Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csúnya idők jönnek, ha mindez így marad…
  2018-06-19 13:01:42, kedd
 
   
 
Ha engeded hisztizni a gyereked...Megérdemled!
írta: Hildaságok

Egyre több helyen lehet azt olvasni, hogy a liberális nevelés megbukott. Lehet, de ettől a ténytől nem állt meg a Föld a forgásában és a szülők nem kaptak a szívükhöz, hogy jaj, most aztán mi lesz. A liberális nevelés amint láthattuk az utóbbi években, tényleg botrányos helyzeteket okozott a nevelés terén, de azt el kell mondai, hogy nagyon kényelmes megoldást is nyújtott. Mert nem kellett semmit tenni. Hagyni kellett, hogy a gyerek azt tegye, amit akar. Ha belerúgott a szülőbe a játszótéren, mert nem akart hazamenni, akkor belerúgott. Az anyuka legfeljebb egy erőtlen ejnye-bejnyét mondott, és meghunyászkodva hagyta, hogy a hisztis csemete századszor is lecsússzon a csúszdán a kettő helyett, amiben megegyeztek.

Hogy a gyerek ekkor azt tanulta meg, hogy neki van szava, neki van hatalma a szülő felett, az nem számít. Lassan már ott tartunk, hogy nem lehet bemenni úgy egy nyilvános helyre, teszem azt a Deichmann-ba vásárolni, hogy ne találkozzunk ordítozó, sikoltozó, rohangáló gyerekekkel. Az övéké a terep. Azt nem egyszer hallottam, ahogy az anyuka elnézést kért a gyerekétől, hogy cipőt mer választani, no meg próbálni. Nem a gyereknek, saját magának. A zsarnokoskodó poronty minden hatalmát kiélvezve diadalmasan mondja az ilyen szánalmas szülői kérlelés végén, hogy rendben, de utána kapok valamit a Pepcoból. És a szülő még hálás, hogy megígérheti neki. Mert azt a 800-1000 forint ugye nem számít, hiszen akkor megvásárolta a nyugalmát.

A cukrászdában, az étteremben már alig lehet békésen elfogyasztani valamit, mert a terepet apró, elkényeztetett zsarnokok uralják. Senki nem szól rájuk. Lassan elértük, hogy már nem is néznek csúnyán sem az ilyen gyerekre, sem a szülőre. Az élet egyre több területén veszik át a hatalmat a gyerekek. A csend, a nyugalom és a nemtörődömség miatt felnőttek ezt hagyják. Hogy miért ilyen hisztis a gyerek? Miért nyughatatlan és miért követelőző? Egyszerűen azért, mert teheti. Nincs a környezetében senki, aki azt mondja neki, hogy legyen türelemmel, várakozzon, várja ki a sorát és teszem azt, nem kaphatja meg azt, amit akar. És ha mindezt teljesíti, vár, türelmes, alkalmazkodó, azért nem kap tárgybeli jutalmat, mert az élet velejárója az, hogy nem csak jutifalatkákból kell értenünk.

Minden nap kap valamit a mai gyerek. Egy kis túrórudit, egy kis autót, hiszen csak 200 Ft volt, bármit csak hallgasson, maradjon veszteg. A hallgatása és a saját nyugalmunk árát fizetjük ki neki. A nem szót egyszerűen nem érti, nem tudja értelmezni bizonyos szituációkban, mert még nem hallotta. Nem tiltották meg neki, hogy tépkedje a virágokat ész nélkül a város főterén, nem mondták neki, hogy üljön nyugton, amíg eszik, nem kellett önuralmat gyakorolni soha semmilyen helyzetben.

A gyerekünknek fizetünk a nap sok-sok percében. Megvásároljuk a mindennapokban. Kilóra. Azért, hogy ne zavarjon bennünket, a kezébe nyomunk egy telefont. Vagy a számítógép elé ültetjük, hogy ezer információ, hanghatás érje percenként és utána azon sóhajtozunk, hogy miért ilyen, miért nem viselkedik másként.

A telefon nem más, mint egy póráz, amivel az ágyhoz, székhez kötjük és boldogan tudatosítjuk magunkban, hogy csendben van.

A problémák akkor kezdenek sokasodni legfőképp, amikor a gyerek közösségbe kerül. Üt, vág, harap, nem köszön, tolakszik, lökdösődik és mivel megszokta, hogy mindenben ő az első a családban, ezt a példát akarja követni most is. Csak hogy a közösségben hirtelen 20 társa akar első lenni. Húsz gyerek tolakszik, nyafog és próbálja felhívni magára a figyelmet. Megszokta, hogy mindent elér, ha cirkuszol, ha tombol vagy eszementen visít. Azt is megtanulta, hogy ahhoz, hogy valamit megszerezzen, el kell vennie a másiktól. Ezért kitépi a kezéből, ezért üti arcon a társát, aki nem ad neki a tízóraijából. Ezért nem szent neki más holmija. Átgázol rajta, letapossa, elveszi, elteszi vagy egyszerűen csak elhajítja.

A mai kor gyereke egyszerűen nem tudja feldolgozni azt a tényt, hogy a világ nem érte van. Rövidke életében nem ezt tapasztalta. Ha még játszani akar az iskolaudvaron, nem viszi haza a szülő, pedig sietne, ezer feladat várja. Inkább vár rá, mosolyog és attól boldog, hogy a gyereke még játszik. Ez nem is lenne gond, ha megértené azt, hogy ez nem nevelés. Ha megértené és elfogadná azt, hogy a gyereket meg kell tanítani arra, hogy egy közösség, egy család része, amelyben a szabályok rá is érvényesek. De a szabályokat felállítani és betartatni kemény munka. Felelősség, határozottság és következetesség kell hozzá. De ez nincs ma meg. A legtöbb szülő gyáván mered a saját gyerekére, ha az követelőzik. Azt hiszi, hogy ha nem szab határokat, akkor ő jó anya vagy apa. Ha nem tanítja munkára, nem ad neki feladatokat, akkor kíméli a gyereket, nehogy szerencsétlen szenvedjen a mindennapokban.

Cipeli a táskáját, ha kell, felmenteti az úszás, a testnevelés alól, mert kettőt tüsszentett reggel, vagy fájt a hasikája. Minden játékba belemegy, amit a gyerek kitalál és élvezettel tálal. A gyerek nagyon gyorsan megtanulja manipulálni a szüleit. Az iskolában, ha sérelem éri, csak a másik a hibás. Természetesen ő soha nem kezdi a konfliktust, nem piszkálja a másikat, csak szenvedő alany. És a szülő ezt a századik esetben is elhiszi. A gyerek olyan változatos formában tudja tálalni a vele történt bajokat, hogy ember legyen a talpán, aki a történések mögé lát.

Nagyon jó lenne, ha az elfogult, szerelmetes magzatát angyalnak látó szülő elgondolkodna azon, hogy vajon jót tesz-e ezzel? Vajon a későbbiekben, amikor nem végzi a feladatát a munkahelyén, amikor lóg, amikor késik, felmerül-e benne az, hogy ezt évek óta így csinálják a családon belül? Gondol-e arra, hogy hogy ő hagyta, hogy a gyerek lusta legyen, vagy anyámasszony katonája? Érzi-e egy pillanatig is azt, hogy nem magától ilyen a kamasz lánya? Nem azért küldi el őt melegebb éghajlatra, mert évekkel ezelőtt nem tanította meg tisztességesen viselkedni és beszélni másokkal, vagy akár a szüleivel?

Amit később tapasztalunk, érzünk és visszakapunk, az a munkánk gyümölcse. Az a nem volt időnk-rád érzés visszhangja lesz, az a nem szerettelek eléggé, de megvettem mindent- reakciója.

Csúnya idők jönnek, ha mindez így marad...
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: jutifalatkákból, következetesség, meghunyászkodva, elkényeztetett, mindennapokban, tisztességesen, zsarnokoskodó, környezetében, természetesen, nemtörődömség, szituációkban, szerencsétlen, iskolaudvaron, elfogyasztani, határozottság, megvásároljuk, elgondolkodna, tízóraijából, cukrászdában, megvásárolta, későbbiekben, megszerezzen, tudatosítjuk, gyerekünknek, anyámasszony, nyughatatlan, visszakapunk, alkalmazkodó, találkozzunk, tapasztalunk, helyzeteket, játszótéren, megígérheti, feldolgozni, gyerekekkel, munkahelyén, liberális nevelés, utóbbi években, nevelés terén, anyuka legfeljebb, erőtlen ejnye-bejnyét, hisztis csemete, kettő helyett, gyerek ekkor, szülő felett, nyilvános helyre, anyuka elnézést, zsarnokoskodó poronty, ilyen szánalmas, 800-1000 forint, terepet apró, ilyen gyerekre,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png telefon  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alvó cicák  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png telefon  Facebookon kaptam Krisztinától  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A jó emberek mindig szépek mar...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Alázat  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Alvó cicák  Erdőn  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Png telefon  Alázat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Alázat  Jó éjszakát  Fekete-erdő desszert  Próbálj meg ...  Popper Péter szavai  Garai Gábor - Takarítás  Alázat  képre írva  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Alázat  Nem tudhatod  George Byron - Ahogy itt jár -...  Adakozás  Paul David Tripp Április 21  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Esti kép  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mai harmónia kártyám  Szép estét  Idő  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Annuska bar...  Radikális szeretet  Őrizkednünk kell...  Idő  Png nő  Szép napot kívánok  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Paul David Tripp Április 21  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A kételkedés kezelése  Alázat  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Akarat  Hiányzik  Gonosz démon-álarc  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindig jusson idő nevetni  Nem számIt  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Aki nem dolgozik, ne is egyék 
Bejegyzés Címkék
liberális nevelés, utóbbi években, nevelés terén, anyuka legfeljebb, erőtlen ejnye-bejnyét, hisztis csemete, kettő helyett, gyerek ekkor, szülő felett, nyilvános helyre, anyuka elnézést, zsarnokoskodó poronty, ilyen szánalmas, 800-1000 forint, terepet apró, ilyen gyerekre, élet egyre, nemtörődömség miatt, környezetében senki, élet velejárója, saját nyugalmunk, város főterén, gyerekünknek fizetünk, kezébe nyomunk, problémák akkor, gyerek közösségbe, példát akarja, közösségben hirtelen, család része, szabályokat felállítani, legtöbb szülő, saját gyerekére, testnevelés alól, gyerek kitalál, gyerek nagyon, századik esetben, gyerek olyan, vele történt, történések mögé, családon belül, gyerek lusta, kamasz lánya, jutifalatkákból, következetesség, meghunyászkodva, elkényeztetett, mindennapokban, tisztességesen, zsarnokoskodó, környezetében, természetesen, nemtörődömség, szituációkban, szerencsétlen, iskolaudvaron, elfogyasztani, határozottság, megvásároljuk, elgondolkodna, tízóraijából, cukrászdában, megvásárolta, későbbiekben, megszerezzen, tudatosítjuk, gyerekünknek, anyámasszony, nyughatatlan, visszakapunk, alkalmazkodó, találkozzunk, tapasztalunk, helyzeteket, játszótéren, megígérheti, feldolgozni, gyerekekkel, munkahelyén, visszhangja, diadalmasan, megérdemled, szerelmetes, követelőzik, feladatokat, közösségben, testnevelés, konfliktust, tüsszentett, szerettelek, szabályokat, tapasztalta, manipulálni, felállítani, megegyeztek, sóhajtozunk, megtanulta, megtanulja, élvezettel, történések, szenvedjen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 709
  • e Hét: 9354
  • e Hónap: 15726
  • e Év: 66517
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.