Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Paul David Tripp Március 7
  2024-03-06 21:30:11, szerda
 
  Március 7

A szív a probléma. Nem az emberek, a helyszínek és a helyzetek késztetnek bűnre; ezek azok, ahol a szívem bűne megmutatkozik.

Ha megkérdezed a kisfiút, hogy miért ütötte meg a húgát, nem fogja azt mondani, hogy a szívében lévő bűn miatt. Nem, azt fogja mondani: "Zavart engem". Ha megkérdezed a tinédzsert, hogy miért jött haza olyan későn, nem fogja készségesen vállalni a felelősséget. Hosszasan mesélni fog neked arról, hogy baleset történt az autópályán, aztán egy hosszú vonatot kellett megvárnia, majd egy vízvezeték-szakadást, ami elárasztotta az utcát, ahol általában vezetni szokott. Ha megkérdezed az apát, hogy miért olyan dühös állandóan, nem fogja elmondani, hogy azért, mert önző és türelmetlen a szíve. Nem, azt fogja mondani, hogy a gyerekei miatt; egyszerűen megőrjítik. Ha megkérdezed az egyedülálló embert, hogy miért olyan rosszkedvű és elégedetlen, nem fogja azt mondani, hogy a szívében lakozó féltékenység miatt. Arra fog mutogatni, hogy milyen nehéz az élet. Ha megkérdezed az idős embert, hogy miért olyan rosszindulatú, nem fogja azt mondani, hogy azért, mert a szívét elfogta a keserűség. Nem, hanem arról fog beszélni, hogy életében hányszor nem kapta meg azt, amiről tudta, hogy megérdemli. Néha azt hiszem, ez az egyetlen bibliai igazság, amit senki sem hisz el. Amikor valami rosszat teszünk, mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy magunkon kívülre mutogassunk az okért: "Ez a forgalom annyira feldühít"; " Ő annyira felidegesít"; "A főnököm a legrosszabbat hozza ki belőlem".
Ez egy kényelmes, utcai eretnekség. Jó érzés azt hinni, hogy az életed legnagyobb problémái rajtad kívül, és nem benned léteznek, de a probléma az, hogy ez egyszerűen nem igaz. Jézus a Hegyi Beszédben lerombolta az emberi viselkedés önengesztelő szemléletét: "Hallottátok, hogy a régieknek azt mondták: Ne ölj! ...' Én pedig azt mondom nektek, hogy mindenki, aki haragszik a testvérére, méltó az ítéletre. ... Hallottátok, hogy azt mondták: 'Ne paráználkodj. Én pedig azt mondom nektek, hogy mindenki, aki buja szándékkal néz egy nőre, már házasságtörést követett el vele a szívében" (Mt 5:21-22, 27-28). A bűn a szívünk kérdése, mielőtt a viselkedésünkre vonatkozna. Ez azt jelenti, hogy a te és az én legnagyobb problémám az életben bennünk van, és nem rajtunk kívül. A bennem lévő gonosz az, ami összeköt a rajtam kívül lévő gonosszal. Tehát be kell vallanom, hogy én vagyok a legnagyobb problémám. És ha ezt megvallom, akkor azt mondom, hogy nem annyira emberektől, helyektől és helyzetektől kell engem megmenteni. Nekem arra a kegyelemre van szükségem, amely egyedül képes megmenteni engem magamtól. Helyzetekből és kapcsolatokból ki tudok menekülni, de nincs hatalmam arra, hogy magamtól elmeneküljek. Dávid pontosan ezért imádkozott az 51. zsoltárban, hogy Isten tiszta szívet teremtsen benne. Isten kegyelme a szív kegyelme, és ez nagyon jó hír.

További tanulmányozásra és bátorításra: Jakab 4:1-10

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Hagyj helyet Istennek
  2024-03-06 20:32:25, szerda
 
  Hagyj helyet Istennek

Egy este, amikor betegre aggódtam magam a gyermekem miatt, három szót találtam a Bibliám 1291. oldalán csendben ülve. Már sokszor olvastam őket korábban, de ezúttal, ahogy rájuk bámultam, úgy repültek felém, mint a kövek a parittyából. A három szó, most már jól aláhúzva, a következő: Hagyj helyet Istennek - a "hagyj helyet Isten haragjának" kifejezésből (Róma 12:19, NIV).
A közvetlen szövegkörnyezetben a megtorlásról van szó. Amikor valaki bánt minket - tanácsolja az író -, ne próbáljunk meg bosszút állni, hanem hagyjunk helyet Isten haragjának, és hagyjuk, hogy Ő rendezze a számlát.
És ha helyet hagyhatunk Isten haragjának, akkor, amikor más kihívásokkal nézünk szembe, nem hagyhatunk-e helyet az Ő egyéb tulajdonságainak? Az Ő hatalmának? A kegyelmének? Az Ő beavatkozásának? Aláhúztam a szavakat: "Hagyj helyet Istennek", és azóta is rájuk támaszkodom.
Van, amikor kezdeményezően kell fellépnünk a tékozló gyermekeinkkel szemben, de máskor még a legjobb erőfeszítéseink sem oldják meg a problémát vagy változtatják meg a helyzetet. Ezekben az esetekben helyet kell hagynunk Istennek, hogy munkálkodjon, imádkozva és várva Őt. Cameron V. Thompson írta:

Hagynunk kell, hogy Isten munkálkodjon. Vagyis nem szabad megpróbálnunk a saját imádságainkra válaszolni, hacsak maga az Úr nem vezet erre az útra. Fogjunk egy szitát, és próbáljunk meg átjárást teremteni a Vörös-tengeren a víz kimerítésével, vagy Jerikó falait lökdössük, miközben körbe vonulunk körülöttük? "Az Úrra bízd utadat [gördítsd utadat], bízzál te is benne, és ő véghezviszi azt." (Zsoltárok 37:5)

Hagyjatok tehát helyet Istennek; egyedül Ő képes megrohamozni a bevehetetlent, kitalálni a valószínűtlent és véghezvinni a lehetetlent.

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Megelégedettség Krisztusban
  2024-03-06 20:11:02, szerda
 
  Március 7

Megelégedettség Krisztusban

,,Benne van a bölcsesség és ismeret minden kincse elrejtve." (Kol 2:3)

Krisztus nem egy varázspálca, amelyet a problémáink felett meglengetve eltüntethetjük azokat. A bölcsesség és a tudás - beleértve azt is, hogy hogyan legyünk elégedettek - el vannak rejtve benne, mint egy kincs, amit meg kell keresni. Valami elrejtett dolog keresése munkát igényel: "Keresni fogsz engem, és megtalálsz, ha teljes szívedből keresel engem" (Jer 29:13).
Isten nem hagyja ránk, hogy magunk keressük. "Megtanultam a megelégedettség titkát... Mindent megtehetek az által, aki erőt ad nekem" (Fil 4:12-13, kiemelés hozzá). Pál apostol nemcsak leírta ezt, hanem el is kellett sajátítania. Ez azt jelentette, hogy nehéz döntéseket kellett hoznia - így kellett döntenie, nem úgy; ebbe az irányba kellett mennie, nem abba. Miért jár ez ilyen kemény munkával? Mert nem ez a természetes hajlamunk. A Krisztusban való megelégedettség rejtett kincsének keresése nem jön automatikusan. Nézzük csak meg Pál néhány jól megválasztott szavát: "nyomuljatok... törekedjetek... álljatok szilárdan".
Amikor egy probléma köré fonjuk a kezünket, és hittel nyomulunk, küzdünk és szilárdan állunk, isteni energia áramlik át rajtunk. Te hozod a döntéseket; Isten adja az erőt. Ő ad erőt ahhoz, hogy visszafogd a nyelved, amikor úgy érzed, hogy okod van a panaszkodásra. Ő adja az erőt, hogy a másik érdekét a sajátod elé helyezd. Ő ad erőt ahhoz, hogy derűs hozzáállást válassz, amikor reggelente felébredsz. A problémák nem tűnnek el, de a szívedben csend van, és a lelked megnyugszik.
Van valami probléma, ami téged zavar? Valami bosszúság? Valami lappangó elégedetlenség? Tekintsd úgy, mint egy esélyt arra, hogy rejtett kincset keress: a Krisztusban való megelégedettséget. Mutass be ma Istennek egy dolgot, amiben szeretnél elégedett lenni. Olvasd el újra a mai áhítatot, és húzd alá a keresés megkezdéséhez szükséges lépéseket. Megvan a titok: ahogy nyomulsz előre, Ő erőt fog adni.

Ahogy az apostol mondja, meg akarok tanulni elégedettnek lenni. Azt akarom, hogy a szív belső, természetfeletti módon adott csendessége minden körülmények között örömmel engedelmeskedjen neked, Istenem. Ma kezdem keresni benned ezt a kincset.

Joni Eareckson Tada

 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 116 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3158
  • e Hét: 36934
  • e Hónap: 66246
  • e Év: 254048
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.