Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Pekingi kabalák jelentése
  2008-08-06 21:51:54, szerda
 
  Pekingi kabalák jelentése:
BEIBEI


A kínai kultúrában és művészetben a hal és a víz a jólét és az aratás szimbóluma. Ezért Beibei a jólét áldását hordozza. A hullámokat szimbolizáló díszítő vonalak egy korábbi jól ismert kínai festményből származnak. Beibei nemes és tiszta, vízisportokban jó, és a kék olimpiai karikát ábrázolja.

JINGJING


Jingjing megmosolyogtatja a gyerekeket, ezért a boldogság áldását hordozza. Mivel a panda védett állatfaj, mindenhol rajonganak érte az emberek. Fejdíszében lévő lótusz jelek a buja erdőt, és az ember és természet közötti harmonikus kapcsolatot szimbolizálják. Jingjing bájosan naiv és optimista, egy erős atléta, a fekete olimpiai karikát ábrázolja.

HUANHUAN


A Fu Wa legidősebb tagja Huanhuan, a tűz gyermeke. Az olimpiai lángot szimbolizálja, és a szenvedély az áldás, amelyet ad. A Fu Wa közepén áll, mint az olimpiai szellem megtestesülése. A többieket ösztönzi arra, hogy gyorsabban fussanak, magasabbra ugorjanak, és erősebbek legyenek. Kedveli a társaságot és lelkes, labdajátékokban kiemelkedően jó, és a piros olimpiai karikát ábrázolja.

YINGYING


Mint minden antilop, Yingying is gyors és fürge. Mint a mérhetetlen nagyságú kínai tájak szimbóluma, az antilop az egészség, az erő áldását hordozza, mely a természettel való harmóniából fakad. A fejdísze az Qinghai-Tibet és Xinjiang területek kultúráját és Nyugat-Kínai etnikumok hagyományait foglalja magába. Yingying egy gyors észjárású és fürge fiú, az olimpia sárga karikáját jelképezi.

NINI



figurák kínai nevét összeolvassa, akkor az ezt jelenti : Peking üdvözli Önt.


Minden tavasszal és nyáron, a pekingi gyerekek gyönyörű papírsárkányokat eresztenek a szélbe, amelyek közül az egyik legkedveltebb az arany szárnyú fecske. Nini figurája ebből a hagyományból származik. Aranyszínű szárnyai a végtelen eget szimbolizálják, és a jószerencse áldását szórják, bármerre is repül. A fecske szó kínaiul "yan", Peking neve pedig régebben Yanjing volt. Nini olyan ártatlan és vidám, mint egy fecske. Nagyon jó tornász, a zöld olimpiai karikát ábrázolja.

A 2008-as Pekingi Olimpiai Játékok kabaláiként a Fu Wa szolgál, amely a barátság és béke üzenetét hordozza. A Fu Wa öt nagyon jó barátságban lévő kisgyerek játékos természetét fejezi ki, emellett Kína legnépszerűbb állatai közül 4-et is szimbolizál: a halat, a pandát, a tibeti antilopot, a fecskét, illetve ezeken kívül az olimpiai lángot. A Fu Wa mindegyikének két szótagú neve van, amely a gyerekek szeretetének hagyományos kifejezési módja Kínában. Beibei a hal, Jingjing a panda, Huanhuan az olimpiai láng, Yingying a tibeti antilop és Nini a fecske. Nevüket egymás után olvasva - Bei Jing Huan Jing Ni - ezt kapjuk: Üdvözöljük Pekingben, mely a Fu Wa küldetését (mint az Olimpiai Játékok nagykövete) tükrözi.
A kabalák fejdíszeiben 5 természeti elemet fedezhetünk fel: a tengert, az erdőt, a tüzet, a földet és az eget.Az ősi kínai kultúrában nagy hagyománya van a jeleken, szimbólumokon keresztül történő megáldásnak. A Fu Wa tiszteli ezt a hagyományt, ezért mindegyike egy-egy különböző áldást szimbolizál: jólét, boldogság, szenvedély, egészség és szerencse, amelyet minden kontinens felé közvetítenek. Küldetésük lényege, hogy a világot békében és barátságban egyesítsék, az olimpiai szellemen keresztül. A Fu Wa tükrözi a kínaiak meghívását, hogy minden férfi, nő és gyerek vegyen részt az emberi összetartás nagy ünneplésében, melynek 2008-ban Kína ad otthont.




 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
Olimpiai láng gyújtók listája
  2008-08-06 21:30:41, szerda
 
  Olimpiai láng meggyújtók listája.




1936 Berlin Fritz Schilgen atléta
1948 London John Mark atléta
1952 Helsinki Paavo Nurmi atléta
1956 Stockholm Hans Wikne lovas
Melbourne Ronald Clarke atléta
1960 Róma Giancarlo Peris atléta
1964 Tokió Yoshinori Sakai atléta
1968 Mexikóváros Norma Sotela atléta
1972 München Günther Zahn atléta
1976 Montreal Sandra Henderson tornász Stéphane Prefontaine atléta
1980 Moszkva Szergej Bjelov kosárlabdázó
1984 Los Angeles Rafer Johnson atléta
1988 Szöul Lim Csin Ae atléta
1992 Barcelona Antonio Rebollo íjász
1996 Atlanta Muhammad Ali ökölvívó
2000 Sydney Cathy Freeman atléta
2004 Athén Nikolaosz Kaklamanakisz vitorlázó
2008 Li Ning


 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
Peking ötkarika, háttérben a
  2008-08-06 19:15:19, szerda
 
  Peking ötkarika, háttérben a város
Peking



Az augusztus 8-a és 24-e közt zajló játékokon összesen 302 versenyszámban osztanak aranyérmet.
Olimpiai logó




kabala palánk




Kabala ötkarika (én készítettem)




Hajrá MAGYAROK!!!


 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
Felvonták a magyar zászlót
  2008-08-06 19:12:09, szerda
 
  Felvonták a magyar zászlót



A magyar himnusz kíséretében felvonták a nemzeti lobogót Pekingben, az olimpiai faluban.
Az ünnepélyes csapatgyűlés végén a küldöttség átadta ajándékát a falunak. Magyarország mellett Új-Zéland és Üzbegisztán zászlaját is felvonták szerdán.
Görbicz Anita felépülése jó ütemben halad, a magyar női kézilabda-válogatott irányítója már cipőt is vehetett az égési sérüléseket szenvedett lábára. A klasszis irányító a múlt héten egy konyhai balesetben sérült meg: leforrázta jobb lábfejét, azóta lábadozik.
A játékos visszatérésére nagy szüksége lenne a válogatottnak, a csapat ugyanis - Görbicz nélkül - kedden Kínától, szerdán pedig a kazahoktól kapott ki Pekingben, előkészületi mérkőzésen.

Ünnepélyes külsőségek között felvonták a magyar zászlót a Pekingbe érkezett sportolóknak és kísérőknek otthont adó olimpiai faluban.
A nagyrészt toronyházakból álló épületkomplexum főbejáratánál lezajlott ceremónián a teljes jelen lévő magyar küldöttség megjelent, kivéve a férfi vízilabdázókat és az éppen edző vívókat. A feltámadó szél enyhítette a napközben tapasztalható, fullasztó hőséget, így kellemes időben lépkedtek a szertartás számára kiépített arénába sorrendben a belgák, az üzbégek, a magyarok és az új-zélandiak.
A himnuszt követően a MOB nevében Molnár Zoltán csapatvezető vette át a falu polgármesterének porcelán ajándékát, illetve adott át neki emlékbe egy szobrocskát, majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Jacques Rogge fényképezkedett mind a négy delegációval.
Az ünnepség után a magyarok a közeli zászlóerdőhöz vonultak, ahol Schmitt Pál MOB-vezető, Kamuti Jenő főtitkár és Molnár Zoltán két csokrot helyezett el a magyar nemzeti lobogó tövében a közelmúltban elhunyt Kolonics György kenuslegenda és Gerevich György vívóedző emlékére. "Ők most velünk lennének, ha nem hívta volna el őket a Jóisten, de ez a két csokor azt hivatott jelképezni, hogy a szívünkben ők is itt vannak, hogy nagyon szeretjük őket és hiányoznak nekünk" - mondta beszédében Schmitt Pál, aki ötödik nyári játékokon vesz részt a MOB első embereként.
A sportdiplomata a későbbiekben egy kérdésre válaszolva kifejtette, hogy változatlanul 6-6-6 arany-, ezüst- és bronzéremre számít a piros-fehér-zöld küldöttségtől, az országok rangsorában pedig az első húszba várja a magyarokat.









 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2008.07 2008. Augusztus 2008.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 308 db bejegyzés
e év: 1158 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1083
  • e Hét: 36069
  • e Hónap: 69223
  • e Év: 302970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.