|
2012-11-28 10:07:46, szerda
|
|
|
|
|
|
"Nelly féle" Mézeskalács
25 dkg méz
10 dkg vaj
10 dkg cukor
ezeket összeolvasztjuk és kislángon addig kevergetjük, míg a cukor is teljesen elolvad.Amikor kihült, kb 40 fokosra, akkor belekeverünk
2 egész tojást és
1 sárgáját és(a fehérjét félretesszük)
1/2 csomag mézes fűszerkeveréket. (a Kotányi a legjobb szerintem)
Egy csészényi lisztben elkeverünk 2 kissé púpozott teáskanál szódabikarbónát, majd a tojásos mézzel alaposan elkeverjük. Használhatjuk a robotgép habverőjét! Ha simára kevertük, áttérünk a dagasztóra és annyi lisztet adagolunk a masszához, hogy jól formálható, nem ragadós "gyurma" állagú tésztát kapjunk. A gyúrást minden esetben kézzel fejezzük be! A Jó tésztának sima, egyenletes, zsírfényűnek kell lennie. Ekkor alaposan lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. 165-170 fokon aranyszínűre sütjük. A sütéshez használjunk sütőpapírt! A papírt használhatjuk többször is, minél "öregebb" a papír, annál biztosabb hogy nem ragadnak rá a kalácsok.
A díszítéshez a megmaradt tojásfehérjéből 40 grammot lemérünk, hozzáadunk 18-20 dkg porcukrot, egy púpozott teáskanál keményítőt és pár csepp ecetet. (kb 1 mokkáskanálnyi) Közepes fordulaton addig keverjük, míg kemény masszát kapunk, ami nem csöppen le a habverőről. (Mivel a tojásfehérjék sűrűsége változó, javaslom, hogy 18 deka porcukorral kezdjük, majd ha szükséges adjunk még hozzá porcukrot. Tapasztalatom szerint, azonban 20 dg-nál több nem kell. Az ecettől fényesebb lesz a máz, emellett az ecetnek baktériumölő hatása is van, sőt stabilizálja a fehérjéket, így a mázunk hosszabb ideig megőrzi állagát, s könnyebb dolgozni vele. Egyszerűbb a munka, ha egyszerre csak kis mennyiséget teszünk a habzsákba!
Zselatinmáz:
1 csomag zselatint leáztatunk kb 1,5-2 dl hideg vízben. Amikor teljesen felszívta a vizet micróban felforrósítjuk, amig teljesen egynemű nem lesz. Amikor langyosra hült, ecsettel a kész, kisült kalácsokra kenjük. Ezt a mázat ételszínezékkel színezhetjük kedvünk szerint.
|
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
Címkék: tojásfehérjéből, összeolvasztjuk, szódabikarbónát, fűszerkeveréket, ételszínezékkel, mokkáskanálnyi, felforrósítjuk, használhatjuk, tojásfehérjék, tapasztalatom, zsírfényűnek, színezhetjük, kiszaggatjuk, félretesszük, aranyszínűre, baktériumölő, stabilizálja, belekeverünk, zselatinmáz, mennyiséget, használjunk, porcukorral, díszítéshez, kevergetjük, mézeskalács, lisztezett, sütőpapírt, egyenletes, dagasztóra, elkeverjük, habverőjét, formálható, hozzáadunk, leáztatunk, kalácsokra, egyszerűbb, fehérjét félretesszük, legjobb szerintem, csészényi lisztben, tojásos mézzel, robotgép habverőjét, gyúrást minden, sütéshez használjunk, papírt használhatjuk, megmaradt tojásfehérjéből, púpozott teáskanál, tojásfehérjék sűrűsége, ecettől fényesebb, ecetnek baktériumölő, mázunk hosszabb, vizet micróban, mázat ételszínezékkel,
|
|
|
|
fehérjét félretesszük, legjobb szerintem, csészényi lisztben, tojásos mézzel, robotgép habverőjét, gyúrást minden, sütéshez használjunk, papírt használhatjuk, megmaradt tojásfehérjéből, púpozott teáskanál, tojásfehérjék sűrűsége, ecettől fényesebb, ecetnek baktériumölő, mázunk hosszabb, vizet micróban, mázat ételszínezékkel, tojásfehérjéből, összeolvasztjuk, szódabikarbónát, fűszerkeveréket, ételszínezékkel, mokkáskanálnyi, felforrósítjuk, használhatjuk, tojásfehérjék, tapasztalatom, zsírfényűnek, színezhetjük, kiszaggatjuk, félretesszük, aranyszínűre, baktériumölő, stabilizálja, belekeverünk, zselatinmáz, mennyiséget, használjunk, porcukorral, díszítéshez, kevergetjük, mézeskalács, lisztezett, sütőpapírt, egyenletes, dagasztóra, elkeverjük, habverőjét, formálható, hozzáadunk, leáztatunk, kalácsokra, egyszerűbb, fehérjéket, fordulaton, habverőről, elkeverünk, keményítőt, langyosra, adagolunk, fényesebb, porcukrot, megmaradt, masszához, felszívta, tésztának, zselatint, habzsákba, egyszerre, szükséges, biztosabb, kislángon, teáskanál, szerintem, csészényi, dolgozni, nyújtjuk, sárgáját, keverjük, könnyebb, vastagra, sűrűsége, hosszabb, fejezzük, ragadnak, kalácsok, javaslom, púpozott, emellett, lemérünk, fehérjét, többször, sütéshez, alaposan, teljesen, áttérünk, kevertük, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
5 db bejegyzés |
e év: |
42 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 542
- e Hét: 9187
- e Hónap: 15559
- e Év: 66350
|
|
|