Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Variációk mézeskalácsra
  2022-12-03 19:10:43, szombat
 
   
  Egészséges, cukormentes-zablisztes mézeskalács
recept innen

Hozzávalók:
32 dkg finomra őrölt zabpehely
12 dkg vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája
csipet só
1 tk. szódabikarbóna
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:
1. A hozzávalókat kézzel vagy robotgéppel összegyúrjuk és fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük.
2. Alapos átgyúrás után lisztezett munkalapon fél centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőpapírral borított lemezre téve őket 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük őket.

TIPP:
Érdemes belőle félretenni 10-20 dekát, karácsonyi sajttorta alapjához tökéletes lesz :)






Hagyományos, pihentetős mézeskalács:
recept innen

Hozzávalók:
50-60 dkg liszt
1 ek. holland kakaópor
25 dkg porcukor
20 dkg méz
2 dkg vaj
3 tojás
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 csapott kk. szódabikarbóna

Írókához:
2 tojásfehérje
pár csepp citromlé
porcukor

Elkészítés:
1. A tésztához a mézet a vajjal mikróban folyósra olvasztjuk. Kézzel vagy géppel összedolgozzuk az összes hozzávalót és fóliába csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
2. Másnap némi liszttel átgyúrjuk a tésztát ( kissé ragadni fog) és lisztezett munkalapon 3 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket.
3. Az írókához a tojásfehérjéket kezdjük el habbá verni. Mikor keményedik a hab,adjuk hozzá a citromlét és fokozatosan annyi porcukrot, hogy sűrű, de folyós masszát kapjunk. Töltsük habzsákba, vágjunk pici lyukat a végére és ezzel díszítsük a kihűlt mézeskalácsokat.

TIPP:
1. A tészta nyújtásakor érdemes párszor egy éles késsel / kenőkéssel alávágni, hogy ne ragadjon.
2. A mézeskalácsokat egymástól távolra helyezzük el a tepsin, mert oldalirányba is terülnek.
3. Az íróka ételfestékkel színezhető is, érdemes por / paszta állagú ételfestéket használni, a folyékony túlságosan felhígítja a mázat.






Pihentetés nélküli, azonnal puha mézeskalács:
recept innen

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1,5 kk. szódabikarbóna
1 csapott ek. mézeskalács fűszerkeverék
15 dkg porcukor
15 dkg vaj / margarin
1,25 dl méz
2 tojás

Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összegyúrjuk és kb. félórára hűtőbe tesszük.
2. Lisztezett munkalapon kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk őket, sütőpapíros tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük őket.
Fontos, hogy az előírt sütési időnél ne süssük tovább akkor sem, ha még nyersnek tűnnek.





Szofika a konyhában...

Karácsonyi mézeskalács torta
Ez a torta az ünnepi asztal dísze is lehet, fantasztikusan karácsonyi ízek és kinézet. Viszonylag hamar megvan, a mézeskalácsok akár előre is elkészíthetők és felhasználásig fémdobozban tárolhatók. Én nagyon szerettem készíteni, remélem Ti is kipróbáljátok és Nektek is ízleni fog.







Hozzávalók:
18 cm-es tortához

A piskótához:
2 tojás
125 gr cukor
125 gr liszt
10 gr sütőpor
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
0.5 dl olaj
0.5 dl víz

A narancskrémhez:
400 ml narancslé, 100%-os
100 gr cukor
60 gr vaníliás pudingpor
90 gr teavaj

A díszítéshez:
mézeskalács, receptet hozzá a lap tetején találtok

Elkészítés:
1. Olajos piskótát készítünk az itt leírtak alapján,

Az alábbi recept egy 23 cm-es tortaformához elegendő, ha kisebb tortát készítek ( 16-18 cm-est), akkor felezni szoktam az adagot. Most a lenti mennyiségből 2 db 18-as tortát sütöttem. Ha nem kakaósra szeretnénk, akkor a kakaópor mennyiség helyett lisztet adjunk még hozzá.

Hozzávalók:
4 tojás
csipet só
25 dkg cukor
22 dkg liszt
3 dkg holland kakaópor
2,5 tk. sütőpor
1 dl langyos víz
1 dl étolaj

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük vagy sütőpapírral kibéleljük. Mostanában csak az aljára szoktam papírt tenni, az oldalát pedig formaleválasztó spray-vel fújom be.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral kihabosítjuk alaposan, egészen addig, míg majdnem ki nem fehéredik a massza. Ekkor hozzáöntjük a langyos vizet és az étolajat, majd az átszitált kakaópor-liszt-sütőpor keveréket.
3. Végül egy szilikonos spatulával beleforgatjuk a tojáshabot. Ha egynemű a massza ( ne keverjük túl), a formába simítjuk és tűpróbáig sütjük előmelegített sütőben ( kb. 30-40 perc, sütőfüggő).
4. Rácsra tesszük hűlni a piskótát, majd ha kihűlt, tortavágó dróttal háromba vágjuk. ( Én általában ennyibe szoktam.)





Tippek:
17-18 cm átmérőjű tortához 2 tojásból süssük!
26 cm átmérőjű tortához 6 tojásból süssük!
Fehér piskótához a kakaóport cseréljük lisztre!
Miután kisült, rögtön fordítsuk fejre egy sütőpapírra, így ami a torta alja volt ( az egyenesebb) az lesz majd a teteje. De a tetején lévő kis púp is lenyomódik, így a piskótánk alja is egyenes lesz.


annyi különbséggel, hogy kakaópor helyett mézeskalács fűszerkeveréket szitálunk a sütőporos liszthez. Az elkészült piskótát kihűtjük, 3 lapba vágjuk.
2. A narancsléből, cukorból és pudingporból a hagyományos módon pudingot főzünk, csak most nem tejjel, hanem narancslével készítjük. A kész pudingot beborítjuk folpackkal, hogy ne bőrösödjön és teljesen kihűtjük.
3. A kihűlt pudingot robotgép üstjébe tesszük és alaposan átdolgozzuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kis kockákra vágott hideg vajat és kihabosítjuk. Fontos, hogy a puding és a vaj egyforma hőmérsékletű legyen, így tudjuk szép simára, selymesre dolgozni. Ha langyos marad a pudingunk, akkor engedjük fel szobahőmérsékletűre a vajat is. Mindenesetre célszerűbb jó hideg pudinggal és jó hideg vajjal dolgozni, mert így a kihabosítás után azonnal tölthetjük is a tortát.
4. A lapokat betöltjük a krémmel, körbekenjük a torta oldalát és vékonyan a tetejét is. A maradék krémet sima csővel ellátott habzsákba töltjük és kis halmokat nyomunk össze-vissza a torta tetejére. Ezekbe a kis halmokba ültetjük az előzőleg kisütött és kidíszített mézeskalácsokat. Én most csak pici csillagokat használtam, de holdacska, fenyőfa, hóember, mézi, bármilyen karácsonyi forma használható. Jól mutatnak a meztelen mézeskalácsok is a torta tetején, nem feltétlenül kell írókával díszíteni őket.
Felhasználásig a tortát hűtőbe tesszük, de a krémnek nagyon jó tartása van, nagyon könnyű dolgozni is vele.


 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Címkék: mézeskalácsokat, kettéválasztjuk, tojásfehérjéket, formaleválasztó, fűszerkeveréket, felhasználásig, fantasztikusan, szódabikarbóna, narancskrémhez, összedolgozzuk, beleforgatjuk, fűszerkeverék, előmelegített, mézeskalácsok, tojássárgákat, ételfestékkel, tortaformához, kipróbáljátok, elkészíthetők, előmelegítjük, tojásfehérje, kihabosítjuk, különbséggel, összegyúrjuk, ételfestéket, mindenesetre, sütőpapírral, mennyiségből, oldalirányba, kilisztezzük, kiszaggatjuk, hőmérsékletű, narancsléből, hozzávalókat, narancslével, tojássárgája, hozzávalókat kézzel, vajjal mikróban, összes hozzávalót, tojásfehérjéket kezdjük, kihűlt mézeskalácsokat, tészta nyújtásakor, éles késsel, mézeskalácsokat egymástól, íróka ételfestékkel, folyékony túlságosan, tészta hozzávalóit, előírt sütési, ünnepi asztal, mézeskalácsok akár, alábbi recept, lenti mennyiségből,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Png fotel  képre írva  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Reménység és erő Krisztustól e...  Ágai Ágnes – Csendélet  Rátalálsz  Png telefon  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Neked tudnod kell  Esti kép  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png férfi  Egy bizonyos határt  Gonosz démon-álarc  Png cica  Minden harmadik...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Varga János Veniam - Fontos sz...  George Byron - Ahogy itt jár -...  A jó emberek mindig szépek mar...  Egy hatékony szolga  Erdőn  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Alázat  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Alázat  Albert Einsteinről  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  A másik dolog,  Próbálj meg ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Png kislány  Zilahy Lajos gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fekete-erdő desszert  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A jó emberek mindig szépek mar...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Őrizkednünk kell...  Erdőn  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Png telefon  Zilahy Lajos gondolata  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szívem  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png virág  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul David Tripp Április 21  Még csak most kezdődik a nap  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Akarat  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hozzávalókat kézzel, vajjal mikróban, összes hozzávalót, tojásfehérjéket kezdjük, kihűlt mézeskalácsokat, tészta nyújtásakor, éles késsel, mézeskalácsokat egymástól, íróka ételfestékkel, folyékony túlságosan, tészta hozzávalóit, előírt sütési, ünnepi asztal, mézeskalácsok akár, alábbi recept, lenti mennyiségből, kakaópor mennyiség, sütőt előmelegítjük, aljára szoktam, oldalát pedig, tojásokat kettéválasztjuk, csipet sóval, cukorral kihabosítjuk, langyos vizet, szilikonos spatulával, formába simítjuk, kakaóport cseréljük, torta alja, lesz majd, tetején lévő, piskótánk alja, sütőporos liszthez, elkészült piskótát, hagyományos módon, kész pudingot, kihűlt pudingot, kihabosítás után, lapokat betöltjük, torta oldalát, maradék krémet, torta tetejére, előzőleg kisütött, meztelen mézeskalácsok, torta tetején, tortát hűtőbe, krémnek nagyon, mézeskalácsokat, kettéválasztjuk, tojásfehérjéket, formaleválasztó, fűszerkeveréket, felhasználásig, fantasztikusan, szódabikarbóna, narancskrémhez, összedolgozzuk, beleforgatjuk, fűszerkeverék, előmelegített, mézeskalácsok, tojássárgákat, ételfestékkel, tortaformához, kipróbáljátok, elkészíthetők, előmelegítjük, tojásfehérje, kihabosítjuk, különbséggel, összegyúrjuk, ételfestéket, mindenesetre, sütőpapírral, mennyiségből, oldalirányba, kilisztezzük, kiszaggatjuk, hőmérsékletű, narancsléből, hozzávalókat, narancslével, tojássárgája, pudingporból, mézeskalács, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 8645
  • e Hónap: 15017
  • e Év: 65808
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.