|
2022-12-03 19:10:43, szombat
|
|
|
|
|
|
Egészséges, cukormentes-zablisztes mézeskalács
recept innen
Hozzávalók:
32 dkg finomra őrölt zabpehely
12 dkg vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája
csipet só
1 tk. szódabikarbóna
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
1. A hozzávalókat kézzel vagy robotgéppel összegyúrjuk és fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük.
2. Alapos átgyúrás után lisztezett munkalapon fél centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőpapírral borított lemezre téve őket 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük őket.
TIPP:
Érdemes belőle félretenni 10-20 dekát, karácsonyi sajttorta alapjához tökéletes lesz :)
Hagyományos, pihentetős mézeskalács:
recept innen
Hozzávalók:
50-60 dkg liszt
1 ek. holland kakaópor
25 dkg porcukor
20 dkg méz
2 dkg vaj
3 tojás
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 csapott kk. szódabikarbóna
Írókához:
2 tojásfehérje
pár csepp citromlé
porcukor
Elkészítés:
1. A tésztához a mézet a vajjal mikróban folyósra olvasztjuk. Kézzel vagy géppel összedolgozzuk az összes hozzávalót és fóliába csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
2. Másnap némi liszttel átgyúrjuk a tésztát ( kissé ragadni fog) és lisztezett munkalapon 3 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket.
3. Az írókához a tojásfehérjéket kezdjük el habbá verni. Mikor keményedik a hab,adjuk hozzá a citromlét és fokozatosan annyi porcukrot, hogy sűrű, de folyós masszát kapjunk. Töltsük habzsákba, vágjunk pici lyukat a végére és ezzel díszítsük a kihűlt mézeskalácsokat.
TIPP:
1. A tészta nyújtásakor érdemes párszor egy éles késsel / kenőkéssel alávágni, hogy ne ragadjon.
2. A mézeskalácsokat egymástól távolra helyezzük el a tepsin, mert oldalirányba is terülnek.
3. Az íróka ételfestékkel színezhető is, érdemes por / paszta állagú ételfestéket használni, a folyékony túlságosan felhígítja a mázat.
Pihentetés nélküli, azonnal puha mézeskalács:
recept innen
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1,5 kk. szódabikarbóna
1 csapott ek. mézeskalács fűszerkeverék
15 dkg porcukor
15 dkg vaj / margarin
1,25 dl méz
2 tojás
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összegyúrjuk és kb. félórára hűtőbe tesszük.
2. Lisztezett munkalapon kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk őket, sütőpapíros tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük őket.
Fontos, hogy az előírt sütési időnél ne süssük tovább akkor sem, ha még nyersnek tűnnek.
Szofika a konyhában...
Karácsonyi mézeskalács torta
Ez a torta az ünnepi asztal dísze is lehet, fantasztikusan karácsonyi ízek és kinézet. Viszonylag hamar megvan, a mézeskalácsok akár előre is elkészíthetők és felhasználásig fémdobozban tárolhatók. Én nagyon szerettem készíteni, remélem Ti is kipróbáljátok és Nektek is ízleni fog.
Hozzávalók:
18 cm-es tortához
A piskótához:
2 tojás
125 gr cukor
125 gr liszt
10 gr sütőpor
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
0.5 dl olaj
0.5 dl víz
A narancskrémhez:
400 ml narancslé, 100%-os
100 gr cukor
60 gr vaníliás pudingpor
90 gr teavaj
A díszítéshez:
mézeskalács, receptet hozzá a lap tetején találtok
Elkészítés:
1. Olajos piskótát készítünk az itt leírtak alapján,
Az alábbi recept egy 23 cm-es tortaformához elegendő, ha kisebb tortát készítek ( 16-18 cm-est), akkor felezni szoktam az adagot. Most a lenti mennyiségből 2 db 18-as tortát sütöttem. Ha nem kakaósra szeretnénk, akkor a kakaópor mennyiség helyett lisztet adjunk még hozzá.
Hozzávalók:
4 tojás
csipet só
25 dkg cukor
22 dkg liszt
3 dkg holland kakaópor
2,5 tk. sütőpor
1 dl langyos víz
1 dl étolaj
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük vagy sütőpapírral kibéleljük. Mostanában csak az aljára szoktam papírt tenni, az oldalát pedig formaleválasztó spray-vel fújom be.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral kihabosítjuk alaposan, egészen addig, míg majdnem ki nem fehéredik a massza. Ekkor hozzáöntjük a langyos vizet és az étolajat, majd az átszitált kakaópor-liszt-sütőpor keveréket.
3. Végül egy szilikonos spatulával beleforgatjuk a tojáshabot. Ha egynemű a massza ( ne keverjük túl), a formába simítjuk és tűpróbáig sütjük előmelegített sütőben ( kb. 30-40 perc, sütőfüggő).
4. Rácsra tesszük hűlni a piskótát, majd ha kihűlt, tortavágó dróttal háromba vágjuk. ( Én általában ennyibe szoktam.)
Tippek:
17-18 cm átmérőjű tortához 2 tojásból süssük!
26 cm átmérőjű tortához 6 tojásból süssük!
Fehér piskótához a kakaóport cseréljük lisztre!
Miután kisült, rögtön fordítsuk fejre egy sütőpapírra, így ami a torta alja volt ( az egyenesebb) az lesz majd a teteje. De a tetején lévő kis púp is lenyomódik, így a piskótánk alja is egyenes lesz.
annyi különbséggel, hogy kakaópor helyett mézeskalács fűszerkeveréket szitálunk a sütőporos liszthez. Az elkészült piskótát kihűtjük, 3 lapba vágjuk.
2. A narancsléből, cukorból és pudingporból a hagyományos módon pudingot főzünk, csak most nem tejjel, hanem narancslével készítjük. A kész pudingot beborítjuk folpackkal, hogy ne bőrösödjön és teljesen kihűtjük.
3. A kihűlt pudingot robotgép üstjébe tesszük és alaposan átdolgozzuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kis kockákra vágott hideg vajat és kihabosítjuk. Fontos, hogy a puding és a vaj egyforma hőmérsékletű legyen, így tudjuk szép simára, selymesre dolgozni. Ha langyos marad a pudingunk, akkor engedjük fel szobahőmérsékletűre a vajat is. Mindenesetre célszerűbb jó hideg pudinggal és jó hideg vajjal dolgozni, mert így a kihabosítás után azonnal tölthetjük is a tortát.
4. A lapokat betöltjük a krémmel, körbekenjük a torta oldalát és vékonyan a tetejét is. A maradék krémet sima csővel ellátott habzsákba töltjük és kis halmokat nyomunk össze-vissza a torta tetejére. Ezekbe a kis halmokba ültetjük az előzőleg kisütött és kidíszített mézeskalácsokat. Én most csak pici csillagokat használtam, de holdacska, fenyőfa, hóember, mézi, bármilyen karácsonyi forma használható. Jól mutatnak a meztelen mézeskalácsok is a torta tetején, nem feltétlenül kell írókával díszíteni őket.
Felhasználásig a tortát hűtőbe tesszük, de a krémnek nagyon jó tartása van, nagyon könnyű dolgozni is vele.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsony |
|
Címkék: mézeskalácsokat, kettéválasztjuk, tojásfehérjéket, formaleválasztó, fűszerkeveréket, felhasználásig, fantasztikusan, szódabikarbóna, narancskrémhez, összedolgozzuk, beleforgatjuk, fűszerkeverék, előmelegített, mézeskalácsok, tojássárgákat, ételfestékkel, tortaformához, kipróbáljátok, elkészíthetők, előmelegítjük, tojásfehérje, kihabosítjuk, különbséggel, összegyúrjuk, ételfestéket, mindenesetre, sütőpapírral, mennyiségből, oldalirányba, kilisztezzük, kiszaggatjuk, hőmérsékletű, narancsléből, hozzávalókat, narancslével, tojássárgája, hozzávalókat kézzel, vajjal mikróban, összes hozzávalót, tojásfehérjéket kezdjük, kihűlt mézeskalácsokat, tészta nyújtásakor, éles késsel, mézeskalácsokat egymástól, íróka ételfestékkel, folyékony túlságosan, tészta hozzávalóit, előírt sütési, ünnepi asztal, mézeskalácsok akár, alábbi recept, lenti mennyiségből,
|
|
|
|
hozzávalókat kézzel, vajjal mikróban, összes hozzávalót, tojásfehérjéket kezdjük, kihűlt mézeskalácsokat, tészta nyújtásakor, éles késsel, mézeskalácsokat egymástól, íróka ételfestékkel, folyékony túlságosan, tészta hozzávalóit, előírt sütési, ünnepi asztal, mézeskalácsok akár, alábbi recept, lenti mennyiségből, kakaópor mennyiség, sütőt előmelegítjük, aljára szoktam, oldalát pedig, tojásokat kettéválasztjuk, csipet sóval, cukorral kihabosítjuk, langyos vizet, szilikonos spatulával, formába simítjuk, kakaóport cseréljük, torta alja, lesz majd, tetején lévő, piskótánk alja, sütőporos liszthez, elkészült piskótát, hagyományos módon, kész pudingot, kihűlt pudingot, kihabosítás után, lapokat betöltjük, torta oldalát, maradék krémet, torta tetejére, előzőleg kisütött, meztelen mézeskalácsok, torta tetején, tortát hűtőbe, krémnek nagyon, mézeskalácsokat, kettéválasztjuk, tojásfehérjéket, formaleválasztó, fűszerkeveréket, felhasználásig, fantasztikusan, szódabikarbóna, narancskrémhez, összedolgozzuk, beleforgatjuk, fűszerkeverék, előmelegített, mézeskalácsok, tojássárgákat, ételfestékkel, tortaformához, kipróbáljátok, elkészíthetők, előmelegítjük, tojásfehérje, kihabosítjuk, különbséggel, összegyúrjuk, ételfestéket, mindenesetre, sütőpapírral, mennyiségből, oldalirányba, kilisztezzük, kiszaggatjuk, hőmérsékletű, narancsléből, hozzávalókat, narancslével, tojássárgája, pudingporból, mézeskalács, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
5 db bejegyzés |
e év: |
42 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 0
- e Hét: 8645
- e Hónap: 15017
- e Év: 65808
|
|
|