

Boglárka szomorúan néz az öreg után, aki próbál nagyon gyorsan eltűnni az utcasarkon.
- Én nem láttam még soha. De nagyon sajnálom... Még ha retkes is, akkor is sajnálom.
- Hát csak sajnáld! - kacagott Zoli. - Én nem tudom az ilyet sajnálni! A múlt héten a templomba sem engedték be, mert ha ő belép, mindenki kimegy a bűz miatt! Ezért aztán ott szokott üldögélni az utcán, amikor fázik, toporog a templom kapujánál. Jó időben ül a taligáján, hallgatja a misét, ha éppen nem zavarják el. Anyám azt mondta, bolond ember. Állítólag eszi a gyerekeket. Nagy ívben el kell kerülni, mert bekap és véged! Úgyhogy ne sajnáld!

Boglárka szemei tágra kerekedtek.
- Hogyan találhattok ki ennyi ostobaságot?! Azt már nem hiszem, hogy az öreg eszi a gyerekeket!
- Jobban teszed, ha nem is gondolsz rá! - vág közbe Évi.
- Az én anyukám is azt mondta, gonosz ember, félni kell tőle. Kint él az erdőben. Nem tehetnek semmit ellene, hiszen csak tolja maga előtt a taligáját.
- De hát akkor nekem van igazam! - neveti el magát Boglárka. - Én csak azt hiszem, amit a saját szememmel látok. - kiáltja, és átszalad a zebrán.

Otthon édesanyja finom ebéddel várja. Kislánya láthatóan komoly gondba merül, csöndesen kanalazza az ételt.
- Mi a baj, Kiscsibém?
- Édesanyám, ma valami furcsát láttam. Képzeld el, egy öreg ember tolta a taligáját, és a többiek Retkes Robinsonnak csúfolták. Azt is mesélték, eszi a gyerekeket, de én nem hiszem. - tekint bizakodóan édesanyjára.
- Tudod, kicsim, az az ember nagyon különleges. Senki nem tud róla semmit. Nem beszél, nem barátkozik, nem mosolyog, nem koldul, csak megy és tolja a taligáját. Hogy mit eszik, hol alszik, hogyan és hol él, nem lehet tudni. Az évei száma is kideríthetetlen. Sok bolondságot terjesztenek róla, de hogy a gyerekeket enné? Nem hiszem. Amióta ismerem, nem változott. Mégis, jobb, ha az emberek távol tartják tőle magukat, pontosan azért, mert nem ismerik. Olyan ő, mint az erdei vad. Néha kijön a búvóhelyéről az emberek közé, néha hallgatja a misét, és ahogy jön, úgy el is tűnik.
- Édesanyám! Soha, senkinek nem jutott eszébe, hogy az öreg Robinsonnak szüksége lenne az emberek szeretetére?
- Nem tudom, de kérlek verd ki a fejedből a gondolatot, és tartsd távol magad az öregtől! Helyes, amiért nem csúfoltad, de ne közeledj hozzá semmi szín alatt! Megígéred, kislányom?
- Megpróbálom... - hajtja le szomorúan fejét Boglárka.

Furcsa módon másnap ismét látta az öregembert. Most nem hazafelé igyekezett, hanem csendben követte őt. Hátizsákjából elővette uzsonnáját, az almát is mellé tette. Az öreg hátra-hátra sandított, szaporázta lépteit, láthatóan elfáradt. Pihennie kellett. Leült a taliga szélére. Piszkos kabátujjával megtörölte arcát.

Boglárka óvatosan közeledett, majd halkan megszólalt.
- Kedves bácsi, kérem, ne ijesszen meg engem, mert én félek... De azért szeretném odaadni az uzsonnámat. Nagyon finom, anyukám készítette. Odaviszem. Tessék megenni. Jó?

Csönd. Boglárka közelebb ment az öreghez. Robinson nézte, arca kifejezéstelen. A kislány egészen közel megállt, kezébe helyezte az almát és a szalvétába csomagolt szalámis kiflit. Robinson szeme megtelt könnyel, ami ráncos arcán lassan végig gördült.

Ettől a naptól kezdve Boglárka nem ette meg az uzsonnáját. Így ment ez két hosszú hónapon keresztül. Senki nem tudta, csak ők ketten.

Telt-múlt az idő, és amikor ismét az öreghez igyekezett, mielőtt át akarta adni az uzsonnáját, Robinson kihúzott a zsebéből valamit. Mosolyogva nyújtotta át a kislánynak.
- Köszönöm szépen. - szólt alig hallhatóan Boglárka.

Fölemelte, megnézte közelebbről, egy fából faragott kislányt ábrázolt, pontosan úgy nézett ki, mint ő.
- Én is köszönöm. - válaszolt Robinson.

Boglárka kezéből meglepetésében majdnem kiesett a kis faragvány.
- Hát tud beszélni? Nem néma?
- Igen tudok. Soha nem voltam néma.
- De akkor miért hallgatott két hónapon keresztül?
- Tudod, én már húsz éve nem beszéltem emberrel. Fogadalmat tettem az Úrnak. A fogadalmam a mai napon telt le.
- Milyen fogadalmat?
- Valamikor réges-régen történt. Igazságot mondtam. Ezért megvetettek, kitaszítottak. Az igaz szóért az emberek megköveztek. Győzött a csaló, a hazug, a képmutató, a pénz. Ha én is hazudtam volna, most gazdag lennék. Akkor megfogadtam Istennek, úgy élek, mint egy remete. Húsz évig nem beszélek emberrel, és csak alkalmanként vetődöm közéjük. A húsz év alatt kinézetem miatt meg sem szólítottak. Elkergettek, gúnyoltak, kinevettek. Te oldoztad föl a némasági fogadalmamat. Kedvességeddel, jóságoddal, szereteteddel, emberségeddel. Egy kislány... Egy tiszta, igaz, törékeny kislány, aki bölcsebb és okosabb a felnőtteknél. A kevély, buta, pénzéhes felnőtteknél. Mert tudod, megtették a pénzt Istenüknek, és ettől elvakultak, nem látják sem a szépet, sem a jót.

Boglárka elkomolyodott.
- Két nap múlva itt a karácsony! Kérem, jöjjön el a karácsonyi istentiszteletre!
- Kedves vagy.... Elmennék boldogan, de nincs cipőm, ruhám, csak ez a szakadt rongyom. - mutatott magán végig. - Nyáron kimosom a patakban, de télen, amikor fagy, nem tehetem.
- Én tudok segíteni! - kiáltott Boglárka, és örömmel intett búcsút.
Ezen a napon úgy szaladt hazafelé, mintha szárnyra kelt volna! Röpült mint a szél, sebesen, boldogan. Másnap rózsás arccal állt az öreg elé.

- Robinson bácsi! Hoztam valamit! Ezek a nagypapám ruhái voltak, de ő már meghalt. Magának adom, vegye föl, és vasárnap találkozzunk a bejáratnál.
Az öreg zokogásban tört ki.
- Miért vagy te ilyen jó hozzám? Mindenki megvet, kigúnyol, te miért vagy ilyen jó?
Boglárka nem tudott mit mondani, csak csendben megsimogatta az öregember kezét.

Karácsonyra ünneplőbe öltözött a világ. Hófehér pompába borultak a fák, meghajoltak a hó súlya alatt. Az ereszeken jégorgonák csillogtak, s a gyenge szél gyönyörű dallamot játszott rajtuk. Mínusz húsz fokot mutatott a hőmérő, a hó ropogott a lábak alatt. Boglárka szüleivel együtt érkezett. Türelmetlenül várakozott. Topogott a hóban, leheletével melegítette ujjait. Két perc múlva kezdődött az istentisztelet.

- Nem jön el... - gondolta a kislány. Már éppen be akart menni, amikor hirtelen észrevett egy alakot a távolban. Robinson bácsi! Hosszú fehér szakáll, bajusz, kucsmája alól ezüst haja vállát borította. Botra támaszkodva sántikált. Tiszta ruhában, ápoltan közeledett. Boglárka eléje szaladt.
- Eljöttem. - mondta csöndben az öreg.

A kislány kézen fogta és bevezette a templomba. Minden tekintet rájuk szegeződött. Boglárka tisztaságtól sugárzó arccal mosolygott, és az öreget a saját helyére ültette.

Fölcsendült a karácsonyi dallam, és Isten szeretete mindenkit átölelt.

Szent karácsony
Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Csak vidáman, csak vidáman
  2021-11-29 17:54:49, hétfő
 
 

1. Csak vidáman, csak vidáman,
Töltse szívünk háladal.
Mert a mennyben jó Atyánk van,
s gyermekének áldva vall.

Csak vidáman, csak vidáman,
Napról napra napsugár,
Oh, mily szép így életünknek útja,
Vígan hát előre már!

2. Szent kezével hűn vezérel
Védve vészbe Istenünk,
Minden napra ingyen adja
Nagy kegyelmét is nekünk.

3. Tőle messze térve, veszve,
Vándorutunk éjbe jár,
Jaj minékünk! Merre lépjünk?
Víg örömnek vége már!

4. Mint a pálma, díszben állva,
Úgy virít a szent s kegyes,
Hadd, szolgálunk hát Királyunk
Bűntől menten örömest.
 
 
0 komment , kategória:  B I B L I A :)  
Adventi üzenet
  2021-11-28 13:50:34, vasárnap
 
  Ézsaiás pedig így szól:

Hajtás sarjad Isai gyökeréből, és népek uralkodójává emelkedik:
benne reménykednek a népek.

A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel,
hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által. Róma 15:12-13

A Biblia Mindekié Link
 
 
0 komment , kategória:  B I B L I A :)  
Nagy küzdelem, Sátán csapdái
  2021-11-27 08:40:21, szombat
 
  Ha valaki cselekedni akarja az ő akaratát, megismerheti e tudományról, hogy vajon Istentől van-e, vagy én magamtól szólok?" (Jn. 7:17)

Az Istennel szembeni bizalmatlanság, ami a valóságban ellenségeskedés vele szemben, a meg nem újult szív természetes hajlama. A hitet a Szentlélek ébreszti, a hit pedig csak akkor nő, ha ápoljuk. Senki sem válhat erős hitűvé céltudatos erőfeszítések nélkül. A hitetlenség erősödik, ha tápláljuk. Ha valaki szívesebben foglalkozik kételyeivel és kifogásaival, mint azokkal a bizonyítékokkal, amelyeket Isten adott hite erősítésére, akkor azt fogja tapasztalni, hogy egyre csak erősödnek az aggályai.Akik kétségbe vonják Isten ígéreteit, és megkérdőjelezik kegyelmének bizonyítékait, azok meggyalázzák őt. A befolyásuk ahelyett, hogy másokat is Krisztushoz vonzana, inkább eltaszítja az embereket tőle. Ezek az emberek terméketlen fák. Szétterjesztik sötét ágaikat és eltakarják a napfényt más növényektől, amelyek elhervadnak és elpusztulnak a dermesztő árnyékban. E meddő fák olyan termést hoznak, amely az idők végéig ellenük tanúskodik. A kételkedés magvait vetik el, amelyek kifogyhatatlanul teremnek.Akik igazán meg akarnak szabadulni kételyeiktől, azok csak egy úton járhatnak. A meg nem értett dolgok megkérdőjelezése és kicsinyes kifogásolása helyett figyeljenek a már reájuk sugárzó fényre, és nagyobb világosságot fognak kapni. Teljesítsék minden felismert kötelességüket, és akkor azokat a feladatokat is meg fogják érteni és el tudják végezni, amelyeket ma még nem látnak tisztán."

(Nagy küzdelem, Sátán csapdái c. fejezetből)
Link Link Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ilona Gmoser Alaszkából
  2021-11-26 15:57:03, péntek
 
  Link


Link Igazán jó, a legjobb újságírónk!

Talpra Mami :) Isten őriz és erőt ad, mert Ő tudja az igazságot.

Ne bánkódj, igazán jó szereplő voltál a meséhez. SZERETLEK!

Gazdaggá csakis az őszinte, Isten szeretete tehet, ha él bennünk.
Link Link
Kiszabadúlt a palackból a szellem!

Sok újság növeli nézettségét a híressévált magyar nénivel, aki Alaszkában él és valóban jártak kertjében Jávorszarvasok, de nem abból élt aminek hírét keltették az újságírók, hanem apartmanja vendégeit szolgálta ki szívvel, lélekkel, az tette boldoggá.

Nem gondoltam,hogy ekkora hírverés lessz a következménye annak, amiért megkértem az egyik újságírót, aki épp Alaszkába ment magyar ismerőseihez, hogy látogassa meg.

Végülis örülök, így legalább láthattam felvételről Ilonát, akit facebookon ismertem meg
jó pár éve.


Link Link Link Link Link 
 
2 komment , kategória:  Alaszka * Anchorage  
Egy nap mindent újjá teszel, Jézus
  2021-11-25 17:23:48, csütörtök
 
  Egy nap mindent újjá teszel, Jézus
Egy nap minden sebünk beforr.
A régiek mind eltűnnek ott,
nincs több könny.

Ott majd minden értelmet nyer, Jézus
Minden kérdés választ talál.
Gyötrő érzés nem kínoz már,
nincs félelem.

Együtt mind, ott a mennyben
Egész lényünk az öröm járja át.
Köztünk áll majd Jézus
És harsogjuk a győzelem dalát.

Színről-színre láthatunk már, Jézus,
Megváltásunk teljessé vált.
Új létezésre változunk át,
lesz egy nap.

Ott mindörökké szabadok leszünk, Jézus,
Véget ér a szüntelen harc.
Dicsőséged feltárul majd,
lesz egy nap.
Link
 
 
0 komment , kategória:  ISTEN DÍCSÉRETE  
Ninive megtért * Chesed - Kegyelem
  2021-11-23 10:39:43, kedd
 
  Mi lenne ma, ha egy Jónást küldene el az ÚR, ezzel az üzenettel:
"Indulj, menj (Ninivébe), a nagy városba, és prédikálj ott, mert feljutott hozzám gonoszságának híre!

Még negyven nap és elpusztul (Ninive)!", hogy 40 nap marad a megtérésre, mondjuk Németországban vagy Magyarországon. Hogyan reagálnának a vezetők és hogyan reagálna a nép? Ninive akkor megtért és Isten megkegyelmezett.

Nem vagyok biztos, hogy mindenki komolyan venné. Pedig Isten halálos komolyan küldte Jónást. Jónásnak még csak esélye sem volt kibújni a küldetés elől.
Ha igazán belegondolunk nagyobbat küldött az Örökkévaló Jónásnál.

Egyszülött Fia figyelmezteti az embereket:
Vigyázzatok tehát, mert nem tudjátok, hogy melyik órában jön el a ti Uratok!"Mt 24,42
Ettől fogva kezdte Jézus hirdetni: "Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa."Mt 4,17

*** Jézus pedig hozzájuk lépett, és így szólt: Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön.* 19 Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében,* 20 tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.*** Mt 28,18-20

Messze fenn egy hegyen
Link Link

Messze fent egy hegyen áll egy régi kereszt,
Jelképe ez a szenvedésnek
E hely nékem kedves, hol a tiszta és szent,
Minden bűnösért megöletett.

Refrén:
Szívembe zárom emléket,
kedves vagy nékem minden felett
Míg győzve koronát nem nyerek,
Átkarollak te régi kereszt.

E kereszt melyet a világ úgy megvetett,
Csodálatosan vonz engemet.
Báránya Istennek elhagyta a mennyet,
Helyébe kínt és szenvedést nyert.

Ezen a kereszten melyen szent vére folyt,
Csodás gyönyörűséget látok.
Ott halt meg érettem üdvöt azért nyertem,
E kegyelem mily csodálatos.

E kereszthez mindig igaz és hű leszek,
Szégyenét örömmel hordozom.
Tudom, hogy majd egykor Uram haza szólít,
Dicsőség lesz az én jutalmam.
 
 
0 komment , kategória:  Chesed-Kegyelem fórum  
Dicsérem az Úr szent nevét amíg élek
  2021-11-22 10:02:51, hétfő
 
  Dicsérem az Úr szent nevét amíg élek, dicsérete mindig ajkamon legyen,
szeretete magához von és nem félek, kijelenti magát nekem a hegyen,
mert Ő az én megváltóm, nem küld el magától,
mert szeret Ő nagyon, nagyon szeret.

Dicsérem az Úr szent nevét amíg élek, dicsérete mindig ajkamon legyen.
Link

Link
 
 
0 komment , kategória:  ISTEN DÍCSÉRETE  
E zord időben Felcsendül egy drága üzenet
  2021-11-21 08:23:04, vasárnap
 
  1. E zord időben
Felcsendül egy drága üzenet,
Irgalomról szól,
Hű Megváltómról.
Már rég kívántál szabadulást
Bűnnek mélyéből;
Földünkre jött Jézus,
Trónjáról, a mennyből.

Refrén:
Halljad a jó hírt, Isten szeret!
Ő megbocsátja bűneidet.
Kitárt karjával Ő haza vár.
Úgy szeret Isten, jöjj, siess már.

2. Az Ő fényében nincs sötétség,
Nem hagy egyedül.
Add át szívedet,
Boldog úgy lehetsz,
Ha Jézus vére eltörölte
Minden bűnödet.
Énekelje szíved
E szent üzenetet.
Link
 
 
0 komment , kategória:  ISTEN DÍCSÉRETE  
Shabbat Shalom
  2021-11-20 19:13:58, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2021.10 2021. November 2021.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 401 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 345
  • e Hét: 666
  • e Hónap: 1366
  • e Év: 50931
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.