Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vége a farsangi időszaknak – Szerdán kezdődik a nagybö
  2013-02-12 19:43:32, kedd
 
   
  Hamvazószerda ünnepével idén most szerdán kezdődik a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt, amit nagyböjtnek neveznek.

A keresztények nagyböjt bűnbánati időszakában Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.
A hamvazószerda arra az ősi hagyományra vezethető vissza, hogy a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Ennek emlékét a mai napig őrzi a szertartás: az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap ezen a napon - illetve nagyböjt első vasárnapján - keresztet rajzol a hívek homlokára, közben pedig ezt mondja: Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel! A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.
A 7. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig a böjti napok száma éppen negyvenet tesz ki. (A vasárnapokat az egyház nem tekinti böjti napnak).

bűnbánat
A nagyböjt azért tart pontosan negyven napig, mert a Szentírásban és az abból kiinduló keresztény hagyományban a negyvenes szám mindig az egyes események jelentőségét emeli ki. (Jézus Krisztus nyilvános működésének megkezdése előtt negyven napot töltött a pusztában. Negyven napig tartott a vízözön, negyven évig vándorolt a pusztában a zsidó nép, Mózes negyven napig tartózkodott a Sínai hegyen és Jónás próféta negyvennapos böjtöt hirdetett Ninivében.)
A negyvennapos böjt a 4. századra vált általánossá a keresztény világban. A 11. századig olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit sem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. E két napon és nagyböjt többi péntekén 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.
A nagyböjt liturgikus színe a lila, amely a 13. század óta jelképezi a liturgiában a bűnbánatot. Ugyancsak a bűnbánat jeleként marad el a nagyböjt egész folyamán a szentmisékben az alleluja, amely a liturgiában az öröm legközvetlenebb kifejeződése; a templomot ez időszakban nem díszíti virág. Az egyháznak sajátosan a nagyböjthöz kötődő szertartása a keresztúti ájtatosság, amelyen a hívek mintegy végigkísérik Krisztust a kereszthalála felé vezető úton.
A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat és a könyörgés fontosságát állítja középpontba, kifejezi az ember Isten iránt tanúsított szeretetét és az érte való áldozatvállalását. Húsvétra készülve az egyház a böjt mellett az ima és az alamizsnálkodás (a szegények megsegítése) lelkületét ajánlja híveinek.
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Címkék: hamvazószerdától, kiengesztelődés, alamizsnálkodás, hamvazószerdára, legközvetlenebb, megünneplésére, feltámadásának, fogyasztottak, hamvazószerda, megtisztulást, szentmisékben, kereszthalála, negyvennapos, segítségével, vasárnapokat, végigkísérik, kifejeződése, megtisztulás, tartózkodott, fogyasszanak, nagypéntekre, jelentőségét, hagyományban, keresztények, szentírásban, étkezhetnek, liturgiában, hagyományra, szertartása, megszentelt, tejterméket, nagyböjthöz, szabályokon, megsegítése, általánossá, nagyböjtnek, húsvétra felkészítő, keresztények nagyböjt, megünneplésére készülnek, hitben való, lemondás segítségével, hamvazószerda arra, vezeklés részeként, előző évben, napon –, hívek homlokára, hamu egyszerre, böjti napok, nagyböjt azért, abból kiinduló, negyvenes szám, egyes események, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A sors  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szívem tiéd  Albert Einsteinről  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Garai Gábor - Takarítás  A televizió nem a kultúrát kép...  Makszim Gorkij gondolata  Png virág  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Paul David Tripp Április 20  Kövesd a cowboyt!  210 éve született a SZÓZAT meg...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A kételkedés kezelése  A boldog családok mind hasonló...  Szép álmokat!  Sokan azt tartják  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A sors  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Nagyi telefonál  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Fekete István - Akác  Kellemes délutánt kívánok  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Rátalálsz  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png cica  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyon különös  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  képre írva  A másik dolog,  Makszim Gorkij gondolata  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Esti kép  Alvó cicák  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Kaffka_Margit  Bounty krémes  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nagyon különös  Hazára minden embernek szükség...  Mai harmónia kártyám  A kételkedés kezelése  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Mai harmónia kártyám  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Örülök, hogy látlak! 
Bejegyzés Címkék
húsvétra felkészítő, keresztények nagyböjt, megünneplésére készülnek, hitben való, lemondás segítségével, hamvazószerda arra, vezeklés részeként, előző évben, napon &#8211, hívek homlokára, hamu egyszerre, böjti napok, nagyböjt azért, abból kiinduló, negyvenes szám, egyes események, negyvennapos böjt, keresztény világban, böjti napokon, egyház mára, böjti szabályokon, böjti fegyelem, nagyböjt liturgikus, bűnbánat jeleként, nagyböjt egész, öröm legközvetlenebb, egyháznak sajátosan, nagyböjthöz kötődő, keresztúti ájtatosság, hívek mintegy, kereszthalála felé, böjt vallásos, könyörgés fontosságát, ember Isten, érte való, böjt mellett, szegények megsegítése, hamvazószerdától, kiengesztelődés, alamizsnálkodás, hamvazószerdára, legközvetlenebb, megünneplésére, feltámadásának, fogyasztottak, hamvazószerda, megtisztulást, szentmisékben, kereszthalála, negyvennapos, segítségével, vasárnapokat, végigkísérik, kifejeződése, megtisztulás, tartózkodott, fogyasszanak, nagypéntekre, jelentőségét, hagyományban, keresztények, szentírásban, étkezhetnek, liturgiában, hagyományra, szertartása, megszentelt, tejterméket, nagyböjthöz, szabályokon, megsegítése, általánossá, nagyböjtnek, fontosságát, működésének, időszakában, középpontba, vasárnapján, emlékezzél, időszakban, bűnbánatot, keresztény, vasárnapig, olyannyira, liturgikus, szertartás, keresztúti, gyakorlata, egyáltalán, megkezdése, szeretetét, felkészítő, elmélyülés, tanúsított, lelkületét, ájtatosság, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2001
  • e Hét: 7691
  • e Hónap: 14063
  • e Év: 64854
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.